Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Ci-Nick
#39776 Re: Zeničani
Temperatura je jutros bila samo -2 i pomoglo bi da su sinoć ceste i trotoari bili posuti,..pomoglo bi i da su jutros u 5 krenuli sa posipanjem ali nema ni jednog vozila na terenu,... a glupi Švabo prati prognozu pa uvečer pospe ceste da se led uopšte ne stvara.
-
smartXL
#39777 Re: Zeničani
Sol ti ne pomaže ništa kod ledene kiše, ona ledi čim dodje u dodir sa tlom, bez obzira bilo soli ili ne. Ne ponaša se uopšte kao snijeg.
Zadesio sam se prije 5-6 godina u skandinaviji (znamo svi njihov standard) i isto su imali problema sa ledenom kišom, i bez struje su ostali neki dijelovi iako je bila najavljena.
Zadesio sam se prije 5-6 godina u skandinaviji (znamo svi njihov standard) i isto su imali problema sa ledenom kišom, i bez struje su ostali neki dijelovi iako je bila najavljena.
- avenija
#39778 Re: Zeničani
Last edited by avenija on 25/01/2020 12:27, edited 1 time in total.
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#39779 Re: Zeničani
Ti se fakat javljas samo kad se protiv Fude ili GU nedajboze prica..smartXL wrote: ↑25/01/2020 10:36 Sol ti ne pomaže ništa kod ledene kiše, ona ledi čim dodje u dodir sa tlom, bez obzira bilo soli ili ne. Ne ponaša se uopšte kao snijeg.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#39780 Re: Zeničani
Pa dobro sad, ipak zakone fizike ne mozes zajebat tako sto ces ih dati Fujdinim trabantima na tumacenje 
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#39781 Re: Zeničani
Pa eto ja sam imao priliku jutros biti vani dok je kiša padala a i poslije...znaći od 5 do pola 8...
Nema te soli koja bi pomogla...
A što se tiće Albe i bacanja soli, ruku na srce, neku noć su bacali sol..meni bilo smješno zašto bacaju a nema snijega ni u najavi. Znaći nije baš da ih boli neka stvar...
Nema te soli koja bi pomogla...
A što se tiće Albe i bacanja soli, ruku na srce, neku noć su bacali sol..meni bilo smješno zašto bacaju a nema snijega ni u najavi. Znaći nije baš da ih boli neka stvar...
-
Throttle
#39782 Re: Zeničani
Bačena je so preventivno al ledena kiša stvara led u kontaktu sa podlogom. Inače kupujem ona sredstva za odmrzavanje sajbe jer mi je mrsko strugat, kakav god je led djeluju, jutros se samo slijeva niz led, opet morao strugat auto...
-
smartXL
-
Throttle
#39784 Re: Zeničani
Jutros 5 udesa za koje ja znam 
-
Ci-Nick
#39785 Re: Zeničani
Dakle kad je ledena kiša ne vrijedi sipati ništa ni prije ni poslije,.. nego samo čekati sunce da riješi problem.
Što me to nešto podsjeća na onu teoriju kako se snijeg ne razgrće dok ne prestane padati a onda kad napada 40 cm kažu da grtalice mogu razgrtati samo 30 cm snijega.
Ako posipanje nema efekta zašto jutros nije bilo leda na M17 koji gledam s prozora i kojim su auta vozila normalnom brzinom, da nije zbog slane ceste?
Sol spušta temperaturu smrzavanja vode (kiše) i zavisno od koncentracije može je spustiti i do -20 C a kao što rekoh bilo je -2 nek je tlo bilo i -5 a nije.
Zanimljivi naslov,.."Sol se smije posipati samo kod ledene kiše".
https://www.nwzonline.de/bauen-wohnen/s ... 30022.html
Evo još jedan članak,..
https://www.24vest.de/nrw/ruhrgebiet/al ... 68805.html
Welche Streumittel sind bei Schnee und Glatteis erlaubt?
Weil es der Umwelt schadet, dürfen Bürger Salz oder sonstige auftauenden Stoffe nach der Straßenreinigungssatzung der Stadt Marl nicht benutzen. In besonderen Ausnahmesituationen wie zum Beispiel bei Eisregen gilt das Verbot nicht.
Koji posipni materijal je dozvoljen kod snijega i poledice?
Zbog štetnosti po okoliš, građani grada Marl-a po zakonu o čišćenju ulica ne smiju koristiti sol ili druge materije za otapanje.
Zabrana ne vrijedi u posebno vanrednim situacijama, kao što je na primjer ledena kiša.
A evo nešto i iz BiH,..
https://www.klix.ba/vijesti/bih/ledena- ... /090115005
"Pojava ledene kiše je vrlo opasna pojava za sigurnost u saobraćaju, prije svega što nije odmah vidljiva i zahtjeva dodatnu pažnju pješaka i vozača. Zimska služba je na terenu 24 sata, protekla dva dana stalno je bilo aktivno 50 radnika sa specijalnim vozilima", kazao je za naš portal Ahmed Đipa, portparol "Rada".
Zimska služba ovih dana posipaju sol na svim saobraćajnicama koje su u nadležnosti ovog preduzeća.
"U ovakvim situacijama potrebno je apelovati na pješake da se kreću maksimalno oprezno, jer ni posipanje soli ne spriječava u potpunosti poledicu", istakao je Đipa."
Dakle nije rekao da sol nikako ne pomaže nego, da sol ne spriječava u potpunosti poledicu.
Što me to nešto podsjeća na onu teoriju kako se snijeg ne razgrće dok ne prestane padati a onda kad napada 40 cm kažu da grtalice mogu razgrtati samo 30 cm snijega.
Ako posipanje nema efekta zašto jutros nije bilo leda na M17 koji gledam s prozora i kojim su auta vozila normalnom brzinom, da nije zbog slane ceste?
Sol spušta temperaturu smrzavanja vode (kiše) i zavisno od koncentracije može je spustiti i do -20 C a kao što rekoh bilo je -2 nek je tlo bilo i -5 a nije.
Zanimljivi naslov,.."Sol se smije posipati samo kod ledene kiše".
https://www.nwzonline.de/bauen-wohnen/s ... 30022.html
Evo još jedan članak,..
https://www.24vest.de/nrw/ruhrgebiet/al ... 68805.html
Welche Streumittel sind bei Schnee und Glatteis erlaubt?
Weil es der Umwelt schadet, dürfen Bürger Salz oder sonstige auftauenden Stoffe nach der Straßenreinigungssatzung der Stadt Marl nicht benutzen. In besonderen Ausnahmesituationen wie zum Beispiel bei Eisregen gilt das Verbot nicht.
Koji posipni materijal je dozvoljen kod snijega i poledice?
Zbog štetnosti po okoliš, građani grada Marl-a po zakonu o čišćenju ulica ne smiju koristiti sol ili druge materije za otapanje.
Zabrana ne vrijedi u posebno vanrednim situacijama, kao što je na primjer ledena kiša.
A evo nešto i iz BiH,..
https://www.klix.ba/vijesti/bih/ledena- ... /090115005
"Pojava ledene kiše je vrlo opasna pojava za sigurnost u saobraćaju, prije svega što nije odmah vidljiva i zahtjeva dodatnu pažnju pješaka i vozača. Zimska služba je na terenu 24 sata, protekla dva dana stalno je bilo aktivno 50 radnika sa specijalnim vozilima", kazao je za naš portal Ahmed Đipa, portparol "Rada".
Zimska služba ovih dana posipaju sol na svim saobraćajnicama koje su u nadležnosti ovog preduzeća.
"U ovakvim situacijama potrebno je apelovati na pješake da se kreću maksimalno oprezno, jer ni posipanje soli ne spriječava u potpunosti poledicu", istakao je Đipa."
Dakle nije rekao da sol nikako ne pomaže nego, da sol ne spriječava u potpunosti poledicu.
-
channel10
#39786 Re: Zeničani
Sreca pa je subota bila. Da je kojim slucajem pala jucer ujutro ili ako padne u ponedjeljak, bice veselo
-
skoronikako
#39787 Re: Zeničani
Kod nas nista novo. Za nas ce uskoro izgleda i Kandahar postati pojam civilizacije.
- kamen spoticanja
#39788 Re: Zeničani
pa posipali su sol
ali je bilo poprilicno kasno...vec su do tada letile noge u zrak
ali je bilo poprilicno kasno...vec su do tada letile noge u zrak
- Panzer_Daddy
#39789 Re: Zeničani
Ne posipaju dovoljno a ni kako treba.Pogotovo kada treba.
Ne prate vremensku prognozu a pogotovo u ovakvim naglim promjenama.Zna se kada u Januaru naglo poraste temperatura da je pojava crnog leda i ledene kise veoma moguca.Ne znam da li u gradu uopste ima vozilo namijenjeno za ophodnju sa kojim bi se trebalo nadzirati stanje kolovoza u gradu?
So itekako igra ulogu u sprecavanju nezgoda.Bilo da se zaledi pomijesana sa ledom ili je na povrsini leda stavara se grip. Nema sumnje da se ne moze sprijeciti iznenadna pojava leda zbog kise na kolovozu ali je duznost zimske sluzbe da upravo u ovakvim uslovima izadje na teren te postavlja ogranicenja brzine i upozorava ucesnike u saobracaju.
Zamka za vozace u ovakvim vremeskim uslovima je mjerac temperature zraka vozila.Na board-u pokazuje +3 ali problem je temperatura kolovoza koja je -2 stepena.Jutros od izlaza sa A1 ka ulazu u grad, M17 je bio dobro "posoljen" ali i dobro zaledjen. Moglo se kretati brzinom od 60 km/h bez vecih problema. Ulaz u grad u 6:05h je bio "staklo i keramika" pomijesana sa vodom sto se tice kolovoza.Kako gdje naletis ESP se pali. Saobracajna nezgoda na ulazu u grad kod iskljucenja iz Lukovog polja,koliko sam uspio vidjeti bocni kontakt. Nedavno, na ukljucenju iz Crkvica za Doboj - M17,citava sredina ukljucne trake na krivini je bila zaledjena,na kruznim tokovima po sredini dobro a na rubovima led.Neko na odrzavanju kolovoza u dobroj mjeri ne zna svoj posao.
Ne prate vremensku prognozu a pogotovo u ovakvim naglim promjenama.Zna se kada u Januaru naglo poraste temperatura da je pojava crnog leda i ledene kise veoma moguca.Ne znam da li u gradu uopste ima vozilo namijenjeno za ophodnju sa kojim bi se trebalo nadzirati stanje kolovoza u gradu?
So itekako igra ulogu u sprecavanju nezgoda.Bilo da se zaledi pomijesana sa ledom ili je na povrsini leda stavara se grip. Nema sumnje da se ne moze sprijeciti iznenadna pojava leda zbog kise na kolovozu ali je duznost zimske sluzbe da upravo u ovakvim uslovima izadje na teren te postavlja ogranicenja brzine i upozorava ucesnike u saobracaju.
Zamka za vozace u ovakvim vremeskim uslovima je mjerac temperature zraka vozila.Na board-u pokazuje +3 ali problem je temperatura kolovoza koja je -2 stepena.Jutros od izlaza sa A1 ka ulazu u grad, M17 je bio dobro "posoljen" ali i dobro zaledjen. Moglo se kretati brzinom od 60 km/h bez vecih problema. Ulaz u grad u 6:05h je bio "staklo i keramika" pomijesana sa vodom sto se tice kolovoza.Kako gdje naletis ESP se pali. Saobracajna nezgoda na ulazu u grad kod iskljucenja iz Lukovog polja,koliko sam uspio vidjeti bocni kontakt. Nedavno, na ukljucenju iz Crkvica za Doboj - M17,citava sredina ukljucne trake na krivini je bila zaledjena,na kruznim tokovima po sredini dobro a na rubovima led.Neko na odrzavanju kolovoza u dobroj mjeri ne zna svoj posao.
-
belfy
#39790 Re: Zeničani
bilo mi glupo odgovoriti da si potvrdio sve sto sam rekao. to se uvijek pretvori u prepucavanje, a meni je vec odavno postalo mrsko pisati. no, izadje clanak na klksu: https://www.klix.ba/magazin/nana-nadare ... /200125012Kikibombona wrote: ↑24/01/2020 23:11Razgovori su bili lezerni, bez narocitog insistiranja. Da ne ispadne da sam bio napadan. Predlagao sam ljudima koji su znatno kvalitetniji od mene, za koje smatram da bi mogli uraditi dobar posao. Tu sam da poguram u domenu mogucnosti.belfy wrote: ↑24/01/2020 21:54tvoj prvi problem je sto ne razumijes sta je dobar politicar, sto se da jasno vidjeti iz ovog boldiranog sto pricas.
drugi problem je sto ne vidis da je rjesenje upravoovo podvuceno sto si rekao.
dobar politicar je onaj koji zna sa kakvom strukturom stanovnistva radi i kako im pozitivne promjene, cak i one koje im se ne svidjaju, predstavi kao dobre ili barem prolazne. bas kao sto roditelji rade sa djecom. znas da dijete ne moze shvatiti sve ono sto mu govoris, ali moras naci nacin da dopres do njega da isto usvoji nesto pozitivno. zato je tesko biti dobar politicar u mirnim vremenima.
i, opet si, samo jedan licemjer. sam kazes kako si nagovarao ljude da se bace u politiku, a ti je toliko bistris, a ne ides sam u nju. a ti ljudi odose dalje... sto se ti, tako potkovan i svestran nisi ukljucio u istu? guras druge gdje sam ne bi isao? i to neke bolje od sebe?
ja mislim da bi bilo dobro da malo popricas sam sa sobom, pa da nam javis sta ste se dogovorili...
Nisam kalibar za velike stvari. Nije mi tesko priznati, nemam problem sa tim. Smatram da sam odgovorna osoba, ne prihvatam poslove koje ne mogu kvalitetno uraditi. Mogu rizokovati sa svojom imovinom - ugroziti druge, pojedinca ili vecu grupu ljudi, preuzimajuci na sebe posao kojem nisam dorastao - to nikada ne bih uradio.
Ljudi koji se bave politikom u BiH nemaju nikakve moralne skrupule, ni svijesti ni savjesti. Ma nista. Svjedoci smo da totalne neznalice, nekompetentni ljudi, vode pojedina ministarstva od ogromne vaznosti za drzavu i drustvo.
...
Dobar politicar je onaj koji ima dobre rezultate. Dobre za drzavu i drustvo.
Bake, Mile Dodo su dobri za sebe. Vjesto manipulisu zatucanim i sludjenim narodom.
et', da ne pisem previse...
- Kikibombona
#39791 Re: Zeničani
Ti si cudan covjek.belfy wrote: ↑26/01/2020 00:15bilo mi glupo odgovoriti da si potvrdio sve sto sam rekao. to se uvijek pretvori u prepucavanje, a meni je vec odavno postalo mrsko pisati. no, izadje clanak na klksu: https://www.klix.ba/magazin/nana-nadare ... /200125012
-
belfy
#39792 Re: Zeničani
moguce. ti nisi.Kikibombona wrote: ↑26/01/2020 00:28Ti si cudan covjek.belfy wrote: ↑26/01/2020 00:15bilo mi glupo odgovoriti da si potvrdio sve sto sam rekao. to se uvijek pretvori u prepucavanje, a meni je vec odavno postalo mrsko pisati. no, izadje clanak na klksu: https://www.klix.ba/magazin/nana-nadare ... /200125012
- Laissez faire
#39793 Re: Zeničani
Imal' u gradu kakva praonica auta (ne samousluzna nego "obicna"
) koja radnim danima radi iza 16:30h?
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#39794 Re: Zeničani
Dobro pitanje, vecina praonica pogotovo u zimskom periodu zatvara s prvim naznakama mraka, ljeti rade i duze od 16:30. Treba imati zatvoren osvjetljen i grijan prostor i drzat radnike u tom nekom periodu kad je manje posla a to treba sve i platiti. Da li ste spremni platiti skuplje pranje auta na primjer 20 KM ?Laissez faire wrote: ↑26/01/2020 08:54 Imal' u gradu kakva praonica auta (ne samousluzna nego "obicna") koja radnim danima radi iza 16:30h?
- phillie
#39795 Re: Zeničani
Ako ce i otpjevati bar dvije od SinanaBobi wrote: ↑26/01/2020 09:27Dobro pitanje, vecina praonica pogotovo u zimskom periodu zatvara s prvim naznakama mraka, ljeti rade i duze od 16:30. Treba imati zatvoren osvjetljen i grijan prostor i drzat radnike u tom nekom periodu kad je manje posla a to treba sve i platiti. Da li ste spremni platiti skuplje pranje auta na primjer 20 KM ?Laissez faire wrote: ↑26/01/2020 08:54 Imal' u gradu kakva praonica auta (ne samousluzna nego "obicna") koja radnim danima radi iza 16:30h?
-
Throttle
#39796 Re: Zeničani
Ma previse hladno je za spuzve, samousluzna i pod pritiskom poskidat prljavstinu i gas
Svako ce do prvog kruznog opet bit poprilicno prljavo 
- avenija
#39797 Re: Zeničani
20 sati N1 emisija Nebo i zemlja iz Zenice.
- apsidejzi
#39798 Re: Zeničani
Ovo je glavni razlog zasto su pomenuti vrhunski pojedinci sa pocetka posta daleko od politike. Kojem ces klincu drzavu pravit kad on prvi ne zeli drzavu da ima. Muzi i sisaj stoku jer samo za to i sluzi. Jbg, sto bi se neko zrtvovao kad ce plodove njegovog rada pojesti teske seljacine kojima je zapravo svejedno jer ni ne znaju sta gube/dobijaju.Kikibombona wrote: ↑24/01/2020 16:17Poznajem nekoliko vrhunskih pojedinaca i svi su daleko od politike. Ljudi koji ulaze u politiku su uglavnom nesposobni napredovati bez politike.
E sad, kada bi se pojavio neko sa karizmom, ostvaren mimo politike, kome ljudi vjeruju, mozda bi mogao privuci entuzijaste spremne na zrtvu zarad opsteg dobra. Da se napravi lokalna stranka od kvalitetnih pojedinaca. Nesto kao Snaga centra samo skroz drugacije.![]()
Struktura stanovnistva je uzasna. Mentalitet ljudi nekompatibilan sa modernim tokovima, blizi Turskoj i Rusiji nego Ceskoj i Austriji. Zatucanost, neznanje, naivnost. Bas, bas lose.
Zaboli njega karina za okolinom. On ce baciti smece gdje stigne. On ce pustiti pasce gdje stigne. Nema to dovoljno inteligencije da razumije posljedice svojih akcija. Nema to dovoljno inteligencije da razumije koristi koje svi dobijaju ako se neke stvari provedu. Kako vrijeme prolazi, ja sve vise uvidjam da su oni koji su se nekada zvali gradjani, vec davno iselili iz drzave. Otisli su na zapad. Ostao je go seljak i onaj ko se boji sebi priznati da je tako.
Evo primjer Zenicatransa. U dobu kada je potraznja za vozacima tolika da se jagme za njih na zapadu, ono strajkuje gladju na jednoj pisljivoj stanici. Ja ne mogu razumjeti da neko ko ima polozeno bilo sta vise od B kategorije sjedi bez posla. Ovi sto strajkuju su il nevjerovatno glupi i neiteligentne ovce koje SDA sisa za svoje izborne potrebe, il su toliko iskompleksirani i bezvoljni da ne vide koliko su zapravo trazena roba.
Ne, ja to ne mogu razumjeti. Jedino objasnjenje koje poklapa sve alternative je zapravo veoma neugodno objasnjenje. Ja ne volim ponizavati ljude ali koliko ja mogu vidjeti rijec je o ljudima sa veoma niskim nivoom inteligencije, veoma niskim manirima, niskim ocekivanjima u zivotu. Na nivou zivotinje. Da me se pogresno ne shvati, ne govorim ovdje iskljucivo o radnicima Zenicatransa koji strajkuju. Ovdje govorim o svima. Generalno drustvu. Govorim o onome sto baci kesu na Smetovima i misli da ce kesa sama od sebe nestati. Govorim o onom sto frkne kesu u KOcevu i misli da ce to samo od sebe otici. Njemu je svejedno.
Zasto bi se onda neko sikirao i planirao nesto urbanisticki i pokusavao rijesiti neki drustveni problem kad imas ljude sa veoma niskom inteligencijom koji nit ce cijeniti tvoje zalaganje nit ce te podrzati nit ce ista... To svaki iole inteligentan covjek zna. Zato se i ne petlja i ne pokusava da radi sizifov posao. Zatvori se u svoj svijet, pokusava izganjati nesto da ode vani a u medjuvremenu pokusava mozak zabaviti da misli o necemu trecem ili se pokusava natjerati da zivi u iluziji da to nije tako.
A jeste. I ne samo nasa generacija nego mnoge prije nje. Jbg, sjebah se sad. Haj zdravo.
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#39800 Re: Zeničani
Anex, trachali smo te danas na kafi , jel ti se shtucalo