Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Locked
zposao

#151 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by zposao »

megaribi1 wrote: 04/02/2020 22:53 Ne kršim propis. Parkiranje po definicije je zaustavljanje preko 15 minuta. Do 15 minuta se smatra zaustavljanjem. Ispred garaža je zabranjeno parkiranje a ne i zaustavljanje.
Nije 15 nego ispod 5 minuta je zaustavljanje. A kršiš propis ako si u tih 5 minuta ti blokirao izlaz/ulaz čovjeku.
Šta ti otišao do svog djeteta, njemu se dijete posjeklo i žuri na hitnu? Kako ste tako sebicni i kratkovidni.

Nije bitan razlog, ti blokiraš tudu imovinu.
Vrbaslija-BL

#152 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by Vrbaslija-BL »

megaribi1 wrote: 04/02/2020 22:43
Vrbaslija-BL wrote: 30/01/2020 18:19 Rekli su mi da se sam snadjem nekako, ali da nemogu dobiti nikakav papir. Onda sam ja napravio znak, uzeo sam staru felugu i zavario cijev, i na to postavio znak zabrane parkiranja. Sve sam to lijepo ofarbao u crvenu i bijelu boju, i svako jutro bih ga iznio i stavio ispred svoje garaze tako da mi nemogu parkirati. Naravno bio sam ga vezao sa lancem za svoj katanac tako da ga nemoze niko ukrasti ili odnijeti. I to je sve lijepo fukncioniralo neke 2 godine, nisam imao nikakvih problema sa parkiranjem vise, osim sto bih svaku vecer morao znak unijeti u garazu, a ujutro bih ga morao iznijeti ispred garaze. I onda jedan dan na garazi mi osvane papir od opcinske inspekcije Novo Sarajevo. Sljedeci dan odem u opcinu da se javim na poziv i onda mi kazu da moram odmah ukloniti parkirni znak ili cu dobiti kaznu. Ja sam im objasnio cijelu situaciju, i da godinama imam taj problem, medjutim oni su me lijepo saslusali i rekli da me potpuno razumiju ali da ipak moram ukloniti znak. Naravno uklonio sam znak, oni su dolazili da provjere i postpupak su obustavili. Sad mi ponovo parkiraju ispred garaze i blokiraju ulaz, i opet ista stara prica.. Znaci svaki put kad trebam negdje da idem izgubim po pola sata dok nadjem ko mi se parkirao, pa onda svadje sa ljudima, fizicki obracuni i sve po starom.
Image
Hvala opštini što je uklonila taj znak. Većina nas dođe pred školu čeka tri-četiri minute po djecu da izađu iz škole i zbog privatne uzurpacije prostora vašim znakom ne možemo lako okrenuti auto. Znao sam ponekad da stanem ispred vaše garaže svojim autom, čekajući da djeca izađu iz škole, jer drugo mjesta nije bilo. Ali u tom slučaju uvijek bih ostajao u autu i odmah bih se ljubazno pomjerio ako vam garaža zatreba.
Mozda ste vi gospodine bili ljubazni pa ste bili u autu, i sklonili auto... Ali meni ljudi auto ostave pred garazom po 15-20 minuta i onda odu u skolu i nema ih... Druga stvar zbog cega je znak smetao vama da okrenete auto na ovom mjestu? Pa ko ovdje u ovoj tijesnoci ispred moje garaze ima potrebu da okrece auto... Mozete vi auto okrenuti i 20 metara nize... Nemorate bas ispred moje garaze okretati svoje auto.. Tako da taj vas argument bas i nema puno logike...

Druga stvar nije tacno da nema drugog mjesta za parkiranje... U krugu od 50 metara ima mjesta koliko hocete za parkiranje... Dodjite sutra ako zelite i ja cu vam pokazati slobodnih parking mjesta u krugu od 50 metara koliko god zelite, a ipak meni parkiraju auto i ostave... Oni odu obavljati svoje poslove, a ja moram cekati njih da se oni smiluju i da sklone auto...

A da vam ne govorim da sam imao fizicke nasrtaje, prijetnje, svadje... Svakodnevno to prolazim godinama.. Koliko sam stresa dozivio od razniih kabadahija koji nece da sklone svoj auto, mozda ste vi fini gospodin pa kratko stanete i pomaknete se... Ali vjerute, ne znate sa kakvim kabadahijama se ja tu godinama moram svadjati i obracunavati da bih izasao u usao u vlastitu garazu...

Dovoljno je da naletite na jednog idiota, samo jednog... A ja svakodnevno prolazim kroz te situacije vise puta, i to tako traje godinama
Vrbaslija-BL

#153 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by Vrbaslija-BL »

zposao wrote: 04/02/2020 22:51
megaribi1 wrote: 04/02/2020 22:43 Hvala opštini što je uklonila taj znak. Većina nas dođe pred školu čeka tri-četiri minute po djecu da izađu iz škole i zbog privatne uzurpacije prostora vašim znakom ne možemo lako okrenuti auto. Znao sam ponekad da stanem ispred vaše garaže svojim autom, čekajući da djeca izađu iz škole, jer drugo mjesta nije bilo. Ali u tom slučaju uvijek bih ostajao u autu i odmah bih se ljubazno pomjerio ako vam garaža zatreba.
Ako se već toliko držiš zakona, zašto se parkiraš gdje je zabranjeno?
Parkiraj 200 metara naniže i prohodaj do svog djeteta. Zašto miskiš da imaš pravo krsiti propise a da se drugi trebaju pridrzavati?

Bi li tako razmisljao da se tebi svakodnevno nebrojeno ljudi parkira ispred ulaznih vrata a sve "po 3-4 min" ?
Koga boli neka stvar šta je razlog i koliko ces se zadrzati.

Zar ne razumiješ covječe da krsis zakone i propise? I da jebes ovog covjeka..jer nisi samo ti, nego jos masa slicnih kojima je lijeno prohodati do svog djeteta par koraka pa misle to je samo 5min..

Zbog takve pameti i jesmo se pretvorili u veliko selo.
Ovako meni svi oni kazu... Pa samo sam stao 10 minuta... A nije ni 10 nego 15 i 20... I ne bi ni to bio problem da je samo on... Ali covjece takvih je danas po 20... I svako kaze, ma samo sam kratko stao...
Vrbaslija-BL

#154 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by Vrbaslija-BL »

megaribi1 wrote: 04/02/2020 22:53
zposao wrote: 04/02/2020 22:51
megaribi1 wrote: 04/02/2020 22:43 Hvala opštini što je uklonila taj znak. Većina nas dođe pred školu čeka tri-četiri minute po djecu da izađu iz škole i zbog privatne uzurpacije prostora vašim znakom ne možemo lako okrenuti auto. Znao sam ponekad da stanem ispred vaše garaže svojim autom, čekajući da djeca izađu iz škole, jer drugo mjesta nije bilo. Ali u tom slučaju uvijek bih ostajao u autu i odmah bih se ljubazno pomjerio ako vam garaža zatreba.
Ako se već toliko držiš zakona, zašto se parkiraš gdje je zabranjeno?
Parkiraj 200 metara naniže i prohodaj do svog djeteta. Zašto miskiš da imaš pravo krsiti propise a da se drugi trebaju pridrzavati?

Bi li tako razmisljao da se tebi svakodnevno nebrojeno ljudi parkira ispred ulaznih vrata a sve "po 3-4 min" ?
Koga boli neka stvar šta je razlog i koliko ces se zadrzati.

Zar ne razumiješ covječe da krsis zakone i propise? I da jebes ovog covjeka..jer nisi samo ti, nego jos masa slicnih kojima je lijeno prohodati do svog djeteta par koraka pa misle to je samo 5min..

Zbog takve pameti i jesmo se pretvorili u veliko selo.
Ne kršim propis. Parkiranje po definicije je zaustavljanje preko 15 minuta. Do 15 minuta se smatra zaustavljanjem. Ispred garaža je zabranjeno parkiranje a ne i zaustavljanje.
Tacno je da parkiranje i zaustavljanje nisu isto... Ali postoje znakovi koji kazu ZABRANJENO ZAUSTAVLJANJE I PARKIRANJE... A ispred necijih ulaza je upravo to... Znaci zabranjeno i zaustavljanje i parkiranje... Ako nekome blokiras ulaz ili izlas onda je zabranjeno i zaustavljanje i parkiranje... Ali nije cak ni problem zaustaviti se ako ste vi u autu... Ali problem je sto se meni svi parkiraju ispred garaze i onda odu... Napuste auto, i ja njega moram traziti... I tako po cijeli dan... Zamislite vi da ja vama po cijeli dan blokiram izlaz i ulaz, i kazem ali ja sam samo zaustavljao auto po 15 minuta, nisam parkirao... Poenta je u tome sto vi niste jedini, nego meni danas takvih desetine parkira, i meni je garaza blokirana..

A zamislite da mi se dijete razboli i da ga trebam voditi u hitnu? I vi kazete samo 15 minuta sam parkirao, a to nije parkiranje nego zaustavljanje... Zamislite samo da vama tako neko po cijeli dan blokira ulaz ili izlaz... Ujutro od 8 navecer do 22... I tako svaki dan godinama... Kako biste se vi osjecali?
studiorum_tuzlaensis

#155 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by studiorum_tuzlaensis »

Prodaj ti to pa se parkiraj ispred. :D

I to je rješenje.
megaribi1

#156 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by megaribi1 »

Vrbaslija-BL wrote: 04/02/2020 23:07 Druga stvar nije tacno da nema drugog mjesta za parkiranje... U krugu od 50 metara ima mjesta koliko hocete za parkiranje... Dodjite sutra ako zelite i ja cu vam pokazati slobodnih parking mjesta u krugu od 50 metara koliko god zelite, a ipak meni parkiraju auto i ostave... Oni odu obavljati svoje poslove, a ja moram cekati njih da se oni smiluju i da sklone auto...
Kada god ima bilo koje drugo mjesto, koristio sam ga. Tako da sam ispred vaše garaža ukupno za ovih sedam godina stao ne više od 10 puta (zadnji put je to bilo u aprilu prošle godine) a i to sa obzirom, znajući da vam garaža može zatrebati. Pošto se djeca sve češće vraćaju sama kući, dajem javno obećanje da se autom neću približiti vašoj garaži na bliže od dva metra u trajanju dužem od 30 sekundi, stavili vi prepreku ili ne. Na kraju krajeva ne volim kada neko parkira auto ispred moje garaže, mada mi se to desilo samo dva puta, a vama svakodnevno.
Ali ja vas molim: Oko osam ujutro i pet popodne je krkljanac. Neki automobili dolaze sa jedne strane, neki sa druge, neki su parkirali na parkingu ispred škole koji ima samo osam mjesta, neki iza drveta, neki preko puta vaše garaže. Ulica je jako uska i ne znam koji je urbanista dopustio postavljanje garaža na tom mjestu. Kada još i vi stavite taj znak,dodatno ste prolaz otežali, jer je u tim trenucima to jedino mjesto gdje se može skloniti od vozila koja dolaze u susret. Apelujem na vozače da imaju obzira prema vama, ali i na vas da imate razumijevanja za situaciju.
moonca

#157 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by moonca »

Ako ima osam mjesta--jasno vam je da nema mjesta za sve vas-- zasto ulazite u tu zonu s autima . :-)
dulekrele

#158 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by dulekrele »

moonca wrote: 04/02/2020 20:54
Vrbaslija-BL wrote: 04/02/2020 20:50
Pa tako godinama radim... Recimo ja ako trebam izaci iz garaze i ici negdje, ja moram gledati na sat... Ili ako se vracam kuci isto moram gledati na sat... Da dodjem izmedju tih termina... Jer u tim terminima je uvijek blokirana garaza... Znaci ja se sada snalazim tako...
Tako i nastavi. Nemas izbora.Jedino da prodas stan - selidba, s nekim novim problemom.. Uvijek ih ima, dok kod zivis u gradu....
kakve ti gluposti pises. da seli zbog hebene garaze.
moonca

#159 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by moonca »

Nije hebene, vec blokirane....I'ma Al' je nema.
.
Skola nece preseliti, Novi ucenici dolaze, a s njima Tate/ mame s autima..

:zoka:

Vrzino kolo
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#160 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by Matijevic_Vlado »

Ima li ovdje neko ko bi nam mogao reci kako oni to u Americi rijesavaju?
Alles-Tamam

#161 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by Alles-Tamam »

Na ovoj temi vidiš sav raskoš klasičnog papka kromanjonca.

Nema zabrane, nema znaka znači da mogu,a hoću li nekog drugog zajebat boli me cosak, nema znaka da ne smijem.

Ja mislim da bi trebalo po djecu autom direktno u učionicu otići :D
anchor85

#162 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by anchor85 »

Alles-Tamam wrote: 05/02/2020 12:51 Na ovoj temi vidiš sav raskoš klasičnog papka kromanjonca.

Nema zabrane, nema znaka znači da mogu,a hoću li nekog drugog zajebat boli me cosak, nema znaka da ne smijem.

Ja sam to isto milion puta pomislila. Svako jutro prolazim pored škole Grbavica 1 i po 10 minuta se nerviram jer se roditelji hladno zaustavljaju ispred samog ulaza u školu i blokiraju ulicu. A nije da nemaju gdje parkirati auto. Ali izgleda da im je problem prohodati 10-20 metara do škole.
moonca

#163 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by moonca »

Nije im to namjera, vjerujem,ako nije i tebi-ali jednostavno- mogucnost-- ako nema znaka-pogotovo..
Alles-Tamam

#164 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by Alles-Tamam »

anchor85 wrote: 05/02/2020 13:06
Alles-Tamam wrote: 05/02/2020 12:51 Na ovoj temi vidiš sav raskoš klasičnog papka kromanjonca.

Ja sam to isto milion puta pomislila. Svako jutro prolazim pored škole Grbavica 1 i po 10 minuta se nerviram jer se roditelji hladno zaustavljaju ispred samog ulaza u školu i blokiraju ulicu. A nije da nemaju gdje parkirati auto. Ali izgleda da im je problem prohodati 10-20 metara do škole.
A što je najgore, to uopste nije problem koji se teško rješava, postavi samo jednog policajca u terminima kada je početak i kraj nastave na 7 dana tu i nema više stajanja.

Meni žao lika iznad, ima garažu sa svim dozvolama i mora tražiti nekakva akrobatska rješenja da udje i izadje iz vlastite garaže.
megaribi1

#165 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by megaribi1 »

Matijevic_Vlado wrote: 05/02/2020 12:42 Ima li ovdje neko ko bi nam mogao reci kako oni to u Americi rijesavaju?
Možda vrijedi probati i ruski pristup, nije destruktivan po auto, a mnoge može naučiti pameti

https://www.radiosarajevo.ba/magazin/za ... zje/224959
zdruzdjo

#166 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by zdruzdjo »

Kazu skola nikada ne moze propasti. A najbolja skola je ona koju masno platis.

Imao slican problem sa parkiranjem pred ulaz na parking u zgradu. Ili sa dzonskim parkiranjem tako da imas milimetar da udjes na parking.
Komsija koji je imao Audi A6 se obracunavaobovako sa papcima. Krk cjevcicu u auspuh, spric 4-5 sekundi i ode. Lud, krkanski gradjen, i bas bas Lud.
Da vidis miline kad malo suhne pa kad dodje lola da vergla...aaaaaaa milineeeee.

Image
moonca

#167 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by moonca »

:-)
... popravit ce i eto ga opet-
anchor85

#168 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by anchor85 »

Alles-Tamam wrote: 05/02/2020 13:10

A što je najgore, to uopste nije problem koji se teško rješava, postavi samo jednog policajca u terminima kada je početak i kraj nastave na 7 dana tu i nema više stajanja.

Meni žao lika iznad, ima garažu sa svim dozvolama i mora tražiti nekakva akrobatska rješenja da udje i izadje iz vlastite garaže.
I meni je žao. Ja odmorim živce dok je raspust, i pripremim se za novi krug.
Veigar

#169 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by Veigar »

anchor85 wrote: 05/02/2020 13:41
Alles-Tamam wrote: 05/02/2020 13:10

Isti problem i u gradu gdje ja živim, Prazan parking 30 metara od skole međutim roditelji zablokiraju ulicu gdje se nalazi škola
megaribi1

#170 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by megaribi1 »

Lično mislim da će problem postojati sve do izgradnje kružnog toka na raskrsnici Zvorničke i Hamdije Ćemerliča. Tada će ulica pored škole moći ponovo biti jednosmjerna, jer će iz nje preko kružnog toka biti moguće doći u bilo koji dio grada.To bi stvorilo parking prostor, kao što je već urađeno u Grbavičkoj, Radničkoj ili Semira Frašte.
deny_s

#171 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by deny_s »

Vrbaslija-BL wrote: 04/02/2020 22:48
deny_s wrote: 04/02/2020 22:15 Je li garaža tvoja..jeste
jesu li garažna vrata tvoja..jesu
Ja bih da je to moje i da ne vidim nikakvo drugo riješenje uradio slijedeće,pa nek ide sve u PM
Image
Uzmeš ove cijevi(ili slične) otprilike oko 1.5 m,zavariš je na garažna vrata visine do pola metra od betona..
Ako hoćeš da je skidaš, ne moraš je baš zavarivati,ima drugih načina koji će ti svaki bravar reći
Tvoja garaža,tvoja vrata,nek se hebu oni iz opštine
Mislis ako ne dodiruje asfalt da mi inspekcija nemoze nista jer nisam stavio nista na javnu povrsinu? Jel to mislis? Jer sam i o tome razmisljao.. Ako visi u zraku jel to znaci da nije na javnoj povrsini iako se nalazi iznad nje? Jel to hoces da kazes, jer sam i ja tako nesto razmisljao
baš na to mislim
megaribi1

#172 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by megaribi1 »

Danas sam se vraćao pješice. U 17:22 je bio parkiran automobil pred spomentom garažom sa upaljena četiri žmigavca

Image
Otišao je u 17:24.

Nakon 25 sekundi došao je drugi automobil u 17:24
Image

Vlasnica drugog automobila je izašla i ostala parkirana do 17:28. Nije bilo nužno stati uz samu garažu, jer je prekoputa bilo mjesta.
Između 17:28 i 17:35 kada sam otišao nije bilo više vozila pred garažom.
moonca

#173 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by moonca »

Ako su vozaci bili u autu- to je ok - donekle - :-)
al-em

#174 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by al-em »

nabij ove sipke na garazu i boli te briga, bolje i platiti kaznu opcini nego svaki dan cekati debile da pokupe djecu ili odu po burek
moonca

#175 Re: Parkiranje ispred garaze, i blokiranje ulaza i izlaza

Post by moonca »

I............ platiti ce kaznu, ukloniti sipke- i novi prekrsioci, koji nemaju pojma sta se desavalao ranije, ce opet tu biti parkirani na ''par minuta'

...Dajte neki- savjet da se covjek umiri.. ne nervira- zavsit ce u bolnici- a, tamo tek, koje haoticno stanje ga ceka...... :-)
Locked