Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dozer

#2951 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dozer »

Mislim da je najteze promijeniti mentalni sklop...naucilo se loziti, i onda je tesko prebaciti se na nesto drugo jer se nije naucilo ni ramzisljati na taj nacin....
escobar__

#2952 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by escobar__ »

Dozer wrote: 15/01/2020 15:43 Mislim da je najteze promijeniti mentalni sklop...naucilo se loziti, i onda je tesko prebaciti se na nesto drugo jer se nije naucilo ni ramzisljati na taj nacin....
Aha... U zemlji čudesa možda. Ti fakat misliš da neko uživa ložit vatru i prljat i sebe i kuću i sve živo i neživo ugljem?
Dozer

#2953 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dozer »

Kad je pravio kucu, zasto nije ugradio kotlovnicu za tecna goriva?
escobar__

#2954 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by escobar__ »

Dozer wrote: 15/01/2020 15:46 Kad je pravio kucu, zasto nije ugradio kotlovnicu za tecna goriva?
Ne znam, to pitaj vlasnike što nisu ovo ili ono mada mi se čini da vas par ovdje nema potrebe da bilo koga šta pitate jer haman sve znate, a čitajući pojedine komentare stekoh dojam da ljudi uživaju u vožnji automobila starih 30 godina i loženju ćumura.
Dozer

#2955 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dozer »

escobar__ wrote: 15/01/2020 15:48 Ne znam, to pitaj vlasnike što nisu ovo ili ono mada mi se čini da vas par ovdje nema potrebe da bilo koga šta pitate jer haman sve znate, a čitajući pojedine komentare stekoh dojam da ljudi uživaju u vožnji automobila starih 30 godina i loženju ćumura.
Ne znam ja ko sta voli, ali neka logika kaze da, ako se vec pravi kuca, i to po obicaju 2-3 sprata, onda je sasvim normalno da se odmah pravi i sistem grijanja u njoj. A, ako vec neces da se zajebavas s lozenjem cumura i drva, onda je opet logika da ces se uvaliti malo vise i napraviti nesto na tecna goriva.
Pri tome, "argument" nema se para ne pije vode. AKo se ima para za zemlju, pa onda i kucu od 150+ kvadrata, jbg...
Last edited by Dozer on 15/01/2020 15:54, edited 1 time in total.
escobar__

#2956 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by escobar__ »

Dozer wrote: 15/01/2020 15:50
escobar__ wrote: 15/01/2020 15:48 Ne znam, to pitaj vlasnike što nisu ovo ili ono mada mi se čini da vas par ovdje nema potrebe da bilo koga šta pitate jer haman sve znate, a čitajući pojedine komentare stekoh dojam da ljudi uživaju u vožnji automobila starih 30 godina i loženju ćumura.
ne znam ja ko sta voli, ali neka logika kaze da, ako se vec pravi kuca, i to po obicaju 2-3 sprata, onda je sasvim normalno da se odmah pravi i sistem grijanja u njoj. A, ako vec neces da se zajebavas s lozenjem cumura i drva, onda je opet logika da ces se uvaliti malo vise i napraviti nesto na tezna goriva.
Mnogo čega što je u normalnom svijetu logično ovdje nije, pa to važi i za stanogradnju. Zato mi spadamo u red neuređenih zemalja jer ovdje nema nikakvog reda ni u čemu - a u taj nered svakako spadaju i vaši prijedlozi zabrane ovog ili onog. Nerad dug decenijama se ne može riješit preko noći, a definitivno ne na takav način. Tj. može se pokušat ali dugoročno neće imat efekta već može izazvat samo još i dodatni revolt.

edit: O kakvom društvu ovdje je riječ govori i to da se ovdje danima naglaba o tome šta bi i kako bi trebalo, a oni čiji bi to posao trebao bit mudro šute i šalju policiju na ceste da malo bace prašine u oči. Osim toga ništa - malo se oglašavaju ekološka udruženja, malo stručnjaci i "stručnjaci" i to je sve. I u tim verbalnim dijarejama će proć i ova zima, doći proljeće, ljeto i čišći zrak i to je to - do sljedeće sezone.
Dozer

#2957 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dozer »

Zakonska rjesenja, pa cak i rigidna, uvijek vrlo brzi rijese sve.

Edit: Ovdje ni ne postoji "drustvo". Ovo je jedna obicna selendra u kojoj svako gleda samo sebe i jebemu se za sve i svakoga drugog.
escobar__

#2958 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by escobar__ »

Dozer wrote: 15/01/2020 15:50Pri tome, "argument" nema se para ne pije vode. AKo se ima para za zemlju, pa onda i kucu od 150+ kvadrata, jbg...
Slažem se. Samo, takve stvari treba urediti / sasjeći u korijenu - napravit propis i sprovodit ga, a ne dopustit mu da izgradi trospratnicu bez fasade, parkinga, grijanja i sl., a kasnije uvodit neke propise i očekivat da će domaćin bit sretan.

To kao i u cestogradnji kad puste da se digne čitavo naselje na trasi koja je davno uplanirana, a onda se ibrete što moraju plaćat vlasnicima jer će im srušit kuće - umjesto da su u startu onemogućili gradnju i spriječili nepotrebne probleme kasnije.
escobar__

#2959 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by escobar__ »

Dozer wrote: 15/01/2020 15:55 Zakonska rjesenja, pa cak i rigidna, uvijek vrlo brzi rijese sve.
Da. U Sjevernoj Koreji.
Nadzorna_ploca

#2960 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Nadzorna_ploca »

zigzag wrote: 15/01/2020 15:31
Nadzorna_ploca wrote: 15/01/2020 14:05
zigzag wrote: 15/01/2020 14:01 Zanemaruje se činjenica da je čitava BIH talac jeftinog uglja. Nije samo Sarajevo zagađeno. Svi gradovi se guše samo što nemaju svi gradovi novinare.
Mostar, Trebinje, Bihac, Jajce, Konjic - niko se od njih ne gusi. Da ne nabrajam ova manja mjesta.
Mislio sam više na Bosnu jer izgleda Hercegovina nema taj problem. Ali Bugojno, Travnik, gusto naseljena zona Tešanj-Jelah-Dobojjug, Gračanica i naselja oko Gračanice, Srebrenik, Živinice . Sigurno Banjaluka mada nemamo puno informacija o tome. A Tuzlu, Lukavac,Kakanj i Zenicu neću spominjati.

Puno je to stanovnika da bi se zanemario uticaj zagađenja od uglja na njihovo zdravlje.
Sve stoji ali u prvom postu se nisi bas dobro izrazio onda. Ima dosta mjesta koja nemaju nikakvih problema sa ovom temom. Nisu vecina ali nije to toliko ni zanemariv broj. Uglavnom smo se razumijeli.
Dozer

#2961 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dozer »

escobar__ wrote: 15/01/2020 15:57
Dozer wrote: 15/01/2020 15:55 Zakonska rjesenja, pa cak i rigidna, uvijek vrlo brzi rijese sve.
Da. U Sjevernoj Koreji.
Ne, nego svugdje. Mislis da je u Njemackoj, Svici, Austriji, Svedskoj, itd. narod kulturan i ponasa se normalno jer bas hoce tako? Jes', al u qrcu. Ne, nego ga zakoni i rigorozne kazne prisiljavaju na to.
escobar__

#2962 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by escobar__ »

Dozer wrote: 15/01/2020 16:03
Da. U Sjevernoj Koreji.
Ne, nego svugdje. Mislis da je u Njemackoj, Svici, Austriji, Svedskoj, itd. narod kulturan i ponasa se normalno jer bas hoce tako? Jes', al u qrcu. Ne, nego ga zakoni i rigorozne kazne prisiljavaju na to.
Poredit nas sa Njemačkom, Švicarskom ili Švedskom je smiješno.
Hajvan

#2963 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hajvan »

BadBoy wrote: 15/01/2020 11:07
Hajvan wrote: 14/01/2020 22:59 lol
pricao ovom “utopljavanju” objekata je dimna zavjesa
isto da ce svi ti objekti postati pasivne kuce nakon par cenitmetara stiropora/kamene vune s par milimetara zbuke preko, a time prestati i zagaadjenje...ne kazem da je nepotrebno (cak naprotiv), ali utice na problem u par procenata. :mrgreen:

umjesto da se insistira na toplotnim pumpama, inverterima kao glavnom nacinu grijana- bilo ono geotermalno ili (samo) klima

sto kaze onaj ESPN- treba odavlen ici…
Na ovom mjestu praviš grešku. Energetska efikasnost (u koju, između ostalog, spada i utopljavanje tj. postavljanje termoizolacije) je jedan od osnovnih alata u borbi protiv zagađenja zraka. Baci google search "energy efficiency and air pollution" pa vidi.

Dobro objašnjenje se nalazi i u onom Policy Brief-u što je neko postavio par stranica unazad.

Generalno ovo je naš problem što za svako rješenje uvijek dođe neko sa pričom "to je totalna glupost" ili "ima drugih prioriteta" ili "sve po džepu građana". E pa ovdje smo se doveli našom krivicom i ispravljanje ovoga će sada da puno boli i puno da košta. Jebiga.

da se citiram:
ne kazem da je nepotrebno (cak naprotiv)
evo moj prvi komsija- djaba sto je “utoplio’ kucu (utoplio ju je sebi- da ustedi na energentu), kad lozi najgori moguci lignit i truje nas sve okolo. Mozda koji procent manje tog uglja potrosi tokom sezone, otkako je utopljen, no svejedno on potrosi nekoliko tona tog sranja.
pritom je supak posjekoa 40-ak godina stare borove jer mu je trebao prostor za garaze za automobil visoke klase (dakle, ima novce, jel’)

dakle, empirijski- samo utpopljavanje nije rijesenje, a bez promjene nacina grijanja/energenta… to je poenta mojeg upisa
a koliko vidimo iz mojeg mikor okruzenja - i promjeni svijesti.. a vecina je nece promjeniti, dok ih ne klepis po dzepu

a ja jesam za dobru izolaciju- moja kuca je izolovana grafitnim plocama, a vecina prozora (istocni i sjeverni) su dvokomorni.
al se grijem na struju, toplotnom pumpaom.

da treba zakonski regulisati i cak kaznjavti vlasnoike objekata bez ili sa ostecenim fasada(ma)- itekako treba…

no trositi novce poreznih obveznika na uropljavanje necijih privatnih objekata, a u svruhu rijesavanja zagadjenosti (uzrokovanog indvidulanim lozistima, izduvnim plinovima u saobracaju, te sljake koja se posipa po cestam tokom zime) je meni kao sto rekoh:
pricao ovom “utopljavanju” objekata je dimna zavjesa
Last edited by Hajvan on 15/01/2020 16:05, edited 1 time in total.
AmirBaa

#2965 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by AmirBaa »

Dozer wrote: 15/01/2020 16:03
Da. U Sjevernoj Koreji.
https://www.klix.ba/lifestyle/putovanja ... /200115060 ovo ti dokazuje da nije tako kako ti to zamisljas. 100 revizora na onoliki grad i na onoliki broj metroa, tramvaja, buseva. A svi imaju karte :thumbup:
Dozer

#2966 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dozer »

escobar__ wrote: 15/01/2020 16:04 Poredit nas sa Njemačkom, Švicarskom ili Švedskom je smiješno.
Naravno da je smijesno. Ali nisu tamo ljudi bili nista manje raskalasni, bezobrazni, nekulturni i svojeglavi nego ovdje. Mejdutim, drzava i zakoni to sve utjerase pod konac. ZNaci, nije da se ne moze, nego se nece.
escobar__

#2967 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by escobar__ »

Za početak treba zakonski regulisat šta se može, a šta ne ložit, vozit i sl. Nakon toga pobrinut se da se zakon i sprovodi i to na svakome, a ne da dajdžići i stranački poslušnici rade šta hoće (kako je slučaj danas), a zakon važi za sitnu buraniju.

Naravno odradit i procjene ekonomskog stanja, vidjet ko je zaista socijalni slučaj, a ko voza džipa od 150 hiljada maraka dok ovamo truje sredinu i pozabavit se i time.

Ali to sve zahtijeva vremena, volje, pameti...
Dozer

#2968 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dozer »

Samo volje.
Dans doneses zakon, sutra ga pocnes sprovoditi, i za mjesec dana ce svi znati za njega i poceti ga se pridrzavati kada se vidi da su mnogi platili zestoku kaznu. I gotova prica.
Last edited by Dozer on 15/01/2020 16:12, edited 1 time in total.
escobar__

#2969 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by escobar__ »

Jedna od ideja ovdje čini mi se bila i da se zabrani ovim koji nisu iz Sarajeva da ulaze u grad ako vozila ne ispunjavaju određene norme. Okej, dobra ideja... Samo, šta ako je čovjek u tranzitu? Kuda će? Sarajevo nema klasičnu obilaznicu (tzv. prsten), pa u smjeru istok-zapad mora kroz grad.

Ili da piči okolo ddoatnih stotinjak kilometara? :D

Kakve su vam to ideje, jebo te!?
escobar__

#2970 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by escobar__ »

Dozer wrote: 15/01/2020 16:11Samo volje.
Koje nema. A nema ni poštenja (zato bi se takvi propisi sprovodili samo na običnim ljudima, a ovaj što vozi džipa bi i dalje uredno trovao komšije).
Dozer

#2971 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dozer »

escobar__ wrote: 15/01/2020 16:12
Dozer wrote: 15/01/2020 16:11Samo volje.
Koje nema. A nema ni poštenja (zato bi se takvi propisi sprovodili samo na običnim ljudima, a ovaj što vozi džipa bi i dalje uredno trovao komšije).
E, bas zato treba glasati za neke nove, a koji su izvan ENV halke. Po trenutnoj vladi KS vidimo da se moze, zar ne?
I upravo su se zato ovi ENV hajvani upeli iz petnih zila da ih smijene, jer ako ovi potraju, ljudi ce shvatiti da ipak moze bolje. A t ose, jel'te, ne smije dozvoliti.
Stoka treba da bude tamo gdje joj je mjesto, a to je u toru, zatvorena, ogradjena i pod kontrolom, a ne da hoda i pase zeleniju i bolju travu.
Last edited by Dozer on 15/01/2020 16:17, edited 2 times in total.
sinuhe

#2972 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sinuhe »

MorningStar wrote: 15/01/2020 15:37
avenija wrote: 15/01/2020 15:35 U Banja Luci nema mjerenja a tamo je situacija gora nego u ovim gradovima koji imaju mjerenje.
Ako nema mjerenja kako znas da je situacija gora , mislim nekako mi se kosi sa logikom al vjerovatno je do mene :lol:
Mjeri se i u BL. http://www.banjaluka.rs.ba/gradjani/zivotna-sredina/
zigzag

#2973 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by zigzag »

Ali nije u redu ni kažnjavati ljude zato što hoće da ugriju kuću. Tek onda bi bio revolt.
Hajvan

#2974 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hajvan »

zigzag wrote: 15/01/2020 16:18 Ali nije u redu ni kažnjavati ljude zato što hoće da ugriju kuću. Tek onda bi bio revolt.

nije u redu kaznajvati, al jest u redu regulisati otrov
ko sto imaju akcize na cigarete, moze i na to sranje od uglja/loz ulja itd.

Dozer wrote: 15/01/2020 16:15
E, bas zato treba glasati za neke nove, a koji su izvan ENV halke. Po trenutnoj vladi KS vidimo da se moze, zar ne?
I upravo su se zato ovi ENV hajvani upeli iz petnih zila da ih smijene, jer ako ovi potraju, ljudi ce shvatiti da ipak moze bolje. A t ose, jel'te, ne smije dozvoliti.
Stoka treba da bude tamo gdje joj je mjesto, a to je u toru, zatvorena, ogradjena i pod kontrolom, a ne da hoda i pase zeleniju i bolju travu.
ma i ta pozitvnost fgr vs env halki je predimenzionirana…
prvo, ovo je drustvo uredjeno kako je uredjeno, dakle env matrica tzv.
drugo, eno u sa da nije damir onogosht napravio frku fgr sdp bi se prikloni env sda-u u ks prilikom formiranja vlasti…
rijetki su u politici s obrazom i rijetki se ne prodaju na kraju…
itd… nije tema
muzicar_iz_parka

#2975 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by muzicar_iz_parka »

Najbolje da naprave novi glavni grad, ima toliko praznog prostora širom BiH.
Pa i novi glavni aerodrom, kome magla neće biti problem.
Post Reply