dezurni_ucenik wrote: ↑26/12/2019 22:39
Da ja mali Stanivuk Draskic na vlasti i on bi potpisao za NATO a Dodik iz opozicije bi mu j.. sve po spisku. Ujko Sam kad zavrne rukicu nema tu mangupa glumiti vec lagano glavu spustiti i reci tako je ujko moj tako je.
Iako se u potpunosti slazem za prvu recenicu: i sadasnja opozicija bi sigurno isto uradila, A Dodik bi se isto, cak i gore ponasao da je sada na njihovom mjestu. Medjutim, mislim da grijesis oko dvije stvari:
1. Dodik nije potpisao NATO, vec dokument u kojem BiH obecava niz reformi NATO-u. U dokumentu cak ne pise ni s kojim nijjetom BiH obecava te reforme (ne pise da to radi zbog uclanjenja u NATO). E sad, postoji hiljadu i jedan nacin da Dodik blokira nas put u NATO.
a) Prvo, njegovi kadrovi mogu blokirati apsolutno svaku reformu koja je obecana u ovom dokumentu, kako nas NATO ne bi uopce pozvao u clanstvo. Pa evo vise od 10 godina stoji taj put blokiran. Sjecam se dobro da je tamo nekad 2006. se pricalo o 2009. godini kao godini uclanjenja. Nama je NATO odobrio MAP jos 2010. godine i nismo se centimetra pomakli.
b) Drugo pitanje je da li ce nas, cak i da ispunimo sve reforme na koje smo se obavezali, sve clanice NATO saveza htjeti unutra. Nisam siguran da su bas svi spremni uvesti u clanstvo jednu ovako nestabilnu zemlju, prepunu unutrasnjih mehanizama blokada, kontinuiranog predratnog stanja, sa ovim stepenom korupcije i sa autoritarnim likovima poput Dodika. Pogledati kako je NATO put Gruzije neslavno zavrsio.
c) I trece, ako nekim cudom uspijemo u svim reformama (bez blokada iz RS-a) i da sve clanice NATO budu saglasne o tome da nas pozovu u clanstvo, Dodik moze nasu odluku o pristupanju clanstvu blokirati. U najmanju ruku, drzavni parlament mora biti saglasan, a znamo da tamo bez Dodika (ili glavnog cetnika, ko god da je u tom trenutku) se ne moze donijeti nikakva odluka.
Prema tome, daleko je ovaj dokument od bilo kakvog NATO puta.
2. Druga stvar o kojoj grijesis je to da je Ujka Sam zavrnuo ruku. Ima li ikakav dokaz ili isaret koji na to upucuje? Pa Dodik je prije 3 godine stavljen na americku crnu listu, ni milimetra se nije promijenio. Iako je lijepa iluzija da ce nas Amerika spasiti iz kandzi velikosrpske politike i garantovati nam sigurnost, to je ipak samo iluzija. Americku vladu, diplomatsku, vojnu, obavjestajnu i svaku drugu mrezu boli k. za jednom Bosnom. Ako su bili spremni pustiti jednu Gruziju niz vodu i pustiti da im Rusija uzme dio teritorije, bez da je iko trepnuo, ako su bili spremni to isto uraditi sa Ukrajinom, a obje zemlje su neuporedivo strateski bitnije od Bosne, sta mi mozemo ocekivati? Ako gledamo kako kako se ponasaju prema Kurdima u Siriji, koje su samo tako pustili niz vodu i time raskrstili sa svojim utjecajem u Siriji za naredna desetljeca, opet i resursima i geopolitickim polozajem daleko bitnijom zemljom od nas, cemu onda da se mi nadamo?
Ovo nema veze sa Ujka Samom. Radi se o tome da je Dodik bio, u odnosu na SDA i HDZ, u najgoroj pregovarackoj poziciji. SDA i HDZ imaju svoje kadrove u Vijecu ministara, SDA kadrovi su puno bolje pozicionirani nego nakon izbora Telgetije (sa pozicije Predsjedavajuceg + 2 ministra, spadaju na 1 ministra) i sto se njih tice, nova vlast se ne mora do narednih izbora formirati. Sa druge strane, Dodiku se zuri da izbaci Savez za promjene, a instalira svoje nestrpljive kadrove, kojima je unutarstranakcim potezima, ostao duzan. Dakle, nikakva gorka pilula prouzrokovana vanjskim utjecajem, nikakvo zavrtanje ruke, samo slaganje Dodikovih prioriteta. Nikakva dalja saradnja Dodika na NATO putu se treba ocekivati.