Dzaba takvoj sorti objasnjavati! Za njega je to "samo" 5 kmh i 8% sporije, a ne 1,4 m/s, odnosno da za 3,5 sekunde predje duzinu auta ili da ce sa "samo" 5 kmh brze ne za minut biti preko 80m ispred tebe, sto je vise nego dogovljno da te ne uhvati neko crveno svjetlo!
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
tempuser
#25226 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
-
tempuser
-
zdruzdjo
#25228 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Koooooooji umovi jeeeeexxxx te
Ja ne mogu da vjerujem kakvi ljudi voze I sa kojim (malo)mentalnim rezonima. Kakve su vagine to iznjedrile da mi je da ih vidim I katranom zalijem. Nevjerovatno.
Da li je to toliki udar na ego da, u svom mikro mozdanom svemiru, ne mozes podnjeti da neko jednostavno ne zeli da mu ti ista diktiras pa makatr to I bilo tih 5km/h. fakat nevjerovatno.

Ja ne mogu da vjerujem kakvi ljudi voze I sa kojim (malo)mentalnim rezonima. Kakve su vagine to iznjedrile da mi je da ih vidim I katranom zalijem. Nevjerovatno.
Da li je to toliki udar na ego da, u svom mikro mozdanom svemiru, ne mozes podnjeti da neko jednostavno ne zeli da mu ti ista diktiras pa makatr to I bilo tih 5km/h. fakat nevjerovatno.

-
zdruzdjo
#25229 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Travnički Noćni Šetač wrote: ↑26/12/2019 15:23 Upravo se vratio iz Zenice...Odmah na Lašvi stižem kolonu od 6 vozila ja sedmi... naprijed crveni golf dvojka, kasnije ću vidjeti da ga vozi lik koji izgleda apsolutno iznenađeno što drži volan i pokreće se sa mjesta... brzina kolone varira od 35 do 45 km/h... golfu ne pada na pamet nigdje da se skloni... iza mene se nastavlja formirati kolona... poznata situacija naravno...
No tu se javljaju oni vozači koje sam već nekada spominjao, i koji su meni gori nego što je ovaj iznenađeni golfista... naime svih pet auta između golfa i mene voze na razmaku od metra ili manjem... na prvoj isprekidanoj liniji očekujem da neko pretiče... ništa ... na drugoj pokušavam krenuti ali nema mjesta da se ubacim a 6 vozila u komadu u koloni niti smijem po zakonu preteći niti imam prostora za svih šest u komadu...
Do ulaza u Vitez uspio sam po jednog ili po dvojicu preći na onim malim dijelovima isprekidane linije, a na pravcu prema Fisu konačno i golfa... No ono što me je ljutilo je što sam se morao doslovno gurati između vozila kod vraćanja u svoju traku, iako se na pravcima malo kolona rastegne i kao malo poveća razmak između vozila ali četvorica od petorice su pokušali da ubrzaju da ne bi slučajno došao ispred njih...
...
Znači ljudi koji voze niže od ograničenja 10 i više km/h jesu defintivno problem i to sam se davno složio...
Bez obzira na sve nisam radi toga preticao na punoj i nikada ne bi opravdao svoju namjernu grešku tuđom greškom...
...
Ali ljudi koji se voze u koloni iza sporog vozila i ne drže nikakav a kamoli propisan razmak te tako blokiraju ljudima iza sigurno preticanje nisu nevješti, niti preplašeni već klasični kreteni mnogo gori od ovih preplašenih... takav je spreman da te ostavi u lijevoj traci, i uopšte mu ne pada na pamet da se odmakne na propisano rastojanje, da umanji brzinu ( on je još malo povećava da pribije svoj branik uz onaj od vozila ispred) ili se pomjeri desno...
Pa to je to.
I onda se neko zacudi kad se desi belaj. Zamisli vozis nekih 30-40 kilometara tako iza nekoga a prethodno si presao 300. I onda dodje lola I nastavi te smarati. Pukne nekome film I udri po gasu.
Ovo mi je redovna pojava kad idem prema mostaru ili juznije. Moram meditirati 3-4 sata prije puta da ocistim u m I udjem u zen stanje.
Od 1996-te sam za volanom I nikad nisam otisao tim putem a da nisam imao nekoga na toj dionici ko u svom mikro univerzumu misli da je je master of the universe.
- Laplace
#25230 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Upravo ovo je ono što doprinosi stvaranju kolona. Prvi u koloni vozi mnogo ispod ograničenja, ali ga slijedi par još gorih, koji ne smiju ili ne znaju iskoristiti čistu situaciju da ga preteknu. Jedan spor vozač sam po sebi ne mora uvijek stvoriti kolonu, ali ako ga slijedi par gorepomenutih onda je gužva u saobraćaju neminovna.Travnički Noćni Šetač wrote: ↑26/12/2019 15:23 Upravo se vratio iz Zenice...Odmah na Lašvi stižem kolonu od 6 vozila ja sedmi... naprijed crveni golf dvojka, kasnije ću vidjeti da ga vozi lik koji izgleda apsolutno iznenađeno što drži volan i pokreće se sa mjesta... brzina kolone varira od 35 do 45 km/h... golfu ne pada na pamet nigdje da se skloni... iza mene se nastavlja formirati kolona... poznata situacija naravno...
No tu se javljaju oni vozači koje sam već nekada spominjao, i koji su meni gori nego što je ovaj iznenađeni golfista... naime svih pet auta između golfa i mene voze na razmaku od metra ili manjem... na prvoj isprekidanoj liniji očekujem da neko pretiče... ništa ... na drugoj pokušavam krenuti ali nema mjesta da se ubacim a 6 vozila u komadu u koloni niti smijem po zakonu preteći niti imam prostora za svih šest u komadu...
Do ulaza u Vitez uspio sam po jednog ili po dvojicu preći na onim malim dijelovima isprekidane linije, a na pravcu prema Fisu konačno i golfa... No ono što me je ljutilo je što sam se morao doslovno gurati između vozila kod vraćanja u svoju traku, iako se na pravcima malo kolona rastegne i kao malo poveća razmak između vozila ali četvorica od petorice su pokušali da ubrzaju da ne bi slučajno došao ispred njih...
...
Znači ljudi koji voze niže od ograničenja 10 i više km/h jesu defintivno problem i to sam se davno složio...
Bez obzira na sve nisam radi toga preticao na punoj i nikada ne bi opravdao svoju namjernu grešku tuđom greškom...
...
Ali ljudi koji se voze u koloni iza sporog vozila i ne drže nikakav a kamoli propisan razmak te tako blokiraju ljudima iza sigurno preticanje nisu nevješti, niti preplašeni već klasični kreteni mnogo gori od ovih preplašenih... takav je spreman da te ostavi u lijevoj traci, i uopšte mu ne pada na pamet da se odmakne na propisano rastojanje, da umanji brzinu ( on je još malo povećava da pribije svoj branik uz onaj od vozila ispred) ili se pomjeri desno...
-
tempuser
#25231 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
A znas sta je najstrasnije!?! To sto na ovo nisi naletio od nekog rumenog runde iz ruralnih krajeva nego na ovom PDF-u gdje bi ljudi po nekoj logici trebali biti afirmativni prema razumjevanju i postivanju zkonu!zdruzdjo wrote: ↑26/12/2019 15:59 Koooooooji umovi jeeeeexxxx te
![]()
-
tempuser
#25232 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ukoliko je dionica bez isprekidane linije, kao sto je npr. od Jablanice do Komadinovog vrela ili negdje uz Nisice ili Karaulu jedan spor je itekako dovoljan da nareda kolonu.Laplace wrote: ↑26/12/2019 16:25
Upravo ovo je ono što doprinosi stvaranju kolona. Prvi u koloni vozi mnogo ispod ograničenja, ali ga slijedi par još gorih, koji ne smiju ili ne znaju iskoristiti čistu situaciju da ga preteknu. Jedan spor vozač sam po sebi ne mora uvijek stvoriti kolonu, ali ako ga slijedi par gorepomenutih onda je gužva u saobraćaju neminovna.
-
zdruzdjo
#25233 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Upravo.
Najvise me zabrinjava sto neki ljudi za koje "smatras" da su open mind su toliko spustili neke moralne norme da to sve vise pocinje liciti na najgoru vrstu primitivnog krkanluka.
Ok ja kad vozim sam sam u saobracju jer mi je najvaznije upravo moja guzica I onih koje ja vozim. Ali to moje stanje ne dozovolja mi sa moralnog aspekta da ljudima oko sebe diktiram kako I sta.
Ali ovdje vidim strasnih stvari. Ne Kazem niko nije cvjecka. Ja prvi. Ali fakat gledam na nekome na cesti svojim ponasanjem, voznjom, radnjama ….ne budem smetnja. Naravno nekad proradi horoskop u meni(ovan) pa se zaintacim. Ali to nikad nije neki bezobrazluk sa rezonom "just because i can". Ali ovdje fakat vidim ogroman broj ljudi sa tim rezonom. i sto je jos gore, uopste ne uvidjaju da rade nesto protivno zdravom razumu nego su cvrsto uvjereni da to sto rade je skroz u redu i opravdano. Totalno odsustvo………..ne znam, necega.
I da izazove to da se nervoza pocne siriti kolonom i samo je pitanje vremena kad ce neko baciti u trecu i pritisnuti do poda uz psovanje i uz totalno odsustvo zdravog procjenjivanja situacije.
Last edited by zdruzdjo on 26/12/2019 17:18, edited 2 times in total.
-
veliki_ah
#25234 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
5 km/h na 60 kilometara daje ustedu od 5 minuta. Ja samo ne znam sta vi radite sa tim viskom vremena koje dobijate.
Mada, uzece vam koji minut i da se taj sporac iskljuci, ili ocekujete da se pri 55 km/h iskljucuje?
Mada, uzece vam koji minut i da se taj sporac iskljuci, ili ocekujete da se pri 55 km/h iskljucuje?
-
zdruzdjo
#25235 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Trgujemo dionicama zlata, nafte i kakao praha na berzi.
5 minuta manje provedem u nerviranju oko glupana na cesti koji misle "world is mine"
5 minuta prije dodjem u samoposlugu i kupujuci kolu izbjegnem nekoga ko ima puna kolica pa bih ga cekao 20 minuta na kasi.
dobijem zadnjih 5 svjezih kifli u pekari a da sam dosao 5 minuta kasnije morao bih cekati sljedecu turu ili uzeti perece koje ne volim
hoces dalje????
sta te jednostavno briga sta ko radi sa svojim vremenom. ti koristi svoje vrijeme da sebe zadovoljis kako god hoces i smatras da treba, ali ne vidim svrhu koristenja istog da mene ili bilo koga unesrecis. to je ba teret strasan.
Ovim ne upirem prstom konkretno u tebe nego u bilo koga sa rezonom "gdje ba zuris". Briga te, zurim.
- JavierBosnia
#25236 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja izadjem iz videa kad krene reklama od 5 sekundi
A ne 5 minuta da mi znaci u zivotu
-
r_faruk
#25237 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa drug parkiraj se sa strane i sjedi sat vremena ako hoces, niko ti ne brani. Pricamo o situacijama u kojima vas boli qrac jer nigdje ne pise da ne mozete raditi to sto radite. Napravio si kolonu, skloni se u stranu, et.
- Travnički Noćni Šetač
-
NediM17
#25239 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Treba li vozac koji vozi 10 km/h iznad ogranicenja i napravi kolonu da se skloni u kraj da trkaci prodju? 
-
tempuser
#25240 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Sta god da radim sa svojim vremenom, zasto bi ti raspolagao sa 5 min mog vremena, pogotovo ako je zakon na mojoj strani????
-
veliki_ah
#25241 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kad si toliki gospodin onda angazuj vozaca pa sve mozes iz auta raditi. Mene je 20 godina za volanom naucilo da mozda tih 5 minuta bude znacilo da si taman stigao na vruce kifle, mozda taman stignes kad placa zena sa punim kolicima umjesto da stojis iza nje i nerviras se, da taman stignes na zeleno bez usporavanja, umjesto da moras stati, da taman stignemls na parking mjesto kad neko izlazi. Naucilo me da ne mogu upravljati tim stvarima.zdruzdjo wrote: ↑26/12/2019 17:17Trgujemo dionicama zlata, nafte i kakao praha na berzi.
5 minuta manje provedem u nerviranju oko glupana na cesti koji misle "world is mine"
5 minuta prije dodjem u samoposlugu i kupujuci kolu izbjegnem nekoga ko ima puna kolica pa bih ga cekao 20 minuta na kasi.
dobijem zadnjih 5 svjezih kifli u pekari a da sam dosao 5 minuta kasnije morao bih cekati sljedecu turu ili uzeti perece koje ne volim
hoces dalje????
sta te jednostavno briga sta ko radi sa svojim vremenom. ti koristi svoje vrijeme da sebe zadovoljis kako god hoces i smatras da treba, ali ne vidim svrhu koristenja istog da mene ili bilo koga unesrecis. to je ba teret strasan.
Ovim ne upirem prstom konkretno u tebe nego u bilo koga sa rezonom "gdje ba zuris". Briga te, zurim.
Kako ne shvatas da je upravo tvoj stav 'world is mine' jer trazis da ti se neko sklanja kad vozi malo sporije od tebe. Hoces da tolerisu tebe i tvoju voznju, a ti ne tolerises nikoga. Trazis da neko vozi brze i nesigurnije da bi ti ustedio koji minut.
Ovdje ne pricamo o nekome ko vozi 30 na sat, nego ko vozi u granicama ogranicenja. To je tih jebenih 8%.
Sto neko napisa, uvijek ima 'zeca' kad vozi i ja to uvijek radim. Vi sad hocete da se taj moj zec vazda mora skloniti iako vozi sasvim normalno jer idem ja iza njega 10 km?
-
zdruzdjo
#25242 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Vozim bolesnu komsinicu u hitnu pomoc jer im treba sat da dodju na bilo koju lokaciju u gradu. A ja cu je strpati u auto I biti na pola puta dok oni samo prime poziv, evidentiraju ga, I posalju ekipu.
Eto.
-
tempuser
#25243 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
r_faruk wrote: ↑26/12/2019 17:35Sto je najgore, u zakonu pise da ne smiju!veliki_ah wrote: ↑26/12/2019 17:08 5 km/h na 60 kilometara daje ustedu od 5 minuta
Pa drug parkiraj se sa strane i sjedi sat vremena ako hoces, niko ti ne brani. Pricamo o situacijama u kojima vas boli qrac jer nigdje ne pise da ne mozete raditi to sto radite. Napravio si kolonu, skloni se u stranu, et.
-
veliki_ah
#25244 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
-
tempuser
-
zdruzdjo
#25246 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
veliki_ah wrote: ↑26/12/2019 17:52
Kad si toliki gospodin onda angazuj vozaca pa sve mozes iz auta raditi. Mene je 20 godina za volanom naucilo da mozda tih 5 minuta bude znacilo da si taman stigao na vruce kifle, mozda taman stignes kad placa zena sa punim kolicima umjesto da stojis iza nje i nerviras se, da taman stignes na zeleno bez usporavanja, umjesto da moras stati, da taman stignemls na parking mjesto kad neko izlazi. Naucilo me da ne mogu upravljati tim stvarima.
Kako ne shvatas da je upravo tvoj stav 'world is mine' jer trazis da ti se neko sklanja kad vozi malo sporije od tebe. Hoces da tolerisu tebe i tvoju voznju, a ti ne tolerises nikoga. Trazis da neko vozi brze i nesigurnije da bi ti ustedio koji minut.
Ovdje ne pricamo o nekome ko vozi 30 na sat, nego ko vozi u granicama ogranicenja. To je tih jebenih 8%.
Sto neko napisa, uvijek ima 'zeca' kad vozi i ja to uvijek radim. Vi sad hocete da se taj moj zec vazda mora skloniti iako vozi sasvim normalno jer idem ja iza njega 10 km?
Burazeru, namjerno sam karikirao ove primjere da bih ti priblizio to da tebe(ili bilo koga) apsolutno ne treba biti briga kako ce neko trositi svojih 5 minuta.
Ti(ili bilo ko) mene u svom autu apsolutno ne interesujes. Dok god mi ne predstavljas smetnju apsolutno te ne primjecujem kao jedinku. ni najmanje te necu nicim ugroziti.
Ali zar je toliko tesko skontati to da USPORAVAS SAOBRACAJ ako imas 10 auta iza tebe na dionici puta gdje je ogranicenje 70 a ti vozis 55-60. Znaci nije do tih 10 nego je do tebe.
Sto se tice primjera koje sam naveo a I ti. ja volim imati tih 5 minuta "u dzepu" pa kako god ih potrosio na lokaciji gdje idem, prije nego da ih nemam(pogotovo zbog nekog "guslaca").
A da li neko vozi 30 ili 55 vrlo se lako u raspravi ta brzina pretvori u rastegljiv termin. ovo je tema koja se razglaba dugo I bilo je uvijek likova koji su potencirali "vozim 30 I sta te briga, vozim unutar ogranicenja I to je po zakonu"
Last edited by zdruzdjo on 26/12/2019 18:08, edited 1 time in total.
-
avijon
#25247 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
https://www.facebook.com/19537769092280 ... 328316535/
Imao je, mogao je sporije vozit u naselju... nju u zatvor dozivotno a nama jos jedna skola da naucimo, sto sporije vozimo, prije kuci dodjemo a i izbjegnemo niz drugih okolnosti koje upucuju na saobracajne nesrece...

Imao je, mogao je sporije vozit u naselju... nju u zatvor dozivotno a nama jos jedna skola da naucimo, sto sporije vozimo, prije kuci dodjemo a i izbjegnemo niz drugih okolnosti koje upucuju na saobracajne nesrece...
-
tempuser
#25248 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ako govorimo o brzinama unutar ogranicenja apsoluto jeste na mojoj strani! Imas dva clana koja to definisu, oba citirana na zadnjih par strana, a mi mozemo razgovarati samo o tome da li dovoljno dobro poznajes zakon (ne bih te mogao razumjeti da diskutujes o necemu sto ne znas) i da li ga postujes!veliki_ah wrote: ↑26/12/2019 18:02Zakon nije na tvojoj strani. Ako to ponovis 100 puta ne mora biti istina.
Zakon je na strani normalnih vozaca, a ne kabadahija.
I opet, koliko god da 5 min nista ne znaci i koliko god mi ne upravljamo univerzumom ti i dalje nemas pravo da raspolazes mojim vremenom.
To sto ti i tebi slicing radite je isto kao drzati vrata of lifta 5 min otvorena!
Last edited by tempuser on 26/12/2019 18:14, edited 1 time in total.
-
Naslovnica
#25249 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Džaba pričate 'ja pa ja' tipovima.
Još ispadaš kabadahija kada voziš po ograničenju, + max 10 km/h.
Još ispadaš kabadahija kada voziš po ograničenju, + max 10 km/h.
-
veliki_ah
#25250 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
@zdruzdjo poenta je da neko ko vozi 30 tamo gdje je ogranicenje 60 USPORAVA saobracaj i treba da se skloni svakih nekoliko km, ako ide na dalji put.
Ako neko vozi 55 tamo gdje je ogranicenje 60 on NE USPORAVA saobracaj nego vozi brzinom koja je prerdvidjena za taj put. Drugi je par rukava sto se to tebi ili nekome ne svidja, ali i ti treba da postujes pravila iako te briga i za koga u voznji. Npr, da ista znas o voznji znao bi da treba obracati paznju na druge ucesnike u saobracaju.
@tempuser brzina unutar ogranicenja je ona o kojoj pricam. Razlika je sto ti mislis da ako je ogranicenje 60 svi moraju voziti 70, jer trenutni radari tolerisu 10 %.
Ako neko vozi 55 tamo gdje je ogranicenje 60 on NE USPORAVA saobracaj nego vozi brzinom koja je prerdvidjena za taj put. Drugi je par rukava sto se to tebi ili nekome ne svidja, ali i ti treba da postujes pravila iako te briga i za koga u voznji. Npr, da ista znas o voznji znao bi da treba obracati paznju na druge ucesnike u saobracaju.
@tempuser brzina unutar ogranicenja je ona o kojoj pricam. Razlika je sto ti mislis da ako je ogranicenje 60 svi moraju voziti 70, jer trenutni radari tolerisu 10 %.