ETF

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Koji smjer odabrati na ETF-u:

1. RI - informatika
133
50%
2. EE - elektroenergetika
43
16%
3. TK - telekomunikacije
33
12%
4. AiE - automatika i elektronika.
56
21%

Total votes: 265

Guadalajara

#3501 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by Guadalajara »

nekome wrote: 28/01/2020 01:13 btw, ima li iko Fatkiceve IM1 i IM2 predavanja sva? Volio bih to spasiti.
Hahaha...Imam ja...davno nekad skinuo...
nekome

#3502 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by nekome »

Guadalajara wrote: 28/01/2020 01:16
nekome wrote: 28/01/2020 01:13 btw, ima li iko Fatkiceve IM1 i IM2 predavanja sva? Volio bih to spasiti.
Hahaha...Imam ja...davno nekad skinuo...
Mozes li upload negdje npr gofile.io da preuzmem, pls?
Guadalajara

#3503 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by Guadalajara »

nekome wrote: 28/01/2020 14:26 Mozes li upload negdje npr gofile.io da preuzmem, pls?
nekome

#3504 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by nekome »

@Guadalajara tnx, poskidao sam. Imas li jos IM2?
Guadalajara

#3505 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by Guadalajara »

nekome wrote: 28/01/2020 14:48 @Guadalajara tnx, poskidao sam. Imas li jos IM2?
Cek...da vidim na eksternom hdd-u...
Guadalajara

#3506 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by Guadalajara »

nekome wrote: 28/01/2020 14:55
Eto ;-)
el_bake007

#3507 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by el_bake007 »

Ne znam ni zašto bi neko upisao ovaj kancerogeni fakultet , pogotovo RI. Podrzavate mentalnu tortoru i podljezete istoj , slusate predmete kod profesora i izlazite a njima cilj da imaju sto manju prolaznost,radi uzdizanja vlastitog ega.
nekome

#3508 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by nekome »

Ja im necu prezaliti sto ne vracaju indexe nakon diplomiranja. Je li iko ovo ganjao, mogu li se uzeti indexi? Ne bi trebali imati pravo zadrzavati indexe...
Guadalajara

#3509 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by Guadalajara »

nekome wrote: 29/01/2020 16:18 Ja im necu prezaliti sto ne vracaju indexe nakon diplomiranja. Je li iko ovo ganjao, mogu li se uzeti indexi? Ne bi trebali imati pravo zadrzavati indexe...
Ovo nešto novo :shock:
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#3510 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by hrasno38 »

nekome wrote: 29/01/2020 16:18 Ja im necu prezaliti sto ne vracaju indexe nakon diplomiranja. Je li iko ovo ganjao, mogu li se uzeti indexi? Ne bi trebali imati pravo zadrzavati indexe...
Jel se ti sprdas???? Kako ti moze neko zadrzati index??? Index je tvoje vlasnistvo!
hladan.preminger

#3511 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by hladan.preminger »

hrasno38 wrote: 29/01/2020 16:27
Jel se ti sprdas???? Kako ti moze neko zadrzati index??? Index je tvoje vlasnistvo!
Moj ostao na pravu, nisu mi dali.
Bušman

#3512 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by Bušman »

el_bake007 wrote: 29/01/2020 15:49 Upravo ti o tome govorim, da nije kancerogen fakultet kao predmet izučavanja i diploma nego zbog profesora koji rade na njemu. Svi koji su imali ikakvo iskustvo (idu,išli,završili) za 20 nervnih slomova zbog profesora među kojim vlada opći javašluk i bezobrazluk su imali 1 pozitivno iskustvo, da je 2-3 godine zaredom prolaznost na nekom predmetu smješna ne može biti do studenata, pa nisu svi duduci.
Zato treba ukinuti sve matematike i fizike na ETF-u. Hoce ljudi da prave web stranice i crtaju u 3ds maxu i photoshopu (krekovanom obavezno), dajte im da se zajebavaju sa tim... Kakva matematika, kakvi bakraci...
hrasno38

#3513 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by hrasno38 »

Bušman wrote: 29/01/2020 22:55
el_bake007 wrote: 29/01/2020 15:49 Upravo ti o tome govorim, da nije kancerogen fakultet kao predmet izučavanja i diploma nego zbog profesora koji rade na njemu. Svi koji su imali ikakvo iskustvo (idu,išli,završili) za 20 nervnih slomova zbog profesora među kojim vlada opći javašluk i bezobrazluk su imali 1 pozitivno iskustvo, da je 2-3 godine zaredom prolaznost na nekom predmetu smješna ne može biti do studenata, pa nisu svi duduci.
Zato treba ukinuti sve matematike i fizike na ETF-u. Hoce ljudi da prave web stranice i crtaju u 3ds maxu i photoshopu (krekovanom obavezno), dajte im da se zajebavaju sa tim... Kakva matematika, kakvi bakraci...
A tebi je kao normalno da matematika bude eliminirajuci predmet na odsjeku RI godinama???? I da se uci matematika koja obimom poptuno odgovara za skolovanje jednog "profesora matematike". Fiziku i da ne spominjem....ona je krucijaalna za razvoj jenog studenta u informatici. Znaci upises Racunarstvo i informatiku i u prvoj godini imas 4 matematike!!! To samo bolesni mozgovi mogu smisliti! Jos nekada davno profesorica i legenda u pzoitivnom smislu Lamija Tanovic je govorila da je njena fizika apsurdna za prvu godinu RI kaao i kolicine matematike i da se sao sa tim ide na ruku profesorima radi fonda casova a studenti odbijaju od ETF-a..... al sta ona zna sta je fizika!!! Znaju ovi novokomponovani "profesori" koji mogi imati i 101 doktorat ali nemaju onaj osnovni a to je ljudski pristup (izuzev ako nisu u pitanju studentice).
samoistina123

#3514 Re: ETF

Post by samoistina123 »

BuZZ135 wrote: 02/01/2020 20:52 Da li ima neko ko je zavrsio ovaj fakultet ne bas tako davno ili da jos uvijek studira a da je voljan da odgovori na par pitanja vezih za ovaj faks?
Kako ti mozemo pomoci? :)
samoistina123

#3515 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by samoistina123 »

hrasno38 wrote: 29/01/2020 23:28
A tebi je kao normalno da matematika bude eliminirajuci predmet na odsjeku RI godinama???? I da se uci matematika koja obimom poptuno odgovara za skolovanje jednog "profesora matematike". Fiziku i da ne spominjem....ona je krucijaalna za razvoj jenog studenta u informatici. Znaci upises Racunarstvo i informatiku i u prvoj godini imas 4 matematike!!! To samo bolesni mozgovi mogu smisliti! Jos nekada davno profesorica i legenda u pzoitivnom smislu Lamija Tanovic je govorila da je njena fizika apsurdna za prvu godinu RI kaao i kolicine matematike i da se sao sa tim ide na ruku profesorima radi fonda casova a studenti odbijaju od ETF-a..... al sta ona zna sta je fizika!!! Znaju ovi novokomponovani "profesori" koji mogi imati i 101 doktorat ali nemaju onaj osnovni a to je ljudski pristup (izuzev ako nisu u pitanju studentice).
Imate otvorenu temu za rasprave oko ovih gluposti i sirenje traceva, ne morate i ovdje to raditi. Previse je neko truda i vremena ulozio da ovo napise i da skrene paznju na stvaran problem, da biste skrenuli s teme na rekla-kazala price i raspravljanje o matematikama.
hrasno38

#3516 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by hrasno38 »

samoistina123 wrote: 29/01/2020 23:52

Imate otvorenu temu za rasprave oko ovih gluposti i sirenje traceva, ne morate i ovdje to raditi. Previse je neko truda i vremena ulozio da ovo napise i da skrene paznju na stvaran problem, da biste skrenuli s teme na rekla-kazala price i raspravljanje o matematikama.
To kad budes moderator tako razgovaraj a ovo nije prica rekla kazala, niti trac nego apsolutno tacna i i te kako slicna prici koju je napisao @student samo sa drugim glumcima. Nema nikakvog skretanja teme jer svi ti "losi" profesori se razlikuju u 5 dkg. "Juce" si se registrovao i vec bi da uvodis red.
Snake Eyes

#3517 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by Snake Eyes »

hrasno38 wrote: 29/01/2020 23:55
samoistina123 wrote: 29/01/2020 23:52

To kad budes moderator tako razgovaraj a ovo nije prica rekla kazala, niti trac nego apsolutno tacna i i te kako slicna prici koju je napisao @student samo sa drugim glumcima. Nema nikakvog skretanja teme jer svi ti "losi" profesori se razlikuju u 5 dkg. "Juce" si se registrovao i vec bi da uvodis red.
Studenti na odsjeku RI realno bi trebali imati samo elementarnu matematiku (uvod u matematiku), i nije mi jasno što se ovo ne tiče teme?! Pa upravo to je još jedan apsurd našeg obrazovanja ETF-a a i drugih školskih ustanova.
Bušman

#3518 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by Bušman »

Snake Eyes wrote: 30/01/2020 06:44 Studenti na odsjeku RI realno bi trebali imati samo elementarnu matematiku (uvod u matematiku), i nije mi jasno što se ovo ne tiče teme?! Pa upravo to je još jedan apsurd našeg obrazovanja ETF-a a i drugih školskih ustanova.
Ovako to recimo rade u ozbiljnim institucijama:

http://www.cs.ox.ac.uk/files/8606/Cours ... re2018.pdf (Oxford Computer Science)

I recimo sta rade na matematikama: http://www.cs.ox.ac.uk/teaching/courses ... /ContMath/

Svakako je ovo dobro stivo za citanje. Naravno, ako neko zeli da pravi web aplikacije u React-u ne treba mu nista od ovoga. Ali realno mu ne treba ni CS studij. Problem, da se vratimo na temu konacno, je sto neko na CS studiju predaje crtanje u photoshopu i 3ds maxu i uci ih "sta je lijepo".
megaribi1

#3519 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by megaribi1 »

Bušman wrote: 30/01/2020 07:08
Snake Eyes wrote: 30/01/2020 06:44 Studenti na odsjeku RI realno bi trebali imati samo elementarnu matematiku (uvod u matematiku), i nije mi jasno što se ovo ne tiče teme?! Pa upravo to je još jedan apsurd našeg obrazovanja ETF-a a i drugih školskih ustanova.

http://www.cs.ox.ac.uk/files/8606/Cours ... re2018.pdf (Oxford Computer Science)

I recimo sta rade na matematikama: http://www.cs.ox.ac.uk/teaching/courses ... /ContMath/
To sam već ranije čitao i sviđa mi se. Ne traže od studenata računarstva da pješice računaju neodređene integrale ili uče teoreme o konvergenciji, nego primjenjive numeričke metode koje se mogu isprogramirati. Slično se moglo uraditi i na ETF, kada je otišla Almasa Odžak, jer nije više htjela da drži LAG, da se pitanje nastavnika na tom predmetu i Selmine norme riješi tako što bi ona držala bar jednu liniju tog predmeta. Pa računarska grafika počiva na matricama i analitičkoj geometriji. Da sam u njenoj poziciji, (nisam: držim oko 400 časova godišnje na Univerzitetu od kojih mi se direktno računa u nastavničko opterećenje 155) ja bih pristao na takvu varijantu.
Bušman

#3520 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by Bušman »

megaribi1 wrote: 30/01/2020 07:50 To sam već ranije čitao i sviđa mi se. Ne traže od studenata računarstva da pješice računaju neodređene integrale ili uče teoreme o konvergenciji, nego primjenjive numeričke metode koje se mogu isprogramirati. Slično se moglo uraditi i na ETF, kada je otišla Almasa Odžak, jer nije više htjela da drži LAG, da se pitanje nastavnika na tom predmetu i Selmine norme riješi tako što bi ona držala bar jednu liniju tog predmeta. Pa računarska grafika počiva na matricama i analitičkoj geometriji. Da sam u njenoj poziciji, (nisam: držim oko 400 časova godišnje na Univerzitetu od kojih mi se direktno računa u nastavničko opterećenje 155) ja bih pristao na takvu varijantu.
Primjer ispita iz Linearne algebre na MIT-u:
https://web.mit.edu/18.06/www/Fall17/18 ... /final.pdf

Primjer ispita iz Multivariable Calculusa na MIT-u:
https://ocw.mit.edu/courses/mathematics ... alexam.pdf

Primjer ispita iz Uvoda u računarsku grafiku na Univerzitetu u Bernu:
http://cgg-zwicker.inf.unibe.ch/teachin ... ring08.pdf

Primjer ispita iz Formal Logic na Univerzitetu West Michigan:
http://homepages.wmich.edu/~baldner/flt3f19answers.pdf

Primjer ispita iz Uvoda u vjerovatnocu i statistiku na MIT-u:
https://ocw.mit.edu/courses/mathematics ... _Final.pdf
baja

#3521 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by baja »

hladan.preminger wrote: 29/01/2020 16:32
hrasno38 wrote: 29/01/2020 16:27
Moj ostao na pravu, nisu mi dali.
Moj index kod mene, kao i diploma :)
2003 izasao
hrasno38

#3522 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by hrasno38 »

Svakako je ovo dobro stivo za citanje. Naravno, ako neko zeli da pravi web aplikacije u React-u ne treba mu nista od ovoga. Ali realno mu ne treba ni CS studij. Problem, da se vratimo na temu konacno, je sto neko na CS studiju predaje crtanje u photoshopu i 3ds maxu i uci ih "sta je lijepo".
Super ajde mi onda objasni kako toi nasi studenti koji se ovdje pate sa tim matematikama odu na neki od evropskih univerziteta (Austrija, Njemacka) i spice to ko s poslom??? Kako to studenti koji su odmah upisali studije van BiH kada dodju ovdje i vide gradivo iz prve godine RI kazu da ovo nema veze sa pamecu i da se tamo isto uci matematika ali ono sto je zaista potrebno za jednog inzinjera RI a ne sto je potrebno za profesora matematike. I kako cete objasniti da se neki ispiti iz predmeta koji se ticu programiranja rade na papiru ili bolje receno programira na papiru???? Hocete li i to napisati da je OK i postaviti linkove???
hrasno38

#3523 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by hrasno38 »

megaribi1 wrote: 30/01/2020 07:50

To sam već ranije čitao i sviđa mi se. Ne traže od studenata računarstva da pješice računaju neodređene integrale ili uče teoreme o konvergenciji, nego primjenjive numeričke metode koje se mogu isprogramirati. Slično se moglo uraditi i na ETF, kada je otišla Almasa Odžak, jer nije više htjela da drži LAG, da se pitanje nastavnika na tom predmetu i Selmine norme riješi tako što bi ona držala bar jednu liniju tog predmeta. Pa računarska grafika počiva na matricama i analitičkoj geometriji. Da sam u njenoj poziciji, (nisam: držim oko 400 časova godišnje na Univerzitetu od kojih mi se direktno računa u nastavničko opterećenje 155) ja bih pristao na takvu varijantu.
Naravno u XXI vijeku se stvari prilagodjavaju a ne rade na nivou na kojem su se radile prije 50 godina. A ne kao ova zadnja profesorica sto je predavala matematike i dala ispite koje sam ja poslao nekim prijateljima koji su profesori na svjetskim univerzitetima i koji to nisu vremenski mogli uraditi za dva sata! Znaci u ovoj temi imas more apsurada od profesora koji bukvalno kolju i ubijaju studente elektrotehnike sa nepotrebnim gradivom i gdje su prolaznosti za zatvora i imas profesore koji drze predmet a u stvari ga ne drze nego hodaju po svijetu a prolaznost je 95%. Sta je cilj profesorskog kadra u svakoj obrazovnoj ustanovi? Da svoje znanje za sada odlicne plate prenesu studentima a ne da naprave PP prezentacije i citaju na predavanjima....da ne ubijaju studente nepotrebnim stvarima nego ako vec moraju onim koje zaista trebaju a to si ti recimo naveo matrice i analiticka geometrija. Selma ovo sto radi radi jer joj se moze i jer ima ledja....i nije jedina....na zalost!
Melo15

#3524 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by Melo15 »

hrasno38 wrote: 30/01/2020 10:14

Naravno u XXI vijeku se stvari prilagodjavaju a ne rade na nivou na kojem su se radile prije 50 godina. A ne kao ova zadnja profesorica sto je predavala matematike i dala ispite koje sam ja poslao nekim prijateljima koji su profesori na svjetskim univerzitetima i koji to nisu vremenski mogli uraditi za dva sata! Znaci u ovoj temi imas more apsurada od profesora koji bukvalno kolju i ubijaju studente elektrotehnike sa nepotrebnim gradivom i gdje su prolaznosti za zatvora i imas profesore koji drze predmet a u stvari ga ne drze nego hodaju po svijetu a prolaznost je 95%. Sta je cilj profesorskog kadra u svakoj obrazovnoj ustanovi? Da svoje znanje za sada odlicne plate prenesu studentima a ne da naprave PP prezentacije i citaju na predavanjima....da ne ubijaju studente nepotrebnim stvarima nego ako vec moraju onim koje zaista trebaju a to si ti recimo naveo matrice i analiticka geometrija. Selma ovo sto radi radi jer joj se moze i jer ima ledja....i nije jedina....na zalost!
Sto znaci da studenti nisu glupi i da su bolji sto manje imaju dodira s profesorima? :mrgreen:
samoistina123

#3525 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by samoistina123 »

Profesore, uz duzno postovanje, stvarno mislim da ne treba profesorici koja dva predmeta ne drzi kako treba dati i treci predmet da drzi, posebno ne LAG koji je, iako vecina studenata odbija to prihvatiti, jako bitan predmet i za RI.

Sto se tice ispita iz programiranja na papiru, necu reci da je u opcem slucaju ok, ali da je to nesto sto kvari odrzavanje nastave ili steceno znanje na programerskim predmetima nije. Cak su to zadaci koji su prilicno lagani i koji pokazuju da li zaista znas sta radis ili inace stimas dok ne proradi. OR i TP se rade na papiru, nemam osjecaj da mi je ista uskraceno sto smo tako morali polagati.
Post Reply