Kad udjemo u EU, ne gine nam parent 1 i parent 2.
Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
- piupiu
-
muzicar_iz_parka
#777 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Znaci ondaK kazem jebem ti prvog parenta 
- piupiu
#778 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Oba, nema rodne diskriminacije u EU!
- MorningStar
- piupiu
#780 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Gender 1 i gender 2.MorningStar wrote: ↑21/01/2020 00:20Kad vidim ono “gender reveal party” okrene mi se stomak ...kakvi idiotluci strasno..
- piupiu
#781 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Etno-nacionalne nedoumice i patnje...
U traganju za demokratskom nacijom
Piše: Senadin Lavić
Vera Kržišnik Bukić, Z. Hadžidedić, E. Zgodić, M. Filipović, S. Bandžović i mnogi drugi, ukazali su na dominantni oblik nacionalizma u Bosni i okruženju koji se zasniva na etničkom i religijskom poimanju identiteta zajednice. U tom obliku pojavljuje se dominacija religije, jer su zemlje jugoistočne Evrope dugo bile pod vlašću velikih imperija unutar kojih se odvijao višestoljetni procesa religijskog prozelitizma koji je vodio ka učvršćivanju “nacionalnog identiteta” na osnovama religijskog ekskluzivizma koji se vremenom pokazao kao krut, neprijemčiv za razlike i isključujući.
Zato je neophodno dovoditi u odnos evropski racionalizam, nacionalizam i konstituiranje država sa etničko-religijskim konstrukcijama identiteta u jugoistočnoj Evropi. Iz te razlike i osnove razvijaju se “dva svijeta” ili dvije odvojene “galaksije” definiranja kolektivnog identiteta. [...]
H. Kohn je pravio jednu od mnogih klasifikacija nacionalizma: zapadni (engleski i francuski nacionalizam) i nezapadni (istočni) nacionalizam (zatvoreno autoritarno društvo, mitovi, antiprosvjetiteljstvo). Ova gruba razlika nam pomaže da sagledavamo na idealnotipskoj razini distinkciju i specifičnosti povijesnih procesa. I, naravno, da bar donekle razumijemo povijesnu
dramu Bosne i zemlja u regionu!
https://www.oslobodjenje.ba/dosjei/teme ... jom-469578
- piupiu
-
hAZNADAR
#783 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Ma i SDA je uradila istu gresku kao i jugosloveni nekada po tom pitanju. A to je promoviranje svojih stranackih heroja kao nacionalnih. Imali smo nekada 7 sekratara SKOJ-a koje niko nije znao ni nabrojati ni zasto su zasluzili vjecnost,... a danas Busaladzica koji je isto samo stranacki heroj. Hajd razumijem da su sklonili Hajduk Veljka, Obilica,.. ali mnoge heroje NOB - nisu trebali. Opet, niko nije otisao daleko kao Srbi koji su mijenjali imena gradova i velikih naselja kao u Banjaluci.Loki2k9 wrote: ↑21/01/2020 00:11Banja Luka se za vrijeme OC i razvila kao grad. Ta imena naselja, ne bih da ispadnem naivan, ali mislim da su autohtona. Ova nova, dakako, su u ime novog okupatora.
Ne treba zaboraviti kako se bune kada se u Sarajevu mijenjaju nazivi ulica, vraćaju se stari prije nego su im dali imena srpskih eroja ali oni to ne znaju već kažu da se islamiziraju vještački.
Turkofilija i turkofobija su samo dvije krajnosti gdje nema pametnih. SDA je ipak malo veci problem po tom pitanju od fgr koji caruje samo na ovom forumu.
Imamo hiljade turcizama u rjecniku u svim jezicima i samo budale mogu bjezati od pojedinih turcizama a zanemariti ostale poput:
bakar, boja, bakar, bubreg, budala, čarapa, čelik, džep, jastuk, jogurt, kutija, pamuk, pekmez, sapun, šećer, temelj, torba, barut, čekić, čizma, duhan, jorgan, kajmak, jufka, kajgana, kalja, halva, lokum, pita, somun, balvan, biser, karanfil, krevet, mušterija, rusvaj, sevdah, komšija, kaldrma, dosta, dušman, hajde, kafa, kafana, kašika, kapija, baksuz, čaj, fildžan, sijaseet, sarma, sanduk, merdervine, ćilim, kapija, ortak, javasluk, baksuzluk,...
U hrvatskom imas zamjene za neke poput rucnik - peskir, plahta - carsaf,.. koje koriste i ostali,.. ali ne bas na sve.
Valjalo bi onda promijeniti i ime Sarajeva,... saray - hmmmm
-
John Cleese
#784 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
I da ukinemo pojedinacno spominjanje tih jedinica, jer tu ne bi mogli izbjeci makar i nehoticno sugeriranje komparacije po znacaju (upotrebom rednih brojeva) ili gluho bilo, nametanje rodne ili spolne uloge
-
John Cleese
-
John Cleese
- MarlboroGold
#787 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Ja svog uvijek zvao tata, a tako su trebala i mene moja djeca kad ih budem imao... međutim na popisu sam se izjasnio kao džedaj pa ćemo se dogovoriti da me zove Master.Hank Paldum wrote: ↑20/01/2020 23:40 Mene je dijete zvalo tata ali smo se od 92. fino nas dvoje dogovorili da bude babo, mama je ostala mama samo što je malo se pocelo razvlačiti pa je zvučalo maaama. To je jedina promjena. Moje i ženine roditelje je dijete zvalo dido i majka i to je prije i poslije rata tako bilo
- Bloo
- Globalna šefica
- Bloo
- Globalna šefica
#789 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Nacionalno ili religijski?MarlboroGold wrote: ↑21/01/2020 08:24Ja svog uvijek zvao tata, a tako su trebala i mene moja djeca kad ih budem imao... međutim na popisu sam se izjasnio kao džedaj pa ćemo se dogovoriti da me zove Master.Hank Paldum wrote: ↑20/01/2020 23:40 Mene je dijete zvalo tata ali smo se od 92. fino nas dvoje dogovorili da bude babo, mama je ostala mama samo što je malo se pocelo razvlačiti pa je zvučalo maaama. To je jedina promjena. Moje i ženine roditelje je dijete zvalo dido i majka i to je prije i poslije rata tako bilo
Da se organiziramo napokon majkamustara....
- dale cooper
#790 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Zar ti nisi Sith?Bloo wrote: ↑21/01/2020 08:28Nacionalno ili religijski?MarlboroGold wrote: ↑21/01/2020 08:24Ja svog uvijek zvao tata, a tako su trebala i mene moja djeca kad ih budem imao... međutim na popisu sam se izjasnio kao džedaj pa ćemo se dogovoriti da me zove Master.Hank Paldum wrote: ↑20/01/2020 23:40 Mene je dijete zvalo tata ali smo se od 92. fino nas dvoje dogovorili da bude babo, mama je ostala mama samo što je malo se pocelo razvlačiti pa je zvučalo maaama. To je jedina promjena. Moje i ženine roditelje je dijete zvalo dido i majka i to je prije i poslije rata tako bilo
- Bloo
- Globalna šefica
#791 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Ma krenuh da joj (popisivacici) kazem Sith al kontam upisat ce mi shit ili šija pod nacionalnost i onda drame...nego sestro pisi Dzedaj...sa Dz ...izostavi Dzevada.dale cooper wrote: ↑21/01/2020 08:28Zar ti nisi Sith?Bloo wrote: ↑21/01/2020 08:28Nacionalno ili religijski?MarlboroGold wrote: ↑21/01/2020 08:24
Ja svog uvijek zvao tata, a tako su trebala i mene moja djeca kad ih budem imao... međutim na popisu sam se izjasnio kao džedaj pa ćemo se dogovoriti da me zove Master.
Da se organiziramo napokon majkamustara....![]()
![]()
- Hank Paldum
#792 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Onda se nemoj čuditi kada ti dijete treba krenuti u srednju i pitaš ga šta želi biti u životu a on ti odgovori mađioničar, kraj takvog zrelog oca.MarlboroGold wrote: ↑21/01/2020 08:24Ja svog uvijek zvao tata, a tako su trebala i mene moja djeca kad ih budem imao... međutim na popisu sam se izjasnio kao džedaj pa ćemo se dogovoriti da me zove Master.Hank Paldum wrote: ↑20/01/2020 23:40 Mene je dijete zvalo tata ali smo se od 92. fino nas dvoje dogovorili da bude babo, mama je ostala mama samo što je malo se pocelo razvlačiti pa je zvučalo maaama. To je jedina promjena. Moje i ženine roditelje je dijete zvalo dido i majka i to je prije i poslije rata tako bilo
- MarlboroGold
#793 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Trebam se konsultovati sa CPTBloo wrote: ↑21/01/2020 08:28Nacionalno ili religijski?MarlboroGold wrote: ↑21/01/2020 08:24Ja svog uvijek zvao tata, a tako su trebala i mene moja djeca kad ih budem imao... međutim na popisu sam se izjasnio kao džedaj pa ćemo se dogovoriti da me zove Master.Hank Paldum wrote: ↑20/01/2020 23:40 Mene je dijete zvalo tata ali smo se od 92. fino nas dvoje dogovorili da bude babo, mama je ostala mama samo što je malo se pocelo razvlačiti pa je zvučalo maaama. To je jedina promjena. Moje i ženine roditelje je dijete zvalo dido i majka i to je prije i poslije rata tako bilo
- CPT
#794 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Ne moras... samo prati onu staru i poznatu "imas PAPIRE imas NACIJU" i odgovor je tu. Ako ti se ta ne svidja nisam prava adresaMarlboroGold wrote: ↑21/01/2020 08:34Trebam se konsultovati sa CPTBloo wrote: ↑21/01/2020 08:28Nacionalno ili religijski?MarlboroGold wrote: ↑21/01/2020 08:24
Ja svog uvijek zvao tata, a tako su trebala i mene moja djeca kad ih budem imao... međutim na popisu sam se izjasnio kao džedaj pa ćemo se dogovoriti da me zove Master.
Da se organiziramo napokon majkamustara....![]()
- MarlboroGold
#795 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Moze i vjestac. Djeca nek mu budu mali impovi.Hank Paldum wrote: ↑21/01/2020 08:33Onda se nemoj čuditi kada ti dijete treba krenuti u srednju i pitaš ga šta želi biti u životu a on ti odgovori mađioničar, kraj takvog zrelog oca.MarlboroGold wrote: ↑21/01/2020 08:24Ja svog uvijek zvao tata, a tako su trebala i mene moja djeca kad ih budem imao... međutim na popisu sam se izjasnio kao džedaj pa ćemo se dogovoriti da me zove Master.Hank Paldum wrote: ↑20/01/2020 23:40 Mene je dijete zvalo tata ali smo se od 92. fino nas dvoje dogovorili da bude babo, mama je ostala mama samo što je malo se pocelo razvlačiti pa je zvučalo maaama. To je jedina promjena. Moje i ženine roditelje je dijete zvalo dido i majka i to je prije i poslije rata tako bilo
Nego ozbiljno sam si rekao da sam stvarno ugrozen. Hvala
- Bloo
- Globalna šefica
#796 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Sta fali madzionicarima?Hank Paldum wrote: ↑21/01/2020 08:33Onda se nemoj čuditi kada ti dijete treba krenuti u srednju i pitaš ga šta želi biti u životu a on ti odgovori mađioničar, kraj takvog zrelog oca.MarlboroGold wrote: ↑21/01/2020 08:24Ja svog uvijek zvao tata, a tako su trebala i mene moja djeca kad ih budem imao... međutim na popisu sam se izjasnio kao džedaj pa ćemo se dogovoriti da me zove Master.Hank Paldum wrote: ↑20/01/2020 23:40 Mene je dijete zvalo tata ali smo se od 92. fino nas dvoje dogovorili da bude babo, mama je ostala mama samo što je malo se pocelo razvlačiti pa je zvučalo maaama. To je jedina promjena. Moje i ženine roditelje je dijete zvalo dido i majka i to je prije i poslije rata tako bilo
- MarlboroGold
- Bloo
- Globalna šefica
#798 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Ma cim se deklarises kao B/H/S, dijete cim se rodi dobije na XP +9999
- Point.
#799 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Pa ne može. Ko ide u džamiju znači da je vjernik a čisto sumnjam da će vjernik maminu mamu zvati baka. Ne zovu oca tata nego babo i sad ti se ko ibretiš. Nije to nikakav nacionalizam nego suhe ili suve ako više preferiraš činjenice. Često sam u BL pa znam da bi rado random Pantelija da džamije ili rakete kako od milja zovu, da ponovo lete ka Stvoritelju, arlauču puno kako kaže Vođa.Bodkin wrote: ↑20/01/2020 20:49Jebote tito jel te stid tolikog nacionalizma odvratnog? Sta, ne moze baka i u dzamiju jel? Ili ako je baka onda je ceto garant. U ti bi nekog ubijedio da gradi drzavu sa tobom. JastaPoint. wrote: ↑20/01/2020 17:58
Ejs baka.
Zemljače, možeš ti furati tu furku bogomolje bljak, nisam religiozan, jebo hodže i popove, Vrbas, koke, Borac i tu priču, možda impresioniraš nekog Panteliju ili Milorada ali samo na tren, jer da opet imaju priliku opet bi te protjerali ili u najgorem slučaju skratili za glavu. Jer imaš ime koje te definiše i dok im ti objasniš da ti ne priznaješ nikakve Bošnjake, kako si ti zapravo cool, FGR i kako te zaboli kurac što će Ferhadija letjeti u vazduh ode glava.
Ferhadija je bila i je simbol cijelog grada i svih njenih građana, bez obzira na vjeru, jesu li vjernici ili ne, zgrada koja definiše BL, njenu istoriju, sadašnjost i budućnost. Ako si već toliki banjalučanin za kakvog se predstavljaš, ovaj izjava je za svaku osudu.
Ko je rekao da je četo garant? Što histerišeš bez potrebe? Haj da te opalim još jednom činjenicom ovako stojeći, bakom ili babom kažu u Srbiji i Hrvatskoj, a i Srbi i Hrvati u BiH, u bošnjačkim familijama ili familijama ateista muslimanskog imena se kaže nana, nena, majka. You pick.
Ne moš navijati za Zvezdu i Partizan istovremeno jel da. Mislim, možeš ali ko će te uzeti za ozbiljno. Pa jel.
Jarane, realno ko bi pravio i državu sa tobom koji živi u lala svijetu gdje se sve može, gdje su kućice od marmelade a prozori od čokolade. Postoje pravila, a kad nema pravila nastaje haos.
- 512MB
#800 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Za sve one koji su se izgubili na poslanikovom putu toplo preporučujem da nađu smiraj u crkvi letećeg spaghettimonster, sa preko 30 miliona vjernika i nekoliko stotina bogomolja širom svjeta.
spaghettimonster.org
spaghettimonster.org