kosmos22 wrote: ↑29/01/2020 14:54
Nadam se da vas ne smaram pitanjima ali mi se ne zuri pa gledam sve opcije da imam pouzdan uredjaj u dnevnoj. Da imam komfor i dovoljno toplote.
Prvobitno sam planirao sam neku Fujitsu 12-ku za grijanje samo dnevne 40m2 ili 14-sku za grijanje dnevne + hodnik od 10m2. Stim da bi mogao otvoriti i kupatilo ukoliko mogne doc toplota do njega.
Pri grijanju i hodnika odma sam odustao od 14ski jer za tu cijenu ne daju nista jaci uredjaj od 12-ski.
U dnevnoj mi je klima tacno ispred tog hodnika koji je povezan sa kupatilom (hodnik je udaljen nekih 4m).
Ukoliko kupim 12sku siguran sam da nece moc zagrijavati taj hodnik i kupatilo.
Sad sam dosao na opciju sa 18KLCA - 6,3KW. Prednosti KLCA sam vidio da je dobar COP, Twin rotary kompresor i cijena 2050KM. (Do ove cijene nisam mogao naći ni jedan uređaj sa Twin rotary komopresorom)
Takodjer bitno mi je bilo da unutrašnja jedinica bude sto manja jer mi se nalazi izmedju prozora (max 900mm), tako da sam ovu potrefio da je skoro najmanja u seriji, u sirini je manja cak i od svih 12-ski. (790mm) i izgledala bi lijepo u dnevnoj.
Pitanja su mi :
01. Da li je 18 prejaka za tu dnevnu od 40m2 iako su otvorena vrata u pomenuti hodnik. Stim da bi je uvijek držao na manjim opterecenima, a ukoliko bude potrebe pojacavao. Pri manjim minusima mislim da bi mi mogla fino zagrijati i ostale prostorije (hodnik + kupatilo).
02. Ukoliko ne mogne zagrijati hodnik i kupatilo onda bi držao zatvorena vrata i ona bi zagrijavala 40m2. Da li bi onda bila prejaka za tu kvadraturu te da li bi imao problema sa prevelikim strujanjem zraka. Ukoliko bi mogla raditi na sto nizim modulacijama da se ponašao kao 12-ska.
PS: Sprat je dobro izloliran, tako da ne bi trebao imat prevelikih gubitaka (stiropol 8cm, nova stolarija i vuna iznad plafona).
Ukoliko bi ova 18ska mogla zagrijavati dnevnu, hodnik i kupatilo bez prevelikog strujanja zraka tada bi rijesio problem hodnika i kupatila.
Ostaje mi jos da kupim neku manju jedinicu poput Daikina da mi zagrijava spavacu na nizim frekfencijama bez buke.
Ovako ako ubacim 12sku u dnevnu nemam opciju zagrijavanja hodnika i kupatila, spavacu svejedno planiram odvojeno zagrijavati.