A kakve sve ovo veze ima sa mnom licno? Ja niti sam u politici, niti sam u UO bilo koje firme, niti sam se na bilo koji nacin okoristio od ostatak YU. Dakle - fulio si ne prozor, nego kompletnu zgradu-takmac- wrote: ↑17/01/2020 17:42zbog takih ko ti
s jedne strane, jugonostalgicara kojinoplakuju jugu i socijalizam i sutra bi sa sdpom vratili socijalizam tačnije zadržali ove bastione
i s druge strane vladajućih etno stranaka koji imaju isti mentalni čip socijalistićkog vremena i "njeguju" ono najgore iz tog doba, evo agoniju socijalnih preduzeća poout zenicatransa, grasa, rudnika... koje neće da razjebu a trebali bi odma i sada pod stečaj da se namire milionski dugovi
a što neće?
jer su tamo smjestili i smještaju partijske drugove i njihove familije, kao i po upravnim kuratim odborima koji nemaju nikakve svrhe osim uzimanja džaba para za nerad
ali posljedice su neminovne, najzaostalija ekonomija Evrope i odlazak iz zemlje svi koji imaju imalo prilike
kad uhljebi ostanu sami sa budžetskim parazitima biće kuku lele
STA MISLIMO O BIVSOJ YU
- Dozer
#4401 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
-
hAZNADAR
#4402 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Ma stipu ga,... zeli reci, dokazati,..... da lijepe pjesme iz tog vremena pripadaju samo fgr.Hank Paldum wrote: ↑18/01/2020 21:10Pošto je tvoj doprinos temi spao na nivo kao kada majci govore da joj sin nije perfektan i da je narkoman a ona nastavlja po svom, bježi od istine, začepi uši i pjeva samo "tralalala" razne pjesmice evo i od mene za rastanak jedna pjesma o Jugoslaviji.
A moderator ocito dopusta
- muha_sa
- sinuhe
#4406 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Valjala bi jedna Jugoslavija u Bosni. Gradjanska drzava model 1978 -kad je najljepse bilo
Da samo kome u Zagrebu i Beogradu padne na pamet.
Nece li Pernar, Ceda Jovanovic i Komso isposlovati neku Jugoslaviju.
Nece li Pernar, Ceda Jovanovic i Komso isposlovati neku Jugoslaviju.
Last edited by sinuhe on 19/01/2020 09:01, edited 1 time in total.
- Bloo
- Globalna šefica
#4407 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Forumasica te je stavila na ignore i to znas. Opetovano quotanje iskljucivo nje iako ti je jasno dala do znanja da nista nije upuceno tebi pocinje da izgleda kao proganjanje.
Lijepljenje etiketa ljudima ostavi za kucna sijela.
-
hAZNADAR
#4408 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Izvini ali ovo je otvoreni forum gdje mogu komentarisati bilo sta, bilo koga,... i nije mi poznato da postoje pravila
za privilegovane koje covjek ne smije quotati samo zato sto to pozele. Odgovaram svakome pa i onome ko me ignorise - njegova stvar ako me ignorise - sta ja tu trebam sad pomno paziti? Jel to sad imam zabranu da ista komentarisem od nje? Ozbiljno?
- Bloo
- Globalna šefica
#4409 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Nemas, stvar je etike i odgoja. Ti si ipak gospodin u poznim godinama, pa je ocekivano da se ne ponasas kao zapjenjeni navijac na PF Sport. Ali do tebe je.hAZNADAR wrote: ↑19/01/2020 09:30
Izvini ali ovo je otvoreni forum gdje mogu komentarisati bilo sta, bilo koga,... i nije mi poznato da postoje pravila
za privilegovane koje covjek ne smije quotati samo zato sto to pozele. Odgovaram svakome pa i onome ko me ignorise - njegova stvar ako me ignorise - sta ja tu trebam sad pomno paziti? Jel to sad imam zabranu da ista komentarisem od nje? Ozbiljno?![]()
Dalje, FGR prica postaje zamorna jer poput papagaja ponavljas jedne te iste floskule ubijajuci zelju za diskusijom i samu temu.
Ali kao sto napisah, do tebe je. Ako mislis da tebi kao starijem forumasu koji ucestvuje na ozbiljnim temama prilici da proganjas nekog na ovaj nacin....
Sapienti sat.
- MorningStar
#4410 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Godine inace donose cangrizavost... nije za zamjeriti 
- Bloo
- Globalna šefica
#4411 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Lijepo si zamoljen od strane Chmolje da prestanes sa komentarisanjem rada moderacije. Pogotovo ovako hinjavo.hAZNADAR wrote: ↑19/01/2020 00:11Ma stipu ga,... zeli reci, dokazati,..... da lijepe pjesme iz tog vremena pripadaju samo fgr.Hank Paldum wrote: ↑18/01/2020 21:10Pošto je tvoj doprinos temi spao na nivo kao kada majci govore da joj sin nije perfektan i da je narkoman a ona nastavlja po svom, bježi od istine, začepi uši i pjeva samo "tralalala" razne pjesmice evo i od mene za rastanak jedna pjesma o Jugoslaviji.
![]()
A moderator ocito dopusta
Pretpostavljam da je jace od tebe. Jos jedan ovakav hinjavi ulet i ides na duzi odmor.
- muha_sa
#4412 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Jesi li siguran
- MorningStar
#4413 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
- piupiu
#4414 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Slažem se s većinom tvog argumenta. Osim dijela u kojem zaboravljamo da je veliki broj kompanija koje imaju najveći dio korisnika na internetu, pod pritiskom NSA, na primjer. Oni na njih utiču na razne načine, koji, shodno tome, vode ka raznim vrstama cenzure koje liče na rad istočnoevropskih tajnih službi, samo u moderno vrijeme.Hank Paldum wrote: ↑18/01/2020 19:45U biti se ne razlikuje demokratija u svijetu od naše. Problem kod mnogih je što izgleda jos nisu navikli da je danas sve u privatnom vlasništvu i da svaki vlasnik određuje dokle može daleko ići sloboda govora i demokratija.piupiu wrote: ↑18/01/2020 19:10Demokratija danas jeste šarena laža, a sloboda govora je odlična tekovina (Francuske) revolucije i Deklaracije o pravima. Vlasti uvijek na ovaj ili onaj način pokušavaju ugušiti slobodu govora, kao što napisah u prvoj replici. No, ne, ne treba žaliti za cenzurom. Samo što naša skolonost autoritarnom ponašanju i kolektivističkim obrascima razmišljanja (ie jednoumlje) ne potiče iz socijalizma, nego iz naše kulture. Kao primjer sam ti napisala čitav post o Hrvatskoj. Demokratija je još uvijek strana našoj kulturi.Hank Paldum wrote: ↑18/01/2020 18:31 Znači ne interesuje me politika ovog foruma ako je dovoljno otvoren da ja i ostali možemo izraziti svoje mišljenje. Da li trebamo onda patiti za nekim forumom i internet zakonom gdje ti SIPA može svaki put pokucati na vrata ako kritikujemo političare i državu " jer je demokratija ionako iluzija jer vlasnici foruma odlučuju dokle daleko može ići demokratija"?
Sličan primjer je i što sam napisao kada je Feđa Isović se žalio kako u jednom tržnom centru u Sarajevu nije mogao naći alkohol. On je npr. jedan od ovih što još nisu kapirali da je taj tržni cemtar nečije privatno vlasništvo i da vlasnik odlučuje hoće li u njegovoj radnji biti alkohola, kondoma, cigareta, peciva...
Evo npr. na Google Maps ne možeš naći Palestinu ili vojne baze Izraela iako za Google Maps tvrde da možeš naći svaki ćošak svijeta. Da li je to ta famozna dvolična cenzura zapada? Ne, Google drže vlasnici židovi i očigledno su pro-Israel, privatna firma, njihovo pravo. Sutra da Google Maps kupe Palestinci neće se moći naći Izrael.
Isto kao kada bi Vojislav Šešelj teoretski kupio Klix, banovao bi svakoga ko bi pisao o genocidu u Srebrenici.
Mnogi prave grešku kada pravdaju cenzuru i diktaturu iz SFRJ koja je bila od strane države sa cenzurom zapada (Google, Wikipedia, CNN, NBC, Instagram, YouTube itd.) koje je privatno vlasništvo gdje vlasnici određuju kada je cenzura i tu nema ničega dvoličnog.
Zato se i očekuje od BHT da izvještava o nekim stvarima i da ne ignoriše pojedine informacije jer je državna televizija dok se od privatnih Face, Hayat, OBN to ne očekuje.
Veliki je problem i kada dopustiš medijski monopol na tržištu, pa jedan čovjek kontroliše 60% medijskog prostora, na primjer. Takvi odnosi direktno utiču na javno mnijenje, izborne rezultata, tip 'istina' koje 'slobodno društvo' čita. Jer, bez obzira na internet (koji, recimo, kod nas ne koristi veliki broj starijih ljudi), moraš biti svjestan svih tih faktora da bi uopšte pokušao negdje tražiti neku alternativnu istinu. Zato se, izmedju ostalog, naši izborni rezultati često razlikuju od predvidjanja anketa po društvenim mrežama.
Kod nas, opet, BHT često neće izvještavati o nečemu što se protivi "političkoj volji konstitutivnih naroda" i njihovih političkih 'mama i tata', dok će režimski i interseni mediji otvoreno agitovati i manipulisati podmetanjem svih vrsta. Srećom (ili nesrećom), ovo je toliko bolesno društvo da histerija brzo dodje i još brže prodje. Ali se konstantno održava i podgrijava, držeći ljude u stanju konstantne anksioznosti i 'pripravnosti' ko zna za šta.
Cenzura postoji i o njoj smo više puta pisali u zadnjih 10-ak godina, ali je manje efikasna otkako su društvene mreže postale poprište bitaka. Više je prisutna autocenzura, posebno tamo gdje gospodari života i smrti odlučuju o tome ho'š li ili ne'š raditi i da li će ti ili neće uništiti život kakvom hajkom. Ne postoji državni mehanizam koji će nekoga od toga zaštiti (na zapadu da, ovdje ne). Tako da mi, zapravo, živimo u tri autoritarna sistema, koji će se početi urušavati kad im se izmakne tlo (poluge vlasti) pod nogama. Sve su to updateovani mehanizmi represije novog doba.
Last edited by piupiu on 19/01/2020 11:07, edited 1 time in total.
-
hAZNADAR
#4415 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Ovo je podforum politika i tu nema posteda,.. rjecnik jeste istina ponekad ostriji ali to je na svim stranama. FGR prica je stvarnost u politici i ujedno i odgovor na prozivke izmisljenih, nacionalistickih, Bosnjaka, prozivke dijaspore bez ikakvog razloga,... da sad ne spominjem sta je ekipa koju podupires sve ovdje postirala i kakvim rjecnikom. FGR prica nije nista zamornija od prozivke dijaspore i Bosnjaka opcenito.Bloo wrote: ↑19/01/2020 09:46Nemas, stvar je etike i odgoja. Ti si ipak gospodin u poznim godinama, pa je ocekivano da se ne ponasas kao zapjenjeni navijac na PF Sport. Ali do tebe je.hAZNADAR wrote: ↑19/01/2020 09:30
za privilegovane koje covjek ne smije quotati samo zato sto to pozele. Odgovaram svakome pa i onome ko me ignorise - njegova stvar ako me ignorise - sta ja tu trebam sad pomno paziti? Jel to sad imam zabranu da ista komentarisem od nje? Ozbiljno?![]()
Dalje, FGR prica postaje zamorna jer poput papagaja ponavljas jedne te iste floskule ubijajuci zelju za diskusijom i samu temu.
Ali kao sto napisah, do tebe je. Ako mislis da tebi kao starijem forumasu koji ucestvuje na ozbiljnim temama prilici da proganjas nekog na ovaj nacin....
Sapienti sat.
Ako me piu ignorise - to je njena privatna stvar,... ja odgovaram svakome pa i njoj i to cu i nastaviti. Nikakvo proganjanje niti ista licno - ko god ucestvje ovdje - nema postedu od kritike. Ako usput i njoj odgovorim kao sto odgovorim ostalima - njen je problem ako se osjeca proganjanom. Kod mene su svi jednaki bez obzira na dob, spol, svjetonazor, opredjeljenje,..
Pametna si cura ali sad pretjerujes. Ako me mislis banovati - izvoli to uradi odmah - tih prijetnji me postedi. Jer ja mislim nastaviti forumati na isti nacin kao svih ovih godina - pa zivi sa tim ili me izbrisi.
Ugodan dan,..
- General War
#4416 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Kakav car, a samo par strana nazad place zbog proganjanja, proziva moderaciju sto ne stane u kraj fgr-u sto ga razapinju odnosno ne njega vec bosnjake i dijaspore u cjelini ciji je on reprezamtativni primjerak valjda... 
- General War
#4418 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Davmo su potrosili slamke, prije da je ostao lokvanj.madner wrote: ↑18/01/2020 20:54Kakvo je to sad pitanje? Zenica bi da reprezentacija igra kod njih a ista je drzava. Argumentacija sve gora i gora, fatate se za slamke.Hank Paldum wrote: ↑18/01/2020 20:51Kako sad kod njih-kod nas, oni bi kod nas-i mi bi da je kod njih. Zar nije bilo bratstvo i jedinstvo dok nisu zli nacionalisti došli na vlast i sve sjebali? Slobodan Milošević nije uopšte ni bio u toj pričiMorningStar wrote: ↑18/01/2020 20:44
Pa ne mozes ih kriviti... i mi bi htjeli da je kod njih pravljena![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#4419 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
MarshalDodik
7 dana za trolanje
@Hank Paldum nije sve islamofobija....
7 dana za trolanje
@Hank Paldum nije sve islamofobija....
- Kejn
#4420 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Ne mogu Jugoslaveni bez cenzure 
- Hank Paldum
#4421 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Misliš li kada bi Tuzla i Banjaluka izrazili nezadovoljstvo što je Zenica dobila prava za neki prestižni festival da bi grad iz Federacije i grad iz rs-a iz istog razloga protestovali?General War wrote: ↑19/01/2020 10:59Davmo su potrosili slamke, prije da je ostao lokvanj.madner wrote: ↑18/01/2020 20:54Kakvo je to sad pitanje? Zenica bi da reprezentacija igra kod njih a ista je drzava. Argumentacija sve gora i gora, fatate se za slamke.Hank Paldum wrote: ↑18/01/2020 20:51
Kako sad kod njih-kod nas, oni bi kod nas-i mi bi da je kod njih. Zar nije bilo bratstvo i jedinstvo dok nisu zli nacionalisti došli na vlast i sve sjebali? Slobodan Milošević nije uopšte ni bio u toj priči![]()
- Banksy
- madner
#4423 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Kazem da je Zenica izrazila nezadovljstvo i lobirala protiv Sarajeva sirom BiH, ukljucujuci BL.Hank Paldum wrote: ↑19/01/2020 11:28Misliš li kada bi Tuzla i Banjaluka izrazili nezadovoljstvo što je Zenica dobila prava za neki prestižni festival da bi grad iz Federacije i grad iz rs-a iz istog razloga protestovali?
- Hank Paldum
#4424 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Twitter, Instagram, Facebook, Google itd. su danas izvor informacija koje su postale standard u mnogim životima ali ipak nemojmo zaboraviti da iza svega stoje vlasnici koji određuju dokle se daleko može ići kao što npr. moderatori na ovom forumu određuju gdje je granica. Neki drugi moderatori ne bi bili toliko tolerantni, opet bi neko drugi na tom mjestu bili tolerantniji. Znači nema definicije ili zakona (osim ako krši zakon kao npr. negiranje Holocausta i anti-semitizam na zapadu) nego zavisi od osobe kojoj pripada igralište pa odlučuje čega se smije igrati.piupiu wrote: ↑19/01/2020 10:31Slažem se s većinom tvog argumenta. Osim dijela u kojem zaboravljamo da je veliki broj kompanija koje imaju najveći dio korisnika na internetu, pod pritiskom NSA, na primjer. Oni na njih utiču na razne načine, koji, shodno tome, vode ka raznim vrstama cenzure koje liče na rad istočnoevropskih tajnih službi, samo u moderno vrijeme.Hank Paldum wrote: ↑18/01/2020 19:45U biti se ne razlikuje demokratija u svijetu od naše. Problem kod mnogih je što izgleda jos nisu navikli da je danas sve u privatnom vlasništvu i da svaki vlasnik određuje dokle može daleko ići sloboda govora i demokratija.piupiu wrote: ↑18/01/2020 19:10
Demokratija danas jeste šarena laža, a sloboda govora je odlična tekovina (Francuske) revolucije i Deklaracije o pravima. Vlasti uvijek na ovaj ili onaj način pokušavaju ugušiti slobodu govora, kao što napisah u prvoj replici. No, ne, ne treba žaliti za cenzurom. Samo što naša skolonost autoritarnom ponašanju i kolektivističkim obrascima razmišljanja (ie jednoumlje) ne potiče iz socijalizma, nego iz naše kulture. Kao primjer sam ti napisala čitav post o Hrvatskoj. Demokratija je još uvijek strana našoj kulturi.
Sličan primjer je i što sam napisao kada je Feđa Isović se žalio kako u jednom tržnom centru u Sarajevu nije mogao naći alkohol. On je npr. jedan od ovih što još nisu kapirali da je taj tržni cemtar nečije privatno vlasništvo i da vlasnik odlučuje hoće li u njegovoj radnji biti alkohola, kondoma, cigareta, peciva...
Evo npr. na Google Maps ne možeš naći Palestinu ili vojne baze Izraela iako za Google Maps tvrde da možeš naći svaki ćošak svijeta. Da li je to ta famozna dvolična cenzura zapada? Ne, Google drže vlasnici židovi i očigledno su pro-Israel, privatna firma, njihovo pravo. Sutra da Google Maps kupe Palestinci neće se moći naći Izrael.
Isto kao kada bi Vojislav Šešelj teoretski kupio Klix, banovao bi svakoga ko bi pisao o genocidu u Srebrenici.
Mnogi prave grešku kada pravdaju cenzuru i diktaturu iz SFRJ koja je bila od strane države sa cenzurom zapada (Google, Wikipedia, CNN, NBC, Instagram, YouTube itd.) koje je privatno vlasništvo gdje vlasnici određuju kada je cenzura i tu nema ničega dvoličnog.
Zato se i očekuje od BHT da izvještava o nekim stvarima i da ne ignoriše pojedine informacije jer je državna televizija dok se od privatnih Face, Hayat, OBN to ne očekuje.
Veliki je problem i kada dopustiš medijski monopol na tržištu, pa jedan čovjek kontroliše 60% medijskog prostora, na primjer. Takvi odnosi direktno utiču na javno mnijenje, izborne rezultata, tip 'istina' koje 'slobodno društvo' čita. Jer, bez obzira na internet (koji, recimo, kod nas ne koristi veliki broj starijih ljudi), moraš biti svjestan svih tih faktora da bi uopšte pokušao negdje tražiti neku alternativnu istinu. Zato se, izmedju ostalog, naši izborni rezultati često razlikuju od predvidjanja anketa po društvenim mrežama.
Kod nas, opet, BHT često neće izvještavati o nečemu što se protivi "političkoj volji konstitutivnih naroda" i njihovih političkih 'mama i tata', dok će režimski i interseni mediji otvoreno agitovati i manipulisati podmetanjem svih vrsta. Srećom (ili nesrećom), ovo je toliko bolesno društvo da histerija brzo dodje i još brže prodje. Ali se konstantno održava i podgrijava, držeći ljude u stanju konstantne anksioznosti i 'pripravnosti' ko zna za šta.
Cenzura postoji i o njoj smo više puta pisali u zadnjih 10-ak godina, ali je manje efikasna otkako su društvene mreže postale poprište bitaka. Više je prisutna autocenzura, posebno tamo gdje gospodari života i smrti odlučuju o tome ho'š li ili ne'š raditi i da li će ti ili neće uništiti život kakvom hajkom. Ne postoji državni mehanizam koji će nekoga od toga zaštiti (na zapadu da, ovdje ne). Tako da mi, zapravo, živimo u tri autoritarna sistema, koji će se početi urušavati kad im se izmakne tlo (poluge vlasti) pod nogama. Sve su to updateovani mehanizmi represije novog doba.
Znači ustvari ne postoji dvolična ili lažna demokratija na zapadu nego mnogi se nisu navikli na moderno doba. Naravno mnoge korporacije kupuju danas privatno vlasnistvo pojedinca pa iza Google ili Wiki danas stoji jedan čitav tim ali i oni imaju svoju politiku gdje određuju gdje je granica kao i prije kada je bilo u vlasništvu jedne osobe.
Naravno mnogi pišu ono šta vlast voli da čuje, da li zbog pritiska, straha, što su kupljeni ili što su njihovi ljudi pokrenuli nešto ali isto i ko je anti-vlast ima pravo drugu stranu prikazati kao npr. Al Jazeera.
Ta kritika vezana za BHT je validna i stoji ali automatski dobijamo odgovor kada razmislimo zašto se BHT toliko kritikuje kada prešuti neke informacije dok se na privatne televizije tipa Face Ili OBN ne vrši toliki pritisak.
Kada bi sutra izašao snimak koji bi mogao uništiti Fahrudina Radončića i BHT prešuti ovdje bi se napisalo 500 stranica kako smo dotakli dno što se tiče slobode informacija ali kada bi na Radončićevoj Alfa TV se ta informacija prešutila ne bi bilo nista osim par komentara "Nikakvo iznenađenje, bilo je za očekivati"
Last edited by Hank Paldum on 19/01/2020 12:36, edited 1 time in total.
- Hank Paldum
#4425 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Da li Banjaluka gleda na Zenicu kao grad svoje "države" kao što to radi Sarajevo?madner wrote: ↑19/01/2020 12:01Kazem da je Zenica izrazila nezadovljstvo i lobirala protiv Sarajeva sirom BiH, ukljucujuci BL.Hank Paldum wrote: ↑19/01/2020 11:28Misliš li kada bi Tuzla i Banjaluka izrazili nezadovoljstvo što je Zenica dobila prava za neki prestižni festival da bi grad iz Federacije i grad iz rs-a iz istog razloga protestovali?