Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Dobri Bosanac

#576 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Dobri Bosanac »

tranquil wrote: 31/01/2020 15:25 Sve što sam rekao sam potkrijepio citatima Biblije. Ti vjeruj koliko god hoćeš da je ta knjiga tolerantna, ali to je čista tvoja fantazija da Biblija govori nešto čega apsolutno nema u tekstu.

Jesi li se odlučio koje boje će biti odore koje će nositi tvoji sljedbenici? To je vrlo važno pitanje, ne želiš da rizikuješ neku šizmu u budućnosti zbog toga. Takođe bih preporučio da propišeš oblik kape i brade.
Nikada nisam ni rekao da to sto tvrdite nema u Bibliji. Samo upozoravam da je to specificno ljudska umotvorevina a ne Bozije Upute. Ne tvrdim da je citava Biblija tolerantna nego iskljucivo Bozije Upute unutar nje.

Sto se tice odora, jasno je da se Knjigom ne propisuje niti odjeca niti obuca niti jezik niti pismo niti bogomolje niti religije niti profesionalni kler te sve to i ne moze biti dio vjere.

To sto je Poslanik izricito zabranio da ikada oslikaju njegov lik ili slave njega licno je dokaz da u vjeri spoljasnost nije bitna nego jedino implementacija propisanih uputa i principa.

Drago mi je da se sada mnogo bolje razumijemo.
Dobri Bosanac

#577 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Dobri Bosanac »

Ako je covjecanstvo tokom stoljeca postepeno procistilo svoje okrutne zakone, zar ne bi bio red konacno otarasiti se i nakaradnih i anahronih dogmi unutar religija da bi se iz njih destilirala cista vjera?
tranquil

#578 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by tranquil »

Pa pošto tvrdiš da je Biblija ljudsko djelo puna loših i dobrih stvari, pitam se koji je ključ za razlikovanje jednog od drugog? Hoćeš li ti objaviti novu uputu u kojoj ćeš razjasniti šta je u prvoj uputi božije, a šta ljudsko?

Nije da meni treba tako nešto. Ja sam jednostavan čovjek, ja primijetim odobravanje ropstva, pritisnem "dislike". Neka se drugi muče "destiliranjem" propisa o ropstvu i opravdavanjem prisustva najužasnijih propisa sa "braću malo ponijelo, šta ćeš, svi smo griješnici".
Dobri Bosanac

#579 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Dobri Bosanac »

tranquil wrote: 31/01/2020 16:04 Pa pošto tvrdiš da je Biblija ljudsko djelo puna loših i dobrih stvari, pitam se koji je ključ za razlikovanje jednog od drugog? Hoćeš li ti objaviti novu uputu u kojoj ćeš razjasniti šta je u prvoj uputi božije, a šta ljudsko?

Nije da meni treba tako nešto. Ja sam jednostavan čovjek, ja primijetim odobravanje ropstva, pritisnem "dislike". Neka se drugi muče "destiliranjem" propisa o ropstvu i opravdavanjem prisustva najužasnijih propisa sa "braću malo ponijelo, šta ćeš, svi smo griješnici".
Da li vi razumijete sta vam govorim?

Nisam rekao da je Biblija ljudsko djelo.

Rekao sam da u Bibliji ima i Bozijih Uputa a i ljudskih gluposti kao sto su ropstvo, genocid i slicno.

Bozije Upute su apsolutno sinhronizovane i medjusobno kompatibilne te ne mogu biti protivrjecne jedna drugoj jer Bog ne pravi greske nego obicni smrtnici.

Dakle ako Bog zabrani Bozijom Uputom da ubijamo ne moze na iducoj stranici narediti da se izvrsi genocid na citavim narodom.

Taj i takav genocid su pocinili ljudi u svojoj pohlepi za plodnom zemljom.

Da banaliziramo do kraja, genocide nad prastanovnicima "Svete Zemlje", one u Drugom Svjetskom Ratu ili Srebrenici nije propisao Bog nego lokalne vodje, dakle obicni smrtnici te i ne mogu biti dio vjere ili Knjige.

Onaj ko izvrsi pokolj nad svojim bliznjim je dakle direktno prekrsio Bozije Upute te ne moze biti niti brat niti vjernik .

Grijesnik se odnosi na ljudsku glupost i zablude, poslusnost kleru, odanost politicarima, dakle sve ono cime stetite sami sebi...

Zlocinci i nevjernici nisu grijesnici nego zlocinci i nevjernici.
tranquil

#580 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by tranquil »

Biblija Božija Biblija ljudska jeste nije nije jeste.

Gubiš se, najbolje ti lijepo napiši svoju svetu knjigu kako si očigledno i naumio, pa da te rahat dignem u biblioteci. Ili barem otvori blog, jer za dijalog nemaš talenta.
Dobri Bosanac

#581 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Dobri Bosanac »

tranquil wrote: 31/01/2020 17:04 Biblija Božija Biblija ljudska jeste nije nije jeste.

Gubiš se, najbolje ti lijepo napiši svoju svetu knjigu kako si očigledno i naumio, pa da te rahat dignem u biblioteci. Ili barem otvori blog, jer za dijalog nemaš talenta.
U Bibliji ima i Bozijih Uputa i ljudskih gluposti. Zar je toliko tesko razumjeti jednu ovako kratku recenicu?

Pa kako li bi tek citavu Knjigu mogli razumjeti i tacno implementirati?

Pravo da vam kazem, i ne naumpada mi da napisem knjigu. Ako je nisu napisali ni Mojsije ni Isus ni Muhamed, nije ni moje da to uradim.

Malo sam i aljkav.

Evo vec cetvrt vijeka pokusavam da procitam Knjigu. Par Uputa pa stanem da se slegnu i bolje ih razumijem, a i da se mogu potpuno iskljucivo na njih fokusirati.

A mozda to i nije aljkavost. Mozda se tako polagano i trebaju konzumirati s duhovnim rastom i sazrijevanjem.

Znate li ko je drugi tako pazljivo i dugotrajno citao Knjigu?
Dobri Bosanac

#582 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Dobri Bosanac »

Veliki covjek postavlja velike zahtjeve sam sebi. Mali covjek ih postavlja svima drugima oko sebe - Konfucije
Tempo
ZeModerator

#583 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Tempo »

Dobri Bosanac wrote: 31/01/2020 18:14 Veliki covjek postavlja velike zahtjeve sam sebi. Mali covjek ih postavlja svima drugima oko sebe - Konfucije
pa to ti ja govorim. ti si mali covjek, a svima postavljas velike zahtjeve.

nego, obrati ti paznju na taj svoj mesijanski kompleks. to sigurno ima dublje korjene i uzroke. vjerovatno strah zbog necega sto si uradio, pa se pokusavas opravdati kod boga tako sto sebi dajes za pravo da peglas ljude sa svojom vizijom religije. koliko ja znam boga, usta ce ti razvalit zbog toga kad mu dodjes na istinu.
Dobri Bosanac

#584 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Dobri Bosanac »

Tempo wrote: 31/01/2020 18:23
Dobri Bosanac wrote: 31/01/2020 18:14 Veliki covjek postavlja velike zahtjeve sam sebi. Mali covjek ih postavlja svima drugima oko sebe - Konfucije

nego, obrati ti paznju na taj svoj mesijanski kompleks. to sigurno ima dublje korjene i uzroke. vjerovatno strah zbog necega sto si uradio, pa se pokusavas opravdati kod boga tako sto sebi dajes za pravo da peglas ljude sa svojom vizijom religije. koliko ja znam boga, usta ce ti razvalit zbog toga kad mu dodjes na istinu.
Kad bi vi mogli shvatiti da ste ratovali prije cetrvt vijeka zbog ovoga sto vam objasnjavam, gdje bi vam kraj bio...

Zahtjev koji sam sebi postavio je da iz tri religije destiliram cistu vjeru.

Da je lako, to be neko odradio tokom proteklog milenija.

Ako vi mislite da ce me Bog zbog tog pokusaja kazniti to samo pokazuje koliko malo znate i razumijete.
Tempo
ZeModerator

#585 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Tempo »

Dobri Bosanac wrote: 31/01/2020 19:11
Tempo wrote: 31/01/2020 18:23

Kad bi vi mogli shvatiti da ste ratovali prije cetrvt vijeka zbog ovoga sto vam objasnjavam, gdje bi vam kraj bio...

Zahtjev koji sam sebi postavio je da iz tri religije destiliram cistu vjeru.

Da je lako, to be neko odradio tokom proteklog milenija.

Ako vi mislite da ce me Bog zbog tog pokusaja kazniti to samo pokazuje koliko malo znate i razumijete.
jarane, ne bi ti ja bio u kozi.
Dobri Bosanac

#586 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Dobri Bosanac »

Tempo wrote: 31/01/2020 19:17 jarane, ne bi ti ja bio u kozi.
Sto to?

Da ne mislite da ste bolji vjernik zasto sto ste djeci dali arapska imena, sto ste dzamiju okrecili kaligrafijom na jeziku koji ne znate i pismom koje ne prepoznajete, sto gladujete po vaz dan kad vam hodza naredi mada ne shvatate ni kada treba ni zasto, sto ste iz drzavnog budzeta izgradili dzamije po gradskim parkovima dok su vam sirocad gladna, sto se Bakira i Sebije bojite ko Boga te sto ne smijete da pisnete od njih, zato sto vas je Alija smatrao nesposobnim pa ostavio Erdoganu u amanet, zato sto ste svojom mrznjom rastjerali svoje bliznje iz grada u kojem zivite?

Jel' zato sto u svemu tome ne licno ucestvujem?
Tempo
ZeModerator

#587 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Tempo »

Dobri Bosanac wrote: 31/01/2020 19:40
Sto to?

Da ne mislite da ste bolji vjernik zasto sto ste djeci dali arapska imena, sto ste dzamiju okrecili kaligrafijom na jeziku koji ne znate i pismom koje ne prepoznajete, sto gladujete po vaz dan kad vam hodza naredi mada ne shvatate ni kada treba ni zasto, sto ste iz drzavnog budzeta izgradili dzamije po gradskim parkovima dok su vam sirocad gladna, sto se Bakira i Sebije bojite ko Boga te sto ne smijete da pisnete od njih, zato sto vas je Alija smatrao nesposobnim pa ostavio Erdoganu u amanet, zato sto ste svojom mrznjom rastjerali svoje bliznje iz grada u kojem zivite?

ne pratis radnju.

nije, nego zato sto patis od mesijanskog kompleksa. umisljas da si mesija, da si boziji poslanik, a nisi. bog takve uvjek kaznjava. usta ce ti razvalit, nabice te na kolac. zato ne bi volio da sam u tvojoj kozi.
tranquil

#588 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by tranquil »

Dobri Bosanac wrote: 31/01/2020 19:40 Da ne mislite da ste bolji vjernik zasto sto ste djeci dali arapska imena, sto ste dzamiju okrecili kaligrafijom na jeziku koji ne znate i pismom koje ne prepoznajete, sto gladujete po vaz dan kad vam hodza naredi mada ne shvatate ni kada treba ni zasto, sto ste iz drzavnog budzeta izgradili dzamije po gradskim parkovima dok su vam sirocad gladna, sto se Bakira i Sebije bojite ko Boga te sto ne smijete da pisnete od njih, zato sto vas je Alija smatrao nesposobnim pa ostavio Erdoganu u amanet, zato sto ste svojom mrznjom rastjerali svoje bliznje iz grada u kojem zivite?

Mislim da smo došli blizu cilja, još malo nas dijeli od poziva na prelaz na "pradedovsku veru".
Dobri Bosanac

#589 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Dobri Bosanac »

Tempo wrote: 31/01/2020 19:50
Sto to?

ne pratis radnju.

nije, nego zato sto patis od mesijanskog kompleksa. umisljas da si mesija, da si boziji poslanik, a nisi. bog takve uvjek kaznjava. usta ce ti razvalit, nabice te na kolac. zato ne bi volio da sam u tvojoj kozi.
Eto vi upravo zakljucili da nisam vjernik a ti je iskljucivo Bozije Pravo.

Dalje vam necu ni objasnjavati jer ocigledno ne mozete nista razumjeti.
Dobri Bosanac

#590 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Dobri Bosanac »

tranquil wrote: 31/01/2020 19:57
Dobri Bosanac wrote: 31/01/2020 19:40 Da ne mislite da ste bolji vjernik zasto sto ste djeci dali arapska imena, sto ste dzamiju okrecili kaligrafijom na jeziku koji ne znate i pismom koje ne prepoznajete, sto gladujete po vaz dan kad vam hodza naredi mada ne shvatate ni kada treba ni zasto, sto ste iz drzavnog budzeta izgradili dzamije po gradskim parkovima dok su vam sirocad gladna, sto se Bakira i Sebije bojite ko Boga te sto ne smijete da pisnete od njih, zato sto vas je Alija smatrao nesposobnim pa ostavio Erdoganu u amanet, zato sto ste svojom mrznjom rastjerali svoje bliznje iz grada u kojem zivite?

Mislim da smo došli blizu cilja, još malo nas dijeli od poziva na prelaz na "pradedovsku veru".
Ovo bi vam bila peta licna. Sa lazovima nema smisla raspravljati...
Insinuacije, lazi, podmetanja - glupostima nigdje kraja nema...
Dobri Bosanac

#591 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Dobri Bosanac »

Nema bas svako dovoljno hrabrosti, pameti i karaktera da bude vjernik.
Tempo
ZeModerator

#592 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Tempo »

Dobri Bosanac wrote: 31/01/2020 20:02

Sto to?

ne pratis radnju.

nisam ja reko da ti nisi vjernik, boli me kurac za to, nego sam rekao da patis od mesijanskog kompleksa, da umisljas da si mesija, boziji poslanik i da ce te zbog toga bog nabiti na razanj.
Tempo
ZeModerator

#593 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Tempo »

Dobri Bosanac wrote: 31/01/2020 20:04
tranquil wrote: 31/01/2020 19:57

Ovo bi vam bila peta licna. Sa lazovima nema smisla raspravljati...
Insinuacije, lazi, podmetanja - glupostima nigdje kraja nema...
koja je pradedovska vera? pravoslavna ili perunova?
tranquil

#594 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by tranquil »

Dobri Bosanac wrote: 31/01/2020 20:06 Nema bas svako dovoljno hrabrosti, pameti i karaktera da bude vjernik.
Dakle ti tvrdiš da su ljudi koji nisu vjernici kukavice bez pameti i karaktera.

Ne pitam, to je zaključak.
Dobri Bosanac

#595 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Dobri Bosanac »

Samo uvrede i presude a ni jednog jedinog pitanja.
To govori mnogo vise nego citava biblioteka…
Dobri Bosanac

#596 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Dobri Bosanac »

tranquil wrote: 31/01/2020 21:01
Dobri Bosanac wrote: 31/01/2020 20:06 Nema bas svako dovoljno hrabrosti, pameti i karaktera da bude vjernik.
Dakle ti tvrdiš da su ljudi koji nisu vjernici kukavice bez pameti i karaktera.

Ne pitam, to je zaključak.
Pa moraju se po necemu razlikovati.
Dobri Bosanac

#597 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Dobri Bosanac »

Jel to neko tvrdi da je Bakir hrabar, pametan i karakteran ako trazi od citavog naroda da ga idolizira i njemu se obraca za spas i zastitu?
Dobri Bosanac

#598 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Dobri Bosanac »

Tempo wrote: 31/01/2020 20:08

ne pratis radnju.

nisam ja reko da ti nisi vjernik, boli me kurac za to, nego sam rekao da patis od mesijanskog kompleksa, da umisljas da si mesija, boziji poslanik i da ce te zbog toga bog nabiti na razanj.
E ako ne razumijete znacenje svojih rijeci onda ce vam to Bog oprostiti jer nije vasa greska.

Jedan od osnovnih postulata vjere je da su oni koji se lazno predstavljaju kao mesije i Boziji poslanici najtezi nevjernici i da ce to skupo platiti.
Tempo
ZeModerator

#599 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Tempo »

Dobri Bosanac wrote: 01/02/2020 19:19

E ako ne razumijete znacenje svojih rijeci onda ce vam to Bog oprostiti jer nije vasa greska.

Jedan od osnovnih postulata vjere je da su oni koji se lazno predstavljaju kao mesije i Boziji poslanici najtezi nevjernici i da ce to skupo platiti.
pa to, to ti ja govorim svo vrijeme. patis od mesijanskog kompleksa i bog ce ti zbog toga usta razvalit, na razanj ce te nabit, na rostilju ces mu kazacok igrat.
Dobri Bosanac

#600 Re: Ima li iko ziv ovdje da voli Bosnu?

Post by Dobri Bosanac »

Tempo wrote: 01/02/2020 19:21
Dobri Bosanac wrote: 01/02/2020 19:19

pa to, to ti ja govorim svo vrijeme. patis od mesijanskog kompleksa i bog ce ti zbog toga usta razvalit, na razanj ce te nabit, na rostilju ces mu kazacok igrat.
I zbog cega osjecate potrebe da kazete Bogu sta mu valja raditi? Mislite da Svevisnji ne zna?

Da to niste vidjeli i culi od svog klera koji zna unaprijed ko je vjernik a ko nije, ko ce u raj a ko nece, a sve to na osnovu licnog imena, da li im dodju u posjetu petkom, subotom ili nedeljom I da li su pozvani na dzenazu/pogreb ili nisu?

Sta mislite ko odredjuje ko je vjernik. Bog ili kler i vi?
Locked