Kada dijete u igri, ne pazeći, iskoći ispred automobila, razlika u brzini kretanja između 30 km/ i 50 km/h je razlika između života i smrti.escobar__ wrote: ↑26/12/2019 14:00 Meni je također ograničenje brzine 30 km/h retardirana pojava na magistralnoj cesti. To mi je možda imalo nekog smisla kad se vozio "Stojadin" pa je bilo potrebno 200 metara da zaustaviš vozilo ali u današnjem vaktu kad su vozila opremljena mnogim sistemima upravljanja i kočenja vožnja 30 km/h je besmislena.
50 km/h je sasvim ok ograničenje brzine za kroz naselje.
No valja uredit i to šta je naselje, a šta pripizdina u koju su stavili tablu naselje...
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Seawolf
#25201 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
-
tempuser
- seoBIH
#25203 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ni meni nije jasan mentalni sklop koji moze izjaviti da je 55km/h ometanje saobracaja gdje je ograničenje 60km/h, uz tvrdnju da bi te trebao propustiti i promijeniti traku.
-
alipasijaner
#25204 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
https://ec.europa.eu/transport/road_saf ... olicies_en
The general speed limit for motorways in EU Member States is mostly 120 or 130 km/h. Germany does not have a general speed limit for motorways, but a recommended speed of 130 km/h. The general speed limit for rural roads in EU Member States is mostly 80 or 90 km/h and for urban roads 50 km/h.
In most countries speed limits that differ from these general limits are applied. Widespread and well known are the 30 km/h zones in residential areas.
The general speed limit for motorways in EU Member States is mostly 120 or 130 km/h. Germany does not have a general speed limit for motorways, but a recommended speed of 130 km/h. The general speed limit for rural roads in EU Member States is mostly 80 or 90 km/h and for urban roads 50 km/h.
In most countries speed limits that differ from these general limits are applied. Widespread and well known are the 30 km/h zones in residential areas.
- DoradO
- drug_profi
#25206 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
U uredjenijim zemljama se ogranicenje smatra i preporucivom brzinom. Pa tako ako ides 55 tamo gdje je 60, sasvim sigurno ces kroz kratko vrijeme stvoriti kolonu. Ako smatras da imas pravo da raspolazes tudjim vremenom, ti se nemoj skloniti, ali ces dobiti sto si zasluzio. Psovke i sirene.
Ako imas vaspitanja i obraza shvatices da ometas druge, pa ces ili ubrzati ili se skloniti.
Ako imas vaspitanja i obraza shvatices da ometas druge, pa ces ili ubrzati ili se skloniti.
-
tempuser
#25207 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Obrati paznju na boldiran dio, a posebno na podcrtano i citaj koliko god puta je potrebno dok ne shvatis da pise i da to nije mentalni sklop nego zakon!
Član 39
(1) Vozač je dužan da se kreće vozilom desnom stranom kolovoza u smjeru kretanja.
(2) Vozač je dužan da drži vozilo u kretanju što bliže desnoj ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uslove saobraćaja i stanje i osobine puta, ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju i sebe ne izlaže opasnosti.
(3) Izuzetno od odredbe stava (2) ovog člana, na putu u naselju s kolovozom na kojem za saobraćaj vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobraćajne trake za kretanje vozila, vozač može da koristi i saobraćajnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu kolovoza ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja.
- seoBIH
#25208 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne mogu da vjerujem da o 8% ispod ograničenja pričamo i smatramo nenormalnim, dok 10% iznad ograničenja smatramo sasvim urednim pa čak i preporučljivim

Što se tiče mene, obiđem spore, strpim se, ili opsujem i nastavim dalje. No, ne pada mi na pamet da živim u zabludi da smatram da mora da se skloni jer vozi 8% ispod maksimalnog ograničenja
Može, ne mora. Da li je ometanje, nećeš odlučiti ti.vozač može
Što se tiče mene, obiđem spore, strpim se, ili opsujem i nastavim dalje. No, ne pada mi na pamet da živim u zabludi da smatram da mora da se skloni jer vozi 8% ispod maksimalnog ograničenja
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#25209 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ako znak kaže 60, maksimalno ograničenje nije 60 nego 70, jer u slučaju radara, isti slika na 71. Tako da ti priča o 8% ne pije vode.seoBIH wrote: ↑26/12/2019 14:45 Ne mogu da vjerujem da o 8% ispod ograničenja pričamo i smatramo nenormalnim, dok 10% iznad ograničenja smatramo sasvim urednim pa čak i preporučljivim![]()
![]()
![]()
Može, ne mora. Da li je ometanje, nećeš odlučiti ti.vozač može
Što se tiče mene, obiđem spore, strpim se, ili opsujem i nastavim dalje. No, ne pada mi na pamet da živim u zabludi da smatram da mora da se skloni jer vozi 8% ispod maksimalnog ograničenja![]()
-
tempuser
- seoBIH
#25211 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ako znak kaže STOP, to znači da se ne moraš zaustaviti ako nema vozila?
Cuj ne pije vode. Pa neka stave onda znak na 70km/h kao u normalnim zemljama u koje kada odete svi vozite ovih 8% ispod, što je sigurno sigurno je. Voziš li u Srbiji iznad ograničenja?
-
veliki_ah
#25212 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Da mi je samo da dođete iza mene negdje na putu, a ja da vozim 56-57, a ograničenje 60 i da mi nešto krenete blicat il tersat.
Isto što mi je neku noć debil blicao u nedžarićima iako sam išao 60, pa je stigao na svako crveno.
Isto što mi je neku noć debil blicao u nedžarićima iako sam išao 60, pa je stigao na svako crveno.
- liaar
#25213 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Je l' ti uopće znaš zašto postoji ta tolerancija brzine ?
Ako ne znaš da ne nastavljam priču sa tobom.
-
tempuser
#25214 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Dzaba trosis tastaturu, to je ona tvrgodlava i samoziva koja nece ili glupa vrsta koja ne moze da skonta da mene koji vozim 60 kmh u srednjoj ili lijevohj traci on sa 55 kmh on ometa i da je po zakonu duzan da se pomjeri, da procenti nemaju nikakvu ulogu. Ovakvi su jedan od uzroka guzvi.
-
tempuser
#25215 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Sta ces uraditi, preobraziti se iz forumskog mangupa u drumskog ratnika????
Ako vozis cestom sa 2 i vise traka sta je svrha ovog stavka?
(3) Izuzetno od odredbe stava (2) ovog člana, na putu u naselju s kolovozom na kojem za saobraćaj vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobraćajne trake za kretanje vozila, vozač može da koristi i saobraćajnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu kolovoza ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja.
Last edited by tempuser on 26/12/2019 14:57, edited 1 time in total.
- seoBIH
#25216 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zašto je to relevantno za ovu diskusiju? Kada vam je predočeno da 8% nije usporavanje saobraćaja i kada ste sučeni sa licemjerjem gdje je sasvim uredu voziti 10% iznad ograničenja spominjete neku toleranciju. Gdje je ta tolerancija za "sporiju" voznju?
Nazalost toleranciju imate samo kada vama odgovara.
To da te usporavam sa 55km/h na ograničenju od 60km/h možeš samo tipkati ovdje na forumu. Možeš me prijavit i policiji
To da te usporavam sa 55km/h na ograničenju od 60km/h možeš samo tipkati ovdje na forumu. Možeš me prijavit i policiji
-
tempuser
#25217 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kakve veze procenti imaju sa zakonom?seoBIH wrote: ↑26/12/2019 14:57 Zašto je to relevantno za ovu diskusiju? Kada vam je predočeno da 8% nije usporavanje saobraćaja i kada ste sučeni sa licemjerjem gdje je sasvim u redu voziti 10% iznad ograničenja spominjete neku toleranciju. Gdje je ta tolerancija za "sporuju" voznju?
Pise li igdje u zakonu iznad koliko % nije ometanje?
Brzi - sporiji unutar ugranicenja, nema razlike koliko, tu sva filozofija pocinje i zavrsava, osim ako neced da napravis budalu od sebe kao onomad respo!
Nema svrhe prijavljivati te policiji jer je ona onavka kakav si tu vozac, qurac od ovce.
- escobar__
#25218 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Smatraš li da je normalno da se ne skloniš sa ceste ako voziš 55 km/h pri ograničenju 60 km/h, a iza sebe vidiš kolonu automobila? Evo na stranu propisi prema kojima očigledno usporavaš saobraćaj, onako s ljudske strane te pitam?seoBIH wrote: ↑26/12/2019 14:57 Zašto je to relevantno za ovu diskusiju? Kada vam je predočeno da 8% nije usporavanje saobraćaja i kada ste sučeni sa licemjerjem gdje je sasvim uredu voziti 10% iznad ograničenja spominjete neku toleranciju. Gdje je ta tolerancija za "sporiju" voznju?
To da te usporavam sa 55km/h na ograničenju od 60km/h možeš samo tipkati ovdje na forumu. Možeš me prijavit i policiji![]()
-
tempuser
#25219 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma jok, nema dovoljno %!escobar__ wrote: ↑26/12/2019 15:04Smatraš li da je normalno da se ne skloniš sa ceste ako voziš 55 km/h pri ograničenju 60 km/h, a iza sebe vidiš kolonu automobila? Evo na stranu propisi prema kojima očigledno usporavaš saobraćaj, onako s ljudske strane te pitam?seoBIH wrote: ↑26/12/2019 14:57 Zašto je to relevantno za ovu diskusiju? Kada vam je predočeno da 8% nije usporavanje saobraćaja i kada ste sučeni sa licemjerjem gdje je sasvim uredu voziti 10% iznad ograničenja spominjete neku toleranciju. Gdje je ta tolerancija za "sporiju" voznju?
To da te usporavam sa 55km/h na ograničenju od 60km/h možeš samo tipkati ovdje na forumu. Možeš me prijavit i policiji![]()
- drug_profi
#25220 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Vozis 55. Pitanje je moze li se voziti brze? Odgovor - moze. Vozi brze ili se skloni. Jel to veliki logicki problem?
- seoBIH
#25221 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Takav riječnik možeš koristi sa ukućanima, očigledno da si navikao na to
Što se mene tiče, piši normalno, ili nemoj nikako komentarisati moje odgovore. Jednostavno, zar ne?
Što se tiče tolerancije, itekako je bitno. Ako je za vas normalno i sasvim prihvatljivo da postoji gornja tolerancija, onda je sasvim ok da postoji donja tolerancija. Treba imati MALO razumijevanja za ostale učesnike u saobraćaju, nisu svi profesionalni vozači, niti su svi istih sposobnosti. Voziti 10% ispod ograničenja, a da nisu u pitanju mobilni uređaji, ili ostala sredstva odvraćanja pažnje bi trebalo razumjeti.
Ako nisi sposoban takve zaobići ili nositi se s tim, imaš Gras.
Što se tiče tolerancije, itekako je bitno. Ako je za vas normalno i sasvim prihvatljivo da postoji gornja tolerancija, onda je sasvim ok da postoji donja tolerancija. Treba imati MALO razumijevanja za ostale učesnike u saobraćaju, nisu svi profesionalni vozači, niti su svi istih sposobnosti. Voziti 10% ispod ograničenja, a da nisu u pitanju mobilni uređaji, ili ostala sredstva odvraćanja pažnje bi trebalo razumjeti.
Ako nisi sposoban takve zaobići ili nositi se s tim, imaš Gras.
Skoro nikada nisam "prvi", jer imam "zeca" ispred sebe, što zbog onih koji pretiču iz suprotnog smijera, tako i zbog radara. Što se mene tiče, sa svojih 15 godina vozačkog iskustva mogu procijeniti kada trebam ubrzati, usporiti, ili bilo koju drugu radnju napraviti kako bi ostalima omogućio ono što žele. Isto tako koliko god me nerviralo, znam da ima onih koji to nisu u stanju, jednostavno nemaju taj osjecaj. Ipak, nikada nisam tersao ako neko vozi 5km/h ispod ograničenja, kao što ne tersam kada neko vozi 10km/h iznad ograničenja.Smatraš li da je normalno da se ne skloniš sa ceste ako voziš 55 km/h pri ograničenju 60 km/h, a iza sebe vidiš kolonu automobila? Evo na stranu propisi prema kojima očigledno usporavaš saobraćaj, onako s ljudske strane te pitam?
- liaar
- Travnički Noćni Šetač
#25223 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Upravo se vratio iz Zenice...Odmah na Lašvi stižem kolonu od 6 vozila ja sedmi... naprijed crveni golf dvojka, kasnije ću vidjeti da ga vozi lik koji izgleda apsolutno iznenađeno što drži volan i pokreće se sa mjesta... brzina kolone varira od 35 do 45 km/h... golfu ne pada na pamet nigdje da se skloni... iza mene se nastavlja formirati kolona... poznata situacija naravno...
No tu se javljaju oni vozači koje sam već nekada spominjao, i koji su meni gori nego što je ovaj iznenađeni golfista... naime svih pet auta između golfa i mene voze na razmaku od metra ili manjem... na prvoj isprekidanoj liniji očekujem da neko pretiče... ništa ... na drugoj pokušavam krenuti ali nema mjesta da se ubacim a 6 vozila u komadu u koloni niti smijem po zakonu preteći niti imam prostora za svih šest u komadu...
Do ulaza u Vitez uspio sam po jednog ili po dvojicu preći na onim malim dijelovima isprekidane linije, a na pravcu prema Fisu konačno i golfa... No ono što me je ljutilo je što sam se morao doslovno gurati između vozila kod vraćanja u svoju traku, iako se na pravcima malo kolona rastegne i kao malo poveća razmak između vozila ali četvorica od petorice su pokušali da ubrzaju da ne bi slučajno došao ispred njih...
...
Znači ljudi koji voze niže od ograničenja 10 i više km/h jesu defintivno problem i to sam se davno složio...
Bez obzira na sve nisam radi toga preticao na punoj i nikada ne bi opravdao svoju namjernu grešku tuđom greškom...
...
Ali ljudi koji se voze u koloni iza sporog vozila i ne drže nikakav a kamoli propisan razmak te tako blokiraju ljudima iza sigurno preticanje nisu nevješti, niti preplašeni već klasični kreteni mnogo gori od ovih preplašenih... takav je spreman da te ostavi u lijevoj traci, i uopšte mu ne pada na pamet da se odmakne na propisano rastojanje, da umanji brzinu ( on je još malo povećava da pribije svoj branik uz onaj od vozila ispred) ili se pomjeri desno...
No tu se javljaju oni vozači koje sam već nekada spominjao, i koji su meni gori nego što je ovaj iznenađeni golfista... naime svih pet auta između golfa i mene voze na razmaku od metra ili manjem... na prvoj isprekidanoj liniji očekujem da neko pretiče... ništa ... na drugoj pokušavam krenuti ali nema mjesta da se ubacim a 6 vozila u komadu u koloni niti smijem po zakonu preteći niti imam prostora za svih šest u komadu...
Do ulaza u Vitez uspio sam po jednog ili po dvojicu preći na onim malim dijelovima isprekidane linije, a na pravcu prema Fisu konačno i golfa... No ono što me je ljutilo je što sam se morao doslovno gurati između vozila kod vraćanja u svoju traku, iako se na pravcima malo kolona rastegne i kao malo poveća razmak između vozila ali četvorica od petorice su pokušali da ubrzaju da ne bi slučajno došao ispred njih...
...
Znači ljudi koji voze niže od ograničenja 10 i više km/h jesu defintivno problem i to sam se davno složio...
Bez obzira na sve nisam radi toga preticao na punoj i nikada ne bi opravdao svoju namjernu grešku tuđom greškom...
...
Ali ljudi koji se voze u koloni iza sporog vozila i ne drže nikakav a kamoli propisan razmak te tako blokiraju ljudima iza sigurno preticanje nisu nevješti, niti preplašeni već klasični kreteni mnogo gori od ovih preplašenih... takav je spreman da te ostavi u lijevoj traci, i uopšte mu ne pada na pamet da se odmakne na propisano rastojanje, da umanji brzinu ( on je još malo povećava da pribije svoj branik uz onaj od vozila ispred) ili se pomjeri desno...
- seoBIH
#25224 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Rekoh ti da imam toleranciju i sve dok mene ne ugrožava, imam kočnicu, imam gas, a ponekad i žmigavac.
Da ti odgovorim direktno, kako mi ne smeta 10% ispod ograničenja ako je opravdano, tako mi ne smeta ni 10% iznad ograničenja.
Da dodam još i to da ne pratim slijepo sva pravila, pa čak se i dese neke greške, ali to opet ne znači da svi moraju svoju vožnju prilagoditi meni. Prilagodim se svakoj situaciji, a ako nemam živaca, koristim JGS.
- liaar
#25225 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kratko i jasno, osoba koja vozi 10km/h brže od tebe a pritome je ispred tebe, tebi ne može smetati jer će ti ubrzo nestati iz vidokruga. Osoba koja vozi 55km/h gdje zakon dozvoljava vožnju do 70km/h, tebi može smetati jer ne razvija brzinu dozvoljene i preporučene brzine bez ikakvog osnovanog razloga (kiša, snijeg, grad i ostale vremenske nepogode zbog kojih se sporije vozi), nebitno je li to 35 ili 55km/h.
Ti ako i dalje misliš da je to OK, drži se češće JGS a vozi samo kad je špica, tad je svejedno koliko ko vozi.
Ti ako i dalje misliš da je to OK, drži se češće JGS a vozi samo kad je špica, tad je svejedno koliko ko vozi.