STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
-takmac-

#3101 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by -takmac- »

Bloo wrote: 30/12/2019 17:33 Referirah se na Haznadara i njegovu opasku da možda i nije sve tako sivo kad imaš s nekim otić na pivo.
O Jugslaviji, kao što rekoh, ne mogu raspravljati na osnovu ličnih iskustava, već samo onoga što sam pročitala.
Hvala na razumijevanju, nema potrebe da mi ponavljaš nešto ovdje već napisano.
u sivilu, u prvom redu ekonomije, a ona je osnova svega i na tome je i pao čitav istočni blok
bilo je naravno i pozitivnih stvari
u prvom redu za BH
jer da nije bilo SFRJ nikad BH ne bi povratila državnost, vratila bi se kraljevina
a Bošnjaci nikad priznati kao narod, makar i pod nakaradnim imenom Muslimani 1974.g.

bolje se pod kontrolom držao i kriminal, policija i sudovi bolje radili posao

školstvo, zfravstvo bilo ozbiljnije

e sad ključno, i nacionalizam i sve pojave su držane pod kontrolom, uglavnom represivnim mjerama
onda kažu da upravo zato, što je "gurano to pitanje pod tepih" da je tako BUKNUO
lično se slažem s tim, mada ni danas u modernim zapadnim zemljama se zakonski sankcionišu takve pojave

eno oni ustaški kreteni mislili u Bjaburgu malo glumatat sa ustaškim simbolima
nema brale sa Švabom zajebacnije, završiše u prdekani
takojegovorio

#3102 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by takojegovorio »

piupiu wrote: 30/12/2019 16:22
takojegovorio wrote: 30/12/2019 14:35 Pa upravo se o tome i radi! Kada su "kmetovi videli" da begovi i age popuštaju,odnosno da polako ali sigurno "kmetovi" dobijaju kakva takva prava,onda se išlo dalje,da "kmetovi" "zajašu" age i begove tako da što bi gori to bi doli!!Tako da imamo fino sprovedenu prevaru,age i begovi ostadoše bez ičega ili prodaše sve pa pravac Turska! Transformacija je uspela,ali za koga? Pa naravno povoljno za "kmetove".Pošto Andrić kaže -400 godina ste vi jahali nas,sad je vrijeme da mi 400 godina jašemo vas,a za trećih 400 godina ćemo se dogovoriti- To je to! Samo ne znam od kada se broji,tj. kada smo mi,ako smo uopšte i bili begovi vladali 400 godina,a kada (stavljam pod navodnicima ovo "kmetovi" jer me užasno nervira bilo aga bilo kmet)"kmetovi" pa da počnemo da živimo normalno.
Pa da. Svi su društveni prevrati krvavi. Tako bi i s Francuskom revolucijom, i sa socijalističkom kolektivizacijom, i sa hejbet drugih stvari (otimanje zemlje domorocima i genocidi, koje je vršio najgori evropski šljam). Čitava je istorija krvava borba za komadić zemlje. Strašno, ali istinito.
To si u pravu! Najgori evropski šljam je vršio genocid,a danas su njihovi potomci "ugledni i poštovanja dostojni građani" koji vas širom opljačkane i uništene planete tada,danas dočekuju sa osmehom u finim odelima i veoma ljubaznim ponašanjem,dočekuju u raznim Australijama,Novim Zelandima i hiljadama ostrva,a mnogi i ne znajući gaze po kostima domicilnih naroda koje su evropljani sistematski uništavali do zadnjeg pokušaja uništenja i fzičkog istrebljenja jevreja a i bošnjaka.
-takmac-

#3103 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by -takmac- »

Šešeljeva spika
tako je on prdio da su Ameri bacali napalm bombe u Vijetnamu na sela i ubijali žene i djecu
tačno, ali je to bilo prije 50 godina, svjest i savjest napredovala pa kad su gađali Tomahavcima Irak, Srbiju ipak su gađali SAMO vojne ciljeve a ako se desila koja kolaterarna šteta i koji civil stradao, bože moj
dok šumnjaci Srbi krajem 20. vijeka imaju isti divlju svijest i nisu ni sekunde napredovali 500 godina, jer su im se pričinjavali turci i tražili "Osvetu dahijama" kako debilčina ratni zločinac Sratko izjavi kada su okupirali Srebrenicu i napravili genocid

e to je drastična razlika
jedni su evollirali o postali civikizovani
drugi ostali divljaci
Last edited by -takmac- on 30/12/2019 18:05, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#3104 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Bloo »

-takmac- wrote: 30/12/2019 18:03 Šešeljeva spika
tako je on govorio da su Ameri bacali napalm bombe u Vijetnamu na sela i ubijali žene i djecu
tačno, ali je to bilo prije 50 godina, svjest is avjest napredovala pa kad su gađali Tomahavcima Irak, Srbiji ipak su gađali vojne ciljeve ako se desila koja kolaterarna štera, bože moj
dok šumnjaci Srbi krajem 19. vijeka imaju isti divlju svijest i nisu ni sekunde naprdovali 500 godina, jer su im se pričinjavali turci i tražili © Isvetu za dahije" kako debilčina ratni zločinac Sratko izjavi kada su okupirali Srebrenicu i naoravili genocid

drugi ostali divljaci
ti si ljubitelj generalizacija, vidim.
-takmac-

#3105 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by -takmac- »

ne znam na šta ciljaš baš
ali ako i dan danas za politiku Miloševića u Srbiji i Karadžića u Bosni glasa 90% Srba
onda je to tako
nisu makli ni sekunde od 1989. i Gazimestana i pozivanja Slobe na "moguće ratove"
Bloo
Globalna šefica

#3106 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Bloo »

-takmac- wrote: 30/12/2019 18:06 ne znam na šta ciljas
ali akoni dan danas za politiku Miloševića u Srbiji i Karadžića u Bosni glasa 90% Srba
onda je to tako
Ako danas za SDA i njihove satelite glasa 89% Bošnjaka , onda je to tako.
takojegovorio

#3107 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by takojegovorio »

tako je on govorio da su Ameri bacali napalm bombe u Vijetnamu na sela i ubijali žene i djecu
tačno, ali je to bilo prije 50 godina, svjest is avjest napredovala pa kad su gađali Tomahavcima Irak, Srbiji ipak su gađali vojne ciljeve ako se desila koja kolaterarna štera, bože moj
dok šumnjaci Srbi krajem 19. vijeka imaju isti divlju svijest i nisu ni sekunde naprdovali 500 godina, jer su im se pričinjavali turci i tražili © Isvetu za dahije" kako debilčina ratni zločinac Sratko izjavi kada su okupirali Srebrenicu i naoravili genocid

drugi ostali divljaci
Pa njih evropa i održava da budu divljaci! Oni realno ne mogu da naprave nešto veće,pa se vraćaju istoriji i svete se kome smeju,a kome ne smeju oni se dodvoravaju! A to sa Turcima mi je jasno odavno! Kada je bila Jugoslavija u sred Titovog doba na utakmicama su nam psovali tursku majku,ali policija nije smela po bratskim narodima tako da smo se u tzv. bratstvu i jedinstvu izvlačili da ne dobijemo batine
trocadero

#3108 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by trocadero »

hAZNADAR wrote: 30/12/2019 09:10

Ne govorim o sastavu NOB, NDH,.... vec govorim samo o muslimanima i koliko ih je gdje ucestvovalo. Aktivni ucesnici muslimana u WWII su bili vecinom u NOB a ne u ustasama sto jeste bilo nepisano pravilo u Jugi i image muslimana vezano za WWII. Dedo, amidza,... :D

A sto se tice tih procenta u NOB, to je isto nepouzdano. Partizani nisu sprovodili popise i brojali krvna zrnca,.. dobar dio muslimana se nije izjasnjavao kao Musliman, Bosnjak,.. i sl vec Jugosloven ili nesto trece. I na prostoru visemilionske YU pa i u NOB su kao narod bili stroga manjina u odnosu na druge.
Pa ako govoriš da je muslimana bilo najviše u partizanima onda od njih oko 30 % koliko ih je bilo u BiH koji su se tako izjasnili trebalo biti više a ne 4-5%
Gdje je ostatak? U domobranima, ustašama, handzar diviziji, autonomnoj miliciji...?
Ne umanjujem njihov značaj u NOB ali postoje podaci i procenti , negdje i poimenično po brigadama o učešću i o tome koliko ih je poginulo u NOB a koliko za NDH.
Koga zanima i ko hoće da zna nek progugla da ne trolamo dalje.
-takmac-

#3109 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by -takmac- »

kao prvo ne glasa toliki procenat za SDA
kao drugo sramota da stavljas u istu ravan SDA i fašisticke srpske partije osuđene za ratne zlocine
ti je upravo danasnja namjera agresivne srske politike
da prikaže da su svi krivi, da je bio građanski rat, svi pravili ratne zloćine podjednako...

e neće da može

32.000 ubijenih Bošnjaka civila nije isto kao 4000 ubijenih Srba civila koji su povrh svega poginuli kao kolaterarna šteta uglavnom
doks u Bošnjaci ubijani sistematski, planski sa namjerom istrebljenja i etničkog ćišćenja

Image
Bloo
Globalna šefica

#3110 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Bloo »

Da, ne glasa, ali nekako uvijek pobjeđuju...u velikim procentima.
Stoga, tvoje ofirno skretanje sa teme ne pali, te iznošenje neistina, odnosno sve što si naveo nisam ni aludirala. Niti je ko negirao genocid niti ništa od navedenog. Ali tvoja namjera je jasna...
A i degutantno je da uspoređuješ civilne žrtve.
piupiu

#3111 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Pa jest', Šešelj je išao u moju školu, sve ti je to FGR zavjera Sarajlija iz Prve gimnazije. :bih:
Bloo
Globalna šefica

#3112 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Bloo »

SSK FTW!
piupiu

#3113 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Bloo wrote: 30/12/2019 18:48SSK FTW!
Amateri! Mi imamo Šešelja, Ivu, Bregovića, sve go četnik! :D :kiss: :bih:
Bloo
Globalna šefica

#3114 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Bloo »

piupiu wrote: 30/12/2019 18:58
malograđanština :oops:
musicman80

#3115 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by musicman80 »

Nema smisla sada raspravljati o necemu cega vise nema, ali eto, kada se vec mora, da i ja napisem koji redak. Vecina koja poredi SFRJ sa liberalno demokratskim sistemima kakve imamo danas u Evropi kaze kako je bolje danas nego u SFRJ. Da, bolje je, ali su vremena drugacija. Svijet je drugaciji danas nego 70-ih, mnoge drzave koje su postojale onda, danas ne postoje, ekonomija je drukcija, geoploliticka situacija isto tako, nema smisla porediti.

Ako stvari postavimo malo drugacije i SFRJ analiziramo u onom vremenu kada je ona bila na vrhuncu, mozemo reci da je SFRJ imala najbolji sistem koji je bio moguc za jednu istocnoevropsku zemlju. Uzimajuci u obzir da su sve zemlje u Istocnoj Evropi bile iza zeljezne zavjese i bile satelitske drzave SSSR-a u kojima su tajne komunisticke sluzble poput Stassi-ja, bugarskog DS-a, KGB-a i drugih koje su maltretirale, prisluskivale svoje gradjane, hapisle ih zbog trivijalnih stvari te sprecavale slobodno kretanje ljudi, mozemo reci da je SFRJ bila vrlo dobra. Kod nas je u to vrijeme bilo represije, spijuniranja i raznih drugih oblika ugnjetavanja, ali vecina gradjana je bila slobodna da putuje da se slobodno krece i radi van zemlje. Njemacka je u ono vrijeme radnike mogla traziti samo u turskoj i SFRJ, dok je bilo nezamislivo da obican covjek iz bugarske ili rumunije ide na rad u inostranstvo.

Standard nam je isto bio dobar, bilo je posla a ko je radio, mogao je dobro i da zaradi. Jadino je Istocna Njemacka imala bolji standard u to vrijeme, ali oni sa druge strane nisu imali nikakvih gradjanskih sloboda. Hladni Rat je omogucio SFRJ da balansira izmedju svjetskih sila i na taj nacin obezbjedi vrlo povoljan polozaj za gradjane SFRJ u odnosu na gradjane drugih zemalja i Istocnoj Evropi koje su bile klijent drzave SSSR-u.

Znaci ako analiziramo vrijeme Hladnog Rata, mozemo reci da je SFRJ odlicno iskoristila geopoliticke okolnosti i omogucila gradjanima da zive mnogo bolje od vecine zemalja ne razunajuci one u Zapadnoj Evropi.

Titova smrt i smanjivanje intenziteta Hladnog Rata je ucinilo svoje. SFRJ je prestala biti bitna na geopolitickoj mapi Evrope sto je dovelo do slabljenja ekonomije, unutrasnjih sukoba na kraju raspadu zemlje.

Poredjenje SFRJ sa danasnjim sistemom gdje neki kazu: " Vidi, ja danas vozim Mercedesa a prije sam Ficu" nije realno. posto su se mnoge stvari promijenile, a mi smo jos u periodu tranzicije, ali to je kompleksana tema koja izlazi iz okvira diskusije.
LBVIEW

#3116 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by LBVIEW »

Bloo wrote: 30/12/2019 18:07
ali akoni dan danas za politiku Miloševića u Srbiji i Karadžića u Bosni glasa 90% Srba
onda je to tako
Cak i da glasa, a ne glasa, sto vrlo dobro znas, kad je to politika SDA osudjena za UZP i genocid?
E, vidis, nikad s takvom relativizatorskom pricom tzv. lljevica u BiH nece uzeti vlast, sto je i pravedno.
Nego, sto bi s "Republikom Sarajevo"? :lol:
-takmac-

#3117 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by -takmac- »

LBVIEW wrote: 30/12/2019 19:18
Bloo wrote: 30/12/2019 18:07
onda je to tako
Cak i da glasa, a ne glasa, sto vrlo dobro znas, kad je to politika SDA osudjena za UZP i genocid?
E, vidis, nikad s takvom relativizatorskom pricom tzv. lljevica u BiH nece uzeti vlast, sto je i pravedno.
Nego, sto bi s "Republikom Sarajevo"? :lol:
izgleda da ona to ne konta
(skonto sam da je žensko)
ja spominjem srpske fašisticke stranke Srbije i Bosne koje su na istom putu Miloševića i Karadžića negirajući agresiju, genocid ratne zločine, izvrću istoriju i dogadanja, podržavaju retardirane knjige koje vrijeđaju ljudsku inteligenciju, poput one o tuzlanskoj kapiji gdje su tuzlaci "sami sebi postavili eksploziv" slična je njihova verzija i o Markalama naravno s poznatom matricom "granatirali sami sebe"i mnogobrojne druge retardirano debilske izmišljotine i da za takve glasa 90% Srba sto govori o njihovom istom mentalnom čipu kao i u vrijeme Slobe, ona meni uzvraća kako i SDA dobija 90% :lol:
moram ovom prilikom spomenut i svjetle tačke srpske politike i stranke Čede Jovanovića i Nenada Čanka ali na žalost ne osvoje ni 5% glasova
pametnom dosta
-takmac-

#3118 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by -takmac- »

Bloo wrote: 30/12/2019 18:22 Da, ne glasa, ali nekako uvijek pobjeđuju...u velikim procentima.
Stoga, tvoje ofirno skretanje sa teme ne pali, te iznošenje neistina, odnosno sve što si naveo nisam ni aludirala. Niti je ko negirao genocid niti ništa od navedenog. Ali tvoja namjera je jasna...
A i degutantno je da uspoređuješ civilne žrtve.
djelomično odgovorio u prethodnom postu
a ovde se hoću osvrnut na "degutantnost" uspoređivanja civilnih žrtava
naravno da svaka civilna žrtva zaslužuje dužno poštovanje, ali je poemta bila na načinu pogibije
zašto se Nijemci nikada nisu oglasili sa "žalbom" da je pobijeno stotne hiljada nedužnih civilnih Njemaca u nemilosrdnom bombardovanju saveznika i rusa na njemačke gradove, Dresden je bio sravljen sa zemljom
e to rade Srbi
spominju civilne žrtve koje su nastale usljed ratnih dejstava, klasičan primjer optužbe protiv Nasera Orića, kreteni hoće da prikažu da su pripadnici ARBIH ubijali civile u Kravici
ali naravno u pravnom sistemu i zdravom logikom lijepo im odgovorili da neki civili i jesu stradali ali je to u zoni ratnih dejstava dok većina bili vojnici koje naravno srpska strana prikazuje kao "civile" ?!?
civil na čijoj ploči na groblju piše "pogino junački za otadžbinu"
i to je civil ??

i to je isto kao što je prosrpska separatistička vojska upadala u kuće nenaoružanih civila u gradovima koji nisu ni vidjeli ni blizu ratište, kao npr. Banja Luka, da kažeš hajd i nekako gradovi koji su imali neke sukobe poput Prijedora, Zvornika, Bijeljine... i ubijali i odvodili u logore ili jednostavno protjerivali
i onda je to isto ?!?!?
isti način pogibije civila ??
isto tretirat?
e neće da može
Dozer

#3119 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

-takmac- wrote: 30/12/2019 13:52 nemas ti veze ni o čemu
što to Kulin, Tvrko i Baton nisu Bošnjaci
da nisu možda srbi ili rvati?
Nisu. Bili su BosnjaNi.
vjerovatno češ sad pokazat standardno neznanje pa reć nisu bili muslimani
To je istorijska cinjenica, a ne neznanje :D
a ja tebe pitam kakve veze ima religijska sa etničkom prioadnošću.
odnosno pitam te koje su bili etničke pripadnosti ??
Sto se mene licno tice, etnicka i religijska pripadnost su budalastine. Produkt nasih mozgova namijenjen podjelama medju ljudima.
A vec rekoh sta su bili - BOSANSKI kraljevi itd., a nazivali se - BosnjaNi.
to Naseru Keljmendiju i Enveru Hodži tj. Albancima nisu pretci oni prije islama i turaka
na kraju krajeva i danas ima 10% Albanaca kršćana
zašto to osposavate Bošnjacima??
Jebe mi se za Albance. Btw, ima ih preko 30% hriscana.
A sta se to osporava Bosnjacima...?
Tite ti i pionirske zakletve molim te, preklinjem te da mi pokažeš tih 24%
standardnu matricu prosrpskih i prohrvatskih separatista
Nemam ti sta ja pokazivati. Uzmes danasnju etnicku mapu BiH i sve ce ti se samo reci. SDA, tj. Bosnjaci su potpisali da 35% Srba moze zauzeti 49% teritorije. Ja da sam se pitao, i da sam ja komandovao, nikad se '95 ne bi stalo nego bi se uzela u Banja Luka, i Prijedor, i sve do Brckog. Pa i po cijenu da nas NATO bombarduje.

Hajd' sad, moj nadobudni takmace, piskit, pa pajkit.
General War

#3120 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by General War »

-takmac- wrote: 30/12/2019 17:33 Ekonomija Titove Jugoslavije: Odlaganje neminovnog kraha

Ovaj tekst namijenjen je svima nama, a posebno onima koji misle da je jugoslavenska ekonomija za vrijeme Tita bila izgrađena na stabilnim temeljima.Ako pogledamo i analiziramo ekonomske pokazatelje, moramo priznati da je ideja o robusnosti jugoslavenske ekonomije bila iluzija i da je “blagostanje” o kojem mnogi jugonostalgičari danas govore 1 bilo pozajmljeno na račun budućih generacija. Te generacije sada, uz plaćanje računa za destruktivne ratove devedestih i intervencionističke ekonomske politike 2 država nasljednica bivše Jugoslavije, plaćaju i račun kraha neodrživog ekonomskog sustava socijalističke Jugoslavije.

Prvi znak da je robusnost jugoslovenske ekonomji bila iluzija pojavio se odmah poslije Titove smrti.Osamdesete godine bile su obilježene odgodom početka vraćanja vanjskog duga Jugoslavije zbog financijske nemoći gospodarstva. Jugoslavija je 1991. godinu dočekala s oko 20 milijardi dolara duga. Prethodno joj je Međunarodni monetarni fond umanjio ukupna potraživanja za 1.8 milijardi 3 jer zemlja jednostavno nije imala sredstava za vraćanje ni kamata, a kamoli glavnice. Što je ovom stanju prethodilo? Prethodilo mu je nekoliko desetljeća izgradnje gospodarstva čija je struktura bila takva da joj je opstanak ovisio baš od stalnog povećanja vanjskog duga – ekonomije ovisnika.
:lol:
Izgleda Amerikanci prepisivali od Tite...tita'm :D

Image
-takmac-

#3121 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by -takmac- »

Dozer wrote: 30/12/2019 22:44
-takmac- wrote: 30/12/2019 13:52 nemas ti veze ni o čemu
što to Kulin, Tvrko i Baton nisu Bošnjaci
da nisu možda srbi ili rvati?
Nisu. Bili su BosnjaNi.
vjerovatno češ sad pokazat standardno neznanje pa reć nisu bili muslimani
To je istorijska cinjenica, a ne neznanje :D
a ja tebe pitam kakve veze ima religijska sa etničkom prioadnošću.
odnosno pitam te koje su bili etničke pripadnosti ??
Sto se mene licno tice, etnicka i religijska pripadnost su budalastine. Produkt nasih mozgova namijenjen podjelama medju ljudima.
A vec rekoh sta su bili - BOSANSKI kraljevi itd., a nazivali se - BosnjaNi.
to Naseru Keljmendiju i Enveru Hodži tj. Albancima nisu pretci oni prije islama i turaka
na kraju krajeva i danas ima 10% Albanaca kršćana
zašto to osposavate Bošnjacima??
Jebe mi se za Albance. Btw, ima ih preko 30% hriscana.
A sta se to osporava Bosnjacima...?
Tite ti i pionirske zakletve molim te, preklinjem te da mi pokažeš tih 24%
standardnu matricu prosrpskih i prohrvatskih separatista
Nemam ti sta ja pokazivati. Uzmes danasnju etnicku mapu BiH i sve ce ti se samo reci. SDA, tj. Bosnjaci su potpisali da 35% Srba moze zauzeti 49% teritorije. Ja da sam se pitao, i da sam ja komandovao, nikad se '95 ne bi stalo nego bi se uzela u Banja Luka, i Prijedor, i sve do Brckog. Pa i po cijenu da nas NATO bombarduje.

Hajd' sad, moj nadobudni takmace, piskit, pa pajkit.

mani jugokomunjarske.kumrovačke propagande
prošla su ti ta vremena

lijepo sam te zamolio da mi pokažes tih famoznih 24% koji su postali mantra prosrpsko-hrvatskih separatista
i dalje čekam da ih pokažeš?

sve što nisi sposoban odgovorit i što. ti remeti matricu po kojoj funkcionišeš uredno i vješto preskačeš

znači servi, serbloi, srblje mogu biti jednostavno Srbi bez obzira koji se period historije spominje mada se originalno navode termini koje sam na početku naveo i to je sasvim "normalno"
ali eto Bosnjani nisu Bošnjaci
prije Bošnjaka su bili neki Marsovci u Bosni
to nije jedan te isti narod koji nije htio da primi nasilno pokrštavanje koje su provodila dva posljednja šupka kralja već radije prelazili na islam, o čemu šupak kralj Tomaš plače svom sponsoru papi
Kralj Tomaš se pravdao da ne može da se bori s turcima zbog MANIHEJA, tj.bosanskih patarena
i koji VIŠE VOLE TURKE nego hrišćane
kojih IMA VELIKI BROJ u njegovoj zemlji
-izjava kralja Tomaša koju je napisao u svom izvještaju biskup Nikola Barbući papi maja 1456.g.

(Sima Ćirković: Istorija srednjovjekovne bosanske države, str. 312)
piupiu

#3122 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Bloo wrote: 30/12/2019 19:09
piupiu wrote: 30/12/2019 18:58
malograđanština :oops:
FGR elitizam! jugobalijske sarajlijice! pokondirene tikve! (piše nam na svjedočanstvu po želji :D )
CPT

#3123 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

Dozer wrote: 30/12/2019 22:44 SDA, tj. Bosnjaci su potpisali da 35% Srba moze zauzeti 49% teritorije. Ja da sam se pitao, i da sam ja komandovao, nikad se '95 ne bi stalo nego bi se uzela u Banja Luka, i Prijedor, i sve do Brckog. Pa i po cijenu da nas NATO bombarduje. Hajd' sad, moj nadobudni takmace, piskit, pa pajkit.
Al ga petljas...
Nisu potpisali Bosnjaci nego Alija Izbetbegovic zbog pritiska Amerikanaca. Sto je vise puta potvrdjeno. Aliji su jasno rekli da ce BL vratiti cak i da je zauzme... . A sve to nakon americke intervencije zbog koje danas BiH uopste postoji. I NATO nije ni trebao bombardovati, dovoljno bi bilo da digne ruke i dozvoli Milosevicu da radi sta hoce.

Clinton Administration officials said Holbrooke’s trip to Belgrade was hastily arranged to urge Milosevic to keep his powerful army out of the fighting in Bosnia. Secretary of State Warren Christopher said Holbrooke was instructed to tell Milosevic that “widening the war is in no one’s interest.” At the same time, Christopher said the United States “must press in the hardest way” for the Bosnian government and its Croatian allies to end their current offensive.
https://www.latimes.com/archives/la-xpm ... story.html

Sta je sve bilo dogovoreno je javno i to od ljudi koji su bili prisutni, ti nisi btw.
CPT

#3124 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

The United States and its European allies had endorsed a peace plan based on a 51-49 split of territory between the Federation of the Bosnian Muslims and Croats and the Serbs. Holbrooke thought there was no point in the Croatian and Bosnian forces taking territory that they would have to give up in a peace settlement.

da ti i u italics:
"that they would have to give up in a peace settlement"
https://www.theguardian.com/commentisfr ... ton-bosnia

Znaci po rijecima koji su bili u ekipi koja je pregovarala (ti nisi btw) i koja je odlucivala (ti nisi btw)... Sve ono preko 51%, pogotovo BL bi vratili Srbima u svakom slucaju.

Oficielni CIA transkripti iz '96 (znaci nije spin SDA, Alije ili Kineza)
https://www.cia.gov/library/readingroom ... -06-18.pdf

RICHARD C. HOLBROOKE
Assistant Secretary for European and Canadian Affairs
ROBERTS OWEN
Senior Legal Advisor, Bosnia Negotiating Team
Participants:
Richard C. Holbrooke
Roberts Owen
James O'Brien
Christopher Hoh
Derek Chollet

He begged us to stop the offensive before it reached Banja Luka.
We did that, not because Milosevic begged us to, but because we felt that letting the
Croats and the Muslimss take Banja Luka would result in creating 200,000 more
refugees, flattening the city, and in any negotiation Banja Luka would be returned to the
Serbs
.
hAZNADAR

#3125 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote: 30/12/2019 17:09
hAZNADAR wrote: 30/12/2019 16:46 Nije tacno - gdje je to agrarna reforma igdje u Evropi imala u konacnici drugaciju etnicku sliku? Da se uzelo uglevnom jednima a dalo uglavnom drugima?
Tamo gdje je samo jedna konfesija imala moć i imanja, a samo druga ćiflučila, situacija je takva kakva jeste. To što taj proces ima takvu etničku komponentu možemo zahvaliti Osmanlijama - oni su tako rasporedili odnose moći u društvu. I šta još nije tačno? Begovat se obogatio dobrim djelima? Ne kontam? Koji se to feudalac 'ozemljio' i obogatio dobrim djelima? Kompletan kolonijalni sistem se bazira na otimanju od jednih i davanja drugima.
Cim cujem tu srcedrapajucu o Osmanlijama i begovima,... znam da je u pitanju srpska historija upakovana u jugoslovenstvo. Mnogi su i 92-ge pokusali ispraviti mnoge nepravde Osmanlija. Ako si stvarno u stanju opravdavati onu agrarnu reformu 18-te na onakav nacin,... onda znaj da si otisla u ekstremizam.

A kazes istovremeno i ovo:
Pa da. Svi su društveni prevrati krvavi. Tako bi i s Francuskom revolucijom, i sa socijalističkom kolektivizacijom, i sa hejbet drugih stvari (otimanje zemlje domorocima i genocidi, koje je vršio najgori evropski šljam). Čitava je istorija krvava borba za komadić zemlje. Strašno, ali istinito.
Ocito da nemas isti arsin za uspostavljanje SHS i ono sto je uslijedilo neposredno.

Ponekad mi se cini da se sva fgr filozofija svodi na kontriranje bez ikakve mjere. Ja cu se sloziti sa Karadzicem da se Mjesec okrece oko Zemlje ali to ne znaci da sam kao on i da se slazem sa mnogim drugim stvarima sa njim. Ti si u stanju i onu otimacinu zemlje, takoreci etnicko ciscenje Lijevca, Posavine i Semberije - opravdati samo da nekome kontriras.
Locked