Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Travnički Noćni Šetač

#25051 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Travnički Noćni Šetač »

Preticanja preko pune linije, preticanja kroz raskrsnicu trakom za skretanje za vozila iz suprotnog pravca, pješaci koju unutar 50 metara od obilježenog pješačkog prelaza u noći i u krivini prelaze cestu neodlučno i sporo, prolazak kroz crveno svjetlo, vožnja kroz jednosmjernu ulicu u suprotnom smjeru, nastavak vožnje iz isključne trake pravo, kroz crveno svjetlo i skoro izazivanje udesa, uključenje putničkog vozila sa autobusnog stajališta bez gledanja unazad i skoro izazivanje udesa i jedan nejasni golf koji prođe raskrnicu na trepčuće zeleno svjetlo, zatim zakoči u sred raskrsnice , vrati se u rikverc, blokira pješački prelaz i opet čeka zeleno svjetlo...

semirsar

#25052 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by semirsar »

al' si ga prosvir'o na kraju :pisnuo: :pisnuo:
Travnički Noćni Šetač

#25053 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

semirsar wrote: 23/12/2019 00:00 al' si ga prosvir'o na kraju :pisnuo: :pisnuo:
To je gostujući video... nisam dobio zvuk ali sam imao potvrdu snimatelja da je svirano i rekonstruisao sam zvuk sirene prema pješakinji koja se okrenula...
Emir92

#25054 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Emir92 »

Travnički Noćni Šetač wrote: 23/12/2019 00:30
To je gostujući video... nisam dobio zvuk ali sam imao potvrdu snimatelja da je svirano i rekonstruisao sam zvuk sirene prema pješakinji koja se okrenula...
Ovo je uzelo sve vise maha, sa autobuske bez gledanja pred tebe, a u 95% slucajeva mu je nevidljivi mod. I samo tup pred tebe pa se ti snalazi sta i kako.
Laplace

#25055 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Emir92 wrote: 23/12/2019 09:16
Travnički Noćni Šetač wrote: 23/12/2019 00:30
Ovo je uzelo sve vise maha, sa autobuske bez gledanja pred tebe, a u 95% slucajeva mu je nevidljivi mod. I samo tup pred tebe pa se ti snalazi sta i kako.
Prije par godina u Vogošći se tako mojoj ženi jedan ubacio bez gledanja, nije imala kad ni reagovati. Srećom, auto prošao samo sa ogrebotinom i nije bilo povrijeđenih. samo se uključio sa stajališta i produžio, ni pogledao nije a kamoli da uključi lijevi (ili bilo koji) žmigavac.
tempuser

#25056 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

drug_profi wrote: 22/12/2019 18:40 Da napomenem, nema ni kazne kad je Euro izvjestaj. Kad je uvidjaj ide kazna, pa je recimo oduzimanje prvenstva koje uzrokuje nesrecu kazna 100-300 maraka i mjesec dozvola. Plus sve ostalo sto te sljeduje po troskovima osiguranja i opravke svog vozila.
Zar nije bolje prihvatiti krivicu, ispuniti izvjestaj i izbiti makar tih 200 maraka kazne koliko sud najcesce izrekne, te sacuvati vozacku mjesec dana?

Za ispravno izvjesce nuzno je dobro slikati situaciju gdje se vide i tablice i okolnosti (znakovi i sl), napraviti skicu udesa, i da se onaj ko priznaje krivicu potpise na dnu izvjestaja sa izjavom da prihvata odgovornost za udes.
Ako niste isgurni kako, nabavite broj telefona svog agenta osiguranja, ako vam se desi, da vas ispravno uputi. Ustedicete si pare i vrijeme.
Jesi li siguran da osig. drustva nemaju nikakvu obavezu/mogucnost prijavljivanja krivca policiji po zapisniku?
Jeste to slican princip dogovora vozaca na licu mjesta koji zakon poznaje i koje ne podrazumjeva kaznu, ali kod dogovora vozac sam isplacuje stetu pa za to sto tvrdis postoji bar jedan problem.
U slucaju da se utvrdi da je krivac pod uticajem alkohola njegovo osiguranje ce osteceniku isplatiti odstetu po AO, ali ce njega teretiti za svu isplacenu sumu. Kako ce to utvrditi da li je neko bio pjan na osnovu EU zapisnika? To ide direkt na teret osiguranja.
drug_profi

#25057 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Ne znam. Dobro si pitanje postavio. Trebalo bi i to provjeriti kod agenta.
vrbas1979

#25058 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vrbas1979 »

Travnički Noćni Šetač wrote: 22/12/2019 21:49 Preticanja preko pune linije, preticanja kroz raskrsnicu trakom za skretanje za vozila iz suprotnog pravca, pješaci koju unutar 50 metara od obilježenog pješačkog prelaza u noći i u krivini prelaze cestu neodlučno i sporo, prolazak kroz crveno svjetlo, vožnja kroz jednosmjernu ulicu u suprotnom smjeru, nastavak vožnje iz isključne trake pravo, kroz crveno svjetlo i skoro izazivanje udesa, uključenje putničkog vozila sa autobusnog stajališta bez gledanja unazad i skoro izazivanje udesa i jedan nejasni golf koji prođe raskrnicu na trepčuće zeleno svjetlo, zatim zakoči u sred raskrsnice , vrati se u rikverc, blokira pješački prelaz i opet čeka zeleno svjetlo...

Vjerovatno je ovo pitanje već bilo postavljano.
Zašto se ovakvi snimci ne mogu poslati policiji, tj. sudu i zašto se ne mogu koristiti u postpupku?
Travnički Noćni Šetač

#25059 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

vrbas1979 wrote: 23/12/2019 14:38 Vjerovatno je ovo pitanje već bilo postavljano.
Zašto se ovakvi snimci ne mogu poslati policiji, tj. sudu i zašto se ne mogu koristiti u postpupku?
Konkretno ovi snimci nisu za to namijenjeni, prvo zato što ja to ne želim da radim a i da želim ovi snimci su obrađeni i takvi ne mogu ići kao dokaz...
No imao sam jednu ličnu situaciju gdje sam po prekršajnom nalogu odmah po dolasku na sud predložio sudu da prihvati snimak i fotografije kao dokaz... Kako snimci nisu bili obrađivani i kako javni pravobranilac nije osporavao uvid u snimku i fotografiju, sud je prihvatio snimak i fotografije kao dokaz (odnosilo se samo na dokazivanje precizne lokacije mog vozila za vrijeme navodnog prekršaja) i oslobodio me odgovornosti...
U principu može se na sud predložiti kao dokaz bilo šta, a na sudu je da to prihvati ili ne...
...
Ovakvi snimci nisu nezakoniti jer nema snimljenog zvučnog zapisa za koji mora biti odobrenje i svi su napravljeni na javnom mjestu a na vozilima sa kojih se snima ima oznaka... barem onoliko koliko sam upoznat sa materijom, a vjerujem da postoje i ovdje ljudi koji to bolje poznaju...
BadBoy

#25060 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

Travnički Noćni Šetač wrote: 23/12/2019 15:00
U principu može se na sud predložiti kao dokaz bilo šta, a na sudu je da to prihvati ili ne...
...
Ovakvi snimci nisu nezakoniti jer nema snimljenog zvučnog zapisa za koji mora biti odobrenje i svi su napravljeni na javnom mjestu a na vozilima sa kojih se snima ima oznaka... barem onoliko koliko sam upoznat sa materijom, a vjerujem da postoje i ovdje ljudi koji to bolje poznaju...
Sve tačno i lijepo napisano. :thumbup:

Mit o "nepriznavanju video snimaka" na našem sudu mora umrijeti :D
vjeshalica

#25061 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

Pa mnogi su se snimali kacili na net i na kraju pokusali kaznu
Ko onaj motorista za Konjica stio je vozio 20min
Nije ga snimala polciijska kamera vec njegova licna
Uvijek snimak treba priloziti pa nek sud odluci ako dodje do suda naravno
BadBoy

#25062 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

Tako je. To je u fazi istrage i otkrivanja počinalaca prekršaja, samo je pitanje hoće li naša policija da se zajebaje s tim ili neće.

Što se tiče suda, sud dozvoljava izvođenje i ocjenjuje sve dokaze pojedinačno i u vezi jedni sa drugim. Nema tačno propisano "šta može biti dokaz a šta ne".
veliki_ah

#25063 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by veliki_ah »

Čovjek je pitao može li se ovo poslati policiji da kazni ove levate. Ok, obrađen snimak ne može, ali može li neobrađen? I kome se šalje?
BiBi911

#25064 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BiBi911 »

veliki_ah wrote: 23/12/2019 16:06 Čovjek je pitao može li se ovo poslati policiji da kazni ove levate. Ok, obrađen snimak ne može, ali može li neobrađen? I kome se šalje?

Murji, odjel za saobracaj.
Samo velike su samse da ce te samo pogledat i dzaba ces trost vrijeme
seoBIH

#25065 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by seoBIH »

Naravno da nece nista uraditi, jer je procedura boze. Dostavi snimak, provjeri krsenje zakona, nadji ko je u pitanju, pa onda MORAS otici i izuzeti video materijal fizicki, uz to sve ukljuciti nadlezne kojima moras objasniti zasto mora potpisati nalog...ih :)

Treba zakon koji pojednostavi ovakve slucajeve.
vrbas1979

#25066 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vrbas1979 »

Travnički Noćni Šetač wrote: 23/12/2019 15:00
vrbas1979 wrote: 23/12/2019 14:38 Vjerovatno je ovo pitanje već bilo postavljano.
Konkretno ovi snimci nisu za to namijenjeni, prvo zato što ja to ne želim da radim a i da želim ovi snimci su obrađeni i takvi ne mogu ići kao dokaz...
No imao sam jednu ličnu situaciju gdje sam po prekršajnom nalogu odmah po dolasku na sud predložio sudu da prihvati snimak i fotografije kao dokaz... Kako snimci nisu bili obrađivani i kako javni pravobranilac nije osporavao uvid u snimku i fotografiju, sud je prihvatio snimak i fotografije kao dokaz (odnosilo se samo na dokazivanje precizne lokacije mog vozila za vrijeme navodnog prekršaja) i oslobodio me odgovornosti...
...
Hvala na trudu i informacijama.
Nisam mislio konkretno na ove snimke, nego generalno.
Npr. ukoliko neko ima sličan snimak, posebno situacija koje pokazuju dovođenje drugih u opasnost, izuzetno bahatu vožnju, izazivanje nesreće i sl.
Znači sirov snimak se može dostaviti policiji ili sudu i na njima je da odluče da li će ih koristiti i pokretati postupke?
tempuser

#25067 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Kad sam ja to ucio prekrsaje su evidentirala iskljucivo ovlastena sl. lica neposrednim zapazanjem, namjenskim uredjajima (radari sad i kamere) i mjerenjem sl. vozilom.
Nisam siguran, ali mislim da je nijansa u tome da li snimak sudu prilaze policija ili druga strana. Ja sam imao dva slucaja, jedan kad je vozac pobjegao, komsinica zapisala broj auta, ja pozvao policiju na uvidjaj, oni identifikovali i vozilo i vozaca, priznao prekrsaj, njemu kazna, a ja u naplatu stete standardnm putem. Drugi slucaj je kad je kamera snimila lika kako udara auto i bjezi. Opet isti postupak, pozvali policiju, oni pregledali snimak, nasli pocinioca i dalje ista procedura. Mislim da je u oba slucaja prekrsaj formalno evdentiran neposrednim zapazanjem, tj koristenjem podataka svjedoka i gledanjem snimka od strane policije, idenfitikacijom i priznanjem krivice, a ne prilaganjem snimka ili prijave svjedoka sudu, jer nikad nisu dosli do suda.
Kao sto su napisali, sve se moze priloziti kao dokaz, pitanje je sta ce sud uzeti u obzir.
BadBoy

#25068 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

Nema razloga da sud ne uzme video snimak u obzir. Ako ne uzme, eto ožalbenog razloga ko kuća...
Travnički Noćni Šetač

#25069 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

vrbas1979 wrote: 23/12/2019 16:41
Hvala na trudu i informacijama.
Nisam mislio konkretno na ove snimke, nego generalno.
Npr. ukoliko neko ima sličan snimak, posebno situacija koje pokazuju dovođenje drugih u opasnost, izuzetno bahatu vožnju, izazivanje nesreće i sl.
Znači sirov snimak se može dostaviti policiji ili sudu i na njima je da odluče da li će ih koristiti i pokretati postupke?
Pa toliko nisam upoznat...
mogu samo pretpostaviti da taj koji dostavlja snimke u toj situaciji mora i pokrenuti, odnosno prijaviti slucaj pa priloziti snimak kao dokaz, i opet sud odlucuje o validnosti dokaza....
bas tako da se dostavi snimak bez prijave, nisam siguran da li za saobracajne prekrsaje ide istraga po sluzbenoj duznosti po anonimnoj prijavi ili dostavljanju dokaza a bez prijave podnosioca...
....
U svakom slucaju ako se desi sporan dogadjaj licno potrebno je odmah prijaviti policiji na samom uvidjaju posjedovanje snimka, da se isti uzme sluzbeno uz potvrdu a opet ce iskljucivo sud odlucivati da li prihvata taj dokaz ili ne....
...
Kao sto rekoh iskoristio sam jednom u svoju odbranu, prijave po snimku nisam radio pa ne poznajem potpuno proceduru....
Ako te bas zanimaju ono skroz pravno detalji morace ti neko ko bolje poznaje pojasniti, ja nisam strucnjak...
Travnički Noćni Šetač

#25070 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Dopuna samo : Naravno zvucno snimanje je zabranjeno bez ovlastenja, kao i snimanje u privatnim objektima, govorim samo o video snimku javnih povrsina....
kakaljin

#25071 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

https://crna-hronika.info/naucnici-tvrd ... rada/92027

Naučnici tvrde: Zbog sporih vozača sve više ljudi smrtno strada

Podaci u Velikoj Britaniji otkrili su da se povećava broj poginulih ili ozbiljno povrijeđenih u sudarima koje su uzrokovali vozači koji voze sporo.

Prema pisanju Daily Stara, Odjeljenje za saobraćaj u Velikoj Britaniji je dao podatke kako je prošle godine čak 26 ljudi teško povrijeđeno, a dvije osobe su smrtno stradale u nesrećama u kojima je nakon uviđaja policije zaključeno kako je spora vožnje nekog od učesnika dovela do nesreće.

Daljih 132 osobe zadobile su lakše povrede u sudarima za koje su krivi spori vozači. Njihov predefenzivan stil vožnje u tekućem saobraćaju ispod ograničenja brzine doveo je do pogrešnih procjena i reakcija ostalih vozača koji prate saobraćaj.

U Velikoj Britaniji stoga, a kako bi se takve situacije umanjile, oni koji voze znatno ispod ograničenja brzine mogu biti kažnjeni sa 100 funti i tri kaznena boda od strane policije.

“Nisam ni najmanje iznenađen ovim zabrinjavajućim statistikama”, kazao je Hugh Bladon, član Saveza britanskih vozača. “Vožnja previše usporeno u osnovi je sebična i potpuno glupa te je pravi recept za katastrofe. Dugo upozoravam na to da prespora vožnja uzrokuje frustraciju ili loše reakcije kod drugih vozača.”

“Ograničene premale brzine uzrokuju problem, ali postoje i ljudi koji nisu posebno sigurni na putu i voze sporo jer su nervozni”, dodao je Bladon.

Bilo bi lijepo vidjeti domaće statistike o kažnjavanju i broju stradalih u nesrećama koje je uzrokovala prespora vožnja…
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#25072 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bitanga_sa_otesa »

pretece me ja htio stavit :thumbup:
komsinica_s_drugog

#25073 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by komsinica_s_drugog »

Koliko je znatno ispod ogranicenja?Mene preticu k'o mahniti u krivinama, na punoj kad vozim 70 magistralnom.Je li to ja ugrozavam saobracaj :D
tempuser

#25074 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

komsinica_s_drugog wrote: 24/12/2019 08:00 Koliko je znatno ispod ogranicenja?Mene preticu k'o mahniti u krivinama, na punoj kad vozim 70 magistralnom.Je li to ja ugrozavam saobracaj :D
Ne postoji izrazena u kmh. Na tebi je kao vozacu da procjenis, bas kao i mnogo drugih stvari, kad svojom brzinom usporavas i ugrozavas saobracaj. Kad te preteknu jedam ili dvojica preko pune to mozes svesti pod idiote i manijake, ali ako te preticu svi redom i uvijek onda se zapitaj ko ugrozava.

Ovo je kljuc svega:
“Vožnja previše usporeno u osnovi je sebična i potpuno glupa te je pravi recept za katastrofe. Dugo upozoravam na to da prespora vožnja uzrokuje frustraciju ili loše reakcije kod drugih vozača.”
amar1994

#25075 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

Svaka cast englezima :)
komsinica_s_drugog wrote: 24/12/2019 08:00 Koliko je znatno ispod ogranicenja?Mene preticu k'o mahniti u krivinama, na punoj kad vozim 70 magistralnom.Je li to ja ugrozavam saobracaj :D
Vozis ispod ogranicenja a koje je na magistralnom putu 80km/h,ako drugacije nije znakom regulisano ;)
Post Reply