Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
sadie_forever

#1876 Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by sadie_forever »

Vidim nije nesto zapazeno u nasim medijima ali u Americi jeste,desio se strasan napad na jevreje za Hanuku,Napad je uradio bjelac krscanin amerikanac radi toga vjerovatno i nije toliko velika vijest ,5 ljudi je povrijedjeno:

Five people were injured when a man armed with a machete stormed into a rabbi's home during Hanukkah celebrations in New York.
New York City police say they have received more complaints about anti-Semitic hate crimes this year as compared with last year.
broj dva

#1877 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

Upravo pijem slatki porto, gledan Marvel's Agent Carter i osjećam se kao feminsta ))
Dozer

#1878 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

Vala, puklo 10-ak kg raznog mesa, 2-3 gajbe pive, 5-6 flasa raznog vina i 4-5 L domacih rakija, sve uz odlicnu muziku, pa malo i karaoke, i bez ikakvih problema, sranja, povracanja i gluposti.
Ali, ipak su ovo starija raja, 40+, koja znaju piti i uzivati, a ne neka balavurdija kojoj je za bremede reci da se oblio/la ;)

Elem, bilo je bas super, i nijednom se ne cu danasnje famozno "Aaallahha mi", "Isusa mi" i sl. osim u zajebanciji :D
MarlboroGold

#1879 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MarlboroGold »

Ih vala dosta njih iz te tvoje generacije samo znaju pametovati i prosipati šuplje.
zforumas

#1880 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by zforumas »

Jel' to inventura obavezna nakon pijanke? :mrgreen:
vatrogasac

#1881 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

Jutrošnja inventura. Samo u Sarajevu, a da sad ne idemo od grada do grada.
Novogodišnja noć
|
Hitna pomoć u Sarajevu devet puta intervenisala zbog prekomjernog konzumiranja alkohola
broj dva

#1882 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

vatrogasac wrote: 01/01/2020 12:16 Jutrošnja inventura. Samo u Sarajevu, a da sad ne idemo od grada do grada.
Novogodišnja noć
|
Hitna pomoć u Sarajevu devet puta intervenisala zbog prekomjernog konzumiranja alkohola

Samo devet puta, u glavnom gradu ? Zaista umjerena konzumacija alkohola.
vatrogasac

#1883 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

broj dva wrote: 01/01/2020 12:24
vatrogasac wrote: 01/01/2020 12:16 Jutrošnja inventura. Samo u Sarajevu, a da sad ne idemo od grada do grada.
Novogodišnja noć
|

Samo devet puta, u glavnom gradu ? Zaista umjerena konzumacija alkohola.
Skoro k'o u Teheranu.

Burna novogodišnja noć na području RS-a: Tučnjave i napadi na policiju
ExNihilo

#1884 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by ExNihilo »

Dozer wrote: 30/12/2019 23:03 Vala, puklo 10-ak kg raznog mesa, 2-3 gajbe pive, 5-6 flasa raznog vina i 4-5 L domacih rakija, sve uz odlicnu muziku, pa malo i karaoke, i bez ikakvih problema, sranja, povracanja i gluposti.
Ali, ipak su ovo starija raja, 40+, koja znaju piti i uzivati, a ne neka balavurdija kojoj je za bremede reci da se oblio/la ;)

Elem, bilo je bas super, i nijednom se ne cu danasnje famozno "Aaallahha mi", "Isusa mi" i sl. osim u zajebanciji :D
Je li se pričalo o lizardima koji upravljaju svijetom među tom ozbiljnijom rajom?
arzuhal

#1885 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by arzuhal »

ExNihilo wrote: 02/01/2020 06:19
Dozer wrote: 30/12/2019 23:03 Vala, puklo 10-ak kg raznog mesa, 2-3 gajbe pive, 5-6 flasa raznog vina i 4-5 L domacih rakija, sve uz odlicnu muziku, pa malo i karaoke, i bez ikakvih problema, sranja, povracanja i gluposti.

Je li se pričalo o lizardima koji upravljaju svijetom među tom ozbiljnijom rajom?
:lol:
arzuhal

#1886 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by arzuhal »

Ja što znam ljudi koji svako malo viču "Aaaaalllaaaaaha mi" i jesu baš ti, koji pojedu nekoliko kila raznog mesa. raznog vina i razne rakije, pa govore razne stvari i sve im dobro :mrgreen:
zforumas

#1887 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by zforumas »

Tzv. razni ljudi
Dozer

#1888 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

Nije bilo price o lizardima, ali jeste o besmislenosti etno-vjerskih torova i budalastina, pogotovo zadrtosti krcate neznanjem i nerazumijevanjem kod mladjih.
piupiu

#1889 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by piupiu »

arzuhal wrote: 02/01/2020 07:44 Ja što znam ljudi koji svako malo viču "Aaaaalllaaaaaha mi" i jesu baš ti, koji pojedu nekoliko kila raznog mesa. raznog vina i razne rakije, pa govore razne stvari i sve im dobro :mrgreen:
Jes', Tita mi, sinoć na Titovoj i onaj napušeni Sejo Sexon dva puta Allaha spomenu, kontam, đe ćeš, bolan, Allaha na Titovoj, Šejtan te navratio! :D :lol:

Happy New Year, arzo, a bome i ostali teisti i ateisti! :kiss:
broj dva

#1890 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

piupiu wrote: 02/01/2020 22:52
arzuhal wrote: 02/01/2020 07:44 Ja što znam ljudi koji svako malo viču "Aaaaalllaaaaaha mi" i jesu baš ti, koji pojedu nekoliko kila raznog mesa. raznog vina i razne rakije, pa govore razne stvari i sve im dobro :mrgreen:
Jes', Tita mi, sinoć na Titovoj i onaj napušeni Sejo Sexon dva puta Allaha spomenu, kontam, đe ćeš, bolan, Allaha na Titovoj, Šejtan te navratio! :D :lol:

Cccccc, zaboravi ti agnostike i politeiste, vikance i sataniste...
arzuhal

#1891 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by arzuhal »

I tebi nek' je sretna, piju :-D
Euridika
Globalna šefica

#1892 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Euridika »

arzuhal wrote: 03/01/2020 09:12

I tebi nek' je sretna, piju :-D
Razbludni sin se vratio, jeeeeeeeeaaa! :D :D :thumbup:
Sretna Nova! :-D
MarlboroGold

#1893 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MarlboroGold »

Ma ništa to vratio... anamo nam je bolje :mrgreen:
piupiu

#1894 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by piupiu »

broj dva wrote: 03/01/2020 08:02

Cccccc, zaboravi ti agnostike i politeiste, vikance i sataniste...
Sorry, ovi su mi se najbolje rimovali! :lol:

Svima da je zdrava i berićetna! :kiss:
Edouard

#1895 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

Nemam ništa protiv veselja u dobrom društvu i uz dobro jelo i piće, ali nije valjda Dozeru da ti je potrebna baš tolika Doza da bi se pošteno razveselio, uživao, zaboravio neke stvari..., a i da te to toliko fascinira da pomisliš i zaključiš, koliko vidim, da su duhovne "stvari" suvišne, nepotrebne?
Dozer

#1896 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

Meni nije potrebna nikakva doza za veselje jer sam veseljak po prirodi. Naravno, nikad necu ni pobjeci od dobre doze svega jer je tad veselje jos bolje :)

A duhovne stvari... Ja sam zivi dokaz da su totalni visak u zivotu ljudskog bica. I 100% sam siguran da su sve religije oduvijek bile plod ljudskog neznanja i nerazumijevanja, iz kojeg su onda nastajale razne price, bajke i preuvelicavanja kojima su se "davali odgovori" na ono sto se nije razumjelo i znalo.
Postojale su ih stotine u ljudskoj istoriji, kao i stotine, ako ne i hiljade raznih bogova i bozanstava, da bi se s povecavanjem znanja i razumijevanja to sve kanalisalo u jednu prije cca. 5000 godina. Nakon toga, i opet iz istih razloga i na isti nacin, ali i na bazi prve nastala je druga, a zatim nesto kasnije, i na bazi prethodne dvije, nastala je i treca monoteisticka religija koje poznajemo danas.

Medjutim, ono sto ih je sve karakterisalo u vrijeme njihovih nastanaka je prvenstveno nacin prakticiranja vjere i kada su svi koji su sebe smatrali vjernicima zivjeli po tim pravilma propisanim u njihovim knjigama, danas je, pa ma koliko e to nekome ne svidjalo, u vecini slucajeva "rezervisano" za nerazvijene zemlje s velikim brojem polupismenih ili nepismenih.
Na drugoj strani su, i pored toga sto se i danas maltene isti postotak ljudi izjasnjava vjernicima, zapravo licemjeri koji u vecini slucajeva nisu ni procitali "svoje" knjige, niti praktikuju nacin zivota iz njih, a jos manje se ponasaju u skladu s onim sta pise u tim knjigama. I radi toga ih ja i nazivam - licemjerni vjernici, jer oni su zapravo samo deklarativni vjernici, ne stvarni.

Nazalost, religije i vjera se i danas koriste na isti nacin kao i prije 1500+ godina, a to je prvenstveno za podjele medju ljudima na tim imaginarnim osnovama. I kako su uzrokovale ratove prije 100-200-500-1000-3000 godina, tako ih uzrokuju i danas, jer ljudi i svjesno i podsvjesno druge ljude gledaju upravo kroz prizmu njihove religije/vjere. A to je zalosno, jer se zaista radi o imaginarnim stvarima koje su samo ljudi zamislili i umislili u svojim glavama.
allem_77

#1897 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Dozer wrote: 05/01/2020 00:58 Meni nije potrebna nikakva doza za veselje jer sam veseljak po prirodi. Naravno, nikad necu ni pobjeci od dobre doze svega jer je tad veselje jos bolje :)

A duhovne stvari... Ja sam zivi dokaz da su totalni visak u zivotu ljudskog bica. I 100% sam siguran da su sve religije oduvijek bile plod ljudskog neznanja i nerazumijevanja, iz kojeg su onda nastajale razne price, bajke i preuvelicavanja kojima su se "davali odgovori" na ono sto se nije razumjelo i znalo.
Postojale su ih stotine u ljudskoj istoriji, kao i stotine, ako ne i hiljade raznih bogova i bozanstava, da bi se s povecavanjem znanja i razumijevanja to sve kanalisalo u jednu prije cca. 5000 godina. Nakon toga, i opet iz istih razloga i na isti nacin, ali i na bazi prve nastala je druga, a zatim nesto kasnije, i na bazi prethodne dvije, nastala je i treca monoteisticka religija koje poznajemo danas.

Medjutim, ono sto ih je sve karakterisalo u vrijeme njihovih nastanaka je prvenstveno nacin prakticiranja vjere i kada su svi koji su sebe smatrali vjernicima zivjeli po tim pravilma propisanim u njihovim knjigama, danas je, pa ma koliko e to nekome ne svidjalo, u vecini slucajeva "rezervisano" za nerazvijene zemlje s velikim brojem polupismenih ili nepismenih.
Na drugoj strani su, i pored toga sto se i danas maltene isti postotak ljudi izjasnjava vjernicima, zapravo licemjeri koji u vecini slucajeva nisu ni procitali "svoje" knjige, niti praktikuju nacin zivota iz njih, a jos manje se ponasaju u skladu s onim sta pise u tim knjigama. I radi toga ih ja i nazivam - licemjerni vjernici, jer oni su zapravo samo deklarativni vjernici, ne stvarni.

Nazalost, religije i vjera se i danas koriste na isti nacin kao i prije 1500+ godina, a to je prvenstveno za podjele medju ljudima na tim imaginarnim osnovama. I kako su uzrokovale ratove prije 100-200-500-1000-3000 godina, tako ih uzrokuju i danas, jer ljudi i svjesno i podsvjesno druge ljude gledaju upravo kroz prizmu njihove religije/vjere. A to je zalosno, jer se zaista radi o imaginarnim stvarima koje su samo ljudi zamislili i umislili u svojim glavama.
Unlike
Dozer

#1898 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

Like ili unlike, svjedno je. Pogledas istoriju religija, malo to proucis, u sve to dodas i najnovije dokaze o raznim pricama, cudima i "neobjasnjvim stvarima" koji sve to demistifikuju i objasnjavaju na logican nacin i podupiru i dokazima...i sve se samo slozi i dodje na svoje, a stane u jednu recenicu: Religije su proizvod naseg uma.

Naravno, da bi ovo mogao uraditi, moras biti open minded i oslobodjen religijskih okova, odnosno ne gledati sve kroz prizmu vjere, nego sve gledati s distance. Samo tako se moze dobiti prava slika i doci do istine.
ExNihilo

#1899 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by ExNihilo »

Dozer wrote: 05/01/2020 00:58 Meni nije potrebna nikakva doza za veselje jer sam veseljak po prirodi. Naravno, nikad necu ni pobjeci od dobre doze svega jer je tad veselje jos bolje :)

A duhovne stvari... Ja sam zivi dokaz da su totalni visak u zivotu ljudskog bica...
Pa nisi ti meritum čovječanstva, jebote.
Dozer

#1900 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

Naravno da nisam. Samo kazem da sam dokaz da se glat moze zivjeti bez religije i vjere. I nisam jedini.
Post Reply