Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#3076 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
i onda se vrtiš u krug
od lažnih šehida, dječijih doplataka gdje vrši prebacivanje čitave imovine na treće lice da dobije isti, invalidnina, penzija itd itd
pa se sve popušta toj nekoj većini koja jebe komplet koncepciju
nemoj ga kazniti jer šverca cigare - sirotinja
nemoj ga kazniti jer iskače na cestu ko zec - sirotinja
nemoj ga kazniti jer loži gumu pa poguši pola grada - sirotinja
kako napraviš tri sprata kuće? sirotinja?
smatram da je stvarne sirotinje dosta manje od one mentalne.
od lažnih šehida, dječijih doplataka gdje vrši prebacivanje čitave imovine na treće lice da dobije isti, invalidnina, penzija itd itd
pa se sve popušta toj nekoj većini koja jebe komplet koncepciju
nemoj ga kazniti jer šverca cigare - sirotinja
nemoj ga kazniti jer iskače na cestu ko zec - sirotinja
nemoj ga kazniti jer loži gumu pa poguši pola grada - sirotinja
kako napraviš tri sprata kuće? sirotinja?
smatram da je stvarne sirotinje dosta manje od one mentalne.
-
BadBoy
#3077 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Jeste jeftiniji kratkoročno (tj. u diretknoj usporedbi ugalj vs. plin za tu zimu). Ali dugoročno... ugalj je nesagledivo skuplji.dzipalo wrote: ↑16/01/2020 13:14 Kao sto Dozer rece, ubi nas mentalni sklop - daj meni i samo meni, nek je meni jeftino a ostali svi nek predju na plin.
Imam primjer iz licnog iskustva, gdje mi mama govori vidi ovog zagadjenja u Sarajevu morate dijete odnijet na planinu ili ne izlazite vani dok se ovo ne rijesi. Dok vec pola sata kasnije govori "ko ce se grijati na pelet/plin/struju kad mi je ugalj 3 puta jeftiniji".
Jednostavno starijim ljudima ne mozes nametnuti nista novo, niti odustaju od svog misljenja, misle da su najpametniji i uglavnom su jako sebicni. Nema sagledavanja sire slike, nema djela za dobrobit sviju/drustva, samo nek je meni jeftino, da ja nista ne mijenjam, sve je ja ja ja.
Dok ih ne natjeras kaznama ili poskupljenjem uglja ovo pitanje se nece rijesiti.
-
zigzag
#3078 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Iz tog razloga i govorim da subvencije, besplatne gasifikacije i slične stvari ne trebaju biti prioritet prvenstveno zato što nema sredstava za to. Kao što se vidi nema ni za problem vodosnabdijevanja a kamoli za ovo.
Za inspekcije svi znamo da ne djeluju niti je moguće hodati po naseljima i očekivati da se neko ne grije na najjeftiniju varijantu odnosno kažnjavati onoga ko se grije.
A inspektor uvijek može dobiti 50 KM u džep da malo zažmiri.
Rješenje problema je u izlaznoj fakturi rudnika.
- Dozer
#3079 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Stvar je u tome sto para zapravo ima, ali je raspodjela katastrofalna.
Vec rekoh, a sto su svakako javni podaci - 2018. je za javne nabavke, od cega su mnoge bile besmisleno ponovljene iz prethodne godine (citaj: pokradene) potroseno skoro 3 milijarde KM. 2017. i 2019. (prosle) godine je potroseno nesto manje od 1 milijarde.
Ove godine (izborne) ce opet biti potroseno preko dvije, vjerovatno blizu 3 milijarde. Dakle - para ima, i to nemilice. Ali - niko nece da ih trosi na rjesavanje stvarnih problema.
Bolje je namiriti sebe kroz raznorazne, i vecinom nepotrebne budalastine, a kojima ce se mazati oci narodu.
nemoj zamjeriti, ali ako pogledas svojih zadnjih 5-6 postova, svi se svode na trazenje izgovora zasto se nista ne radi. A izgovor naprosto ne smije postojati.
Drzava je po svojoj definiciji - monopol fizicke sile i prinude. Ovime je i sve receno o tome ko i kako treba da se pobrine za rjesavanje bilo kojeg stanja, pogotovo negativnog za gradjane. Aerozagadjenje je jedno od negativnijih stanja.
Ko se ne moze uklopiti u pravila zivota na nekom prostoru, iz ma kojeg razloga ukljucujuci i ifinansijski, taj onda treba da razmisli o zivotu negdje drugo gdje ne vaze neka tako stroga pravila. Jednostavnije od ovoga ne moze.
Vec rekoh, a sto su svakako javni podaci - 2018. je za javne nabavke, od cega su mnoge bile besmisleno ponovljene iz prethodne godine (citaj: pokradene) potroseno skoro 3 milijarde KM. 2017. i 2019. (prosle) godine je potroseno nesto manje od 1 milijarde.
Ove godine (izborne) ce opet biti potroseno preko dvije, vjerovatno blizu 3 milijarde. Dakle - para ima, i to nemilice. Ali - niko nece da ih trosi na rjesavanje stvarnih problema.
Bolje je namiriti sebe kroz raznorazne, i vecinom nepotrebne budalastine, a kojima ce se mazati oci narodu.
nemoj zamjeriti, ali ako pogledas svojih zadnjih 5-6 postova, svi se svode na trazenje izgovora zasto se nista ne radi. A izgovor naprosto ne smije postojati.
Drzava je po svojoj definiciji - monopol fizicke sile i prinude. Ovime je i sve receno o tome ko i kako treba da se pobrine za rjesavanje bilo kojeg stanja, pogotovo negativnog za gradjane. Aerozagadjenje je jedno od negativnijih stanja.
Ko se ne moze uklopiti u pravila zivota na nekom prostoru, iz ma kojeg razloga ukljucujuci i ifinansijski, taj onda treba da razmisli o zivotu negdje drugo gdje ne vaze neka tako stroga pravila. Jednostavnije od ovoga ne moze.
Last edited by Dozer on 16/01/2020 13:53, edited 1 time in total.
- drndalo
#3080 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pa zato i rekoh vec nekoliko puta, uvedes akcize za ugalj u privatnim/niskim/losim lozistima, i ugalj poskupi dovoljno da ga 20% ljudi koji imaju duple sisteme (moja racunica ofrljativnom metodom, na osnovu mog nereprezentativnog uzorka), odmah prestane loziti, jer vise nije jeftiniji od plina, a tih 20% kucanstava ima od prije plinske sisteme koji prde neiskoristeni od kad je plin poskupio...
Sto losiji cumur, to veca akciza... Losiji = niza kaloricna vrijednost, vise sumpora...
Pod hitno krenuti s planom barem jedne termo-elektrane na plin, i time obezbijediti konstantniju potrosnju tokom godine, time i bolje cijene plina iz Rusije... Kad smo vec u talu s Rusima oko toga, s njima dogovoriti i tu elektranu, da je izfinansiraju itd...
Da ponovim, mi u FBiH imamo 3 ruke trgovine plinom... Sta mislite ima li tu rezerve za smanjenje maloprodajne cijene ?
-
zigzag
- Dozer
#3082 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
I te kakvog prostora za smanjenje cijene plina ima. Treba ukinuti dvije od tri ruke koje se ugradjuju.
-
zigzag
#3083 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ukinuti BH Gas i Sarajevogas?
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#3084 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
kox wrote: ↑16/01/2020 13:18 Ne znam je li ko upratio ovaj intervju :
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/kn ... zagadenije
Izvor: Al Jazeera
Preskocise, nije in jbg. Bitno je sta kazu uhljebi sa vele i sveucilista iz Kiseljaka i Viteza....
-
BadBoy
#3085 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Taj projekat je odavno mrtav. Nema ništa od njega niti je ikada bio isplativ.zigzag wrote: ↑16/01/2020 13:54 Kažu ne može:
https://www.klix.ba/biznis/ovako-ce-izg ... /110107065
Ovo je tačno ali to ne bi dovelo do značajnijeg smanjenja cijena. No, svako smanjenje je svakako dobro došlo ali teško da se kod nas nešto može uraditi po ovom pitanju.
- Dozer
- shape of despair
#3087 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Kako ovdje samo ima tona bezveze nekih postova, čast pojedincima.
Neg jel to plin poskupio??? Ako jeste niko nista ne piše.
Do 31.12.2019. godine Vlada je subvencionirala dio troškova potrošnje i to je sad isteklo, a mislim da je cijena sa subvencijom iznosila 0,575 po m3.
Sa stranice sa-gasa čitam da je cijena plina ukupna 0,778km/m3 za domaćinstva.
Je li griješim šta god
Neg jel to plin poskupio??? Ako jeste niko nista ne piše.
Do 31.12.2019. godine Vlada je subvencionirala dio troškova potrošnje i to je sad isteklo, a mislim da je cijena sa subvencijom iznosila 0,575 po m3.
Sa stranice sa-gasa čitam da je cijena plina ukupna 0,778km/m3 za domaćinstva.
Je li griješim šta god
-
BadBoy
#3088 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ne može. Jedan je transporter drugi distributer. To nije problem tako treba biti po EU normama. Probleme je tri TRANSPORTERA na jednom gasovodu.
- Dozer
-
zigzag
-
BadBoy
#3091 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Uvoznik, trgovac na veliko ilitiga shipper. Ni to nije problem da je sistem postavljen kako treba. Trenutno je ugovor poslovna tajna i ne podliježe bilo kakvoj regulaciji.
- drndalo
#3092 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Znamo li kolika je marza svakog ovog koraka prema narednom ? Ne mislimo li da se samo na nasim lopivima koji time pokrivaju svoje neefikasnosti moze plin biti 10% jeftiniji ? Ja mislim da moze...
Ne mislim da treba biti tu nekih socijalizama, ali sve osim amortizacije postrojenja sto bi im se racunalo u profit ne treba postojati... Svima je FBiH ili osnivac ili vecinski vlasnik... Neki su d.d. neki su javna preduzeca... Kao takvi, imaju vaznije javne funkcije, nego goli profit sebe kao firme.
-
zigzag
#3093 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Kako god. Cijena plina je porasla zato što je porasla od dobavljača. Za razliku od uglja koji ima stabilnu cijenu.
- Veigar
#3094 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Nije tačno, ja redovno sa komšijama i poznanicima pratim potrošnju i kako sada stvari stoje za istu kvadraturu grijanja ista je cijena jal se grijalo na ugalj jal na pelet (doduše za plin ne znam, skoro niko u mom gradu nema grijanje na plin, ili je pelet ili je gradsko grijanje ili je ugalj/drva).
-
zigzag
#3095 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Koliko uglja i drva troše za sezonu?
- mk ultra
#3096 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
ugalj 195KM sa PDV po toni (kvalitetniji)
4-5 Tona je dovoljno za prosječnu kuću
drva vrlo malo treba
4-5 Tona je dovoljno za prosječnu kuću
drva vrlo malo treba
- Veigar
#3097 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
oko 7 tona, a za prosječnu kuću nije dovoljno 4 tone uglja, znam jer sam živim u prosječnpoj kući koja grije dva sprata.
edit:
7 tona uglja x 195KM = 1365KM
ja potrošim 4 tone peleta za istu kvadraturu
4 tone peleta x 330KM = 1320KM
-
zigzag
#3098 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Na predhodnoj stranici smo imali cijena energenta po kWh pa sam na osnovu toga dao izračun za ugalj.
Ako je ugalj 12.000 kJ/kg onda to daje oko 3330 kWh za tonu tog uglja. I ono što vidim na oxl je da je cijena 120 KM pa naviše. Možda to nije dostupno.
Ja sam uzeo da je cijena 130KM i na osnovu toga sam dobio 4pf/kWh. Ako je i 195 cijena uglja to je opet 7pf/kWh. A i ja mislim da za kuću treba više od 5 tona.
Ako je ugalj 12.000 kJ/kg onda to daje oko 3330 kWh za tonu tog uglja. I ono što vidim na oxl je da je cijena 120 KM pa naviše. Možda to nije dostupno.
Ja sam uzeo da je cijena 130KM i na osnovu toga sam dobio 4pf/kWh. Ako je i 195 cijena uglja to je opet 7pf/kWh. A i ja mislim da za kuću treba više od 5 tona.
- mk ultra
#3099 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
onda ti izolacija ne valja ili je ugalj slab... prije peleta, 2 sprata kuće i prizemlje smanjeni radijatori ali se grijalo, nikad nije preslo 5.5T za cijelu sezonu od oktobra do marta, a toplo je u kuci baš, cca 80m2 po etaži + stubište koje se ne grije, 8cm stiropor, drvena stolarija sa lowe staklima, alu PU punjene vanjske roletne, tavan 10cm vune ispod rigipsa + 10cm stiropor sa gornje strane
drva skoro nikako, oko 1m3
- shape of despair
#3100 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Kuća, slaba izolacija i sl. 8m drva.
Znači za kuću o kojoj govorim i u kojoj sam dugo živio računica je sljedeća:
Drva: 8m×100KM=800KM za cijelu sezonu (oktobar-maj, 8 mjeseci)
Plin: prosjek potrošnje 250KM×8 mjeseci= 1600KM
Znači izađe me duplo skuplje plin i jos se ne ugrijem.
Znam još ljudi koji su se grijali na drva,10m=1000KM.
Sad su na plinu, dolazi im od 150, pa se penje dec-feb na 300, pa onda opet 150, znači oko 1700KM, mada oni govore da izađu na 2000KM u sezoni.
Razlika je braco dat 1000 za zimu i 2000 za zimu.
Znači za kuću o kojoj govorim i u kojoj sam dugo živio računica je sljedeća:
Drva: 8m×100KM=800KM za cijelu sezonu (oktobar-maj, 8 mjeseci)
Plin: prosjek potrošnje 250KM×8 mjeseci= 1600KM
Znači izađe me duplo skuplje plin i jos se ne ugrijem.
Znam još ljudi koji su se grijali na drva,10m=1000KM.
Sad su na plinu, dolazi im od 150, pa se penje dec-feb na 300, pa onda opet 150, znači oko 1700KM, mada oni govore da izađu na 2000KM u sezoni.
Razlika je braco dat 1000 za zimu i 2000 za zimu.