USA - Izbori za predsjednika 2020

Post Reply
Haris.ba

#526 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Haris.ba »

GandalfSivi wrote: 15/01/2020 17:20 Jucerasnja debata je bila sramotna. CNN u najboljem FOX stilu postavlja pitanja, katastrofa. Da ne spominjem da sam unaprijed pogodio za sve i jedan medij koga ce proglasiti pobjednikom, ovo vec postaje ludilo, vise niko i ne obraca paznju na debate, samo se unaprijed napisane skripte procitaju poslije iste. Poenta je uvjeriti glasace da vise vjeruju "analiticarima" nego svojim ocima...
Pa nije to ništa novo, tako je bilo i prije. Ali, veoma su važne debate. Da nije bilo debata, ne bi bilo ni Obame ni Trampa.

Beskrvni su svi. Totalno. Naročito Voren. Vidi se da vježba rečenice koje će poslužiti za ponavljanje na segmentima poslije debata.
GandalfSivi

#527 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by GandalfSivi »

Haris.ba wrote: 16/01/2020 07:44
GandalfSivi wrote: 15/01/2020 17:20 Jucerasnja debata je bila sramotna. CNN u najboljem FOX stilu postavlja pitanja, katastrofa. Da ne spominjem da sam unaprijed pogodio za sve i jedan medij koga ce proglasiti pobjednikom, ovo vec postaje ludilo, vise niko i ne obraca paznju na debate, samo se unaprijed napisane skripte procitaju poslije iste. Poenta je uvjeriti glasace da vise vjeruju "analiticarima" nego svojim ocima...
Pa nije to ništa novo, tako je bilo i prije. Ali, veoma su važne debate. Da nije bilo debata, ne bi bilo ni Obame ni Trampa.

Beskrvni su svi. Totalno. Naročito Voren. Vidi se da vježba rečenice koje će poslužiti za ponavljanje na segmentima poslije debata.
A pazi sada, od sviju njih jedino Stayer izgledao prirodno...
kio01

#528 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by kio01 »

Vecina kandidata su jos uvijek u proslom vijeku. Trebaju pogledati Yanga kao uzor moderne kampanje. Baci skriptu u smece, pocni pricati malo slobodnije.

Pitanje za glasace: Da li cete glasati na osnovu programa kandidata ili na osnovu njegovih/njenih sansi protiv Trumpa?
ultima_palabra

#529 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by ultima_palabra »

kio01 wrote: 16/01/2020 01:35
jeza u ledja wrote: 15/01/2020 19:23 Meni je Biden bio dobar jedino proslu debatu. Sinoc pravo los, i mislim da je inace pravo los na debatama. Bio je uvijek los jer muca, jer pravi gafove, sad je jos losiji jer je star i gubi se.

Trenutno navijam za Klobuchar. :D No mislim da je jasno da Biden ima jos uvijek najvece sanse.
Koliko se sjecam na debatama protiv Paul Ryan-a i Sarah Palin je bio veoma dobar, te kroz svoju karijeru opcenito ljudi su smatrali da je dobar u debatama. Mozda grijesim.

Pitanja i moderatori gori nego ikada. Bar je bilo malo kandidata, pa su svi imali vremena da se pokazu/ blamiraju.

Jesam li ja jedini koji misli da je Warren bas falsala? Meni je Sanders ispao puno boljisto se tice optuzbe da je sexist, ali su oboje ispali glupi kad su se poceli prebirati o godinama. Warren stala i broji u glavi koliko je 2020-1990 :D

Moja pretpostavka je da bi Klobuchar izgubila protiv Trumpa. Kao sto si rekao, ljudi ispod trideset glasaju manje nego stariji, a sumnjam da bi Amy mogla ''probuditi'' i motivirati mlade da glasaju kao sto bi npr. Sanders.
Stani ba, Sarah je zensko :shock:
jeza u ledja

#530 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

kio01 wrote: 16/01/2020 15:46 Vecina kandidata su jos uvijek u proslom vijeku. Trebaju pogledati Yanga kao uzor moderne kampanje. Baci skriptu u smece, pocni pricati malo slobodnije.

Pitanje za glasace: Da li cete glasati na osnovu programa kandidata ili na osnovu njegovih/njenih sansi protiv Trumpa?
Ja mislim da je to kljucno pitanje i da se na taj nacin dijele glasaci koji bi glasali za Sanders/Warren, ili eto Yanga, i ostale. Za glasace Sandersa, oni zele mijenjati big picture, uticaj para u politici, itd, za njih je Trump samo simptom veceg problema. Jednostavno zele zagristi veci zalogaj. Za glasace Bidena, oni zele povratak na staro, i naravno daju veci znacaj percepciji da on ima vise sansi protiv Trumpa.
Moje licno misljenje je da Sanders ne moze napraviti ono sto je naumio, ako postane predsjednik. Mislim da ne moze nista vise postici nego ijedan od ostalih kandidata, cak naprotiv - automatski ce imati blokadu za bilo kakav bipartisan support. On moze samo uspjeti ako bi njegove ideje imale masivnu podrsku americke populacije, a ja to ne vidim.
Hocu reci progresivni kandidat, za mene, moze jedino biti uspjesan ako bude imao veliku vecinu u Kongresu. Znaci ne samo da Demokrate drze Kongres, vec da imaju 60 senatora, sto je u ovom trenutku naucna fantastika. Da ne govorim da neki od tih senatora (tipa Manchin) komotno mogu pisati R pored svog imena.
Mislim da se vise moze postici postepenim i umjerenim reformama umjesto grandioznih planova. (zato mi se svidja sta prica Buttigieg)

Ja razumijem da je Sanders/Warren upravo ta prica - think big, glavna teza, ali treba razumjeti da je to jedino sto mogu i reci, s obzirom na stvari koje predlazu. Imaju proizvod koji zele prodati glasacima, kao i svi drugi.

Sto se tice toga ko ima vise sansi protiv Trumpa, o tome mozemo samo nagadjati. Iz ove dananse perpsektive mozemo zakljucivati samo na osnovu anketa, a one govore da Biden ima najvise sanse. No to su ankete danas, a u novembru i nakon primaries boga pitaj.

Opet ponavljam, nijedan kandidat nece moci uzeti bez znacajne podrske crnaca na Jugu. Tako je uzela Clinton, tako ce vjerovatno i Biden. :-) Buttigieg je dole predmet sprdnje, a i Warrenova nije bas popularna.
Ovo se sve moze promjeniti nakon Iowe i New Hampshire, ali ne znam bas tacno kako.
Obama je uzeo nakon sto je uzeo Iowu i uvjerio crnacke glasace na Jugu da moze uzeti dovoljno glasova bjelaca. Osim Obame, zadnja 3 Demokratska americka predsjednika su svi bili sa Juga (Clinton, Carter i LBJ).

U svakom slucaju, realnost je takva da ce na generalnim biti gutavo. Trump ne gubi podrsku svojih 43-45%, sumnjam da ce imati vise ili manje. Moze imati manje jedino ako ekonomija naglo grohne ili ako napravi neku glupost sa Iranom.

Ja mislim da svako kome se gadi Trump ima duznost da izadje na izbore i glasa za bilo koga, makar bio Paja Patak, ako kraj njega stoji D u novembru. Tako je trebalo i prije 3 godine, al eto.
jeza u ledja

#531 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

ultima_palabra wrote: 16/01/2020 15:53
:?
ultima_palabra

#532 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by ultima_palabra »

jeza u ledja wrote: 16/01/2020 16:16
ultima_palabra wrote: 16/01/2020 15:53
:?
A govori o Bidenu, ok... pogresno sam procitao.
srce_ruke_lopata

#533 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by srce_ruke_lopata »

Iz ovoga svega nebi me iznenadilo da Klobučarka izadje na vrh ove šestorke ili bar pri vrhu. Ja mislim da joj dosta ide u prilog što je negdje u sredini (ni u lijevoj ni u desnoj traci), a i dolazi iz te tzv. "fly-over state" što u zadnje vrijeme forsira ovim glasačima iz centralnog dijela SAD-a.
Uglavnom bilo ko od šestorke...ali sve su prilike da Trump uzima
jeza u ledja

#534 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Mene je iznenadilo da je Klobucharka opstala do danas. Ja sam je slusao puno puta u zadnjih 5-6 godina, bila je prilicno aktivna kao senator. Svidjalo mi se kako razmislja, umjereno, blago, pozitivno, we can do this, znam da je cheesy al eto. Ja sam misljenja da Americi treba neko ko ce smanjiti tenzije, smanjiti ljutnju izmedju zaracenih strana, a ne neko ko dobija izbore tako sto "energize" svoje glasacko tijelo.

Al eto, bojim se da ko god bude kandidat bice obojen kao ultra-mega-giga-ljevicar, child molester, murderer, conspirator, muslim-loving, pinko commie traitor.
Biden je vec odavno oznacen kao pedofil, i kad i ako bude kandidat to ce se tek vrtiti po fejsbuk stranicama suburban moms.
Prednost drugih kandidata bi bila utoliko koliko conspiracy masina ne bi imala dovoljno vremena da provrti teorije o njima, a nasle bi se siguran sam.
ultima_palabra

#535 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by ultima_palabra »

Baš onako draga žena, kad bih birao prijatelja između njih 6-7 izabrao bih nju. Ali ne mislim da je materijal za predsjednika.
jeza u ledja

#536 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Jest, al kazu da je prava rospija prema svojim uposlenicima. :-?

Bila prica prije jedno po godine.
kio01

#537 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by kio01 »

Cuo sam da je fascikle bacala po uredu :D
I mene je malo iznenadilo sto je Amy u top 6. Sjecam se kad je Bill Maher prije oko pola godine govorio kako je moguce da ce Amy biti taj middle ground koji ce glasaci favorizirati da sam mu se nasmijao. Bas tad je bila i aktivna ta prica o njenom ponasanju van javnosti. Rekao bih da je njena kampanja jedna od najuspjesnijih jer su od pocetka imali pravu taktiku kojom su je mnogi zavoljeli. Napravila je ''lovable auntie'' imidz od sebe.
alijagoro

#538 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by alijagoro »

kio01 wrote: 16/01/2020 15:46 Vecina kandidata su jos uvijek u proslom vijeku. Trebaju pogledati Yanga kao uzor moderne kampanje. Baci skriptu u smece, pocni pricati malo slobodnije.

Glasat cu srcem,za gospodina Bernija :thumbup:
ultima_palabra

#539 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by ultima_palabra »

Meni je Sanders ok čiko, ali dosta njegovih simpatizera su nepodnošljivi... kao on je Isus u najmanju ruku, samo on može promijeniti Ameriku :roll: Zbog takvih nadobudnih debila je sada Trump predsjednik. Trenutno se ta mašinerija okrenula protiv Warren, koja kao da puca po šavovima.
oaza85

#540 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by oaza85 »

Trose pare i smaraju bezze.
Trump ce ih pomesti koga god kandiduju.
Amerika je pobudalila.
alijagoro

#541 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by alijagoro »

ultima_palabra wrote: 17/01/2020 04:12 Meni je Sanders ok čiko, ali dosta njegovih simpatizera su nepodnošljivi... kao on je Isus u najmanju ruku, samo on može promijeniti Ameriku :roll: Zbog takvih nadobudnih debila je sada Trump predsjednik. Trenutno se ta mašinerija okrenula protiv Warren, koja kao da puca po šavovima.
Trump je predsjednik zbog viska budala.
House

#542 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by House »

Joe Biden se u kampanji za lidera SAD-a pohvalio zaustavljanjem za genocid odgovornog Miloševića
:thumbup: :bih:
alijagoro

#543 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by alijagoro »

Ona Hillary i dalje ne mirise gospodina Bernija.
jeza u ledja

#544 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

alijagoro wrote: 22/01/2020 01:50 Ona Hillary i dalje ne mirise gospodina Bernija.
Svasta nesto se nasra o njemu. Bas ruzno. A mislim da ce mu to samo pomoci.
ferratilis

#545 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by ferratilis »

jeza u ledja

#546 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

ferratilis wrote: 22/01/2020 08:59
Aa, evo ga Alex Jones propaganda nam se vraca u punom zamahu. :D
GandalfSivi

#547 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by GandalfSivi »

Stize Bernie polako, Warren nazalost pada (i pored endorsementa od NYTimesa), ali pravi dernek tek pocinje za dvije sedmice. Biden ima najvece vodstvo u drzavama gdje se kampanje nisu jos zakuhale (California, Florida, New York), ali kada prodju Iowa, New Hampshire i South Carolina, fokus ostalih ce se prebaciti tamo, jer Biden jos uvijek jase na talasu name recognitiona, vidjet cemo sta ce biti kada se pocne tamo raditi ozbiljniji ground work...
kio01

#548 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by kio01 »

alijagoro wrote: 22/01/2020 01:50 Ona Hillary i dalje ne mirise gospodina Bernija.
Ne znam postoji li antipaticnija osoba i prljaviji politicar od nje. Bernie nikada ne prica o njoj, bez obzira na prevare 2016., i to je jos odrzao 39 govora u podrsci Hillary kada je izgubio protiv nje. Mrzi Sandersa jer joj je pravio probleme 2016., a 2008. je objavljivala slike Obame sa turbanom u Keniji kako bi popularizovala teorije zavjere o njemu.
jeza u ledja

#549 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Njoj su svi krivi za njen poraz protiv najlakseg protivnika, osim nje.

Ma ona je proslost, ne znam zasto se uopste jos spominje.
Post Reply