Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Locked
hAZNADAR

#1701 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote: 25/01/2020 15:23
Bloo wrote: 25/01/2020 13:56 FGR je ko virus gripe...malo, ne vidis ga, a zajebano...
Gle ovih FGR-ovaca i pokreta, prosuše nas Bruca, Braca, Bruda i Brada pravoooo. :oops:

https://www.youtube.com/watch?v=X-lEnpMhVHQ

Stihi is tone-deaf! :D :lol: :bih:
Lijepo je vidjet i cut kad neko repa puno je bolje bio prije ...... jugoslavije,...
izgledaju prilicno mladoliko za nekoga ko je pamti,... :mrgreen:
piupiu

#1702 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

Bloo wrote: 25/01/2020 15:01
Mislim da ima fiksaciju na Damire...
A, vidi, majku mu, ima i onaj Damir Imamović. :D

Treba javiti Tariku da hitno promijeni ime. :D
Damir Nikšić, Tarik Haverić, Damir Mašić, Damir Hadžić
Hank Paldum

#1703 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

hAZNADAR wrote: 25/01/2020 13:32 i Colakove - koje su izazvale toliko kritike da se vjerovatno zato stvarna fgr filozofija radije iznosi ovdje pod pseudonimima. Kad vec spomenusmo Colakovu - njen oprostajno javno pismo prije nego sto je pobjegla od talibanske smrtne kazne kamenovanjem je svojevrstan manifest fgr.
https://www.kurir.rs/region/bosna-i-her ... iram-zivot

Ocigledno je ona bila u odredjenom drustvu gdje je pokupila takvu pamet.

Podebljano jeste poenta mog odgovora pa je red da opet ponovim. Buduci da u stvarnom zivotu mozemo vidjeti, citati samo light verziju fgr - pitanje je sta ovaj fgr ekstremizam na klix forumu pokazuje? Stvarno misljenje fgr koje se ne iznosi bas javno - ili ste vi ovdje neka posebna sorta?
Hvala ti što si me podsjetio na Lejlu jer je to primjer koji perfektno opisuje FGR mentalitet, bolje nego ikakva imena.
Djevojka kaže da bira život, moderna, nezavisna, ne želi biti dio licemjernih žohara, torova, nacionalizma, religija, ne želi biti žrtva hajke samo zbog slobode govora i zato napušta tu primitivnu sredinu. Svaki FGRovac osuđuje napad na djevojku i osuđuje (sa pravom) prijetnje koje su joj upućene gdje se poziva na ubistvo i silovanje jer se ograduju od vjerskog radikalizma i nacionalizma.
Ali pazi ovo, ta ista Lejla onda daje intervju bez imalo grižnje savjesti za RTRS što bi za djevojku njenog svjetonazora trebalo da bude televizija za bojkot. Entitetska, nacionalistička, u službi nacionalističke stranke, negira genocid, podržava politiku koja je zaslužna za silovanje stotine Lejli. Televizija koja je prešutila i nije izvještavala o mnogim napadima bilo preko interneta ili fizički na mnoge Lejle bilo to za vrijeme rata ili poslije na području rs-a. Svi su svjesni motivacije zašto su RTRS izvještavali baš o ovom slučaju i Lejla toj televiziji daje intervju i priča o strašnom islamističkom Sarajevu

Da li je FGR osudio što je Lejla dala intervju za RTRS? Da li bi sutra ko od te iste elite dao intervju za SAFF portal? Naravno da ne, oni su graDŽani :D
Hank Paldum

#1704 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

piupiu wrote: 25/01/2020 15:49

Treba javiti Tariku da hitno promijeni ime u Radovana koliko je bljuvotina do sada napisao
madner

#1705 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by madner »

hAZNADAR wrote: 25/01/2020 15:27
madner wrote: 25/01/2020 14:54 Opet ovaj sa teorijama zavjere i ugrozonosti. Covjek koji je odlucio da mu je lakse da je diskriminiran nego glup. Zavjeru prepoznaje tako sto na forumu bude zakucan, ismijan i onda kmeci.

Da se vozi autoputem bilo bi sta je ovo, sve voze pogresnim smjerom.
Koja privilegija, na aktuelnoj tematici o fgr se javio guru,... poznat po izjavi kako je svaki obrazovani Bosnjak po pravilu Bosanac a ostane škart. Uz ovacije forumske elite. Kud ces bolje definicije za fgr? :mrgreen:

Tesko da me takvo sto moze diskriminirati, a jos manje zakucati historija bez podloge od tebe i Dozera, wara,..... i masa stereotipa,.. a primjedbe na moderaciju su samo primjedbe u svijetu odraslih, kod nedozrelih je to kmecanje i merakanje za kmecanje. :mrgreen: kalimero na haparatima,.... oh yeah make my day,.. :lol:

Al cinjenica je da imas vise lajkova, vecu tribinu,.. sto jes jes.
To je to, ugrozen i majoriziran. Moja sabrana djela jesu politicke smjernice koje su u sirokoj upotrebi, a vadjenje citata je primjer zasto te covjek mora redovno zakucati. U datoj diskusiji, rekao sam da izjasnjavanje nije kljucno nego politicki stavovi. Covjek koji se izjasnjava kao Bosnjak ali djeluje u skladu sa Bosanskim politickim programom je Bosanac. Bosnjacki program je ekvivalent HS matrici, gdje bi se islo na malu Bosnu ili veliki Sandzak te tezilo odvajanju od drugih naroda. I to jeste program skarta, jer nuzno vodi diskriminaciji gdje se moze i prihvata rezultat etnickog ciscenja. Jedini razlog sa taj stav je odbojnost od HS djela i neprihvatanje istih kao autohtonih stanovnika BiHa.

Ovi stavovi su na politickoj margini kod stanovnistva, a stranke pustaju probne balone, jer to je izvorna politika AI.

Inace ne znam sto mislis da sam F G ili R, to sto sam intelektualno superioran ne znaci da sam fin a raja sigurno nismo.

Sto se tice zakucavanja, ostaje jos uvijek nedostizan primjer kada se pokaze primarni izvor gdje pise Bosanac i ti ne mozes prihvatiti tu cinjenicu. Crno na bijelo pise.

Primjedbe na moderaciju, zrtva majorizacije, trebina je sve dio istog narativa gdje pokusavas relativizirati svoje neuspjehe. Tako da ne pricamo o tome kako si ispao intelektualni kepec nego o tome kako ti je tesko jer ti se ljudi smiju.
madner

#1706 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by madner »

Hank Paldum wrote: 25/01/2020 16:04
piupiu wrote: 25/01/2020 15:49

Treba javiti Tariku da hitno promijeni ime u Radovana koliko je bljuvotina do sada napisao
To je taj dupli standard.
Edin H.

#1707 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Edin H. »

piupiu wrote: 25/01/2020 15:23 Stihi is tone-deaf! :D :lol: :bih:
Svi su vala :D
oaza85

#1708 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by oaza85 »

Hank Paldum wrote: 25/01/2020 15:59
hAZNADAR wrote: 25/01/2020 13:32 i Colakove - koje su izazvale toliko kritike da se vjerovatno zato stvarna fgr filozofija radije iznosi ovdje pod pseudonimima. Kad vec spomenusmo Colakovu - njen oprostajno javno pismo prije nego sto je pobjegla od talibanske smrtne kazne kamenovanjem je svojevrstan manifest fgr.

Podebljano jeste poenta mog odgovora pa je red da opet ponovim. Buduci da u stvarnom zivotu mozemo vidjeti, citati samo light verziju fgr - pitanje je sta ovaj fgr ekstremizam na klix forumu pokazuje? Stvarno misljenje fgr koje se ne iznosi bas javno - ili ste vi ovdje neka posebna sorta?
Hvala ti što si me podsjetio na Lejlu jer je to primjer koji perfektno opisuje FGR mentalitet, bolje nego ikakva imena.
Djevojka kaže da bira život, moderna, nezavisna, ne želi biti dio licemjernih žohara, torova, nacionalizma, religija, ne želi biti žrtva hajke samo zbog slobode govora i zato napušta tu primitivnu sredinu. Svaki FGRovac osuđuje napad na djevojku i osuđuje (sa pravom) prijetnje koje su joj upućene gdje se poziva na ubistvo i silovanje jer se ograduju od vjerskog radikalizma i nacionalizma.
Ali pazi ovo, ta ista Lejla onda daje intervju bez imalo grižnje savjesti za RTRS što bi za djevojku njenog svjetonazora trebalo da bude televizija za bojkot. Entitetska, nacionalistička, u službi nacionalističke stranke, negira genocid, podržava politiku koja je zaslužna za silovanje stotine Lejli. Televizija koja je prešutila i nije izvještavala o mnogim napadima bilo preko interneta ili fizički na mnoge Lejle bilo to za vrijeme rata ili poslije na području rs-a. Svi su svjesni motivacije zašto su RTRS izvještavali baš o ovom slučaju i Lejla toj televiziji daje intervju i priča o strašnom islamističkom Sarajevu

Da li je FGR osudio što je Lejla dala intervju za RTRS? Da li bi sutra ko od te iste elite dao intervju za SAFF portal? Naravno da ne, oni su graDŽani :D
Kakvo kvalitetno demontiranje.
Svaka cast.
Mozda i najbolji podsjetnik kome taj fgr, ili kako vec vole da se nazivaju, najvise odgovora.
hAZNADAR

#1709 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

madner wrote: 25/01/2020 16:04
hAZNADAR wrote: 25/01/2020 15:27
madner wrote: 25/01/2020 14:54 Opet ovaj sa teorijama zavjere i ugrozonosti. Covjek koji je odlucio da mu je lakse da je diskriminiran nego glup. Zavjeru prepoznaje tako sto na forumu bude zakucan, ismijan i onda kmeci.

Da se vozi autoputem bilo bi sta je ovo, sve voze pogresnim smjerom.
Koja privilegija, na aktuelnoj tematici o fgr se javio guru,... poznat po izjavi kako je svaki obrazovani Bosnjak po pravilu Bosanac a ostane škart. Uz ovacije forumske elite. Kud ces bolje definicije za fgr? :mrgreen:

Tesko da me takvo sto moze diskriminirati, a jos manje zakucati historija bez podloge od tebe i Dozera, wara,..... i masa stereotipa,.. a primjedbe na moderaciju su samo primjedbe u svijetu odraslih, kod nedozrelih je to kmecanje i merakanje za kmecanje. :mrgreen: kalimero na haparatima,.... oh yeah make my day,.. :lol:

Al cinjenica je da imas vise lajkova, vecu tribinu,.. sto jes jes.
To je to, ugrozen i majoriziran. Moja sabrana djela jesu politicke smjernice koje su u sirokoj upotrebi, a vadjenje citata je primjer zasto te covjek mora redovno zakucati. U datoj diskusiji, rekao sam da izjasnjavanje nije kljucno nego politicki stavovi. Covjek koji se izjasnjava kao Bosnjak ali djeluje u skladu sa Bosanskim politickim programom je Bosanac. Bosnjacki program je ekvivalent HS matrici, gdje bi se islo na malu Bosnu ili veliki Sandzak te tezilo odvajanju od drugih naroda. I to jeste program skarta, jer nuzno vodi diskriminaciji gdje se moze i prihvata rezultat etnickog ciscenja. Jedini razlog sa taj stav je odbojnost od HS djela i neprihvatanje istih kao autohtonih stanovnika BiHa.

Ovi stavovi su na politickoj margini kod stanovnistva, a stranke pustaju probne balone, jer to je izvorna politika AI.

Inace ne znam sto mislis da sam F G ili R, to sto sam intelektualno superioran ne znaci da sam fin a raja sigurno nismo.

Sto se tice zakucavanja, ostaje jos uvijek nedostizan primjer kada se pokaze primarni izvor gdje pise Bosanac i ti ne mozes prihvatiti tu cinjenicu. Crno na bijelo pise.

Primjedbe na moderaciju, zrtva majorizacije, trebina je sve dio istog narativa gdje pokusavas relativizirati svoje neuspjehe. Tako da ne pricamo o tome kako si ispao intelektualni kepec nego o tome kako ti je tesko jer ti se ljudi smiju.
U ti kru,.. sta mi sve rece,... :lol:

Necemo sad o toj staroj raspravi gdje si eto ti potukao historicare sa svojim Bosancem,.. i intelektualna gromada Dozer. Ta ce Klaic i Hadzijahic,... ta ce svi spomeni Bosnjaka kada je to eto samo turcizam i to nesto jako bitno dokazati.

I polako, relax, smanji dozivljaj,.. ovo je samo internet diskusija,..

Neznam sta hoce pjesnik reci sa Bosanskim politickim programom i Bosnjackim politickim programom, al ko da gledam da je opet u pitanju neka tvoja teorija,... bez argumenata.

A jesi rekao da su Bosnjaci intelektualni škart u odnosu na Bosance i to je vec par godina statut fgr ovdje. Imas pravo na takvo misljenje u demokratiji.
Novak20

#1710 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Novak20 »

Živimo u istoj kući 1/3 ili 1/2, nebitno. Razdvojili se vremenom jesmo, ne svojom voljom nego j.benom globalnom tromeđom na kojoj živimo. Neka se domaćini stanova dogovore da možemo živjeti normalno u zgradi i zajedničkim prostorima zvanoj BiH priznatoj u međunarodnoj gruntovnici. Taman i u tri stana, izborne jedinice ili kako god.

Jbt, po sedam Hercegovaca u rukometu u reprezentaciji BiH i Hrvatske prošli kroz Ljubuški Izviđač. Dva brata u dvije reprezentacije. Mogli smo biti veliki da imamo malo para iz dobre ekonomije. Ovako smo dno dna koje ne priznaje uspjeh pojedinca i tima nego etničkog kolektiva koji vodi bitke bez pobjednika još od srednjeg vijeka.

Za dijasporu poruka od pokojnog FGR A. Šantića. Vratite se da uživamo zajedno. :D
Ostajte ovdje! … Sunce tuđeg neba
Neće vas grijat’ ko što ovo grije;
Grki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije.

Od svoje majke ko će naći bolju?!
A majka vaša zemlja vam je ova;
Bacite pogled po kršu i polju,
Svuda su groblja vaših pradjedova.

Za ovu zemlju oni bjehu divi,
Uzori svijetli, što je branit znaše,
U ovoj zemlji ostanite i vi,
I za nju dajte vrelo krvi vaše.

Ko pusta grana, kad jesenja krila
Trgnu joj lisje i pokose ledom,
Bez vas bi majka domovina bila;
A majka plače za svojijem čedom.

Ne dajte suzi da joj s oka leti,
Vrat’te se njojzi u naručja sveta;
Živite zato da možete mrijeti
Na njenom polju gdje vas slava sreta!

Ovde vas svako poznaje i voli,
A tamo niko poznati vas neće;
Bolji su svoji krševi i goli
No cvijetna polja kud se tuđin kreće.

Ovdje vam svako bratski ruku steže –
U tuđem svijetu za vas pelin cvjeta;
Za ove krše sve vas, sve vas veže:
Ime i jezik, bratstvo, i krv sveta.

Ostajte ovdje! … Sunce tuđeg neba
Neće vas grijat ko što ovo grije, –
Grki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije …
Bodkin

#1711 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bodkin »

Bodkin wrote: 25/01/2020 14:19
Hank Paldum wrote: 25/01/2020 14:17

Znaci..sdp :D
Pa moze biti srbin, hrvat ili bosnjak. Nedefinisano ime. Kao i bosanci
Bloo
Globalna šefica

#1712 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

Dobro, gosn Tarik ne NS...ako se ne varam.

Znaci FGRovci su SDP..NS..

NiP nisu jer zna se.

Tsk tsk..
piupiu

#1713 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

The 51st State wrote: 25/01/2020 10:53 Samo sto se vi slomiste kritikujuc jedne te istei, a lafo dobronamjerni.
Šta da se radi, u socijalizmu se tražila samokritika, u demokratiji opozicija i antiprotivnost. FGR ne živi u prošlosti, već ukorak s vremenom. :mrgreen:
Dozer

#1714 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 25/01/2020 10:25 Da ima razlicite arsine u definisanju nacionalizma gdje je jedan Vuk samo nestasan a Bosnjak fasista ako samo digne obrvu. Da se vjecito povlaci pitanje hebenih Osmanlija i okupacije, pa kroz to okupatorske vjere, strane kulture sa stranim imenima,...
Da se samo u slucaju Bosnjaka vjecito povlaci hebeno porijeklo gdje su se poturcili plahi i lakomi,
da je samo jedna nacija ili etnos izmisljen u hotelu i rezervisan ili za papke ili jednu korumpiranu stranku,
da se samo jedna vjera tumaci kao nazadna, primitivna,..
patoloska mrznje prema dijaspori, a ni ruralni domaci, provincija, doslje,.. ne kotiraju bas najbolje,..
da se hvali agrarna reforma iz 1920-te i toboza pravedna otimacina bosnjacke zemlje,
da se Bosnjaci tumace kao intelektualni škart,
da se u kroz rat i poslije rata vjecito izjednacavanju sve strane da bvai multikultura samo u tom slucau imala svoj smisao,....

Da ne nebrajam sad dalje neke defaulte o Bosnjacima i islamu opcenito na ovom forumu. Nije to nikakva digitalna ugrozenost drugovi - vec jednostavno sukob razlicitih principa. Primjedbe upucene vama nisu kuknjava, ugrozenost, da mene nesto licno pogadja,... vec jednostavno ljudski princip tolerancije i morala gdje su svi jednaki. Ma koliko to prikazivali kao povamipreni nacionalizam, SDA,. ko zna sta vec ne. Isto kao sto F.Alispahic fanovima kroz kritiku ispadam komunjara, srboljub, jugobalija,... i sl. Vi ste jedna ekstremisticka krajnost koje niste sami svjesni.

De sad nastavite izigravati humaniste, kosmopolite,... ili sto je najbizarnije - ljevicu. :roll:
:roll:
Po obicaju, udrobio si sve same svoje licne zakljucke, a koje si izvukao iz necega sto niko nigdje nije napisao.

Ja kazem da su nacionalni Bosanci i Hercegovci svi gradjani i drzavljani BiH, bez obzira na bilo cije etnicko opredjeljenje, pri cemu ta nacionalnost ne negira bilo koju etniju na bilo koji nacin, a ti iz toga izvuces nekakav napad na Bosnjake, degradaciju Bosnjaka, i ostale slicne gluposti. Slobodno mi nadji post u kojem ja degradiram bilo koju etniju, i ja cu ti se izvinuti najvecim fontom.
Ali, pazi - ne tvoje tumacenje mog pisanja, nego ono gdje ja degradiram bilo koju etniju, dakle samo je citat relevantan..

Onda, napisu se istorijske cinjenice o necemu, a ti to uredno izvrnes naopacke i prikazujes kao da je neko napao Bosnjake... Mislim...de, malo...

Patoloska mrznja prema dijaspori naprosto ne postoji, ali vas boli kada vam se kaze da nemate pojma sta je i kako je ovdje zaista jer tu ne zivite. I tu se onda nalazite uvrijedjeni i povrijedjeni jer, zaboga, kako je moguce da vi tamo ne znate sve sta je i kako je ovdje bolje od nas koji smo ovdje. To svi uredno tumacite kao "mrznju prema dijaspori", a to zapravo nema nikakve veze s tim, nego samo s cinjenicnim stanjem koje vi svakodnevno sami potvrdjujete o tome da nemate stvarnog pojma o stvarnom stanju ovdje, i da vam se prica upravo radi toga svodi na floskularenje i spinovanje ka etno-vjerskim uzrocima svega. Ljuti se koliko hoces, ali ta vam je prica = nigdje veze s pamecu.

Ruralni domaci, provincija, doslje... Nisam najsigurniji o cemu tacno pricas, ali ako smatras da se trebam diviti hiljadama zvaka po trotUarima, smecu na sve strane, unakazenoj prirodi gdje god se krene, unazadjenom svemu mogucem cega se PPR dohvatila, onda ok... Nisu krivni ni za sta, krivi su "Bosanci", "FGR", "ljevica", itd., tj. svi osim konstitutivnih Bosnjaka, Hrvata i Srba u cijim su rukama sve poluge vlasti i zakona. Meni sve ovo lici na onu "kakav narod, takva i vlast", al' eto...mozda je mao do mene...

Moj licni odnos prema religijama kao drustvenom fenomenu je poznat, tj. ne doticu me se nimalo. Istovremeno, to ne znaci da ne postujem ljude i njihov izbor po tom pitanju. Ali, takodjer ni ne znaci da necu reci ono sto mislis o tome, jer ne mislim da je bilo ko bitniji od nekoga drugog samo zato sto je vjernik i da prema njemu moram imati nakakav poseban respekt u odnosu na bilo koga drugog, bez obzira da li je taj drugi vjernik druge vjere ili nevjernik. Ljude sam uvijek cijenio prema ljudskosti i generalnom ponasanju, a ne prema tome kako se deklarisu o bilo cemu.

Rat i strane u ratu nikad nisam izjednacavao, niti cu, jer se vrlo dobro zna ko je sta bio i ko je sta radio. Ali, to me istovremeno nikada nece sprijeciti da kazem istinu i o negativnim stvarima svoje strane. Pogotovo me nece sprijeciti nakaradni spin kojim se to pokusava podvesti pod nekakvu islamofobiju, mrznju prema Bosnjacima, i sl. gluposti.

I opet ti kazem - zalosno je da neko s 50+ godina zivota nije u stanju shvatiti stvari onakvima kako se napisu i kakve jesu, nego sve uporno izvrce i podvodi pod nekakvu svoju, ocito iskrivljenu, matricu.
Dozer

#1715 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

oaza85 wrote: 25/01/2020 12:08 Ono, jeste remetilacki faktor u najbitnijoj opstini od svih najbitnijih opstina. :D
Kol’ko vas ja kuzim, ovi danasnji nacionalni Bosanci su najvise prepoznatljivi po nevjerovatnoj dozi jugonastalgije.
Takorekuc, Dozirani ste. :D
Dakle, sve gdje se govori i ukazuje o pogubnosti, nakaradnosti i zaostalosti etno-nacionalistickog uredjenja, ponasanja i "vrijednosti", i zagovara se gradjansko uredjenje zemlje koje bi ukinulo ENV matricu, to je automatski = jugonostalgija?
Ma, bravo, majstore... :D
Pretpostavljam da su onda i Svajcarci, Svabe, Ameri, Talijani, itd., tj. sve gradjanske drzave, zapravo - jugonostalgicari?
Jos samo da im to pojasnite vi, oooo, sveti konstitutivni :D
piupiu

#1716 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

Novak20 wrote: 25/01/2020 16:27 Živimo u istoj kući 1/3 ili 1/2, nebitno.
Ma, ne živimo. Iseljavamo se.
Novak20 wrote:Ostajte ovdje!
BiH ima samo 2.700.000 stanovnika, zvanični podatak državne Agencije za statistiku BiH iz 2018.

Svjetska Banka kaže izgubili smo 180,000 ljudi za godinu dana. za 5 godina smo izgubili 21.700 studenata, 26.000 srednjoškolaca, i 17.300 osnovaca. Nestalo je 890 odjeljenja u školama. Po svakom čovjeku koji napusti zemlju, država gubi 200.000 KM. Prosječna starost doktora u Federaciji je 57 godina, 40% radnika je starije od 50 godina. Zašto državna agencija za statistiku krije, a zna ovaj podatak: 2018. godine je živjelo 2.700.000 stanovnika, a sada?

Last edited by piupiu on 25/01/2020 17:02, edited 1 time in total.
Dozer

#1717 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Hank Paldum wrote: 25/01/2020 11:53
Bodkin wrote: 25/01/2020 09:55 Frajer priziva svicarsku, a po svicarskom modelu bi svi bili bosanci. Da je po njegovom svicarska bi bila nacionalna drzava svicarskih njemaca

Logika..
Normalno da nema logike iz FGR perspektive. Dozer ovdje napisa 500 puta da se Bošnjaci ne moraju bojati Bosanstva i građanske države jer Bosanac ne negira Bošnjake, Srbe i Hrvate i onda se ti pojaviš i napišeš tu glupost :D
Niko i ne govori to šta si ti napisao ali da li ti stvarno misliš da ako danas BiH postane građanska država gdje je samo važno da li si Bosanac i Hercegovac da će se za 5 godina zaboraviti Bošnjak? Neće vise biti cirkusa da toliko fotelja i pozicija mora po ključu pripasti toliko Bošnjaka, toliko Srba i toliko Hrvata nego će pripadati svim građanima BiH ali da će se Bošnjaci resetovati i postati komunjare iz urbane Tuzle 1988. godine to su samo vlažni snovi vas FGRovaca.
To za nacionalnu državu svicarskih Nijemaca je isto logika FGRovaca, nema nacionalne države švicarskih Nijemaca, Francuza ili Italijana ali ako švicarski Nijemci imaju vizju Švicarske u svojim granicama a većina Italijana separatističku šta misliš koji bi političari imali šansu da vode separatističku politiku kao Dodik u državi gdje je preko 60% švicarskih Nijemaca a oko 6% švicarskih Italijana?
Hajde ovako, zadatak (i ne zajebavama se) - pokusati napisati 10 postova bez koristenja etnickih naziva.

Da podebaljam - u Svajcarskoj su svi Svajcarci, bez obzira na etnicki njemacki, talijanski ili francuski background. Fotelje se uopste ne dijele po etnickim kategorijama i u odnosu koliko je koga u drzavi.
Svica je gradjanska drzava, a koja u potpunosti uvazava svoje etnose koji cine svajcarsku naciju, ali ti etnosi nemaju nikakve veze s politickom, niti je neki bitniji od nekog drugog. Svako je etnicki to sto je ste, ali istovremeno svakoga zaboli cose za to.

Fakat ne mogu da skontam zasto vam je toliko tesko razumjeti tako jednostavne stvari poput cinjenice da nijedna nacionalnost ne negira niciju etniju, ali da istovremeno u gradjanskoj drzavi etnije ne igraju nikakvu ulogu u politickom i drustvenom smislu.
To si sta si, i to je to. Ali, na osnovu toga neces dobiti nikakve povlastice, niti biti ugrozen.

Ovdje je ocit problem nemogucnosti mentalnog odmicanja od ENV matrice i razmisljanja na taj nacin.
CPT

#1718 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

Hank Paldum wrote: 25/01/2020 15:59Da li je FGR osudio što je Lejla dala intervju za RTRS? Da li bi sutra ko od te iste elite dao intervju za SAFF portal? Naravno da ne, oni su graDŽani :D
Ista je nakon "dildo" efere krst iako je pocela sa "kritikom nosenja religije". A nakon sto je pobjegla od Islama (tm) nastupala kod sektasa. :lol:
Hank Paldum

#1719 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

oaza85 wrote: 25/01/2020 16:14
Hank Paldum wrote: 25/01/2020 15:59

Kakvo kvalitetno demontiranje.
Svaka cast.
Mozda i najbolji podsjetnik kome taj fgr, ili kako vec vole da se nazivaju, najvise odgovora.
Pravi građanin, moderni Evropejac koji je iznad torova i podjela kako FGRovci vole sebi tepati i kakvi bi oni voljeli biti se od RTRSa zgražava isto kao od SAFF portala, ako imaju problem sa SDA trebali bi bi imati 10x veći problem sa SDSom
Image
Ako taj građanin ima problem sa etničkim Bošnjacima koji su se izjasnili Bošnjacima kao nacionalnost a ne Bosancima jer tako ubrzavaju raspad države onda bi isto trebali imati problem sa etničkim Srbima i Hrvatima u Sarajevu što se nisu izjasnili nacionalnost Bosanac a ne braniti ih od zle bošnjačke politike.
Ako taj građanin nije gluh na šikaniranje Lejle taj ne bi trebao biti gluh ni na šikaniranja povratnika u rs pa i Sandžaklije i Fočake u svom komšiluku koji trpe svakodnevno šikaniranja isto na internetu kako su došlje i trebaju se vratiti odakle su došli.
Ako kod Vuka Bačanovića se vode onim Voltaire citatom "Iako se ne slažem sa tobom branit ću tvoje pravo da to izgovoriš" zašto ne primjenjuju to isto kod Fatmira Alispahića?
Ako ponižavaju ljude što su se izjasnili Bošnjacima kako to ima veze sa PISA testiranjem i kako smo nepismeni pa se zato izjašnjavamo Bosnjacima umjesto Bosancima jer ne znamo razliku između etnije i nacionalnosti zašto onda oni ako su intelektualno superiorniji pa znaju bolje hvale i glasaju za Našu Stranku kako je to napredna stranka ako u stranci u vrhu imamo ljude koji su se izjasnili nacionalno kao Srbi i Hrvati a ne Bosancima. Zašto glasaju za nepismene ljude?

Daleko je to od građanstva, ljevice i prave definicije Bosanca operisanog od primitivizma ovih prostora.
Bloo
Globalna šefica

#1720 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

Aj lav Fatmir A.
piupiu

#1721 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

oaza85 wrote: 25/01/2020 12:08 Ono, jeste remetilacki faktor u najbitnijoj opstini od svih najbitnijih opstina. :D
Kol’ko vas ja kuzim, ovi danasnji nacionalni Bosanci su najvise prepoznatljivi po nevjerovatnoj dozi jugonastalgije.
Takorekuc, Dozirani ste. :D
Ja bih rekla da ste, zapravo, vi jugonostalgičari. Podržavate jugoslovensko-sovjetski princip konstitutivnosti, vazda u potrazi za unutarnjim neprijateljem (Šaćir, FGR, krtice, oFo, ono), vrhovni komandant na zidu, spremajte se kao da će sutra biti rat, mi smo većinski narod i 'ovdje se naša se pika' (svaka sličnost sa dogadjajima iz federalne prošlosti je slučajna), ekonomija u slobodnom padu, MMF kasica prasica... Takorekuć, oaza(85) futurizma! :D :lol:

Dok traje ovaj spektakl, kojim nas zabavljaju političari, radno sposobni gradjani će se iseliti, resursi rasprodati, unuci zadužiti. Utom će se ovdje naseliti neki novi ljudi i... kraaaaj.

:bih:
mayab

#1722 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by mayab »

Image
Hank Paldum

#1723 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

Dozer wrote: 25/01/2020 16:56
Hank Paldum wrote: 25/01/2020 11:53
Bodkin wrote: 25/01/2020 09:55 Frajer priziva svicarsku, a po svicarskom modelu bi svi bili bosanci. Da je po njegovom svicarska bi bila nacionalna drzava svicarskih njemaca

Logika..
Normalno da nema logike iz FGR perspektive. Dozer ovdje napisa 500 puta da se Bošnjaci ne moraju bojati Bosanstva i građanske države jer Bosanac ne negira Bošnjake, Srbe i Hrvate i onda se ti pojaviš i napišeš tu glupost :D
Niko i ne govori to šta si ti napisao ali da li ti stvarno misliš da ako danas BiH postane građanska država gdje je samo važno da li si Bosanac i Hercegovac da će se za 5 godina zaboraviti Bošnjak? Neće vise biti cirkusa da toliko fotelja i pozicija mora po ključu pripasti toliko Bošnjaka, toliko Srba i toliko Hrvata nego će pripadati svim građanima BiH ali da će se Bošnjaci resetovati i postati komunjare iz urbane Tuzle 1988. godine to su samo vlažni snovi vas FGRovaca.
To za nacionalnu državu svicarskih Nijemaca je isto logika FGRovaca, nema nacionalne države švicarskih Nijemaca, Francuza ili Italijana ali ako švicarski Nijemci imaju vizju Švicarske u svojim granicama a većina Italijana separatističku šta misliš koji bi političari imali šansu da vode separatističku politiku kao Dodik u državi gdje je preko 60% švicarskih Nijemaca a oko 6% švicarskih Italijana?
Hajde ovako, zadatak (i ne zajebavama se) - pokusati napisati 10 postova bez koristenja etnickih naziva.

Da podebaljam - u Svajcarskoj su svi Svajcarci, bez obzira na etnicki njemacki, talijanski ili francuski background. Fotelje se uopste ne dijele po etnickim kategorijama i u odnosu koliko je koga u drzavi.
Svica je gradjanska drzava, a koja u potpunosti uvazava svoje etnose koji cine svajcarsku naciju, ali ti etnosi nemaju nikakve veze s politickom, niti je neki bitniji od nekog drugog. Svako je etnicki to sto je ste, ali istovremeno svakoga zaboli cose za to.

Fakat ne mogu da skontam zasto vam je toliko tesko razumjeti tako jednostavne stvari poput cinjenice da nijedna nacionalnost ne negira niciju etniju, ali da istovremeno u gradjanskoj drzavi etnije ne igraju nikakvu ulogu u politickom i drustvenom smislu.
To si sta si, i to je to. Ali, na osnovu toga neces dobiti nikakve povlastice, niti biti ugrozen.

Ovdje je ocit problem nemogucnosti mentalnog odmicanja od ENV matrice i razmisljanja na taj nacin.
Malo previše tražiš na temi koja ima ovakav naziv :D
Ja bih prije rekao da ti imas poteškoća da razumiješ da i ja govorim o građanskoj državi gdje etnije ne igraju nikakvu ulogu ali da se neće moći izbjeći utjecaj većinskog naroda u BiH. To ne zvuči nista strašno nego: Većina Srba u RS ima antibosanski mentalitet i gledaju prema Srbiji, većina Hrvata u zapadnoj Hercegovini imaju antibosanski mentalitet i gledaju prema Hrvatakoj, većina Bošnjaka su pro-BiH i BiH u svojim granicama, Bosanaca sa popisa 2013. i pro BiH Srba i Hrvata kakve im god bile namjere su brojčano u toj poziciji da ih politika ta 3 naroda može uvijek preglasati. E sad mi reci da je to nevažno koliko je koga u diskusiji kakva bi izgledala sutra građanska BiH

Da je Bošnjaka 10% a Srba 80% onda bi BiH vodila Srbijofilnu politiku znači ne možemo se praviti da nije važno koliko je koga i da smo samo građani jer u demokratskom društvu sve, od sela, preko opštine pa do države odlučije većina. Ako Mitar koji je se na popisu izjasnio po nacionalnosti kao Srbin u državi sa ovakvim uredenjem, gdje ima "svoju" republiku i sve se gleda po nacionalnom ključu i torovima glasa za političara poput Milorada Dodika koji vodi velikosrpsku politiku misliš li da će sutra kao Bosanac u RBiH gdje je 1 covjek 1 glas glasati za Mirsada Hadžikadića?

Uređenje jedne države gdje etnija više nije važna neće promijeniti nečiji pogled na državu i izbor tipa političara zato ne treba niti naivan i misliti da ćemo se kao građani RBiH svi resetovati i da nećemo zadržati svoj idealni profil politicara i vlasti i da to neće presuditi u izgledu nove građanske BiH.
Sutra da se stvori država koja je građanskai sastoji se od Jamajkanaca koji su većinski liberalni, Kineza koji su većinski komuniste i Ukrajinaca koji su većinski desničari, onaj narod kojeg je preko 50% će odlučivati kao građani te države kakva će politika dominirati i koje tipe političara će u državi 1 čovjek 1 glas uvijek vladati jer većina u demokratskom društvu odlučuje.
zposao

#1724 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by zposao »

Hank Paldum wrote: 25/01/2020 19:12
...onaj narod kojeg je preko 50% će odlučivati kao građani te države kakva će politika dominirati i koje tipe političara će u državi 1 čovjek 1 glas uvijek vladati jer većina u demokratskom društvu odlučuje.

Ovo je suština priče.
Bloo
Globalna šefica

#1725 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

A znamo da vecina uvijek zeli i zna najbolje.... :mrgreen:
Locked