STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
hAZNADAR

#3826 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by hAZNADAR »

Hank Paldum wrote: 14/01/2020 07:56
hAZNADAR wrote: 14/01/2020 07:06
piupiu wrote: 13/01/2020 23:47

Znači da se igramo razlaza? :roll:
Jok,.... furacemo multikuturu na SDP nacin sa titovim maksimama i racunati da ce dovoljan broj u Srba i Hrvata to prihvatiti. Samo da nas ne zaboli pruzena ruka,... i vapaj love meeee :D

Bosna se ne moze ni razici ni ujediniti.
Ali ne zaboravi, samo na teritoriji Sarajevo-Zenica-Tuzla. Torovska politika građanske ljevičarske politike :D
Ili zestoko protiv etnickih podjela, etnickih identiteta, furati kosmopolitizam,... a javno se pohvaliti kako u stranci imaju Srrrrba. :mrgreen:
Dozer

#3827 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 14/01/2020 07:03 O sada smo malko promijenili - prvo bjese nije bilo nikako Srba i Hrvata a sad ne bas u znacajnom broju. :lol: Nebitno - to je samo jedan od tvojih bisera. Kao i ono da na islam predjose samo plahi i lakomi - sto si mogao samo procitati od Njegosa a Njegos nije historicar.

Onda nove fore - kao tajming Bosnjaka je poslije dolaska Turaka. Samo tajming? :lol:
Halo ba - pisao si nasiroko i nadugo da je Bosnjak turski izraz, turska rjec, turska gramatika,.... cak i nalazio turska imena u imenicima koja zavrsavaju na AK.

I za tu te historiju u pitam - odakle, KO? OD Lovrenovica to nisi mogao cuti.

I opet - sta hoce pjesnik reci sa tim da je Bosnjak samo hrvatsko prezime - sta su onda Bosnjaci kraljeve delegacije 1440-te? :lol:

Naravno da si pritjeran uz zid jer niti mozes navesti historicare, niti mozes vise logicki povezati sve gluposti koje pises.
Volimo sto si ovdje samo zato sto dokazujes pravu prirodu u profil jugonostalticara aka fgr Bosanaca.
Nista ja nisam promijenio, a u sta se i sam mozes uvjeriti ako se vratis nazad kroz temu. Opet ti kazem, ne znam po koji put vec - ne podmeci mi svoje zakljucke i svoja vidjenja onoga sto ja napisem.

Na islam su prelazili svi oni koji su vidjeli korist od toga u odnosu na nove osvajace. Imas istoriju, pa citaj.

I sad ti kazem da je "Bosnjak" bio naziv za islamizirane kristjane, ostale su nazivali "Bosnalu".

"Pjesnik" ti je vec napisao sta misli o tom prezimenu "Bosnjak" (inteligentnom bi bio dovoljan isaret iz recenice iznad), ali nije meni tesko ponoviti, cisto da vidim sta ces ti iz toga konstruisati u svojoj glavi - upravo jer je vecina tadasnjih Bosnjana bila hriscanske vjere, a ovi ih nazivali Bosnjacima (da li je to bilo radi toga sto su u medjuvremenu Bosnjani hriscani sami sebe poceli tako nazivati, pa ovi samo preuzeli, ili su im oni nadjenuli taj naziv - nebitno je. Cinjenica je da se "tajming" poklapa, a ti mozes trubiti sta hoces drugo, dokaza za to naprosto nema). Prosta logika kaze da su onda, vremenom taj naziv preuzeli upravo ti nekadasnji hriscani i uvrstili ga kao svoje prezime.

Ako su zapisi tadasnjih vladara tacni (Tvrko II), onda nije bilo nikakve delegacije 1440., nego samo njegovo pismo. Logicno, na tvoju je slobodnu volju hoces li vjerovati tim dokumentima, ili tumacenjaima istoricara (koji se, btw, u mnogocemu razilaze).

Nemam potrebe navoditi historicare kada postoje dokumenti iz tog doba, koje su pisali ondasnji ljudi, i iz kojih se sasvim jasno moze procitati i vidjeti ko je sebe kako nazivao.

A ta suplja Foca-Gorazde-Rogatica, Jugonostalgicari i sl. koristite samo vi iz dijaspore. Ovdje se to slabo cuje.
I, nije valjda da nisi vidio da postoji nova kratica - SČR :D

A za st(r)anje ovdje - sve covjek lijepo opisao

piupiu

#3828 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Hank Paldum wrote: 14/01/2020 07:55
CPT wrote: 13/01/2020 19:24 Pricati u jedinstvenoj BH naciji nakon svega sto se dogodilo je u najboljem slucaju jako naivno. Narodi u BIH nemaju nista zajdnicko osim pasoso sto nije dovoljno za naciju. Dva naroda sta ti u skoro 100% rekla da to ne zele, treci narodi u ogromnoj vecina da ne zeli a ti dalje istu pricu...
Zašto razlaza? Desetine država na svijetu gdje žive više naroda sa različitim običajima, tradicijama, jezicima pa ne misle na razlaz jer je takvo uređenje države da se ne može niko odvojiti. Ja ne znam zašto se pojedini plaše da ako postoje 3 različita naroda bez istinske želje za suživotom da će to dovesti do razlaza? Još jednom, nije se Jugoslavija samo raspala zbog nesloge nego što je imala takvo uređenje da ako se neko ne slaže može je napustiti. Čak da na tlu SFRJ nikada nije bilo rata i mržnje, da je bilo istinsko bratstvo i jedinstvo jedna Slovenija npr. bi mogla raspisati referendum kao republika da napusti Jugoslaviju iz nekog trećeg razloga.
Pa, evo, kaže CPT da nemamo ništa zajedničko osim pasoša, znači nema razloga da sjedimo zajedno, baš kao što ovi slijeva i desna i tvrde. Ista meta, isto odstojanje.

Ako već ne valja gradjanska opcija, ti fuj FGR-ovci, jugobalije, jugokomunjare i šta sve ne (sve komplimenti stanovnicima Sarajeva, manje više); onda treba malo čitati intelektualne rasprave medju uglednim bošnjačkim intelektualcima (jer ovima s drugim imenima, a posebno "FGR"-u, šta god to u SDA propagandoj spiki značilo, ne vjerujete, osim ako pišu afirmativno). Malo Filandre, Mahmutćehajića, čak i malo E. Durakovića!, i te raje, koja su oduvijek furala tradicionalnom bošnjačkom linijom. Svi oni već odavno tvrde da će se zbog opstanka Bosne ista morati okrenuti bosanstvu.
Last edited by piupiu on 14/01/2020 10:00, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#3829 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Bloo »

da ako postoje 3 različita naroda bez istinske želje za suživotom da će to dovesti do razlaza
na jednoj teritoriji?

:lol:

koji sarto mortale mentalni
piupiu

#3830 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Bloo wrote: 14/01/2020 09:54
da ako postoje 3 različita naroda bez istinske želje za suživotom da će to dovesti do razlaza
na jednoj teritoriji?

Prosto je nevjerovatno koliko smo mi iracionalan narod. Čemu li je služilo etniziranje teritorija? :|
Bloo
Globalna šefica

#3831 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Bloo »

piupiu wrote: 14/01/2020 10:04
Bloo wrote: 14/01/2020 09:54
na jednoj teritoriji?

Prosto je nevjerovatno koliko smo mi iracionalan narod. Čemu li je služilo etniziranje teritorija? :|
Davno nekad u FAN magazinu je bilo prijedloga za rješenje ove situacije...svakom po kanton (nezavisni) - Hrvatima, Srbima, Bošnjacima, penzionerima, biciklistima... :mrgreen:
Dozer

#3832 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

piupiu wrote: 14/01/2020 09:53 Pa, evo, kaže CPT da nemamo ništa zajedničko osim pasoša, znači nema razloga da sjedimo zajedno, baš kao što ovi slijeva i desna i tvrde. Ista meta, isto odstojanje.

Ako već ne valja gradjanska opcija, ti fuj FGR-ovci, jugobalije, jugokomunjare i šta sve ne (sve komplimenti stanovnicima Sarajeva, manje više); onda treba malo čitati intelektualne rasprave medju uglednim bošnjačkim intelektualcima (jer ovima s drugim imenima, a posebno "FGR"-u, šta god to u SDA propagandoj spiki značilo, ne vjerujete, osim ako pišu afirmativno). Malo Filandre, Mahmutćehajića, čak i malo E. Durakovića!, i te raje, koja su oduvijek furala tradicionalnom bošnjačkom linijom. Svi oni već odavno tvrde da će se zbog opstanka Bosne ista morati okrenuti bosanstvu.
Pa to je isto rekao i Alija, u svom zadnjem obracanju iz bolnice...
Parafraziram: Svi trebaju biti ono sto jesu, tj. Bosnjaci, Hrvati i Srbi, ali ipak svi moraju biti puno vise Bosanci i Hercegovci, jer samo to moze sacuvati BiH.

Valjda je nadosao na kraju... Ali prekasno, jer vec je prije toga poprilicno ucestvovao u kreiranju etno-vjerskih torova.
Hank Paldum

#3833 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Hank Paldum »

piupiu wrote: 14/01/2020 09:53

Zašto razlaza? Desetine država na svijetu gdje žive više naroda sa različitim običajima, tradicijama, jezicima pa ne misle na razlaz jer je takvo uređenje države da se ne može niko odvojiti. Ja ne znam zašto se pojedini plaše da ako postoje 3 različita naroda bez istinske želje za suživotom da će to dovesti do razlaza? Još jednom, nije se Jugoslavija samo raspala zbog nesloge nego što je imala takvo uređenje da ako se neko ne slaže može je napustiti. Čak da na tlu SFRJ nikada nije bilo rata i mržnje, da je bilo istinsko bratstvo i jedinstvo jedna Slovenija npr. bi mogla raspisati referendum kao republika da napusti Jugoslaviju iz nekog trećeg razloga.
Pa, evo, kaže CPT da nemamo ništa zajedničko osim pasoša, znači nema razloga da sjedimo zajedno, baš kao što ovi slijeva i desna i tvrde. Ista meta, isto odstojanje.

Šta zajedničko imaju jevreji, Meksikanci i afroamerikanci osim zajedničkog pasoša, pa Amerika i dalje funkcioniše. Ništa loše u okretanju Bosanstvu, pa prvi sam ja kao ponosan Bošnjak okrenut Bosanstvu kao i mnogi pro-BiH Srbi i Hrvati kao npr. Ivo i Željko Komšić, Misimović. Ko ne voli BiH kao Srbi sa Pala i Hrvati sa Širokog Brijega ne moraju, nek se jebu ali kao što je neko rekao, mogu komad BiH odnijeti samo koliko im je na cipelama jer se zna kakvo je bilo uređenje SFRJ i poznato je kakva je BiH u svojim granicama
piupiu

#3834 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Prebacila post na temu na kojoj je relevantan. :bih:
Last edited by piupiu on 17/01/2020 15:29, edited 2 times in total.
hAZNADAR

#3835 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 14/01/2020 09:40
hAZNADAR wrote: 14/01/2020 07:03 O sada smo malko promijenili - prvo bjese nije bilo nikako Srba i Hrvata a sad ne bas u znacajnom broju. :lol: Nebitno - to je samo jedan od tvojih bisera. Kao i ono da na islam predjose samo plahi i lakomi - sto si mogao samo procitati od Njegosa a Njegos nije historicar.

Onda nove fore - kao tajming Bosnjaka je poslije dolaska Turaka. Samo tajming? :lol:
Halo ba - pisao si nasiroko i nadugo da je Bosnjak turski izraz, turska rjec, turska gramatika,.... cak i nalazio turska imena u imenicima koja zavrsavaju na AK.

I za tu te historiju u pitam - odakle, KO? OD Lovrenovica to nisi mogao cuti.

I opet - sta hoce pjesnik reci sa tim da je Bosnjak samo hrvatsko prezime - sta su onda Bosnjaci kraljeve delegacije 1440-te? :lol:

Naravno da si pritjeran uz zid jer niti mozes navesti historicare, niti mozes vise logicki povezati sve gluposti koje pises.
Volimo sto si ovdje samo zato sto dokazujes pravu prirodu u profil jugonostalticara aka fgr Bosanaca.
Nista ja nisam promijenio, a u sta se i sam mozes uvjeriti ako se vratis nazad kroz temu. Opet ti kazem, ne znam po koji put vec - ne podmeci mi svoje zakljucke i svoja vidjenja onoga sto ja napisem.

Na islam su prelazili svi oni koji su vidjeli korist od toga u odnosu na nove osvajace. Imas istoriju, pa citaj.

I sad ti kazem da je "Bosnjak" bio naziv za islamizirane kristjane, ostale su nazivali "Bosnalu".

"Pjesnik" ti je vec napisao sta misli o tom prezimenu "Bosnjak" (inteligentnom bi bio dovoljan isaret iz recenice iznad), ali nije meni tesko ponoviti, cisto da vidim sta ces ti iz toga konstruisati u svojoj glavi - upravo jer je vecina tadasnjih Bosnjana bila hriscanske vjere, a ovi ih nazivali Bosnjacima (da li je to bilo radi toga sto su u medjuvremenu Bosnjani hriscani sami sebe poceli tako nazivati, pa ovi samo preuzeli, ili su im oni nadjenuli taj naziv - nebitno je. Cinjenica je da se "tajming" poklapa, a ti mozes trubiti sta hoces drugo, dokaza za to naprosto nema). Prosta logika kaze da su onda, vremenom taj naziv preuzeli upravo ti nekadasnji hriscani i uvrstili ga kao svoje prezime.

Ako su zapisi tadasnjih vladara tacni (Tvrko II), onda nije bilo nikakve delegacije 1440., nego samo njegovo pismo. Logicno, na tvoju je slobodnu volju hoces li vjerovati tim dokumentima, ili tumacenjaima istoricara (koji se, btw, u mnogocemu razilaze).

Nemam potrebe navoditi historicare kada postoje dokumenti iz tog doba, koje su pisali ondasnji ljudi, i iz kojih se sasvim jasno moze procitati i vidjeti ko je sebe kako nazivao.

A ta suplja Foca-Gorazde-Rogatica, Jugonostalgicari i sl. koristite samo vi iz dijaspore. Ovdje se to slabo cuje.
I, nije valjda da nisi vidio da postoji nova kratica - SČR :D

Opet ne odgovori koja je to historija na koju se ti pozvas,... niti jednog jedinog autora. To sto tvrdis da je Lovrenovic tebi licno tako pricao - ne pije vode - jer tako nije pisao.

Gdje to stoji da se samo na islam prelazilo iz interesa ili prisile,
Da je izraz Bosnjak - turcizam, turska rjec?

Tajming ti se ne poklapa za turcizme u Bosnjana bas buduci da je osmanska uprava i pocetak kulturoloskih uticaja pocelo tek pocetkom 1500 i neke. Turci od 1388-me upadaju, pale, osvajaju, povlace se, pljackaju, dio drze pa izgube, postavljaju svoga kralja,.. - sve do 1500 i neke. I tada nije moglo biti nikakvih toliko velikih kulturoloskih uticaja da bi sebe licno Bosnjani poceli nazivati kao sto ih Turci zovu. :lol: A pogotovo Marko Marulic u Splitu koji pise kako se Bosnjaci tuku protiv Turaka. Kako li je turcizam dosao do njega,... samo ti znas,.. :mrgreen:

malo da se podsjetimo na ranije tvoje izjave:
"nekada su nasi preci na prostoru zemlje Bosne, raznih konfesija, sebe nazivali zajednickim imenom Bosnjani. Onda je, pod uticajem okupatorske sile i jezika, to postepeno postalo Bosnjaci, ali se i tada odnosilo na sve stanovnike Bosne",

A ono obojeno plavim konto prezimena Bosnjak za kojeg tvrdis da je samo hrvatsko i objasnjenje je jarane sizofrenija,... ja odavno vecu glupost ne procitah.

Medjutim to nece skrenuti fokus sa tvoje historije.

Dakle jos jednom - koja historiografija, koji autori,..?
Bloo
Globalna šefica

#3836 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Bloo »

@piupiu

Ja sam se izjasnila kao Džedaj (bez Dževada).
Isto je konstrukt kao i being Hrvat, Srbin, Francuz, Bošnjak...a imaju i detaljniju mitologiju postanka :mrgreen:
piupiu

#3837 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Hank Paldum wrote: 14/01/2020 10:13 Šta zajedničko imaju jevreji, Meksikanci i afroamerikanci osim zajedničkog pasoša, pa Amerika i dalje funkcioniše.
Nije to adekvatno poredjenje. Mi smo oni što pate od narcizma malih razlika, što bi rekao Freud. Nas razlikuje jedino religija i različita naracija zajednički proživljene istorije. I ništa drugo. U svemu smo drugome mi jedan narod, koliko se god to ljudima ne svidjalo. Ko nas gleda sa strane, tako nas vidi. Isti jezik, ista hrana, ista muzika, živjeli svi skupa, za Božić ljudi na Palama prave baklave, k'o i ljudi u Sarajevu za Bajram...
mogu komad BiH odnijeti samo koliko im je na cipelama jer se zna kakvo je bilo uređenje SFRJ i poznato je kakva je BiH u svojim granicama
Tako je, u Jugi, sastavljenoj od dijelova, je postojalo pravo na samo-opredjeljenje i na ono što na kraju i bi. Upravo je u tome problem (i to sam gore prokomentarisala) - Jugoslavija je trebala postati ono što je BiH kulturološki (jedna zemlja za zajedničkom kulturom), a umjesto toga Bosna postaje Jugoslavija - sastavljena od dijelova, sa insistiranjem da u njoj žive različite kulture. To je recept da BiH završi kao i Yu. Eto, to sve vrijeme pokušavam da iskomuniciram.
piupiu

#3838 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Bloo wrote: 14/01/2020 10:30 @piupiu

Isto je konstrukt kao i being Hrvat, Srbin, Francuz, Bošnjak...a imaju i detaljniju mitologiju postanka :mrgreen:
:lol: :lol: :lol:

Džedaj Zeko. Zvuči k'o Edin Džeko. Dakle Bošnjak. Ne mOReš pobić da ga *ebeš! :D
Bloo
Globalna šefica

#3839 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Bloo »

piupiu wrote: 14/01/2020 10:37
Bloo wrote: 14/01/2020 10:30 @piupiu

:lol: :lol: :lol:

Džedaj Zeko. Zvuči k'o Edin Džeko. Dakle Bošnjak. Ne mOReš pobić da ga *ebeš! :D
Čitajući sve ovo, sjetih se animiranog filma Inside Out i kako su razni koncepti iz psihologije prilagođeni da se lakše shvate. Ako nisi gledala, pogledaj, izvrstan film.
Možda ne bi bilo loše nešto slično napraviti i o identitetima.
piupiu

#3840 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Budem. Sad me ovi lajkovi zbunjuju. Oni se daju kad ne misliš još i odgovoriti? Ili moraš biti super-polite, pa prvo zahvališ, pa onda još i odgovoriš? :D
piupiu

#3841 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Dozer wrote: 14/01/2020 10:09
piupiu wrote: 14/01/2020 09:53 Pa, evo, kaže CPT da nemamo ništa zajedničko osim pasoša, znači nema razloga da sjedimo zajedno, baš kao što ovi slijeva i desna i tvrde. Ista meta, isto odstojanje.

Parafraziram: Svi trebaju biti ono sto jesu, tj. Bosnjaci, Hrvati i Srbi, ali ipak svi moraju biti puno vise Bosanci i Hercegovci, jer samo to moze sacuvati BiH.

Valjda je nadosao na kraju... Ali prekasno, jer vec je prije toga poprilicno ucestvovao u kreiranju etno-vjerskih torova.
Ima u svoj toj priči (opet za odvojenu temu) jedan 'elephant in the room', nešto na šta se rijetko ko osvrće. A to je da je identitet muslimana nadnacionalan. I da je i to igralo ulogu u kasnom paljenju i lutanju bošnjačke nacionalne svijesti. Samo se pokoji istoričar stidljivo toga dotakao. No... :bih:
piupiu

#3842 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

CPT wrote: 13/01/2020 23:58
That ship has sailed. Da je postojala jedistvena "nacija" ili bar zelja po njoj ne bi bilo genocida i UZPa. Jugoslavenska nacija se za 50 godina komunizma nije "primila" al ovaj novi pokusaj hoce. :-) :roll:
Ne slažem se s tobom. Jugoslovenstvo bi zaživjelo da ga je iko promovisao, kao što Amerikanci promovišu amerikanstvo. Ali ga nije promovisao. Promovisalo se bratstvo i jedinstvo.

Što se Bosne tiče, nacionalni problem Bošnjaka je sada riješen (mada bih ja više voljela da su Bošnjaci odmah poklopili Bosnu bosanstvom, ali hajde).

Šta je sljedeći korak za hermetički razdvojene narode i teritorijalno diferenciranu Bosnu i Hercegovinu, u kojoj 2 od tri konstitutivna naroda nisu sretni, i ne postoji zajednička politička volja, ni zajednička kulturološka svijest?
BHCluster

#3843 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by BHCluster »

Da su Bošnjaci odmah poklopili Bosnu bosanstvom bila bi prica kao sa jezikom i zastavom, posto nisu opet ne valja. Sljedeci korak je jednostavan borba za Bosnu i Hercegovinu unutar NATO/EU ili kofer u ruke.
Hank Paldum

#3844 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Hank Paldum »

piupiu wrote: 14/01/2020 10:32
Hank Paldum wrote: 14/01/2020 10:13 Šta zajedničko imaju jevreji, Meksikanci i afroamerikanci osim zajedničkog pasoša, pa Amerika i dalje funkcioniše.
Nije to adekvatno poredjenje. Mi smo oni što pate od narcizma malih razlika, što bi rekao Freud. Nas razlikuje jedino religija i različita naracija zajednički proživljene istorije. I ništa drugo. U svemu smo drugome mi jedan narod, koliko se god to ljudima ne svidjalo. Ko nas gleda sa strane, tako nas vidi. Isti jezik, ista hrana, ista muzika, živjeli svi skupa, za Božić ljudi na Palama prave baklave, k'o i ljudi u Sarajevu za Bajram...
mogu komad BiH odnijeti samo koliko im je na cipelama jer se zna kakvo je bilo uređenje SFRJ i poznato je kakva je BiH u svojim granicama
Tako je, u Jugi, sastavljenoj od dijelova, je postojalo pravo na samo-opredjeljenje i na ono što na kraju i bi. Upravo je u tome problem (i to sam gore prokomentarisala) - Jugoslavija je trebala postati ono što je BiH kulturološki (jedna zemlja za zajedničkom kulturom), a umjesto toga Bosna postaje Jugoslavija - sastavljena od dijelova, sa insistiranjem da u njoj žive različite kulture. To je recept da BiH završi kao i Yu. Eto, to sve vrijeme pokušavam da iskomuniciram.
Mi možemo patiti i od gorih bolesti, dok god ne budemo imali uredenje kao SFRJ ne trebamo se bojati raspada. BiH ne može zavrsiti nikada kao Jugoslavija jer je u SFRJ ušla grupa republika u uniju gdje i u situaciji gdje su se mnoge republike simpatisale (Hrvatska i Slovenija) ili imale puno toga zajedničko (Srbija i Crna Gora)
Koliko god bila razlika i antipatija između 2 entiteta i njihovih naroda, Federacija i rs nikada nisu ušli u jednu uniju, to je Dodikova priča da je RS starija od BiH :-)
Bloo
Globalna šefica

#3845 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Bloo »

piupiu wrote: 14/01/2020 10:51 Budem. Sad me ovi lajkovi zbunjuju. Oni se daju kad ne misliš još i odgovoriti? Ili moraš biti super-polite, pa prvo zahvališ, pa onda još i odgovoriš? :D
mislim da je ovo mjesto srčeka...
piupiu

#3846 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

hAZNADAR wrote: 14/01/2020 07:06 Bosna se ne moze ni razici ni ujediniti.
Tako su, pretpostavljam, govorili i o Rimskom i o Osmanskom carstvu.
Hank Paldum wrote: 14/01/2020 07:56 Ali ne zaboravi, samo na teritoriji Sarajevo-Zenica-Tuzla. Torovska politika građanske ljevičarske politike :D
Ne, nego ćemo furati bošnjaštvo onako kako ga vidi dijasporska desnica u trokutu Fužine-Malmö-neznamgdjesivećti. :D :kiss:
Last edited by piupiu on 14/01/2020 11:33, edited 1 time in total.
piupiu

#3847 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Bloo wrote: 14/01/2020 11:19
piupiu wrote: 14/01/2020 10:51 Budem. Sad me ovi lajkovi zbunjuju. Oni se daju kad ne misliš još i odgovoriti? Ili moraš biti super-polite, pa prvo zahvališ, pa onda još i odgovoriš? :D
mislim da je ovo mjesto srčeka...
Svidja mi se ova anglo-saksonska imperijalistička tehnologija. Uči da kažeš 'thank you'. :D
Hank Paldum

#3848 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Hank Paldum »

piupiu wrote: 14/01/2020 11:30
hAZNADAR wrote: 14/01/2020 07:06 Bosna se ne moze ni razici ni ujediniti.
Tako su, pretpostavljam, govorili i o Rimskom i o Osmanskom carstvu.
Hank Paldum wrote: 14/01/2020 07:56 Ali ne zaboravi, samo na teritoriji Sarajevo-Zenica-Tuzla. Torovska politika građanske ljevičarske politike :D
Ne, nego ćemo furati bošnjaštvo onako kako vidi dijasporska desnica u trokutu Fužine-Malmö-neznamgdjesivećti. :D :kiss:
Jesam li slagao išta gdje SDP i NS organizuju predizborne skupove?
Ja sam čuo da dugogodišnji vozač SDP autobusa ne zna put do Banja Luke :D
CPT

#3849 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

piupiu wrote: 14/01/2020 09:53

Realno "mi ne sjedimo zajedno" vec dugo vremena (ako smo ikad). Da nema stranaca davno bi se i oficielno razisli iako smo plahko jedinstvena nacija i te price. Vezivanje na drzavu svakako glupost jer BiH zele biti dio EU. Tamo u principu nece biti drzava, samo narodi tj. nacije. Ono sto ostane od BIH ostace u muslimanskom tj. bosjnjackom dijelu. Sve ostalo ce se vezati na susjede. To se vec desava btw... Onda ce nacionalni Bosanci vjerovatno posati nacionalni Evropejci :-)
CPT

#3850 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

Dozer wrote: 14/01/2020 10:09

On je govorio o pripadnosti DRZAVI (drzavljanstvo i to) i ne NACIJI. U svakoj drzavi se ocekuje da si lojalan DRZAVI (placas porez, postujes zakone, itd, itd), ne moras biti "lojalan" naciji. Ono kad nekome pred smrt rijeci u usta guras.... :roll:
Locked