STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
Edin H.

#3726 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Edin H. »

Hank Paldum wrote: 12/01/2020 19:06
Edin H. wrote: 12/01/2020 17:49
Hank Paldum wrote: 12/01/2020 17:38
Gdje si se pisao kao Bosanac kada ni na jednom popisu u SFRJ od 1948. do 1991. nije bilo mogućnosti da se izjasniš tako?
Ma bilo je - zar se ne sjecas da su se raja izjasnjavala kao Eskimi i slicno, to je ono nesto pod ostali, ne sjecam se tacno.

Samo se sjecam da je ova gundjala sto je vrsila popis i posto sam insisitirao trazila je da je kao "prijetila" nekakvom kontrolom.
Eskimi, Bosanci i ostali blesavi nazivi ove FGR elite mi je poznato kod ovog popisa 2013.
Ti si napisao da si se u bivšoj Jugoslaviji pisao kao Bosanac što je nemoguće jer nije bilo te opcije niti na jednom popisu u skoro 50 godina u SFRJ
Mlad si ti :mrgreen: , pa se ne sjecas.

Ja ti i govorim o popisu iz 1991-e da su se ljudi izjasnjavali kao Eskimi, pa sam i ja kao Bosanac, sto su se ionako svi trebali izjasniti, jer ja ove nacionalne podjele ne priznajem i ukinucu ih cim dodjem na vlast. :oops:
To je onaj popis kad je Tunjo zagovarao Bosnjastvo, a Alija izdao fetvu da se izjasnjava Muslimanima, jer je ce pola plebsa izjasniti kao Bosnjaci, a pola kao Muslimani.
Druga je stvar kako su oni to vodili u statistici, pretpostavljam kao ostali.
A da je bilo puno giganata pored mene nije, jer se i sjecam da je zena rekla da sam ja jedini bio od svih ljudi koje je ona popisivala i da joj pravim problem.

Nego, hoce li mi ovi sada osvjesteni Bosnjaci praviti problem da se izjasnim kao Jugosloven na sljedecem popisu?
John Cleese

#3727 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by John Cleese »

Edin H. wrote: 12/01/2020 19:47 Mlad si ti :mrgreen: , pa se ne sjecas.

Ja ti i govorim o popisu iz 1991-e da su se ljudi izjasnjavali kao Eskimi
Sjecam se ja toga, privuklo je to i odredjenu medijsku paznju :D
A jedan haver nije mogao prezalit sto se nije izjasnio kao Mohikanac :lol:
512MB

#3728 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by 512MB »

Lincoln-Burrows wrote: 12/01/2020 15:40
512MB wrote: 12/01/2020 14:30
Lincoln-Burrows wrote: 11/01/2020 16:19 Nakon 45 godina Jugoslavije i uzaludnog pokušaja stvaranja nove nacije Jugoslavena kojih je broj dosegao i do nekoliko
postotaka u SFRJ oni su nakon raspada doslovno nestali. Gledam u zadnjem popisu u federaciji ima ih 881, zanemariva brojka.
Još kojih deset godina neće im biti ni spomena, toliko o državi koja je eto bila eksperiment.
I tebi u vugla izgleda vlada hrkljuš ko slovencu ovom. Jugoslavija je bila nacija sastavljena od različitih naroda, kao i svaka nacija danas. Kakve veze ima popis sa tim?
Boli me neka stvar za tvoje definicije,
bio popis pitali me nacionalnost kažem Hrvat ona zabilježi i ćao.

Ili sam možda treba po instrukcije ovdje kod forumskoh strućnjaka?
😂😂😂
John Cleese

#3729 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by John Cleese »

piupiu wrote: 12/01/2020 19:37 Drugim riječima, smoriste s FGR-om. Hajmo nešto novo. :izet:
Tesko, sine - papagaj mora prvo negdje cut nesto novo da bi to poslije beskonacno ponavljao :|

A ovako bi i moglo - nagovoricu Sarana da napise jos kakvu pjesmu o papcima (jer FGR jeste pjesma o papcima) da vidimo hoce li se papci opet upecat :D :lol:
Santic_Aleksa

#3730 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Santic_Aleksa »

piupiu wrote: 12/01/2020 19:37
Hank Paldum wrote: 12/01/2020 19:06 Eskimi, Bosanci i ostali blesavi nazivi ove FGR elite
I šta veliš? Nema nikakvih animoziteta prema Bosancima? :D :lol: :|

Inače, mi iz SČR-a (Stara čaršijska raja), ne pripadamo FGR-u, to, kažu, znači F(oča), G(oražde), R(ogatica), a mi smo sa Čaršije, Vratnika, Bistrika... SČR. A može i ČVB.

Drugim riječima, smoriste s FGR-om. Hajmo nešto novo. :izet:
Fali ti između Čaršije i Vratnika najljepši dio grada. Gdje ćeš to izostavit?! :mrgreen:
piupiu

#3731 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Santic_Aleksa wrote: 12/01/2020 20:43 Fali ti između Čaršije i Vratnika najljepši dio grada. Gdje ćeš to izostavit?! :mrgreen:

'nači Kovači? :mrgreen: :bih: :thumbup:
Santic_Aleksa

#3732 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Santic_Aleksa »

piupiu wrote: 12/01/2020 20:46
Santic_Aleksa wrote: 12/01/2020 20:43 Fali ti između Čaršije i Vratnika najljepši dio grada. Gdje ćeš to izostavit?! :mrgreen:
'nači Kovači? :mrgreen: :bih: :thumbup:
Takoe! :mrgreen:
piupiu

#3733 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

John Cleese wrote: 12/01/2020 20:37
piupiu wrote: 12/01/2020 19:37 Drugim riječima, smoriste s FGR-om. Hajmo nešto novo. :izet:
Tesko, sine - papagaj mora prvo negdje cut nesto novo da bi to poslije beskonacno ponavljao :|
Hajmo svi uglas: SČR! SČRRRRRRRRR!
nagovoricu Sarana da napise jos kakvu pjesmu
Al' nek piše jasno i pjeva razgovijetno, da se ne može profulit' tema i ideja. :D :lol:
Hank Paldum

#3734 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Hank Paldum »

Hank Paldum wrote: 12/01/2020 19:06 Eskimi, Bosanci i ostali blesavi nazivi ove FGR elite

Inače, mi iz SČR-a (Stara čaršijska raja), ne pripadamo FGR-u, to, kažu, znači F(oča), G(oražde), R(ogatica), a mi smo sa Čaršije, Vratnika, Bistrika... SČR. A može i ČVB.

Nikakvi anomiziteti, više simpatično sažaljevanje "Vi pokušavate biti nešto drugo pa želite da to predstavite da vas mrzimo jer ste drugačiji a mi fašisti a ustvari vas ionako smatramo svojim pa je to više kritika prema malo arogantnijoj grupi sopstvenog naroda".
A to za FGR, taj naziv nije nikakav trend, izlizana šala ili podjebavanje koje je nakon 500 puta prešlo u dosadu. Možda je to nekada bilo ali šta je nekada počelo kao šala (za neke zlonamjerno, za neke bezazleno) za jednu malu grupicu pretvorilo je se u nešto ozbiljnije jer je i FGR postao jedan ozbiljniji veći politički pokret i sve više je se počelo miješati u politički život tako da je skraćenica FGR više nego aktuelna u 2020.
Hank Paldum

#3735 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Hank Paldum »

Edin H. wrote: 12/01/2020 19:47
Hank Paldum wrote: 12/01/2020 19:06
Edin H. wrote: 12/01/2020 17:49

Ma bilo je - zar se ne sjecas da su se raja izjasnjavala kao Eskimi i slicno, to je ono nesto pod ostali, ne sjecam se tacno.

Samo se sjecam da je ova gundjala sto je vrsila popis i posto sam insisitirao trazila je da je kao "prijetila" nekakvom kontrolom.
Eskimi, Bosanci i ostali blesavi nazivi ove FGR elite mi je poznato kod ovog popisa 2013.
Ti si napisao da si se u bivšoj Jugoslaviji pisao kao Bosanac što je nemoguće jer nije bilo te opcije niti na jednom popisu u skoro 50 godina u SFRJ
Mlad si ti :mrgreen: , pa se ne sjecas.

Ja ti i govorim o popisu iz 1991-e da su se ljudi izjasnjavali kao Eskimi, pa sam i ja kao Bosanac, sto su se ionako svi trebali izjasniti, jer ja ove nacionalne podjele ne priznajem i ukinucu ih cim dodjem na vlast. :oops:
To je onaj popis kad je Tunjo zagovarao Bosnjastvo, a Alija izdao fetvu da se izjasnjava Muslimanima, jer je ce pola plebsa izjasniti kao Bosnjaci, a pola kao Muslimani.
Druga je stvar kako su oni to vodili u statistici, pretpostavljam kao ostali.
A da je bilo puno giganata pored mene nije, jer se i sjecam da je zena rekla da sam ja jedini bio od svih ljudi koje je ona popisivala i da joj pravim problem.

Nego, hoce li mi ovi sada osvjesteni Bosnjaci praviti problem da se izjasnim kao Jugosloven na sljedecem popisu?
Na popisu 1991. sam imao preko 20 godina ali nije mi to nešto poznato. Valjda što sam živio u sredini gdje nisu govorili o takvim fazonima da će se izjasniti kao Eskimi itd. a nije bilo interneta kao kod zadnjeg popisa pa da sam mogao čitati kako se sve poneki žele izjasniti.
Iako kao što napisah nemam o tom pojma kladim se u hiljadu evra da su se kao Eskimi opet izjašnjavali neki Senad, Hasan, Meho a ne Dragan, Zoran, Ivan, čak ni oni koji su gradski momci, družili se sa tim Eskimima i bili operisani od nacionalizma. Možda ti Eskimi nisu shvatili ozbiljnost situacije tada (niko od nas nije do te mjere) ali nakon svih desavanja, genocida i etničkog cišćenja i dalje biti ponosni na tu činjenicu da su se pred klanje sopstvenog naroda izjasnili kao Eskimi, ti se ljudi trebaju posebno stiditi.

A ko će ti praviti problem? Kome smeta 0,5%-1% bilo gdje?
John Cleese

#3736 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by John Cleese »

Hank Paldum wrote: 12/01/2020 21:08 Nikakvi anomiziteti, više simpatično sažaljevanje "Vi pokušavate biti nešto drugo pa želite da to predstavite da vas mrzimo jer ste drugačiji a mi fašisti a ustvari vas ionako smatramo svojim pa je to više kritika prema malo arogantnijoj grupi sopstvenog naroda".
A to za FGR, taj naziv nije nikakav trend, izlizana šala ili podjebavanje koje je nakon 500 puta prešlo u dosadu. Možda je to nekada bilo ali šta je nekada počelo kao šala (za neke zlonamjerno, za neke bezazleno) za jednu malu grupicu pretvorilo je se u nešto ozbiljnije jer je i FGR postao jedan ozbiljniji veći politički pokret i sve više je se počelo miješati u politički život tako da je skraćenica FGR više nego aktuelna u 2020.
To natezanje oko dva oblika istog demonima je tragikomicno (u svakom slucaju, bez obzira na to ko ga inicira) :D

A FGR je pjesma grupe "Letu stuke" (sa albuma "Proteini i ugljikohidrati" snimljenog 2008.) koja govori o papcima, pa je presmijesno kad papci taj akronim (naslov ove pjesme je, ocito, akronim) shvataju doslovno :D
piupiu

#3737 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

John Cleese wrote: 12/01/2020 21:30 To natezanje oko dva oblika istog demonima je tragikomicno (u svakom slucaju, bez obzira na to ko ga inicira) :D
Takoeeee! Naš preCEdnik Dodo je bošnjački Srbin! :D
piupiu

#3738 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Hank Paldum wrote: 12/01/2020 21:08 A to za FGR, taj naziv nije nikakav trend, izlizana šala ili podjebavanje koje je nakon 500 puta prešlo u dosadu. Možda je to nekada bilo ali šta je nekada počelo kao šala (za neke zlonamjerno, za neke bezazleno) za jednu malu grupicu pretvorilo je se u nešto ozbiljnije jer je i FGR postao jedan ozbiljniji veći politički pokret i sve više je se počelo miješati u politički život tako da je skraćenica FGR više nego aktuelna u 2020.
Sorry, mi kao da smo iz paralelnih univerzuma. FGR politički pokret? Gdje? Znam da moja tetka ponekad kaže za nekog 'on ti je fina gradska raja', i to je, otprilike, sav politički sadržaj tog termina. Nešto kao mahalski 'sign of approval'.
Edin H.

#3739 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Edin H. »

piupiu wrote: 12/01/2020 21:44
Hank Paldum wrote: 12/01/2020 21:08 A to za FGR, taj naziv nije nikakav trend, izlizana šala ili podjebavanje koje je nakon 500 puta prešlo u dosadu. Možda je to nekada bilo ali šta je nekada počelo kao šala (za neke zlonamjerno, za neke bezazleno) za jednu malu grupicu pretvorilo je se u nešto ozbiljnije jer je i FGR postao jedan ozbiljniji veći politički pokret i sve više je se počelo miješati u politički život tako da je skraćenica FGR više nego aktuelna u 2020.
Sorry, mi kao da smo iz paralelnih univerzuma. FGR politički pokret? Gdje? Znam da moja tetka ponekad kaže za nekog 'on ti je fina gradska raja', i to je, otprilike, sav politički sadržaj tog termina. Nešto kao mahalski 'sign of approval'.
Najsmjesnije u ovome da sam ja kao tvoja tetka :D , tj. kada neko upotrijebi taj termin fina gradska raja za mene ima pozitivnu konotaciju, a ovdje se uvijek koristi u nekom negativnom kontekstu, kao da je u biti lose biti fin :D
John Cleese

#3740 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by John Cleese »

piupiu wrote: 12/01/2020 21:41
John Cleese wrote: 12/01/2020 21:30 To natezanje oko dva oblika istog demonima je tragikomicno (u svakom slucaju, bez obzira na to ko ga inicira) :D
Takoeeee! Naš preCEdnik Dodo je bošnjački Srbin! :D
Sto se mene tice - Bosnjak, samo se bez'ze kofrci :D
piupiu

#3741 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Edin H. wrote: 12/01/2020 22:10 Najsmjesnije u ovome da sam ja kao tvoja tetka :D , tj. kada neko upotrijebi taj termin fina gradska raja za mene ima pozitivnu konotaciju, a ovdje se uvijek koristi u nekom negativnom kontekstu, kao da je u biti lose biti fin :D
Pa da. I ona to kaže u pozitivnom smislu. I to 'gradska raja' nema nikakve veze sa odnosom prema nesarajevskoj raji, nego ono 'znam tog i tog iz grada', 'kreće se po gradu, s finom rajom, po finim mjestima' (nije šupak, kriminalac, fakin, šaner) - što bi danas rekli normala frajer.
Dozer

#3742 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

Hank Paldum wrote: 11/01/2020 08:23
512MB wrote: 10/01/2020 09:22 Za nas evropljane ste svi Bosanci jebga, nevezano za pripadnost izmišljenim etničkim grupacijama.

Za opstojnost BiH nije važan broj Bošnjaka, nego broj pro-BiH nastrojenih pojedinaca.
Pa i za druge u inostranstvu su svi Amerikanci, Nijemci, Španci, Švicarci ali ipak unutar njihovih država postoje razlike u etnijama i narodima koji se van tih država ne pominju jer nisu relevantne, gleda se samo država. To nije slučaj samo u BiH nego i u mnogim naprednim zapadnim državama.
Vrlo tacno. Ali, zaboravio si jednu sitnicu - nijedna od tih drzava u kojima zivi gomila raznih etnija nema enticki Ustav, nema raspodjelu vlasti po etnickom kljucu, nema 3 predsjednika, nema etno-vjerske entitete... Nego su gradjanske sekularne drzave.
A sve su multietnicke, i to mnoge daleko vise od nas. I svi iz tih zemlja se poistovjecuju s drzavom i nacionalno izjasnjavaju u skladu s imenom drzave, postuju svoju himnu, itd.itd..
Nesto tu onda ne stima, a ja bih rekao da je, ipak, samo do nas i naseg nakaradnog shvatanja svega toga...
Last edited by Dozer on 12/01/2020 22:41, edited 1 time in total.
Hank Paldum

#3743 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Hank Paldum »

piupiu wrote: 12/01/2020 21:44
Damir Nikšić, Damir Mašić, Bakir Hadžiomerović (u predizbornoj za člana predsjedništva), Tarik Haverić, Sabina Čudić su samo neki
hAZNADAR

#3744 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by hAZNADAR »

Hank Paldum wrote: 12/01/2020 21:08

Nikakvi anomiziteti, više simpatično sažaljevanje "Vi pokušavate biti nešto drugo pa želite da to predstavite da vas mrzimo jer ste drugačiji a mi fašisti a ustvari vas ionako smatramo svojim pa je to više kritika prema malo arogantnijoj grupi sopstvenog naroda".
Ma kakav politicki pokret, nije to vidjelo politike. To je jedan socijalni fenomen i ova tema sa ovim naslovom je najbolje mjesto za raspravu o tome.

Podsjecam da od zvanicne SDP, NS(ako na to mislis) i od tih imena koje si nabrojao - do sada ipak nisi cuo mnoge bljuvotine o Bosnjacima, islamu,.... koje mozes citati na ovom forumu.

Vlaisavljevicka i Colakova su do sada bile nesto najblize tome sto je javno objavljeno ali to isto nije politika.
Dozer

#3745 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

Hank Paldum wrote: 12/01/2020 19:06 Eskimi, Bosanci i ostali blesavi nazivi ove FGR elite mi je poznato kod ovog popisa 2013.
Sreca pa nema negiranja Bosanaca :D
Aferim, majstore...cuj "Bosanci su blesavi naziv"... Vrh, nema dalje. :D
A bunite se kad vam se kaze da je naziv Bosnjaci dosao s Turcima, kao sto i jeste. To odmah podvodite pod velikosrpsku pricu i hladno zanemarite istorijske cinjenice. Sreca pa to danas nije mitomanija. Ali, jbg...nije srpska. Cik pogodi cija je...

A ovo "FGR elita" su izmislili upravo oni koji su danas vecina u Sarajevu - Foca, Gorazde, Rogatica, a i Visegrad, i sva ostala pripadajuca sela ala Strgacina, Omacina, Rudo, itd.. Tacnije, nisu skontali pjesmu, kao sto je vec receno. To je, kao, posprdni naziv za prijeratne sarajlije. Eeee, tugo moja... Zato danas Sarajevo i izgleda kao provincija i u njemu vaze brdsko-planinska "pravila", a ne gradjansko-gradska.
Slobodno neka se uvrijedi svako ko se nalazi u ovome.
Last edited by Dozer on 12/01/2020 23:04, edited 1 time in total.
Dozer

#3746 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

John Cleese wrote: 12/01/2020 20:37 Tesko, sine - papagaj mora prvo negdje cut nesto novo da bi to poslije beskonacno ponavljao :|

A ovako bi i moglo - nagovoricu Sarana da napise jos kakvu pjesmu o papcima (jer FGR jeste pjesma o papcima) da vidimo hoce li se papci opet upecat :D :lol:
Jbg, to je vazda tako kad neko ne konta zajebanciju, sarkazam i ironiju sredine u koju je dosao...
Dobro se sjecam pocetka ljeta '92 i kad smo culi jednog lika, tako negdje otamo iz IB, neko selo pored nekog sela, kad rece "zboli ga nozom". Valjali smo se od smijeha danima, i stalno se sprdali s tim - zbodi ga, zbodi ga! NozOm ga, nOzom! :lol:

Danas su u Avazu sasvim regularni naslovi "Zboden", "Zboli ga", "Zbo ga/je" :roll:
CPT

#3747 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

Dozer wrote: 12/01/2020 22:50A bunite se kad vam se kaze da je naziv Bosnjaci dosao s Turcima, kao sto i jeste.
Svaka kao u Njegosa. A moderatori nista ne vide.... :thumbup:
Dozer

#3748 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

piupiu wrote: 12/01/2020 21:06 Hajmo svi uglas: SČR! SČRRRRRRRRR!
Al' nek piše jasno i pjeva razgovijetno, da se ne može profulit' tema i ideja. :D :lol:
U sta se ubraja Vijecnica, tj. 50m od nje? :D
MoREm li i ja u ovu raju? :D
piupiu

#3749 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Hank Paldum wrote: 12/01/2020 22:40 Damir Nikšić, Damir Mašić, Bakir Hadžiomerović (u predizbornoj za člana predsjedništva), Tarik Haverić, Sabina Čudić su samo neki
Oni imaju političku platformu koja se temelji na finoći gradske raje? :D

A sad ozbiljno. Podsjeća me ova priča na jedan tekst Ive Lučića, koji sam čitala nekad davno, gdje on ismijava koncept komšiluka kao atavizam iz turskog doba. Pa kaže (otprilike) Lučić kako su Bošnjaci izmislili koncept komšiluka kao zamjenu za bratstvo i jedinstvo , al' to kod njega u zapadnoj Hercegovini neće proći. E na to me podsjeća i ova rasprava o FGR.
Dozer

#3750 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

CPT wrote: 12/01/2020 22:58
Dozer wrote: 12/01/2020 22:50A bunite se kad vam se kaze da je naziv Bosnjaci dosao s Turcima, kao sto i jeste.
Svaka kao u Njegosa. A moderatori nista ne vide.... :thumbup:
Hebo te Njegos, a i ti njega. Uzmi malo istoriju. Ima je dosta i ovdje postavljene. Ili bar uzmi ono sto ti najvise volis - zvanicne dokumente. Nadji mi bilo gdje podataka o tome da se prije 1440. pojavljuje naziv Bosnjak, i trazi sta hoces od mene. Moze li postenije od ovoga? Do tad, i dok to ne nadjes i ne postavis ovdje (i ti i svi ostali negatori vlastite istorije) - Miki Maus s daljim naprdjivanjem na ovu temu.
Locked