STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
General War

#3151 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by General War »

CPT wrote: 31/12/2019 01:40
General War wrote: 31/12/2019 01:33
CPT wrote: 31/12/2019 01:20

Za razliku od SNSD, HDZ, SDP ili bilo koje druge stranke ili glasaca... U BiH ili izvan BiH. Jer ipak su je to glup i servilan narod i te price. U cemu tacno je razlika izmedju tog "svijeta" i svijeta u SAD (recimo)?
Nikakva je razlika, interesantno je da si nabrojao koalicione partnere SDA (pa i SDP)...ja nisam glasac niti jedne te stranke, ne'do bog...cisti UZP protiv naroda BiH.
u SAD razlika je da se digla kuka i motika da onu budalu smijene i da mu sve krene od ruke ima cetiri godine i adio...a mi smo osudjeni da gledamo kleptomane i modernu vlastelu decenijama.
Nema nista interesantno u (random izboru). Isto vazi i za sve ostale stranke. U BiH i izvan BiH. Politika generalno nije okupljaliste intelektualne elite (Trump, Johnston, itd, itd, ...). Isto vazi i za njihove glasace.

U SAD se nije diglo nista, jos uvijek ima 50% support cak i nakon svega sto je uradio. Za njega ce glasati ljudi koji ce zbog njega patiti samo toga sto udara na manjine. A u medjuvremenu su sami sebe osudili na smrt (zbog unistavanja EPA cak i doslovce).

Ako vec govoris o realnom " zaglupljivanju" pocni kod sistematskog ubijanja intelaktualca devedesetih. A cije je to bio projekt?
Ja jedino cega se sjecam sto se tice intelektualca je fatanje noge prvo Zufilkarpasica pa za njim Filipovic...jer oce Aljini da ga utepaju.
General War

#3152 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by General War »

hAZNADAR wrote: 31/12/2019 01:47
General War wrote: 31/12/2019 01:36
hAZNADAR wrote: 31/12/2019 01:30

Ti jos nisi naveo gdje to jos, ko to,... negira da Bosnjani nisu Bosnjaci. Neki akademik, knjiga, akademija, historicar,...
Gdje to vazi ta blesava logika osim ovdje na ovom forumu?

Cim se cepas od smeha, i ponasas kao da je to sto pricas toboze opcepoznato pravilo - jasno je ko je prolupao.

Da se podsjetimo jos kojeg bisera:
Poput onog kada si tvrdio da je Tvrtko tvoj a Alija moj zato sto sam ja Bosnjak a ti Bosanac. :-)
Ili onda kada si visokoumno zakljucio da je Tvrko kralj bosanski a ne bosnjanski pa stoga je Bosanac a ne Bosnjanin. :lol:

Naravno da jeste kolektivno ludilo u fgr. CIm se jugofanovi na ovoj temi slazu u svakoj svojoj gluposti pa i u alternativnoj historiji. Za razliku od nas kriticara YU koji se bas ne slazemo u svemu. Neko ovdje ima dijagnozu.
Podvukao sam ti "zelenim"...uljepsao si mi noc kako si se provalio na istu foru po ko zna koji put :D
Tako je, neTko ima dijagnozu, ali nije problem benigna je, lijepo za zasmijati.
Evo ti pa se jos smij. Ovo je stara jezicka forma:

Az rab Bozji i svetoga Grgura, a zovom gospodin knez Vladislav, i gospoja kneginja Jelena, i niju gospodin ban Tvrtko, i njegov brat knez Vlk - dali su vjeru svoju gospodsku i prisegli su dumanadesete dobrijeh Bosnjana knezu Vlatku Vlkosalicu i njegovu djetetovi, da nije u njih svezanik ni taljenik ni porucenik, ni njegovo dijete. I da mu se ne moze svrci vjera, cesa ne ogledala ona dvanadesete, koja sta s njimi prisegla.
...........................
I da ne moze prijeti nitkore u nasem gospodstvije Vlatkova cloveka - ni sam ban Tvrtko, ni njegov brat knez Vlk, - bez volje kneza Vlatka. Na to su mu vjeru dali i prisegli! A tojzi vjeri i prisesi svjedoci - dobri Bosnjani ...........

Po toj formi su Bosnjaci - Bosnjani, isto kao i neke druge rjeci koje su se tada drugacije izgovarale. Sad se nastavi smijati,..
Evo nastavljam :lol: :lol:
Tebi mozak i ruka nikako da se dogovore sta mislis a sta pises..de bolan podvukao sam ti, obojio... :D
CPT

#3153 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

General War wrote: 31/12/2019 01:52
General War wrote: 31/12/2019 01:33
Nikakva je razlika, interesantno je da si nabrojao koalicione partnere SDA (pa i SDP)...ja nisam glasac niti jedne te stranke, ne'do bog...cisti UZP protiv naroda BiH.
u SAD razlika je da se digla kuka i motika da onu budalu smijene i da mu sve krene od ruke ima cetiri godine i adio...a mi smo osudjeni da gledamo kleptomane i modernu vlastelu decenijama.
Nema nista interesantno u (random izboru). Isto vazi i za sve ostale stranke. U BiH i izvan BiH. Politika generalno nije okupljaliste intelektualne elite (Trump, Johnston, itd, itd, ...). Isto vazi i za njihove glasace.

U SAD se nije diglo nista, jos uvijek ima 50% support cak i nakon svega sto je uradio. Za njega ce glasati ljudi koji ce zbog njega patiti samo toga sto udara na manjine. A u medjuvremenu su sami sebe osudili na smrt (zbog unistavanja EPA cak i doslovce).

Ako vec govoris o realnom " zaglupljivanju" pocni kod sistematskog ubijanja intelaktualca devedesetih. A cije je to bio projekt?
Ja jedino cega se sjecam sto se tice intelektualca je fatanje noge prvo Zufilkarpasica pa za njim Filipovic...jer oce Aljini da ga utepaju.
uopste se ne sumnjam da se pored smrti nekoliko hiljada intelektulaca sjecas samo toga... :thumbup: ja se sjecam sta su kod nas radili profesorima, strucnjacima, itd, itd...

al nije to nista pored "fatanja noge" :thumbup:
General War

#3154 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by General War »

CPT wrote: 31/12/2019 01:55

uopste se ne sumnjam da se pored smrti nekoliko hiljada intelektulaca sjecas samo toga... :thumbup:
:shock:
Gdje, u SFRJ?
CPT

#3155 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

General War wrote: 31/12/2019 01:57
uopste se ne sumnjam da se pored smrti nekoliko hiljada intelektulaca sjecas samo toga... :thumbup:
Gdje, u SFRJ?
ne pravi se Francuz, valjda je SDA iz vremena SFRJ?!
General War

#3156 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by General War »

CPT wrote: 31/12/2019 01:57

Gdje, u SFRJ?
Ne pravim se francuz..A kad je nastala SDA?
CPT

#3157 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

General War wrote: 31/12/2019 02:00
Gdje, u SFRJ?
Zasto to uopste bilo vazno?!?!?! Kad je SDA to "zaglupljivala?" Kad je "nastala" ili devedesetih? TO je ono kad su intelektualce prve pred zid ili bar u logo na redovno premlacivanje. Retoricko pitanje btw.
hAZNADAR

#3158 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote: 31/12/2019 01:38
Kakav spin. :-D Ko je kriv za konfesionalno-klasni sistem u Osmanskom carstvu? Ja? Nisam ga ja napravila. Nisu ga napravili ni Bošnjaci, ni Hrvati, ni Srbi. Osmanlije su ga napravile. Nije to jugoslovenska istorija, ni ekstremizam, već činjenica.
A ha,.. znaci muslimanski seljaci od Lijevca do Semberije dobili nepravedno zemlju od Osmanlija i to jugosloveni opravdano ispravili!? Siguran sam da ovdje nije granica u tvom ekstremizmu.

Nemam nikakve aršine. Svi su društveni preokreti krvavi. I ovaj, i svi prethodni i svi naknadni. Ja se ne identificiram sa obezemljenim begovatom, nemam nacionalno osjećanje bazirano na tragediji obezemljenih begova. To nije moj temeljni nacionalni mit. Sorry. Ne znam šta je najnoviji problem, ali sam sigurna da ću dobiti neku detaljnu psihoanalitičnu ponjavu kao objašnjenje. Laku noć. :)
Zasto se ti pravdas za nesto sto ti niko nije spocitao, osim ako imas potrebu da istaknes da se ja kao identificiram sa begovatima i da mi je to temeljni mit. Ih bas temeljni? :lol: Prije nego uperis prst i mene - zamolio bih da citiras gdje sam sam rekao da se identificiram sa begovima. Samo zato sto mislim da je agrarna reforma pogodila najvise muslimane i da to nije bilo zbog pravde vec zbog planskog naseljavanja. Nemoj mi jos samo poceti braniti srpsku politiku da nije imala planove etnicke dominacije i preuzimanja teritorija.

Vise puta sam podsjetio da je najveci broj pogodjenih bio obican muslimanski seljak sa malo zemlje - koji nije bio beg niti mu je iko nadnicio. A i sama si napisala da nisu bas svi bili begovi i velili zemljoposjednici. I podsjetio sam da je vecina srpskih seljaka imala svoju zemlju i nisu bili kmetovi.

Agrarnu reformu ne mozes jednostavno opravdati tobozim klasnim razlikama i ispravljenim nepravdama. A jos manje mozes nekome prebaciti da zagovara klase po etnickom principu,... ako ovo sto radis nije ekstremizam - onda je jeftina izvlakusa. NIko osim srpskih nacionalista ne opravdava tu agrarnu reformu,... pa eto ti usput i odgovora ciji je potpis bio na jugoslovenstvu i ostao.
General War

#3159 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by General War »

CPT wrote: 31/12/2019 02:03

Zasto to uopste bilo vazno?!?!?! Kad je SDA to "zaglupljivala?" Kad je "nastala" ili devedesetih? TO je ono kad su intelektualce prve pred zid ili bar u logo na redovno premlacivanje. Retoricko pitanje btw.
Sve je vazno kada nekome hoces da uvalis nesto s cim nema veze...SFRJ ti je bila do 1991..za kasnije drugima ispostavljaj racune.
hAZNADAR

#3160 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by hAZNADAR »

General War wrote: 31/12/2019 01:55
General War wrote: 31/12/2019 01:36

Podvukao sam ti "zelenim"...uljepsao si mi noc kako si se provalio na istu foru po ko zna koji put :D
Tako je, neTko ima dijagnozu, ali nije problem benigna je, lijepo za zasmijati.

Az rab Bozji i svetoga Grgura, a zovom gospodin knez Vladislav, i gospoja kneginja Jelena, i niju gospodin ban Tvrtko, i njegov brat knez Vlk - dali su vjeru svoju gospodsku i prisegli su dumanadesete dobrijeh Bosnjana knezu Vlatku Vlkosalicu i njegovu djetetovi, da nije u njih svezanik ni taljenik ni porucenik, ni njegovo dijete. I da mu se ne moze svrci vjera, cesa ne ogledala ona dvanadesete, koja sta s njimi prisegla.
I da ne moze prijeti nitkore u nasem gospodstvije Vlatkova cloveka - ni sam ban Tvrtko, ni njegov brat knez Vlk, - bez volje kneza Vlatka. Na to su mu vjeru dali i prisegli! A tojzi vjeri i prisesi svjedoci - dobri Bosnjani ...........

Po toj formi su Bosnjaci - Bosnjani, isto kao i neke druge rjeci koje su se tada drugacije izgovarale. Sad se nastavi smijati,..
Tebi mozak i ruka nikako da se dogovore sta mislis a sta pises..de bolan podvukao sam ti, obojio... :D
To ti je samo jeftina izvlakusa zato sto ne mozes objasniti svoje danasnje nebuloze.

Poput da navedes gdje to mimo foruma vazi tvoje i dozerovo pravilo da Bosnjani nisu Bosnjaci.

I tvoj danasnji biser da su Bosnjaci narod sa samo jednog dijela BiH.

Mogu da pogodim - pokusaces opet skrenuti na gramatiku a zaobici vrlo jasnu sustinu i tvoje danasnje bisere?
CPT

#3161 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

General War wrote: 31/12/2019 02:08
Sve je vazno kada nekome hoces da uvalis nesto s cim nema veze...SFRJ ti je bila do 1991..za kasnije drugima ispostavljaj racune.
Ne, nije vazno. Da pokusamo ponovo? Vazno je kad je SDA "zaglupljivala" i ne kad je osnovana. Stranka ima efekt samo kad je na vlasti, SDA to tad nije bila. Pa je onda dosao rat gdje su Bosnjaci intelektualci prvi bili na spiskovima... Mogli bi o konkretnim i vrlo poznatim imenima sa Manjace, Omarske, itd, itd, itd. A ogroman broj nije ni stigao do logora. Sto je naravno malenkost u poredjenju sa osnivanjem SDA.

Recimo, kod nas su obicno doktori iz SFRJ odgovorni za smrt kolega... Kome da to ispostavimo racun? Najpoznatiji ucitelj tj, zlocinac je iz vremena SFRJ? Da to isto Aliji fakturu posaljemo?
General War

#3162 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by General War »

hAZNADAR wrote: 31/12/2019 02:15
General War wrote: 31/12/2019 01:55

To ti je samo jeftina izvlakusa zato sto ne mozes objasniti svoje danasnje nebuloze.

Poput da navedes gdje to mimo foruma vazi tvoje i dozerovo pravilo da Bosnjani nisu Bosnjaci.

I tvoj danasnji biser da su Bosnjaci narod sa samo jednog dijela BiH.

Mogu da pogodim - pokusaces opet skrenuti na gramatiku a zaobici vrlo jasnu sustinu i tvoje danasnje bisere?
Pa gramatika je sustina tvojih provala jer se pozivas na nju, nisam te ja tjerao :D
General War

#3163 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by General War »

CPT wrote: 31/12/2019 02:16
General War wrote: 31/12/2019 02:08

Ne, nije vazno. Da pokusamo ponovo? Vazno je kad je SDA "zaglupljivala" i ne kad je osnovana. Stranka ima efekt samo kad je na vlasti, SDA to tad nije bila. Pa je onda dosao rat gdje su Bosnjaci intelektualci prvi bili na spiskovima... Mogli bi o konkretnim i vrlo poznatim imenima sa Manjace, Omarske, itd, itd, itd. A ogroman broj nije ni stigao do logora. Sto je naravno malenkost u poredjenju sa osnivanjem SDA.

Recimo, kod nas su obicno doktori iz SFRJ odgovorni za smrt kolega... Kome da to ispostavimo racun? Najpoznatiji ucitelj tj, zlocinac je iz vremena SFRJ? Da to isto Aliji fakturu posaljemo?
:shock: SDA nije bila na vlasti?
Kakvi doktori, ucitelji...o cemu pricas?
-takmac-

#3164 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by -takmac- »

General War wrote: 31/12/2019 00:45
hAZNADAR wrote: 31/12/2019 00:39
Dozer wrote: 30/12/2019 22:44
Nisu. Bili su BosnjaNi.
Jesi li ti svjestan koliko idiotski zvuci ta tvoja stalna matrica?

Bili su Srbi - Srbljem, Hrvati - Hervati, Danci - Tani,... po staroj jezickoj formi, medjutim danas se u historijskom konetkstu koristi danasnji naziv. I gramaticki je nepravilno ili neuobicajeno da se spominjanje jednog naroda u sredjem vjeku ili nekog starijeg kralja upotrebljava iskljucivo ta jezicka forma. Hajd zamisli da na knjigama historije srednjeg vjeka stoji recimo Povijest Hervata u ranom srednjem vjeku, ili serbski car Dusan,...

Bosnjani su Bosnjaci i dosta vise sa negiranjem toga. Nadji ijednu jedinu knjigu, historicara koji to tako negira.

A i ti takmac ohani malo sa novokomonovanom mitomanijom - Baton nije bio Bosnjak ili Bosnjanin,... tada nije ni postojalo ime Bosna.
A tek idiotski zvuci, davati primjere hrvata, Srba, danaca...i onda nastaviti po jezickokj formi niz Bosnjak a ne Bosanac :D
ko ti brani da se ti zoveš Bosancem
kao što je bilo i kamara Jugoslovena, kojih ima i danas
ali to nije etnička ni nacionalna odrednica
je li Veliko Britanac etnička odrednica :lol:
ili pak tamo žive Englezi, Škoti, Velšani

pametnom dosta inaj drugi če nastavit valjat gluposti
-takmac-

#3165 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by -takmac- »

hAZNADAR wrote: 31/12/2019 00:53
A tek idiotski zvuci, davati primjere hrvata, Srba, danaca...i onda nastaviti po jezickokj formi niz Bosnjak a ne Bosanac :D
Samo u tvom svijetu, u tvojoj raji sa idiotskim poimanjem stvari ovo sto pises zvuci logicno.

A ja i tebe pitam - izvoli nadji ijednu jedinu knjigu, izvor, historicara,.... koji to tako tvrdi. Ne samo kod nas vec i kod drugih.

Kada pokusavate od Bosanca napraviti nesto sto nije samo zato sto vas hvata osip na Bosnjastvo sto je samo kod vas sinonim za andricevski nazadni islam ili SDA.
pogotovo što historija i ne poznaje nikakve Bosance
nego samo Bošnjake i to sa tri vjere !!!
to čak u čuvenom Načertaniju vidi i čika Garašanin prije no što ih je preveo u bosanske Srbe

Image

a bogami i Matica srpska

Image
-takmac-

#3166 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by -takmac- »

General War wrote: 31/12/2019 00:57
Samo u tvom svijetu, u tvojoj raji sa idiotskim poimanjem stvari ovo sto pises zvuci logicno.

A ja i tebe pitam - izvoli nadji ijednu jedinu knjigu, izvor, historicara,.... koji to tako tvrdi. Ne samo kod nas vec i kod drugih.

Kada pokusavate od Bosanca napraviti nesto sto nije samo zato sto vas hvata osip na Bosnjastvo sto je samo kod vas sinonim za andricevski nazadni islam ili SDA.
Opet po hiljaditi puti kazem ti, nemam ja ama bas nikakav problem sto se ti zoves bosnjakom..bujrum...SDA jeste unazadila bosnjake 100 godina unazad to stoji...a ti ocito mjesas SDA sa islamom.
vaš je glavni problem klasična mantra jugokomunjara da je SDA "izmislila" termin Bošnjaci a prosrpsko-hrvatskih separatista da su " nastali" u Holidej Inu 1993.

stvarna istina je da je SDA samo povratila naše vjekovno ime kada nije bilo više jugokomunjara da nam određuju kako ćemo se zvati i davati nakaradna religijska imena Muslimani... to vas boli

viđu čuda eto gore čika Ilija vidi JEDINO INISKLJUČIVO U BOSNI SAMO BOSNJAKE
kao i Matica srpska
a bogami i sa zapada isti
danica ilirska jedino vidi Bošnjake sa tri vjere

Danica Ilirska, 1835.godine :
"Bošnjaci živu izmedju Drine, Verbasa,
Save, Dalmacie i Hema, brojem 450.000
deleći se na islamski to jest turski i zatim na
rimski i gerčki verozakon"

Image
sinuhe

#3167 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by sinuhe »

hAZNADAR wrote: 31/12/2019 00:21
Bloo wrote: 30/12/2019 16:52 Mozda u post-sovjetskim centralnoazijskim drzavama?

Agrarna reforma DALA drugaciju sliku? Na koji nacin? Raseljavala? Eliminisala?
Da, vec objasnjeno,... dobar dio Bosanske Krajine vec 1921-ve promijenio etnicku sliku zbog agrarne reforme. Hiljade i hiljase muslimana raseljeno - na njihovo mjesto doseljeni Srbi. Si citala prethodne stranice. Ukucaj sama na netu kako se sprovela agrarna reforma samo u mom kraju - Lijevcu polju.
Koristis li ti u diskusijama ikakve izvore? Ukucas li ista u taj net?

Popis stanovnistva 1910

Image

Identicna slika i 1991
Image
-takmac-

#3168 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by -takmac- »

popis 1879.

Image
General War

#3169 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by General War »

-takmac- wrote: 31/12/2019 07:22
General War wrote: 31/12/2019 00:57

Opet po hiljaditi puti kazem ti, nemam ja ama bas nikakav problem sto se ti zoves bosnjakom..bujrum...SDA jeste unazadila bosnjake 100 godina unazad to stoji...a ti ocito mjesas SDA sa islamom.
vaš je glavni problem klasična mantra jugokomunjara da je SDA "izmislila" termin Bošnjaci a prosrpsko-hrvatskih separatista da su " nastali" u Holidej Inu 1993.

stvarna istina je da je SDA samo povratila naše vjekovno ime kada nije bilo više jugokomunjara da nam određuju kako ćemo se zvati i davati nakaradna religijska imena Muslimani... to vas boli

viđu čuda eto gore čika Ilija vidi JEDINO INISKLJUČIVO U BOSNI SAMO BOSNJAKE
kao i Matica srpska
a bogami i sa zapada isti
danica ilirska jedino vidi Bošnjake sa tri vjere

Danica Ilirska, 1835.godine :
"Bošnjaci živu izmedju Drine, Verbasa,
Save, Dalmacie i Hema, brojem 450.000
deleći se na islamski to jest turski i zatim na
rimski i gerčki verozakon"

Image
:lol:
Level komedije 5, kad bosnjacki nacionalisti se pozivaju na srpske nacionaliste :mrgreen:
Zato i kazem, kod nekih je obicna konstatacija preteska...skolski primjer . Ovo ce se u skolama uciti o ispiranju mozga.
-takmac-

#3170 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by -takmac- »

osim suvislih gluposti koje iz očaja i neznanja da bilo šta pametno argumentovano odgovoriš pa ti jedino preostalo da trabunjaš

šta ti konkretno nije tu jasno
piupiu

#3171 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

hAZNADAR wrote: 31/12/2019 02:07
piupiu wrote: 31/12/2019 01:38
Kakav spin. :-D Ko je kriv za konfesionalno-klasni sistem u Osmanskom carstvu? Ja? Nisam ga ja napravila. Nisu ga napravili ni Bošnjaci, ni Hrvati, ni Srbi. Osmanlije su ga napravile. Nije to jugoslovenska istorija, ni ekstremizam, već činjenica.
A ha,.. znaci muslimanski seljaci od Lijevca do Semberije dobili nepravedno zemlju od Osmanlija i to jugosloveni opravdano ispravili!? Siguran sam da ovdje nije granica u tvom ekstremizmu.
Ovakav način podmetanja, odvratne manipulacije tokom razgovora i zlostavljanja sagovornika prevazilazi sve granice prihvatljivog ponašanja. Ideš na foe.
Last edited by piupiu on 31/12/2019 10:05, edited 1 time in total.
General War

#3172 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by General War »

Ti si bas potvrdio da je sve jasno, svake godine barem tri teme zavrse sa slicnom konstatacijom.
-takmac-

#3173 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by -takmac- »

ha ha
znači i dalje ništa argumentovano
imas li kakav TI relevantan istorijski dokument da se igdje u istoriji spominju neki Bosanci
to je isto kao kad bi u srednjem vijeku tražio da se negdje spominju jugosloveni :lol:

dakle ajmo još jednom da te malo obrazujem
tri maximalno relevantna istorijska izvora koji u Bosni vide jedino i isključivo samo Bošnjake sa tri vjere

1825. matica srpska
1835. danica ilirska
1844. načertanije i čiko Ilija

jebiga na vašu žalost nisu Bošnjake izmislili
1993. u Holidej Inu ni Alija ni SDA
žao mi je

nego
imas li ti bar jedan o nekakvim Bosancima

uvođenje Bosanaca su imali priliku jugokomunjare 1974. umjesto nakaradnog termina Musliman ali nisu dali srpsko hrvatski nacionalisti kako i sam Hamdija Pozderac navodi
Otac obnavljanja nacionalnog identiteta Bošnjaka

U pogledu kašnjenja u priznavanju Bošnjaka kao nacije i našeg nacionalnog imena Musliman, zašto ne Bošnjak ili Bosanac, jednom prilikom sam za to pitao Hamdiju, jer mi je on dao prijedlog da na fakultetu 1975. godine uzmem diplomski rad o razvoju muslimanskog nacionalnog pitanja, pošto sam se sa njim poznavao i često viđao, posebno kada sam bio student, jer sam i ja iz Cazina kao i on, a on je volio nas Krajišnike na šta mi je rahmetli Hamdo, kako smo ga mi Krajišnici zvali, rekao:
«To zašto Muslimani nisu prije priznati kao nacija je isto da si me pitao zašto Kulin Ban nije uveo samoupravljanje. A što se tiče imena, oni moćniji od nas nam nisu dali ime Bosanac, nama je, bolan zemljače, bilo važno da nas priznaju pod bilo kojim imenom i da nas u Ustav stave a ime je lako promijeniti kada se za to stvore uslovi, to je stvar plebiscita i bit će lakše kasnije, kada se za to stvore uslovi, riješavati pitanje promjene imena, nego i imena i naroda i nacije. Uostalom, samo ime i nije sada najvažnija stvar. Tebi je sada ime Alaga, ako bi promijenio ime, u, naprimjer, Mujaga, pošto je u nas Krajišnika i to ime veoma često, bi li se time kod tebe išta promijenilo i bi li se ti kao biće drukčije osjećao, kad se po tvom rodnom listu zna, ko si, šta si, ko ti je babo, a ko mater? Važno je šta se pod tim imenom podrazumijeva i šta to konačno znači, za jedan narod, tek onda kada se ozvaniči u Ustavu i u zakone unese. Eto vas mlađih, nastavite sa istraživanjima i dokazivanjima, moja generacija nije mogla više».
Last edited by -takmac- on 31/12/2019 11:09, edited 3 times in total.
Bloo
Globalna šefica

#3174 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Bloo »

@piupiu
Zavidim... :|
piupiu

#3175 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Bloo wrote: 31/12/2019 10:58 @piupiu
Zavidim... :|
Join me... 8-)