Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Locked
MarlboroGold

#551 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MarlboroGold »

CPT znas li ko je Miroslav Klose?
piupiu

#552 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

Ubi bene, ibi patria!

:bih:
Dozer

#553 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

CPT wrote: 20/01/2020 16:14 Lako... homeland ti je domovina, drzava onih prije tebe...Njihova kultura, njihov jezik, obicaji, ... Imas samo jednu. Na domovinu te ne veze komad papira. Danas ti domovina X, sutra y, a za godinu dana Y. Sutra se preselim medju Japance i eto domovina mi Japan. How yes no. I zaista nema potrebe da se upustas u licne diskvalifikacije jer nema problema kod mene jer tako misli 99,99% Bosnjaka ovdja a i drzava.

Nikog ovdje ne vjeruje da mozes zbog jodlanja postati Slovenac i niko to i ne pokusava.
Domovina (homeland) ti je ono gdje si rodjen. Fatherland ti je domovina po precima. Sve novo ti nije nijedno od ovoga. Opet lupas gluposti ne bi li se izvadio iz nebuloze u koju se sam dovede :D

Zbog jodlanja neces postati Slovenac, ali ako imas njihove papire po rodjenju, ili po naturalizaciji, onda jesi Slovenac :D

Doduse, ne znam kako ces proci u ambasadi SLO u Argentini, al' eto...vjerovatno ce te u SLO ambasadi u Svedskoj, pa i usred Sarajeva, primiti kao svog drzavljanina i pripadnika svoje nacije ako im das SLO pasos :D
A dobro je, sto ces kao Mujo, cak moci i traziti kakve love za kulturno uzdizanje Bosnjaka :D
Last edited by Dozer on 20/01/2020 16:21, edited 3 times in total.
Bloo
Globalna šefica

#554 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

CPT wrote: 20/01/2020 16:14
Bloo wrote: 20/01/2020 16:08 Kako mi homeland moze biti drzava u kojoj se moj pradjed rodio, a djed i nana i roditelji u Sloveniji?
KAKO?
BiH moze u tom slucaju biti zemlja mojih predaka kao fatherland.
Ali moj native land je Slovenija.
Problem je sto domovina ukljucuje i identificiranje i lokaciju. Kod tebe je slucaj da nemas identificiranje sa kulturom i ostalim elementima.
Imas identificiranje sa BiH u kojoj ne zivis desetljecima.
Sto nije problem, naravno.

Najbolje je da se svi vrate otamo odakle su im preci :D nadam se da su moji neki Kelti sto su otfurali do Irske...
Lako... homeland ti je domovina, drzava onih prije tebe...Njihova kultura, njihov jezik, obicaji, ... Imas samo jednu. Na domovinu te ne veze komad papira. Danas ti domovina X, sutra y, a za godinu dana Y. Sutra se preselim medju Japance i eto domovina mi Japan. How yes no. I zaista nema potrebe da se upustas u licne diskvalifikacije jer nema problema kod mene jer tako misli 99,99% Bosnjaka ovdja a i drzava.

Nikog ovdje ne vjeruje da mozes zbog jodlanja postati Slovenac i niko to i ne pokusava.
Za domovinu te veze vise od toga naravno.
A tek za pradomovinu :D

Tvoj native land je Slovenija ako si roden tamo. Zemlja tvojih predaka je BiH i tvoja domovina u srcu. Vec vise generacija...A ako te Slovenija diskriminira, ne znam sta da ti kazem.

Kakve licne diskvalifikacije? O.o
CPT

#555 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

MarlboroGold wrote: 20/01/2020 16:17 CPT znas li ko je Miroslav Klose?
sigurno neki vrlo vazan pojedinac koji ima "dobar razlog" za nesto
Hank Paldum

#556 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

Dozer wrote: 20/01/2020 16:02
Kejn wrote: 20/01/2020 15:56 Ja imam ad block ukljucen i nije mi blokiran, jer ad block ne blokira FB stranice. Nemam ni facebook. Prije da si vidio video al ne znaš šta da odgovoriš.
Tjah... Ne valja ti ad block ;)

Image
Volio bih da @Kejn postavi malo više detalja (gdje je ovo tačno) pa bih mogao i naći na YouTube ako ne možes pogledati jer slika je, moram priznati, stvarno impresivna koliko ke se mladih Srba okupilo, bez pretjerivanja. Na ovakvom skupu bi im SNSD pozavidio. Ovim videom pada u vodu ono šta si pisao o stanju na terenu ali sam to znao i bez ovog dokaza
Haman2

#557 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Haman2 »

Image

Niko tvoj osim " bake nije krocio u dzamiju". Koliko ja znam bake ne idu u dzamiju nego katerdralu ili crkvu. U dzamije idu nene ili nane.
Last edited by Haman2 on 20/01/2020 16:20, edited 1 time in total.
Dozer

#558 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

CPT wrote: 20/01/2020 16:15 Rece onaj koji tvrdi da nacionalnost nema veze sa papirima. Za razliku od nekih koji tvrde da ima osim ako imas "dobar razlog" ili je tako lakse :lol:
Ti si se, jarane, totalno pogubio :lol: :lol: :lol:

Pa upravo ti mjesecima tvrdis da nacionalnost nema nikakve veze s papirima :lol: :lol: :lol: :lol:

Daj nas sad prosvijetli - ti, koji imas SLO papire, sta si po nacionalnosti? :D
piupiu

#559 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

Ne znam čemu vezivanje bošnjačkog za srpski nacionalizam, neke gradacije, ovo, ono. Svaki je problem za sebe.
escobar__

#560 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by escobar__ »

Al' najjače je to da on i porodica nisu kročili ni u jednu džamiju pa k'o veli jebat je, ne treba nam.

Jebo te led logike... :lol:
CPT

#561 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

Bloo wrote: 20/01/2020 16:18Kakve licne diskvalifikacije? O.o
Kod tebe je slucaj da nemas identificiranje sa kulturom i ostalim elementima.

Mislim, mogu i ja tako identificirati tudje "problem" samo nisam bas siguran da ce se to svidjeti nekima. Pogotovo moderatorima.

Slovenije nije native land, fatherland ili homeland. Smo privremena adresa gdje boravimo. Vecina nas svakako zavrsi u domovini (koja nije privremena adresa).

Usput, gdje tacno sam ja rekao da neko nekog diskriminira ili se zalio?! Zar nisam bas 10x rekao da ne zelim biti dio neke random nacije pored svoje?!
Dozer

#562 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Hank Paldum wrote: 20/01/2020 16:18 Volio bih da @Kejn postavi malo više detalja (gdje je ovo tačno) pa bih mogao i naći na YouTube ako ne možes pogledati jer slika je, moram priznati, stvarno impresivna koliko ke se mladih Srba okupilo, bez pretjerivanja. Na ovakvom skupu bi im SNSD pozavidio. Ovim videom pada u vodu ono šta si pisao o stanju na terenu ali sam to znao i bez ovog dokaza
Stvar je u tome sto sam ja pisao o stanju na terenu i u generacijskom smislu, tacniej pisem godinama. Vecina danasnje mladjarije je zadojena 30-ogodisnjim nebulozama, tako da gomila mladjarije na kojekakvim nacionalistickim ili etno-vjersko-nacionalistickim okupljanjima danas uopste nije cudna stvar.
Ali, takve slike pokazuju i nesto drugo - odsustvo starijih generacija.
hAZNADAR

#563 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

escobar__ wrote: 20/01/2020 16:21 Al' najjače je to da on i porodica nisu kročili ni u jednu džamiju pa k'o veli jebat je, ne treba nam.

Jebo te led logike... :lol:
Ima logike ako si dio neke raje. Niko nije sa takvim misljenjem solo - samo dio necega.
CPT

#564 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

Dozer wrote: 20/01/2020 16:20
CPT wrote: 20/01/2020 16:15 Rece onaj koji tvrdi da nacionalnost nema veze sa papirima. Za razliku od nekih koji tvrde da ima osim ako imas "dobar razlog" ili je tako lakse :lol:
Ti si se, jarane, totalno pogubio :lol: :lol: :lol:

Pa upravo ti mjesecima tvrdis da nacionalnost nema nikakve veze s papirima :lol: :lol: :lol: :lol:

Daj nas sad prosvijetli - ti, koji imas SLO papire, sta si po nacionalnosti? :D
Ne pratis ti stvar... Ako idemo tvojom pricom onda je majstor gore NACIONALNI HRVAT jer ima HR papire.

Ja ne vjerujem u tu pricu pa cu mu vjerovati da je NACIONALNI BOSANAC, kao sto sam i ja BOSNJAK.
Dozer

#565 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Nacionalni Bosnjak? Dokazi :D
CPT

#566 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

Jasto bi ja to tebi dokazivao...Al eto ako vec hoces ukucaj u Google Popis stanovnistva BiH :lol:
John Cleese

#567 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by John Cleese »

piupiu wrote: 20/01/2020 16:17 Ubi bene, ibi patria!

:bih:
Post je prijavljen moderaciji, jer poziva na nasilje prema manje inteligentnim osobama.

A i to iza zareza mi je sumnjivo :|
Dozer

#568 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

:lol: :lol:
hAZNADAR

#569 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 20/01/2020 16:28 Nacionalni Bosnjak? Dokazi :D
U cemu je problem - terminologija?

Jeli ti normalnije i logicnije - "bosnjacke nacionalnosti"?
Dozer

#570 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

NIje po Ustavu BiH. Ne moze, jbg. :D
hAZNADAR

#571 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 20/01/2020 16:34 NIje po Ustavu BiH. Ne moze, jbg. :D
Sta nije po ustavu?
Dozer

#572 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Terminologija.
piupiu

#573 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

Bloo wrote: 20/01/2020 12:53
CPT wrote: 20/01/2020 12:40
Bloo wrote: 20/01/2020 12:36

Šta bi tebe zadovoljilo?
Da se svi izjasne Bosancima i Hercegovcima, tj. oni koji žive u BiH?
Ili da Bošnjaci imaju svoju državu koju će zapišati svojim imenom?
Nejasno mi je.
Apsolutno ne razumijem ovo tvoje naprave svoje države i zapisaju svojim imenom...mislis na RS?
Ja sam zadovoljan. Nemam nedoumice i patnje u vezi identiteta. Kao i 99% Bosnjaka u BiH. Ovdje su nezadovoljni Nacionalni Bosanaci. Sasvim mi je svejedno sta su drugi sve dok to ne pocnu prodavati pricu o mucenistvu i pravdi.

Bosanci i Hercegovci je veza sa drzavom, nije veza sa narodom. U BiH zive 3 naroda. Ne postoji jedinstvena nacija. Pogotovo za ostale narode u BiH. Zbog toga i imas "HZB" i "RS" (izmedju ostalog).
3 naroda + jos ko?
Prema Ustavu BiH. 3 naroda i još ko čine GRAĐANE BiH?
Prema Ustavu BiH 3 naroda kao konstitutivni u zajednici sa ostalima (kako se ovo rado ignoriše), i gradjani (kakva nakaradna konstrukcija):
Podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u Njujorku 26. 9.
1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine:
hAZNADAR

#574 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 20/01/2020 16:35 Terminologija.
Mislis kada neko kaze ili napise "bosnjacke nacionalnosti" - da je to neustavno ili sta vec?
Hank Paldum

#575 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

Dozer wrote: 20/01/2020 16:24
Hank Paldum wrote: 20/01/2020 16:18 Volio bih da @Kejn postavi malo više detalja (gdje je ovo tačno) pa bih mogao i naći na YouTube ako ne možes pogledati jer slika je, moram priznati, stvarno impresivna koliko ke se mladih Srba okupilo, bez pretjerivanja. Na ovakvom skupu bi im SNSD pozavidio. Ovim videom pada u vodu ono šta si pisao o stanju na terenu ali sam to znao i bez ovog dokaza
Stvar je u tome sto sam ja pisao o stanju na terenu i u generacijskom smislu, tacniej pisem godinama. Vecina danasnje mladjarije je zadojena 30-ogodisnjim nebulozama, tako da gomila mladjarije na kojekakvim nacionalistickim ili etno-vjersko-nacionalistickim okupljanjima danas uopste nije cudna stvar.
Ali, takve slike pokazuju i nesto drugo - odsustvo starijih generacija.
Pa i šta će im starije generacije? Odradili svoje 90ih, sad čuvaju unučad da se deca provedu a i doslo se u godine, bole noge, leđa, kuk.
20 godina iza rata je bilo "dok pomru starije generacije pa će se normalno živjeti" eto počinju umirati a mladi još gori i to je pravo stanje na terenu i ne pada mi na pamet djecu svoju tom riziku izlagati, neka se bliži ko voli.
Navratim i ja u mnoga mjesta u rs-u, budem na terenu, sretnem bivše komsije, školske prijatelje i radne kolege a i upoznam nove ljude. Razgovaramo o normalnim stvarima kao i sa Bošnjacima, familijom međutim uvijek postoji neki oprez od određenih tema tako da će to uvijek biti u zraku što onemogućava suživot.
Ja čak vjerujem u iskreno prijateljstvo sa Srbinom i Hrvatom ali to može samo biti na nekom drugom neutralnom mjestu
Locked