Života ti, jel ti zaista vjeruješ u to što pišeš?
NATO put BiH - politički aspekti
- cyprus
-
Škobo Habu
#102 Re: NATO put BiH - politički aspekti
Jedini uspjeh Komšićevog uslovljavanja jeste što je odblokiran euro-atlanski put, stim da je Dodiku napravljen ustupak oko formiranja vlasti.
Nema tu neke posebne političke filozofije i mudrosti.
Kada DF-ovci i SDA-ovci navuku Dodika na tanak led da uknjiži vojnu imovinu na državu, eh tada ću i ja Komšiću skinuti kapu.
- JThomas
#103 Re: NATO put BiH - politički aspekti
u skladu sa njihovim stvarnim, a ne proklamovanim ciljevima - niko nikoga nije preveslao i svi su svoje dobili.
a što se tiče onoga što piše, na snazi je i dalje zakon koji kaže odlučili smo i ulazimo. u stvarnosti je iz činjenice da se zarez nije pomakao 12 godina svima jasno da to nije tako, odnosno da svako može kočiti sve faktičke aktivnosti koje su potrebne. ali ovim dokumentom prvi put i na papiru to "načinjemo" i potvrđujemo da nismo odlučili, nego da ćemo tek odlučiti. suštinski na papiru piše - primite nas, ali mi ćemo naknadno odlučiti želimo li da nas primite. apsurdno je misliti da je to korak naprijed. vjerovatno faktički nije ni nazad, jer sve svakako stoji duže vrijeme. ali slaviti to kao neku epohalnu pobjedu je a la kosovski boj...
- cyprus
#104 Re: NATO put BiH - politički aspekti
Pa ovo kada bez dogovora o ANP-u nije mogao dobiti premijera i svoje ministre u državnoj vladi... Zaista jedna od rijetkih situacija u kojoj je "političko Sarajevo" imalo i kakvu-takvu mrkvu i kakav-takav štap u svojim rukama...channel10 wrote: ↑21/12/2019 14:44Na sta mislis?cyprus wrote: ↑21/12/2019 14:33 Al šta ako i jeste ANP? Promašena rasprava skroz... Sasvim je jasno da se NATO put Bosne i Hercegovine i dalje može blokirati u svakom momentu, i da je sasvim izvjesno da će isti i biti blokiran... Ovo je bila jedna od rijetkih situacija kada se Dodiku mogla zavrtat ruka, i takvih neće biti još zadugo...
- JThomas
#105 Re: NATO put BiH - politički aspekti
da, ako većinska biračka volja ostane ista (a sve su šanse da će ostati) idući put će "tehnički" premijer i ministri iz kvote biti već njegovi i on neće imati ništa protiv da tako ostane zauvijek.
-
channel10
#106 Re: NATO put BiH - politički aspekti
Da, ali sta su mogli vise dobiti? Ono mogli su jos zatezati pa uvesti SDS i ostalu klapu u vlast, ali opet dugorocno ne bi dobili nista (vjerovatno bi dugorocno ojacali Dodika). Ovako i ova njihova opozicija laje na Dodika, a vrlo dobro znaju da je i on solidno odradio posao o kojem svi isto misle.cyprus wrote: ↑21/12/2019 14:47Pa ovo kada bez dogovora o ANP-u nije mogao dobiti premijera i svoje ministre u državnoj vladi... Zaista jedna od rijetkih situacija u kojoj je "političko Sarajevo" imalo i kakvu-takvu mrkvu i kakav-takav štap u rukama...channel10 wrote: ↑21/12/2019 14:44Na sta mislis?cyprus wrote: ↑21/12/2019 14:33 Al šta ako i jeste ANP? Promašena rasprava skroz... Sasvim je jasno da se NATO put Bosne i Hercegovine i dalje može blokirati u svakom momentu, i da je sasvim izvjesno da će isti i biti blokiran... Ovo je bila jedna od rijetkih situacija kada se Dodiku mogla zavrtat ruka, i takvih neće biti još zadugo...
Ovdej nista ne zavisi od naroda u BIH-a, nego sve ovisi o Briselu i Nato-u. Oni ako kazu od danas ste nas punopravni clan, tako ce i biti, ali od toga nema nista. Ovdej je samo Dodik dobio ljude na vlasti gdje mogu zajedno sa juznim srbinom da razvaljuju drzavu. U tome im je pomogla SDA dajuci im po 4-tog clana u domu naroda i evo lagano je pogurao i komsho.
Bas me zanima sta ce Brisel reci u vezi ovog programa reformi vizavi one izjave Dzaferovica da su dali mig da se potpise ovaj sporazum. Da li je istinu govorio ili je opet slagao ovaj narod. Ukoliko se desi ovo drugo, mislim da ce biti jebani na izborima za 10 mjeseci. I SDA i DF. Nasa stranka i ostale stranke bi trebale istog dana otvoriti svoje kancelarije u svim dijelovima FBIH-a, ukoliko bi javili da je ovaj sporazum cisti fail po stranke iz FBIH-a
-
kluz franjo
#107 Re: NATO put BiH - politički aspekti
Prije sigurno pola godine - kada je Bakir krenuo sa pričom redukovanog ANP-a - sam pisao o pregovaračkoj poziciji predstavnika "političkog Sarajeva" u toj koaliciji.
Zašto SDA nije ušla u pregovore sa zahtjevom "maksimalnog ubrzavanja NATO integracija"?
Zašto je startna pozicija bila "redukovani ANP", "idemo mic po mic", "ako RS neće u NATO, ne idemo u NATO"?
Sreća pa ambasadori UK i USA lično intervenisaše početkom septembra...
-
channel10
#108 Re: NATO put BiH - politički aspekti
Krali vrijeme, da bi mogli krasti pare. Sve je tako jednostavnokluz franjo wrote: ↑21/12/2019 15:00Prije sigurno pola godine - kada je Bakir krenuo sa pričom redukovanog ANP-a - sam pisao o pregovaračkoj poziciji predstavnika "političkog Sarajeva" u toj koaliciji.
Zašto SDA nije ušla u pregovore sa zahtjevom "maksimalnog ubrzavanja NATO integracija"?
Zašto je startna pozicija bila "redukovani ANP", "idemo mic po mic", "ako RS neće u NATO, ne idemo u NATO"?
Sreća pa ambasadori UK i USA lično intervenisaše početkom septembra...
- cyprus
#109 Re: NATO put BiH - politički aspekti
Ma i ne tvrdim da se moglo dobiti mnogo šta bolje... Ovaj dokument je otprilike ono što sam i očekivao da će biti, i nemam pojma zašto su ga uopšte skrivali ovoliko... Da me se ne razumije pogrešno - što se tiče konkretno ovog dogovora, nešto naročito ne zamjeram ni Željku, ni Džaferu...channel10 wrote: ↑21/12/2019 14:55Da, ali sta su mogli vise dobiti? Ono mogli su jos zatezati pa uvesti SDS i ostalu klapu u vlast, ali opet dugorocno ne bi dobili nista (vjerovatno bi dugorocno ojacali Dodika). Ovako i ova njihova opozicija laje na Dodika, a vrlo dobro znaju da je i on solidno odradio posao o kojem svi isto misle.
Ovdej nista ne zavisi od naroda u BIH-a, nego sve ovisi o Briselu i Nato-u. Oni ako kazu od danas ste nas punopravni clan, tako ce i biti, ali od toga nema nista. Ovdej je samo Dodik dobio ljude na vlasti gdje mogu zajedno sa juznim srbinom da razvaljuju drzavu. U tome im je pomogla SDA dajuci im po 4-tog clana u domu naroda i evo lagano je pogurao i komsho.
Bas me zanima sta ce Brisel reci u vezi ovog programa reformi vizavi one izjave Dzaferovica da su dali mig da se potpise ovaj sporazum. Da li je istinu govorio ili je opet slagao ovaj narod. Ukoliko se desi ovo drugo, mislim da ce biti jebani na izborima za 10 mjeseci. I SDA i DF. Nasa stranka i ostale stranke bi trebale istog dana otvoriti svoje kancelarije u svim dijelovima FBIH-a, ukoliko bi javili da je ovaj sporazum cisti fail po stranke iz FBIH-a
Al ne mogu ovog prodavanja muda pod bubrege, odnosno pretvaranja klasičnog "remija" u tobožnju pobjedu... Pogotovo kad se istim pokušavaju oprat sve ove Komšićeve ostale govnarije... Ono tipa, "možda je naš Zlatni ljiljan zajebo sve ostalo, al nas bar uvodi u NATO"... Al u kurcu
-
channel10
#110 Re: NATO put BiH - politički aspekti
Tacno za ovo boldano, ali su taj ljiljan i onaj drugi trezorski udarili pecat na odluku nizeg nivoa vlasti o vojnoj neutralnosti. Tu su nas jebali za sva vremena (najvjerovatnije) ukoliko Brisel i smao Brisel ne kaze drugacije. Ovo sto pricaju sve strane, to treba okaciti macku o rep.cyprus wrote: ↑21/12/2019 15:08Ma i ne tvrdim da se moglo dobiti mnogo šta bolje... Ovaj dokument je otprilike ono što sam i očekivao da će biti, i nemam pojma zašto su ga uopšte skrivali ovoliko... Da me se ne razumije pogrešno - što se tiče konkretno ovog dogovora, nešto naročito ne zamjeram ni Željku, ni Džaferu...channel10 wrote: ↑21/12/2019 14:55Da, ali sta su mogli vise dobiti? Ono mogli su jos zatezati pa uvesti SDS i ostalu klapu u vlast, ali opet dugorocno ne bi dobili nista (vjerovatno bi dugorocno ojacali Dodika). Ovako i ova njihova opozicija laje na Dodika, a vrlo dobro znaju da je i on solidno odradio posao o kojem svi isto misle.
Al ne mogu ovog prodavanja muda pod bubrege, odnosno pretvaranja klasičnog "remija" u tobožnju pobjedu... Pogotovo kad se istim pokušavaju oprat sve ove Komšićeve ostale govnarije... Ono tipa, "možda je naš Zlatni ljiljan zajebo sve ostalo, al nas bar uvodi u NATO"... Al u kurcu![]()
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
- cyprus
#112 Re: NATO put BiH - politički aspekti
Znam koliko znaš bit tvrdoglav, zato se neću naročito trudit da ti objašnjavam... Ali života ti objasni ovo - u dokumentu je crno na bijelo napisano da se članstvo u NATO-u ne prejudicira, a ti iz toga zaključiš kako se ovi više nemaju šta pitat... Eto, kako?
- hrasno38
#113 Re: NATO put BiH - politički aspekti
Jebem ga citava opozicija iz RS-a place danas citav dan kako se skupstinu RS-a vise nista ne pita, kako skupstina RS-a vise ne postoji i postavljas pitanje na novu ovih SDP trolova. Procitaj malo analize ljudi koji su strucniji i od mene i od tebe koje su postavljene jal ovdje jal na onoj drugoj temi a nemoj ko ovi trolovi gurati pricu na rjeci "prejudicira"! Fakat mi se vise mrsko objasnjavati sa ljudima za koje znam da su normalni ovdje. I na kraju poenta ovog papira je da NATO kaze DA ili NE a ne da se tumaci akko je kome kucu cejf. Ako NATO kaze DA ovdje ce biti masovno samoubistvo SDP trolova a ako kaze NE bit ce masovno samoubistvo poklonika DF-a, SDA itd. Salim se malo naravno ali ne kontam da ti trebam NACRTATI da je ovaj dokument sastavljen uz pomoc velikih sila pa donekle i samog NATO-a i da je ostavljeno ono sto je dovoljno da bi NATO rekao DA a Dodiku se izaslo u susret sa imenom dokumenta. Cica mica gotova prica! U utorak ja se nadam da ce ambasador Kujundzic predati dokument a ako on to ne bude htio ima uvijek rezervna varijanta i ko hoce.
- hrasno38
#114 Re: NATO put BiH - politički aspekti
“Dokument je na jedan način skriveni ANP, zamaskirani ANP. Mi smo pravili različite analize, radi se ponegdje samo o drugačijim formulacijama, nekkoj skraćenoj verziji ANP-a. BiH i njene Oružane snage djeluju u okviru NATO bezbjedonosnog prostora. Bilo gdje da krenu nosiće NATO uniforme, NATO čizme, NATO naoružanje. Apsolutno prihvatiće sve ono što čini NATO, od organizacije do komandovanja", poručio je Sarovic.

-
channel10
#115 Re: NATO put BiH - politički aspekti
Ta ista skupstina ima svog clana u predsjednistvu, tako da.... Opozicija kuka jer su oni isto moglu uraditi, a nisu stu su budale.hrasno38 wrote: ↑21/12/2019 15:53Jebem ga citava opozicija iz RS-a place danas citav dan kako se skupstinu RS-a vise nista ne pita, kako skupstina RS-a vise ne postoji i postavljas pitanje na novu ovih SDP trolova. Procitaj malo analize ljudi koji su strucniji i od mene i od tebe koje su postavljene jal ovdje jal na onoj drugoj temi a nemoj ko ovi trolovi gurati pricu na rjeci "prejudicira"! Fakat mi se vise mrsko objasnjavati sa ljudima za koje znam da su normalni ovdje. I na kraju poenta ovog papira je da NATO kaze DA ili NE a ne da se tumaci akko je kome kucu cejf. Ako NATO kaze DA ovdje ce biti masovno samoubistvo SDP trolova a ako kaze NE bit ce masovno samoubistvo poklonika DF-a, SDA itd. Salim se malo naravno ali ne kontam da ti trebam NACRTATI da je ovaj dokument sastavljen uz pomoc velikih sila pa donekle i samog NATO-a i da je ostavljeno ono sto je dovoljno da bi NATO rekao DA a Dodiku se izaslo u susret sa imenom dokumenta. Cica mica gotova prica! U utorak ja se nadam da ce ambasador Kujundzic predati dokument a ako on to ne bude htio ima uvijek rezervna varijanta i ko hoce.
-
channel10
#116 Re: NATO put BiH - politički aspekti
A to dosad nisu nosili i radilihrasno38 wrote: ↑21/12/2019 15:54 “Dokument je na jedan način skriveni ANP, zamaskirani ANP. Mi smo pravili različite analize, radi se ponegdje samo o drugačijim formulacijama, nekkoj skraćenoj verziji ANP-a. BiH i njene Oružane snage djeluju u okviru NATO bezbjedonosnog prostora. Bilo gdje da krenu nosiće NATO uniforme, NATO čizme, NATO naoružanje. Apsolutno prihvatiće sve ono što čini NATO, od organizacije do komandovanja", poručio je Sarovic.![]()
![]()
- JThomas
#117 Re: NATO put BiH - politički aspekti
u svojoj avliji opozicija je kmečanje gubitnika i trolovanje, u tuđoj je glas razuma.
- relativno84
- JThomas
#119 Re: NATO put BiH - politički aspekti
naravno, narodna skupština rs nikad nikakvu nadležnost u vanjskoj politici nije ni imala. to što su dosad usvajali je tariguz. ali isti akteri koji to tamo usvoje imaju mehanizam vitalnog interesa i u predsjedništvu i u parlamentu bih, u tome je stvar.
- mO k3
#120 Re: NATO put BiH - politički aspekti
hrasno38 wrote: ↑21/12/2019 15:54 “Dokument je na jedan način skriveni ANP, zamaskirani ANP. Mi smo pravili različite analize, radi se ponegdje samo o drugačijim formulacijama, nekkoj skraćenoj verziji ANP-a. BiH i njene Oružane snage djeluju u okviru NATO bezbjedonosnog prostora. Bilo gdje da krenu nosiće NATO uniforme, NATO čizme, NATO naoružanje. Apsolutno prihvatiće sve ono što čini NATO, od organizacije do komandovanja", poručio je Sarovic.![]()
![]()
-
asker
#121 Re: NATO put BiH - politički aspekti
Veceras brat Jakob Finci i Senad Hadzifejs jasno i nedvosmisleno kazu da je ovo ANP i da je NATO sigurica. Cak je i Bozo Ljubic isaretom rekao to je to.
Hocemo li ih dodati na listu neznalica, kako Bog i forum zapovijedaju?

Hocemo li ih dodati na listu neznalica, kako Bog i forum zapovijedaju?
- sinuhe
#122 Re: NATO put BiH - politički aspekti
A to su procitali u dokumentu ili su sami sebi tako objasnili?
General Foggo kaze da nije ANP, u dokumentu ne pise da je ANP, ali rekkli Finci i Komso da je ANP.
General Foggo kaze da nije ANP, u dokumentu ne pise da je ANP, ali rekkli Finci i Komso da je ANP.
-
asker
#123 Re: NATO put BiH - politički aspekti
I Senad i Bozo, plus onaj Djuro Kozar vojnopoliticki analiticar......................znaci neznalice svi, logicno.
- JThomas
#124 Re: NATO put BiH - politički aspekti
ili na listu nato generala da ih dodamo.
-
asker
#125 Re: NATO put BiH - politički aspekti
Ne citaju forum, bas su levati