Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
vatrogasac

#1826 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

Dozer wrote: 25/12/2019 22:45 Medjutim, postoje ozbiljne indicije (ali ne i cvrsti dokazi)
Dozer wrote: 25/12/2019 22:45 Kako je tamo dospio sa 12 godina, ostaje enigma
Dozer wrote: 25/12/2019 22:45 medju kojima je cak bila i Marija Magdalena, prethodno poznata kao prostitutka
A jesi li možda čuo da je danas u cijelom svijetu obilježeno njegovo rođenje? A ovo, kakve kontemplacije, takva konkluzija.
Dozer wrote: 25/12/2019 22:45 A sve ovo zajedno potvrdjuje samo jednu stvar - da su religije najobicnija ljudska izmisljotina.
Bloo
Globalna šefica

#1827 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

Marija Magdalena, Artist formerly known as Prostitute... :|
Dozer

#1828 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

vatrogasac wrote: 25/12/2019 23:10 A jesi li možda čuo da je danas u cijelom svijetu obilježeno njegovo rođenje? A ovo, kakve kontemplacije, takva konkluzija.
Sto ne mijenja nista veano za istoriju nastanka hriscanstva.

Usput, sretan Bozic svima koji slave.
MarlboroGold

#1829 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MarlboroGold »

Je li licemjerno da mi teški ćafiri vjernicima čestitamo vjerske praznike? Ima li vas kojima ovo smeta?
Baš me interesuje. Dakle, ovo se odnosi samo ćafire koji vama čestitaju, a ne na pripadnike druge vjere.
Last edited by MarlboroGold on 26/12/2019 13:17, edited 3 times in total.
exampLe.

#1830 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

MarlboroGold wrote: 26/12/2019 12:24 Je li licemjerno da mi teški ćafiri vjernicima čestitamo vjerske praznike? Ima li vas kojima ovo smeta?
Baš me interesuje. Dakle, ovo se odnosi samo na ćafire.
Pa ja to gledam kao odraz lijepog odgoja i kulture, ne vidim razlog zasto im ne bi cestitali. :)
MarlboroGold

#1831 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MarlboroGold »

exampLe. wrote: 26/12/2019 13:11
MarlboroGold wrote: 26/12/2019 12:24 Je li licemjerno da mi teški ćafiri vjernicima čestitamo vjerske praznike? Ima li vas kojima ovo smeta?
Pa ja to gledam kao odraz lijepog odgoja i kulture, ne vidim razlog zasto im ne bi cestitali. :)
Da. Međutim ja sam tu ciljao više na to kako oni gledaju na čestitke koje mi uputimo i kad su iskrene.
belfy

#1832 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by belfy »

vidim svi se zale na one stare videe, pa da podijelim jedan koji nije cesto koristen:

https://img-9gag-fun.9cache.com/photo/a ... 0svav1.mp4
vatrogasac

#1833 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

Baš me interesuje. Dakle, ovo se odnosi samo ćafire koji vama čestitaju, a ne na pripadnike druge vjere.
Ako koristiš svaku priliku da ismiješ vjeru i onoga ko je praktikuje, kako može ta čestitka biti čin dobre volje?

Čestitao ili ne čestitao meni nekako dođe na isto. Kao kada uđeš u neku kancelariju i kurtoazno kažeš dobar dan, a da nisi ni sekunde imao u glavi da tim ljudima stvarno želiš dobar dan.
MarlboroGold

#1834 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MarlboroGold »

vatrogasac wrote: 26/12/2019 20:08
Ako koristiš svaku priliku da ismiješ vjeru i onoga ko je praktikuje, kako može ta čestitka biti čin dobre volje?

Čestitao ili ne čestitao meni nekako dođe na isto. Kao kada uđeš u neku kancelariju i kurtoazno kažeš dobar dan, a da nisi ni sekunde imao u glavi da tim ljudima stvarno želiš dobar dan.
Ako je neko ateista ne mora značiti da ismijava. I nas ima svakakvih. I kad ismijavaju to obično rade da odgovore na nametanje, ali se često pretjeruje.
Dozer

#1835 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

vatrogasac wrote: 26/12/2019 20:08 Ako koristiš svaku priliku da ismiješ vjeru i onoga ko je praktikuje, kako može ta čestitka biti čin dobre volje?

Ja uopste i nikada ne napadam vjernike. Morate nauciti praviti distinkciju. Kada pricam o ovome, pricam o religijama kao fenomenu, ne o bilo cijim licnim opredjeljenjima i izborima po tom pitanju. Pokusaj naci samo jedan moj post u kojem nekome kazem da je ovakav ili onakav jer vjeruje. Sve sto mogu reci jeste da je neko naivan i ne moze ili ne zeli da sagleda siru sliku i cinjenice.
A licne izbore, svacije, postujem. I ako cestitam nekome vjerski praznik, to cestitam jer tako mislim i zelim, ne radi nekakve kurtoazije.
Last edited by Dozer on 27/12/2019 11:54, edited 1 time in total.
vatrogasac

#1836 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

Dozer wrote: 26/12/2019 21:31 Sve sto mogu reci jeste da je neko naivan i ne moze ili ne zeli da sagleda siru sliku i cinjenice.
I ovako blago formulisano je dovoljno za gore rečeno jer gdje počinje, a gdje završava stvarno poštovanje sagovornika takve vrste i na forumu i poznanika u real life. Da se ne ponavljam, čestitka od strane ateiste je na kurtoaznom nivou i kao takva nezanimljiva što ne znači da na nju neću ljubazno i kurtoazno odgovoriti sa hvala. :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#1837 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

belfy wrote: 26/12/2019 19:51 vidim svi se zale na one stare videe, pa da podijelim jedan koji nije cesto koristen:

https://img-9gag-fun.9cache.com/photo/a ... 0svav1.mp4
:twisted:
arzuhal

#1838 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by arzuhal »

MarlboroGold wrote: 26/12/2019 13:13
Da. Međutim ja sam tu ciljao više na to kako oni gledaju na čestitke koje mi uputimo i kad su iskrene.
Niko od nas ne može zaviriti u tuđe rce da vidi koliko je ko iskren u čemu. Jedino možemo donijeti sud na osnovu onoga do tada ispoljenom. Pa ako neko inače s elementarnim poštovanjem raspravlja, njegovu čestitiku ću rado prihvatiti kao iskrenu i dobronamjernu, kao prijateljski gest.
Ako se nek zajebava cijelo vrijeme s vjernicima ili vjerom, a onda čestita neki vjerski blagdan, meni ne znači ništa, ne vidim to kao gest prijateljstva nego izraz konformizma, pristajanje na "takav je red da sad čestitam", a to mi ne znači ništa...
MarlboroGold

#1839 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MarlboroGold »

arzuhal wrote: 27/12/2019 09:50
MarlboroGold wrote: 26/12/2019 13:13
Niko od nas ne može zaviriti u tuđe rce da vidi koliko je ko iskren u čemu. Jedino možemo donijeti sud na osnovu onoga do tada ispoljenom. Pa ako neko inače s elementarnim poštovanjem raspravlja, njegovu čestitiku ću rado prihvatiti kao iskrenu i dobronamjernu, kao prijateljski gest.
Ako se nek zajebava cijelo vrijeme s vjernicima ili vjerom, a onda čestita neki vjerski blagdan, meni ne znači ništa, ne vidim to kao gest prijateljstva nego izraz konformizma, pristajanje na "takav je red da sad čestitam", a to mi ne znači ništa...
Ok hvala.
Dozer

#1840 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

vatrogasac wrote: 27/12/2019 01:29 I ovako blago formulisano je dovoljno za gore rečeno jer gdje počinje, a gdje završava stvarno poštovanje sagovornika takve vrste i na forumu i poznanika u real life. Da se ne ponavljam, čestitka od strane ateiste je na kurtoaznom nivou i kao takva nezanimljiva što ne znači da na nju neću ljubazno i kurtoazno odgovoriti sa hvala. :mrgreen:
Nije problem. A, moze li pitanje...? Kada s nekim pricas o necemu, ne o religiji, nego o bilo cemu drugom, i kada si duboko ubijedjen da taj neko prica stvari koje se bas i ne slazu ni s logikom, a ni tvojim zivotnim iskustvima i mnogim opstepoznatim cinjenicama vezanim za to, sta bi mu rekao?
Da li bi mu argumentovano pokusao objasniti da je u zabludi i da to sto misli bas i nije tacno, pri tome ipak postujuci to njegovo misljenje jer je njegovo i na njega ima pravo?
vatrogasac

#1841 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

Dozer wrote: 27/12/2019 11:52
vatrogasac wrote: 27/12/2019 01:29 I ovako blago formulisano je dovoljno za gore rečeno jer gdje počinje, a gdje završava stvarno poštovanje sagovornika takve vrste i na forumu i poznanika u real life. Da se ne ponavljam, čestitka od strane ateiste je na kurtoaznom nivou i kao takva nezanimljiva što ne znači da na nju neću ljubazno i kurtoazno odgovoriti sa hvala. :mrgreen:
Nije problem. A, moze li pitanje...? Kada s nekim pricas o necemu, ne o religiji, nego o bilo cemu drugom, i kada si duboko ubijedjen da taj neko prica stvari koje se bas i ne slazu ni s logikom, a ni tvojim zivotnim iskustvima i mnogim opstepoznatim cinjenicama vezanim za to, sta bi mu rekao?
Da li bi mu argumentovano pokusao objasniti da je u zabludi i da to sto misli bas i nije tacno, pri tome ipak postujuci to njegovo misljenje jer je njegovo i na njega ima pravo?
Ja sam ubijeđen da ti nisi u pravu sa svojim teorijama na ovoj temi, ali neću da te ubjeđujem kako nisi nego samo reagujem povremeno (nekada sam više pa vidio da je gubljenje vremena) na neke od čudnih atributa koje lijepiš ti i tvoji istomišljenici vjernicima što direktno što indirektno. Znam da neću ni to promijeniti jer ćeš sutra napisati neku drugu nebulozu.
cendlerbing

#1842 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by cendlerbing »

Ja i svoje praznike čestitam iz kurtoazije a ne jer mi plaho znače, pa tako i ove drugih vjera.
Ne vidim u time ništa loše, čestitkom iskazujem poštovanje osobi kojoj čestitam i mislim da je to ok razlog za čestitati.

Slave li ateisti Novu Godinu? :mrgreen:
Dozer

#1843 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

vatrogasac wrote: 27/12/2019 14:57 Ja sam ubijeđen da ti nisi u pravu sa svojim teorijama na ovoj temi, ali neću da te ubjeđujem kako nisi nego samo reagujem povremeno (nekada sam više pa vidio da je gubljenje vremena) na neke od čudnih atributa koje lijepiš ti i tvoji istomišljenici vjernicima što direktno što indirektno. Znam da neću ni to promijeniti jer ćeš sutra napisati neku drugu nebulozu.
Ubjedjenje je jedno, i nije nista drugacije od vjerovanja, dok su cinjenicni argumenti nesto skroz drugo. Al' ok. Svako svoje. Sto se epiteta tice, oni su, nazalost, neizbjezni kada se komunicira s nekim ala Smrle. Ali, ako obratis paznju, ja uvijek uzvracam na to istom mjerom, nikada prvi ne "lijepim" nista.

Btw, nadam se da shvatas da mi nisi odgovorio na pitanje... Jer, ja nisam ni pitao za ubjedjivanje, nego za argumentovano diskutovanje na bazi provjerljivih cinjenica.
Mislim da je prilicno zalosno ako se argumentacija i cinjenice podvode pod ubjedjivanje.
Last edited by Dozer on 27/12/2019 20:49, edited 4 times in total.
MorningStar

#1844 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MorningStar »

vatrogasac wrote: 27/12/2019 14:57
Dozer wrote: 27/12/2019 11:52
Ja sam ubijeđen da ti nisi u pravu sa svojim teorijama na ovoj temi, ali neću da te ubjeđujem kako nisi nego samo reagujem povremeno (nekada sam više pa vidio da je gubljenje vremena) na neke od čudnih atributa koje lijepiš ti i tvoji istomišljenici vjernicima što direktno što indirektno. Znam da neću ni to promijeniti jer ćeš sutra napisati neku drugu nebulozu.
Interesantno jer naprimjer islam karakterise sve koji nisu muslimani (osim neke izuzetke) kao zalutale i nevjernike koji ne znaju i tako dalje uz zacin da karakterise cijeli jedan narod kao proklet od boga.
Dozer

#1845 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

cendlerbing wrote: 27/12/2019 16:24 Ja i svoje praznike čestitam iz kurtoazije a ne jer mi plaho znače, pa tako i ove drugih vjera.
Ne vidim u time ništa loše, čestitkom iskazujem poštovanje osobi kojoj čestitam i mislim da je to ok razlog za čestitati.

Slazem se s ovim. I meni su svi praznici zapravo - nista. Povod da se malo odmorim s porodicom, opustim, eventualno negdje da se malo sjedne, i to je to.
Novu godinu "slavim" u skladu s ovim gore, nista posebno.
MarlboroGold

#1846 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MarlboroGold »

cendlerbing wrote: 27/12/2019 16:24
Ja i svoje praznike čestitam iz kurtoazije a ne jer mi plaho znače, pa tako i ove drugih vjera.

Otkud ti ovdje? :kiss:
Mene je samo interesovalo na koji način to gledaju vjernici... eto Arzo je to ok objasnio.
Slavim NG iako mi ne znači nešto puno... ono noć više da se izađe s rajom u dobar provod i to je sve.
vatrogasac

#1847 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

Dozer wrote: 26/12/2019 21:31
vatrogasac wrote: 26/12/2019 20:08 Ako koristiš svaku priliku da ismiješ vjeru i onoga ko je praktikuje, kako može ta čestitka biti čin dobre volje?

Ja uopste i nikada ne napadam vjernike. Morate nauciti praviti distinkciju. Kada pricam o ovome, pricam o religijama kao fenomenu, ne o bilo cijim licnim opredjeljenjima i izborima po tom pitanju. Pokusaj naci samo jedan moj post u kojem nekome kazem da je ovakav ili onakav jer vjeruje. Sve sto mogu reci jeste da je neko naivan i ne moze ili ne zeli da sagleda siru sliku i cinjenice.
A licne izbore, svacije, postujem. I ako cestitam nekome vjerski praznik, to cestitam jer tako mislim i zelim, ne radi nekakve kurtoazije.
Kako uspiješ to dvoje razdvojiti? Šta je činjenica u priči?
cendlerbing

#1848 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by cendlerbing »

MarlboroGold wrote: 27/12/2019 20:50
cendlerbing wrote: 27/12/2019 16:24

Otkud ti ovdje? :kiss:
Mene je samo interesovalo na koji način to gledaju vjernici... eto Arzo je to ok objasnio.
Slavim NG iako mi ne znači nešto puno... ono noć više da se izađe s rajom u dobar provod i to je sve.
A evo malo navratila da vidim ima li bar ovdje kakvih iskrica da sijevaju :D
Ja bih voljela da ima u meni ushićenja kojeg je bilo dok sam odrastala: za Bajrame, za Novu Godinu, za ukrašavanjem jelke...al ništa.
Jedini i najbolji praznik mi je bio i ostao 1.maj, uvijek sam voljela piknike, okretanje ražnja, roštilj, odbojka na otvorenom sa rajom, sunce, smijeh, zafrkancije.
Dozer

#1849 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

vatrogasac wrote: 27/12/2019 21:27 Kako uspiješ to dvoje razdvojiti? Šta je činjenica u priči?
Cinjenice su ono sto je vec potvrdjeno da je tacno ili nije tacno po tom pitanju, a relevantni izvori su razne nauke, kao i istoricari.
Na taj nacin pravim distinkciju izmedju religija kao drustvenog fenomena, i individualnog vjernickog opredjeljenja i misljenja.

Evo 1 banalan primjer, a oko kojeg se X puta raspravljalo na ovim temama. Recimo, famozno "sudaranje razlicitih voda, koje se ne mijesaju." U knjizi je to predstavljeno kao cudo i dokaz bozije moci, a nauka je odavno dokazala da se te vode zapravo mijesaju.
Iz ovoga se izvlaci zakljucak da ono sto pise u knjizi nije tacno ni po jednom parametru, odnosno ni u onom fizickom (da se vode ne mijesaju), a ni u religijskom (da je to dokaz bozije moci). Najprostijom logikom se onda dolazi do zakljucka da je to u knjizi napisao covjek koji u to vrijeme nije ni mogao znati istinu, posto nije imao nacina da ispita stvarno stanje onoga sto vidi, ili sto mu je neko prepricao, a to je da se dvije vode razlicite boje sudaraju, ali i dalje zadrzavaju svoje boje na obe strane, iz cega su zakljucili da se one ne mijesaju.

Neprihvatanjem naucno potvrdjenih cinjenica i upornim vjerovanjem u ono sto pise u knjizi, takvoj osobi se samo moze reci da je naivna i zalisjepljena, te da ne zeli sagledati siru sliku i neke druge mogucnosti nastanka te price.

A ovakvih primjera je gomila, tj. krcate su ih sve 3 knjige.
Last edited by Dozer on 27/12/2019 22:10, edited 1 time in total.
vatrogasac

#1850 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

Dozer wrote: 27/12/2019 22:03 Cinjenice su ono sto je vec potvrdjeno da je tacno ili nije tacno po tom pitanju, a relevantni izvori su razne nauke, kao i istoricari.
Zar nauka ne mijenja svoje spoznaje? Historija tek pogotovo? Da li si kroz knjige čitao kako naučnik ispravlja naučnika i historičar historičara? Kakve spoznaje nam tek predstoje koje će promijeniti postojeće?
Post Reply