IRAN

Korisničkoime

#25851 Re: IRAN

Post by Korisničkoime »

MorningStar wrote: 07/01/2020 20:20
Korisničkoime wrote: 07/01/2020 20:18
rajv0sa wrote: 07/01/2020 20:00 Kako ne kontate vi amerofili da ste vi samo druga strana medalje tih teoretičara zavjere, dok oni tvrde da je za sve kriva Amerika, vi tvrdite da je bezgrešana i da je svaka intervencija bila opravdana.
Nisam amerofil ali je intervencija protiv Srbije i srpskih snaga u BiH bila opravdana i ko god tvrdi da su rat u Yugi zapoceli Ameri kako bi unistili veliku Yugu (ciji je najveci samostalni industrijski proizvod za masovnu upotrebu bio jebelo Yugo 45) a ne Srbija sa svojim nacionaliznom ili je glup ili je izdajica ili je zlonamjeran.
Sto se mene licno tice ako ce biti na nasoj strani ako ce svojom vojnom moci garantovati cjelovitu i samostalnu BiH i biti nasi saveznici mogu pola BI sravniti sa zemljom.
Politika je kurva a nase Bosnje se ponasaju kao majka Tereza u javnoj kuci.
Jucer smo imali ponovo kao i za prosli pravoslavni Bozic tzv. "povorku mrznje" kroz Srebrenicu i Bratunac a nase Bosnje oplakuju Sulejmanijanija i hrle da se upisu u knjigu ozaloscenih. Ne kazem da c9vjek nije nikad valjao ali dok nam se radi o glavi nemal 100 kilometara mi se Bosnje zabavili problemima na drugom kraju dunjaluka
Zamjerimo se Iranu, poskupe hurme. Zamjerimo se americi... odosmo u 3 lijepe..

Na kraju krajeva ne interesuje me ko je upravu... nego ko nas moze satrati ako nismo na njihovoj strani.
Upravo tako.
Tako jednostavno i prosto je ovo pitanje kada postanemo svjesni o cemu se zapravo radi kada je politika u pitanju.
Dozer

#25852 Re: IRAN

Post by Dozer »

MorningStar wrote: 07/01/2020 22:20 Preci mi je nas covjek 100x kakav god bio... bijede patnje bolesnih na sve strane ja da pomazem ovim sa telefonima i cool firzurama. Evo reci cu sada na forumu - donirao sam znacajne sume novca iz firme za pomozi.ba - dok nisam vidio da isti su se fokusirali na migrante - od tada mi ne pada na pamet da doniram im bilo sta.Pored tolke patnje nasih sugradjana ja da pomazem nekom strancu koji iskoristava sistem azila.. jasta.
Slazem se. Nasih boraca,recimo, ima i gladnih, i zednih, i maltene golih i bosih, sjede u svojim sobama, sute, ponekad izadju, cesto i umru sami u tim svojim sobama, a drzavu zaboli za njih (a jos vise za migrante), i sad mi svi treba da skocimo i pomazemo migrante, dok istovremeno zaobilazimo i zaboravljamo vlastite ljude... ?
Eh...znam ja nas, jebo ti nas.... Sve nekakvi filantropi....
A, nesto ne vidim da se IZ, hodze i ostali muslimanski elementi polomise da im pomognu, ponude/nadju smjestaj, itd...
Last edited by Dozer on 07/01/2020 22:33, edited 2 times in total.
Korisničkoime

#25853 Re: IRAN

Post by Korisničkoime »

rajv0sa wrote: 07/01/2020 22:12 Ja tu tezu ko nas bre zavadi nikad u životu nisam spomenuo, i sam se grozim iste. Sto puta sam ponovio isključi krivac za ratove ovdje je srpski nacionalizam koji je ohrabren šutnjom i neinformiranosti zapada. A za migrante, garantujem svime da nigdje nisu bolje tretirani nego ovdje, slažem se da i to nije dovoljno dobro, ali pogledajmo oko sebe. Ja ne znam osobu koja im barem jednom nije dala nešto na ulici. Jeste namaz temelj, ali da se ja malo poslužim tvojom retorikom, jesul one što su vodiliu keraterm, omarsku, trnopolje pitali jestel n namazu ili niste?
Korisničkoime wrote: 07/01/2020 22:01
Pa sto onda spominjes Islam u prici o teorijama zavjere koje kruze po bivsoj Yugi gdje se amerima pripisuje i sto jesu i sto nisu.
Mi smo govorili o tome da Bosnjaci peru agrsora kroz pricu za rat je kriva Amerika.
Provedi s njima jednu noc u Tuzli ili da si mogao u onom kampu prije sto je rasformiran pa bi te pitao kako su tretirani.
Jedini koji migrante gore tretiraju u Hrvati ako ih se docepa granicna policija.
U nas su gladni, zedni, promrzli nikakvi i to je nasa sramota, nas muslimana u BiH tu marka dvije deset sadake nista ne mjenja.
Keraterm, omarska itd su pitanje politike i mnogih drugih stvari a ne vjere tako da u toj prici namaz nema mjesta dok u prici o vjerskom identitetu kojeg si ti nepomenuo ima mjesto i to centralno.
mirsek

#25854 Re: IRAN

Post by mirsek »

bogoljub wrote: 07/01/2020 22:11 MALEZIJSKI PREMIJER: "Ubojstvo generala Soleimanija je trenutak nakon kojeg se sve muslimanske zemlje svijeta moraju ujediniti - više nismo sigurni, svako od nas može postati meta drona, pa čak i ja jer govorim ovo"
Nemoj tako, evo kiki kaze kakvo ujedinjenje umeta, samo teroristi podrzali Sulejmanija. Doduse, on je prikriveni islamofob pa ga treba gledati i iz te perspektive.
bogoljub

#25855 Re: IRAN

Post by bogoljub »

mirsek wrote: 07/01/2020 22:34
bogoljub wrote: 07/01/2020 22:11 MALEZIJSKI PREMIJER: "Ubojstvo generala Soleimanija je trenutak nakon kojeg se sve muslimanske zemlje svijeta moraju ujediniti - više nismo sigurni, svako od nas može postati meta drona, pa čak i ja jer govorim ovo"
Nemoj tako, evo kiki kaze kakvo ujedinjenje umeta, samo teroristi podrzali Sulejmanija. Doduse, on je prikriveni islamofob pa ga treba gledati i iz te perspektive.
RUSKI MINISTAR OBRANE RAZGOVARAO SA ŠEFOM GLAVNOG STOŽERA IRANSKE VOJSKE: "General Soleimani bio je heroj koji je snažno doprinio pobjedi nad terorizmom u Iraku i Siriji, američko ubojstvo je čin bez presedana"
tandmand

#25856 Re: IRAN

Post by tandmand »

Te muslimanske zemlje su pandan južnoameričkim kršćanskim zemljama. Isti temperament, ista sposobnost ... isti odnos amerike prema njima.

Ako već petljamo vjeru u ekonomiju i politiku, Zapad je na ovome stupnju snage, razvoje i svega što s tim ide, iz jednoga razloga a zove:
Protestanska poslovne etika
Last edited by tandmand on 07/01/2020 22:46, edited 1 time in total.
drag_gost

#25857 Re: IRAN

Post by drag_gost »

MorningStar wrote: 07/01/2020 22:16
rajv0sa wrote: 07/01/2020 22:14

Nemaš sa arapima al imaš sa onima što su nas klali i ubijali tri i po godine.
FGR at ist finest :-)
Ko ima sta ko ? pojasni ?? Em sto si dosadan em lupetas.. napisi nesto sto ima naznake makar razumne recenice.
Budali samo nije jasno sta je napisao.
rajv0sa

#25858 Re: IRAN

Post by rajv0sa »

E vala Malezija ne može u koš sa tim zemljama nikakvo. Hajde ove arapske zemlje ali Malezija je drugi svijet.
MorningStar

#25859 Re: IRAN

Post by MorningStar »

drag_gost wrote: 07/01/2020 22:44

Budali samo nije jasno sta je napisao.
Prije ce biti da samo budali moze biti jasno sta druga budala pise.
breuer

#25860 Re: IRAN

Post by breuer »

tandmand wrote: 07/01/2020 22:42
Te muslimanske zemlje su pandan južnoameričkim kršćanskim zemljama. Isti temperament, ista sposobnost ... isti odnos amerike prema njima.

Ako već petljamo vjeru u ekonomiju i politiku, Zapad je na ovome stupnju snage, razvoje i svega što s tim ide, iz jednoga razloga a zove:
jel? nisam znao da su i Japanci protestanti, kao i Francuzi, svašta se nauči...
tandmand

#25861 Re: IRAN

Post by tandmand »

breuer wrote: 07/01/2020 22:50

jel? nisam znao da su i Japanci protestanti, kao i Francuzi, svašta se nauči...
Govorio sam o Zapadu a ne o dalekom istoku niti npr. Juznoj Koreji.
Francuzi su imali svoje protestante, koje su pobili a bili su napredniji dio društva, poduzetni i obrazovani. Nakog genocida nad protestantima francusko društvo je značajno stagniralo ali fazon je snimljen, tako da i oni koji nisu protestanti a živili su sa njima, poprimili su obrazac ponašanja. Danas malo šta ima više sa veze sa prot. vjerom, ali temelji protestantske poslovne etike postali su dio mentaliteta.
muhafuca

#25862 Re: IRAN

Post by muhafuca »

Cuj, a ja mislio godine (citaj: stoljeca) imperijalizma i kolonijazma su doprinjele da Zapad bude danas to sto jeste.

a ono protestantska poslovna etika. hah. interesantno.
MorningStar

#25863 Re: IRAN

Post by MorningStar »

muhafuca wrote: 07/01/2020 22:57

Cuj, a ja mislio godine (citaj: stoljeca) imperijalizma i kolonijazma su doprinjele da Zapad bude danas to sto jeste.

A drugi su svi proveli ta stoljeca i godine u miru ljubavi i nadasve postenju. Mentalitet gradi drzavu, daj somalijcima njemacku sje**li bi je za 5 godina u temelj.
tandmand

#25864 Re: IRAN

Post by tandmand »

Šta bi sa svjetskim silama Španijom, Portugalom, Osmanskim Carstvom? Profućkali su oni i imperijalizam i kolonijalizam.
muhafuca

#25865 Re: IRAN

Post by muhafuca »

MorningStar wrote: 07/01/2020 22:59

A drugi su svi proveli ta stoljeca i godine u miru ljubavi i nadasve postenju. Mentalitet gradi drzavu, daj somalijcima njemacku sje**li bi je za 5 godina u temelj.
ne treba im davati ni njemacku ni italiju niti sta ja znam sta

samo ih se treba ostaviti na miru

i ne izazivati im nove ratove u zemlji i okruzenju

cim korak napred naprave

Zavadi pa vladaj nije od prekjuce taktika

taman se malo neka zemlja podigne a ti je sutnes sto godina unazad u kameno doba

ha ne valja ha haj ponovo.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#25866 Re: IRAN

Post by sime_cipol »

Korisničkoime wrote: 07/01/2020 22:22
MorningStar wrote: 07/01/2020 20:20
Korisničkoime wrote: 07/01/2020 20:18

Nisam amerofil ali je intervencija protiv Srbije i srpskih snaga u BiH bila opravdana i ko god tvrdi da su rat u Yugi zapoceli Ameri kako bi unistili veliku Yugu (ciji je najveci samostalni industrijski proizvod za masovnu upotrebu bio jebelo Yugo 45) a ne Srbija sa svojim nacionaliznom ili je glup ili je izdajica ili je zlonamjeran.
Sto se mene licno tice ako ce biti na nasoj strani ako ce svojom vojnom moci garantovati cjelovitu i samostalnu BiH i biti nasi saveznici mogu pola BI sravniti sa zemljom.
Politika je kurva a nase Bosnje se ponasaju kao majka Tereza u javnoj kuci.
Jucer smo imali ponovo kao i za prosli pravoslavni Bozic tzv. "povorku mrznje" kroz Srebrenicu i Bratunac a nase Bosnje oplakuju Sulejmanijanija i hrle da se upisu u knjigu ozaloscenih. Ne kazem da c9vjek nije nikad valjao ali dok nam se radi o glavi nemal 100 kilometara mi se Bosnje zabavili problemima na drugom kraju dunjaluka
Zamjerimo se Iranu, poskupe hurme. Zamjerimo se americi... odosmo u 3 lijepe..

Na kraju krajeva ne interesuje me ko je upravu... nego ko nas moze satrati ako nismo na njihovoj strani.
Upravo tako.
Tako jednostavno i prosto je ovo pitanje kada postanemo svjesni o cemu se zapravo radi kada je politika u pitanju.
Samo se voditi americkom doktrinom.
Nema vjecnih prijatelja, samo je interes vjecan
breuer

#25867 Re: IRAN

Post by breuer »

pa hoće reč da nisu mogli ni napraviti takve brodove za koloniziranje prekookeanskih zemalja da nisu imali protestantsku ETIKU :D
muhafuca

#25868 Re: IRAN

Post by muhafuca »

tandmand wrote: 07/01/2020 22:59 Šta bi sa svjetskim silama Španijom, Portugalom, Osmanskim Carstvom? Profućkali su oni i imperijalizam i kolonijalizam.
Sjebali ih jaci imperijalisti i kolonizatori.

Nisu ih sigurno sjebali Maroko ili Brazil Etiopija ili Kongo i sta ti ja znam.
Dozer

#25869 Re: IRAN

Post by Dozer »

MorningStar wrote: 07/01/2020 22:59 A drugi su svi proveli ta stoljeca i godine u miru ljubavi i nadasve postenju. Mentalitet gradi drzavu, daj somalijcima njemacku sje**li bi je za 5 godina u temelj.
Ruku na srce, al' ne bi se bolje proveli ni s nama... Mi smo sposobni uspjesno sjebat' i macolu...
MorningStar

#25870 Re: IRAN

Post by MorningStar »

muhafuca wrote: 07/01/2020 23:06
tandmand wrote: 07/01/2020 22:59 Šta bi sa svjetskim silama Španijom, Portugalom, Osmanskim Carstvom? Profućkali su oni i imperijalizam i kolonijalizam.

I britanija je propala u hendek nakon 2.sv rata, njemacka cigla na cigli nije bila,francuska jos nije dosla sebi od 5 miliona mrtvih i vise iz prvog svjetskog rata a zadesio ih drugi,rusija dala 12 miliona .... I sta gdje kud ? opet najjace zemlje ?? Kako ????? Evropa 2 puta planula u pepelu , kuga je satrala nekoliko puta ... svaki put kad ustane namara kroz historiju redom sve ???
Last edited by MorningStar on 07/01/2020 23:18, edited 1 time in total.
tandmand

#25871 Re: IRAN

Post by tandmand »

....
Dakle, svi bi u Njemačku ili neke zemlje koje su slične ovoj državi. Kada je riječ o životnim željama nesretnika koji pješače hiljade kilometara, te prelaze planine, pustinje i, da bi se dokopali Evrope, ti ljudi bi se, osim Njemačke, najradije nastanili još u Austriji, Švicarskoj, Holandiji, Britaniji, u Švedskoj, Norveškoj ili Danskoj. Izvan Evrope, izbjeglice bi za novu domovinu odabrale SAD, ali i Kanadu, Australiju, te daleki, ali pitoreskni Novi Zeland. Zašto baš tu?

Zašto ne u zavodljivi Brazil, u bogate zemlje Zaljeva? Zašto ne u Kubu, gdje su gotovo sve državne usluge besplatne, od stana do liječenja? Zašto niko ne želi preseliti u šarenu Indiju, u Kinu, koja raste nevjerovatnom brzinom, u Rusiju, koja ima namjeru postati velika sila? Zašto cijeli svijet želi živjeti u zemljama njemačkog govornog područja, u Skandinaviji i nekadašnjim britanskim kolonijama?

Ljudi koji sa svih strana svijeta dolaze u zemlje kao što su Njemačka ili države Skandinavije, znaju da je tu snažna socijalna država, da tu niko nije gladan, da država nije tako represivna kao kod kuće, ali zaboravljaju da se tu moraju ponašati prema pravilima i da se su došli u zemlje onoga što se naziva “red, rad i zakon”. Došli su u zemlje gdje vlada protestantska radna etika. Upravo zahvaljujući tom kontroverznom pojmu, zemlje njemačkog govornog područja, Skandinavija, Holandija, Britanija i njene bivše kolonije danas su zemlje velikog prosperiteta, visokog životnog standarda i vladavine prava, posebno onih koja se danas definiraju kao Ljudska prava i zagarantirane slobode svakog građanina.

Oni koju su putovali područjima od Klagenfurta do Bergena u Norveškoj i od Beča do Rotterdama znaju dobro kakve se slike mogu zateći između ovih geografskih tačaka. Tu su dobre i široke ceste, lijepo uređena sela i zasijana nepregledna polja. U gradovima nema favela, nego se prostiru ogromne industrijske zone, tehnološki parkovi, poslovne zgrade u staklu i ogromni trgovački centri. Nema naselja straćara koja okružuju velike gradove, nema djece prosjaka koja pored puteva mole za milostinju ili pokušavaju nešto prodati prolaznicima. Škole su velike i moderne, bolnice isto tako.

Ljudi koji hodaju ulicama izgledaju zdravo i dobro su obučeni, mada ne luksuzno. U gradovima ima mnogo automobila, ali gužvi nema i niko nikome ne trubi. Ljudi poštuju pravila i očekuju da i drugi čine isto. Policajca je nemoguće podmititi u jednoj Njemačkoj; mito za sudije, ljekare ili profesore u školama je apsolutno društveno neprihvatljiva pojava. Službenici su pedatni, ponekad pretjerano pedantni, ali također ne traže poklone i učtivi su, te daju precizne upute šta trebate raditi da biste ostvarili neko svoje pravo. Nađete li se u opasnosti i pozovete li pomoć, na vašu adresu u najkraćem roku stiže policija, vatrogasci ili hitna pomoć. Svako radi ono što se od njega očekuje. Ulice su puste u podne, ljudi rade, zarađuju i novac troše razumno bez razbacivanja.

Jesu li ljudi u Njemačkoj ili Skadinaviji na neki način bolji od stanovništva ostatka Evrope? Da li su oni “nadljudi”, kao što su tvrdili nacisti? Zbog čega su njihovu gradovi ljepši, bogatiji i sigurniji od drugih gradova? Zbog čega države u kojima su protestanti većina ili protestantizam ima veliki utjecaj u prošlosti, imaju bolji životni standard, manje korupcije… Zašto Nijemci više rade, a manje troše? Odgovore na ta pitanja je 1905. pokušao dati naučnik Max Weber u svom kapitalnom djelu “Protestantska etika i duh kapitalizma”, jednom od najpoznatijih, ali i najkontroverznijih djela modernog doba.

Max Weber duboke korijene kapitalističkog privrednog poretka u zemljama zapadne Evrope vidi u religiji. Tako je, prema njegovom mišljenju, presudnu ulogu u stvaranju preduslova koji su omogućili uspostavljanje kapitalističkog načina proizvodnje, imao religiozni pokret reformacije u XVI i XVII vijeku, takozvani asketski protestantizam, prije svega stvaranjem moralnih i političkih preduslova i svojevrsnog protestantskog “duha kapitalizma” – smatra autor Stefan Tanasijević.
Weber zna da se kapitalizam u nekim svojim ranijim formama pojavljivao u svim civilizacijama, poput Babilona, no samo je mogao doživjeti procvat na jednom mjestu i jedno vrijeme.

Ali, on tek u etici asketskog protestantizma prvi put nalazi dosljednu etičku osnovu, njegov značaj je za razvitak kapitalizma očigledan – pisao je Weber prije 111 godina.

.....
itd
Hajvan

#25872 Re: IRAN

Post by Hajvan »

tandmand wrote: 07/01/2020 22:59

Šta bi sa svjetskim silama Španijom, Portugalom, Osmanskim Carstvom? Profućkali su oni i imperijalizam i kolonijalizam.
ili recimo nespomenutim Mogulskim Carstvom- najmnogoljudnijem, s najvecim GDP iz tog vakta…
to su ovi Pakistaci sto sad bjeze na zapad…
MorningStar

#25873 Re: IRAN

Post by MorningStar »

Dozer wrote: 07/01/2020 23:12
MorningStar wrote: 07/01/2020 22:59 A drugi su svi proveli ta stoljeca i godine u miru ljubavi i nadasve postenju. Mentalitet gradi drzavu, daj somalijcima njemacku sje**li bi je za 5 godina u temelj.
Ruku na srce, al' ne bi se bolje proveli ni s nama... Mi smo sposobni uspjesno sjebat' i macolu...
Mi bi se posvadjali, podjelili njemacku onda instalirali jedno 20 predsjednika i zaposlili 25 miliona ljudi u administraciju. :lol:
Korisničkoime

#25874 Re: IRAN

Post by Korisničkoime »

Razlog razvijenosti zapadnih zemalja kao i nekih zemalja dalekog Istoka (Kina, Japan, J.Koreja) je isti kao i razlog zasto je jedno vrijeme tzv. Islamski svijet vladao i harao a to je znanje i obrazovanje.
Najobrazovaniji dio planete je nekada bio tzv.Islamski svijet i dok su to bili vladali su gdje god su dosli, u to vrijeme je zapadna evropa spaljivala vjestice na lomaci.
Nakon renesanse i izlaza iz mracnog doba zapadna evropa se okrece upravo onome sto je Islamski svijet nacinilo jakim i uspjesnim a to je obrazovanje i znanje dok Islamski svijet se stagnira u tim oblastima.
Korak po korak, desetljece po desetljece, stoljece po stoljece dodjemo do toga da ti Amer koji sjedi u kontejneru u Arizoni zabije raketu sa centimetarskom precoznoscu u nekoliko hiljada kilometara udaljeni Bagdad ili Teheran ili Sarajevo ili gdje god vec pozeli.
Tebi samo ostaje da sutra dan okupis rulju koja ce da pali americke zastave i dernja se u kamere CNN-a pri cemu ih onaj isti Amer iz Arizone kad god pozeli moze da sprzi.
muhafuca

#25875 Re: IRAN

Post by muhafuca »

MorningStar wrote: 07/01/2020 23:12
muhafuca wrote: 07/01/2020 23:06

I britanija je propala u hendek nakon 2.sv rata, njemacka cigla na cigli nije bila,francuska jos nije dosla sebi od 5 miliona mrtvih i vise iz prvog svjetskog rata a zadesio ih drugi,rusija dala 12 miliona .... I sta gdje kud ? opet najjace zemlje ?? Kako ????? Evropa 2 puta planula u pepelu , kuga je satrala nekoliko puta ... svaki put kad ustane namara kroz historiju redom sve ???
Jest i podigla ih Amerika kao sljedeca svjetska imperija - jer da nije Sovjetski socijalizam bi se prosirio u to vrijeme i na zapdnu Evropu.

Mislim to su osnove historije - ne znam da li si cuo za Marsalov plan i Hladni rat?

Jel treba sad ovdje historiju osnovne skole ponavljat?
Post Reply