piupiu wrote: ↑20/01/2020 12:05 Pa dobro, majku mu, kakvim, uopšte, volšebnim metodama neko dodje do zaključka da ima više zajedničkog sa kmetom Vukca Hrvatinića i precima kojima ne zna ni imena, nego s prvim komšijom u 21. stoljeću meni je još prava misterija.![]()
Ne znam ko je gori, ovi što viču prodali ste viru za večeru, ili ovi što se pravdaju na prethodnoj strani. Znate li kako vam se zovu čukundide i čukunbabe/nane? Kakvi su im bili životi? Šta ih je mučilo? Od čega su bolovali? Kako su se izjasnili na popisu?![]()
Ima li koga da je od robovske 'čeljadi'? Ili smo svi plave krvi, dobri Bošnjani (plemstvo) sa plemenite (babovine, baštine)? Jesmo l' bili krstjani (redovnici) ili mrsni ljudi (svjetovni vjernici)? Vegetarijanci (kmetovi) ili mesožderi (plemstvo)? Smeta li kome što su dobri Bošnjani bili najpoznatiji po trgovini robljem i što nas koliko hoš, garant, ima što smo spadali u isto? Ima l' koji da potiče od robaca (hvatača robova)? Kmetova?![]()
Haj' ako neko zna, života vam ispričajte nešto konkretno o svojim precima, eto, samo četiri-pet generacije unazad, kojeg su bili staleža i vire, i šta to vama sada znači?![]()
Šta se kojeg djavla svadjate oko šačice srednjovjekovnog jada, k'o da ste svi s gostom Radinom tikve sadili.![]()
Nacekaces se
Doduse, ja znam ko mi je direktni predak s pocetka 19. vijeka, ali nemam pojma sta je jeo, kako se osjecao dok je to jeo, jel' im'o ljubavnicu, a jos manje kako se zvao prije nego je "stekao" "muslimansko ime i prezime". A, iskreno - i zaboli me cose
P.S. Sta je ba sad ovo...italic automatski?