Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Locked
CPT

#1876 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

Bloo wrote: 27/01/2020 10:23
CPT wrote: 27/01/2020 10:20
Bloo wrote: 27/01/2020 10:04

Imas veca prava...

Znaci ti imas duplo drzavljanstvo...?

Ako da, onda istom logikom si i dio slovenacke nacije kao sto je i Marlboro dio hrvatske nacije kao sto su i Bosnjaci rodeni u Hrvatskoj dio hrvatske nacije ili pak ako odes i zivis tamo 5 godina i ozenjen si nekim ko ima hrvatskepapire mozes dobiti hrvatsko drzavljanstvo, a zadrzati svoje.
U biti nemaju. Teoretski "veca prava" imas vec i kao Bosnjak ali nista bitna. I ta "dodatna" prava Bosnjaka se ne koriste. Ja nisam dio SLO nacije i ne mogu biti dio te nacije. Citirano nije moje misljenje ili ideja. Drzavljanstvo nema nikakve veze sa nacijom. Drzavljanstva moze kupovati slagati kao zvake. Naciju imas samo jednu.
Da ti ne objasnjavam dodatna prava manjina u nekoj drzavi jer vidim da ne zelis da se poteze ta prica...
Nego:
Pri tome, BH Hrvati su poseban slucaj jer ih preko 80% ima drzavljanstvo RH, cime su i dio nacije RH, pa se postavlja pitanje - da li su oni zaista konstitutivni narod u BiH ili su zapravo nacionalna manjina?
Jer, kao sto je svugdje u svijetu, ako npr. Svedjanin zivi u Njemackoj, i ima dvojno drzavljanstvo cime ima pravo da glasa i u Njemackoj i u Svedskoj, on nikako ne moze biti dio konstitutivnog svedskog naroda u Njemackoj, nego samo nacionalna manjina.
Znaci....
znaci
imas SLO PAPIRE = SLOVENAC
imas HR PAPIRE = HRVAT
ako se vec prodaje ta prica...

meni je ta prica glupa ali ako se vec prodaje, a to
IMAS HR PAPIRE + dobar razlog=NACIONALNI BOSANAC :lol:
Bloo
Globalna šefica

#1877 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

CPT wrote: 27/01/2020 10:28
CPT wrote: 27/01/2020 10:20

U biti nemaju. Teoretski "veca prava" imas vec i kao Bosnjak ali nista bitna. I ta "dodatna" prava Bosnjaka se ne koriste. Ja nisam dio SLO nacije i ne mogu biti dio te nacije. Citirano nije moje misljenje ili ideja. Drzavljanstvo nema nikakve veze sa nacijom. Drzavljanstva moze kupovati slagati kao zvake. Naciju imas samo jednu.
Da ti ne objasnjavam dodatna prava manjina u nekoj drzavi jer vidim da ne zelis da se poteze ta prica...
Nego:
Pri tome, BH Hrvati su poseban slucaj jer ih preko 80% ima drzavljanstvo RH, cime su i dio nacije RH, pa se postavlja pitanje - da li su oni zaista konstitutivni narod u BiH ili su zapravo nacionalna manjina?
Jer, kao sto je svugdje u svijetu, ako npr. Svedjanin zivi u Njemackoj, i ima dvojno drzavljanstvo cime ima pravo da glasa i u Njemackoj i u Svedskoj, on nikako ne moze biti dio konstitutivnog svedskog naroda u Njemackoj, nego samo nacionalna manjina.
Znaci....
Bit citata je teorija IMAS PAPIRE IMAS NACIJU. Koje ocigledno ne vazi ako imas "dobar razlog" ili "obozavas zemlju". Sve ostalo nije bitno u tom postu. I ne trebas mi objasnjavati dodatna prava jer sam ti napisao ni da se pravao Bosnjaka ne koriste (vec nekoliko godina). Od jezika, portala, emisije, itd, itd... Jedino sto bi eventualno bilo neke vrijednosti je mjesto u parlamentu rezervisano za manjine. To bi mogli imati svakako da to nekoga zanima ali pasivnost ...
Drzavljanstvo nema nikakve veze sa nacijom. Drzavljanstva moze kupovati slagati kao zvake. Naciju imas samo jednu. CPT
....ima drzavljanstvo RH, cime su i dio nacije RH..CPT
Ovo si ti sve napisao.
MarlboroGold

#1878 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MarlboroGold »

:mrgreen:
CPT

#1879 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

Bloo wrote: 27/01/2020 10:38
Nego:

Znaci....
Bit citata je teorija IMAS PAPIRE IMAS NACIJU. Koje ocigledno ne vazi ako imas "dobar razlog" ili "obozavas zemlju". Sve ostalo nije bitno u tom postu. I ne trebas mi objasnjavati dodatna prava jer sam ti napisao ni da se pravao Bosnjaka ne koriste (vec nekoliko godina). Od jezika, portala, emisije, itd, itd... Jedino sto bi eventualno bilo neke vrijednosti je mjesto u parlamentu rezervisano za manjine. To bi mogli imati svakako da to nekoga zanima ali pasivnost ...
Drzavljanstvo nema nikakve veze sa nacijom. Drzavljanstva moze kupovati slagati kao zvake. Naciju imas samo jednu. CPT
Ovo si ti sve napisao.
Ne nisam... procitaj jos jednom... pa ces vidjeti da je to zapravo citat Dozera

Zbog toga na kraju citata (u italicu) pise "Dogovorite se". Misljeno, dogovorite se sa autorom teorije.

Dozer » 20/01/2020 21:53
...
Identicna je stvar i sa Srbima koji imaju srbijanko drzavljanstvo i pravo glasa u Srbiji, s tim sto je takvih svega 15-ak %.
...
Last edited by CPT on 27/01/2020 10:43, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#1880 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote: 27/01/2020 10:39 :mrgreen:
nacija (lat. natio: rod, pleme, narod), društvena zajednica koja se temelji na: a) uvjerenju svojih članova u zajedničko podrijetlo i sudbinu u prošlosti; b) posebnosti jezika, religije, običaja i niza simboličkih sredstava za obilježavanje kolektivne pripadnosti (himne, zastave, grbovi, spomenici, proslave); c) osjećaju zajedničke solidarnosti, ponosa i društvene jednakosti; d) političkoj organiziranosti u rasponu od pokreta za zaštitu kulturnih posebnosti do državne samostalnosti.

Prijem Republike Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije desio se 22. maja 1992. godine i predstavlja najvažniji momenat u postizanju potpunog međunarodnog subjektiviteta novonastale države.

Zlato, šta nam još fali da se bh nacija prizna?
CPT

#1881 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

Bloo wrote: 27/01/2020 10:42
nacija (lat. natio: rod, pleme, narod), društvena zajednica koja se temelji na: a) uvjerenju svojih članova u zajedničko podrijetlo i sudbinu u prošlosti; b) posebnosti jezika, religije, običaja i niza simboličkih sredstava za obilježavanje kolektivne pripadnosti (himne, zastave, grbovi, spomenici, proslave); c) osjećaju zajedničke solidarnosti, ponosa i društvene jednakosti; d) političkoj organiziranosti u rasponu od pokreta za zaštitu kulturnih posebnosti do državne samostalnosti.

Prijem Republike Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije desio se 22. maja 1992. godine i predstavlja najvažniji momenat u postizanju potpunog međunarodnog subjektiviteta novonastale države.

Fali vam zajednicki jezik, obicaji, himna, zastava, grbovi, proslave, osjecaj pripadnosti, ponosa, itd, itd... Sve ono sto nemate. I ne moras ti vjerovati meni. Odi do komsija pa provjeri.
Bloo
Globalna šefica

#1882 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

CPT wrote: 27/01/2020 10:41

Ovo si ti sve napisao.

Zbog toga na kraju citata (u italicu) pise "Dogovorite se". Misljeno, dogovorite se sa autorom teorije.

...
Identicna je stvar i sa Srbima koji imaju srbijanko drzavljanstvo i pravo glasa u Srbiji, s tim sto je takvih svega 15-ak %.
...
PA sto ga ne kvota...vec postavi kao svoje?
CPT

#1883 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

Bloo wrote: 27/01/2020 10:46
CPT wrote: 27/01/2020 10:41

Ovo si ti sve napisao.

...
...
PA sto ga ne kvota...vec postavi kao svoje?
Nisam postavio kao svoje sto se i vidi iz konteksta. Zbog toga je i u italics, zbog toga je na kraju sarkazam. Uostalom post nije tako star da ga vecina sa ove teme ne pamti. U svakom slucaju vise puta prije citata po kojem pravilu ne moze biti NACIONALNI BOSANAC. Citirao sam zbog toga da se vidi odakle "pravilo" dolazi.
Bloo
Globalna šefica

#1884 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

CPT wrote: 27/01/2020 10:44

Fali vam zajednicki jezik, obicaji, himna, zastava, grbovi, proslave, osjecaj pripadnosti, ponosa, itd, itd... Sve ono sto nemate. I ne moras ti vjerovati meni. Odi do komsija pa provjeri.
Jezik?
Hrvatski, srpski i bosanski jezik su jedan jezik. Ovo je lingvistička istina. Jedan te isti jezik. Ako cemo uplitati politiku u ovu nauku, onda su to 3 razlicita jezika.
Zastavu imamo? Zastavu drzave BiH. Malo nametnuta al jbg.
Osjecaj pripadnosti i ponosa imamo...kako to provjeravas? Pripadam ovoj drzavi i BH naciji i ponosna sam na to.
Proslave? sve drzavne :D

Tvoj jezik se kako zove?
Koji su tvoji obicaji?
Ja imam himnu.
Pusta se sirom svijeta prilikom raznih dogadaja.
Bloo
Globalna šefica

#1885 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

CPT wrote: 27/01/2020 10:47

Nisam postavio kao svoje sto se i vidi iz konteksta. Zbog toga je i u italics, zbog toga je na kraju sarkazam. Uostalom post nije tako star da ga vecina sa ove teme ne pamti. U svakom slucaju vise puta prije citata po kojem pravilu ne moze biti NACIONALNI BOSANAC. Citirao sam zbog toga da se vidi odakle "pravilo" dolazi.
Aha..nisi postavio kao svoje, ali nisi quote Dozera vec parafrazirao?
Ok, pokusat cu ubuduce da oohvatam da li pises svoje, citiras tude, parafraziras i na sta mislis.
Dozer

#1886 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Bloo wrote: 27/01/2020 10:42 nacija (lat. natio: rod, pleme, narod), društvena zajednica koja se temelji na: a) uvjerenju svojih članova u zajedničko podrijetlo i sudbinu u prošlosti; b) posebnosti jezika, religije, običaja i niza simboličkih sredstava za obilježavanje kolektivne pripadnosti (himne, zastave, grbovi, spomenici, proslave); c) osjećaju zajedničke solidarnosti, ponosa i društvene jednakosti; d) političkoj organiziranosti u rasponu od pokreta za zaštitu kulturnih posebnosti do državne samostalnosti.

Mislim da si ponesto fulila u citatima, pa je sad nastala konfuzija...
BH nacija postoji, jedina je medjunarodno priznata drzavna nacija svih gradjana rodjenih u BiH, i tu se nema sta dalje pricati. Bar onima koji razumiju sta je sta.
Ali, mi imamo ovdje 3 etnicke struje, 3 naroda, koji po sto po to zele da se zovu nacijama. To ih radi toga i cini etno-nacionalistima. I samo iz toga proizilaze sve konfuzije oko toga sta je narod/etnija, a sta nacija u danasnje vrijeme.
Definisija koju si postavila je samo jedna od mnogih, i ova koju si postavila tice se etnicke/narodne nacije. Drzavna nacija je nesto drugo.
Last edited by Dozer on 27/01/2020 10:57, edited 1 time in total.
CPT

#1887 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

Javi mi koliko zajednickih elemenata prepoznajes? I tu nisam nasao neko postrojavanja lokalnih junaka iz Zvornika vec event na koji dolazi vrh "RS" i Srbije.
Bloo
Globalna šefica

#1888 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

Pa hani, ja ni s tobom nemam dodirnih tačaka. :mrgreen:
Ne živiš u BiH, imaš strano državljanstvo, potenciraš hegemoniju svoje etnije...
CPT

#1889 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

Bloo wrote: 27/01/2020 10:52
CPT wrote: 27/01/2020 10:44

Jezik?
Hrvatski, srpski i bosanski jezik su jedan jezik. Ovo je lingvistička istina. Jedan te isti jezik. Ako cemo uplitati politiku u ovu nauku, onda su to 3 razlicita jezika.
Zastavu imamo? Zastavu drzave BiH. Malo nametnuta al jbg.
Osjecaj pripadnosti i ponosa imamo...kako to provjeravas? Pripadam ovoj drzavi i BH naciji i ponosna sam na to.
Proslave? sve drzavne :D

Tvoj jezik se kako zove?
Koji su tvoji obicaji?
Ja imam himnu.
Pusta se sirom svijeta prilikom raznih dogadaja.
Jezik, to je tri. Od kojeg se jednog u 1/2 ne priznaje. Toliko o zajednistvu nacije
Zastava nametnuta od MZ i koju ne mozes naci u bar 2/3 BiH. Setnja sa njom moze zavrsiti sa hapsenjem (provjereno).
Osecaj pripadnosti je toliko da se igra i radi za susjedne drzave. Cak se i vade papire susjednih drzava...
Proslave kao 9.1?
Bloo
Globalna šefica

#1890 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

Dozer wrote: 27/01/2020 10:54
Bloo wrote: 27/01/2020 10:42 nacija (lat. natio: rod, pleme, narod), društvena zajednica koja se temelji na: a) uvjerenju svojih članova u zajedničko podrijetlo i sudbinu u prošlosti; b) posebnosti jezika, religije, običaja i niza simboličkih sredstava za obilježavanje kolektivne pripadnosti (himne, zastave, grbovi, spomenici, proslave); c) osjećaju zajedničke solidarnosti, ponosa i društvene jednakosti; d) političkoj organiziranosti u rasponu od pokreta za zaštitu kulturnih posebnosti do državne samostalnosti.

Mislim da si ponesto fulila u citatima, pa je sad nastala konfuzija...
BH nacija postoji, jedina je medjunarodno priznata drzavna nacija svih gradjana rodjenih u BiH, i tu se nema sta dalje pricati. Bar onima koji razumiju sta je sta.
Ali, mi imamo ovdje 3 etnicke struje, 3 naroda, koji po sto po to zele da se zovu nacijama. To ih radi toga i cini etno-nacionalistima. I samo iz toga proizilaze sve konfuzije oko toga sta je narod/etnija, a sta nacija u danasnje vrijeme.
Definisija koju si postavila je samo jedna od mnogih, i ova koju si postavila tice se etnicke/narodne nacije. Drzavna nacija je nesto drugo.
http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=42693

Već sam postavljala citate...predugo je da opet.
MarlboroGold

#1891 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote: 27/01/2020 10:42 Zlato, šta nam još fali da se bh nacija prizna?
Samo da ljudi otvore oci, a po mogucnosti da se pojavi neko sa harizmom poput Brozove da vodi narod.
CPT

#1892 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

Bloo wrote: 27/01/2020 10:56 Pa hani, ja ni s tobom nemam dodirnih tačaka. :mrgreen:
Ne živiš u BiH, imaš strano državljanstvo, potenciraš hegemoniju svoje etnije...
Vjerovatno imas vise ovom grupom na Manjaci?! :lol: Jer zive BiH, nemaju strano državljanstvo i "ne potenciraju hegemoniju svoje etnije"... (sarkazam).
Last edited by CPT on 27/01/2020 11:02, edited 2 times in total.
Bloo
Globalna šefica

#1893 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

CPT wrote: 27/01/2020 10:58

Jezik, to je tri. Od kojeg se jednog u 1/2 ne priznaje. Toliko o zajednistvu nacije
Zastava nametnuta od MZ i koju ne mozes naci u bar 2/3 BiH. Setnja sa njom moze zavrsiti sa hapsenjem (provjereno).
Osecaj pripadnosti je toliko da se igra i radi za susjedne drzave. Cak se i vade papire susjednih drzava...
Proslave kao 9.1?
Jezik je 1. :)

Ovo ja kao lingvista govorim. Politika baška.

Da papiri susjednih drzava, Srbije, Hrvatske, SLOVENIJE....

Da se igra i radi? Mislis sport? zaposlenje? Sta?

Nas dvoje se necemo nikad razumjeti jer ti mislis da su 2 protiv 1...a zapravo je troglavo nacionalisticko cudoviste i njegovi predstavnici protiv 1...
Dozer

#1894 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Lik je nanadjebiv s maloumnim konstrukcijama :lol:
The 51st State

#1895 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by The 51st State »

Bloo wrote: 27/01/2020 10:56 Pa hani, ja ni s tobom nemam dodirnih tačaka. :mrgreen:
jedino realno ne bi li se dostigla zeljena utopija, brutalno ali je tako, cekajuci srbe i hrvate i ove tastature sa kojih tipkamo ce se razgraditi u prirodi.
MarlboroGold

#1896 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MarlboroGold »

Dozer wrote: 27/01/2020 11:03 Lik je nanadjebiv s maloumnim konstrukcijama :lol:
Ja ne znam kako ona ima strpljenja. Poceo sam smajlije ostavljati. Gdje cu sta reci eto ga odmah sa quotanjem :D
Bloo
Globalna šefica

#1897 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

CPT wrote: 27/01/2020 11:01
Vjerovatno imas vise ovom grupom na Manjaci?! :lol: Jer zive BiH, nemaju strano državljanstvo i "ne potenciraš hegemoniju svoje etnije"... (sarkazam).

:)
Ako cemo uzimati najgore od svake etnije...

Ne, ja imam vise zajednicko sa ljudima sirom BiH koji se osjecaju kao Bosanci i Hercegovci, koji zive ovdje, koji rade, ovdje, kojima je pun kurac nacionalizma.

Blizi mi je jedan Puhalo od tebe. Blizi mi je Tarih Haveric od tebe. Blizi mi je Filandra...
Čak bih rekla da mi je i Fatmir blizi od tebe jer zivi ovdje. :mrgreen: Ali necemo ici tako daleko.
CPT

#1898 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

Bloo wrote: 27/01/2020 11:02
CPT wrote: 27/01/2020 10:58

Proslave kao 9.1?
Jezik je 1. :)

Ovo ja kao lingvista govorim. Politika baška.

Da papiri susjednih drzava, Srbije, Hrvatske, SLOVENIJE....

Da se igra i radi? Mislis sport? zaposlenje? Sta?

Nas dvoje se necemo nikad razumjeti jer ti mislis da su 2 protiv 1...a zapravo je troglavo nacionalisticko cudoviste i njegovi predstavnici protiv 1...
A sad red filozofije... To oko lingvistike objasni djeci u "RS". Mozda djeci naprave neke paralalne ligvisticke dokumente gdje ce moci upisati jezik te jedistvene nacije.

Sa papirima susjednih drzava nema nikakvih problema ako ne prodajes pricu iz onog citata gore. Ti jos nisi shvatila problem te price?

Da se igra za ekipe susjednih drzava (sport, kultura, itd, itd), da se radi za interese susjednih drzava (od tuzbi, mostova, priznanja, ...). Znas ono kad neko blokira priznaje Kosova zbog Beograda iako zbog toga imas stetu jedinstvena nacija.
MarlboroGold

#1899 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MarlboroGold »

The 51st State wrote: 27/01/2020 11:03
jedino realno ne bi li se dostigla zeljena utopija, brutalno ali je tako, cekajuci srbe i hrvate i ove tastature sa kojih tipkamo ce se razgraditi u prirodi.
Ta hegemonija se moze postici raspadom BiH i nikako drugacije. Je li to sto zelis?
Bloo
Globalna šefica

#1900 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

OMG javimo svim sportistima sa nasim pasosem da se vrate...

Jel mora i Dzeko :|
Locked