ETF

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Koji smjer odabrati na ETF-u:

1. RI - informatika
133
50%
2. EE - elektroenergetika
43
16%
3. TK - telekomunikacije
33
12%
4. AiE - automatika i elektronika.
56
21%

Total votes: 265

Bušman

#3476 Re: ETF

Post by Bušman »

Pretpostavljam da je za mene pitanje. Pa evo, za primjer ću uzeti prvi zadatak iz ovog ispita na Cambridgeu. Tu je zamijenjen tip distribucije, pa se umjesto normalne distribucije koristi Cauchyeva distribucija. Prvo inžinjersko pitanje - dobili smo set podataka i trebamo napraviti nekakav linearni regresor i treba odlučiti koju distribuciju odabrati. Istina, na ovom ispitu im je data, ali im je dato da izvedu formulaciju linearnog regresora ako se koristi, recimo, Cauchyeva distribucija. Nije teško isprogramirati te stvari, to znaju već iole ozbiljni studenti, ali kako doći do toga je problem. I to inženjerski.
r_faruk

#3477 Re: ETF

Post by r_faruk »

Bušman wrote:ETF RI ima problem loše reklame u suštini. Nekako se stekao dojam da RI uči ljude programiranju što je apsolutno netačno. Razloga ima mnogo, ali to sada nije ni bitno. Stvari treba popravljati, ali ih treba suštinski popravljati. Ukratko, ACM daje prijedloge planova i programa za sljedeće studije:

Computer Engineering
Computer Science
Information Systems
Information Technology
Software Engineering

Na ETF RI-u su svi ovi planovi strpani u jedan. Nema samo RI taj problem, nego i ostali odsjeci. Sve je to posljedica jednog arhaicnog shvatanja studijskih programa i odsjeka, ali to će se kad-tad morati promijeniti. Prema ACM-ovim prijedlozima matemaika je integralni dio svakog od navedenih programa što je posebno naglašeno za Computer Science programe. A za one koji misle da matematike ne trebaju za ovakve programe, evo vam primjer jednog ispita iz Machine Learninga sa Cambridgea:

https://www.cl.cam.ac.uk/teaching/exams ... 19p8q9.pdf

ili rijeseni ispit jednog studenta slicnog predmeta na Oxfordu:

https://github.com/AntonioL/machine-lea ... L_Exam.pdf

Ako mislite da se bez DOBROG razumijevanja gradiva univerzitetske matematike može ovo pratiti onda zaista treba zatvoriti univerzitete (sve na svijetu). Čisto sumnjam da studenti ETF-a bez dobrog znanja matematike imaju šta tražiti na spomenutim univerzitetima. A što se programiranja tiče, to je vještina, a posao je ono šta se programira. To je u 99% slučajeva nešto što ima svoje matematske fundamente.
pa ovi zadaci su odlicni, pogledaj tekst ovih zadataka koje si postavio, a onda pogledaj tekst zadatka iz prethodnog posta. u tvom primjeru rjesavas konkretan problem, u nasem primjeru rjesavas funkciju zbog funkcije. matematika je na nasim fakultetima tu zbog matematike, a ne da ti olaksa razumijevanje ostalih predmeta.
r_faruk

#3478 Re: ETF

Post by r_faruk »

malo su se pomijesali postovi. kada sam pitao za "zadatak iznad" mislio sam na ovu nasu funkciju, sorry :wink:
Bušman

#3479 Re: ETF

Post by Bušman »

r_faruk wrote: pa ovi zadaci su odlicni, pogledaj tekst ovih zadataka koje si postavio, a onda pogledaj tekst zadatka iz prethodnog posta. u tvom primjeru rjesavas konkretan problem, u nasem primjeru rjesavas funkciju zbog funkcije. matematika je na nasim fakultetima tu zbog matematike, a ne da ti olaksa razumijevanje ostalih predmeta.
Ali je potrebno jako puno znanja iz više predmeta da bi se ovi zadaci mogli uraditi. Razumijem da je problem vidjeti primjenu toga, ali te stvari se opet moraju nekako naučiti. Na kraju krajeva, svuda su zadaci iz matematike ovakvi (zapravo su mnogo teži na top univerzitetima), valjda MIT, Stanford, ETH, TUM i sl. znaju bolje od UNSA.
r_faruk

#3480 Re: ETF

Post by r_faruk »

Bušman wrote:
Ali je potrebno jako puno znanja iz više predmeta da bi se ovi zadaci mogli uraditi. Razumijem da je problem vidjeti primjenu toga, ali te stvari se opet moraju nekako naučiti. Na kraju krajeva, svuda su zadaci iz matematike ovakvi (zapravo su mnogo teži na top univerzitetima), valjda MIT, Stanford, ETH, TUM i sl. znaju bolje od UNSA.
da, slazem se
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#3481 Re: ETF

Post by hrasno38 »

Bušman wrote:ETF RI ima problem loše reklame u suštini. Nekako se stekao dojam da RI uči ljude programiranju što je apsolutno netačno. Razloga ima mnogo, ali to sada nije ni bitno. Stvari treba popravljati, ali ih treba suštinski popravljati. Ukratko, ACM daje prijedloge planova i programa za sljedeće studije:

Computer Engineering
Computer Science
Information Systems
Information Technology
Software Engineering

Na ETF RI-u su svi ovi planovi strpani u jedan. Nema samo RI taj problem, nego i ostali odsjeci. Sve je to posljedica jednog arhaicnog shvatanja studijskih programa i odsjeka, ali to će se kad-tad morati promijeniti. Prema ACM-ovim prijedlozima matemaika je integralni dio svakog od navedenih programa što je posebno naglašeno za Computer Science programe. A za one koji misle da matematike ne trebaju za ovakve programe, evo vam primjer jednog ispita iz Machine Learninga sa Cambridgea:

https://www.cl.cam.ac.uk/teaching/exams ... 19p8q9.pdf

ili rijeseni ispit jednog studenta slicnog predmeta na Oxfordu:

https://github.com/AntonioL/machine-lea ... L_Exam.pdf

Ako mislite da se bez DOBROG razumijevanja gradiva univerzitetske matematike može ovo pratiti onda zaista treba zatvoriti univerzitete (sve na svijetu). Čisto sumnjam da studenti ETF-a bez dobrog znanja matematike imaju šta tražiti na spomenutim univerzitetima. A što se programiranja tiče, to je vještina, a posao je ono šta se programira. To je u 99% slučajeva nešto što ima svoje matematske fundamente.
Ko je rekao da matematika ne treba??? Ja nisam niti mi pada na pamet ali ovaj obim matematike ti odlicno znas da je visak za RI. IM2 i Fizika su dva totalno bespotrebna predmeta za RI. Kako ces mi onda objasniti da 99% nasih studenatan koji sa ETF-a pobjegnu u inostranstvo zavrsavaju fakultete be zpo muke. Ima svugdje matematike ali nije nabacana lopatama u gradivo nego slozena ciljano i prema potrebama.
hrasno38

#3482 Re: ETF

Post by hrasno38 »

r_faruk wrote:inzinjerska matematika, konkretno me ona zanima. na koji nacin je primjenjujes kao inzinjer? moze li jedan primjer, evo moze i ovaj zadatak iznad, na koji nacin je povezan sa inzenjeringom? sta si kao inzinjer naucio iz tog zadatka? ne kazem da matematika ne treba, no da treba u manjem obimu nego sto je to sada slucaj. vjerujem da bi trebala biti usmjerena u onu oblast kojom se bavis, a ostatak prostora bi trebao da se ustupi strucnim predmetima. ne razumijem se u telekomunikacije, pa ne mogu komentarisati nista od navedenog, ali je cinjenica da su stvarni problemi mnogo drugaciji od onih koje izucavamo na fakultetima.

cinjenica je da jako malo vladamo materijom koju smo studirali po zavrsetku studija, pitanje je zasto je to tako. zasto ne razumijemo osnove a rasturamo matematiku?
Odlicno pitanje i u zadnjoj recenici odlican rezon. Mogao bi onu stvar na panj staviti da pola profesora sto predaju na ETF-u kada bi dosli u stvarni zivot...."prozivodnju u svakom smislu" bilo bi PAF a ja sam to vidio puno puta da su fantasticni matematicari sa ETF-a jako losi inzinjeri za rad u stvarnim procesima. Sve oni znaju teoretski ali kada to treba prakticno pretvoriti u nesto nastane problem.
Bušman

#3483 Re: ETF

Post by Bušman »

Evo recimo, na TUM-u je nedavno pokrenut studijski program "Games engineering". Dakle, poducavaju studente kako da prave kompjuterske igrice i jedan od najbitnijih predmeta je "Game Physics".

https://www.in.tum.de/en/cg/teaching/wi ... e-physics/

Pise da rade sljedece stvari:

Particle effects
Mass-spring Systems
Numerical Integration
Numerical solution techniques for ODEs
Rigid body simulation
Resolving collisions
Spatial partitioning structures
Collision detection
Particle based fluid simulation

Ovo je i fizikalno i matematicki daleko ozbiljnije od fizike na ETF-u. A bome i programerski. Prosjecan student RI-a (osim mozda oni koji su slusali Numericke algoritme) ne bi ovo mogli pratiti. A ovo je Bachelor program.
hrasno38

#3484 Re: ETF

Post by hrasno38 »

Bušman wrote:Evo recimo, na TUM-u je nedavno pokrenut studijski program "Games engineering". Dakle, poducavaju studente kako da prave kompjuterske igrice i jedan od najbitnijih predmeta je "Game Physics".

https://www.in.tum.de/en/cg/teaching/wi ... e-physics/

Pise da rade sljedece stvari:

Particle effects
Mass-spring Systems
Numerical Integration
Numerical solution techniques for ODEs
Rigid body simulation
Resolving collisions
Spatial partitioning structures
Collision detection
Particle based fluid simulation

Ovo je i fizikalno i matematicki daleko ozbiljnije od fizike na ETF-u. A bome i programerski. Prosjecan student RI-a (osim mozda oni koji su slusali Numericke algoritme) ne bi ovo mogli pratiti. A ovo je Bachelor program.
Da ali to nije izucavanje "putanje kosog hica" niti matematika koja se izucava za buduce profesore. Kako si sam naveo radi se o ciljanim stvarima i to je ono sto i ja govorim da treba prilagoditi gradivo iz matematike za odsjeke. Ni u mislima ne treb aisti nivo matematike za informaticara i roboticara....znaci ni u mislima!...ili automaticara. Treba programe ciljano napraviti za odsjeke a ne narokati matematika kao da si upisao PMF.
Dosadno mii

#3485 Re: ETF

Post by Dosadno mii »

Mislim da je matematika bitna za dobre programere i tu nema rasprave. Eh sad je drugo sto je plan i program nikakav, sto je gradivo prilagodjeno profesorima da desetljecima laprdaju isto.
:bih:
megaribi1

#3486 Re: ETF

Post by megaribi1 »

Dosadno mii wrote:Mislim da je matematika bitna za dobre programere i tu nema rasprave. Eh sad je drugo sto je plan i program nikakav, sto je gradivo prilagodjeno profesorima da desetljecima laprdaju isto.
Ali plan i program svakog predmeta je nešto toliko šturo, da staje na jednu štampanu stranicu. Koliko će profesor ispredavati od tog gradiva i koliko će tražiti, na koji način će ispitivati, to je njegova stvar. Da sam ja profesor na čuvenoj IM 2 i imam lekciju trostruki integral, ne bih je započinjao sa

Broj I nazivamo višestrukim integralom funkcije f nad oblašću D ako za svako ε >0, postoji δ=δ(ε)>0 takav da važi |S−I|< ε ,za proizvoljnu pravilnu δ-podjelu oblasti D.

nego bih pravio ovakav uvod

Zamislite da ste se zaposlili u fabrici građevinskih elemenata koji su nepravilnog oblika. Trebate napraviti program koji računa masu montzažnog zida, pravljenog od miješanih materijala, ali još nemate prototip da ga prosto izvagate, nego samo crtež. Kako ćete je izračunati? Naravno, gledanjem komadić po komadić...
r_faruk

#3487 Re: ETF

Post by r_faruk »

megaribi1 wrote:
Dosadno mii wrote:Mislim da je matematika bitna za dobre programere i tu nema rasprave. Eh sad je drugo sto je plan i program nikakav, sto je gradivo prilagodjeno profesorima da desetljecima laprdaju isto.
Ali plan i program svakog predmeta je nešto toliko šturo, da staje na jednu štampanu stranicu. Koliko će profesor ispredavati od tog gradiva i koliko će tražiti, na koji način će ispitivati, to je njegova stvar. Da sam ja profesor na čuvenoj IM 2 i imam lekciju trostruki integral, ne bih je započinjao sa

Broj I nazivamo višestrukim integralom funkcije f nad oblašću D ako za svako ε >0, postoji δ=δ(ε)>0 takav da važi |S−I|< ε ,za proizvoljnu pravilnu δ-podjelu oblasti D.

nego bih pravio ovakav uvod

Zamislite da ste se zaposlili u fabrici građevinskih elemenata koji su nepravilnog oblika. Trebate napraviti program koji računa masu montzažnog zida, pravljenog od miješanih materijala, ali još nemate prototip da ga prosto izvagate, nego samo crtež. Kako ćete je izračunati? Naravno, gledanjem komadić po komadić...
pa da, o tome u biti i raspravljamo. primjena matematike u struci, a ne bubanje matematike da bi svrseni studenti sa pmf-a imali kome predavati. matematicari imaju potpuno drugaciji pristup rjesavanju problema. ovdje nisu krivi matematicari sa PMF-a, no nas sistem obrazovanja. sta je matematika? matematika je mogucnost rjesavanja problema na najjednostavniji moguci nacin. u konjic mozes otici za 45 minuta autoputem, ili preko bjelasnice za 2 sata (ovako mi onomad stariji i iskusniji objasnise). mi u nasem skolovanju uglavnom idemo preko bjelasnice...

boldirano :thumbup: super primjer.
mirza_15

#3488 Re: ETF

Post by mirza_15 »

Pa primjenjenu matematiku imaš skoro na svakom predmetu na ETF-u! Skoro svaki pismeni (barem je po starom programu bilo tako) je bio rješavanje praktičnih zadataka za tu oblast o čemu faruk piše. Ali prije nego dobiješ diferencijalnu jednačinu u zadatku valjda neko mora da te nauči kako se diferencijalna jednačina rješava? Neće te učiti matematiku na TEP-u, STT-u, DTS-u. Ne kažem ja da se nešto tu ne može poboljšati i prilagoditi, ali ponavljam, nije fakultet kurs. Moraš znati matematiku i moraš je znati dobro da bi mogao pratiti i razumjeti predmete koje slušaš kasnije. Kome nije jasno neka pita stare generacije kako su učili osnove elektronike na prvoj godini. Ništa ti nije jasno jer ne znaš matematiku koja se uči tek na drugoj godini (matematika 2).

Glupo je očekivati da neko poznaje sistem i način rada neke kompanije čim izađe s fakulteta. Zato pripravnički traje godinu dana. Potpuno je pogrešno očekivati od nekoga ko je tek izašao s fakulteta da rješava probleme neke kompanije koju nije ni upoznao.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3489 Re: ETF

Post by mk ultra »

mirza_15 wrote: Glupo je očekivati da neko poznaje sistem i način rada neke kompanije čim izađe s fakulteta. Zato pripravnički traje godinu dana. Potpuno je pogrešno očekivati od nekoga ko je tek izašao s fakulteta da rješava probleme neke kompanije koju nije ni upoznao.
takvi problemi su svi rješeni, što se rada bilo gdje van školske/visokošklolske ustanove nema upotrebe matematike van osnovnih operacija koje bi dijete znalo izračunati

tako da, znam po svom poslu, da sjedne neko ko očima to nije vidio i da gleda 2mj uz moje objašnjavanje, nikakav mu fakultet ne bi trebao. jebote koliko su raspredali o nekim kapacitetima na vodovima, kabal ovaj kabal onaj, smije li ovo, šta sa ovim, dođeš u stvarnost, naruči se kabal tog presjeka, postavi se kabal. doviđenja :lol:
kakvi crni proračuni, ne pamtim kad sam u nekom projektu vidio nešto novo, neki stvarni proračun za koji se neko baš morao potruditi, ili je iz softvera automatski ili je neki bezvezni, čisto da popuni list i vrijedi za dosta toga

sve je već gotovo, sve već ima planirano, kupi se i ugradi se, proizvodnje i projektovanja od početka ovdje nema, a i vani vrlo rijetko
doc.dr.

#3490 Re: ETF

Post by doc.dr. »

Najbolje je Galić počinjao predavanja iz matematike: "Za svako maaaaalo x iz veelikog x..."
Guadalajara

#3491 Re: ETF

Post by Guadalajara »

mk ultra wrote: takvi problemi su svi rješeni, što se rada bilo gdje van školske/visokošklolske ustanove nema upotrebe matematike van osnovnih operacija koje bi dijete znalo izračunati

tako da, znam po svom poslu, da sjedne neko ko očima to nije vidio i da gleda 2mj uz moje objašnjavanje, nikakav mu fakultet ne bi trebao. jebote koliko su raspredali o nekim kapacitetima na vodovima, kabal ovaj kabal onaj, smije li ovo, šta sa ovim, dođeš u stvarnost, naruči se kabal tog presjeka, postavi se kabal. doviđenja :lol:
kakvi crni proračuni, ne pamtim kad sam u nekom projektu vidio nešto novo, neki stvarni proračun za koji se neko baš morao potruditi, ili je iz softvera automatski ili je neki bezvezni, čisto da popuni list i vrijedi za dosta toga

sve je već gotovo, sve već ima planirano, kupi se i ugradi se, proizvodnje i projektovanja od početka ovdje nema, a i vani vrlo rijetko
:lol: :lol:

:thumbup:
Dosadno mii

#3492 Re: ETF

Post by Dosadno mii »

Ko je na LAGu
KIseljak12

#3493 Re: ETF

Post by KIseljak12 »

Ozbiljnom inzenjeru treba dobro razumijevanje matematike ako se zeli zaprave baviti svojom strukom.

Neko je spomenuo da su "te stvari" rijesene i da se rijetko rade neki novi proracuni, ima softver ubacis parametre i gotovo. Sustina je u tome da ubacivanje parametara nije inzenjerski posao, to moze raditi tehnicar bilo koje struke. Inzenjeri bi trebali biti ljudi koji razvijaju takav softver. Slicna je stvar u bankarskom sektoru: studiras ekonomiju 3/4 godine da bi radio na salteru sto moze i ekonomski tehnicar.

Dalje, potrebno je definisati sta je to jezgro matematike koje jednako treba svim odsjecima. Posto se ne smatram strucnim za ta pitanja, mogu samo nako predloziti:
- osnove matematickog rezonovanja (ovo mnogi brucosi nemaju iako uspjesno urade zadatke na prijemnom; matematicko rezonovanje nije samo uraditi potrebnu supstituciju za rjesavanje nejednadzbe i sl.) sa iskaznom i predikatskom logikom, teorijom skupova.
- osnove realne analize
- osnove linearne alegbre

Ostale stvari bi trebale biti zasebni predmeti, npr. jer u sklopu IM2 nema dovoljno prostora da se propisno obradjuju teme, nego se skace od teorije prostora preko multivarijabilne realne analize do diferencijalnih jednadzbi i analiticke geometrije, a sve to u sklopu samo jednog semestra.
Gradivo iz oblasti diferencijalnih koje je na IM2 svojevremeno zauzimalo ravno dvije sedmice je na vecini poznatih tehnickih fakulteta (MIT, Stanford) zaseban predmet koji se izucava 15 sedmica, mnogo je detaljnije ali takav pristup olaksava usvajanje, a sigurno daje dublje razumijevanje problematike.

Zbirke koje nude zadatke u kojima se rjesavaju konkretni primjeri iz fizike, gradjevine, masinstva i elektrotehnike (Apsen npr.) su bile tabu, jer zaboga u njima se primjenjuje nauceno, a ne rade problemi iz ciste matematike (paradoks jer se predmet zove Inzenjerska, a ne cista, matematika).

TL;DR
Matematika je itekako potrebna RI, Computer Science je prvenstveno oblast matematike koja tek sekundarno koristi racunare.
Isto tako, nagurati 7 (skoro disjunktnih) oblasti matematike u jedan jednosemestralni predmet se ne moze ni u ludilu smatrati ozbiljnim izucavanjem matematike koja je toliko prijeko potrebna.
zanimljiv

#3494 Re: ETF

Post by zanimljiv »

KIseljak12 wrote:Ozbiljnom inzenjeru treba dobro razumijevanje matematike ako se zeli zaprave baviti svojom strukom.

Neko je spomenuo da su "te stvari" rijesene i da se rijetko rade neki novi proracuni, ima softver ubacis parametre i gotovo. Sustina je u tome da ubacivanje parametara nije inzenjerski posao, to moze raditi tehnicar bilo koje struke. Inzenjeri bi trebali biti ljudi koji razvijaju takav softver. Slicna je stvar u bankarskom sektoru: studiras ekonomiju 3/4 godine da bi radio na salteru sto moze i ekonomski tehnicar.

Dalje, potrebno je definisati sta je to jezgro matematike koje jednako treba svim odsjecima. Posto se ne smatram strucnim za ta pitanja, mogu samo nako predloziti:
- osnove matematickog rezonovanja (ovo mnogi brucosi nemaju iako uspjesno urade zadatke na prijemnom; matematicko rezonovanje nije samo uraditi potrebnu supstituciju za rjesavanje nejednadzbe i sl.) sa iskaznom i predikatskom logikom, teorijom skupova.
- osnove realne analize
- osnove linearne alegbre

Ostale stvari bi trebale biti zasebni predmeti, npr. jer u sklopu IM2 nema dovoljno prostora da se propisno obradjuju teme, nego se skace od teorije prostora preko multivarijabilne realne analize do diferencijalnih jednadzbi i analiticke geometrije, a sve to u sklopu samo jednog semestra.
Gradivo iz oblasti diferencijalnih koje je na IM2 svojevremeno zauzimalo ravno dvije sedmice je na vecini poznatih tehnickih fakulteta (MIT, Stanford) zaseban predmet koji se izucava 15 sedmica, mnogo je detaljnije ali takav pristup olaksava usvajanje, a sigurno daje dublje razumijevanje problematike.

Zbirke koje nude zadatke u kojima se rjesavaju konkretni primjeri iz fizike, gradjevine, masinstva i elektrotehnike (Apsen npr.) su bile tabu, jer zaboga u njima se primjenjuje nauceno, a ne rade problemi iz ciste matematike (paradoks jer se predmet zove Inzenjerska, a ne cista, matematika).

TL;DR
Matematika je itekako potrebna RI, Computer Science je prvenstveno oblast matematike koja tek sekundarno koristi racunare.
Isto tako, nagurati 7 (skoro disjunktnih) oblasti matematike u jedan jednosemestralni predmet se ne moze ni u ludilu smatrati ozbiljnim izucavanjem matematike koja je toliko prijeko potrebna.
Postavljaš pogrešne pretpostavke iz kojih izvlačiš zaključke na ispravan način, ali čemu to kada je premisa loša.
Osnove matematičkog rezonovanja su nešto što je apsolutno potrebno bilo kome ko se bavi tehničkim disciplinama (pa čak i ekonomijom ako želi da bude uspješan u tome). Međutim pored iskazne logike, osnova funkcija i eventualno nekih sitnica, na IM1 i IM2 se ne nauči apsolutno ništa potrebno nekome ko se želi baviti računarskim naukama, software developmentom ili čak programiranjem mikrokontrolera.
To je dijelom zbog lošeg plana i programa, a dijelom zbog loših profesora, asistenata ili već do koga misliš da jeste to što mnogi dobri, talentirani studenti zapinju na tim predmetima, a rješavaju ostale.
Ne postoji skoro nikakva potreba da neko sa RI zna puno o limesima, konvergencijama, pa čak i integralima koji nisu određenog tipa. I to nije ona priča da 90% ljudi ne treba onaj G iz LAGa i rješavanje sistema sa parametrima jer se vjerovatno neće baviti game developmentom. To su stvari koje sigurno 98% svršenika RI neće nikad vidjeti u životu, od svake generacije možeš na prste nabrojati ljude koji su riješili neki integral poslije upisivanja IM2, a kamoli završetka studija. Da ne pričamo da se opsežan matematički aparat neće apsolutno nigdje ni spomenuti, a ne koristiti nakon prve godine studija.

Te oblasti se i ne izučavaju pretjerano na stranim fakultetima (u smislu da se ne traži neko posebno poznavanje istih da se polože relevantni kursevi). Ono što jeste izuzetno bitno na RI je Diskretna matematika kao i Matematička logika i teorija izračunljivosti donekle (ili u potpunosti ako pričamo o čistom Computer Science, a ovo na RI je poslije prve godine više Software engineering). Tu se uči logika, rješavanje klasičnih problema, kombinatorika, teorija vjerovatnoće i informacija, stvari koje su izuzetno korisne i od ljudi prave bolje i kreativnije buduće ITovce i inžinjere. Taj predmet je jednako bitan za RI koliko je IM2 bitna za AiE recimo.
I pošto znam da nakon ovog komentara ide code monkey priča, spomenimo i da većina svršenika ETFa postanu product owneri, project manageri, scrum masteri i ostale role koje ne mogu "raditi oni sa srednjom školom" kako ti kažeš. Živio i sretno. :)
numizmatic

#3495 Re: ETF

Post by numizmatic »

Jesi li ti uopće pročitao šta je lik napisao :?
KIseljak12

#3496 Re: ETF

Post by KIseljak12 »

Upravo o tome pricam. Vecina ljudi kada upisuje fakultet ima predstavu cime bi se zeljeli baviti, ali mnoge kasnije zivot iznenadi i cesto karijera ode u nekom smijeru o kom nisu mozda razmisljali.

To sto si naveo, da vecina ljudi poslije zavrsenog RI-a ne rijesi ni jedan integral, te da se vecina ne bavi game developmentom je slab argument za smanjivanje/ukidanje matematike/a. To je samo cinjenica koja govori o nerazvijenosti naseg trzista rada.

Meni su konkretno u poslu kojim se bavim trebale razlicite oblasti IM2. Da ih nisam dobro utvrdio za vrijeme studija trebalo bi mi puno vise vremena i truda za rjesavanje problema s kojima sam se suocavao.

Jos cu jednom ponoviti da nije tacno da studenti u svijetu na tehnickim fakultetima (pogotovo ne na studijima Computer Science) ne uce matematiku detaljno kao na ETF. Cinjenica je da oni to rade puno bolje i temeljitije nego sto se radi na ETF-u.

A da ne nacinjem pricu o AI, planu i programu, Zikriji i njegovim marifetlucima; studenti RI-a zavrsavaju studij a da ih vecina nema blage veze o AI

Ovo je realnost koja vas pogodi tek kada se malo odmaknete od sweatshopova Bit Alliance i slicnih.
mirsek

#3497 Re: ETF

Post by mirsek »

Iskreno, za jednom diplomca ili mastera ETF-a bi trebalo biti ispod nivoa da se zadovolji sa QA, web dizajner ili scrum master ulogom, a product owner ili project manager, to moze biti svako sa domenskim znanjem, dobrom komunikacijom i organizacionim iskustvom nevezano za bilo koji fakultet, druge se stvari tu gledaju.
BuZZ135

#3498 Re: ETF

Post by BuZZ135 »

Da li ima neko ko je zavrsio ovaj fakultet ne bas tako davno ili da jos uvijek studira a da je voljan da odgovori na par pitanja vezih za ovaj faks?
megaribi1

#3499 Re: ETF

Post by megaribi1 »

BuZZ135 wrote: 02/01/2020 20:52 Da li ima neko ko je zavrsio ovaj fakultet ne bas tako davno ili da jos uvijek studira a da je voljan da odgovori na par pitanja vezih za ovaj faks?
Ima i nas koji predajemo tamo, pa će se sigurno naći neko od studenata :)
nekome

#3500 Re: ETF - prof. dr. Selma Rizvić

Post by nekome »

btw, ima li iko Fatkiceve IM1 i IM2 predavanja sva? Volio bih to spasiti.
Post Reply