jeza u ledja wrote: ↑05/02/2020 05:33
GandalfSivi wrote: ↑05/02/2020 05:02
Hajde, ako cemo se te igre igrati nije problem ni objasniti. Znaci, kasne rezultati 21 sat. Prva situacija, Pete objavi pobjedu bez ikakvih rezultata. Druga situacija, nakon 21og sata, izadje lik (Troy Price) i kaze da ce objaviti glasove koje imaju "do tog momenta", te da ce ostatak objaviti kada budu spremni, ne obavezujuci se na bilo kakav timeframe. I objavi ih. 62% glasova, u podrucjima gdje je Pete vodio svih 100%, u podrucjima gdje je Bernie vodio ispod 50%. Da ne kazem da su sva blank fields bila sasvim slucajno tamo gdje su kampusi, jer boze dragi, za koga bi studenti glasali. I onda svi mediji redom (uz obaveznu napomenu da se radi o samo 62% glasova) objave intervjue sa Petom, gdje on jos jednom proglasi pobjedu, i posvete ostatak dana (prije State of the Union) takozvanom "Pete efektu". Sve u redu, sve po pravilima, nista niko nije slagao, ali prodje od toga evo sest sati i nema nikakvih dodatnih informacija. Slazemo se ti i ja, da su po pitanju delegata ovo sasvim nebitni izbori, sve je do pitanja momentuma, pa da se vratimo na pocetno pitanje. Sta cemo kada objave potpune rezultate (za dan, dva, sedam, svejedno je sada) koji ce reci da je Bernie pobijedio za negdje izmedju pet i sedam bodova? Malo ce se spomenuti u medijima, proci ce kompletna fama oko Iowe (sto jeste cijela poenta Iowe) i zivot ce se nastaviti dalje. Momentum ukraden, delegati ionako nisu bitni, mediji ce vec naci opravdanje. Znaci kradja nevidjena.
I da, uvjeren sam da ce Bernie uzeti Iowu, ali su mu ukrali momentum. Htio si ti raspravljati ili ne, ovo su fakti...
Mali edit: Koliko god ti pisao da je Bernie taj koji unosi razdor i paniku, ova situacija je pokazala da je on najsmireniji, te da ne fata na foru. Pete proglasio pobjedu, Biden se priklonio Trumpovim teorijama zavjere, samo su Bernie i Elizabeth ostali mirni...
Znaci ne govoris o namjestaljci vec o spinu, ok.
Prvo, Buttigieg je jos sinoc proglasio pobjedu. Jutros subga svi prozivali za to. Kao, jel zna nesto sto drugi ne znaju.
On jednostavno rekao da govori na osnovu saznanja ljudi sa terena. Da se ostali ne zbune, ovo glasanje sinoc je bilo JAVNO. Znaci ljudi na svakom glasackom mjestu prisutni i broje doslovce pred svima glasove. Znaci koji postotak gore dole. Samo je pitanje matematike i kako se to pretvara u broj delegata, a i tu ima paper trail. Nije visa matematikaz
Sto me dalje vodi na drugo. Na svim izborima, skoro uvijek, kasne glasovi iz urbanih centara. Znaci ne sela, vec urbani centri. (u slucaju Iowe konkretno Des Moines gdje znamo tek pola rezultata, a gdje vodi trenutno Sanders. Zato sam i ja rekao da ima sanse da stigne Buttigiega.
Sto me dalje vodi do treceg, drug, nema sanse da Sanders uzme Iowu za 5-7 bodova. Ako bude, mozda bude 2 maksimalno. Ovo totalno vadim iz guzice i odokativno i rizikujem da ispadnem smijesan, ali vidio sam mapu, vidio sam brojke, nisu samo college towns i ne dobija sve bobe tamo samo Bernie. I evo sad ti odmah kazem da mislim da je upitno da ce Sanders pobijediti uopste a ne da ce uzeti sa 5-7 boba.

Nema sansi.
A i da pobjedi , opet je Buttigieg senzacija kao drugi, zar ne?
Na kraju. Ne znam ko je kako reagovao, samo vidim da Sandersovi navijaci izbacuju teorije zavjere.
Daj ba, o cemu pricamo? Ne mogu izbrojati jebeni Iowa caucus za 26 sati sada od kraja istog. Obicno uspiju to uraditi i kada se rucno brojalo za dva do tri sata. To sto su ga malo, jako malo, prozvali, to mu je oduzelo mozda 2% momentuma. Nakon danasnjih rezultata mu je ostalo dobrih 98%. Opet ponavljam, i znam da se slazes, Iowa je sva oko momentuma, nista drugo. Sa ovim sto su danas uradili (objavili pola izbora, veze s vezom nema) su apsolutno se stavili na Pitovu stranu, da se ne zajebajemo. Kompletna poenta je ko ce biti proglasen pobjednikom, a bez obzira na tvoj pokusaj spina o tome kako su se ukupni glasovi isto pikali, nisu, ni pod razno. Da ti dam banalan primjer. CNN danas kada objavljuje trenutno prve po broju delegata, stavljaju slike. Kada objavljuju trenutno prve po broju glasova, stavljaju tabele. I dzaba, mozes pricati protiv njih koliko hoces, ogroman broj priproste stoke ih gleda. Vamo slika pa prvi, vamo nakva tabela, s tim sto je slika tu preko 90% vremena, jebo tabelu. Sva paznja koju je dobio sinoc i danas je apsolutno (jos) nezasluzena i vjerovatno ukradena. A kompletna poenta je u paznji.Dobio bi jedno pet posto air time-a zato sto je drugi od onoh sto je dobio danas, da se ne lazemo.
Anyhow, da sumiramo. Prvo su sjebali rezultate u potpunosti, pa su onda izasli sa polovicnim, nepotpunim, netacnim rezultatima, koje se uopste nisu potrudili updateovati. Realno bih manje sumnjao da nisu nista objavili dok nemaju kompletne rezultate.Je li tebi normalno da od pet danas nisu nista objavili? Neka stoji, neka se kiseli, navuci stoku, nikoga ne boli za istinu.
Nevidjeno. A vratit cemo se na temu sa potpunim rezultatima, s tim sto ces vjerovatno tvrditi da eto, Bernie je dobio svoje delegate, therefore no harm done, a obojica cemo znati da je to providna izvlakusa...