kio01 wrote: ↑16/01/2020 15:46
Vecina kandidata su jos uvijek u proslom vijeku. Trebaju pogledati Yanga kao uzor moderne kampanje. Baci skriptu u smece, pocni pricati malo slobodnije.
Pitanje za glasace: Da li cete glasati na osnovu programa kandidata ili na osnovu njegovih/njenih sansi protiv Trumpa?
Ja mislim da je to kljucno pitanje i da se na taj nacin dijele glasaci koji bi glasali za Sanders/Warren, ili eto Yanga, i ostale. Za glasace Sandersa, oni zele mijenjati big picture, uticaj para u politici, itd, za njih je Trump samo simptom veceg problema. Jednostavno zele zagristi veci zalogaj. Za glasace Bidena, oni zele povratak na staro, i naravno daju veci znacaj percepciji da on ima vise sansi protiv Trumpa.
Moje licno misljenje je da Sanders ne moze napraviti ono sto je naumio, ako postane predsjednik. Mislim da ne moze nista vise postici nego ijedan od ostalih kandidata, cak naprotiv - automatski ce imati blokadu za bilo kakav bipartisan support. On moze samo uspjeti ako bi njegove ideje imale masivnu podrsku americke populacije, a ja to ne vidim.
Hocu reci progresivni kandidat, za mene, moze jedino biti uspjesan ako bude imao veliku vecinu u Kongresu. Znaci ne samo da Demokrate drze Kongres, vec da imaju 60 senatora, sto je u ovom trenutku naucna fantastika. Da ne govorim da neki od tih senatora (tipa Manchin) komotno mogu pisati R pored svog imena.
Mislim da se vise moze postici postepenim i umjerenim reformama umjesto grandioznih planova. (zato mi se svidja sta prica Buttigieg)
Ja razumijem da je Sanders/Warren upravo ta prica - think big, glavna teza, ali treba razumjeti da je to jedino sto mogu i reci, s obzirom na stvari koje predlazu. Imaju proizvod koji zele prodati glasacima, kao i svi drugi.
Sto se tice toga ko ima vise sansi protiv Trumpa, o tome mozemo samo nagadjati. Iz ove dananse perpsektive mozemo zakljucivati samo na osnovu anketa, a one govore da Biden ima najvise sanse. No to su ankete danas, a u novembru i nakon primaries boga pitaj.
Opet ponavljam, nijedan kandidat nece moci uzeti bez znacajne podrske crnaca na Jugu. Tako je uzela Clinton, tako ce vjerovatno i Biden.

Buttigieg je dole predmet sprdnje, a i Warrenova nije bas popularna.
Ovo se sve moze promjeniti nakon Iowe i New Hampshire, ali ne znam bas tacno kako.
Obama je uzeo nakon sto je uzeo Iowu i uvjerio crnacke glasace na Jugu da moze uzeti dovoljno glasova bjelaca. Osim Obame, zadnja 3 Demokratska americka predsjednika su svi bili sa Juga (Clinton, Carter i LBJ).
U svakom slucaju, realnost je takva da ce na generalnim biti gutavo. Trump ne gubi podrsku svojih 43-45%, sumnjam da ce imati vise ili manje. Moze imati manje jedino ako ekonomija naglo grohne ili ako napravi neku glupost sa Iranom.
Ja mislim da svako kome se gadi Trump ima duznost da izadje na izbore i glasa za bilo koga, makar bio Paja Patak, ako kraj njega stoji D u novembru. Tako je trebalo i prije 3 godine, al eto.