Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
- Dozer
#3051 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Sve se moze i zabraniti ili uredovati kako se hoce. Kad se hoce.
I nema to nikakve veze ni s tiranijom ni diktaturom, nego iskljucivo sa zdravim razumom.
I nema to nikakve veze ni s tiranijom ni diktaturom, nego iskljucivo sa zdravim razumom.
- Svejetorokenrol
#3052 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Sve je ovako kako si napisao. Ja sam se vratio u BiH 2015te, nakon 18 godina provedenih u EU i dobro mi je sa raznoraznih tački gledišta jer radim sa strancima i nemam puno dodira sa našom administracijom. Ali sav taj nemar vlasti, indolentnost, kurcobolja ili kako je već možemo nazvati prema nekim osnovnim životnim pravima stanovnika jednostavno tjeraju ljude iz države.neko_sa_strane wrote: ↑16/01/2020 10:53 Ja sam o problemu zagađenog zraka razgovarao s kolegama na poslu i shvatio sam da je ovaj problem moguće riješiti ukoliko bi postojala politička volja i ako bi bilo države. Mi nemamo državu već mafijaške organizacije na vlasti koje koriste državne resurse za svoje privatne poduhvate. Oni državne resurse smatraju njihovim plijenom. Korupcija je toliko prisutna u svakoj jebenoj sferi društva da ju je nemoguće smanjiti jer nikome na vlasti ne odgovara a kamo li iskorijeniti. Pustili su korijenje preduboko u zadnjih 30 godina. Jučer sam na klixu pročitao kako Arapi i Turci grade ilegalna naselja u okolini Sarajeva čak i na registrovanim klizištima. Savjetovali su ih da mogu graditi bespravno jer će ionako nekada kasnije legalizovati. Međutim od 2017. godine prema zakonu je nemoguće legalizovati bespravno izgrađene objekte na području Kantona Sarajevo. Taj bezobrazluk mi ne ide u glavu. Izgradiš bespravno, inspektor naredi rušenje a za vikend se ponovo gradi. Da li je u njihovim zemljama omogućeno takvo ponašanje.
Niti jedna jedina oblast u BH društvu nije uređena. Taksa na električna vozila postoji jer su tajkuni bliski vlasti jači od državnih propisa. Naftni lobi je toliko jak da željeznice propadaju. BiH je zarobljena država.
Jedina stvar koja iole vrijedi u ovom pokušaju od države je bezvizni režim sa državama članicama EU, EEA(Norveška, Island i Lihtenštajn) i Švicarskom i mogućnost dobijanja radne dozvole. Svaki pokušaj mijenjanja postojećeg stanja je borba sa vjetrenjačama jer nikome na vlasti ne odgovara promjena. Promjena bi mogla doći ako bi nekome bilo u interesu samo spolja i to isključivo nametanjem.
Ja sam pobjegao vani prošle sedmice, anticipirao neke poslovne obaveze koje sam komotno mogao završiti na proljeće jer nisam više mogao podnositi ono zlo. Da nemam porodičih razloga, ozbiljno bih razmatrao da se ne vraćam, jer jednostavno nije država za čovjeka, niti će to postati u dogledno vrijeme.
Odeš u restoran da jedeš i usmrdiš se na dim od cigareta. Smeće sve u jednu kesu i ho-ruk u kontejner, u 2020. godini. To su neke stvari koje su do sada mogle biti regulisane, a doslovno nismo napravili ni najmanji pomak od kraja rata, ista situacija kao i 95te. To sve govori o našim vlastima, ali o nama kao narodu. I koliko god bio optimista po prirodi, mislim da ne postoji ni najmanji promil šanse da se nešto drastično promijeni u narednih 20 godina.
Zato ne osuđujem nikoga ko odluči napustiti sve i otići, jer je BiH jednostavno postala nezdrava država, i metaforički i bukvalno.
-
BadBoy
#3053 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Evo friških informacija glede cijena plina i električne energije za grijanje. Prema trenutnim cijenama u Kantonu sarajevo
plin: 10pf/kWh
el. energija: 15 pf/kWh
Dakle, plin je jeftiniji za grijanje po defaultu. Jedini izuzetak su toplotne pumpe.
Mit o skupom plinu treba da umre.
Dakle, plin je jeftiniji za grijanje po defaultu. Jedini izuzetak su toplotne pumpe.
-
neko_sa_strane
#3054 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ni razlika od vraćanja kredita banci ne bi bila dovoljna za takav poduhvat. Zato sam kontao ostati još tri godine i prodati ga po višoj cijeni, lihvarima vratiti dug, djelić državi kroz porez a ostatak na račun i onda razguliti.JanuaryJones wrote: ↑16/01/2020 11:50A da upišeš gore neki faks, master pa uz školovanje i rad, učiš jezik?neko_sa_strane wrote: ↑16/01/2020 11:21 Iduće sedmice trebao bih krenuti na kurs švedskog jezika. U planu su mi Švedska ili Norveška. Obzirom da nemam putovnicu išao bih na radnu dozvolu te sam namjeravao prije odlaska položiti B2 švedskog i C1 ili ako uspijem i C2 engleskog. Izabrao sam švedski umjesto norveškog jer se testiranje norveškog ne može obaviti van Norveške. Pojedini poslodavci u Norveškoj zahtijevaju položen Bergen test iako se isti uglavnom polaže ukoliko je cilj upis na nekom od Univerziteta u Norveškoj. Međutim Bergen test se takođe ne može polagati u BiH i najbliži centar za testiranje je u Beogradu.
-
Ci-Nick
#3055 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Upravo to,..
sve kreće od pogrešnog odgoja i obrazovanja.
Demokratija do koje se "navodno" stiglo devedesetih je potpuno pogrešno shvaćena i niko ljudima da ukaže da parkiranje na zelenoj površini, nevezanje pojasa, skidanje katalizatora, suluda vožnja,..loženje smeća, neplaćanje grijanja, el. energije, vode, karte u tramvaju, bespravna gradnja, podmićivanje, bacanje smeća u prirodu,..potoke i rijeke,.. nije nikakva demokratija nego prekršaj i zločin protiv sadašnjih i budućih generacija.
Duša me boli kad vozim od Zenice do Sarajeva i vidim sve ono smeće zakačeno po grmlju oko rijeke Bosne.
Prosječan čovjek u BiH nije zaslužio ni ovo što ima.
Last edited by Ci-Nick on 16/01/2020 12:10, edited 1 time in total.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#3056 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
a ČUMURBadBoy wrote: ↑16/01/2020 12:07 Evo friških informacija glede cijena plina i električne energije za grijanje. Prema trenutnim cijenama u Kantonu sarajevo
- JanuaryJones
#3057 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Štetaneko_sa_strane wrote: ↑16/01/2020 12:08Ni razlika od vraćanja kredita banci ne bi bila dovoljna za takav poduhvat. Zato sam kontao ostati još tri godine i prodati ga po višoj cijeni, lihvarima vratiti dug, djelić državi kroz porez a ostatak na račun i onda razguliti.JanuaryJones wrote: ↑16/01/2020 11:50A da upišeš gore neki faks, master pa uz školovanje i rad, učiš jezik?neko_sa_strane wrote: ↑16/01/2020 11:21 Iduće sedmice trebao bih krenuti na kurs švedskog jezika. U planu su mi Švedska ili Norveška. Obzirom da nemam putovnicu išao bih na radnu dozvolu te sam namjeravao prije odlaska položiti B2 švedskog i C1 ili ako uspijem i C2 engleskog. Izabrao sam švedski umjesto norveškog jer se testiranje norveškog ne može obaviti van Norveške. Pojedini poslodavci u Norveškoj zahtijevaju položen Bergen test iako se isti uglavnom polaže ukoliko je cilj upis na nekom od Univerziteta u Norveškoj. Međutim Bergen test se takođe ne može polagati u BiH i najbliži centar za testiranje je u Beogradu.
-
zigzag
#3058 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
4pf/kWhmk ultra wrote: ↑16/01/2020 12:09a ČUMURBadBoy wrote: ↑16/01/2020 12:07 Evo friških informacija glede cijena plina i električne energije za grijanje. Prema trenutnim cijenama u Kantonu sarajevo
Mit o skupom plinu treba da umre.![]()
-
neko_sa_strane
#3059 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Uzrok je mentalni sklop ljudi na ovim prostorima.Ci-Nick wrote: ↑16/01/2020 12:09Upravo to,..
Demokratija do koje se "navodno" stiglo devedesetih je potpuno pogrešno shvaćena i niko ljudima da ukaže da parkiranje na zelenoj površini, nevezanje pojasa, skidanje katalizatora, suluda vožnja,..loženje smeća, neplaćanje grijanja, el. energije, vode, karte u tramvaju, bespravna gradnja, podmićivanje, bacanje smeća u prirodu,..potoke i rijeke,.. nije nikakva demokratija nego prekršaj i zločin protiv sadašnjih i budućih generacija.
Duša me boli kad vozim od Zenice do Sarajeva i vidim sve ono smeće zakačeno po grmlju oko rijeke Bosne.
- Veigar
#3060 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Kao što rekoh seljačka država kojom vladaju seljaci nesvjesni svoje zatucanosti.neko_sa_strane wrote: ↑16/01/2020 12:19Uzrok je mentalni sklop ljudi na ovim prostorima.Ci-Nick wrote: ↑16/01/2020 12:09Upravo to,..
-
Ci-Nick
#3061 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Sve se da promijeti,..neko_sa_strane wrote: ↑16/01/2020 12:19Uzrok je mentalni sklop ljudi na ovim prostorima.Ci-Nick wrote: ↑16/01/2020 12:09Upravo to,..
kako smo od kugle zla napravili brijeg tako i od kugle dobra možemo napraviti brdo.
U kuranu se svako malo spomene kazna i nagrada,.. ne vidim razlog zašto svi mediji, svi učitelji, nastavnici, profesori ne bi imali obavezu da stalno naglašavaju šta je dobro i šta je zlo.
Naravno uz stalno ukazivanje i kažnjavanje, jer nekažnjeno zlo bilo koje vrste će se češće ponoviti.
-
zigzag
#3062 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Konkretno kod grijanja mentalni sklop ne utiče previše.
Računica je jasna. Ugalj je više nego duplo jeftiniji od plina(prirodnog) a struja je 275% skuplja od uglja. Logika nalaže da se traži jeftinije rješenje.
Računica je jasna. Ugalj je više nego duplo jeftiniji od plina(prirodnog) a struja je 275% skuplja od uglja. Logika nalaže da se traži jeftinije rješenje.
Last edited by zigzag on 16/01/2020 13:02, edited 1 time in total.
- Hajlac
#3063 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Zar sumnjas? Pa u pitanju su bliskoistocne MONARHIJE s NEPOTIZMOM mozda i najvecim na svijetu!neko_sa_strane wrote: ↑16/01/2020 10:53 Ja sam o problemu zagađenog zraka razgovarao s kolegama na poslu i shvatio sam da je ovaj problem moguće riješiti ukoliko bi postojala politička volja i ako bi bilo države. Mi nemamo državu već mafijaške organizacije na vlasti koje koriste državne resurse za svoje privatne poduhvate. Oni državne resurse smatraju njihovim plijenom. Korupcija je toliko prisutna u svakoj jebenoj sferi društva da ju je nemoguće smanjiti jer nikome na vlasti ne odgovara a kamo li iskorijeniti. Pustili su korijenje preduboko u zadnjih 30 godina. Jučer sam na klixu pročitao kako Arapi i Turci grade ilegalna naselja u okolini Sarajeva čak i na registrovanim klizištima. Savjetovali su ih da mogu graditi bespravno jer će ionako nekada kasnije legalizovati. Međutim od 2017. godine prema zakonu je nemoguće legalizovati bespravno izgrađene objekte na području Kantona Sarajevo. Taj bezobrazluk mi ne ide u glavu. Izgradiš bespravno, inspektor naredi rušenje a za vikend se ponovo gradi. Da li je u njihovim zemljama omogućeno takvo ponašanje.
Niti jedna jedina oblast u BH društvu nije uređena. Taksa na električna vozila postoji jer su tajkuni bliski vlasti jači od državnih propisa. Naftni lobi je toliko jak da željeznice propadaju. BiH je zarobljena država.
Jedina stvar koja iole vrijedi u ovom pokušaju od države je bezvizni režim sa državama članicama EU, EEA(Norveška, Island i Lihtenštajn) i Švicarskom i mogućnost dobijanja radne dozvole. Svaki pokušaj mijenjanja postojećeg stanja je borba sa vjetrenjačama jer nikome na vlasti ne odgovara promjena. Promjena bi mogla doći ako bi nekome bilo u interesu samo spolja i to isključivo nametanjem.
Uobicajeno je da se sve dogovara po sijelima a nakon toga - pih, ko te pita za "pravnu drzavu"...
- Dozer
#3064 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Itekako utice. Ne zanosi se. Neko ko je od rodjenja navikao da lozi drva i cumur negdje gdje nije ni postojao plin ili centralno, pa onda napravio kucu u gradu, sasvim logicno ce opet i po automatizmu posegnuti za onim nacinom grijanja koji mu je poznat cijeli zivot, a to je - lozenje.
Milion puta sam cuo recenice poput "hebo te plin, jos da mi eksplodira u kuci. Lijepa drva i cumur", ili "preskupa sturja, jarane. Nalozim i vozra", itd.itd.
Sad su moderni peleti, ali nisu ni oni neka sreca, s obzirom na ljepila itd.
Naravno da cijena uvijek i u svemu igra ulogu, ali negdje i nekad je to nesto sto pada u drugi plan zbog drugih i bitnijih stvari.
Znam da ce me sad mnogi optuziti za ne znam ni ja sta, ali racunica je jasna - zivot u gradu preskup? OK. Ne zivi u gradu.
Dakle - samo i jeste do mentalnog sklopa.
Last edited by Dozer on 16/01/2020 13:09, edited 1 time in total.
-
zigzag
#3065 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
95% ljudi će tražiti najjeftinije rješenje. Oni 5% imaju svoje razloge zašto će odabrati skuplje.
Ako neko ima sve "tehničke" mogućnosti za ugalj on će ga i odabrati jer je jeftin.
Ako neko ima sve "tehničke" mogućnosti za ugalj on će ga i odabrati jer je jeftin.
- Dozer
#3066 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
E, upravo zato se zakonom regulisu "dozvoljene grijne tehnicke opcije pri gradnji kuce". I onda se ne moze desiti da svako gradi em gdje mu je cejf, em da koristi za grijanje sta mu padne na pamet, nego to moze samo u skladu s onim sto je dozvoljeno zakonom. A u gradskoj sredini to moze biti plin, struja ili tecna goriva. Cvrsta ne.
Jbt, kad god padne malo vise kise, svi gledamo i slusamo kuknjavu o potopljenim kucama po Ilidzi. A kuce sagradjene bez ikakve dozvole u - vodozastitnoj zoni.
I jos traze nekakvu pomoc, nadoknadu stete, itd. Ovakve budalastine mogu prolaziti samo ovdje...
Jbt, kad god padne malo vise kise, svi gledamo i slusamo kuknjavu o potopljenim kucama po Ilidzi. A kuce sagradjene bez ikakve dozvole u - vodozastitnoj zoni.
I jos traze nekakvu pomoc, nadoknadu stete, itd. Ovakve budalastine mogu prolaziti samo ovdje...
-
dzipalo
#3067 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Kao sto Dozer rece, ubi nas mentalni sklop - daj meni i samo meni, nek je meni jeftino a ostali svi nek predju na plin.
Imam primjer iz licnog iskustva, gdje mi mama govori vidi ovog zagadjenja u Sarajevu morate dijete odnijet na planinu ili ne izlazite vani dok se ovo ne rijesi. Dok vec pola sata kasnije govori "ko ce se grijati na pelet/plin/struju kad mi je ugalj 3 puta jeftiniji".
Jednostavno starijim ljudima ne mozes nametnuti nista novo, niti odustaju od svog misljenja, misle da su najpametniji i uglavnom su jako sebicni. Nema sagledavanja sire slike, nema djela za dobrobit sviju/drustva, samo nek je meni jeftino, da ja nista ne mijenjam, sve je ja ja ja.
Dok ih ne natjeras kaznama ili poskupljenjem uglja ovo pitanje se nece rijesiti.
Imam primjer iz licnog iskustva, gdje mi mama govori vidi ovog zagadjenja u Sarajevu morate dijete odnijet na planinu ili ne izlazite vani dok se ovo ne rijesi. Dok vec pola sata kasnije govori "ko ce se grijati na pelet/plin/struju kad mi je ugalj 3 puta jeftiniji".
Jednostavno starijim ljudima ne mozes nametnuti nista novo, niti odustaju od svog misljenja, misle da su najpametniji i uglavnom su jako sebicni. Nema sagledavanja sire slike, nema djela za dobrobit sviju/drustva, samo nek je meni jeftino, da ja nista ne mijenjam, sve je ja ja ja.
Dok ih ne natjeras kaznama ili poskupljenjem uglja ovo pitanje se nece rijesiti.
-
zigzag
#3068 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Već 50 godina je ovako. Skoro sve po okolnim brdima je tako postavljeno. I sad bi se neke zabrane uvodile a svi znamo da ne može zabrana biti efikasna.
Zato se trebaju iznivelisati ove cijene energenta ali ne na način da se nešto pojeftini . Osim ako neko nema Putina u prijateljima na Facebooku pa da ga zamoli da skine cijenu plina za 50%
-
kox
#3069 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ne znam je li ko upratio ovaj intervju :
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/kn ... zagadenije
Nažalost u članku je previše mjesta posvećeno tehnikalijama, dobro bi bilo da je čovjek malo detaljnije obrazložio kako on vidi situaciju i rješenja.
Evo i ovako:
Osnovni je problem to što na mnogim radnim mjestima u vezi kvaliteta zraka rade ljudi koji nemaju o tome nikakvih znanja, smatra KneževićAl Jazeera
Premda je očito da su štetne materije prisutne u zraku u Sarajevu, informacije o njima i zagađenosti koje se plasiraju građanima potpuno su netačne, navodi Aleksandar Knežević, dugogodišnji stručnjak za kvalitet zraka, koji više decenija prati situaciju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.
U razgovoru za Al Jazeeru ukazuje da vlasti nisu zainteresirane za rješavanje te problematike, jer "njima odgovara stvaranje panike oko zagađenosti kako bi se skrenula pažnja sa drugih stvari, kao što je korupcija".
Direktno pitanje: koliko su tačne informacije o zagađenosti u Sarajevu?
– Stručni i zakonski termin je zagađenost (prizemne koncentracije), a ne zagađenje, kako bi se razlikovalo od termina zagađivanje (emisija zagađujućih materija). Prvi test za samozvane stručnjake koji se nude medijima je poznavanje terminologije i taksonomije iz ove oblasti.
Informacije su potpuno netačne. Mjerni podaci su sa sajtova kantona, gradova, opština, primarna interpretacija nevladinih organizacija koje se baziraju na Indeksu kvaliteta zraka, a ne na metodologiji koja se koristi u svijetu i koja je u Bosni i Hercegovini ozakonjena.
Naknadnu interpretaciju daju tzv. stručnjaci, te je tako prije tri dana objavljeno da je u Sarajevu zagađenost osam puta veća od dozvoljene, a pojam "dozvoljena zagađenost" ne postoji.
Postoji termin "granična vrijednost zagađenosti", koji nema veze s pojmom "dozvoljen", a nije riječ ni o prekoračenju te vrijednosti osam puta.
Mogu li se zaista, prema nekim mjerenjima i informacijama, porediti New Delhi i Sarajevo kad je riječ o zagađenosti?
– Niko nikakva poređenja Sarajeva sa drugim gradovima, na ispravan način, nije vršio.
Po Vašem mišljenju, je li zaista nezapamćena zagađenost u tom gradu ili se sada preuveličava situacija? Recimo, stanje 1970-ih i sada?
– Ukoliko se posmatra zajedničko djelovanje sumpor-dioksida i čvrstih čestica (jer zajednički djeluju), onda je zagađenost zraka u periodu 1965–1970. bila otprilike deset puta veća od one u periodu 2010–2019. Za 2020. ne možemo imati podatke jer godina nije istekla.
Šta je uzrok zagađenosti zraka u Sarajevu? Mnogi spominju grijanje, automobile, izgradnju kojom se ne prate propisi…?
– Ne mogu izvori biti ni grijanje ni automobili nego komunalna energetika i promet. Treba imati na umu da se sobne peći i automobili ne mogu zamijeniti novim ili drugačijim u kratkom periodu. Rješenje je u regulaciji saobraćaja i načinu loženja sobnih peći.
Promjenom načina loženja sobnih peći Sarajevo je u periodu 1972–1977. smanjilo emisije dva puta, više nego što je to učinio gas. Ta mjera i uspjeh pročuli su se u svijetu.
Američka agencija za zaštitu okoline finansirala je da se to elaborira, a meni je bilo povjereno da dvije godine vodim projekat malozagađujućeg sagorijevanja uglja u deset Evropskih država (preko UN ECE). Ta mjera je danas aktuelna. Napisao sam knjigu koja sadrži bitne akcije na sanaciji kvaliteta zraka u Sarajevu, Bosni i Hercegovini i Jugoslaviji u periodu 1965–2015.
Od organa vlasti knjigu su kupili samo Federalno ministarstvo energije i Opština Živinice. Odatle se vidi politička želja.
Indeks kvaliteta zraka često se spominje ovih dana. Šta je taj indeks i daje li on ispravne podatke Sarajlijama?
– Ne pratim tu metodu jer se ne primjenjuje u Evropi, posebno nema za cilj dobivanje osnova za sanaciju kvaliteta zraka.
Je li ispravan menadžment djelovanja u takvim situacijama u glavnom gradu Bosne i Hercegovine? Gdje se griješi?
– Sistem menadžmenta kvaliteta zraka (po ISO 14001) u Bosni i Hercegovini nije nigdje uspostavljen. U Kantonu Sarajevo u toku je izrada Studije izvodljivosti uspostave Centra za kvalitet zraka, organizacije u okviru Kantona, koja bi radila po standardiziranom sistemu menadžmenta.
Ovaj sistem bi povezao sva praćenja (inventar emisija, meteorološke uslove, monitoring kvaliteta zraka i potencijalne sanacione i razvojne mjere), što je jedini ispravan način.
Jednom prilikom rekli ste: "Ne postoji politička volja da se radi na sanaciji kvaliteta zraka u Bosni i Hercegovini." Stojite li i dalje iza toga? Zbog čega ne postoji politička volja?
– Da postoji politička volja, onda bi se na tom planu radilo. Čak sam uvjeren da našim političarima odgovara panika u vezi sa kvalitetom zraka kako se ne bi govorilo o lošem sistemu vladanja i korupciji.
Međutim, osnovni problem je to što na mnogim radnim mjestima u vezi sa kvalitetom zraka rade ljudi koji o tome nemaju nikakvih znanja.
Izvor: Al Jazeera
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/kn ... zagadenije
Nažalost u članku je previše mjesta posvećeno tehnikalijama, dobro bi bilo da je čovjek malo detaljnije obrazložio kako on vidi situaciju i rješenja.
Evo i ovako:
Osnovni je problem to što na mnogim radnim mjestima u vezi kvaliteta zraka rade ljudi koji nemaju o tome nikakvih znanja, smatra KneževićAl Jazeera
Premda je očito da su štetne materije prisutne u zraku u Sarajevu, informacije o njima i zagađenosti koje se plasiraju građanima potpuno su netačne, navodi Aleksandar Knežević, dugogodišnji stručnjak za kvalitet zraka, koji više decenija prati situaciju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.
U razgovoru za Al Jazeeru ukazuje da vlasti nisu zainteresirane za rješavanje te problematike, jer "njima odgovara stvaranje panike oko zagađenosti kako bi se skrenula pažnja sa drugih stvari, kao što je korupcija".
Direktno pitanje: koliko su tačne informacije o zagađenosti u Sarajevu?
– Stručni i zakonski termin je zagađenost (prizemne koncentracije), a ne zagađenje, kako bi se razlikovalo od termina zagađivanje (emisija zagađujućih materija). Prvi test za samozvane stručnjake koji se nude medijima je poznavanje terminologije i taksonomije iz ove oblasti.
Informacije su potpuno netačne. Mjerni podaci su sa sajtova kantona, gradova, opština, primarna interpretacija nevladinih organizacija koje se baziraju na Indeksu kvaliteta zraka, a ne na metodologiji koja se koristi u svijetu i koja je u Bosni i Hercegovini ozakonjena.
Naknadnu interpretaciju daju tzv. stručnjaci, te je tako prije tri dana objavljeno da je u Sarajevu zagađenost osam puta veća od dozvoljene, a pojam "dozvoljena zagađenost" ne postoji.
Postoji termin "granična vrijednost zagađenosti", koji nema veze s pojmom "dozvoljen", a nije riječ ni o prekoračenju te vrijednosti osam puta.
Mogu li se zaista, prema nekim mjerenjima i informacijama, porediti New Delhi i Sarajevo kad je riječ o zagađenosti?
– Niko nikakva poređenja Sarajeva sa drugim gradovima, na ispravan način, nije vršio.
Po Vašem mišljenju, je li zaista nezapamćena zagađenost u tom gradu ili se sada preuveličava situacija? Recimo, stanje 1970-ih i sada?
– Ukoliko se posmatra zajedničko djelovanje sumpor-dioksida i čvrstih čestica (jer zajednički djeluju), onda je zagađenost zraka u periodu 1965–1970. bila otprilike deset puta veća od one u periodu 2010–2019. Za 2020. ne možemo imati podatke jer godina nije istekla.
Šta je uzrok zagađenosti zraka u Sarajevu? Mnogi spominju grijanje, automobile, izgradnju kojom se ne prate propisi…?
– Ne mogu izvori biti ni grijanje ni automobili nego komunalna energetika i promet. Treba imati na umu da se sobne peći i automobili ne mogu zamijeniti novim ili drugačijim u kratkom periodu. Rješenje je u regulaciji saobraćaja i načinu loženja sobnih peći.
Promjenom načina loženja sobnih peći Sarajevo je u periodu 1972–1977. smanjilo emisije dva puta, više nego što je to učinio gas. Ta mjera i uspjeh pročuli su se u svijetu.
Američka agencija za zaštitu okoline finansirala je da se to elaborira, a meni je bilo povjereno da dvije godine vodim projekat malozagađujućeg sagorijevanja uglja u deset Evropskih država (preko UN ECE). Ta mjera je danas aktuelna. Napisao sam knjigu koja sadrži bitne akcije na sanaciji kvaliteta zraka u Sarajevu, Bosni i Hercegovini i Jugoslaviji u periodu 1965–2015.
Od organa vlasti knjigu su kupili samo Federalno ministarstvo energije i Opština Živinice. Odatle se vidi politička želja.
Indeks kvaliteta zraka često se spominje ovih dana. Šta je taj indeks i daje li on ispravne podatke Sarajlijama?
– Ne pratim tu metodu jer se ne primjenjuje u Evropi, posebno nema za cilj dobivanje osnova za sanaciju kvaliteta zraka.
Je li ispravan menadžment djelovanja u takvim situacijama u glavnom gradu Bosne i Hercegovine? Gdje se griješi?
– Sistem menadžmenta kvaliteta zraka (po ISO 14001) u Bosni i Hercegovini nije nigdje uspostavljen. U Kantonu Sarajevo u toku je izrada Studije izvodljivosti uspostave Centra za kvalitet zraka, organizacije u okviru Kantona, koja bi radila po standardiziranom sistemu menadžmenta.
Ovaj sistem bi povezao sva praćenja (inventar emisija, meteorološke uslove, monitoring kvaliteta zraka i potencijalne sanacione i razvojne mjere), što je jedini ispravan način.
Jednom prilikom rekli ste: "Ne postoji politička volja da se radi na sanaciji kvaliteta zraka u Bosni i Hercegovini." Stojite li i dalje iza toga? Zbog čega ne postoji politička volja?
– Da postoji politička volja, onda bi se na tom planu radilo. Čak sam uvjeren da našim političarima odgovara panika u vezi sa kvalitetom zraka kako se ne bi govorilo o lošem sistemu vladanja i korupciji.
Međutim, osnovni problem je to što na mnogim radnim mjestima u vezi sa kvalitetom zraka rade ljudi koji o tome nemaju nikakvih znanja.
Izvor: Al Jazeera
- Dozer
#3070 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
I ako je vec 50 godina tako, to, valjda, znaci da treba da bude jos 50...?zigzag wrote: ↑16/01/2020 13:17 Već 50 godina je ovako. Skoro sve po okolnim brdima je tako postavljeno. I sad bi se neke zabrane uvodile a svi znamo da ne može zabrana biti efikasna.
Zato se trebaju iznivelisati ove cijene energenta ali ne na način da se nešto pojeftini . Osim ako neko nema Putina u prijateljima na Facebooku pa da ga zamoli da skine cijenu plina za 50%
Ima li neki momenat kada ce se to prekinuti i podvesti pod neke malo novije civilizacijske i ekoloske norme?
Svi vicu "boze zdravlja", a istovremeno sami sebe potrovase...
-
zigzag
#3071 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Sa ekonomske strane, ta izjava je 100% ispravna.dzipalo wrote: ↑16/01/2020 13:14 Kao sto Dozer rece, ubi nas mentalni sklop - daj meni i samo meni, nek je meni jeftino a ostali svi nek predju na plin.
Sad ti tu možeš reći: pa pocrkaće oni dole u stambenim naseljima jer se sav dim spušta dole. i dobiješ odgovor, nek se sele. Ili neka kupe te kućne čistače zraka.
A ovi odozdo su opet, humanitarci pa samo preporučuju da se subvencioniraju ti gore. Ili spominju nekakve inspektore iako svi znamo da toga nikad neće biti.
- Dozer
#3072 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pa upravo u tome i jeste problem - sto niko nece da pokrece bilo sta u tom pravcu stvarnog rjesavanja problema. Sve nekakva ad-hoc kozmetika kojom se ne rjesava nista.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#3073 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Život u gradu košta.
-
zigzag
#3074 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Puno ljudi se smatra "socijalom. Pa eto, ima li šta da se da za jedno 250.000 građana glavnog grada koji se smatraju da su lošoj socijalnoj kategoriji?
- Dozer
#3075 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Socijala u kucama od 150+ kvadrata... ? Dobra neka socijala...