DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
shheff

#826 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by shheff »

Ovo je samo primjer kako taj Eko test može biti nepouzdan i čudan, a da li računati uopće što se on ne radi u realnim uslovima vožnje, uspon, opterećenje stani-kreni, a ne u mjestu.

Zato i mislim da je dpf off kod ozbiljnog mehaničara sasvim ok. Jedino što bi mene brinulo, i što sam pobjegao od dizela je kad odem u ozbiljnu EU zemlju na put, da mi dušu naplate ako otkriju. Jer msm da vole na nama trenirati pravila i kazne, a naše tablice su im neodoljive zbog p9znate historije mentaliteta.
kabal1337

#827 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by kabal1337 »

Seawolf wrote: 16/12/2019 18:43
Throttle wrote: 16/12/2019 18:22 Pa jel se kolicina cadji mjeri za dizele? ovo je benzinac
I pao je zbog lambde valjda, senzor brljavi?
P.S. Ne razumijem se u tu tematiku ama bas nimalo :lol:
Da, ograničena je dopuštena količina čestica čađi i za benzince sa direktnim ubrizgavanjem.

Na vrijednost od maksimalno 0,005 g/km za Euro 5 i na vrijednost od maksimalno 0,0045 g/km za Euro 6.

A što se tiče lambde, eko test nema šta da odlučuje o tome, sa kolikim je omjerom mase kisika i mase goriva, proizvođač projektovao svoj motor da radi.
Svi motori teze 14.7:1 i vrijednost lambde na leru treba da tezi 0
hopi

#828 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by hopi »

shheff wrote: 16/12/2019 19:03 Ovo je samo primjer kako taj Eko test može biti nepouzdan i čudan, a da li računati uopće što se on ne radi u realnim uslovima vožnje, uspon, opterećenje stani-kreni, a ne u mjestu.

Zato i mislim da je dpf off kod ozbiljnog mehaničara sasvim ok. Jedino što bi mene brinulo, i što sam pobjegao od dizela je kad odem u ozbiljnu EU zemlju na put, da mi dušu naplate ako otkriju. Jer msm da vole na nama trenirati pravila i kazne, a naše tablice su im neodoljive zbog p9znate historije mentaliteta.
kako će te neko vani otkriti
zavlačiti ispod auta, kopčati dijagnostiku na licu mjesta?
slati na tehnički pregled zemlje gdje uopće i ne živiš i nije auto registrovano
Seawolf

#829 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Seawolf »

kabal1337 wrote: 16/12/2019 19:27
Seawolf wrote: 16/12/2019 18:43
Throttle wrote: 16/12/2019 18:22 Pa jel se kolicina cadji mjeri za dizele? ovo je benzinac
I pao je zbog lambde valjda, senzor brljavi?
P.S. Ne razumijem se u tu tematiku ama bas nimalo :lol:
Da, ograničena je dopuštena količina čestica čađi i za benzince sa direktnim ubrizgavanjem.

Na vrijednost od maksimalno 0,005 g/km za Euro 5 i na vrijednost od maksimalno 0,0045 g/km za Euro 6.

A što se tiče lambde, eko test nema šta da odlučuje o tome, sa kolikim je omjerom mase kisika i mase goriva, proizvođač projektovao svoj motor da radi.
Svi motori teze 14.7:1 i vrijednost lambde na leru treba da tezi 0
Uh ... Hajdemo ovako: 14,7 : 1 je omjer između mase zraka i mase goriva (benzina) za stehiometrijsko sagorjevanje i teoretski bi taj omjer trebao osigurati potpuno sagorjevanje benzina, nakon kojega ne bi trebalo ostati ništa kisika i ništa nesagorjelih ugljikovodika i ugljen monoksida a produkti takvog sagorjevanja bi trebali biti samo ugljen dioksid i vodena para .... teoretski.

Za ovakav slučaj stehiometrijskog sagorjevanja, kaže se da je koeficijent lambda jednak 1. Dakle ne teži 0, kako si ti napisao, nego je jednak 1. Za koeficijent lambda jednak 0, značilo bi da u procesu sagorjevanja nema uopšte zraka niti kisika, a to, opet, znači da ne bi niti bilo sagorjevanja.

Nekada, u davnoj prošlosti, profesori na fakultetu su nas učili da je ovaj omjer koji osigurava stehiometrijsko sagorjevanje, odnosno omjer kod kojega je koeficijent lambda jednak 1, idealan omjer jer daje potpuno sagorjevanje i najveću snagu motora za datu radnu zapreminu i stepen sabijanja.

Zbog toga je na papiru, koji nam je postavio kolega @shheff, na kojima se rezultati nečega što se pretenciozno naziva "eko test", navedeno da je dopušteni raspon koeficijenta lambda između 0,97 i 1,03.

No, vremena su se promijenila, a sa njima i zahtjevi koji se postavljaju pred SUS motore, kao i načini kako se ti zahtjevi zadovoljavaju.

Savremeni motori na većini režima rade sa omjerima mase zraka koja se usisa u motor i mase goriva, koji su veći od omjera za stehiometrijsko sagorjevanje, odnosno sa koeficijentom lambda većim od 1.

Tako je i motor u automobilu našeg kolege @shheff na mjerenju na samozvanom "eko testu", pokazao rezultat za koeficijent lambda od 1,15.

To samo znači da je taj motor dizajniran da na režimu rada na kojem je izvršeno mjerenje radi sa prilično siromašnom smjesom, kao i da će zahvaljujući tome imati vrlo nisku specifičnu potrošnju goriva i malu količinu izbačenog CO2. Dakle, jedan motor koji sasvim lijepo ispunjava zahtjeve koji se postavljaju pred savremene SUS motore.
kabal1337

#830 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by kabal1337 »

Vrijednost o2 senzora je od +-10%, sredina -10<0>+10 i tome se tezi. +- ukazuje da li je prebogata ili siromasna smjesa. Sve preko ukazuje neki problem.
To je sa dijagnosticke svrhe, sa vase strucne ne znam.
Ako eko test cita o2 senzor, a ne o2 kao (kisik) cesticu to je druga stvar.
Stvarno se lose vidi ali kao sto i samo kaze max 0.5
The BEN10

#831 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by The BEN10 »

hopi wrote: 16/12/2019 20:51
shheff wrote: 16/12/2019 19:03 Ovo je samo primjer kako taj Eko test može biti nepouzdan i čudan, a da li računati uopće što se on ne radi u realnim uslovima vožnje, uspon, opterećenje stani-kreni, a ne u mjestu.

Fakat, kako?
Maraschino

#832 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Maraschino »

The BEN10 wrote: 16/12/2019 23:28

Fakat, kako?
Za sve postoji mogucnost.
Ako zakon doticne drzave regulise emisiju stetnih gasova oni imaju nacin da to kontrolisu.
Znam da su u AT kamioni oznaceni naljepnicom sto ne znaci da ih opet sa vremena na vrijeme ne kontrolisu.
Za auta kod nas postoje pokretni tehnicki pregledi koji i nas kontrolisu kada se zavrsava tehnicki pregled. U trenutku kada osoba sa teh.pregleda treba da unese tvoje podatke u bazu da je tehnicki uspjesno zavrsen u tom momentu mu se pojavljuje upozorenje na ekranu da to auto potpada pod vanrednu kontrolu i da ce u roku od nekoliko minuta do pola sata doci kamion da sve prekontrolise. To je to.
Za stranca za koga posumnjaju ili slucajno auto izbacuje neobican dim mogu ga veoma lako prekontrolisati na parkingu benzinske pumpe(ako hoce).

Sto je najgore, svako je duzan da se prdrzava zakona i normi zemlje u kojoj se nalazi a nepoznavanje ga ne opravdava.
Posebno je ovo izrazeno u mnogim centrima EU gradova gdje je zabranjeno autima sa nizim ekoloskim normama.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#833 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by mk ultra »

Eto u njemackoj ne skidaju DPF :mrgreen:
Seawolf

#834 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Seawolf »

Da, upravo tako. Zbog toga je, između ostalog, OBD konektor na dostupnom mjestu, obavezan kod svih novih automobila.
shheff

#835 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by shheff »

Neki i ne citaju, msm da kod ozbiljnih servisa je ok DPF off, ali bi me bilo strah da me u EU zaustave i kožu ogule ako to skontaju.
Seawolf

#836 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Seawolf »

Za sve one koji misle da je mjerenju količine kisika, ugljen dioksida i mjerenju faktora lambda, mjesto na eko testu, evo mali podsjetnik, u vezi sa tim koje sve štetne sastojke propisi u vezi sa Euro normama za putnička motorna vozila kategorije M1, tretiraju i u kolikim graničnim vrijednostima:

Image
high quality image hosting

Sve iskazane granične vrijednosti su u jedinici g/km, sem PN koji je iskazan u broju čestica po pređenom kilometru.
Industrialyzer

#837 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Industrialyzer »

Pregledi u vecini zemalja su vizualni, zato i ostavljaju okvir filtera, a unutra samo cijev. A ko ce te to zaustaviti i mjeriti emisiju stetnih gasova, jedino ako ti iz auta izlazi visoka pec :lol: Ako skines filtere najvecu stetu mozes napraviti samom motoru, turbini itd.
Seawolf

#838 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Seawolf »

Upravo sam bio na tehničkom, sa novim autmobilomom sa diesel motorom koji već sada ispunjava propise za normu označenu sa Euro 6d-ISC (Emissions-Schlüssel-nummer 36AM). To je ona koja će biti obavezna u EU, za sve nove automobile prvi put registrovane nakon 01. januara 2021-e.

Baš me interesuje šta će reći rezultati našeg "Eko-testa" za ovaj automobil.
ja71

#839 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by ja71 »

pratim
Laplace

#840 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Laplace »

Seawolf wrote: 17/12/2019 12:39 Upravo sam bio na tehničkom, sa novim autmobilomom sa diesel motorom koji već sada ispunjava propise za normu označenu sa Euro 6d-ISC (Emissions-Schlüssel-nummer 36AM). To je ona koja će biti obavezna u EU, za sve nove automobile prvi put registrovane nakon 01. januara 2021-e.

Možda čak i prođe TP.
Industrialyzer

#841 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Industrialyzer »

Ovo sto kolegi na prethodnoj stranici pise da je neispravno, se nije ni mjerilo. Isti parametri na mom proslom autu "neispravni". Evo sad na dizelu, na istom mjestu nista od ovoga nisu ni naveli. Mamu im klosarsku,ja prodavao auto gleda frajer u papir sa tehnickog, kaze buraz sta ti je ovo sve neispravno :lol:
530i

#842 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by 530i »

Seawolf wrote: 17/12/2019 12:39 Upravo sam bio na tehničkom, sa novim autmobilomom sa diesel motorom koji već sada ispunjava propise za normu označenu sa Euro 6d-ISC (Emissions-Schlüssel-nummer 36AM). To je ona koja će biti obavezna u EU, za sve nove automobile prvi put registrovane nakon 01. januara 2021-e.

Valjda papir - potvrdu o (ne)ispravnosti dobijaš odmah i na licu mjesta...
Seawolf

#843 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Seawolf »

530i wrote: 17/12/2019 16:20

Valjda papir - potvrdu o (ne)ispravnosti dobijaš odmah i na licu mjesta...
Nisam mogao čekati, žurio sam.

Preuzeo sam papire kasnije.

Prošao je automobil ovaj "eko-test", bez problema, jer se kod vozila sa diesel motorom, mjeri samo nešto što se zove "zacrnjenost".

Pretpostavljam da se radi o nečemu što bi trebalo imati veze sa količinom čestica čađi u izduvnim gasovima:

Image

Vozit ću ovih dana na tehnički pregled i jednog novog benzinca sa vrlo interesantnim motorom, mild hibrid sa BSG-om.

Vidjet ćemo kako će taj automobil proći sa faktorom lambda i sa količinom kisika u izduvnim gasovima.
kabal1337

#844 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by kabal1337 »

pa to vec rade 3 godine i sad se naslo pominjat :roll:
tempuser

#845 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by tempuser »

Sad ce krenuti oglasi po piku, uredno odjavljen, uredan eko test! :lol:
Travnički Noćni Šetač

#846 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Travnički Noćni Šetač »

Eko test eliminatoran od 1. januara: Problem za sve koji su uklonili katalizatore ili dpf?
https://www.klix.ba/auto/eko-test-elimi ... /200109033
vjeshalica

#847 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by vjeshalica »

bice najprije problem za drzavu jer mu nece biti registracije kanti za djubre koje su najbrojnije(solidno) i nece biti money
veći su problemi kod neispravnih vozila samo se to očito krije jer je veliki broj novih ili solidno novih upropasteno,aliiii egr značajno utiče na fiziku kocenja pri 120kmh kad si pjan ko kugla,a da ne govorim da dpf spašava živote...
nek oni malo povedu računa o stanju na cestama nisu u stanju da u glavnom gradu odrzavaju saobraćajnice,sve rupa preko rupe, sve šaKt poreko šaKta....
prelazni period nista nije donio u smislu poboljsanja stanja vec uzimanje para, i naravno skidanje filtera i ventila
čak i plinašima ce biti eliminatoran test jer ce se mjertiti po nepovoljnijoj varijanti
i ne znam hoce li ko testirati kvalitet goriva na pumpama i koliko on utice na test?
mayab

#848 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by mayab »

U ovoj kriminalnoj korumpiranoj drzavi ja sve ovo uzimam sa velikom rezervom, jer,
imamo mi dosta mnogih drugih zakona,u raznoraznim drugim i sličnim oblastima, pa se ne poštuju ni u tragovima! :lol: :lol: :lol:

Štaš više kad se ne poštuju i ne provode odluke Ustavnog suda BiH ...... evo ti danas, friško dodika i njegovih vampira, i šta će biti !?!?!
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#849 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by sime_cipol »

Utice gorivo dobro. A kod nas je govno od goriva.
Nego svi na Hifu, gorivo Euro6, malo atf u rezervoar, dobro ga ugrijati i na TP. :mrgreen:
AKK

#850 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by AKK »

Travnički Noćni Šetač wrote: 09/01/2020 21:09
Eko test eliminatoran od 1. januara: Problem za sve koji su uklonili katalizatore ili dpf?
https://www.klix.ba/auto/eko-test-elimi ... /200109033
Nema više eko test?
Post Reply