I time si opisao perfektno koliko je ozbiljno i u kojem rangu je Bosanac sa popisa. Hvala ti na primjeru da ne moram trošiti vrijeme objašnjavatiMarlboroGold wrote: ↑21/01/2020 08:42Moze i vjestac. Djeca nek mu budu mali impovi.Hank Paldum wrote: ↑21/01/2020 08:33Onda se nemoj čuditi kada ti dijete treba krenuti u srednju i pitaš ga šta želi biti u životu a on ti odgovori mađioničar, kraj takvog zrelog oca.MarlboroGold wrote: ↑21/01/2020 08:24
Ja svog uvijek zvao tata, a tako su trebala i mene moja djeca kad ih budem imao... međutim na popisu sam se izjasnio kao džedaj pa ćemo se dogovoriti da me zove Master.
Nego ozbiljno sam si rekao da sam stvarno ugrozen. Hvala
Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
- Hank Paldum
#801 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
- Point.
#802 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Hm, da remiziramo. Wannabe fgr cool frajer sa perzijskim imenom, veliki banjalučanin koji se pak grozi na Ferhadiju simbol te iste Banjaluke, über urbani bosanac koji ne priznaje etničke skupine naroda u BiH, a vokabular čopa sa svih strana pa malo baka ovdje malo netko ođe.512MB wrote: ↑20/01/2020 20:33Ime mi je perzijskog porijekla. A za vokabular pa čuj, ima nas koji smo i za vrijeme Juge odrastali istovremeno u više republika, tojest sadašnjih država. Hoću da kažem da baratam različitim jezicima pa i dialektima. Šarenolik mi je porodični background. Uostalom, zar "baka" nije riječ iz bosanskog jezika?
Šta ti je biti cool i moderan, eba te neđelja.
- Bloo
- Globalna šefica
#803 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Cim se organiziramo, vas cemo prve napasti....
The Force is truer than your edible god!
Ahem...
- Hank Paldum
#804 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Ili se dobije na XP +9999 kada se bude spremao slijedeći genocid da se ne živi više u komunističkoj zabludi.
-
John Cleese
#805 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Ma baba, sta bi drugo bilo.hAZNADAR wrote: ↑21/01/2020 00:04 Neznam, znam samo onu tvrtkovu povelju gdje spominje svoje "praroditeljima". Vjerovatno baba posto se izraz spominje u epici i mitologiji... a za nanu nisam siguran da je turcizam posto se nona, nono, nena, nana,... koristi i u hrvatskim krajevima.
A turcizmi su bakar, boja, bakar, bubreg, budala, čarapa, čelik, džep, jastuk, jogurt, kutija, pamuk, pekmez, sapun, šećer, temelj, torba, barut, čekić, čizma, duhan, jorgan, kajmak, jufka, kajgana, kalja, halva, lokum, pita, somun, balvan, biser, karanfil, krevet, mušterija, rusvaj, sevdah, komšija, kaldrma, dosta, dušman, hajde, kafa, kafana, kašika, kapija, baksuz, čaj, fildžan, sijaseet, sarma, sanduk, merdervine, ćilim, kapija, ortak, javasluk, baksuzluk,... pa kome je do mjenjanja izraza koji podsjecaju na okupaciju - neka izvoli.
U Banjaluci su oficijelno promijenili imena naselja Mejdan, Seher, Budzak, Hiseta, u Obilicevo, Srpske Toplice, Kocicev venac, Lazarevo,..... jer su podsjetnik na tursku okupaciju a u Beogradu eto nisu Karaburmu, Tas Majdan, Terazije,...
A nana (nena) moze znaciti i majka.
Turcizmi (a i druge tudjice) su nase jezicko blago, a neki su u nasem jeziku (kako god ga zvali) i nezamjenjivi, kao boja, primjera radi.
Da, zanimljivo, Srbijanci nisu tako gadljivi na turcizme kao (za nekoga iznenadjujuce) ni na druge stvari slicne naravi (Tomislava, Zvonimira, Ivana koliko hoces). Valjda ne moraju nikome (a najprije sebi) dokazivati da su dobri Srbi, sta li...
A na BiH prostranstvima je imperativ zvati nesto ili nekoga ovako, a ne onako, elegantno "zaboraviti" ne tako daleku, sto kolektivnu sto porodicnu, povijest, davati ova, a ne ona imena... i malo ko je na te kretenluke imun.
Bilo bi bas zanimljivo ozbiljno istraziti otkad datira ta histericna iskljucivost
P.S.
Bakar i kapiju si nabrojao dva puta u istoj recenici - dajmo se koncentrirati, za boga miloga
- agent_zero
#806 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Danas samo poturice forsiraju djecu da oca zovu "baabo".
Poturice koje ne drže do sebe, nego prihvataju identitet i jezik drugog, okupatorskog naroda.
Kod normalnog bošnjačkog svijeta je uvijek bilo "tata/mama/dedo(deda)/nana(majka)".
Poturice koje ne drže do sebe, nego prihvataju identitet i jezik drugog, okupatorskog naroda.
Kod normalnog bošnjačkog svijeta je uvijek bilo "tata/mama/dedo(deda)/nana(majka)".
-
John Cleese
#807 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Jeste, provjereno.
Ja kazem: "Jedi!"
Zecov kaze: "Sit sam!"
- Bloo
- Globalna šefica
#808 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Vidis...i ljudi koji ne pripadaju tvojoj grupaciji su prosli kroz ratna stradanja...u Sarajevu pod opsadom snajperi nisu birali. Ti i dalje generilizaj sve i mrzi i potenciraj strah, ja necu. Svakom po zaslugama. Bez generalizacija.Hank Paldum wrote: ↑21/01/2020 09:09Ili se dobije na XP +9999 kada se bude spremao slijedeći genocid da se ne živi više u komunističkoj zabludi.
To dugujem jednom Mihajlu Petrovicu, pokoj mu dusi i jednom i njegovom saborcu, rahmet mu dusi...
@piupiu
Perpetuating victimhood?
-
John Cleese
- 512MB
#810 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Lijepo si to sročio zemljak, mada si nekoliko neistina naveo, da ne kažem laži:Point. wrote: ↑21/01/2020 09:07 Hm, da remiziramo. Wannabe fgr cool frajer sa perzijskim imenom, veliki banjalučanin koji se pak grozi na Ferhadiju simbol te iste Banjaluke, über urbani bosanac koji ne priznaje etničke skupine naroda u BiH, a vokabular čopa sa svih strana pa malo baka ovdje malo netko ođe.
Šta ti je biti cool i moderan, eba te neđelja.
- ne grozim se na Ferhadiju niti sam gdje to napisao
- priznajem etničke skupine (i to sve, ne samo BHS)
-
Bodkin
#811 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
A zato su danas djeca tako uspjesna? Jer su im tate veliki osvjesteni srbi/bosnjaci/hrvati. Sad sve ima smislaHank Paldum wrote: ↑21/01/2020 08:33Onda se nemoj čuditi kada ti dijete treba krenuti u srednju i pitaš ga šta želi biti u životu a on ti odgovori mađioničar, kraj takvog zrelog oca.MarlboroGold wrote: ↑21/01/2020 08:24Ja svog uvijek zvao tata, a tako su trebala i mene moja djeca kad ih budem imao... međutim na popisu sam se izjasnio kao džedaj pa ćemo se dogovoriti da me zove Master.Hank Paldum wrote: ↑20/01/2020 23:40 Mene je dijete zvalo tata ali smo se od 92. fino nas dvoje dogovorili da bude babo, mama je ostala mama samo što je malo se pocelo razvlačiti pa je zvučalo maaama. To je jedina promjena. Moje i ženine roditelje je dijete zvalo dido i majka i to je prije i poslije rata tako bilo
- MarlboroGold
#812 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Brko nemas sta objasnjavati. Svakako sve provlacis kroz vlastito ideolosko sito. Zato sam ja prvi okrenuo na zajebanciju jer se s tobom, CPTom i jos nekim pojedincima ne moze drugacije.Hank Paldum wrote: ↑21/01/2020 09:06I time si opisao perfektno koliko je ozbiljno i u kojem rangu je Bosanac sa popisa. Hvala ti na primjeru da ne moram trošiti vrijeme objašnjavatiMarlboroGold wrote: ↑21/01/2020 08:42Moze i vjestac. Djeca nek mu budu mali impovi.Hank Paldum wrote: ↑21/01/2020 08:33
Onda se nemoj čuditi kada ti dijete treba krenuti u srednju i pitaš ga šta želi biti u životu a on ti odgovori mađioničar, kraj takvog zrelog oca.
Nego ozbiljno sam si rekao da sam stvarno ugrozen. Hvala
- Bloo
- Globalna šefica
#813 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Pa i pravu je...Alijina djeca uspjesna, Bakirova, Dodikova, a tek Coviceva...
- MarlboroGold
#814 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
-
hAZNADAR
#815 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Fgr po pravilu sebe bolje opise nego bilo ko drugi.agent_zero wrote: ↑21/01/2020 09:13 Danas samo poturice forsiraju djecu da oca zovu "baabo".
- MarlboroGold
#816 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Mislio je na turcizme.
Sigurno je i Husein-kapetan bio FGR.
Sigurno je i Husein-kapetan bio FGR.
-
hAZNADAR
#817 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Malo ga i ti precera da prostis. Mislim, privatna stvar ali u biti to nije puno drugacije od baki koje idu u dzamiju. Isto kao da si rekao da nema vise Dobar dan vec samo Merhaba. Tata i mama su odavno default i nisu nikakvog jugo porijekla,... pogotovo ne mama koja je prva rjec svakom Homo Sapiensu.Hank Paldum wrote: ↑20/01/2020 23:40
Mene je dijete zvalo tata ali smo se od 92. fino nas dvoje dogovorili da bude babo, mama je ostala mama samo što je malo se pocelo razvlačiti pa je zvučalo maaama. To je jedina promjena. Moje i ženine roditelje je dijete zvalo dido i majka i to je prije i poslije rata tako bilo
-
hAZNADAR
#818 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Husein kapetan se borio protiv osmanske politike a ne kulture i vjere. AKo fgr mzoe uopce razluciti te stvari.
Kada je vec trend odturcavanja kod fgr - koji je alternativni naziv Sarajeva onda?
-
sumirprimus
#819 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
pa oni su svoju politiku i sprovodili ovde kroz kulturu i vjeru hehe
- 512MB
#820 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
MarlboroGold wrote: ↑21/01/2020 09:33Dzaba im i Ramen![]()

- CPT
-
John Cleese
#822 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Bas "poturice" i "samo poturice"?agent_zero wrote: ↑21/01/2020 09:13 Danas samo poturice forsiraju djecu da oca zovu "baabo".
Zanimljiv izbor rijeci.
- 512MB
#823 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Mene kao i moju suprugu djeca zovu imenom, a ponekad i otac/majka, tojest Mutter/Vater. Nikad mama, babo, tata, itdagent_zero wrote: ↑21/01/2020 09:13 Danas samo poturice forsiraju djecu da oca zovu "baabo".
-
Bodkin
#824 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
E cuj jugo porijeklahAZNADAR wrote: ↑21/01/2020 09:40Malo ga i ti precera da prostis. Mislim, privatna stvar ali u biti to nije puno drugacije od baki koje idu u dzamiju. Isto kao da si rekao da nema vise Dobar dan vec samo Merhaba. Tata i mama su odavno default i nisu nikakvog jugo porijekla,... pogotovo ne mama koja je prva rjec svakom Homo Sapiensu.Hank Paldum wrote: ↑20/01/2020 23:40
Mene je dijete zvalo tata ali smo se od 92. fino nas dvoje dogovorili da bude babo, mama je ostala mama samo što je malo se pocelo razvlačiti pa je zvučalo maaama. To je jedina promjena. Moje i ženine roditelje je dijete zvalo dido i majka i to je prije i poslije rata tako bilo
-
Bodkin