Hmm ,nisam cula taj hadis ali ja svakako nisam tip koji uzima hadise na "tradicionalan nacin".Po mom misljenju islam je sacuvan u Kur´anu,i hadisi su nam potrebni donekle ali ne kao sto se danas forsiraZeleni12 wrote: ↑10/01/2020 10:02Jos oni vjeruju da je sve sto pise u Buhariji i Muslimu tacno, pa i onaj hadis od Amra ibn Mejmuna da je vidio grupu majmuna kako kamenuju majmunicu do smrti zbog bluda, pa se i on licno pridruzio kamenovanju.sadie_forever wrote: ↑10/01/2020 09:39Da,to meni smeta kod vehabija nema simbolike ni na vidiku,,svaki hadis se bukvalno shvati ako kazes pa mozda se misli simbolicno gleda te kao da si negirao ajet neki![]()
Znaci, vjeruju u basne, cak je Ibn Tejmija ovaj hadis prihvatio.
Koliko glup moras biti da vjerujes da je Amr znao da je majmunica kamenovana zbog bluda, i da su mu majmuni dozvolili da im se i on pridruzi.
IRAN
- sadie_forever
#27476 Re: IRAN
-
Milenkov buraz
#27477 Re: IRAN
Ne gotivim Amerikance ali da su najjači jesu, još uvijek. Do duše ta se razlika u nekim segmentima istopila dosta ali US je Nr.1 htio to neko priznati ili ne. Mogu oni Iran sravnati ali isto tako smatram da ni Iran ne bi ostao dužan. Pitanje je koliku cijenu pobjede su spremni da plate?Kaligrafija wrote: ↑10/01/2020 01:15Cijenim tvoje pisanje Cheli, imas dosta dobrih podataka, ali ovde se ne bi slozio sa tobom, mislim da je pisanje tog covjeka kojeg prenosis jedno obicno gibberish...! Ameri su najorganizovanija vojska svijeta, pocev od vojnog iskustva, vojnih skola, ulaganja u ljudski faktor. Imaju najbolje komunikacione sisteme, najbolje informaticare, imaju NASA, najbolje obavjestajne sluzbe, sto unutrasnje, sto vanjske, imaju ustrojstvo sto niko nema... Jbt policija im je naoruzana kao neke strane vojske... Specijalne jedinic su im neprevazidjene... Imaju najjacu mornaricu na svijetu, najvise nosaca aviona, najjacu avijaciju. Imaju najbolje raketne sisteme, mada mnogi kazu da su Rusi tu negdje, ja u to ne vjerujem, imaju oni ispod zita uvijek nesto, za sta drugi ne znaju... Imaju najbolje podmornice izmedju ostalog, dok je kod Rusa bilo sranja i tonule su im podmornice, to se Amerima nije desavalo... Vojska im je najopremljenija na svijetu, govorim svaki pojedinacni vojnik, Rusi imaju nekih rodova vojske, koji imaju najmoderniju opremu, vecinom su to specijalne jedinice, dok je kod Amera to vec standard za svakog pojedinacnog vojnika...! Avijacija i iskustvo pilota i sama proizvodnja istih je neprikosnovena, zamisli da u ratnom, ali bas ratnom stanju upregnu sve sisteme proizvodnje u Americi, bas kao u 2. Svj. ratu, pa Kinezi su male mace, kakav bi to omjer proizvodnje bio... Kinezi samo kopiraju, Ameri imaju pamet, Trump je sasvim upravu sto je uveo Kini sankcije i hoce da naplati znanje koje se krade od Amerike... Rusi su vec drugi nivo, oni imaji znanje, uvijek su imali vrhunske strucnjake, koji su jednako inovativni kao americki, ali nemaju ni blizu novca za razvoj ideja kao sto to imaju Ameri, a i sistem sam nije dao toliku mogucnost privatnom sektoru za razvoj ideja u vojne svrhe, kao sto je slucaj u Americi... Imaju nuklearne, termonuklearne i neutronske bombe... Dovoljno da nikad niko ne pomisli da ih zajebaje... Imaju svemirski program sto drzavni, sto privatni, koji niko nema... Imaju sigurno najzejabaniji program razvoja bioloskog oruzja, koji se strasno krije....! Imaju pamet okupljenu iz cijelog svijeta, koju niko drugi nema...! Imaju logistiku i logisticku podrsku koju ni jedna druga zemlja nema... Da hoce, da prebace milion ljudi sa sve opremom i oklopom, nema te zemlje koja moze to izvesti brze od njih... Primjer Zaljevski rat, da se ne vracam na 2. Svj. rat... Dovoljno je... Moral njihove vojske je najveci od svih, njihov vojnik je sit i napit, nikad nece biti gladan, lose ubucen, a za sve to trebaju novci... Njihove baze su kao mini gradovi...! Njihov vojnik je u toku obuke toliko metodoloski indoktriniran da brani Ameriku bilo gdje u svijetu, kao rodjeni prag, tako da on gdje god poslije ode sluzit on nema dilema... Oni tek razviju svijest o ispravnom i pogresnom kad se vrate kuci, jal psihicki oboljeli od PTSPa, ratnih trauma, fizickih trauma, ali koga boli kita za to, on je svoje odsluzio i uradio sta je trebao... Govorim o pjesadiji... I kad se vrate iz rata, koliko god lose bile njihove sluzbe za resocijalizaciju i oporavak vojnika, zbrinjavanje i promjenu posla u civilni, razna skolovanja i doskolovanja, opet su najbolje na svijetu...Mogao bi nabrajati do sutra zasto su najjaci, mozes se sloziti ili ne, ali to su fakti. Amerika je imperija i najjaca globalna sila, svi drugi se savijaju uz njih, neki se naslone malo na ledja, neki malo sjedu nekad i na glavu, neki su vjecno pod cipelama, ali generalno svi igraju kako oni hoce... Ne skace cijena na svjetskim berzama ni zbog Rusa, Kineza ili bilo koga drugog, ako se ne radi na drugoj strani o Amerikancima...! Trump prne ujutro na twitter i vrijednosti berze se promijene...!Challenger_ wrote: ↑09/01/2020 22:40 Čitam Amerikanca koji je poludio zašto se Američke trupe nisu branile i kaže, zato, što nemaju kapaciteta za to. Da nemaju kapacitet ni da brane sopstvenu teritoriju a kamo li trupe širom Azije.
Piše da je američka vojna moć danas vic i da to znaju "Perzijanci". Da su zato udarali po njima.
Da su USA običan vojni "balon" i da se uprkos svojoj inferiornosti i dalje prave da su najjača vojska svijeta, a da svi bitni znaju da to više nisu.
I Iranci i Kinezi i oni na vojnom vrhu svijeta - Rusi.
- mirsek
#27478 Re: IRAN
Morat ce da reaguju Sirija, Iran i Irak, vidis kako Amerika i izrahell stalno provociraju i ubijaju, moraju da se brane i preventivno im pocnu bombardovati baze i gradove.Kikibombona wrote: ↑10/01/2020 08:57 Napad na iransku paravojnu formaciju Imam Ali je prema posljednjim informacijama izveo Izrael. Dva F-35 aviona su izvrsila napad na konvoj koji je iz Iraka prevozio oruzje u Siriju. Napad se desio u sirijskom gradu Abu Kamal.
...
Izrael svako malo poklapa iranske paramilicije i IRGC u Siriji. Do sada su ih pobili ko zna koliko, unistili baze i ogromne kolicine oruzja.
Zanimljivo je da Iran i paramilicije NE SMIJU odgovoriti Izraelu. Znaju da su ovi ludaci da ce uzvratiti 100 puta jace.
Iranske paramilicije imaju hrabrost napasti Amerikance ali nemaju Izraelce.![]()
Ovi ih masakriraju svakih mjesec dana a oni im ne smiju vratiti.
Amerikanci su postali meta na koju se smije pucati. Izrael ne smije niko krivo pogledati.
-
allem_77
-
Zeleni12
#27480 Re: IRAN
Taj hadis se nalazi i Buharijinoj zbirci pod brojem 3849, zbirci za koju vehabije vjeruju da je potpuno tacna i oko koje nema rasprave. Po njima je tacan o hadis da se Poslanik a.s., ozenio Aisom r.a., kad je imala 9 godina, mada postoje i drugi hadisi koji govore da je Aisa r.a., imala i 18, 21, god. kad se udala za Poslanika a.s., no vehabije se drze bad tog hadisa koji je u koliziji sa Kur'anom jer Kur'an govori o udaji odraslih zena-NISA, a ne djece -dzariun, sibjun, tiflun i taj hadis treba odbaciti kao lazan. Za Kur'an je obecano da ce biti sacuvan od izmjena i to traje 1400 godina, dok za hadise ta garancija ne vazi. Kur'an je temeljni zakonik u islamu. Ako je hadis u harmoniji sa Kur'anom peihvatamo ga. No, ako je u koliziji, on se odbacuje, kao sto su hadisi o udaji djece koje treba odbaciti kao lazne.sadie_forever wrote: ↑10/01/2020 11:14Hmm ,nisam cula taj hadis ali ja svakako nisam tip koji uzima hadise na "tradicionalan nacin".Po mom misljenju islam je sacuvan u Kur´anu,i hadisi su nam potrebni donekle ali ne kao sto se danas forsiraZeleni12 wrote: ↑10/01/2020 10:02Jos oni vjeruju da je sve sto pise u Buhariji i Muslimu tacno, pa i onaj hadis od Amra ibn Mejmuna da je vidio grupu majmuna kako kamenuju majmunicu do smrti zbog bluda, pa se i on licno pridruzio kamenovanju.sadie_forever wrote: ↑10/01/2020 09:39
Da,to meni smeta kod vehabija nema simbolike ni na vidiku,,svaki hadis se bukvalno shvati ako kazes pa mozda se misli simbolicno gleda te kao da si negirao ajet neki![]()
Koliko glup moras biti da vjerujes da je Amr znao da je majmunica kamenovana zbog bluda, i da su mu majmuni dozvolili da im se i on pridruzi.
- Santic_Aleksa
#27481 Re: IRAN
hajte na religiju, uđem da vidim kakve se karte crtaju, zateknu me feljtoni o hadisima
- Nespin
- sadie_forever
#27483 Re: IRAN
Pisala sam ja o toj temi prije,obicno onda ide kontraargument bez hadisa nebi znao ni kako klanjati.Ok hadisi jesu potrebni ali ni blizu kako se danas forsira,,zasto bi meni trebao hadis od prije 1400 god da znam sta je sunnet po pitanju jela,kako sjedit itdZeleni12 wrote: ↑10/01/2020 11:38Taj hadis se nalazi i Buharijinoj zbirci pod brojem 3849, zbirci za koju vehabije vjeruju da je potpuno tacna i oko koje nema rasprave. Po njima je tacan o hadis da se Poslanik a.s., ozenio Aisom r.a., kad je imala 9 godina, mada postoje i drugi hadisi koji govore da je Aisa r.a., imala i 18, 21, god. kad se udala za Poslanika a.s., no vehabije se drze bad tog hadisa koji je u koliziji sa Kur'anom jer Kur'an govori o udaji odraslih zena-NISA, a ne djece -dzariun, sibjun, tiflun i taj hadis treba odbaciti kao lazan. Za Kur'an je obecano da ce biti sacuvan od izmjena i to traje 1400 godina, dok za hadise ta garancija ne vazi. Kur'an je temeljni zakonik u islamu. Ako je hadis u harmoniji sa Kur'anom peihvatamo ga. No, ako je u koliziji, on se odbacuje, kao sto su hadisi o udaji djece koje treba odbaciti kao lazne.sadie_forever wrote: ↑10/01/2020 11:14Hmm ,nisam cula taj hadis ali ja svakako nisam tip koji uzima hadise na "tradicionalan nacin".Po mom misljenju islam je sacuvan u Kur´anu,i hadisi su nam potrebni donekle ali ne kao sto se danas forsiraZeleni12 wrote: ↑10/01/2020 10:02
Jos oni vjeruju da je sve sto pise u Buhariji i Muslimu tacno, pa i onaj hadis od Amra ibn Mejmuna da je vidio grupu majmuna kako kamenuju majmunicu do smrti zbog bluda, pa se i on licno pridruzio kamenovanju.
mislim neke stvari su lijepe za znati ali neke su suvisne,i plus sto se tu svega uvuklo,ima i politike cak,jer ipak svi smo mi ljudi samo na kraju krajeva,a kao sto kazes Allah nije obecao cuvati hadise
- sadie_forever
#27484 Re: IRAN
Hajde da jednom bosnjaci i srbi budu na istoj strani(rusija-iran-turska-kina itd)Nespin wrote: ↑10/01/2020 11:43 Čitam da je Amerika nedavno, bar na kratak period, postala neto izvoznik nafte i naftnih derivata po prvi put u zadnjih 75 godina.![]()
Te da će se taj trend nastaviti u budućnosti.
https://foreignpolicy.com/2020/01/07/wh ... cs-stupid/
Znaki neki iznenadni skok cijena nafte i njima ide u prilog, bar kratkoročno...
Mislim jasno zašto su se upustili u ovo sa Iranom, jednostavno, može im se...Nisu više primarno opsjednuti cijenom nafte.
Mislim da će ovo u sljedećim godinama poprilično promijeniti američku vanjsku politiku i njihove interesne zone. Primarni fokus će lagano pomjerati sa energetskih resursa na rijetke minerale koji su ključni za razvoj visokih tehnologija budućnosti. U tom smislu vjerovatno će i dalje ostati u Afganistanu (Afganistan ima ogromne zalihe rijetkih minerala)...
https://www.dw.com/en/did-afghan-minera ... a-40281449
Problem je što je Kina apsolutno najveći izvoznik rijetkih minerala u svijetu, a osim toga u zadnjih par godina su pametno dijelili pare i zaduživali siromašne zemlje i tihom okupacijom pod svoju šapu stavili dodatne resurse. Kina u tom pogledu ima monopol.
https://www.trtworld.com/magazine/china ... nomy-26845
I jako dobar članak: https://www.theverge.com/2018/4/17/1724 ... a-monopoly
Mislim da će se naspram ovoga u sljedećoj deceniji dešavati repozicioniranje Amerike. Poizvodnja rijetkih metala je teška, opasna i zagađujuća, pa je interes Amera da se to i dalje proizvodi "negdje nanamo", ali da je "blizu" uslovno rečeno i lako dostupno. Kosovo recimo ima veliki potencijal (moš mislit), naročito za proizvodnju električnih baterija za automobile...
Što se tiče Iranaca, pa dugoročne prognoze im ne idu u prilog...Jednostavno, sa energetskog aspekta će biti sve manje relevantni, kao i arapske naftne dembelije... Jedini način da dobiju na značaju je da se reintegrišu u međunarodnu ekonomiju i iskoriste svoj prije svega ljudski i intelektualni potencijal, pa i energetski, naravno. Ali za to će se morati naguziti Amerikancima, Tramf ne popušta sa sankcijama
![]()
Tako da, s jedne strane mi nije jasan ovako riskantan, idiotski potez Trampa, a s druge strane, jasno je zašto sve nije eskaliralo, jednostavno nikome ne ide u prilog. Jedini adut za ucjenjivanje koji još ostaje Irancima je taj nuklearni program, ali prije će se ekonomski raspasti i doživjeti kolaps nego što će napraviti bombicu. E jedino ako im neko od prijatelja ne pripomogne, tipa Rusi ili Kinezi... U svakom slučaju, mirno spavajte, rata neće biti.![]()
- mirsek
#27485 Re: IRAN
Dok god je vecina prevoza na naftu i grijanja na plinu, Iran ce biti relevantan. Kini je Iran izuzetno vazan jer ih Saudi pa i Rusi ne mogu zajebavati i ucjenjivati oko uvoza energenata a to je im vrlo vazno za razvoj.Nespin wrote: ↑10/01/2020 11:43 Čitam da je Amerika nedavno, bar na kratak period, postala neto izvoznik nafte i naftnih derivata po prvi put u zadnjih 75 godina.![]()
Mislim jasno zašto su se upustili u ovo sa Iranom, jednostavno, može im se...Nisu više primarno opsjednuti cijenom nafte.
Mislim da će ovo u sljedećim godinama poprilično promijeniti američku vanjsku politiku i njihove interesne zone. Primarni fokus će lagano pomjerati sa energetskih resursa na rijetke minerale koji su ključni za razvoj visokih tehnologija budućnosti. U tom smislu vjerovatno će i dalje ostati u Afganistanu (Afganistan ima ogromne zalihe rijetkih minerala)...
Problem je što je Kina apsolutno najveći izvoznik rijetkih minerala u svijetu, a osim toga u zadnjih par godina su pametno dijelili pare i zaduživali siromašne zemlje i tihom okupacijom pod svoju šapu stavili dodatne resurse. Kina u tom pogledu ima monopol.
https://investingnews.com/daily/resourc ... countries/
Mislim da će se naspram ovoga u sljedećoj deceniji dešavati repozicioniranje Amerike. Poizvodnja rijetkih metala je teška, opasna i zagađujuća, pa je interes Amera da se to i dalje proizvodi "negdje nanamo", ali da je "blizu" uslovno rečeno i lako dostupno. Kosovo recimo ima veliki potencijal (moš mislit), naročito za proizvodnju električnih baterija za automobile...
Što se tiče Iranaca, pa dugoročne prognoze im ne idu u prilog...Jednostavno, sa energetskog aspekta će biti sve manje relevantni, kao i arapske naftne dembelije... Jedini način da dobiju na značaju je da se reintegrišu u međunarodnu ekonomiju i iskoriste svoj prije svega ljudski i intelektualni potencijal, pa i energetski, naravno. Ali za to će se morati naguziti Amerikancima, Tramf ne popušta sa sankcijama
![]()
Tako da, s jedne strane mi nije jasan ovako riskantan, idiotski potez Trampa, a s druge strane, jasno je zašto sve nije eskaliralo, jednostavno nikome ne ide u prilog. Jedini adut za ucjenjivanje koji još ostaje Irancima je taj nuklearni program, ali prije će se ekonomski raspasti i doživjeti kolaps nego što će napraviti bombicu. E jedino ako im neko od prijatelja ne pripomogne, tipa Rusi ili Kinezi... U svakom slučaju, mirno spavajte, rata neće biti.![]()
Iran se takodjer nalazi na kineskom putu svile za koji su Kinezi do sada izdvojili oko 80 milijardi USD, i zbog toga im je vazan stabilan i od americkog uticaja nezavisan Iran. Mislim da bi u slucaju rata Iran imao na raspolaganju dosta najmodernijeg kineskog naoruzanja.
I opet se svodi na to, samo nuklearnim oruzjem Ameri mogu ostvariti cistu pobjedu bez mnogo gubitaka i trosenja. Sve ostalo je minimum novi Vijetnam za Amere.
- mirsek
#27486 Re: IRAN
Ima mi logike.sadie_forever wrote: ↑10/01/2020 11:14Hmm ,nisam cula taj hadis ali ja svakako nisam tip koji uzima hadise na "tradicionalan nacin".Po mom misljenju islam je sacuvan u Kur´anu,i hadisi su nam potrebni donekle ali ne kao sto se danas forsiraZeleni12 wrote: ↑10/01/2020 10:02Jos oni vjeruju da je sve sto pise u Buhariji i Muslimu tacno, pa i onaj hadis od Amra ibn Mejmuna da je vidio grupu majmuna kako kamenuju majmunicu do smrti zbog bluda, pa se i on licno pridruzio kamenovanju.sadie_forever wrote: ↑10/01/2020 09:39
Da,to meni smeta kod vehabija nema simbolike ni na vidiku,,svaki hadis se bukvalno shvati ako kazes pa mozda se misli simbolicno gleda te kao da si negirao ajet neki![]()
- General War
#27487 Re: IRAN
I iranu i rusiji je izvoz nafte i plina broj jedan prihod, dok to americi nije.mirsek wrote: ↑10/01/2020 11:53Dok god je vecina prevoza na naftu i grijanja na plinu, Iran ce biti relevantan. Kini je Iran izuzetno vazan jer ih Saudi pa i Rusi ne mogu zajebavati i ucjenjivati oko uvoza energenata a to je im vrlo vazno za razvoj.Nespin wrote: ↑10/01/2020 11:43 Čitam da je Amerika nedavno, bar na kratak period, postala neto izvoznik nafte i naftnih derivata po prvi put u zadnjih 75 godina.![]()
https://investingnews.com/daily/resourc ... countries/
![]()
Iran se takodjer nalazi na kineskom putu svile za koji su Kinezi do sada izdvojili oko 80 milijardi USD, i zbog toga im je vazan stabilan i od americkog uticaja nezavisan Iran. Mislim da bi u slucaju rata Iran imao na raspolaganju dosta najmodernijeg kineskog naoruzanja.
I opet se svodi na to, samo nuklearnim oruzjem Ameri mogu ostvariti cistu pobjedu bez mnogo gubitaka i trosenja. Sve ostalo je minimum novi Vijetnam za Amere.
Koliko god je kini potreban iran, jos potrebniji su amerikanci.
Iran je pod sankcijama...nemaju ba svoju rafineriju vec uvoze gorivo.
Ne budite dosadni sa vijetnamom, amerikanci tamo imali 500 hiljada vojnika do povlacenja iz vjetnama 72 , a ovdje 5 hiljada...pa OS BiH imaju 10 hiljada.
Gdje god napadnu amrikance, moraju napasti i zemlju domacina.
Kakvo crno nuklearno oruzje, iran se moze srediti konvencionalnim sa sankcijama i uz ne vise od 100 hiljada vojnika, a to niko ne planira.
-
Zeleni12
#27488 Re: IRAN
Ti hadisi o klanjanju, o namazu su u harmoniji sa Kur'anom, za razliku od tih hadisa koji govore da je Poslanik a.s., ozenio dijete i u koji vehabije vjeruju i koji je fabrikovan, naknadno ubacen u Buhariju. Kad Kur'an kaze jedno, a hadis drugo, takav hadis se odbacuje. Mnogo je tih laznih hadisa koje jednostavno treba odbaciti kao lazne.sadie_forever wrote: ↑10/01/2020 11:48Pisala sam ja o toj temi prije,obicno onda ide kontraargument bez hadisa nebi znao ni kako klanjati.Ok hadisi jesu potrebni ali ni blizu kako se danas forsira,,zasto bi meni trebao hadis od prije 1400 god da znam sta je sunnet po pitanju jela,kako sjedit itdZeleni12 wrote: ↑10/01/2020 11:38Taj hadis se nalazi i Buharijinoj zbirci pod brojem 3849, zbirci za koju vehabije vjeruju da je potpuno tacna i oko koje nema rasprave. Po njima je tacan o hadis da se Poslanik a.s., ozenio Aisom r.a., kad je imala 9 godina, mada postoje i drugi hadisi koji govore da je Aisa r.a., imala i 18, 21, god. kad se udala za Poslanika a.s., no vehabije se drze bad tog hadisa koji je u koliziji sa Kur'anom jer Kur'an govori o udaji odraslih zena-NISA, a ne djece -dzariun, sibjun, tiflun i taj hadis treba odbaciti kao lazan. Za Kur'an je obecano da ce biti sacuvan od izmjena i to traje 1400 godina, dok za hadise ta garancija ne vazi. Kur'an je temeljni zakonik u islamu. Ako je hadis u harmoniji sa Kur'anom peihvatamo ga. No, ako je u koliziji, on se odbacuje, kao sto su hadisi o udaji djece koje treba odbaciti kao lazne.sadie_forever wrote: ↑10/01/2020 11:14
Hmm ,nisam cula taj hadis ali ja svakako nisam tip koji uzima hadise na "tradicionalan nacin".Po mom misljenju islam je sacuvan u Kur´anu,i hadisi su nam potrebni donekle ali ne kao sto se danas forsira
mislim neke stvari su lijepe za znati ali neke su suvisne,i plus sto se tu svega uvuklo,ima i politike cak,jer ipak svi smo mi ljudi samo na kraju krajeva,a kao sto kazes Allah nije obecao cuvati hadise
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#27489 Re: IRAN
Kaligrafija wrote: ↑10/01/2020 01:15Cijenim tvoje pisanje Cheli, imas dosta dobrih podataka, ali ovde se ne bi slozio sa tobom, mislim da je pisanje tog covjeka kojeg prenosis jedno obicno gibberish...! Ameri su najorganizovanija vojska svijeta, pocev od vojnog iskustva, vojnih skola, ulaganja u ljudski faktor. Imaju najbolje komunikacione sisteme, najbolje informaticare, imaju NASA, najbolje obavjestajne sluzbe, sto unutrasnje, sto vanjske, imaju ustrojstvo sto niko nema... Jbt policija im je naoruzana kao neke strane vojske... Specijalne jedinic su im neprevazidjene... Imaju najjacu mornaricu na svijetu, najvise nosaca aviona, najjacu avijaciju. Imaju najbolje raketne sisteme, mada mnogi kazu da su Rusi tu negdje, ja u to ne vjerujem, imaju oni ispod zita uvijek nesto, za sta drugi ne znaju... Imaju najbolje podmornice izmedju ostalog, dok je kod Rusa bilo sranja i tonule su im podmornice, to se Amerima nije desavalo... Vojska im je najopremljenija na svijetu, govorim svaki pojedinacni vojnik, Rusi imaju nekih rodova vojske, koji imaju najmoderniju opremu, vecinom su to specijalne jedinice, dok je kod Amera to vec standard za svakog pojedinacnog vojnika...! Avijacija i iskustvo pilota i sama proizvodnja istih je neprikosnovena, zamisli da u ratnom, ali bas ratnom stanju upregnu sve sisteme proizvodnje u Americi, bas kao u 2. Svj. ratu, pa Kinezi su male mace, kakav bi to omjer proizvodnje bio... Kinezi samo kopiraju, Ameri imaju pamet, Trump je sasvim upravu sto je uveo Kini sankcije i hoce da naplati znanje koje se krade od Amerike... Rusi su vec drugi nivo, oni imaji znanje, uvijek su imali vrhunske strucnjake, koji su jednako inovativni kao americki, ali nemaju ni blizu novca za razvoj ideja kao sto to imaju Ameri, a i sistem sam nije dao toliku mogucnost privatnom sektoru za razvoj ideja u vojne svrhe, kao sto je slucaj u Americi... Imaju nuklearne, termonuklearne i neutronske bombe... Dovoljno da nikad niko ne pomisli da ih zajebaje... Imaju svemirski program sto drzavni, sto privatni, koji niko nema... Imaju sigurno najzejabaniji program razvoja bioloskog oruzja, koji se strasno krije....! Imaju pamet okupljenu iz cijelog svijeta, koju niko drugi nema...! Imaju logistiku i logisticku podrsku koju ni jedna druga zemlja nema... Da hoce, da prebace milion ljudi sa sve opremom i oklopom, nema te zemlje koja moze to izvesti brze od njih... Primjer Zaljevski rat, da se ne vracam na 2. Svj. rat... Dovoljno je... Moral njihove vojske je najveci od svih, njihov vojnik je sit i napit, nikad nece biti gladan, lose ubucen, a za sve to trebaju novci... Njihove baze su kao mini gradovi...! Njihov vojnik je u toku obuke toliko metodoloski indoktriniran da brani Ameriku bilo gdje u svijetu, kao rodjeni prag, tako da on gdje god poslije ode sluzit on nema dilema... Oni tek razviju svijest o ispravnom i pogresnom kad se vrate kuci, jal psihicki oboljeli od PTSPa, ratnih trauma, fizickih trauma, ali koga boli kita za to, on je svoje odsluzio i uradio sta je trebao... Govorim o pjesadiji... I kad se vrate iz rata, koliko god lose bile njihove sluzbe za resocijalizaciju i oporavak vojnika, zbrinjavanje i promjenu posla u civilni, razna skolovanja i doskolovanja, opet su najbolje na svijetu...Mogao bi nabrajati do sutra zasto su najjaci, mozes se sloziti ili ne, ali to su fakti. Amerika je imperija i najjaca globalna sila, svi drugi se savijaju uz njih, neki se naslone malo na ledja, neki malo sjedu nekad i na glavu, neki su vjecno pod cipelama, ali generalno svi igraju kako oni hoce... Ne skace cijena na svjetskim berzama ni zbog Rusa, Kineza ili bilo koga drugog, ako se ne radi na drugoj strani o Amerikancima...! Trump prne ujutro na twitter i vrijednosti berze se promijene...!Challenger_ wrote: ↑09/01/2020 22:40 Čitam Amerikanca koji je poludio zašto se Američke trupe nisu branile i kaže, zato, što nemaju kapaciteta za to. Da nemaju kapacitet ni da brane sopstvenu teritoriju a kamo li trupe širom Azije.
Piše da je američka vojna moć danas vic i da to znaju "Perzijanci". Da su zato udarali po njima.
Da su USA običan vojni "balon" i da se uprkos svojoj inferiornosti i dalje prave da su najjača vojska svijeta, a da svi bitni znaju da to više nisu.
I Iranci i Kinezi i oni na vojnom vrhu svijeta - Rusi.
Brate moj, hajde što neki drugi izjednačavaju vijest i glasnika, a što ti? Ukratko sam prepričao sadržaj analize jednog Amerikanca i odmah naglasio, kopiram:
Nisam stavio link članka jer je opširan, ne znam da li bi ga iko uopšte čitao, prepričao sam po meni najbitnije stavke.Challenger_ wrote: ↑09/01/2020 22:50 Čitaj sa razumjevanjem. Glasnik i vijest nisu isto. Kad si ovo apsolovirao možeš me pitati i za moje miššljenje.
- Uglavnom, lik je odljepio što je baza sa američkim vojnicima bila meta, naglašava da je čekao rezultate sa lica mjesta i onda se upustio u analizu. Tvrdi da se zapad i same USA podijelio u dva kampa, one koji sada žele da napadnu Iran (manjina) i one druge koji tvrde da je ovo dobra izlazna strategija i da treba obuzdati nepredvidivog Trumpa (većina). On tvrdi da se oba narativa ne bave suštinom, a suština je DEMONSTRIRANA NEMOĆ američke vojske da se u konkretnoj situaciji odbrani od balističkih projektila. Gdje su famozni Patrioti, gdje su elektronski sistemi ometanja? Kako je uopšte moguće da jedna Sirija uspjeva da skine većinu izraelskih raketa, da Rusi preusmjere desetine američkih raketa u napadu na praznu sirijsku bazu, a ovdje, u sred ratom opustošenog regiona, američki vojnici bježe u skloništa, a ponuđenih sat vremena upozorenja američka vojska ne koristi da se isti ometu ili unište nadolazeće iranske rakete starije generacije?
- Kaže da dva kampa američkih političara - oni koji su da se napadne Iran i oni koji su da se "obuzda Trump" a ovo interpretira kao deeskalacija - ne da ne daje odgovor na TEMELJNO, jedino bitno PITANJE, već to pitanje skriva. A to pitanje je sljedeće: Zašto američka vojska u sred ratom opustošenog regiona nema sposobnost da se odbrani od raketnih napada?
- Gdje su ti famozni "Patrioti"? Ako ih ima, da li su dovoljni? Ako nisu dovoljni, šta je alternativa? Alternative sada NEMA, tvrdi, ona je samo KONCEPTUALNA, u nerealizovanim konceptima Pentagona, ali ne i u stvarnosti u kojoj Iran bez ometanja udara po iračko-američkim bazama. Onda prelazi na zaključak: USA nema adekvatne kapacitete da brani sopstvenu vojsku. Nema ni tehnologiju ni adekvatnu AMD opremu za sopstvene trupe. Iranski napad je to pokazao ali ta neugodna istina se ignoriše jer se svi pretvaraju da su USA "najveća sila u Univerzumu u funkciji svjetskog mira", a istina je, po njemu, da više nije ni najjača, niti je u funkciji mira.
Iranski udar je to pokazao; pokazao je barem dvije bitne stvari - da je Iran vojno znatno jači nego što se mislilo i da su USA znatno slabije. I da življenje u globalnoj obmani američke vojne svemoći neće biti od pomoći ni USA ni svijetu.
To je to, opširnije, sve čega se sjećam iz teksta.
- Challenger_
#27490 Re: IRAN
Posljednja dešvanja (likvidacija Sulejmanija i irianski vojni odgovor) nisu uskomešali samo političke duhove, već i krugove koji se bave vojskom i naoružanjem. Nalazim interesantnim da se "čuje" i neko drugačije mišljenje, tema neće zbog toga biti siromašnija, naprotiv!
BTW, zapazio sam da je ruski vojni analitičar blizak njihovoj vojsci napisao da do meta nije stiglo 3 do 4 iranske rakete. Nije naveo razloge.
BTW, zapazio sam da je ruski vojni analitičar blizak njihovoj vojsci napisao da do meta nije stiglo 3 do 4 iranske rakete. Nije naveo razloge.
Last edited by Challenger_ on 10/01/2020 13:39, edited 1 time in total.
- Challenger_
#27491 Re: IRAN
Šta je moje LIČNO MIŠLJENJE? Napisao 100 puta na temi: da bi rat imao kataklizmične posljedice po region i ovaj dio svijeta, da je dobro što se ide sa deeskalacijskom retorikom.
Diplomatija, ako je ikako moguće, a ne rat.
To je moj lični pristup aktuelnim dešavanjima.
- General War
#27492 Re: IRAN
Pa kad ruske rakete zavrse u iranu a ispaljene na siriju, sta onda reci tek za iranske.Challenger_ wrote: ↑10/01/2020 13:31 Posljednja dešvanja (likvidacija Sulejmanija i irianski vojni odgovor) nisu uskomešali samo političke duhove, već i krugove koji se bave vojskom i naoružanjem. Nalazim interesantnim da se "čuje" i neko drugačije mišljenje, tema neće zbog toga biti siromašnija, naprotiv!
- General War
#27493 Re: IRAN
Sta ocekivati kad dvije budale ( trump i mule) bi se igrali rata a ne zna se ko je strasljiviji...ovakav dilentatizam je svojevrsan rusima ( napad na drugu zemlju bez oznaka na uniformama) i sjeverne koreje...ispaki raketu pa vidi dje ce.Challenger_ wrote: ↑10/01/2020 13:36 Šta je moje LIČNO MIŠLJENJE? Napisao 100 puta na temi: da bi rat imao kataklizmične posljedice po region i ovaj dio svijeta, da je dobro što se ide sa deeskalacijskom retorikom.
- Kikibombona
#27494 Re: IRAN
Veliki protesti sirom Iraka...
Demonstranti skandiraju: Iransko smece, odlazite iz Iraka
Bella ciao na arapski nacin
Demonstranti skandiraju: Iransko smece, odlazite iz Iraka
Bella ciao na arapski nacin
- Sanjarko
#27495 Re: IRAN
Ameri su sila, nema govora. Po projekciji na 450 miliona im treba da raste populacija. Sad hoce li ekonomija to da prati ne znam. Znaci mogu i da jacaju. Znam nije tema ali davno sam negdje procitao da su Ameri pravili i slali podmornice da Ruske podmorice odmah prate po izlasku iz luka. Znaci podmornica na podmornicu doktrina vojna, ako je to tacno sta sam citao.
Malo ko to moze da radi. To govori koliko su jaki bili i koliko su i sad jaki.
- Kikibombona
#27496 Re: IRAN
IRGC objavila video napada na Bijelu kucu i ubistvo Trampa
- mirsek
#27497 Re: IRAN
Soo what.
- Dozer
#27498 Re: IRAN
'ta ce Ameri...Ne mogu opepelit IranuSanjarko wrote: ↑10/01/2020 15:15 Ameri su sila, nema govora. Po projekciji na 450 miliona im treba da raste populacija. Sad hoce li ekonomija to da prati ne znam. Znaci mogu i da jacaju. Znam nije tema ali davno sam negdje procitao da su Ameri pravili i slali podmornice da Ruske podmorice odmah prate po izlasku iz luka. Znaci podmornica na podmornicu doktrina vojna, ako je to tacno sta sam citao.
- madner
#27499 Re: IRAN
Smjesni neki analiticari. Oboriti balisticke rakete kratkog dometa nije kapacitet koji odlucuje u ratu. Da jeste, Njemci bi pobjedilio ww2, oni su prvi imali takve rakete.
To je kapacitet koji je imao i Irak 91, pa nije nista bitno napravio.
Iran moze gadjati ciljeve po BI, ali steta koju moze napraviti se drzi u granicima. Sa druge strane, zracni udari USA po ciljevima po Iranu bi bili katastrofalni po Iran.
To je kapacitet koji je imao i Irak 91, pa nije nista bitno napravio.
Iran moze gadjati ciljeve po BI, ali steta koju moze napraviti se drzi u granicima. Sa druge strane, zracni udari USA po ciljevima po Iranu bi bili katastrofalni po Iran.
- Dozer
#27500 Re: IRAN
Ma nemocni su. Ameri