Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
NecuVise

#8951 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by NecuVise »

Dzemss wrote: 24/01/2020 07:55

Jesam ja i ima velikog efekta. Prije prilikom paljenja klime, imao sam osjećaj isto ko da se pali avion. Vibracije su se direktno prenosile na nosač i onda na zid. Samo nisam uspio naći antivibracione vijke u mom gradu pa sam nešto improvizovao. Našao sam komad gume, isjeko na komade i postavio izmedju nosača i klime, takođe i na vijke da ni oni ne prenose vibracije. Poslije toga nikako ne čujem vanjsku jedinicu.
Kod mene vibracije znaju biti nesnošljive, pogotovo navečer kad trebam leći, nema šanse sa upaljenom klimom zaspati, to toliko bruji. Morat ću postaviti to. Ako ukloni vibracije, ići će još jedna ista u dnevni, a ako ne ukloni, nema šanse da dvije iste ugradim, nisam mazohista. Zadovoljan sam kako grije, samo da ove vibracije uklonim.

Moraju li to majstori ugrađivati zbog garancije ili mogu i ja sam kupiti i zamjeniti?
Nera_22

#8952 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

Ti antivibracioni sarafi su pod obavezno ako hoces da grijes sa klimom a vanjska ti stoji blizu spavace sobe. Kupis sam te sarafe oko 15KM dodju i sam postavis. Skidas prvo dva sarafa sa jedne strane (tj sa jednog nosaca) pa dva sa druge i zamjenis sa tim novim. nemoj sve odjednom skinut sarafe da ti klima nebi pala sa nosaca. Ja savjetujem da ko kupuje klimu da odmah sam ode kupit te sarafe i kada majstori dodju da postave das im. Ja nisam cuo da je kod nas iko od majstora sam se sjetio da to postavi.
Dzemss

#8953 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dzemss »

NecuVise wrote: 24/01/2020 08:51
Dzemss wrote: 24/01/2020 07:55

Jesam ja i ima velikog efekta. Prije prilikom paljenja klime, imao sam osjećaj isto ko da se pali avion. Vibracije su se direktno prenosile na nosač i onda na zid. Samo nisam uspio naći antivibracione vijke u mom gradu pa sam nešto improvizovao. Našao sam komad gume, isjeko na komade i postavio izmedju nosača i klime, takođe i na vijke da ni oni ne prenose vibracije. Poslije toga nikako ne čujem vanjsku jedinicu.
Kod mene vibracije znaju biti nesnošljive, pogotovo navečer kad trebam leći, nema šanse sa upaljenom klimom zaspati, to toliko bruji. Morat ću postaviti to. Ako ukloni vibracije, ići će još jedna ista u dnevni, a ako ne ukloni, nema šanse da dvije iste ugradim, nisam mazohista. Zadovoljan sam kako grije, samo da ove vibracije uklonim.

Moraju li to majstori ugrađivati zbog garancije ili mogu i ja sam kupiti i zamjeniti?
Možeš ti kupiti i zamijeniti, neće ti to utjecati na garanciju. Samo pazi kad budeš kad budeš postavljao imas li prostora da podizeš klimu, ne bi trebalo da pravi problem jer ćeš je podizati sa jedne strane 10mm.

Ako ne nadješ prave antivibracione gume onda pokušaj nać kakve gume, barem 10mm. Odvrnuti jednu stranu klime, podignuti malo i ubaciti tu gumu izmedju nosača. Zavrnuti i onda to isto uradi sa druge strane.

Opet ponavljampazi kad budeš dizao jednu stranu vidi da li ti opterecuje cijevi, vecinom tu imas lufta da možeš podignuti.

Image
Nera_22

#8954 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

Sto se tice grijaca vanjske jedinice najjeftinija varijanta je samoregulirajuci kabal. Odes kod ovih sto prodaju podno elektricno grijanje i neka ti naprave metar kabla sa spojnicama i prekidacem i spojis samo na prikljucak klime. Mene je izaslo 20KM. Prednost samoregulirajuces kabla je sto kad je vani -10 jace grije a kada je temperatura u plusu skoro nista ne trosi. Upalis na pocetku sezone i ugasis na kraju.
Sto se tice postavljanja ja sam slao nekad davno kako se to postavi bez otvaranja klime. Kabal se uvuce kroz onu rupu kuda izlazi voda, skine se prednja resetka gdje je onaj propeler i lijepo slozis kabal da je ispod izmjenjivaca. Ne treba nista lijepiti ni silikonirati. Isto tako ne gubi se garancija.
Last edited by Nera_22 on 24/01/2020 09:31, edited 1 time in total.
Dzemss

#8955 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dzemss »

Nera_22 wrote: 24/01/2020 09:20 Sto se tice grijaca vanjske jedinice najjeftinija varijanta je samoregulirajuci kabal. Odes kod ovih sto prodaju podno elektricno grijanje i neka ti naprave metar kabla sa spojnicama i prekidacem i spojis samo na prikljucak klime. Mene je izaslo 20KM. Prednost samoregulirajuces kabla je sto kad je vani -10 jace grije a kada je temperatura u plusu skoro nista ne trosi. Upalis na pocetku sezone i ugasis na kraju.
Sto se tice postavljanja ja sam slao nekad davno kako se to postavi bez otvaranja klime. Kabal se uvuce kroz onu rupu kuda izlazi voda, skine se prednja resetka gdje je onaj propeler i lijepo slozis kabal da je ispod izmjenjivaca. Ne treba nista lijepiti ni silikonirati.
Ako nadješ slike postavi, nisam do sad skidao prednji otvor pa ne znam da li ima kakva caka da se izgubi garancija. Kao kod centralnih u računara :-D , naljepnica i ti fazoni.
Nera_22

#8956 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

Dzemss wrote: 24/01/2020 09:29
Nera_22 wrote: 24/01/2020 09:20 Sto se tice grijaca vanjske jedinice najjeftinija varijanta je samoregulirajuci kabal. Odes kod ovih sto prodaju podno elektricno grijanje i neka ti naprave metar kabla sa spojnicama i prekidacem i spojis samo na prikljucak klime. Mene je izaslo 20KM. Prednost samoregulirajuces kabla je sto kad je vani -10 jace grije a kada je temperatura u plusu skoro nista ne trosi. Upalis na pocetku sezone i ugasis na kraju.
Sto se tice postavljanja ja sam slao nekad davno kako se to postavi bez otvaranja klime. Kabal se uvuce kroz onu rupu kuda izlazi voda, skine se prednja resetka gdje je onaj propeler i lijepo slozis kabal da je ispod izmjenjivaca. Ne treba nista lijepiti ni silikonirati.
Ako nadješ slike postavi, nisam do sad skidao prednji otvor pa ne znam da li ima kakva caka da se izgubi garancija. Kao kod centralnih u računara :-D , naljepnica i ti fazoni.
Ma to je obicna plastika koja je na zabicama. Ja govorim kako je na Fujitsu a i kod drugih je vjerovatno isto.
NecuVise

#8957 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by NecuVise »

Nera_22 wrote: 24/01/2020 09:10 Ti antivibracioni sarafi su pod obavezno ako hoces da grijes sa klimom a vanjska ti stoji blizu spavace sobe. Kupis sam te sarafe oko 15KM dodju i sam postavis. Skidas prvo dva sarafa sa jedne strane (tj sa jednog nosaca) pa dva sa druge i zamjenis sa tim novim. nemoj sve odjednom skinut sarafe da ti klima nebi pala sa nosaca. Ja savjetujem da ko kupuje klimu da odmah sam ode kupit te sarafe i kada majstori dodju da postave das im. Ja nisam cuo da je kod nas iko od majstora sam se sjetio da to postavi.
Gdje bi se to moglo otprilike naći, u radnjama koje robe? I kolika treba biti veličina tih šarafa, ako ima različitih veličina? Ja vibracije čujem u svakom dijelu kuće.
Dzemss wrote: 24/01/2020 09:14

Možeš ti kupiti i zamijeniti, neće ti to utjecati na garanciju. Samo pazi kad budeš kad budeš postavljao imas li prostora da podizeš klimu, ne bi trebalo da pravi problem jer ćeš je podizati sa jedne strane 10mm.

Ako ne nadješ prave antivibracione gume onda pokušaj nać kakve gume, barem 10mm. Odvrnuti jednu stranu klime, podignuti malo i ubaciti tu gumu izmedju nosača. Zavrnuti i onda to isto uradi sa druge strane.

Opet ponavljampazi kad budeš dizao jednu stranu vidi da li ti opterecuje cijevi, vecinom tu imas lufta da možeš podignuti.

Image
Mislim da će biti dovoljno prostora, obratit ću pažnju na to.

Hvala vam na sugestijama :thumbup:
piplica
Grijem se na: Ćumur

#8958 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Nosaci trktorskih kabina su isti kao I antivibracione gume.
Mogu se naci u svako trgovinu dijelovaza za traktor.
Ermin ZM

#8959 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

NecuVise wrote: 24/01/2020 09:56
Nera_22 wrote: 24/01/2020 09:10 Ti antivibracioni sarafi su pod obavezno ako hoces da grijes sa klimom a vanjska ti stoji blizu spavace sobe. Kupis sam te sarafe oko 15KM dodju i sam postavis. Skidas prvo dva sarafa sa jedne strane (tj sa jednog nosaca) pa dva sa druge i zamjenis sa tim novim. nemoj sve odjednom skinut sarafe da ti klima nebi pala sa nosaca. Ja savjetujem da ko kupuje klimu da odmah sam ode kupit te sarafe i kada majstori dodju da postave das im. Ja nisam cuo da je kod nas iko od majstora sam se sjetio da to postavi.
Gdje bi se to moglo otprilike naći, u radnjama koje robe? I kolika treba biti veličina tih šarafa, ako ima različitih veličina? Ja vibracije čujem u svakom dijelu kuće.

Image

Imas u svakoj radnji koja prodaje/montira klime. Ja sam trazio pri ugradnji, 12 km su kostale.
A sto se tice vibracije, prenosim ti od clana jednog drugog foruma odgovor jednom koji je imao slican problem, covjek se razumije u klime, nexteen mu je nick.

Kaze da za vibracije su najcesce slijedeci razlozi:
-instalacija kraca od 3 metra
-ako nije svaka cijev od instalacije zasebno izolovana
-antivibracione gumice odnosno njihovo odsustvo
-neizvakumiran sistem prije pustanja u rad
NecuVise

#8960 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by NecuVise »

piplica wrote: 24/01/2020 11:05 Nosaci trktorskih kabina su isti kao I antivibracione gume.
Mogu se naci u svako trgovinu dijelovaza za traktor.
Ne znam u blizini ni jednu radnju za traktore ali potražit ću, hvala na sugestiji.
Ermin ZM wrote: 24/01/2020 11:17
Imas u svakoj radnji koja prodaje/montira klime. Ja sam trazio pri ugradnji, 12 km su kostale.
A sto se tice vibracije, prenosim ti od clana jednog drugog foruma odgovor jednom koji je imao slican problem, covjek se razumije u klime, nexteen mu je nick.

Antivibracione gume očito nemam, vakumiranje su uradili, za prvo ne bi trebalo da je kraća, tu je negdje oko 3 metra a za drugo nemam pojma je li ili nije.
ketronsd1

#8961 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Image

Ipak je pretjerao sa razlozima. Dovoljno će biti samo staviti dempare između nosača i vanjske jedinice.
MIT od 3 m dužine možeš zanemariti.
Cijevi dolaze fabrički izolovane i smiješno je i pomisliti da bi to mogao/trebao biti razlog. Valjda nema bas tolike neprofesionalnosti kod instalatera.
Nedovoljno vakumiran sistem bi se i mogao odraziti na taj način mada se taj nedostatak najviše primjeti na efektu pumpe ili nekim cudnijim zvukovima kroz sam sistem.
Ermin ZM

#8962 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

ketronsd1 wrote: 24/01/2020 12:44

Ipak je pretjerao sa razlozima. Dovoljno će biti samo staviti dempare između nosača i vanjske jedinice.
Cijevi dolaze fabrički izolovane i smiješno je i pomisliti da bi to mogao/trebao biti razlog. Valjda nema bas tolike neprofesionalnosti kod instalatera.
Nedovoljno vakumiran sistem bi se i mogao odraziti na taj način mada se taj nedostatak najviše primjeti na efektu pumpe ili nekim cudnijim zvukovima kroz sam sistem.
Cekaj 3 metra je mit? Nije mi sad jasno sto mnogi tvrde da je obaveza, cak sam vidio i pdf file na jednom forumu cini mi se od fujitsua gdje fakat pise preporuceno 3 metra. Inace sam trazio i nigdje nisam nasao.
Cak mi je jedan lik rekao koji se bavi tim cim se ti bavis, da je direktna instalacija najbolja, tj najefikaasnija..
Svaki put kad mislim da nesto znam skontam da nista ne znam.
Dzemss

#8963 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dzemss »

Ermin ZM wrote: 24/01/2020 13:21
ketronsd1 wrote: 24/01/2020 12:44

Cekaj 3 metra je mit? Nije mi sad jasno sto mnogi tvrde da je obaveza, cak sam vidio i pdf file na jednom forumu cini mi se od fujitsua gdje fakat pise preporuceno 3 metra. Inace sam trazio i nigdje nisam nasao.
Cak mi je jedan lik rekao koji se bavi tim cim se ti bavis, da je direktna instalacija najbolja, tj najefikaasnija..
Svaki put kad mislim da nesto znam skontam da nista ne znam.
I ja tek sad saznajem da se treba gledat dužina instalacije. Vanjska jedinica mi je mozda pola metra iznad unutrasnje i ne vjerujem da je instalacija duza od 2m, serviser koji je radio sigurno 10-tak godina montira klime...

Evo citiram šta kažu na Hrvatskom forumu:
"Vakumiranje se radi da bi se izvukla vlaga iz cevi , koja bi se kasnije pomesala s freonom i kazu da to smanjuje vek kompresora , moj majstor kaze da po njegovoj proceni smanjuje za oko 30% . Ukoliko se vakumiranje ne odradi pri prvom postavljanju kasnije to nije moguce nadomestiti , tacnije jeste , ali mora da se izbaci sav freon napolje , natoci nov , izvakumira i pusti u rad .

Minimalna duzina instalacije od 3m se stavlja , zato sto se pokazalo da klime bolje rade s tom duzinom , redje idu u defrost i automatski bolje greju i manje trose . Cak sta vise , moj majstor , inace radi samo Fujitsu , kaze da on misli da klime poput LU , LT , Nocrie tj ti jaci modeli , najbolje rade sa najmanje 5m duzine ."

Sledeće na šta sam naišao je da kraća instalacija opterećuje kompresor, ovo kažu u Hitachiju:

"Kod Hitachija je preporučena dužina instalacije 3m iz razloga jer je tolika pretpunjena količina plina u uređaju. Može se ugraditi i s manjom metražom te se ispustiti višak plina, no to nije preporučeno jer će tada kompresor raditi u nešto nepovoljnijim uvjetima. Ukoliko se izvrši ugradnja s manjom dužinom instalacije, npr. 1.5m, kompresor će morati savladavati veće tlakove, što za posljedicu ima smanjenu trajnost kompresora te lošiji učin. Vjerujem da je kod Toshibe iz istog razloga 2m dužina instalacije"
piplica

#8964 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Dzemss wrote: 24/01/2020 14:38 "Kod Hitachija je preporučena dužina instalacije 3m iz razloga jer je tolika pretpunjena količina plina u uređaju. Može se ugraditi i s manjom metražom te se ispustiti višak plina, no to nije preporučeno jer će tada kompresor raditi u nešto nepovoljnijim uvjetima. Ukoliko se izvrši ugradnja s manjom dužinom instalacije, npr. 1.5m, kompresor će morati savladavati veće tlakove, što za posljedicu ima smanjenu trajnost kompresora te lošiji učin. Vjerujem da je kod Toshibe iz istog razloga 2m dužina instalacije"
Sta je sa uredjajima koji su prednapunjeni za 7m instalacije?
Kod mene je prva instalacija bila nesto duza od 1,5m, tako je radila dvije sezone.
Dzemss wrote: 24/01/2020 14:38 kaze da on misli da klime poput LU , LT , Nocrie tj ti jaci modeli , najbolje rade sa najmanje 5m duzine ."
Mislim i ja da vanzamaljci postoje ali...
Dzemss wrote: 24/01/2020 14:38 Evo citiram šta kažu na Hrvatskom forumu:
"Vakumiranje se radi da bi se izvukla vlaga iz cevi , koja bi se kasnije pomesala s freonom i kazu da to smanjuje vek kompresora , moj majstor kaze da po njegovoj proceni smanjuje za oko 30% . Ukoliko se vakumiranje ne odradi pri prvom postavljanju kasnije to nije moguce nadomestiti , tacnije jeste , ali mora da se izbaci sav freon napolje , natoci nov , izvakumira i pusti u rad .
Imas ovdje i ljudi koji su stvarno iz struke, jednog poznam licno, koji je dok je radio u firmi (sada samostalno), kaze da skoro nikada nisu radili vakumiranje.
Pa ima koje su radile i po 10god.

A vakumiranje se radi prvenstveno da se utvrdi da li su isnatalcije napravljene kako treba, da li plin negdje pusta, pa se usput i ukloni ro nesto sitno vlage iz zraka.
Koliko ima vlage u tako tankim cijevima duzine npr. 5m?
piplica

#8965 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Abate Fetel wrote: 24/01/2020 07:24 Image
gledaj strucnjaka ovdje, em je prislonili uz zid em je bocno naslonili takodje na zid.

Bolje da se bavis uzgojem mandarina, posto vidim da ti to ide donekle od ruke, nego sto reklamiras ove bezveznjake.
Abate Fetel

#8966 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abate Fetel »

Servis Čović

Poštovani,

Prilikom ugradnje radimo vakumiranje cijevi. Vakumiranje se radi da ne bi ostalo vlage u cijevima koja se kasnije moze pretvoriti u led kad dođe u doticaj sa hladnim freonom.
Proizvođač Fujitsu u ni jednom katalogu ili dokumentu o klimama nije naveo minimalnu duljinu cijevi, i mi smo često u prilici da stavimo 1m cijevi, i nismo nikada imali problema sa klimama koje su namontirane na taj način. Znam da je u narodu priča da mora biti min 2-3m i slicno, ali nije osnovano nigdje. Na nekim freonskim uređajima (npr toplinske pumpe) na kojima je to potrebno, proizvođač je naveo minimalnu duljinu cijevi. Za split klima uređaje ne, i nije bitno.
Montaža klima uređaja koji kupite kod nas je 150KM, (za klimu preko 7kW 200KM) i u tu cijenu montaže je uračunato do 2m cijevi. Svaki metar iznad toga plaća se 30KM/m.
Abate Fetel

#8967 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abate Fetel »

Servis Čović

Poštovani,
U prilogu su tehničke specifikacije uređaja koji trazite, te isto tako User Manual, koji je više usmjeren serviserima i montažerima, nego korisniku. Jos jednom sam detaljno prebrao oba, i nisam našao nigdje podatak minimalnog ograničenja na duljinu cijevi. Dok znam da u User Manual-u nekih uređaja (npr toplinskih pumpi) taj podatak je naveden. U ovome tek stoji da su neki izračuni specifikacija rađeni na duljini cijevi od 5m.
Urešaj dolazi prednapunjen freonom za duljinu do 15m, a za preko 15m potrebno ga je nadopunjavati. Maximalna duzina cijevi je 20m.

Iz iskustva, nikada nismo imali problem sa direktnim kopčanjem (tako serviseri nazivaju kopčanje kad je minimalna blizina unutarnje i vanjske). S druge strane, ono što ste našli da ne podlijeze garanciji, nije niti navedeno da do neke određene greške moze doci, isto tako u servisnim podacima ne postoji greska koja evidentira taj problem, a s druge strane, garanciju na Fujitsu uređaje u BiH ne daje proizvođač, nego Servis Čović, i garancija je pisana u trajanju od 2godine, sa mogućnošču produživanje do 5 godina uz adekvatan godisnji servis nakon sto prođu prve dvije godine.
NecuVise

#8968 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by NecuVise »

Zašto je kod nas po dvije godine a u Hrvatskoj po tri godine garancije na ove klime? :sad:
Abate Fetel

#8969 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abate Fetel »

:D

haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#8970 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

piplica wrote: 24/01/2020 15:16
Abate Fetel wrote: 24/01/2020 07:24 Image
gledaj strucnjaka ovdje, em je prislonili uz zid em je bocno naslonili takodje na zid.

Bolje da se bavis uzgojem mandarina, posto vidim da ti to ide donekle od ruke, nego sto reklamiras ove bezveznjake.
Dobro si ovo primjetio.
Uredjaj od preko 10 000 KM i onda ga ovako montiraju.
Vidim ovaj pravo reklamira.
Mozda bi i ja trebao fotke svojih montazi zubadana postaviti.
Evo sta kaze japanac koliko treba prostora ostaviti oko vanjske jedinice

Image
Ermin ZM

#8971 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Kao sto sam pisao, moj Gree Lomo Regular je do sada radio ko singerica. Defrosti 4-5 minut i poprilicno rijetki. Jutros medjutim dobrih 15-20 minuta je radila defrost, bila je bas okovana ledom. Padala je ledena kisa sinoc/jutros predpostavljam da je to razlog. Znaci potok vode mi je ispod kuce napravila. Al hajd necu joj uzet za zlo. Ja u nedelju jos prenesem iskustva, i ode nazad za svabiju. Praticu malo preko aplikacije pa tu i tamo sta napisem, bice zena jos mjesec u BiH.
Do sad je potrosila 50tak km struje, sa prosjecnom ppotrosnjom od 0.843 Kw. Zena je potrosila nekoliko hiljada. Zakljucak trebam zenu zamijeniti klimom, isplatnija je.
kosmos22

#8972 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kosmos22 »

Pozdrav, da li neko zna gdje se moze kupiti u Tuzlanskom kantonu ili Zeničko-dobojskom klima preko Raiffaisen shoping kartice.
Prvenstveno mislim na Gree ili Fujitsu inverter klime.
Last edited by kosmos22 on 25/01/2020 14:33, edited 1 time in total.
rovac13

#8973 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Zar taj gree lomo regular nije model do -22 koji ima fabricki grijac u tavi.Kako moze klima sa grijacem bit okovana ledom.
Ermin ZM

#8974 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

:roll:
rovac13 wrote: 25/01/2020 14:33 Zar taj gree lomo regular nije model do -22 koji ima fabricki grijac u tavi.Kako moze klima sa grijacem bit okovana ledom.
Izmjenjivac rovac je bio zaledjen. Ja koliko znam ne postoji jos nijedna klima sa grijacima izmjenjivaca..

A pisao sam vec msm, minus joj ne smeta. Neku noc -9, 60 posto vlaznosti po googlu bez problema, jako rijetki defrosti ko singerica radi. Najcesce je u defroste isla onih par dana kad je bila maglustina i smog i temperature oko nule/malo ispod nule.
Last edited by Ermin ZM on 25/01/2020 16:00, edited 1 time in total.
Ermin ZM

#8975 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

kosmos22 wrote: 25/01/2020 14:28 Pozdrav, da li neko zna gdje se moze kupiti u Tuzlanskom kantonu ili Zeničko-dobojskom klima preko Raiffaisen shoping kartice.
Prvenstveno mislim na Gree ili Fujitsu inverter klime.
https://www.ekupi.ba/Zidni-split-sustav ... SubPage(1)

A vidi i na piku, javis se u poruci pitas.
Post Reply