Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
allem_77

#2051 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Dozer wrote: 16/01/2020 12:57

Kur'an su napisali ljudi. Cinjenicno stanje. Sorry.
Pa normalno da su ljudi pisali. I u današnje vrijeme to rade. Sada je to malo modernije, pomoću štamparija. Nisu ribe izašle iz vode, nego je čovjek taj koji je pisao Božije riječi.

Ne možeš tvrditi da je 124.000 Vjerovjesnika kroz historiju bilo u nekom dogovoru. Nije svima od njih objavljena Knjiga. Neki su usmeno prenosili Božije riječi svome narodu.

Neki od tih Vjerovjesnika su i pogrešno postupili. O tome imaš ajete o Jūnus, alejhisselam.

Jūnus, alejhisselam je ostao primjerom da ljudi nisu savršeni i da se čak i najboljima od njih (Allahovim vjerovjesnicima i poslanicima) može desiti slabost pogrešnoga postupanja u stanju srdžbe. To je Jūnus, alejhisselam. Jūnus, alejhisselam, je vjerovjesnik dragog Allaha čiji je slučaj prema uzvišenoj volji Allahovoj ostao svim budućim generacijama trajnom i veoma značajnom poukom o tome da svi ljudi, pa i vjerovjesnici i poslanici, ne mogu postići da njihov trud rezultira željenim plodovima ma koliko to oni željeli i trudili se.

Opširnije..

https://znaci.ba/tekstovi/kazivanje-o-j ... ejhisselam

https://www.novihorizonti.ba/prica-o-junusu-a-s/
allem_77

#2052 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Bloo wrote: 16/01/2020 12:01
Umre ateist i prispije u nebo. Jednog dana ugleda vrata raja i pomisli u sebi kako je konačno došao trenutak da s Bogom raščisti nesporazume. Pokuca na vrata raja i kaže svetom Petru da bi htio razgovarati s Bogom. Petar ode i kaže Gospodinu Bogu da je pred vratima raja ateist i da bi htio razgovarati s njim. Gospodin Bog šeretski kaže Petru: Reci mu da me nema!
tranquil

#2053 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by tranquil »

allem_77 wrote: 17/01/2020 01:26
Umre ateist i prispije u nebo. Jednog dana ugleda vrata raja i pomisli u sebi kako je konačno došao trenutak da s Bogom raščisti nesporazume. Pokuca na vrata raja i kaže svetom Petru da bi htio razgovarati s Bogom. Petar ode i kaže Gospodinu Bogu da je pred vratima raja ateist i da bi htio razgovarati s njim. Gospodin Bog šeretski kaže Petru: Reci mu da me nema!
Ah, vicevi na ovu temu. Evo, znam i ja jedan, koji je zapravo ne toliko smiješan, ali svakako udara u suštinu nekih problema. Pa kaže...

Jedan Jevrej koji je preživio Aušvic poživio je još dugo, na kraju umro i otišao Bogu na nebo. Bog ga najbolje ugosti, i razgovara sa njim. I tako, u opuštenoj atmosferi, Jevrej ispriča jedan vic o Aušvicu. Dragi Bog se šokira, i zaprepašteno gleda u čovjeka. A ovaj vidi da se Bog ne smije vicu, pa odmahnu rukom i kaže "ah, da si bio tamo skontao bi".
Bloo
Globalna šefica

#2054 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

I don't believe in an interventionist God....
tranquil

#2055 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by tranquil »

Unexpected Nick Cave
Bloo
Globalna šefica

#2056 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

:srce:
kontam, ima li kakav film ili nešto...šta nevidljivi bog radi u trenucima velikog zla...
sjedi onako nevidljiv, neintervenirajući pored logoraša iz Aušvica, Omarske, TReblinke i plače...hoda po gasnim komorama i odmahuje glavom....vrišti nijemo na Mengelea...
shmizlica

#2057 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by shmizlica »

ne kontate vi da su to samo kušnje....
Bloo
Globalna šefica

#2058 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

Kontam da bi to bio dobar film...plus par lines od Osborne...
What if God was one of us?
Just a stranger on the bus
Tryin' to make his way home?
Just tryin' to make his way home
Like back up to heaven all alone
shmizlica

#2059 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by shmizlica »

ahhh, nikad saznati nećemo :eh:
Bloo
Globalna šefica

#2060 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

Mozemo snimiti forumski film...ti budi Bog kao Alanis u Dogmi :mrgreen:
beni-bu-man

#2061 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by beni-bu-man »

tranquil wrote: 17/01/2020 09:30
allem_77 wrote: 17/01/2020 01:26
Ah, vicevi na ovu temu. Evo, znam i ja jedan, koji je zapravo ne toliko smiješan, ali svakako udara u suštinu nekih problema. Pa kaže...

Jedan Jevrej koji je preživio Aušvic poživio je još dugo, na kraju umro i otišao Bogu na nebo. Bog ga najbolje ugosti, i razgovara sa njim. I tako, u opuštenoj atmosferi, Jevrej ispriča jedan vic o Aušvicu. Dragi Bog se šokira, i zaprepašteno gleda u čovjeka. A ovaj vidi da se Bog ne smije vicu, pa odmahnu rukom i kaže "ah, da si bio tamo skontao bi".
imam ja jedan prejak vic :lol:

Kako je nastao Isus ????

:izet: mu Bog mater :lol: :lol: :lol: :lol:
Dozer

#2062 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

allem_77 wrote: 17/01/2020 01:15 Pa normalno da su ljudi pisali. I u današnje vrijeme to rade. Sada je to malo modernije, pomoću štamparija. Nisu ribe izašle iz vode, nego je čovjek taj koji je pisao Božije riječi.
I koji su, btw, tvrdili da su to bozije rijeci. OK.
Ne možeš tvrditi da je 124.000 Vjerovjesnika kroz historiju bilo u nekom dogovoru. Nije svima od njih objavljena Knjiga. Neki su usmeno prenosili Božije riječi svome narodu.
A mi, kao, 100% znamo da je bilo bas 124.000 vjerovijesnika? To "znamo" jer tako pise u tim knjigama, zar ne? A istina je da zaista ne znamo da li je bio ijedan jedini.

Za ostalo...sta da ti kazem...
Dozer

#2063 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

allem_77 wrote: 17/01/2020 01:26 Umre ateist i prispije u nebo. Jednog dana ugleda vrata raja i pomisli u sebi kako je konačno došao trenutak da s Bogom raščisti nesporazume. Pokuca na vrata raja i kaže svetom Petru da bi htio razgovarati s Bogom. Petar ode i kaže Gospodinu Bogu da je pred vratima raja ateist i da bi htio razgovarati s njim. Gospodin Bog šeretski kaže Petru: Reci mu da me nema!
I...sta bi s ateistom? Ostade pred vratima?

-----

Ima dobar film, cini mi se da se zove "Covjek koji je tuzio boga". Pogledati :D
allem_77

#2064 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Površni i povodljivi. Šta drugo reći? :D Lucifer se igra sa vama.
MorningStar

#2065 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MorningStar »

allem_77 wrote: 17/01/2020 10:42 Površni i povodljivi. Šta drugo reći? :D Lucifer se igra sa vama.
Deder ti sta konkretno kakva kisna dova dova za vjetar ili sta ima li kakav ucenjak sta da prouci da se rastjera ovaj smog :D smrle ti znas tajne kurana imal sta za cist zrak :D
tranquil

#2066 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by tranquil »

allem_77 wrote: 17/01/2020 10:42 Površni i povodljivi. Šta drugo reći? :D Lucifer se igra sa vama.
:lol:

Da, povodljivi, jer povodljivost se definira kao "odbijanje da prihvatim istu ideologiju kao moja porodica, moji preci, i većina moje okoline".

:lol:
allem_77

#2067 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

MorningStar wrote: 17/01/2020 10:45
Deder ti sta konkretno kakva kisna dova dova za vjetar ili sta ima li kakav ucenjak sta da prouci da se rastjera ovaj smog :D smrle ti znas tajne kurana imal sta za cist zrak :D
Gdje ti vidiš smog? A ovaj bor sam ja posadio.

Image
broj dva

#2068 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

E na tom ti svaka cast :thumbup:
vatrogasac

#2069 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

Dozer wrote: 16/01/2020 22:55
vatrogasac wrote: 16/01/2020 22:35 Koji ajet je Muhammed a.s. dobio u toku Oprosnog hadža koji se desio nekoliko mjeseci prije njegovog preseljenja?

Šta je tada Muhammed a.s. pitao 100.000 prisutnih hadžija?
Cek... Kur'an je dovrsen godinama nakon njegove smrti, jel' tako? Cak je prva knjiga objedinjena, ako me sjecanje sluzi, oko 100 godina kasnije...
O kakvih 100.000 hadzija onda pricas za njegova zivota? Gdje su bili na hadzu?

Ovo kao mejtef, treba od osnova krenuti. U vrijeme Oprosnog hadža ma Arefatu dobija posljednji ajet:“Danas sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio.” (El-Maida, 3) Nekoliko mjeseci poslije ovog hadža je preselio na ahiret. Obavio misiju, dovršio primanje Objave:"Allahu, jesam li dostavio?!” Ljudi su tada rekli: “Jesi, dostavio si!”, nakon čega je Poslanik, s.a.v.s, rekao: “Allahu moj, Ti budi svjedok!"

Oprosni hadždž

I najkraće moguće o tome kako se Kur'an uspio sačuvati u originalu, memorisali su njegov tekst i paralelno zapisivali:
Božiji Poslanik je imao naročite pisare Kur'ana. Između Poslanikovih pisara koji su pisali Kur'an naročito se ističe Zejd ibn Sabit koji je u ovom poslu bio najsposobniji. Pored njega pisara Kur'ana su bili Ebu Bekr, Omer el-Hattab, Osman b 'Affan, Alija b. Ebu Talib, Mu'avija, 'Ubejja b. Kab, Halid b. Velid i Sabit b. Kajs.
Oni su najčešće Kur'an pisali na koži, kamenim pločicama, granama palme, plećkama ovce ili deve (na njihovim kostima, te drvenim plohama.
Među najpoznatijim hafizima i učačima Kur'ana navode se: Osman b 'Affan, Alija b. Ebu Talib, 'Ubejja b. Kab, Zejd ibn Sabit, Abdullah b. Mesud, Ebu Derda, Ebu Musa el-Eš'ari i drugi. Oni su čuvali red poglavlja i ajeta u njima, te za vrijeme kasnijih kodifikacija Kur'ana ili ortografskih poboljšanja njegova teksta oni su bili čuvari tog reda.
vatrogasac

#2070 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

Dozer wrote: 17/01/2020 10:30
Odgledao ga davno, ali ako si primijetio to je kritika američkog pravnog sistema i on je to kritikovao, a ne sudio se sa Bogom. :mrgreen:
Dozer

#2071 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

vatrogasac wrote: 17/01/2020 21:41
Odgledao ga davno, ali ako si primijetio to je kritika američkog pravnog sistema i on je to kritikovao, a ne sudio se sa Bogom. :mrgreen:
NIje bas samo to, nego i ukazivanje ne nebulozu vezanu za "boziju volju", kao i ovozemaljske "predstavnike" boga danas ;)
vatrogasac

#2072 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

Dozer wrote: 19/01/2020 00:03
vatrogasac wrote: 17/01/2020 21:41
NIje bas samo to, nego i ukazivanje ne nebulozu vezanu za "boziju volju", kao i ovozemaljske "predstavnike" boga danas ;)
To je dosta dobra komedija i pogledaj još jednom, ne tuži čovjek Boga zbog toga što mu grom (koliko se sjećam) spržio brod nego prije svega manipulaciju osiguravajućih društava, pravo koje je na strani osiguravajućih društava pa i crkvu pošto logično ne može Boga. Scenaristi su napravili takvu priču, a mogla je izgledati i drugačije što je sve ipak doživljaj nekog scenariste.
A Božija volja nije nebuloza u šta ćeš se sigurno jednog dana uvjeriti. Pokušavaju je svakako preformulisati i promijeniti joj naziv, ali to je uvijek Božiji plan ili volja. :wink:
HakanSukur

#2073 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by HakanSukur »

Dakle, Mladić je samo izvršavao božiji plan u Srebrenici, ne znam što ga onda osudiše koji qurac, treba ga odlikovati i govoriti hazreti Ratko radijalahu anhu.
Dozer

#2074 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

Da... Tako ispada... Nije bas najsretniji primjer za diskusiju, ali sustinski se svodi na to.
HakanSukur

#2075 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by HakanSukur »

Uvijek treba u centar gađati, inače dobiješ traktate iz šupljeg u prazno.

Plan, volja, bla bla, evo Srebrenica, rak rana svakog ko ima gram emocija, pa nek' uklapaju u to, barem im tu nelagodu pričiniti, ako imaju trun svijesti i savjesti.
Post Reply