Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
rovac13

#9101 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ja sam imao lg smece od klime.
Pa onda fujitsu top model.
Pa daikin ulazni jeftini model.
I potrosnja je tu negdje,sve to trosi malo.
Ni jednim spec ne vjerujem skroz.

Prvo spec su uradjene pri max izduvu klime.
Ko je lud drzat max fan,ko na motoru.
Cim smanjis fan odose spec.
Taj model duva oko 1000m3/h :)

Ako vjerujes da je toliko dobar cop onda ne trazi dalje,to je bolje i od najboljih i najskupljih modela mitsubishi toshiba daikin.Kraj sapunice :)
rovac13

#9102 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Zato se klima otvori i provjeri.
Spec su cudne.
Ltc 12 ima twin comp sanyo.
Ltc 09 nema twin nego toshibin kompresor identican u modelu luca 12 luca 14 ili stari modeli leca 12 ili jos stariji lgc 12
kosmos22

#9103 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kosmos22 »

delina wrote: 29/01/2020 15:50
kosmos22 wrote: 29/01/2020 14:54 Nadam se da vas ne smaram pitanjima ali mi se ne zuri pa gledam sve opcije da imam pouzdan uredjaj u dnevnoj. Da imam komfor i dovoljno toplote.
Prvobitno sam planirao sam neku Fujitsu 12-ku za grijanje samo dnevne 40m2 ili 14-sku za grijanje dnevne + hodnik od 10m2. Stim da bi mogao otvoriti i kupatilo ukoliko mogne doc toplota do njega.
Pri grijanju i hodnika odma sam odustao od 14ski jer za tu cijenu ne daju nista jaci uredjaj od 12-ski.

U dnevnoj mi je klima tacno ispred tog hodnika koji je povezan sa kupatilom (hodnik je udaljen nekih 4m).
Ukoliko kupim 12sku siguran sam da nece moc zagrijavati taj hodnik i kupatilo.
Sad sam dosao na opciju sa 18KLCA - 6,3KW. Prednosti KLCA sam vidio da je dobar COP, Twin rotary kompresor i cijena 2050KM. (Do ove cijene nisam mogao naći ni jedan uređaj sa Twin rotary komopresorom)
Takodjer bitno mi je bilo da unutrašnja jedinica bude sto manja jer mi se nalazi izmedju prozora (max 900mm), tako da sam ovu potrefio da je skoro najmanja u seriji, u sirini je manja cak i od svih 12-ski. (790mm) i izgledala bi lijepo u dnevnoj.

Pitanja su mi :

01. Da li je 18 prejaka za tu dnevnu od 40m2 iako su otvorena vrata u pomenuti hodnik. Stim da bi je uvijek držao na manjim opterecenima, a ukoliko bude potrebe pojacavao. Pri manjim minusima mislim da bi mi mogla fino zagrijati i ostale prostorije (hodnik + kupatilo).

02. Ukoliko ne mogne zagrijati hodnik i kupatilo onda bi držao zatvorena vrata i ona bi zagrijavala 40m2. Da li bi onda bila prejaka za tu kvadraturu te da li bi imao problema sa prevelikim strujanjem zraka. Ukoliko bi mogla raditi na sto nizim modulacijama da se ponašao kao 12-ska.

PS: Sprat je dobro izloliran, tako da ne bi trebao imat prevelikih gubitaka (stiropol 8cm, nova stolarija i vuna iznad plafona).

Ukoliko bi ova 18ska mogla zagrijavati dnevnu, hodnik i kupatilo bez prevelikog strujanja zraka tada bi rijesio problem hodnika i kupatila.
Ostaje mi jos da kupim neku manju jedinicu poput Daikina da mi zagrijava spavacu na nizim frekfencijama bez buke.
Ovako ako ubacim 12sku u dnevnu nemam opciju zagrijavanja hodnika i kupatila, spavacu svejedno planiram odvojeno zagrijavati.
ja imam 12 kgta fujitsu (1800 sa postavljanjem), grije 35m2 dnevne i kuhinje, bogami dobaci i do hodnika (4m udaljen kroz vrata cca 8m2)), nije bilo problema ni po najvećim maglama i minusima ove godine...
pogledaj moje postove, negdje sam slao i tlocrt na grupu
KGTA takodjer ima dobar COP na -5 i -10. ako vjerujemo dokumentaciji. Poredio sam i nju i strasno je dobra klima jer je ublizu sa copom kao i KLCA. Na -15C COP 2,44. Razlika je samo sto KLCA daje cca 20-25% vise snage i ima nesto malo bolji COP. Tu je negdje i cijena. Ja sto vise poredim sve teze izabrat :)
Last edited by kosmos22 on 29/01/2020 23:43, edited 1 time in total.
kosmos22

#9104 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kosmos22 »

rovac13 wrote: 29/01/2020 23:15 Zato se klima otvori i provjeri.
Spec su cudne.
Ltc 12 ima twin comp sanyo.
Ltc 09 nema twin nego toshibin kompresor identican u modelu luca 12 luca 14 ili stari modeli leca 12 ili jos stariji lgc 12
Najvjerovatnije nisu dobre specifikacije. Ne uklapa se oznaka za energetsku efikasnost sa specifikacijama.

Image

Jedino osim Nocrie koja ima A+++ u grijanju ima takodjer KGTA.
rovac13

#9105 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Plusevi se dobiju kad smanjis snagu pdesign u kw.
Tvojoj klca 18 da su smanjili snagu isplivalo bi jos plusica.

Ako klima ima npr pdesign 4 kw i scop 3.9........znaci da je stedljivija od klime koja ima pdesign 2.5kw i scop 4

Lako je dobit dobar scop na malu snagu.
Ako uredjaj ima dobru snagu i dobar scop onda je to odlicno.
Felix77

#9106 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Felix77 »

Koliko bih mogao smanjiti potrošnju ,da izolujem podrum , mislio 5 cm stiropora odozdo polijepiti , izgleda mi da je puno 600 kwh za januar,to je samo klime 2 12 ke, i planirao sam da grijem i kupatilo i predulaz nekih jos 8 m2 samo bih trebao prebaciti jednu klimu u sobu i kupiti jos jednu mislim da bi 9tka bila dovoljna samo ne znam da li bi mogla iz sobe kroz hodnik da gura vazduh do predulaza, a kupatilo je odmah lijevo ima oko 8 metara dužine ili ima nesto pametnije
Maraschino

#9107 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Maraschino »

Felix77 wrote: 30/01/2020 00:28 Koliko bih mogao smanjiti potrošnju ,da izolujem podrum , mislio 5 cm stiropora odozdo polijepiti , izgleda mi da je puno 600 kwh za januar,to je samo klime 2 12 ke, i planirao sam da grijem i kupatilo i predulaz nekih jos 8 m2 samo bih trebao prebaciti jednu klimu u sobu i kupiti jos jednu mislim da bi 9tka bila dovoljna samo ne znam da li bi mogla iz sobe kroz hodnik da gura vazduh do predulaza, a kupatilo je odmah lijevo ima oko 8 metara dužine ili ima nesto pametnije
Dobio bi jako mnogo. Ako imas dovoljno visine u podrumu, slobodno lijepi 10cm stiropor.
Dzaba grijati gornje zone kada ti donja zona(pod) hladi. Da imas podno grijanje pa bi se to ublazilo ali bi opet imao gubitke kroz(pretpostavljam) a.b. plocu.

U principu mi grijemo samo gubitke. Sto su manji gubici manja je potreba za grijanjem.
Felix77

#9108 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Felix77 »

https://i.postimg.cc/8PxL8Jgs/IMG-20200106-184257-1.jpg
Evo malo sam nacrtao, ovo sto nisam siguran da li ce iz djecje sobe jedna 9tka da gura vazduh u predulaz, ova sad sto je u hodniku klima isla bi u ovu desnu sobu do kupatila, ako ima savjet hvala
dadoka84

#9109 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dadoka84 »

+1 za tih 10cm izolacije. ne zaboravi stavit sarafe. meni je na poslu stiropor na glavi umalo zavrsio jer lik je stedio na sarafima...
Maraschino

#9110 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Maraschino »

Felix77 wrote: 30/01/2020 01:00 https://i.postimg.cc/8PxL8Jgs/IMG-20200106-184257-1.jpg
Evo malo sam nacrtao, ovo sto nisam siguran da li ce iz djecje sobe jedna 9tka da gura vazduh u predulaz, ova sad sto je u hodniku klima isla bi u ovu desnu sobu do kupatila, ako ima savjet hvala
mislim da mogu samo ih staviti u pravcu vrata.
ilineilida

#9111 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ilineilida »

Pozdrav , zanima me jeli iko imao iskustva za ovim el.radijatorima od Firme Eko Vodeno Grijanje
Image

Po nekim komentarima sam citavo da je nenormalno zahvalno za potrosnju struje i da extra dobro griju punjeni su vodom i zasobno ima svaki radijator svoj grijac . cak sam razgovarao za Firmom garantuju 5 godina za sve i kao da maximalno jedan radijator moze 180KM strije potrositi za 6 mjeseci zimske sezone !? Sta vi mislite ?

Lp
Nera_22

#9112 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

ilineilida wrote: 30/01/2020 12:23 Pozdrav , zanima me jeli iko imao iskustva za ovim el.radijatorima od Firme Eko Vodeno Grijanje
Image

Po nekim komentarima sam citavo da je nenormalno zahvalno za potrosnju struje i da extra dobro griju punjeni su vodom i zasobno ima svaki radijator svoj grijac . cak sam razgovarao za Firmom garantuju 5 godina za sve i kao da maximalno jedan radijator moze 180KM strije potrositi za 6 mjeseci zimske sezone !? Sta vi mislite ?

Lp
Sve vrste grijalica pa tako i ovaj radijator trose isto struje. Razlika je samo u konforu. 1kWh struje daje 1kWh tomplote i to vazi za sve vrste grijalica. Klime su potpuno nesto drugo one nemaju elektricne grijace u sebi i trose oko 4 puta manje struje nego obicne grijalice.
rovac13

#9113 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Drugim rijecima ovi prodaju maglu :)
Grijanje na el grijace postoji ko zna koliko godina.
I svi znamo koliko trosi klasicno grijanje na struju.
Nera_22

#9114 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

Felix77 wrote: 30/01/2020 01:00 https://i.postimg.cc/8PxL8Jgs/IMG-20200106-184257-1.jpg
ja bi jednu jacu klimu 12-ku stavio iznad vrata od djecije sobe da gura zrak u kuhinju, hodnik i spavacu. druga manja klima 9.ka klima u dnevnu na zid od spavace da gura zrak u dnevnu i mali dio u djeciju. Nisam upratio kakva ti je izolacija (pod,plafon, zidovi stolarija)?
Abate Fetel

#9115 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abate Fetel »

ilineilida wrote: 30/01/2020 12:23 Pozdrav , zanima me jeli iko imao iskustva za ovim el.radijatorima od Firme Eko Vodeno Grijanje
dok neko ne proba i ne prenese iskustva samo se može nagađati!
dadoka84

#9116 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dadoka84 »

Evo ti mala računica. Tu je mnogo faktora koji nisu uključeni, od grada, tj orjentacije objekta, okolnih stanova, izolacije objekta, stolarije, gubitaka toplote putem ventilacija, željene temperature prostorija isl. Stavio sam otprilike stan od 40-50 kvadrata. Te potrošnju od otprilike 75% max snage ugrađenog radijatora.

Dnevni - 612w
Hodnik - 504w
Spavaca - 504w
Toalet - 396w

Mjesečno 1440kw 100% vremena radi - 244KM
Mjesečno 720kw 50% vremena radi - 122KM
Last edited by dadoka84 on 30/01/2020 12:56, edited 3 times in total.
Maraschino

#9117 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Maraschino »

:-)

kad su ljudi punili radijatore uljem a ovi vodom. :D

ulje drzi duze toplotu i zato su bili koliko toliko ekonomicni jer kad se zagriju ostaje toplota u ulju a ovi pune vodu.
sta reci!!!
ilineilida

#9118 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ilineilida »

Neznam meni inverter nemoze pomoci u momo podnevlju znaju biti zimske temperature do -18 tako je je Inverter nula na tim temperaturama ne zelim da rizikujem ! Konvektori imam iskustva zaista brzo i dobro ugriju ali i dobro oderu struju ko kaze da nizu laze , kod mene je kuca jednospratna montazna u zidovima je 10cm staklena vuna plus 5 cm stiropol na fasadi VEKA stolarija ISO certificirana znaci izolazija je nemoze bolje biti ! Ali et ovo nisam jos cuo od nekoga licno za ove Eko vodeno grijanje i njihoce radijatore koji garantuju navodno da ce manje potrositi od bilo kojeg drugod sistema na el.grijanje ! Eh sve je upitno sad !
piplica
Grijem se na: Ćumur

#9119 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Kao prvi kvalitetan uredjaj nije "nula" ni na -25, -18 su eventualne nocne temp koje nikada ne traju dugo, a i da traju kvalitetan uredjaj to rijesi.

Da je 10cm vune neka izolacija i nije, koji je to energetski razred?

Znaci ako si se do sada grijao na struju i znas koliko kosta, podijeli ro sa 2,5 toliko ces potrositi sa klima uredjajem.

A potrosnju ovih radijatora podijeli sa 1, i tada ces dobiti potrosnju u odnosu na konvekotre, znaci ista.

Potrosnja je cisto proporcijalna gubitcima objekta.
dadoka84

#9120 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dadoka84 »

Pa lažu da bi prodali svoju robu. Ni prvi ni zadnji. Ko se uhvati uhvati. Kad se isključi struja taj radijator je hladan nakon 10 minuta. Uljni duže zadrži toplotu. Dobar i kvalitetan inverter nije ni tad nula...
ilineilida

#9121 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ilineilida »

Piplica ! Pa bolje je imati 10cm stakleme vune(presovane) u zidu nego 15 cm stiropora o tome mi netrebas pricati to je moja struka inace da se razumijemo. A nisam ja reko da kvalitetan inverter nemoze grijati samo sto ja ga nisam jos naso na nasem trzistu da garantuje grijanje do -25 i da moze grijati 75 m2 .. ali ako ima i taj rado cu pogledati i taj naravno, stim da je i veoma nezdrav za udisanje taj sistem invertera koliko sam upucen mislim ! Eh sad cisto vagam razne sisteme jer do sad nisam koristio na struju grijanje za kompletan objekat !

Lp
Dzemss

#9122 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dzemss »

ilineilida wrote: 30/01/2020 13:04 Neznam meni inverter nemoze pomoci u momo podnevlju znaju biti zimske temperature do -18 tako je je Inverter nula na tim temperaturama ne zelim da rizikujem ! Konvektori imam iskustva zaista brzo i dobro ugriju ali i dobro oderu struju ko kaze da nizu laze , kod mene je kuca jednospratna montazna u zidovima je 10cm staklena vuna plus 5 cm stiropol na fasadi VEKA stolarija ISO certificirana znaci izolazija je nemoze bolje biti ! Ali et ovo nisam jos cuo od nekoga licno za ove Eko vodeno grijanje i njihoce radijatore koji garantuju navodno da ce manje potrositi od bilo kojeg drugod sistema na el.grijanje ! Eh sve je upitno sad !
Da si se malo bolje citao o inverterima znao bi moze li ti pomoci. Nije svaki dan sigurno -18. Opet i na -18 klima inverter manje trosi od grijalica. U prosjeku barem duplo manje trosi.
Zar je tesko ubacit 3 konvektora i ako ti ode preko -15 stepeni pa vidis inverter lose radi, pali konvektore.
Kad saberes citavu sezonu umjesto 1000KM sto ce ti konvektori izvuc, inverteri bi ti ustedili barem 600-700KM.

A ovi sto ti nude vodeno grijanje ti je isto stare TA peći. Sporije se zagrije i sporije se hladi. Kad pogledas citav dan najvjerovatnije ce potrositi isto kao i konvektori. Sad sam pogledao to eko vodeno grijanje i mogu ti rec da ce vise potrosit od konvektora jer nisam primjetio da imaju termostat, ovako se konvektor ugasi kad dostigne temperaturu i ne vuce ti vise struje dok ne padne temperatura. Jedino sto i mje prednost od konvektora je ugodnije grijanje jer ima je veca povrsina i ravnomjernije ce zagrijavati prostoriju.
ilineilida

#9123 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ilineilida »

Pa ne , nisamo rekao da su bolji ja ustvati pitam dali ih je neko koristio da znam kakvi su ustvari.. Inverteri znam da najmanje trose ta je informacija provjerena . Samo je pitanje sta je isplatnije od uloga da ce sigurno grijati a da je medju manjim potrosacima ? Sto se naravno svak pita ,jel !? Ali pred prosle godine u Bugojnu je trajao minus od -18 i preko u noci 29 dana tako da mi nemoze niko reci da to nemoze kod nas biti !
Dzemss

#9124 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dzemss »

ilineilida wrote: 30/01/2020 14:12 Pa ne , nisamo rekao da su bolji ja ustvati pitam dali ih je neko koristio da znam kakvi su ustvari.. Inverteri znam da najmanje trose ta je informacija provjerena . Samo je pitanje sta je isplatnije od uloga da ce sigurno grijati a da je medju manjim potrosacima ? Sto se naravno svak pita ,jel !? Ali pred prosle godine u Bugojnu je trajao minus od -18 i preko u noci 29 dana tako da mi nemoze niko reci da to nemoze kod nas biti !
Pa moze biti, ja sam se takodjer nabavio dva konvektora i drzim ih sa termostatima. U spavacoj npr stavljam 22C i on se pali gasi.
Cim tu ubacim inverter ide na gasenje i cuvam ga u slucaju nekih problema.
Mogu ti rec da taj konvektor u spavacoj vise potrosi od invertera koji zagrijava 3x vise prostora i to je najjeftiniji kineski uredjaj.
Abate Fetel

#9125 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abate Fetel »

ilineilida wrote: 30/01/2020 14:12 Pa ne , nisamo rekao da su bolji ja ustvati pitam dali ih je neko koristio da znam kakvi su ustvari.. Inverteri znam da najmanje trose ta je informacija provjerena . Samo je pitanje sta je isplatnije od uloga da ce sigurno grijati a da je medju manjim potrosacima ? Sto se naravno svak pita ,jel !? Ali pred prosle godine u Bugojnu je trajao minus od -18 i preko u noci 29 dana tako da mi nemoze niko reci da to nemoze kod nas biti !
Mitsubishi LN serija ja mislim ima opciju ugradnje 2 vrste vanjskih jedinica ona standard do -25 i ona do -40

Iskreno sa takvom izolacijom ne vidim nikakav problem da se griješ na invertere.
Post Reply