Futuro wrote: ↑27/01/2020 21:42
Zamisli kakav primitivizam je onih stotine kilometara skupih i teških opasnih kablova pod visokim naponom iznad glava svakodnevno i stotine tona stubova od kojih ne možeš proći trotoarom, iznad glava svima se ljuljaju i trole spadaju, vozač ko seljačina mora izaći trčati ko mahnit kiša pljušti on nešta nišani ko luk i strijelu pušta trolu promaši auti trube sviraju obilaze zamalo direktan sudar, vozač skače do opržen preskače lokve ponovo nišani, raja ga iz trole gledaju crkavaju od šege... Trolejbus podržavaju samo oni koji imaju direktnu korist od varanja sugrađana insistirajući da je tako zacementirano do njihove penzije... A sada pogledaj gore sliku i vidi kako je sve jednostavno, čisto i elegantno, ali probaj gledati očima evropljanina, a ne balkanca, neželjenih ljudi na tlu evrope
Prijatelju.
Izmišljanje tople vode dolazi tek kada iskoristiš trenutne kapacitete koje imaš. Kinezi ovi sigurno nisu ostavili prugu da truhne pa presli na nesto. Nego kad ispucaju kapacitete jedne infrastrukture, moraju skontati nesto deseto. Ili ako imaš viška para na bacanje, pa se kurčiš.
Mi to NE MORAMO. Jer trenutnu infrastrukturu ne koristimo ni 50% koliko bi trebali.
Mislim da je nama dosta tople vode. Davno su ljudi, pametniji i od tebe i od mene, a bogami i od svih poslijeratnih ministara, kuraca palaca skontali šta treba ovom gradu i to napravili.
To su prije svega
- tramvajska pruga
- željeznička pruga
Tramvajska pruga nije iskorištena:
- zastarjela je i brzine koje se ostvaruju nisu dovoljne
- nemamo dovoljno tramvaja
Željeznička pruga;
- putnički transport gotovo ne postoji
- sav prigradski putnički transport bi se mogao obavljati željeznicom (ako je mogao prije 60 godina, što ne može danas? - ne može ako ti je vozni red ostao u 1983 godini jbg).
I za ovo vec postoje planovi, neki su u realizaciji. Neki nisu. Ali to je put koji trebada slijedimo.
Tek onda kada ispucamo sve kapacitete koje imamo (kada riješimo jgs, kada napravimo prvu transv, GA, i ostale stvari) tek onda ako budemo opet imali gužve (a nećemo ih imati) možemo sjesti i reći eh hajmo sad tu toplu vodu da izmislimo.
Sve ostalo je samo bacanje para.