Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
mehkoca

#8801 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

Dzemss wrote: 17/01/2020 09:34 Uništite temu sa ispravljanjem pojmova. Dajte ljudi da što više iskustva podijelimo, manite se prepiranja.
Podržavam :thumbup:

Evo, ja sam prenio i prenosim svaki mjesec svoja iskustva sa 4 klime...,
ali vidiš ovog lika iz Hercegovine sa 1000 nickova kako nas naziva... :lol: :lol: :lol:

Uvijek sam pisao, ako nekoga nešto zanima o mom načinu grijanja na klime, tu sam da napišem samo svoja iskustva,
e sad što neko neće da vjeruje... :-) (nisam ni ja u početku :D )
bega10

#8802 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bega10 »

rovac13 wrote: 16/01/2020 16:04 Meni to izgleda super za dvije klime,i mislim da ne treba velika snaga klima.Ako je stan vjerovatno nisu sve vanjski zidovi.Dobro si i predvidio mjesta za klime.Jedino ja bi radije u dnevnom okreno klimu prema hodniku ako moze.Tako bi mozda malo bolje dobili toplotu spavaca i kupatilo.

Daikin manje klime bih rekao da je dobar izbor.Lijepo rade na maloj snazi.

Iako mozes i sarat brendove pa poredit.
Fujitsu 12 ka je snaznija,ali bi vise radila kreni stani jer ne moze bas nisko kao daikin.

Ili neki kinez.Evo momci hvale gree.Valjda ne lazu.
Hvala puno na misljenju, uzeo bi dvije 12ke Daikin po 3,5kW pa valjda će moći ugrijati...
NecuVise

#8803 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by NecuVise »

Ugrađena neki dan fujitsu 12 llce, stavljao sam skicu gdje je ugrađena na ranijim stranicama. Trebat će još jedna definitivno. Ovako sad mi je temperatura u dnevnoj 21 do 22, nekad progura do 23. Moj lični dojam je da je mlako, volio bih da je toplije, mada imao sam neke goste njima je ok oni ne bi toplije. Ženi isto ok. Navečer mogu zaspati kad stavim unutrašnju na mod "quiet", inače mi smeta ali sam ja osjetljiv na buku kad trebam zaspati. Defrost su sad česti jer je vlažnost zraka preko 90%. Nisam mogao u gore vrijeme ugraditi klimu :D Uglavnom čim bude para još ću jednu ugraditi i ćumur se da stoji samo za "ne daj Bože" situacije.

BTW odlična je za sušenje veša :lol:

Eto ako koga još interesuje neko iskustvo nek pita, ovo dizanje teme i slični egotripovi me ne zanimaju.

Eh da, primjetio sam da se kod mene stvara mnogo više kondenza, tj mnogo više tečnosti vani nego kod roditelja, pa mi nije jasno do čega bi to moglo biti? Zna li neko nešto o tome?
Dzemss

#8804 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dzemss »

NecuVise wrote: 17/01/2020 10:20 Ugrađena neki dan fujitsu 12 llce, stavljao sam skicu gdje je ugrađena na ranijim stranicama. Trebat će još jedna definitivno. Ovako sad mi je temperatura u dnevnoj 21 do 22, nekad progura do 23. Moj lični dojam je da je mlako, volio bih da je toplije, mada imao sam neke goste njima je ok oni ne bi toplije. Ženi isto ok. Navečer mogu zaspati kad stavim unutrašnju na mod "quiet", inače mi smeta ali sam ja osjetljiv na buku kad trebam zaspati. Defrost su sad česti jer je vlažnost zraka preko 90%. Nisam mogao u gore vrijeme ugraditi klimu :D Uglavnom čim bude para još ću jednu ugraditi i ćumur se da stoji samo za "ne daj Bože" situacije.

Eto ako koga još interesuje neko iskustvo nek pita, ovo dizanje teme i slični egotripovi me ne zanimaju.

Eh da, primjetio sam da se kod mene stvara mnogo više kondenza, tj mnogo više tečnosti vani nego kod roditelja, pa mi nije jasno do čega bi to moglo biti? Zna li neko nešto o tome?
Sjecam se tvog rasporeda, da li ti sad zagrijavas hodnik + dnevnu ili i spavacu?
NecuVise

#8805 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by NecuVise »

Dzemss wrote: 17/01/2020 10:25
Sjecam se tvog rasporeda, da li ti sad zagrijavas hodnik + dnevnu ili i spavacu?
Hodnik, dnevna i spavaća.
dadoka84

#8806 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dadoka84 »

Dzemss wrote: 17/01/2020 09:42 Imam pitanje da malo skrenemo temu sa prepiranja.
Na kojim postavkama držite klimu na -5c, na 0c, i +5c.
Da li na većim minusima povećavate temperaturu klime da bi zadržali sobnu temperaturu?
Takodjer koju jačinu puhanja držite, te koliko vremena držite inverter upaljen?
Ne gasim ga nikako. Drzim ga na 24 ili 24.5. Dnevni boravak je ugrijan na 23.8 do 24.2, hodnik slična temp. Spavaća soba je na 22 do 22.5. Ako baš padne temp vani ili drzim vrata sobe zatvorena onda upalim plinsko u sobi i kupatilu po 1-2h svakih par dana. Na većim minusima ne diram postavke radi kao i uvijek. Brzina ventilatora na auto, osim kad hocu mir i tisinu onda stavim na low.
HardCore

#8807 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by HardCore »

Imam mali problemcic, komsiji ispod klime kapa po prozoru zbog vjetra, nije neka sila al et vidi se da je malo poledilo, ima li kakvo rjesenje za ovo a da ne zaledi na pipi ispod
Ermin ZM

#8808 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

NecuVise wrote: 17/01/2020 10:20 Ugrađena neki dan fujitsu 12 llce, stavljao sam skicu gdje je ugrađena na ranijim stranicama. Trebat će još jedna definitivno. Ovako sad mi je temperatura u dnevnoj 21 do 22, nekad progura do 23. Moj lični dojam je da je mlako, volio bih da je toplije, mada imao sam neke goste njima je ok oni ne bi toplije. Ženi isto ok. Navečer mogu zaspati kad stavim unutrašnju na mod "quiet", inače mi smeta ali sam ja osjetljiv na buku kad trebam zaspati. Defrost su sad česti jer je vlažnost zraka preko 90%. Nisam mogao u gore vrijeme ugraditi klimu :D Uglavnom čim bude para još ću jednu ugraditi i ćumur se da stoji samo za "ne daj Bože" situacije.

Koliko te je kostala sa ugradnjom, i koliko ti kvadrata grije?
Ermin ZM

#8809 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

HardCore wrote: 17/01/2020 17:48 Imam mali problemcic, komsiji ispod klime kapa po prozoru zbog vjetra, nije neka sila al et vidi se da je malo poledilo, ima li kakvo rjesenje za ovo a da ne zaledi na pipi ispod
Precentivno spucas komsiju sakom da zna ko je gazda, i kupis mu krpu nek obrise.
Sala na stranu, imas ono crijevo mozes usmjerit, samo je pozeljno stavit i grijac da ne mrzne.
NecuVise

#8810 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by NecuVise »

Ermin ZM wrote: 17/01/2020 18:43

1059 klima 170 ugradnja, kvadratura sam ranije naveo.
Ermin ZM

#8811 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

NecuVise wrote: 17/01/2020 19:14
Ermin ZM wrote: 17/01/2020 18:43

1059 klima 170 ugradnja, kvadratura sam ranije naveo.
Ne sjecam se a mrsko mi sad trazit. Bitno je da si zadovoljan, a i cijena je po meni korektna. Samo cim stignes jos jednu dodaj i miran si ako bude minusa.
Meni je zao sto prije nisam znao za ovaj vid grijanja, stisni dugme i prst u uho. Jedino mi je trebao koji dan da se naviknem na osjecaj pirenja zraka. Sad mi svejedno.
HardCore

#8812 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by HardCore »

Ermin ZM wrote: 17/01/2020 19:13
HardCore wrote: 17/01/2020 17:48 Imam mali problemcic, komsiji ispod klime kapa po prozoru zbog vjetra, nije neka sila al et vidi se da je malo poledilo, ima li kakvo rjesenje za ovo a da ne zaledi na pipi ispod
Precentivno spucas komsiju sakom da zna ko je gazda, i kupis mu krpu nek obrise.
Sala na stranu, imas ono crijevo mozes usmjerit, samo je pozeljno stavit i grijac da ne mrzne.
Lahko mi je za crijevo, al jebe taj grijac, gubi li se garancija ako ne ovlasteni monter to postavi?
Ermin ZM

#8813 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

HardCore wrote: 17/01/2020 20:05
Ermin ZM wrote: 17/01/2020 19:13
Lahko mi je za crijevo, al jebe taj grijac, gubi li se garancija ako ne ovlasteni monter to postavi?
To vec nez, javice se ostali, doata ih ima. Ja nmm potrebe na prizemlju sam kuce, samo stavio jednu pleksiglas tablu da ne ide na fasadu i miran, nek kapa ispod. Al me je iznenadilo koliko to vode izbljuje, ja sam zamisljao dosta manje, danas sam bas uhvatio komplet deforst.

Eh da rovac pitao si, 5 i po minuta je trajao defrost, od podizanja do spustanja krilaca, tj prestanka i pocetka puhanja. Nakon spustanja krilaca i pocetka puhanja 20 tak sekundi ide mlak zrak, (nije hladan) i onda postaje sve topliji. Nakon minute otprilike ide bas topao zrak, u tim momentima vuce oko 1300W i kroz par minuta se spusti na oko 800w. Koliko tacno topao nez, nemam sa cim izmjerit. A neki dan sam je uhvatio da je povukla 1900w kad sam stavio na 30 da je testiram.
Nera_22

#8814 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

Definitivno moram isjeci ovaj lim na nocriji jer se tolko uhvati inja da zrak ne moze da struji. Dzaba defrost kad je kuciste klime zaledio a ne izmjenjivac. Danas sam upalio i grijac tacne da joj malo olaksam. Okvrino nocrija mi pokriva oko 60% grijanja u kuci od 135kv.

zposao

#8815 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zposao »

Auuu Radoslave... :run:

Kolika ti je temperatura vani?
Ermin ZM

#8816 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Nera_22 wrote: 17/01/2020 21:55 Definitivno moram isjeci ovaj lim na nocriji jer se tolko uhvati inja da zrak ne moze da struji. Dzaba defrost kad je kuciste klime zaledio a ne izmjenjivac. Danas sam upalio i grijac tacne da joj malo olaksam. Okvrino nocrija mi pokriva oko 60% grijanja u kuci od 135kv.

Momak da ti nisi iz Sibira. :)
Kod mene vanjska ko' iz fabrike, nigdje leda ni na mapi. Jedino sto mi je zaledjeni potok napravila, al hebat ga samo nek ne ide u temelje vec kontra. Doduse nije neka ni zima od +5 po danu do -5 navecer ide. Samo da nje ove maglustine idealna zima bi bila.
Prica mi ovaj jedan momak stavio sijalicu od 100 vati iza vanjske na savjet nekog "majstora" i da mu se cini da bolje radi. Bice da je postigao da se klima ne boji mraka pa mozda bolje radi zbog tog al haj sto ljudi sto cudi.
Neka mu je Panasonicova, jeftino je iz Hrvatske uvukao kaze.
Edit: mogao i mitsubishi sf uzet pojeftino, al ova mu ljepsa na oko bila. Kaze da su dosta jeftinije u Hr mitsubishijeve i panasonicove neg ovde
dadoka84

#8817 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dadoka84 »

Kod mene vanjska okovana ledom. Od juče... isto izgleda kao ova sa slike.
rovac13

#8818 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Nera22 sta se desava kod tebe.
One teske zime kad si imao -28 klime su ti bolje izgledale 50 puta.
Nera_22

#8819 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

Kuca je u kotlini rijeke i velika je vlaznost u zraku a vjerovatno i strujanja hladnog zraka sa brda. Svako jutro muku mucim sa struganjem leda sa auta. Kada poredim temperaturu u drugim dijelovima grada i kod sebe vecinom bude hladnije 3-4C. Zadnjih 20 dana temperatura nije isla u plus a bude od 0 do - 7. Mnogi ne znaju al klima na - 10 - 15 puno manje ledi nego na - 5 jer u zraku nema vlage kad je puno hladno.
Ermin ZM

#8820 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Ljudi treba mi vase misljenje za jarana. Nalozio se na klime otkako je kod mene bio.
Ovakva situacija, 80 kvadrata, 8 mi sprat tj potkrovlje zgrade. Iskljucio grijanje, mlake mu cijevi skroz bile. E sad izbor klime je pao vjerovatno na 12LLC i 12Gree Lomo R. Na suprotnim krajevima stana. To nije sad bitno.
Ono sto je vazno na terasi mu izbija onaj vod za ventilaciju kupatila, jel mu pametno makar jednu da stavi ledjima uz to?

Ps: posto cita ovaj forum, zelim da javno kazem da je najveci papucar na dunjaluku i pozdrav za Selmu. I ono gore jaran sto sam napisao to je samo radi reda.
HardCore

#8821 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by HardCore »

rovac13 wrote: 18/01/2020 06:56 Nera22 sta se desava kod tebe.
Rove pomagaj, sta uradit da komsiji manje kapa po prozoru xD imal kakvo bezbolno rjesenje
piplica
Grijem se na: Ćumur

#8823 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

HardCore wrote: 18/01/2020 09:17
rovac13 wrote: 18/01/2020 06:56 Nera22 sta se desava kod tebe.
Rove pomagaj, sta uradit da komsiji manje kapa po prozoru xD imal kakvo bezbolno rjesenje
Postavi fotke situacije.
HardCore

#8824 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by HardCore »

piplica wrote: 18/01/2020 11:22
Postavi fotke situacije.

Maloprije palio defrost, kapa pored prozora, al valjda po koja kap ode na prozor i nakupi se dosta toga na ovim minusima..
Last edited by HardCore on 18/01/2020 15:25, edited 1 time in total.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#8825 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Ono sto upada u oci je suvise mali prostor izmedju zida i samog uredjaja, ako bi je maknuo na propisanu udaljenost rijesio bi i sam problem.
Post Reply