vatrogasac wrote: ↑22/01/2020 15:29
Prvo neću ti ja objašnjavati jer sam to radio do sada i nikada nisi bio zadovoljan ni jednim odgovorom, a i ne mogu ti ja to tako dobro obajsniti kao ova dvojica koja su radili postiplomske i na islamskom i na katoličkom, a išli na usavršavanja po raznim svjetskim univerzitetima, a ti bi ujedno i iz Kur'ana i iz Biblije. Da li je to strah od istine sa kojom ti se valja suočiti jer njih ne zbunjuje priča o Ademu i Havi dok je objašnjavaju svojim studentima koji nisu zbunjeni tim kazivanjem?
Mislim da nikad i ni od koga na ovom forumu, ali ni bilo gdje drugo, nisam ni vidio ni cuo ni objasnjenja ni odgovore na moja pitanja. Samim tim ni od tebe.
Ujedno iz Kur'ana i Biblije...? Cekaj malo...Zar bog nije 1? Zar Adam/Adem nije 1? Odgovor na oboje je - Da, 1 je. Samim tim i odgovor na moja pitanja moze biti samo jedno.
Ali OK, bar si priznao da te zbunjuje prica o Ademu i Havi, a i to je vec dokaz labilnosti tvoje licne vjere. A ja nisam zbunjen ni sekunde, a jos manje imam strah od te "istine". Znas li zasto? Mogu oni, ili bilo ko, imati i 10 Phd-a na tu temu, ali i dalje nemaju nijedan jedini stvarni dokaz za bilo sta, jer oni zapravo samo pricaju o tumacenjima onoga sto pise u navedenim knjigama. A tumacenje izmisljenih mitova nije dokaz nicega.
Ovo je na nivou necega ovakvog - ja sad kazem ljudima oko sebe da sam jucer vidio sestoglavog vepra s ogromnim krilima, a jedna od glava mi se obratila i rekla da cu umrijeti. I umro ja nakon 30-40 godina od tada (cuj, umro sa 80-90..). Ali, neko od onih koji su culi kada sam pricao o tome, to je zapisao. Pa i on umro. Onda je neko 100 godina kasnije nasao taj papir, procitao to, i uvrstio u neku svoju knjigu "cudnih ljudskih prica i iskustava". 300 godina kasnije se nakupilo takvih prica i neko deseti odluci od toga napraviti bestseller, te sve to objedini i objavi, ali uz svoje dodatke i tumacenja svega toga, te sve to pripise cudima koja je slalo neko nadmocno bice da bi ljudima pokazalo svoju moc. I nazovem to nikad vidjeno bice - bog, i onda pocnem ljude ubjedjivati da bog zaista postoji, a dokaz toga su razna cuda koja su ljudi dozivljavali prije 400-500 godina. Vremenom sve vise ljudi pocne vjerovati da je to stvarno istina, da se nekad desavalo, i pocnu graditi razne objekte u cast tog svemocnog bica, a sve price iz bestsellera s koljena na koljeno prenositi dalje. 1000 godina kasnije vise niko od onih koji su "naslijedili" ta vjerovanja vise ni ne postavlja pitanja ni sebi samima o istinitosti svega toga, nego se samo slijepo vjeruje da je sve to istina. I to je to. A svi koji se "drznu" da se zapitaju da li je to sto pise bas tako bilo i da li znaci bas to sto pise da znaci, e oni su nevjernici, cafiri, neprijatelji, zavedeni, idu u pakao/dzehennem, itd..
Ovo sto sam napisao nije namijenjeno vrijedjanju ni omalovazavanju bilo koga, nego je karikirani put nastajanja danasnjih abrahamskih religija.
”Ateizam je osnovno zlo. Ljudi su zaboravili Boga i to je razlog problema u 20. vijeku.” Alexander Solschenizyn, nobelovac
„Smrt jednog čovjeka je tragedija, smrt miliona- statistika” Josif Visarionovič Staljin
I komunisti i nacisti su izbacili vjeronauku iz škola kada su uzeli vlast. Što? Vraćena ponovo kada su otišli sa vlasti. Što?
Mislim da smo odavno razjasnili da se "vjronauka" pogresno naziva ovako, iz cega proizilazi da se radi o nekakvoj nauci. A to nije, nego je pravilno "vjeronauk". Svaka nauka se bavi izucavanjem necega, a na bazi naucnih metoda, ispitivanja i dokazivanja. Vjeronauk toga nema, tako da to nije nauka, nego vrlo prosto ucenje napamet, s ciljem slijepog slijedjenja i vjerovanja u nauceno, bez pogovora i postavljanja bilo kakvih pitanja.
A kultovi licnosti su prilicno...khm... To sto je neko nobelovac, ne znaci da je najpamentiji i da je ispravno sve sto kaze. Imamo evo i ovog, zaboravih mu ime, zadnjeg nobelovca, a lik podrzava genocid. Da li je i on u pravu i da li ga treba citirati s njegovim izjavama koje podrzavaju genocid, te smatrati da je tacno i ispravno ono sto on govori?
Od svih država koje su promicale državni ateizam najekstremniji je slučaj Albanije pod Enverom Hoxhom u kojoj je 1967. godine religija zakonom zabranjena.
I eno Albanaca zivi i zdravi, grade i razvijaju se 10x brze i vise od nas, ni danas nisu pretjerano religiozni, a nista im ne fali. Nezamislivo....