Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Locked
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#176 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by liaar »

Te šipke na garaži ako ne dodiruju asfalt, javnu površinu ne može mu općina ništa.
Haris.ba

#177 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by Haris.ba »

liaar wrote: 06/02/2020 10:46 Te šipke na garaži ako ne dodiruju asfalt, javnu površinu ne može mu općina ništa.
:D Ali se nalaze na javnom prostoru?
Nema veze što ne dodiruju asfalt.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#178 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by liaar »

Haris.ba wrote: 06/02/2020 14:33
liaar wrote: 06/02/2020 10:46 Te šipke na garaži ako ne dodiruju asfalt, javnu površinu ne može mu općina ništa.
zrak nije javna površina :D
tomhagen

#179 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by tomhagen »

Tezak problem, u ovoj jebačini od države borba s vjetrenjačama. Svaki dan ti 2x prođem pored garaže i vidim kroz šta prolazis.

Ja bih prvo ofarbao garažna vrata. Sociolozi su dokazali da se ljudi drugačije ponašaju prema stvarima koje izgledaju išarano i zapušteno kao da se ne koriste i stvarima koje se održavaju uredno. Potom staviš oznaku da se ne parkira da je garaža u upotrebi. Time možda malo smanjiš broj onih koji će duže ostavljati auto ispred. Nije van pameti ni ova ideja sa šipkama na vratima, nekom konstrukcijom koja će odbiti od vrata koliko toliko.

Ako je neko bezobrazan pa ostavi auto bez nadzora, kad naiđeš ostavi mu kakav kamen na haubi. Nisi ništa oštetio, neće zvati policiju za to, a dovoljno je jaka poruka.

Mozda staviti poveći natpis na vrata "Ne parkiraj, gađam kamenjem s prozora/balkona" :D ti možda znaš da ne možeš dobaciti, možda i ne vidiš garažu iz stana, al onaj ko parkira ne zna :) A i ne zna ko bi ga to mogao gađati

I naravno, kad god ne žuriš zivkaj policiju, dosađuj, možda i njima dodiješ. Čak i oni s druge strane školske kapije parkiraju na onom velikom trotoaru, ono zglave nije parking, mada ga ljudi tako doživljavaju. One garaže pored tebe, također često bude parkiranih auta preko puta uz cestu, a cesta uska u jednom dijelu. Kad god vidiš nekog seljobera da tako parkira zovi muriju, reci ometa me u izlasku ulasku, nek pišu cijelu ulicu, onda će se valjda pročuti da tu pišu, pa će ohanuti malo. Sretno!
teuta06

#180 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by teuta06 »

tomhagen wrote: 06/02/2020 15:11

Ako je neko bezobrazan pa ostavi auto bez nadzora, kad naiđeš ostavi mu kakav kamen na haubi. Nisi ništa oštetio, neće zvati policiju za to, a dovoljno je jaka poruka.

jedan čovjek u Sa tamo negdje kod Mercatora Ložionička ima neki kafić... te su mu ljudi ostavljali auto ispred kafica a odu na posao... pasivna agresija je bila što je redovno dizao brisače od auta kad ostavi netko auto.. znam jer je jedna kolegica ostavljala auto.. jer je redovno kasnila na posao... pa oko 10 bi trčala da skloni auto, kako joj ne bi izbušio gume.
moonca

#181 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by moonca »

teuta06 wrote: 06/02/2020 15:20
tomhagen wrote: 06/02/2020 15:11

jedan čovjek u Sa tamo negdje kod Mercatora Ložionička ima neki kafić... te su mu ljudi ostavljali auto ispred kafica a odu na posao... pasivna agresija je bila što je redovno dizao brisače od auta kad ostavi netko auto.. znam jer je jedna kolegica ostavljala auto.. jer je redovno kasnila na posao... pa oko 10 bi trčala da skloni auto, kako joj ne bi izbušio gume.
,,trebao joj je ispuhati gume- sve cetiri..

Koji bezobrazluk ispred -radnje ostaviti auto na 8 sati...
tomhagen

#182 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by tomhagen »

teuta06 wrote: 06/02/2020 15:20 pasivna agresija je bila što je redovno dizao brisače od auta kad ostavi netko auto.
Ima i ta fora. Nama je neki papak (pretpostavljam neki novi podstanar u zgradi) par dana hladno preko staze od 10m do samih stepenica na ulaz u haustor dotjerivao auto, ono kao smakne ga on malo ustranu na travu, al bukvalno do samog haustora preko trave i pjesacke staze. U zgradi preko 30 stanova nikad nikom nije naumpalo to da uradi jer 15 m dalje je parking. Inace oko zgrada ima parkinga ali i auta, ali mi se u zadnje 3 godine mozda 5 puta desilo da sam morao malo cekati da se oslobodi mjesto, a samo jednu vecer nisam imao gdje parkirati pa sam morao otici na dalji parking susjednog bloka zgrada. I treći dan kad je onaj papak parkirao pred ulaz fino mu napisali "halo papak, ovo nije parking! iduci put zovemo muriju, poslije toga režemo gume". Zakačili cedulju za jedan brisač, a ostale podigli. Više nikad nije parkirao tu. Viđao ga još malo po okolnim parkinzima i sad ga nema nikako.
Haris.ba

#185 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by Haris.ba »

liaar wrote: 06/02/2020 15:00
Haris.ba wrote: 06/02/2020 14:33
zrak nije javna površina :D
Znači, kada imaš privatnu površinu, ti si vlasnik samo širine i visine, ništa treća dimenzija. Ok. :D
Vrbaslija-BL

#186 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by Vrbaslija-BL »

megaribi1 wrote: 04/02/2020 23:41
Vrbaslija-BL wrote: 04/02/2020 23:07 Druga stvar nije tacno da nema drugog mjesta za parkiranje... U krugu od 50 metara ima mjesta koliko hocete za parkiranje... Dodjite sutra ako zelite i ja cu vam pokazati slobodnih parking mjesta u krugu od 50 metara koliko god zelite, a ipak meni parkiraju auto i ostave... Oni odu obavljati svoje poslove, a ja moram cekati njih da se oni smiluju i da sklone auto...
Kada god ima bilo koje drugo mjesto, koristio sam ga. Tako da sam ispred vaše garaža ukupno za ovih sedam godina stao ne više od 10 puta (zadnji put je to bilo u aprilu prošle godine) a i to sa obzirom, znajući da vam garaža može zatrebati. Pošto se djeca sve češće vraćaju sama kući, dajem javno obećanje da se autom neću približiti vašoj garaži na bliže od dva metra u trajanju dužem od 30 sekundi, stavili vi prepreku ili ne. Na kraju krajeva ne volim kada neko parkira auto ispred moje garaže, mada mi se to desilo samo dva puta, a vama svakodnevno.
Ma shvatite da ja nemam problem sto cete stati ispred moje garaze na minut, dva, tri, pet.. Nemam ja problem sa time SVE DOK STE VI TU U AUTU da se mozete pomaketi ako ja trebam uci ili izaci. I druga stvar Vi ste ocigledno kulturan i pristojan covjek i ja se necu morati SVADJATI sa vama. Problem su pojedinci koji ne zele da se pomaknu, i onda se ja moram svadjati.. Imao sam jako puno takvih situacija. Nece ljudi da pomaknu auto. Necete mi vjerovati. Zbog takvih idiota sam na kraju i stavio znak. Upravo zbog takvih jer je meni puko film. Parkiras mi se ispred garaze, i jos neces da se pomaknes. Tada sam ja poceo iznositi znak jer niti sam imao vise zivaca ni volje da se svadjam sa idiotima.
moonca

#187 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by moonca »

hm . takav narod, no nije ta pojava/ponasanje, samo u Bosni..da te bar malo utjesim....
.kaze- sklonit cu se -kad neko naidje... :-)
Vrbaslija-BL

#188 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by Vrbaslija-BL »

megaribi1 wrote: 04/02/2020 23:41
Vrbaslija-BL wrote: 04/02/2020 23:07 Druga stvar nije tacno da nema drugog mjesta za parkiranje... U krugu od 50 metara ima mjesta koliko hocete za parkiranje... Dodjite sutra ako zelite i ja cu vam pokazati slobodnih parking mjesta u krugu od 50 metara koliko god zelite, a ipak meni parkiraju auto i ostave... Oni odu obavljati svoje poslove, a ja moram cekati njih da se oni smiluju i da sklone auto...
Ulica je jako uska i ne znam koji je urbanista dopustio postavljanje garaža na tom mjestu. Kada još i vi stavite taj znak,dodatno ste prolaz otežali, jer je u tim trenucima to jedino mjesto gdje se može skloniti od vozila koja dolaze u susret.
Ko je dozvolio postavljanje garaza? Pa dragi gospodine, te garaze su tu sagradjene davno prije nego sto je napravljena ta skola . Skola je sagradjena 10 ili 20 godina poslije tih garaza. Ali to je sasvim nebitno. I skola i garaze su legalno sagradjeni objekti. Nema pravo niko nikome blokirati ulaz. Ako je ulica uska, a jeste uska, neka opcina prosiri ulicu. I to sam trazio u opcini ali su mi rekli da navodno Mjesna Zajednica ne dozvoljava da se uzima zelena povrsina. Mada mi je to u najmanju ruku cudno objasnjenje bilo, jer opcina moze prosiriti cestu, nemoze mjesna zajednica njima to zabranjivati. Tako da je i to bila shuplja. A trazio sam i to. Ali vjerujte mi, cak i da prosire ulicu, da naprave 6 traka tu ispred skole opet bi dosli i meni parkirali ispred garaze. Zato sto se radi o cistom bezobrazluku. I sada ima dovoljno mjesta okolo, ali oni se parkiraju tu meni ispred garaza samo zato sto MOGU. I nikome nista. Eh to je to. Zato sam ja taj znak i iznio na kraju, jer ako su ljudi toliko bezobrazni i blokiraju mi garazu, mogu i ja onda iznijeti znak ispred garaze da nemogu vise stati. Nisam ja taj znak iznosio iz razonode i da zajebavam nekoga tu, nego zato da mi ne zatvaraju garazu covjece.
Last edited by Vrbaslija-BL on 06/02/2020 19:19, edited 1 time in total.
Vrbaslija-BL

#189 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by Vrbaslija-BL »

Alles-Tamam wrote: 05/02/2020 13:10
anchor85 wrote: 05/02/2020 13:06
Alles-Tamam wrote: 05/02/2020 12:51 Na ovoj temi vidiš sav raskoš klasičnog papka kromanjonca.

Nema zabrane, nema znaka znači da mogu,a hoću li nekog drugog zajebat boli me cosak, nema znaka da ne smijem.

Ja mislim da bi trebalo po djecu autom direktno u učionicu otići :D
Ja sam to isto milion puta pomislila. Svako jutro prolazim pored škole Grbavica 1 i po 10 minuta se nerviram jer se roditelji hladno zaustavljaju ispred samog ulaza u školu i blokiraju ulicu. A nije da nemaju gdje parkirati auto. Ali izgleda da im je problem prohodati 10-20 metara do škole.
A što je najgore, to uopste nije problem koji se teško rješava, postavi samo jednog policajca u terminima kada je početak i kraj nastave na 7 dana tu i nema više stajanja.

Meni žao lika iznad, ima garažu sa svim dozvolama i mora tražiti nekakva akrobatska rješenja da udje i izadje iz vlastite garaže.
Pa naravno. To je vrlo jednostavno. To sam i ja rekao policiji. Posaljite policajca svaki dan u tim terminima i fino im pisite kazne. Ali policija nece tako. Nego da ja zovem telefonom svaki put. A ja kad nazovem, oni meni kazu vidjecemo, ovo, ono... I na kraju niko ne dodje, ili dodje ali poslije sat vremena, ili 2 sata kad se guzva razidje.
Vrbaslija-BL

#190 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by Vrbaslija-BL »

zdruzdjo wrote: 05/02/2020 13:21 Kazu skola nikada ne moze propasti. A najbolja skola je ona koju masno platis.

Imao slican problem sa parkiranjem pred ulaz na parking u zgradu. Ili sa dzonskim parkiranjem tako da imas milimetar da udjes na parking.
Komsija koji je imao Audi A6 se obracunavaobovako sa papcima. Krk cjevcicu u auspuh, spric 4-5 sekundi i ode. Lud, krkanski gradjen, i bas bas Lud.
Da vidis miline kad malo suhne pa kad dodje lola da vergla...aaaaaaa milineeeee.

Image
Ma vjerujem ti, ali ja ne zelim to da radim. Ne zelim nikome auto da ostecujem, niti da radim takve stvari. Ja zelim neko legalno rjesenje. A siguran sam da mora postojati legalno rjesenje ovog problema, samo sto ja moram institucije natjerati da rade svoj posao.
Vrbaslija-BL

#191 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by Vrbaslija-BL »

moonca wrote: 05/02/2020 13:38 :-)
... popravit ce i eto ga opet-
Nemam ja razloga nikome da ostecujem auto. Mora postojati legalno rjesenje ovog problema. Neka rijesi opcina ili policija. Necu ja uzimati pravdu u svoje ruke. Institucije dobijaju placu da rjesavaju ovakve stvari.
Vrbaslija-BL

#192 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by Vrbaslija-BL »

anchor85 wrote: 05/02/2020 13:41
anchor85 wrote: 05/02/2020 13:06

Ja sam to isto milion puta pomislila. Svako jutro prolazim pored škole Grbavica 1 i po 10 minuta se nerviram jer se roditelji hladno zaustavljaju ispred samog ulaza u školu i blokiraju ulicu. A nije da nemaju gdje parkirati auto. Ali izgleda da im je problem prohodati 10-20 metara do škole.
A što je najgore, to uopste nije problem koji se teško rješava, postavi samo jednog policajca u terminima kada je početak i kraj nastave na 7 dana tu i nema više stajanja.

Meni žao lika iznad, ima garažu sa svim dozvolama i mora tražiti nekakva akrobatska rješenja da udje i izadje iz vlastite garaže.
I meni je žao. Ja odmorim živce dok je raspust, i pripremim se za novi krug.
Pa i ja zaboravim na sve preko raspusta. Nikad mi niko nije stao i blokirao garazu kad nema skole.
moonca

#193 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by moonca »

Vrbaslija-BL wrote: 06/02/2020 18:35
moonca wrote: 05/02/2020 13:38 :-)
... popravit ce i eto ga opet-
Nemam ja razloga nikome da ostecujem auto. Mora postojati legalno rjesenje ovog problema. Neka rijesi opcina ili policija. Necu ja uzimati pravdu u svoje ruke. Institucije dobijaju placu da rjesavaju ovakve stvari.
..Citajuci, i tvoj zadnji upis... je jedino rjesenje da se tu postavi policajac 24/7--
Vrbaslija-BL

#194 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by Vrbaslija-BL »

Veigar wrote: 05/02/2020 13:50
anchor85 wrote: 05/02/2020 13:41

Isti problem i u gradu gdje ja živim, Prazan parking 30 metara od skole međutim roditelji zablokiraju ulicu gdje se nalazi škola
Pa upravo o tome se i radi. Ne radi se ovdje o nedostatku parking mjesta nego o cistoj NEKULTURI i BEZOBRAZLUKU. Neka postave policajca ispred svake skole koja ima ovaj problem u tim terminima. Ja sam i stavio ovu temu na ovaj forum da bi se neke stvari pokrenule. Svi mi koji imamo taj problem, a nisam sam vidim, trebamo se udruziti i zajedno ici pred institucije da to rjesavaju jer to nije problem samo ispred osnovne skole Kovacici na Grbavici nego i ispred drugih skola u gradu.
Last edited by Vrbaslija-BL on 06/02/2020 19:25, edited 1 time in total.
moonca

#195 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by moonca »

Vrbaslija-BL wrote: 06/02/2020 18:37

Pa i ja zaboravim na sve preko raspusta. Nikad mi niko nije stao i blokirao garazu kad nema skole.
hm ... pa eto ti odgovora- u skolskoj si zoni.... dakle, narod je ok .. ali, su guzve tokom skolskih dana i nemogucnost parkinga... :-)
Vrbaslija-BL

#196 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by Vrbaslija-BL »

megaribi1 wrote: 05/02/2020 14:00 Lično mislim da će problem postojati sve do izgradnje kružnog toka na raskrsnici Zvorničke i Hamdije Ćemerliča. Tada će ulica pored škole moći ponovo biti jednosmjerna, jer će iz nje preko kružnog toka biti moguće doći u bilo koji dio grada.To bi stvorilo parking prostor, kao što je već urađeno u Grbavičkoj, Radničkoj ili Semira Frašte.
Ma ja vjerujem da ce taj kruzni tok malo poboljsati saobracaj, ali ovaj problem parkiranja ispred garaze je stvar cistog BEZOBRAZLUKA i NEKULTURE. Imaju oni i sad mjesta gdje da stanu, nemora meni niko ispred garaze parkirati auto ni sada. Ali parkiraju jer nema nikakvih sankcija.
hopi

#197 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by hopi »

ma kakvi naša policija, kaže neko rade oni posao, aha kako da ne, grohotom se smijem na to.

dobr je ovaj prijedlog za natpisom gađam kamenom s prozora, ko će znati gdje si i možeš li pogoditi i bi li uopće gađao. Plus sredi garažu, veliki natpis ne parkiraj i vidi hoće li biti koriti.
Vrbaslija-BL

#198 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by Vrbaslija-BL »

deny_s wrote: 05/02/2020 17:22
Vrbaslija-BL wrote: 04/02/2020 22:48
deny_s wrote: 04/02/2020 22:15 Je li garaža tvoja..jeste
jesu li garažna vrata tvoja..jesu
Ja bih da je to moje i da ne vidim nikakvo drugo riješenje uradio slijedeće,pa nek ide sve u PM
Image
Uzmeš ove cijevi(ili slične) otprilike oko 1.5 m,zavariš je na garažna vrata visine do pola metra od betona..
Ako hoćeš da je skidaš, ne moraš je baš zavarivati,ima drugih načina koji će ti svaki bravar reći
Tvoja garaža,tvoja vrata,nek se hebu oni iz opštine
Mislis ako ne dodiruje asfalt da mi inspekcija nemoze nista jer nisam stavio nista na javnu povrsinu? Jel to mislis? Jer sam i o tome razmisljao.. Ako visi u zraku jel to znaci da nije na javnoj povrsini iako se nalazi iznad nje? Jel to hoces da kazes, jer sam i ja tako nesto razmisljao
baš na to mislim
Odlicno jarane, ja sam to isto razmisljao davno ali nisam siguran sta zakon kaze o tome. Jesi ti siguran da ako ne dodiruje asfalt da nije na javnoj povrsini i da mi nemogu nista? Jesi ti to siguran? Jel imas ti neki zakon u kojem to tacno tako pise? Lako cu ja to napraviti, bravar ce mi odraditi sta zamislim, ali kad dodje inspekcija, ja moram imati neki papir na kojem pise tacno to, da ako je u zraku i ne dotice asfalt nije na javnoj povrsini. Glupo mi je praviti nesto ako nisam 100% siguran da mi nemogu nista. Imas li ti nekog advokata koji mi moze to garantirati, i uputiti me koji je to zakon... Ja bih to radio postavio samo ako mi nemogu nista ovi iz opcine zakonski
moonca

#199 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by moonca »

Ali parkiraju jer nema nikakvih sankcija.
............. vidjala da se parkiraju, doduse ukljuce 4/zmigavca, na Titovoj i kupuju hranu u Mc... :shock: :lol:
Vrbaslija-BL

#200 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by Vrbaslija-BL »

al-em wrote: 05/02/2020 18:38 nabij ove sipke na garazu i boli te briga, bolje i platiti kaznu opcini nego svaki dan cekati debile da pokupe djecu ili odu po burek
1500 maraka kazna? Barem su mi tako rekli u opcini, mada ja njima ne vjerujem puno, jer sam vidio da me shaltaju. Mozda oni meni nemogu cak ni kaznu tu naplatiti, ali kazem, ja nisam advokat niti pravnik... Zato sam i pitao ovdje prvo pitanje, jel zna neko nekog pravnika ili advokata sa kojim bi se ja mogao posavjetovati. Mozda ovi iz opcine blefiraju, ja to ne znam tacno koja su moja prava tu. Zato sam i dosao ovdje da mi neko preporuci nekog pravnika pa cu ja onda drugacije razgovarati sa ovima u opcini. Ovako oni meni mogu svasta reci, i shaltati me kako zele. Nemam pojma koja su mi prava.
Locked