Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
-
Bodkin
#826 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Dgovorio se covjek sa djetetom da promijeni govor da se razlikuje od ceta i ustasa. Nema tu nista neobicno
-
hAZNADAR
#827 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Po obicaju reagujes samo instinktivno bez poente.Bodkin wrote: ↑21/01/2020 10:02E cuj jugo porijeklahAZNADAR wrote: ↑21/01/2020 09:40Malo ga i ti precera da prostis. Mislim, privatna stvar ali u biti to nije puno drugacije od baki koje idu u dzamiju. Isto kao da si rekao da nema vise Dobar dan vec samo Merhaba. Tata i mama su odavno default i nisu nikakvog jugo porijekla,... pogotovo ne mama koja je prva rjec svakom Homo Sapiensu.Hank Paldum wrote: ↑20/01/2020 23:40
Mene je dijete zvalo tata ali smo se od 92. fino nas dvoje dogovorili da bude babo, mama je ostala mama samo što je malo se pocelo razvlačiti pa je zvučalo maaama. To je jedina promjena. Moje i ženine roditelje je dijete zvalo dido i majka i to je prije i poslije rata tako bilomijenjaj govor, mijenja rijeci, mijenjaj identitet samo da nije jugo porijekla
![]()
-
hAZNADAR
#828 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Starija rjec za boju je mast. Pa eto - neka nekima bude inspiracija.John Cleese wrote: ↑21/01/2020 09:10Ma baba, sta bi drugo bilo.hAZNADAR wrote: ↑21/01/2020 00:04 Neznam, znam samo onu tvrtkovu povelju gdje spominje svoje "praroditeljima". Vjerovatno baba posto se izraz spominje u epici i mitologiji... a za nanu nisam siguran da je turcizam posto se nona, nono, nena, nana,... koristi i u hrvatskim krajevima.
A turcizmi su bakar, boja, bakar, bubreg, budala, čarapa, čelik, džep, jastuk, jogurt, kutija, pamuk, pekmez, sapun, šećer, temelj, torba, barut, čekić, čizma, duhan, jorgan, kajmak, jufka, kajgana, kalja, halva, lokum, pita, somun, balvan, biser, karanfil, krevet, mušterija, rusvaj, sevdah, komšija, kaldrma, dosta, dušman, hajde, kafa, kafana, kašika, kapija, baksuz, čaj, fildžan, sijaseet, sarma, sanduk, merdervine, ćilim, kapija, ortak, javasluk, baksuzluk,... pa kome je do mjenjanja izraza koji podsjecaju na okupaciju - neka izvoli.
U Banjaluci su oficijelno promijenili imena naselja Mejdan, Seher, Budzak, Hiseta, u Obilicevo, Srpske Toplice, Kocicev venac, Lazarevo,..... jer su podsjetnik na tursku okupaciju a u Beogradu eto nisu Karaburmu, Tas Majdan, Terazije,...
A nana (nena) moze znaciti i majka.
Turcizmi (a i druge tudjice) su nase jezicko blago, a neki su u nasem jeziku (kako god ga zvali) i nezamjenjivi, kao boja, primjera radi.
Da, zanimljivo, Srbijanci nisu tako gadljivi na turcizme kao (za nekoga iznenadjujuce) ni na druge stvari slicne naravi (Tomislava, Zvonimira, Ivana koliko hoces). Valjda ne moraju nikome (a najprije sebi) dokazivati da su dobri Srbi, sta li...
A na BiH prostranstvima je imperativ zvati nesto ili nekoga ovako, a ne onako, elegantno "zaboraviti" ne tako daleku, sto kolektivnu sto porodicnu, povijest, davati ova, a ne ona imena... i malo ko je na te kretenluke imun.
Bilo bi bas zanimljivo ozbiljno istraziti otkad datira ta histericna iskljucivost
P.S.
Bakar i kapiju si nabrojao dva puta u istoj recenici - dajmo se koncentrirati, za boga miloga![]()
![]()
Srbi i Hrvati nabrijani na turke janjicare,... nisu ni svjesni koje turicizme koriste i koliko ih je. Misle da se samo radi o marhaba, dzulbastiji, masala, saHat,...
Histericna iskljivost datira od SHS kraljevine kada je poceo trend slafenofilstva kao oficijelni pravac u kulturi.
A pardon(fr) za dva ponavljanja. Metni u niz umjesto toga recimo majmuna, čorbu, čarsaf, pare, limun, sofu,... itd.
- Dozer
- Dozer
#830 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Opet samo supljiranje, a kako bi se izbjeglo odgovaranje. Eeee, tugo moja.hAZNADAR wrote: ↑20/01/2020 23:05Ne usudjujem se odgovoriti na ta pitanja jer ce to dokazati da si u pravu da je Bosnjak ustvari turcizam, sufiks "ak" poput Poljak, Slovak isto turcizam, da osmanska uprava i uticaji na jezik nisu poceli pocetkom 16-og vjeka vec mnogo ranije preko kako kazes turskih trgovaca, strah me tektonskih poremecaja sto ces pobiti cijelu vazecu historiografiju i konacno dokazati da su Bosnjaci ustvari turski isprdak. A posebno me strah pitanja br 5 gdje su Bosanci next level i civilizacijska nadogradnja na zaostalog Bosnjaka.Dozer wrote: ↑20/01/2020 22:38 HaznadarU...evo jos jednom pitanja, da ne kazesda te ne pazim...
1. Da li je islam u Bosnu dosao s osmanskim okupatorima?
2. Da li su Bosnjani krstjani, kao i bogumili, prvi koji su poceli preuzimati novu vjeru zbog interesa (manji porezi, zemlja, itd.)?
3. Da li je prije dolaska osmanskih osvajaca u Bosni postojao islam?
4. Da li se naziv "Bosnjak/ci" pojavljuje zvanicno tek od sredine 15. vijeka?
5. Da li smatras da je Bosnjani > Bosnjaci > Bosanci naziv koji se u istorijskom kontekstu moze smatrati kontinuitetom imena za sve ljude u Bosni, danas BiH, pri cemu je do etno-vjerske diferencijacije na Srbe-pravoslavce, Hrvate-katolike i Bosnjake-muslimane doslo tek krajem 19. vijeka?Ono sto sam ti ranije objasnjavao zaboravi. E sad razguli i ne smaraj vise.
Evo, dacu ti ja odgovore, i to samo DA ili NE.
1. DA
2. DA
3. NE
4. DA
5. Na ovo, ipak, moras sam odgovoriti
Hajd' sad razligu i ne kvotaj me vise ako ne mislis komunicirati na bazi cinjenica. Frizirane istorije ni B ni H ni S me savrseno ne zanimaju.
- Dozer
#831 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Da razjasnimo. Na popisu je pitanje br. 24 glasilo:Hank Paldum wrote: ↑21/01/2020 09:06 I time si opisao perfektno koliko je ozbiljno i u kojem rangu je Bosanac sa popisa. Hvala ti na primjeru da ne moram trošiti vrijeme objašnjavati
"Etnicko/Nacionalno izjasnjavanje"
U nastavku s i bile ponudjene 3 opcije: Bosnjak ..... Hrvat .... Srbin
A ispod toga je stajala linija za dopisivanje po zelji.
Dakle, posto je u pitanju "Etnicko" na prvom mjestu, a na prvom mjestu se nalaze i ponudjeni odgovori, onda je logicno da se ti odgovori odnose na etnicko izjasnjavanje.
Posto je "Nacionlano" na drugom mjestu, a i linija za dopis takodjer, onda je logicno da se drugo odnosi na nacionalno izjasnjavanje.
Dakle, Bosnjaci, Hrvati i Srbi su etnije, kao i svi koji su tu udarili X, a sve ostalo dopisano su nacije
Naravno da ovo nije bas tacno jer su ENV bratija to zamislili poistovijeceno, a kako bi mogli nastaviti ispirati mozak nepismenima, svako svojima.
Last edited by Dozer on 21/01/2020 10:56, edited 1 time in total.
- Dozer
#832 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Ne diraj mi cukucukuncukunamidzu ba
- 512MB
#833 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Koji je samo absurd ovaj popis, dakle u slučaju da se netko izjasnio kao dzedaj onda se to isto pika kao nacija, nacija dzedajaDozer wrote: ↑21/01/2020 10:40Da razjasnimo. Na popisu je pitanje br. 24 glasilo:Hank Paldum wrote: ↑21/01/2020 09:06 I time si opisao perfektno koliko je ozbiljno i u kojem rangu je Bosanac sa popisa. Hvala ti na primjeru da ne moram trošiti vrijeme objašnjavati
"Etnicko/Nacionalno izjasnjavanje"
U nastavku s i bile ponudjene 3 opcije: Bosnjak ..... Hrvat .... Srbin
A ispod toga je stajala linija za dopisivanje po zelji.
Dakle, posto je u pitanju "Etnicko" na prvom mjestu, a na prvom mjestu se nalaze i ponudjeni odgovori, onda je logicno da se ti odgovori odnose na etnicko izjasnjavanje.
Posto je "Nacionlano" na drugom mjestu, a i linija za dopis takodjer, onda je logicno da se drugo odnosi na nacionalno izjasnjavanje.
Dakle, Bosnjaci, Hrvati i Srbi su etnije, kao i svi koji su tu udarili X, a sve ostalo dopisano su nacije![]()
- Dozer
-
swanfilter
#835 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Senin babaN. Tvoj otac. Baba je korijen ...
-
swanfilter
#836 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
- Dozer
#837 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Tacno. Za "tata" i "otac" je tacan prevod "babam", a moze i "babamn" i "baban", zavisno od konteksta, tj. vrste recenice.
Dakle, kako god, "babo" je nasa verzija za tata/otac na turskom.
P.S. Jel' nam ovo CPT otisao do SLO ambasade u Argentini, da vidi kakvo je stanje i ima li on kakvih prava tamo sa svojim SLO pasosem?
- CPT
-
John Cleese
#839 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Staroslovenska rijec bi bila - šarhAZNADAR wrote: ↑21/01/2020 10:25Starija rjec za boju je mast. Pa eto - neka nekima bude inspiracija.John Cleese wrote: ↑21/01/2020 09:10Ma baba, sta bi drugo bilo.hAZNADAR wrote: ↑21/01/2020 00:04 Neznam, znam samo onu tvrtkovu povelju gdje spominje svoje "praroditeljima". Vjerovatno baba posto se izraz spominje u epici i mitologiji... a za nanu nisam siguran da je turcizam posto se nona, nono, nena, nana,... koristi i u hrvatskim krajevima.
A turcizmi su bakar, boja, bakar, bubreg, budala, čarapa, čelik, džep, jastuk, jogurt, kutija, pamuk, pekmez, sapun, šećer, temelj, torba, barut, čekić, čizma, duhan, jorgan, kajmak, jufka, kajgana, kalja, halva, lokum, pita, somun, balvan, biser, karanfil, krevet, mušterija, rusvaj, sevdah, komšija, kaldrma, dosta, dušman, hajde, kafa, kafana, kašika, kapija, baksuz, čaj, fildžan, sijaseet, sarma, sanduk, merdervine, ćilim, kapija, ortak, javasluk, baksuzluk,... pa kome je do mjenjanja izraza koji podsjecaju na okupaciju - neka izvoli.
U Banjaluci su oficijelno promijenili imena naselja Mejdan, Seher, Budzak, Hiseta, u Obilicevo, Srpske Toplice, Kocicev venac, Lazarevo,..... jer su podsjetnik na tursku okupaciju a u Beogradu eto nisu Karaburmu, Tas Majdan, Terazije,...
A nana (nena) moze znaciti i majka.
Turcizmi (a i druge tudjice) su nase jezicko blago, a neki su u nasem jeziku (kako god ga zvali) i nezamjenjivi, kao boja, primjera radi.
Da, zanimljivo, Srbijanci nisu tako gadljivi na turcizme kao (za nekoga iznenadjujuce) ni na druge stvari slicne naravi (Tomislava, Zvonimira, Ivana koliko hoces). Valjda ne moraju nikome (a najprije sebi) dokazivati da su dobri Srbi, sta li...
A na BiH prostranstvima je imperativ zvati nesto ili nekoga ovako, a ne onako, elegantno "zaboraviti" ne tako daleku, sto kolektivnu sto porodicnu, povijest, davati ova, a ne ona imena... i malo ko je na te kretenluke imun.
Bilo bi bas zanimljivo ozbiljno istraziti otkad datira ta histericna iskljucivost
P.S.
Bakar i kapiju si nabrojao dva puta u istoj recenici - dajmo se koncentrirati, za boga miloga![]()
![]()
Srbi i Hrvati nabrijani na turke janjicare,... nisu ni svjesni koje turicizme koriste i koliko ih je. Misle da se samo radi o marhaba, dzulbastiji, masala, saHat,...
Histericna iskljivost datira od SHS kraljevine kada je poceo trend slafenofilstva kao oficijelni pravac u kulturi.
A pardon(fr) za dva ponavljanja. Metni u niz umjesto toga recimo majmuna, čorbu, čarsaf, pare, limun, sofu,... itd.
Rijec mast sam imao priliku cuti i procitati (u nasim krajevima i u nasoj literaturi) samo u opisima boje necije puti - crne masti, crnomasni ili crnomanjast (sto znaci tamnoput), na primjer, a ne i za boju u smislu opceg svojstva.
Rekao bih da je histericna iskljucivost mnogo starija od Kraljevstva SHS, jer nije rijec samo o turcizmima nego i o drugim stvarima, sire rasprostranjenim, a histericima zivotovaznim - izboru osobnih imena, selektivnom pamcenju, povijesnim distorzijama...
Bas za ozbiljnije istrazivanje.
- Hank Paldum
#840 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Ovo šta sam napisao je primjer iz mog života, nisam nigdje napisao da je to bilo pravilo za Bošnjaka ili da se mora svako složiti mada ima dosta primjera gdje je su isto drugi tako postupili.hAZNADAR wrote: ↑21/01/2020 09:40Malo ga i ti precera da prostis. Mislim, privatna stvar ali u biti to nije puno drugacije od baki koje idu u dzamiju. Isto kao da si rekao da nema vise Dobar dan vec samo Merhaba. Tata i mama su odavno default i nisu nikakvog jugo porijekla,... pogotovo ne mama koja je prva rjec svakom Homo Sapiensu.Hank Paldum wrote: ↑20/01/2020 23:40
Mene je dijete zvalo tata ali smo se od 92. fino nas dvoje dogovorili da bude babo, mama je ostala mama samo što je malo se pocelo razvlačiti pa je zvučalo maaama. To je jedina promjena. Moje i ženine roditelje je dijete zvalo dido i majka i to je prije i poslije rata tako bilo
- Dozer
-
hAZNADAR
#842 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Jos kada bi naveo svoje historicare bilo bi super,.. al dovoljno je to da si srusio postojecu historiografiju dr Dozer.Dozer wrote: ↑21/01/2020 10:32Opet samo supljiranje, a kako bi se izbjeglo odgovaranje. Eeee, tugo moja.hAZNADAR wrote: ↑20/01/2020 23:05Ne usudjujem se odgovoriti na ta pitanja jer ce to dokazati da si u pravu da je Bosnjak ustvari turcizam, sufiks "ak" poput Poljak, Slovak isto turcizam, da osmanska uprava i uticaji na jezik nisu poceli pocetkom 16-og vjeka vec mnogo ranije preko kako kazes turskih trgovaca, strah me tektonskih poremecaja sto ces pobiti cijelu vazecu historiografiju i konacno dokazati da su Bosnjaci ustvari turski isprdak. A posebno me strah pitanja br 5 gdje su Bosanci next level i civilizacijska nadogradnja na zaostalog Bosnjaka.Dozer wrote: ↑20/01/2020 22:38 HaznadarU...evo jos jednom pitanja, da ne kazesda te ne pazim...
1. Da li je islam u Bosnu dosao s osmanskim okupatorima?
2. Da li su Bosnjani krstjani, kao i bogumili, prvi koji su poceli preuzimati novu vjeru zbog interesa (manji porezi, zemlja, itd.)?
3. Da li je prije dolaska osmanskih osvajaca u Bosni postojao islam?
4. Da li se naziv "Bosnjak/ci" pojavljuje zvanicno tek od sredine 15. vijeka?
5. Da li smatras da je Bosnjani > Bosnjaci > Bosanci naziv koji se u istorijskom kontekstu moze smatrati kontinuitetom imena za sve ljude u Bosni, danas BiH, pri cemu je do etno-vjerske diferencijacije na Srbe-pravoslavce, Hrvate-katolike i Bosnjake-muslimane doslo tek krajem 19. vijeka?Ono sto sam ti ranije objasnjavao zaboravi. E sad razguli i ne smaraj vise.
Evo, dacu ti ja odgovore, i to samo DA ili NE.
1. DA
2. DA
3. NE
4. DA
5. Na ovo, ipak, moras sam odgovoriti
Hajd' sad razligu i ne kvotaj me vise ako ne mislis komunicirati na bazi cinjenica. Frizirane istorije ni B ni H ni S me savrseno ne zanimaju.
- Dozer
#843 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Haj' ba ne lupetaj. Kakve istoricare moram navoditi za ovo?
Mozemo i drugacije - navedi mi ti istoricare koji tvrde suprotno. I, logicno, daj te njihove citate u kojima tvrde suprotno.
ono...cisto da konacno razbijemo tu tovju napuhanu famu oko istoricara. Samo mi nemoj navoditi njihova imena opet, pliz...daj citate.
Mozemo i drugacije - navedi mi ti istoricare koji tvrde suprotno. I, logicno, daj te njihove citate u kojima tvrde suprotno.
ono...cisto da konacno razbijemo tu tovju napuhanu famu oko istoricara. Samo mi nemoj navoditi njihova imena opet, pliz...daj citate.
Last edited by Dozer on 21/01/2020 11:38, edited 1 time in total.
-
hAZNADAR
#844 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Buduci da takvo misljenje o Ferhadiji imaju samo oni koji su podrzali njeno rusenje - jeste vala bljuvotina.
Tvoj stav o Ferhadiji nije puno drugaciji od Praljkovog o Starom Mostu gdje je kao prst njegovog vojnika bio vrjedniji. Nije ni Stari narocito funkcionalan, cak ni pjesacima slabijih koljena, plus sto imas u Mostaru daleko bolje alternative,... Mozda jednog dana shvatis da su objekti poput Ferhadije mnogo vise od tek bogomolje gdje dolaze bake.
AL neka te - nek dozivim konacno jednog popularnog dijasporca medju fgr. Da znadem kakav profil dijasporca moze proci ovdje.
-
hAZNADAR
- Dozer
#846 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Na sta god hoces.
- Point.
#847 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Potpis. Stari je tata a njegovog tatu dido. Maminog starog sam zvao babo a majka je majka u oba slučaja.hAZNADAR wrote: ↑20/01/2020 23:33Vala tata i mama su bili i ostali glavno oslovljavanje - jos od mog vremena pa do danas. Mozda se babo vratio u nekim sredinama gdje se fura back to islam roots, ali ja to samo kod rjetkih ruralnih cujem. U istocnoj Bosni cesto oca zovu baba.Hank Paldum wrote: ↑20/01/2020 23:00Naravno da ima slučajeva (danas a pogotovo prije rata) da su Bošnjaci zvali ili još zovu svog oca tatom međutim čak i u onom sistemu su iz poštovanja, navike, nepisanog pravila ili bilo kojeg razloga oca ako je vjernik zvali babo, jedan od razloga zašto je babo u onom sistemu bilo seljački a ćaća koji je još netipičnije za naše prostore bilo cool.piupiu wrote: ↑20/01/2020 22:40
Napisao je nekad Dežulović dobru kolumnu o Fatmiru Alispahiću i njegovom insistiranju da je baka Bošnjacima nametnuta i da, ako nemaš nanu ili nenu, nisi Bošnjak, nešto u tom smislu. A čitava je debata krenula oko pjesmice Muharema Omeragića "Moja baka". Ima nane i kod Srba (u Vranju), i none kod Dalmatinaca, a i bake u predratnim miješanim sredinama. Ni kod koga nema potpune jednoobraznosti, pa tako ni Bošnjaka. Apsolutno nema dileme da ima i Bošnjaka koji nisu sunećeni, ali ovom forumskom linijom izgleda da to ne može nikako biti. Ćuna ne laže!![]()
![]()
Tako i sa bakom/nenom, bilo je sigurno i da je neki unuk Bošnjak govorio baka ali ako je poznata vjernica i išla u džamiji ili klanjala nije se sigurno zvala bakom.
Koliko god neko koristio izraze koji su bili češći u onom sistemu (tata, baka itd.) ako su bar 1% poštovali način života tog člana familije nisu ga sigurno zvali univerzalnim nazivima pa na kraju ispadne baka iz džamije ili tata hadžija.
U Banjaluci su dedu i nanu zamijenili babo i majka - tamo negdje 70-tih se samo pomjerilo. Babu i majku zamijenise tata i mama i tako do danas a babo i majka se samo pomjerise na mjesto dede i nane. Ne generalno naravno buduci da je kod mnogih prigradskih i dalje ostalo dido i nana. Interesantno je da je u BL bio dido a ne dedo. Mislim da pretjerujes sa prevelikim promjenama u tom smislu u ovom i bivsem sistemu. Tacno jeste da su neke stvari bile nekada nepopularne i proglasene seljackim,. ali poslije par generacija je to postao default. Tata i mama su generalni izrazi i nista komunisticki, jugoslovenski,.... postojali su i mnogo prije - samo u YU postali neki generalan izraz koji je danas default.
Al da su Bošnjaci ili ljudi iz muslimanskih da tako nazovem porodica za majku/nenu govorili baka čujem sad prvi put. I vjerujem jedini.
- CPT
- MorningStar
#849 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Upravu si baban se odnosi na konkretno “tvoj otac”
- Point.
#850 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Napisao si, ako se ne varam, da ti je prilično svejedno je li Ferhadija tu ili je na njenom mjestu parking. Kad tako napišeš za simbol jednog grada, bio to neki hram, crkva, Stari Most ili džamija onda dođem do zaključka da se groziš time, ono bolimekurac. Veća šteta bi bila da izgori stan negdje u Boriku, pa jel.512MB wrote: ↑21/01/2020 09:21Lijepo si to sročio zemljak, mada si nekoliko neistina naveo, da ne kažem laži:Point. wrote: ↑21/01/2020 09:07 Hm, da remiziramo. Wannabe fgr cool frajer sa perzijskim imenom, veliki banjalučanin koji se pak grozi na Ferhadiju simbol te iste Banjaluke, über urbani bosanac koji ne priznaje etničke skupine naroda u BiH, a vokabular čopa sa svih strana pa malo baka ovdje malo netko ođe.
Šta ti je biti cool i moderan, eba te neđelja.
- ne grozim se na Ferhadiju niti sam gdje to napisao
- priznajem etničke skupine (i to sve, ne samo BHS)