Dozer wrote: ↑05/01/2020 00:58 Meni nije potrebna nikakva doza za veselje jer sam veseljak po prirodi. Naravno, nikad necu ni pobjeci od dobre doze svega jer je tad veselje jos bolje
A duhovne stvari... Ja sam zivi dokaz da su totalni visak u zivotu ljudskog bica. I 100% sam siguran da su sve religije oduvijek bile plod ljudskog neznanja i nerazumijevanja, iz kojeg su onda nastajale razne price, bajke i preuvelicavanja kojima su se "davali odgovori" na ono sto se nije razumjelo i znalo.
Postojale su ih stotine u ljudskoj istoriji, kao i stotine, ako ne i hiljade raznih bogova i bozanstava, da bi se s povecavanjem znanja i razumijevanja to sve kanalisalo u jednu prije cca. 5000 godina. Nakon toga, i opet iz istih razloga i na isti nacin, ali i na bazi prve nastala je druga, a zatim nesto kasnije, i na bazi prethodne dvije, nastala je i treca monoteisticka religija koje poznajemo danas.
Medjutim, ono sto ih je sve karakterisalo u vrijeme njihovih nastanaka je prvenstveno nacin prakticiranja vjere i kada su svi koji su sebe smatrali vjernicima zivjeli po tim pravilma propisanim u njihovim knjigama, danas je, pa ma koliko e to nekome ne svidjalo, u vecini slucajeva "rezervisano" za nerazvijene zemlje s velikim brojem polupismenih ili nepismenih.
Na drugoj strani su, i pored toga sto se i danas maltene isti postotak ljudi izjasnjava vjernicima, zapravo licemjeri koji u vecini slucajeva nisu ni procitali "svoje" knjige, niti praktikuju nacin zivota iz njih, a jos manje se ponasaju u skladu s onim sta pise u tim knjigama. I radi toga ih ja i nazivam - licemjerni vjernici, jer oni su zapravo samo deklarativni vjernici, ne stvarni.
Nazalost, religije i vjera se i danas koriste na isti nacin kao i prije 1500+ godina, a to je prvenstveno za podjele medju ljudima na tim imaginarnim osnovama. I kako su uzrokovale ratove prije 100-200-500-1000-3000 godina, tako ih uzrokuju i danas, jer ljudi i svjesno i podsvjesno druge ljude gledaju upravo kroz prizmu njihove religije/vjere. A to je zalosno, jer se zaista radi o imaginarnim stvarima koje su samo ljudi zamislili i umislili u svojim glavama.
Dozeru, mnogo veći umovi od tebe, i naučni i filozofski..., nemaju jednostavna objašnjenja za tako komleksne stvari kao što su duhovno, religijsko..., ali ti ih imaš.
Bez uvrede, ne čini li ti se da i ovdje vrijedi ona poznata: "manje znanja - više samopouzdanja".
PS. ne mislim da je još posrijedi ono tvoje od neki dan ...(jos me noHa