Hahaha...Imam ja...davno nekad skinuo...
ETF
-
Guadalajara
-
nekome
#3502 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić
Mozes li upload negdje npr gofile.io da preuzmem, pls?
-
Guadalajara
-
nekome
#3504 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić
@Guadalajara tnx, poskidao sam. Imas li jos IM2?
-
Guadalajara
-
Guadalajara
-
el_bake007
#3507 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić
Ne znam ni zašto bi neko upisao ovaj kancerogeni fakultet , pogotovo RI. Podrzavate mentalnu tortoru i podljezete istoj , slusate predmete kod profesora i izlazite a njima cilj da imaju sto manju prolaznost,radi uzdizanja vlastitog ega.
-
nekome
#3508 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić
Ja im necu prezaliti sto ne vracaju indexe nakon diplomiranja. Je li iko ovo ganjao, mogu li se uzeti indexi? Ne bi trebali imati pravo zadrzavati indexe...
-
Guadalajara
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
-
hladan.preminger
#3511 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić
-
Bušman
#3512 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić
Zato treba ukinuti sve matematike i fizike na ETF-u. Hoce ljudi da prave web stranice i crtaju u 3ds maxu i photoshopu (krekovanom obavezno), dajte im da se zajebavaju sa tim... Kakva matematika, kakvi bakraci...el_bake007 wrote: ↑29/01/2020 15:49 Upravo ti o tome govorim, da nije kancerogen fakultet kao predmet izučavanja i diploma nego zbog profesora koji rade na njemu. Svi koji su imali ikakvo iskustvo (idu,išli,završili) za 20 nervnih slomova zbog profesora među kojim vlada opći javašluk i bezobrazluk su imali 1 pozitivno iskustvo, da je 2-3 godine zaredom prolaznost na nekom predmetu smješna ne može biti do studenata, pa nisu svi duduci.
- hrasno38
#3513 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić
A tebi je kao normalno da matematika bude eliminirajuci predmet na odsjeku RI godinama???? I da se uci matematika koja obimom poptuno odgovara za skolovanje jednog "profesora matematike". Fiziku i da ne spominjem....ona je krucijaalna za razvoj jenog studenta u informatici. Znaci upises Racunarstvo i informatiku i u prvoj godini imas 4 matematike!!! To samo bolesni mozgovi mogu smisliti! Jos nekada davno profesorica i legenda u pzoitivnom smislu Lamija Tanovic je govorila da je njena fizika apsurdna za prvu godinu RI kaao i kolicine matematike i da se sao sa tim ide na ruku profesorima radi fonda casova a studenti odbijaju od ETF-a..... al sta ona zna sta je fizika!!! Znaju ovi novokomponovani "profesori" koji mogi imati i 101 doktorat ali nemaju onaj osnovni a to je ljudski pristup (izuzev ako nisu u pitanju studentice).Bušman wrote: ↑29/01/2020 22:55Zato treba ukinuti sve matematike i fizike na ETF-u. Hoce ljudi da prave web stranice i crtaju u 3ds maxu i photoshopu (krekovanom obavezno), dajte im da se zajebavaju sa tim... Kakva matematika, kakvi bakraci...el_bake007 wrote: ↑29/01/2020 15:49 Upravo ti o tome govorim, da nije kancerogen fakultet kao predmet izučavanja i diploma nego zbog profesora koji rade na njemu. Svi koji su imali ikakvo iskustvo (idu,išli,završili) za 20 nervnih slomova zbog profesora među kojim vlada opći javašluk i bezobrazluk su imali 1 pozitivno iskustvo, da je 2-3 godine zaredom prolaznost na nekom predmetu smješna ne može biti do studenata, pa nisu svi duduci.
-
samoistina123
-
samoistina123
#3515 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić
Imate otvorenu temu za rasprave oko ovih gluposti i sirenje traceva, ne morate i ovdje to raditi. Previse je neko truda i vremena ulozio da ovo napise i da skrene paznju na stvaran problem, da biste skrenuli s teme na rekla-kazala price i raspravljanje o matematikama.hrasno38 wrote: ↑29/01/2020 23:28A tebi je kao normalno da matematika bude eliminirajuci predmet na odsjeku RI godinama???? I da se uci matematika koja obimom poptuno odgovara za skolovanje jednog "profesora matematike". Fiziku i da ne spominjem....ona je krucijaalna za razvoj jenog studenta u informatici. Znaci upises Racunarstvo i informatiku i u prvoj godini imas 4 matematike!!! To samo bolesni mozgovi mogu smisliti! Jos nekada davno profesorica i legenda u pzoitivnom smislu Lamija Tanovic je govorila da je njena fizika apsurdna za prvu godinu RI kaao i kolicine matematike i da se sao sa tim ide na ruku profesorima radi fonda casova a studenti odbijaju od ETF-a..... al sta ona zna sta je fizika!!! Znaju ovi novokomponovani "profesori" koji mogi imati i 101 doktorat ali nemaju onaj osnovni a to je ljudski pristup (izuzev ako nisu u pitanju studentice).Bušman wrote: ↑29/01/2020 22:55Zato treba ukinuti sve matematike i fizike na ETF-u. Hoce ljudi da prave web stranice i crtaju u 3ds maxu i photoshopu (krekovanom obavezno), dajte im da se zajebavaju sa tim... Kakva matematika, kakvi bakraci...el_bake007 wrote: ↑29/01/2020 15:49 Upravo ti o tome govorim, da nije kancerogen fakultet kao predmet izučavanja i diploma nego zbog profesora koji rade na njemu. Svi koji su imali ikakvo iskustvo (idu,išli,završili) za 20 nervnih slomova zbog profesora među kojim vlada opći javašluk i bezobrazluk su imali 1 pozitivno iskustvo, da je 2-3 godine zaredom prolaznost na nekom predmetu smješna ne može biti do studenata, pa nisu svi duduci.
- hrasno38
#3516 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić
To kad budes moderator tako razgovaraj a ovo nije prica rekla kazala, niti trac nego apsolutno tacna i i te kako slicna prici koju je napisao @student samo sa drugim glumcima. Nema nikakvog skretanja teme jer svi ti "losi" profesori se razlikuju u 5 dkg. "Juce" si se registrovao i vec bi da uvodis red.samoistina123 wrote: ↑29/01/2020 23:52Imate otvorenu temu za rasprave oko ovih gluposti i sirenje traceva, ne morate i ovdje to raditi. Previse je neko truda i vremena ulozio da ovo napise i da skrene paznju na stvaran problem, da biste skrenuli s teme na rekla-kazala price i raspravljanje o matematikama.hrasno38 wrote: ↑29/01/2020 23:28A tebi je kao normalno da matematika bude eliminirajuci predmet na odsjeku RI godinama???? I da se uci matematika koja obimom poptuno odgovara za skolovanje jednog "profesora matematike". Fiziku i da ne spominjem....ona je krucijaalna za razvoj jenog studenta u informatici. Znaci upises Racunarstvo i informatiku i u prvoj godini imas 4 matematike!!! To samo bolesni mozgovi mogu smisliti! Jos nekada davno profesorica i legenda u pzoitivnom smislu Lamija Tanovic je govorila da je njena fizika apsurdna za prvu godinu RI kaao i kolicine matematike i da se sao sa tim ide na ruku profesorima radi fonda casova a studenti odbijaju od ETF-a..... al sta ona zna sta je fizika!!! Znaju ovi novokomponovani "profesori" koji mogi imati i 101 doktorat ali nemaju onaj osnovni a to je ljudski pristup (izuzev ako nisu u pitanju studentice).
- Snake Eyes
#3517 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić
Studenti na odsjeku RI realno bi trebali imati samo elementarnu matematiku (uvod u matematiku), i nije mi jasno što se ovo ne tiče teme?! Pa upravo to je još jedan apsurd našeg obrazovanja ETF-a a i drugih školskih ustanova.hrasno38 wrote: ↑29/01/2020 23:55To kad budes moderator tako razgovaraj a ovo nije prica rekla kazala, niti trac nego apsolutno tacna i i te kako slicna prici koju je napisao @student samo sa drugim glumcima. Nema nikakvog skretanja teme jer svi ti "losi" profesori se razlikuju u 5 dkg. "Juce" si se registrovao i vec bi da uvodis red.samoistina123 wrote: ↑29/01/2020 23:52Imate otvorenu temu za rasprave oko ovih gluposti i sirenje traceva, ne morate i ovdje to raditi. Previse je neko truda i vremena ulozio da ovo napise i da skrene paznju na stvaran problem, da biste skrenuli s teme na rekla-kazala price i raspravljanje o matematikama.hrasno38 wrote: ↑29/01/2020 23:28
A tebi je kao normalno da matematika bude eliminirajuci predmet na odsjeku RI godinama???? I da se uci matematika koja obimom poptuno odgovara za skolovanje jednog "profesora matematike". Fiziku i da ne spominjem....ona je krucijaalna za razvoj jenog studenta u informatici. Znaci upises Racunarstvo i informatiku i u prvoj godini imas 4 matematike!!! To samo bolesni mozgovi mogu smisliti! Jos nekada davno profesorica i legenda u pzoitivnom smislu Lamija Tanovic je govorila da je njena fizika apsurdna za prvu godinu RI kaao i kolicine matematike i da se sao sa tim ide na ruku profesorima radi fonda casova a studenti odbijaju od ETF-a..... al sta ona zna sta je fizika!!! Znaju ovi novokomponovani "profesori" koji mogi imati i 101 doktorat ali nemaju onaj osnovni a to je ljudski pristup (izuzev ako nisu u pitanju studentice).
-
Bušman
#3518 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić
Ovako to recimo rade u ozbiljnim institucijama:Snake Eyes wrote: ↑30/01/2020 06:44 Studenti na odsjeku RI realno bi trebali imati samo elementarnu matematiku (uvod u matematiku), i nije mi jasno što se ovo ne tiče teme?! Pa upravo to je još jedan apsurd našeg obrazovanja ETF-a a i drugih školskih ustanova.
http://www.cs.ox.ac.uk/files/8606/Cours ... re2018.pdf (Oxford Computer Science)
I recimo sta rade na matematikama: http://www.cs.ox.ac.uk/teaching/courses ... /ContMath/
Svakako je ovo dobro stivo za citanje. Naravno, ako neko zeli da pravi web aplikacije u React-u ne treba mu nista od ovoga. Ali realno mu ne treba ni CS studij. Problem, da se vratimo na temu konacno, je sto neko na CS studiju predaje crtanje u photoshopu i 3ds maxu i uci ih "sta je lijepo".
-
megaribi1
#3519 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić
To sam već ranije čitao i sviđa mi se. Ne traže od studenata računarstva da pješice računaju neodređene integrale ili uče teoreme o konvergenciji, nego primjenjive numeričke metode koje se mogu isprogramirati. Slično se moglo uraditi i na ETF, kada je otišla Almasa Odžak, jer nije više htjela da drži LAG, da se pitanje nastavnika na tom predmetu i Selmine norme riješi tako što bi ona držala bar jednu liniju tog predmeta. Pa računarska grafika počiva na matricama i analitičkoj geometriji. Da sam u njenoj poziciji, (nisam: držim oko 400 časova godišnje na Univerzitetu od kojih mi se direktno računa u nastavničko opterećenje 155) ja bih pristao na takvu varijantu.Bušman wrote: ↑30/01/2020 07:08Ovako to recimo rade u ozbiljnim institucijama:Snake Eyes wrote: ↑30/01/2020 06:44 Studenti na odsjeku RI realno bi trebali imati samo elementarnu matematiku (uvod u matematiku), i nije mi jasno što se ovo ne tiče teme?! Pa upravo to je još jedan apsurd našeg obrazovanja ETF-a a i drugih školskih ustanova.
http://www.cs.ox.ac.uk/files/8606/Cours ... re2018.pdf (Oxford Computer Science)
I recimo sta rade na matematikama: http://www.cs.ox.ac.uk/teaching/courses ... /ContMath/
-
Bušman
#3520 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić
Primjer ispita iz Linearne algebre na MIT-u:megaribi1 wrote: ↑30/01/2020 07:50 To sam već ranije čitao i sviđa mi se. Ne traže od studenata računarstva da pješice računaju neodređene integrale ili uče teoreme o konvergenciji, nego primjenjive numeričke metode koje se mogu isprogramirati. Slično se moglo uraditi i na ETF, kada je otišla Almasa Odžak, jer nije više htjela da drži LAG, da se pitanje nastavnika na tom predmetu i Selmine norme riješi tako što bi ona držala bar jednu liniju tog predmeta. Pa računarska grafika počiva na matricama i analitičkoj geometriji. Da sam u njenoj poziciji, (nisam: držim oko 400 časova godišnje na Univerzitetu od kojih mi se direktno računa u nastavničko opterećenje 155) ja bih pristao na takvu varijantu.
https://web.mit.edu/18.06/www/Fall17/18 ... /final.pdf
Primjer ispita iz Multivariable Calculusa na MIT-u:
https://ocw.mit.edu/courses/mathematics ... alexam.pdf
Primjer ispita iz Uvoda u računarsku grafiku na Univerzitetu u Bernu:
http://cgg-zwicker.inf.unibe.ch/teachin ... ring08.pdf
Primjer ispita iz Formal Logic na Univerzitetu West Michigan:
http://homepages.wmich.edu/~baldner/flt3f19answers.pdf
Primjer ispita iz Uvoda u vjerovatnocu i statistiku na MIT-u:
https://ocw.mit.edu/courses/mathematics ... _Final.pdf
-
baja
#3521 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić
Moj index kod mene, kao i diplomahladan.preminger wrote: ↑29/01/2020 16:32Moj ostao na pravu, nisu mi dali.
2003 izasao
- hrasno38
#3522 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić
Super ajde mi onda objasni kako toi nasi studenti koji se ovdje pate sa tim matematikama odu na neki od evropskih univerziteta (Austrija, Njemacka) i spice to ko s poslom??? Kako to studenti koji su odmah upisali studije van BiH kada dodju ovdje i vide gradivo iz prve godine RI kazu da ovo nema veze sa pamecu i da se tamo isto uci matematika ali ono sto je zaista potrebno za jednog inzinjera RI a ne sto je potrebno za profesora matematike. I kako cete objasniti da se neki ispiti iz predmeta koji se ticu programiranja rade na papiru ili bolje receno programira na papiru???? Hocete li i to napisati da je OK i postaviti linkove???Bušman wrote: ↑30/01/2020 07:08Ovako to recimo rade u ozbiljnim institucijama:Snake Eyes wrote: ↑30/01/2020 06:44 Studenti na odsjeku RI realno bi trebali imati samo elementarnu matematiku (uvod u matematiku), i nije mi jasno što se ovo ne tiče teme?! Pa upravo to je još jedan apsurd našeg obrazovanja ETF-a a i drugih školskih ustanova.
Svakako je ovo dobro stivo za citanje. Naravno, ako neko zeli da pravi web aplikacije u React-u ne treba mu nista od ovoga. Ali realno mu ne treba ni CS studij. Problem, da se vratimo na temu konacno, je sto neko na CS studiju predaje crtanje u photoshopu i 3ds maxu i uci ih "sta je lijepo".
- hrasno38
#3523 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić
Naravno u XXI vijeku se stvari prilagodjavaju a ne rade na nivou na kojem su se radile prije 50 godina. A ne kao ova zadnja profesorica sto je predavala matematike i dala ispite koje sam ja poslao nekim prijateljima koji su profesori na svjetskim univerzitetima i koji to nisu vremenski mogli uraditi za dva sata! Znaci u ovoj temi imas more apsurada od profesora koji bukvalno kolju i ubijaju studente elektrotehnike sa nepotrebnim gradivom i gdje su prolaznosti za zatvora i imas profesore koji drze predmet a u stvari ga ne drze nego hodaju po svijetu a prolaznost je 95%. Sta je cilj profesorskog kadra u svakoj obrazovnoj ustanovi? Da svoje znanje za sada odlicne plate prenesu studentima a ne da naprave PP prezentacije i citaju na predavanjima....da ne ubijaju studente nepotrebnim stvarima nego ako vec moraju onim koje zaista trebaju a to si ti recimo naveo matrice i analiticka geometrija. Selma ovo sto radi radi jer joj se moze i jer ima ledja....i nije jedina....na zalost!megaribi1 wrote: ↑30/01/2020 07:50To sam već ranije čitao i sviđa mi se. Ne traže od studenata računarstva da pješice računaju neodređene integrale ili uče teoreme o konvergenciji, nego primjenjive numeričke metode koje se mogu isprogramirati. Slično se moglo uraditi i na ETF, kada je otišla Almasa Odžak, jer nije više htjela da drži LAG, da se pitanje nastavnika na tom predmetu i Selmine norme riješi tako što bi ona držala bar jednu liniju tog predmeta. Pa računarska grafika počiva na matricama i analitičkoj geometriji. Da sam u njenoj poziciji, (nisam: držim oko 400 časova godišnje na Univerzitetu od kojih mi se direktno računa u nastavničko opterećenje 155) ja bih pristao na takvu varijantu.Bušman wrote: ↑30/01/2020 07:08Ovako to recimo rade u ozbiljnim institucijama:Snake Eyes wrote: ↑30/01/2020 06:44 Studenti na odsjeku RI realno bi trebali imati samo elementarnu matematiku (uvod u matematiku), i nije mi jasno što se ovo ne tiče teme?! Pa upravo to je još jedan apsurd našeg obrazovanja ETF-a a i drugih školskih ustanova.
-
Melo15
#3524 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić
Sto znaci da studenti nisu glupi i da su bolji sto manje imaju dodira s profesorima?hrasno38 wrote: ↑30/01/2020 10:14Naravno u XXI vijeku se stvari prilagodjavaju a ne rade na nivou na kojem su se radile prije 50 godina. A ne kao ova zadnja profesorica sto je predavala matematike i dala ispite koje sam ja poslao nekim prijateljima koji su profesori na svjetskim univerzitetima i koji to nisu vremenski mogli uraditi za dva sata! Znaci u ovoj temi imas more apsurada od profesora koji bukvalno kolju i ubijaju studente elektrotehnike sa nepotrebnim gradivom i gdje su prolaznosti za zatvora i imas profesore koji drze predmet a u stvari ga ne drze nego hodaju po svijetu a prolaznost je 95%. Sta je cilj profesorskog kadra u svakoj obrazovnoj ustanovi? Da svoje znanje za sada odlicne plate prenesu studentima a ne da naprave PP prezentacije i citaju na predavanjima....da ne ubijaju studente nepotrebnim stvarima nego ako vec moraju onim koje zaista trebaju a to si ti recimo naveo matrice i analiticka geometrija. Selma ovo sto radi radi jer joj se moze i jer ima ledja....i nije jedina....na zalost!megaribi1 wrote: ↑30/01/2020 07:50To sam već ranije čitao i sviđa mi se. Ne traže od studenata računarstva da pješice računaju neodređene integrale ili uče teoreme o konvergenciji, nego primjenjive numeričke metode koje se mogu isprogramirati. Slično se moglo uraditi i na ETF, kada je otišla Almasa Odžak, jer nije više htjela da drži LAG, da se pitanje nastavnika na tom predmetu i Selmine norme riješi tako što bi ona držala bar jednu liniju tog predmeta. Pa računarska grafika počiva na matricama i analitičkoj geometriji. Da sam u njenoj poziciji, (nisam: držim oko 400 časova godišnje na Univerzitetu od kojih mi se direktno računa u nastavničko opterećenje 155) ja bih pristao na takvu varijantu.Bušman wrote: ↑30/01/2020 07:08
Ovako to recimo rade u ozbiljnim institucijama:
-
samoistina123
#3525 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić
Profesore, uz duzno postovanje, stvarno mislim da ne treba profesorici koja dva predmeta ne drzi kako treba dati i treci predmet da drzi, posebno ne LAG koji je, iako vecina studenata odbija to prihvatiti, jako bitan predmet i za RI.megaribi1 wrote: ↑30/01/2020 07:50To sam već ranije čitao i sviđa mi se. Ne traže od studenata računarstva da pješice računaju neodređene integrale ili uče teoreme o konvergenciji, nego primjenjive numeričke metode koje se mogu isprogramirati. Slično se moglo uraditi i na ETF, kada je otišla Almasa Odžak, jer nije više htjela da drži LAG, da se pitanje nastavnika na tom predmetu i Selmine norme riješi tako što bi ona držala bar jednu liniju tog predmeta. Pa računarska grafika počiva na matricama i analitičkoj geometriji. Da sam u njenoj poziciji, (nisam: držim oko 400 časova godišnje na Univerzitetu od kojih mi se direktno računa u nastavničko opterećenje 155) ja bih pristao na takvu varijantu.Bušman wrote: ↑30/01/2020 07:08Ovako to recimo rade u ozbiljnim institucijama:Snake Eyes wrote: ↑30/01/2020 06:44 Studenti na odsjeku RI realno bi trebali imati samo elementarnu matematiku (uvod u matematiku), i nije mi jasno što se ovo ne tiče teme?! Pa upravo to je još jedan apsurd našeg obrazovanja ETF-a a i drugih školskih ustanova.
Sto se tice ispita iz programiranja na papiru, necu reci da je u opcem slucaju ok, ali da je to nesto sto kvari odrzavanje nastave ili steceno znanje na programerskim predmetima nije. Cak su to zadaci koji su prilicno lagani i koji pokazuju da li zaista znas sta radis ili inace stimas dok ne proradi. OR i TP se rade na papiru, nemam osjecaj da mi je ista uskraceno sto smo tako morali polagati.