IRAN

General War

#28426 Re: IRAN

Post by General War »

salik79 wrote: 16/01/2020 14:47
General War wrote: 16/01/2020 14:41
salik79 wrote: 16/01/2020 14:40

De, eto, postavi citav!
Jasta cu, postavi ti.
Ti tvrdis da ima nesto nakon: "Nikada, ali nikada se necu izvinjavati u ime USA, bez obzira na cinjenice...", a ne ja, pa izvoli i dokazi nam.
Ovo sto si postavio uopste se ne spominje iranski civilni avion..
salik79

#28427 Re: IRAN

Post by salik79 »

jeza u ledja wrote: 16/01/2020 14:47 Znaci bitnije je sta kaze potpredsjednik Bush nego predsjednik Reagan? :lol:

Ovo je jedna od iranskih postapalica kojim se godinama potpiruje nacionalno ushicenje i mrznja prema mrskom neprijatelju.

Nakon ovoga, za vrijeme Clintonove administracije, medjunarodni sud je donio i presudu, a Amerikanci se opet izvinuli i platili X miliona dolara odstete. Aha, i to kaze salik nije isplaceno. S obzirom koliko laze vjerovacemo mu. :oops:
De se vi malo presaberite:
In 1996, the US government paid Iran $131.8 million for compensation. Victims' families received about $62 million of it. The Clinton administration expressed "deep regret," for what had happened, but the US has never formally apologized.
https://www.businessinsider.com/iran-ai ... tos-2020-1

A da ne spominjem odlikovanja pdgovornih za obaranje.
jeza u ledja

#28428 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

General War wrote: 16/01/2020 14:52 Lafinas za iran...i ukljucujes Japan :-)

https://www.google.com/amp/s/www.latime ... f_amp=true
Tako ti funkcionisu njegove lazi. Prvo ponavlja laz sto puta, dok ga neko ne prozove i zatrazi dokaz. Onda on vrlo brzo skrene na nesto trece i otvara raspravu o tome. Ovaj klip sa Bushom su postavili jedno 100 puta ovdje. Jednostavnim guglanjem ovog dogadjaja se vrlo brzo moze dokazati suprotno. Ali oni racunaju na to da onaj ko vec naginje na to da im vjeruje nece njihovu laz dovoditi u pitanje. :wink:
salik79

#28429 Re: IRAN

Post by salik79 »

General War wrote: 16/01/2020 14:52
salik79 wrote: 16/01/2020 14:44
General War wrote: 16/01/2020 14:41

Ne lafinaj, nemas ti jedini internet..koga god interesuje moze provjerit da bezveze lazes.
Ako lafinam ja ne lafina Obama :oops:

Lafinas za iran...i ukljucujes Japan :-)

Da nije tragicno bilo bi komicno...
geralt

#28430 Re: IRAN

Post by geralt »

salik79 wrote: 16/01/2020 14:37 Usput, po pitanju zena:

Image
U Iranu muz moze silovati svoju zenu, a da ne prekrsi nijedan iranski zakon.
General War

#28431 Re: IRAN

Post by General War »

jeza u ledja wrote: 16/01/2020 14:56
General War wrote: 16/01/2020 14:52 Lafinas za iran...i ukljucujes Japan :-)

Tako ti funkcionisu njegove lazi. Prvo ponavlja laz sto puta, dok ga neko ne prozove i zatrazi dokaz. Onda on vrlo brzo skrene na nesto trece i otvara raspravu o tome. Ovaj klip sa Bushom su postavili jedno 100 puta ovdje. Jednostavnim guglanjem ovog dogadjaja se vrlo brzo moze dokazati suprotno. Ali oni racunaju na to da onaj ko vec naginje na to da im vjeruje nece njihovu laz dovoditi u pitanje. :wink:
:lol:
Na pogresnom mjestu i pogresnom pokusava uvaliti svoje gluposti.
mirsek

#28432 Re: IRAN

Post by mirsek »

Point. wrote: 16/01/2020 14:49
mirsek wrote: 16/01/2020 14:34
Point. wrote: 16/01/2020 14:28

Statistika je kao bikini, otkriva puno al sakriva ono najbitnije.

Kako te ne zanima kada opravdavaš zabrane? Ne nameću im izvana kažeš, al nameću iznutra. Onda je ok, I guess.

Ne znam pa da pitam, može li žena biti predsjednik Irana ili vrhovni vođa?
Vjerovatno ne moze, ne zanima me kako uredjuju svoju zemlju. Mozes li u New Yorku gol hodati ulicom i seksati se pred svima, ja bih volio da mogu, ne daju mi, djubrad americka.
Aha, znači ne može. Odlično brinu o ženama onda, znači može al do neke granice. Kako slatko. :thumbup:

Ozbiljno, porediš odlazak na sportski stadion i hodanje na ulici bez marame na glavi ili u sukni sa hodanjem gol po javnim mjestima i seksanju? Kakvo je ovo poređenje jeste vi normalni.

Iran Irancima, a ne meni i tebi.
Hocu da hodam gol i da se seksam na ulici, sto mi to ne daju, nikoga ne prisiljavam da gleda.
Ameri slobodno nosaju oruzje, ubijaju se na sve strane, jesu li oni normalni, koji im je...
General War

#28433 Re: IRAN

Post by General War »

salik79 wrote: 16/01/2020 14:57
salik79 wrote: 16/01/2020 14:44

Ako lafinam ja ne lafina Obama :oops:

Tragicno je licitirati sa nacinom usmrcivanja ljudi...samo atomska za civile zlocin...ali zato ostalo moze :-)
Ostavi se gluposti...ziv bio, neide ti.
General War

#28434 Re: IRAN

Post by General War »

mirsek wrote: 16/01/2020 15:00
Vjerovatno ne moze, ne zanima me kako uredjuju svoju zemlju. Mozes li u New Yorku gol hodati ulicom i seksati se pred svima, ja bih volio da mogu, ne daju mi, djubrad americka.
Aha, znači ne može. Odlično brinu o ženama onda, znači može al do neke granice. Kako slatko. :thumbup:

Ozbiljno, porediš odlazak na sportski stadion i hodanje na ulici bez marame na glavi ili u sukni sa hodanjem gol po javnim mjestima i seksanju? Kakvo je ovo poređenje jeste vi normalni.

Hocu da hodam gol i da se seksam na ulici, sto mi to ne daju, nikoga ne prisiljavam da gleda.
Ameri slobodno nosaju oruzje, ubijaju se na sve strane, jesu li oni normalni, koji im je...
U americi nose oruzje gdje je " dozvoljeno", hodaju goli gdje je" dozvoljeno"...i seksaju se gdje je "dozvoljeno"...nije bas tolika sloboda, vec sve uredjeno.
salik79

#28435 Re: IRAN

Post by salik79 »

General War wrote: 16/01/2020 15:01

Tragicno je licitirati sa nacinom usmrcivanja ljudi...samo atomska za civile zlocin...ali zato ostalo moze :-)
Koji licemjer...

https://time.com/3997990/japanese-prime ... r-apology/
jeza u ledja

#28436 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

salik79 wrote: 16/01/2020 14:56
jeza u ledja wrote: 16/01/2020 14:47 Znaci bitnije je sta kaze potpredsjednik Bush nego predsjednik Reagan? :lol:

Ovo je jedna od iranskih postapalica kojim se godinama potpiruje nacionalno ushicenje i mrznja prema mrskom neprijatelju.

Nakon ovoga, za vrijeme Clintonove administracije, medjunarodni sud je donio i presudu, a Amerikanci se opet izvinuli i platili X miliona dolara odstete. Aha, i to kaze salik nije isplaceno. S obzirom koliko laze vjerovacemo mu. :oops:
In 1996, the US government paid Iran $131.8 million for compensation. Victims' families received about $62 million of it. The Clinton administration expressed "deep regret," for what had happened, but the US has never formally apologized.

Expressing deep regret je izvinjenje. Cuj the US has never formally apologized. Postoji dokument koji kaze da izrazavaju zaljenje i da placaju 62mio dolara. Jok nije izvinjenje.
Ne, Iranci zele da Ameri kazu da je bilo u pitanju namjerno rusenje aviona. Kao ono Ameri nemaju sta pametnije nego da ruse iranski civilni avion.

Istovremeno, danas, trazi se svaki razlog da se uperi prst u druge za rusenje ukrajinskog aviona koje su sami priznali. Ameri poceli rat, CIA kontrolise transpondere, Ukrajinci krivi sto su poletili... kolicina licemjerja je nevjerovatna.

Odgovorni za obaranje jesu odlikovani, ali ne za obaranje aviona naravno. No i to dobro posluzi za ponavljanje iste lazi, jel tako?
General War

#28437 Re: IRAN

Post by General War »

salik79 wrote: 16/01/2020 15:05
General War wrote: 16/01/2020 15:01

Koji licemjer...

https://time.com/3997990/japanese-prime ... r-apology/
Dobro je kad uspostavljas samodijagnozu, dobar korak ka ozdravljenju.
mirsek

#28438 Re: IRAN

Post by mirsek »

[media][/media]
jeza u ledja wrote: 16/01/2020 15:08
salik79 wrote: 16/01/2020 14:56

Expressing deep regret je izvinjenje. Cuj the US has never formally apologized. Postoji dokument koji kaze da izrazavaju zaljenje i da placaju 62mio dolara. Jok nije izvinjenje.
Ne, Iranci zele da Ameri kazu da je bilo u pitanju namjerno rusenje aviona. Kao ono Ameri nemaju sta pametnije nego da ruse iranski civilni avion.

Istovremeno, danas, trazi se svaki razlog da se uperi prst u druge za rusenje ukrajinskog aviona koje su sami priznali. Ameri poceli rat, CIA kontrolise transpondere, Ukrajinci krivi sto su poletili... kolicina licemjerja je nevjerovatna.

Odgovorni za obaranje jesu odlikovani, ali ne za obaranje aviona naravno. No i to dobro posluzi za ponavljanje iste lazi, jel tako?
Zaliti i izviniti se nije isto.
Kad zalis onda ti je krivo sto se dogadjaj desio. Kad se izvinis onda prihvatas svoju odgovornost.
General War

#28439 Re: IRAN

Post by General War »

Sjooo
:-)
Preporucio bih harakiri...ali znam da to nebi bilo dovoljno.
Iran na drugu stranu se dnevno izvinjava i zali za bombardovanje civilnih mjesta po izraelu od strane svojih proksija....
jeza u ledja

#28440 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

geralt wrote: 16/01/2020 14:57
salik79 wrote: 16/01/2020 14:37 Usput, po pitanju zena:

Image
U Iranu muz moze silovati svoju zenu, a da ne prekrsi nijedan iranski zakon.
I ovo je jedno 100 puta postavljan poster. Ovi koji su radili metodologiju u kojoj je zena u Burkina Fasu ili Papua Novoj Gvineji sigurnija nego u SAD se mogu pozdraviti sa ozbiljnom karijerom.
Neko je ocigledno push hard da se u godini Me Too pokreta ubaci SAD na ovu listu i skrene paznja na diskriminaciju i seksualno zlostavljanje zena u Americi (koje je itekako rasireno), i istovremeno nabaci reklamu ovom istrazivanju. Naravno, standard po kojem se mjeri zlostavljanje u Americi i u drugim zemljama, cak i u mnogim zemljama EU je potpuno drukciji, samo sto to ovi namjerno presucuju, a likovi koji ovako patronizirajuce govore o polozaju zena u Iranu i drugdje nikad nece ni skontati.

Nacin na koji u Francuskoj, Italiji muskarci "flertaju" sa zenama bi u Americi u mnogim slucajevima mogao biti sudski gonjen kao slucaj seksualnog zlostavljanja.
U zemljama BI (ukljucujuci i Iran), ili Juzne Azije da mlada zena prodje sama ulicom, javnim prijevozom, itd, rizikuje da ce joj neko dobaciti, a ako se ukaze prilika i "opipati", nebitno kako je skromno obucena. (Opet, ovo je nesto sto bi se moglo sudski goniti u Americi, a neki slucajevi "pipanja" ocjeniti i kao silovanje).

Koja god je zena bila u tim zemljama ce vam prenjeti ista iskustva, a vi cete ih kao muskarci razumjeti ako slusate. Iran je vjerovatno bolji od vecine tih zemalja, ali i to je srednja zalost, pogotovo boga pitaj razliku izmedju Teherana i kakvih zabiti dole (odakle su milioni mladih momaka sljegli u Teheran). Jednostavno takva "kultura". :roll: Nebitno je, da sutra ukinu zakon o hidzabu, velika vecina zena bi ga i dalje nosila iz prostog razloga sto bi se tako osjecale sigurnije.

Al naravno, ovdje ce se postavljati slike kojekakvih bogatih, elitnih, hipster, jet-setter Teheranki, koje su iznimka, ne pravilo, i koje su susta suprotnost onog sto ideja teokratske IR zeli. Naravno, prema vani, prema Zapadu, to je slika koja se zeli poslati.
jeza u ledja

#28441 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

mirsek wrote: 16/01/2020 15:12 Zaliti i izviniti se nije isto.
Kad zalis onda ti je krivo sto se dogadjaj desio. Kad se izvinis onda prihvatas svoju odgovornost.
A kad platis odstetu, jel to prihvatanje odgovornosti ili?

Slazem se da su "expressing regret" birane rijeci, vise da se trazi izgovor za ovu gresku u "generalnoj situaciji". To je diplomatski nacin da se izvines.

Bas onako kako je Hassan Rouhani napisano na svom Twitteru za rusenje ukrajinskog aviona neki dan:
The Islamic Republic of Iran deeply regrets this disastrous mistake.

My thoughts and prayers go to all the mourning families. I offer my sincerest condolences.
:wink:

PS: Ima li nacin da se uglavi neciji tweet na ovoj novoj verziji foruma?
zilog

#28442 Re: IRAN

Post by zilog »

Iran Irancima!!! Svidjalo mi se, ne svidjalo, sta rade u Iranu, to je njihova stvar.
Medjutim, kada ta drzava uzme sebi da zastupa sve SIIte u regionu. Uzme si za pravo da ih instrumentalizira za svoje ciljeve, onda me jako podsjecaju na jednog naseg susjeda...
mirsek

#28443 Re: IRAN

Post by mirsek »

zilog wrote: 16/01/2020 16:49 Iran Irancima!!! Svidjalo mi se, ne svidjalo, sta rade u Iranu, to je njihova stvar.
Medjutim, kada ta drzava uzme sebi da zastupa sve SIIte u regionu. Uzme si za pravo da ih instrumentalizira za svoje ciljeve, onda me jako podsjecaju na jednog naseg susjeda...
Izmedju ostalog posljedica americkog divljanja po BI. Iran ne bi tako, relativno lako, uspostavljao uticaj da narodu nije dosta Amerike.
Point.

#28444 Re: IRAN

Post by Point. »

Postaješ već neozbiljan. U nedostatku argumenata ideš u besmislena poređenja koje se jednostavno ne mogu porediti.

Fol sad Iran irancima a znaš i sam da su zakone pravili samo muškarci, žene se tu nisu ništa pitale. Naravno, Iran irancima a ne samo muškarcima.
mirsek

#28445 Re: IRAN

Post by mirsek »

Point. wrote: 16/01/2020 18:12

Postaješ već neozbiljan. U nedostatku argumenata ideš u besmislena poređenja koje se jednostavno ne mogu porediti.

Fol sad Iran irancima a znaš i sam da su zakone pravili samo muškarci, žene se tu nisu ništa pitale. Naravno, Iran irancima a ne samo muškarcima.
Pokazujem da svoje svjetonazore ne treba nametati drugim drzavama. Ne moze niko odredjivati sta su necije slobode ili sta su prave a sta bezvezne slobode. Nek odluci vecina u drzavi.
Point.

#28446 Re: IRAN

Post by Point. »

mirsek wrote: 16/01/2020 18:24

Pokazujem da svoje svjetonazore ne treba nametati drugim drzavama. Ne moze niko odredjivati sta su necije slobode ili sta su prave a sta bezvezne slobode. Nek odluci vecina u drzavi.
Neka odluči većina za stvari koje se tiču svih građana, neka odluče žene što se tiču njihovih prava kao ovdje što diskutujemo o pravu da prisustvuju sportskim takmičenjima i šta će oblačiti na sebe. Ne trebaju im se muškarci tu petljati ni odlučivati. Možemo se složiti oko toga?
mirsek

#28447 Re: IRAN

Post by mirsek »

Point. wrote: 16/01/2020 18:48
mirsek wrote: 16/01/2020 18:24

Neka odluči većina za stvari koje se tiču svih građana, neka odluče žene što se tiču njihovih prava kao ovdje što diskutujemo o pravu da prisustvuju sportskim takmičenjima i šta će oblačiti na sebe. Ne trebaju im se muškarci tu petljati ni odlučivati. Možemo se složiti oko toga?
Generalno da, ali Iran je islamska republika tako da je dosta toga vec odredjeno vjerom i drzavnim uredjenjem, vecina tako htjela, ko sam ja da ih tjeram drugacije.
jeza u ledja

#28448 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Znaci sta god odluci vecina u jednoj zemlji ti se slazes da je to ok?
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#28449 Re: IRAN

Post by Challenger_ »

Od juče, sasvim juče, biće mnogo teže, mogo opasnije rathohuškačkim jastrebovima koji bi da raspale novu vatru na Bliskom istoku.
MorningStar

#28450 Re: IRAN

Post by MorningStar »

salik79 wrote: 16/01/2020 14:33
jeza u ledja wrote: 16/01/2020 14:29
mirsek wrote: 16/01/2020 14:27 Izvinili ili priznali, nije isto..
Priznali, izvinuli i platili odstetu.
Nikada se nisu izvinili, a i placanje odstete je itekako upitno. Otprilike kao i provedbe presuda ustavnog suda.

Nisu se nikada izvinili za Hirosimu i Nagasaki, a da se izvinjavaju za jedan, a jos iranski, avion.
Atomske bombe na hirosimu i nagasaki su spasile zivote , znam tesko za shvatiti - ustvari ti ni ne trazis da shvatis .
Post Reply