Kakva računica?drug_profi wrote: ↑21/12/2019 00:55 To i jeste balon. Kad ti svaka racunica kaze da je preskupo, ali trziste i dalje raste....
Sarajevo Construction
- Haris.ba
#11426 Re: Sarajevo Construction
- studiorum_tuzlaensis
#11427 Re: Sarajevo Construction
Balon nego šta. Studenata sve manje kao i stanovnika. Kupuju se stanovi "da bi se izdavali" i ostali vlasnicima za 20tak godina. Kupuje dijaspora da se vrati, a vratiti se vjerovatno neće... Najveće je pitanje kome će ostati? Cukama. Don't worry, uvijek će se moći hitno prodati po 1500 ili manje po kvadratu...Haris.ba wrote: ↑21/12/2019 07:21Kakva računica?drug_profi wrote: ↑21/12/2019 00:55 To i jeste balon. Kad ti svaka racunica kaze da je preskupo, ali trziste i dalje raste....![]()
Ne treba ti računica da znaš da se broj stanovnika smanjuje, a broj novih stanova raste na mjesečnoj osnovi za cca dvjestotinjak. Imigracija u Sarajevo je stabilizovana ima već par godina. Pola stambenog fonda je prazno i to na atraktivnijim lokacijama do Čvile, a tome još uvijek pogoduje i nepostojanje Zakona o nekretninama. Pravo loše vrijeme za kupovanje stana u smrdljivoj kotlini, pogotovo u vrijeme kad je svjetski i evropski trend živjeti u širem predgrađu van buke i smoga. Ne čudi me od džibera i budžetlija što su kratkovidi, vrijeme će pokazati da je život u ST jedno veliko upakovano govno. Kad bolje razmislim, nije ni upakovano, s obzirom da se nalazi u krugu bivše fabrike Vaso MIskin.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#11428 Re: Sarajevo Construction
Jedino sta ovdje valja je pogled na grad stanova na visim spratovima sa istocnom orjentacijom. Ali vidikovaca na svakom cosku, ne bih vala za jedan zivio u ovom kokosinjcu.Cossack wrote: ↑20/12/2019 10:51Može platiti samo ko ima. Ko nema može bacati hejtove po forumu. To je ipak mnogo jeftinijealphonse kauders wrote: ↑20/12/2019 10:27
Ovo izgleda kao obična administrativna zgradurina, ili nekakav bezdušni industrijski hotel.
Obični mrtvi neboder sa hiljadu stanara, kakav crni elitizam, samo teški naivčina može ovdje platiti stan preko 2.000/m2.
![]()
![]()
Odakle ti ova info?studiorum_tuzlaensis wrote: ↑21/12/2019 10:29 Imigracija u Sarajevo je stabilizovana ima već par godina.
- alphonse kauders
#11429 Re: Sarajevo Construction
Zaboravili ste krah sa dionicama 2008e koji je radjen po istom principu... samo sto ce ovo biti mega zavala kad pukne...a naravno da ce puci, jok eto do beskonacnosti rasce cijene a povecavace se broj stanova dok.je broj ljudi sve manji...azdralovic wrote: ↑20/12/2019 15:12Prica se o balonu godinama, a investitor otkupljuje nazad stanove koje je jeftino prodao radi preprodajealphonse kauders wrote: ↑20/12/2019 15:07Da, da, sve siromasi ovdje komentarišu, a genijalni stratezi na polju nekretnina sebe ubjeđuju kako je ovo dobro ulaganje!![]()
Balon ne da je napuhan...![]()
-
lissics
#11430 Re: Sarajevo Construction
Tako je druze, i ja sam nešto slab s parama
-
Sociolog
#11431 Re: Sarajevo Construction
Kazu prodaje Meho Kodro onu livadu i zemlju da ce i to uskoro niknuti zgrade (od Zisa prema Mercatoru ona zemlja s desne strane)
- drug_profi
#11432 Re: Sarajevo Construction
Eto covjek objasnio. Raste broj stanova na trzistu, pada broj stanovnika. I ovi sto sad kupuju su vjerovatno 80% ljudi koji kupuju da bi rentali i zaradjivali da bi tako ulozili i oplodili visak novca sa stednje, a mali broj kupuje da zaista stanuje u njima.Haris.ba wrote: ↑21/12/2019 07:21Kakva računica?drug_profi wrote: ↑21/12/2019 00:55 To i jeste balon. Kad ti svaka racunica kaze da je preskupo, ali trziste i dalje raste....![]()
Rentanje ne moze bezgranicno rasti. Jer i na to utice odliv stanovnistva.
-
lissics
#11433 Re: Sarajevo Construction
Eno Deloitte trazi analiticare, vidite da predate papire. Nece mnogo ljudi koji su kupili po 2000 prodati za 1000, tako da se ne sekirate
Ako dijaspora izgubi interes da ulaze tu, svakako drzava moze kljuc u bravu
Ako dijaspora izgubi interes da ulaze tu, svakako drzava moze kljuc u bravu
- Haris.ba
#11434 Re: Sarajevo Construction
Zanimljivo je to. Priča se o nekakvom zasićenju tržišta, balonima, o kupovini radi rentanja.
Pa ako je toliko stanova za rentanje, zašto nisu pale cijene rente?
Meni je ovo nevjerovatno zanimljivo. Jer prolazimo kroz jednu veoma jedinstvenu ekonomsku fazu. I mi sve gledamo starim naočarima.
Ovo me podsjeća na tržište nekretninama u Italiji koje godiama ne vidi rast cijena - statistički. A, kada uđeš u suštinu, cijene divljaju na određenim lokacijama, a na drugima su u ogromnom padu. Tako će biti i u Sarajevu. Neke lokacije neće nikada vidjeti napredak, na nekima će biti bitka. I to izgleda našem komunističkom čipu nikako ne odgovara. Gledamo kroz jednostavnu matematiku - manje ljudi, pad cijena. A to nije nužno. Biće pad cijena na manje pogodnim lokacijama. Na boljim lokacijama - neće. Stara priča, lada i mečka. Obje imaju po 4 točka, a jedna košta ko 5 drugih.
Pa ako je toliko stanova za rentanje, zašto nisu pale cijene rente?
Meni je ovo nevjerovatno zanimljivo. Jer prolazimo kroz jednu veoma jedinstvenu ekonomsku fazu. I mi sve gledamo starim naočarima.
Ovo me podsjeća na tržište nekretninama u Italiji koje godiama ne vidi rast cijena - statistički. A, kada uđeš u suštinu, cijene divljaju na određenim lokacijama, a na drugima su u ogromnom padu. Tako će biti i u Sarajevu. Neke lokacije neće nikada vidjeti napredak, na nekima će biti bitka. I to izgleda našem komunističkom čipu nikako ne odgovara. Gledamo kroz jednostavnu matematiku - manje ljudi, pad cijena. A to nije nužno. Biće pad cijena na manje pogodnim lokacijama. Na boljim lokacijama - neće. Stara priča, lada i mečka. Obje imaju po 4 točka, a jedna košta ko 5 drugih.
- pepeljara
#11435 Re: Sarajevo Construction
Haris.ba wrote: ↑21/12/2019 21:00 Zanimljivo je to. Priča se o nekakvom zasićenju tržišta, balonima, o kupovini radi rentanja.
Pa ako je toliko stanova za rentanje, zašto nisu pale cijene rente?![]()
Npr, cijene ako se ne varam na akciji u ST su > 2800/m2
- drug_profi
#11436 Re: Sarajevo Construction
Naravno, sa svojim parama nek svako radi sta hoce. Moje je misljenje da je u stanogradnji na sceni cjenovni balon koji se napuhava radi velikog novca koji pristize iz inostranstva i novca sa stednje. To ne moze trajati do vijeka. Nije plod rasta naseg GDP. Desava se uzemlji u kojoj je beznađe opšeprisutno. Iz koje se godisnje po novim procjenama odseli blizu 100.000 ljudi. U jednom momentu ce da pukne. Mozda za 5, mozda za 10 godina, ali to ne mjenja stvar da ne postoji manjak stambenog prostora radi cega bi cijena bila realna.
Tacno je da ce neki kvartovi manje ispuhati od drugih, ili nece nikako, ali to je ono sto ce da se desi.
Kazem opet, svako nek sa svojim parama radi sta hoce, ali je jako opasno drugog savjetovati.
Tacno je da ce neki kvartovi manje ispuhati od drugih, ili nece nikako, ali to je ono sto ce da se desi.
Kazem opet, svako nek sa svojim parama radi sta hoce, ali je jako opasno drugog savjetovati.
-
neki
#11437 Re: Sarajevo Construction
Beznadje je prisutno u glavama (pojedinih) ljudi..
-
lissics
#11438 Re: Sarajevo Construction
Od pocetka teme ide ista prica od padu cijena
Zivot vam prodje, al cijene ne padaju
Zivot vam prodje, al cijene ne padaju
- Dosadno mii
#11439 Re: Sarajevo Construction
Bas
Cijene svega rastu
Samo plate iste
Cijene svega rastu
Samo plate iste
- Haris.ba
- geralt
#11441 Re: Sarajevo Construction
Broj stanovnika (barem u KS) se jos uvijek ne smanjuje toliko da bi uticao na cijenu nekretnina, a broj domacinstava raste. Odrasla djeca vise ne zele zivjeti s roditeljima, ni snahe sa svekrvama. A stambeni kredit nikad nije bilo lakse niti jeftinije dobiti.
- Haris033
#11442 Re: Sarajevo Construction
Svi pričaju o dijaspori, a zaboravljamo na lokalne sredine iz BiH. Kao što bogatiji sloj društva iz Hercegovine teži životu u Zagrebu, ili iz RS-a Beogradu, tako i bogatiji sloj iz BiH, bošnjačke nacionalnosti, teži životu u Sarajevu. Imate za primjer veliki broj malih i velikih privrednika (kao i političara i kriminalaca) iz ruralnih sredina koji kupuju nekretnine u Sarajevu. Isto tako, oni koji su rođeni u Sarajevu idu u treće zemlje, uglavnom put zapada.. Ove migracije će totalni promijeniti demografsku sliku BiH, a šta će biti sa nekretninama, to ćemo vidjediti u narednom periodu, mada mislim da cijene stanova teško da će biti niže od sadašnjih..
- drug_profi
#11443 Re: Sarajevo Construction
Kratko je pamcenje izgleda. Nemojte da bude da vam neko nije govorio.
-
veliki_ah
#11444 Re: Sarajevo Construction
Ko kupuje stan da rijesi stambeno pitanje, njemu je svejedno jel balon ili ne, odnosno hoce li taj stan za 10 god izgubiti vrijednost ili ce mu narasti. On ga svakako prodavati nece.
Ko ga kupuje da ima kad dodje u BiH na odmor, isto mu je svejedno. Nece ga prodavati, a i da ga proda taj gubitak ne moze biti velik.
Ko ga kupuje za izdavanje (pogotovo dnevno), trenutni trendovi su takvi da ce se ove cijene rentanja odrzati jos nekoliko godina, a nakon toga ako stanu i padne vrijednost svejedno je jer se vec izvuklo dovoljno para i prakticki ce se sam otplatiti (posebno ako je dobra lokacija).
Balon koji je pukao 2008. nema veze sa cijenama stanova u sarajevu i sa zasicenoscu trzista. Tamo gdje treba da pukne balon da bi napravio sranje je za sada sve ok, tako da nema problema.
Pare su sada jeftine, euribor negativan, svi ustedjevinu parkiraju u nekretnine, a ko planira rijesiti stambemo pitanje pravo je vrijeme za to. Uz to nagli rast potencijala za dnevno izdavanje je rezultat toga da je potraznja velika, a ponuda raste stihijski i jos uvijek je mala.
Ko ga kupuje da ima kad dodje u BiH na odmor, isto mu je svejedno. Nece ga prodavati, a i da ga proda taj gubitak ne moze biti velik.
Ko ga kupuje za izdavanje (pogotovo dnevno), trenutni trendovi su takvi da ce se ove cijene rentanja odrzati jos nekoliko godina, a nakon toga ako stanu i padne vrijednost svejedno je jer se vec izvuklo dovoljno para i prakticki ce se sam otplatiti (posebno ako je dobra lokacija).
Balon koji je pukao 2008. nema veze sa cijenama stanova u sarajevu i sa zasicenoscu trzista. Tamo gdje treba da pukne balon da bi napravio sranje je za sada sve ok, tako da nema problema.
Pare su sada jeftine, euribor negativan, svi ustedjevinu parkiraju u nekretnine, a ko planira rijesiti stambemo pitanje pravo je vrijeme za to. Uz to nagli rast potencijala za dnevno izdavanje je rezultat toga da je potraznja velika, a ponuda raste stihijski i jos uvijek je mala.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#11445 Re: Sarajevo Construction
I onaj ko danas ima stan ili kucu, glupost je da ne digne kredit i kupi jos jedan. 100k na 20god je rata od cca 500 KM. Realno, moze sam sebe vracati, da covjek i ne osjeti.
Taj stan moze danas sutra biti za dijete, a može biti i osiguranje kad se ode u penziju ili da te sutra kao penzionera izdržava. Jer ko zna sta ce biti sa penzionim fondom za 20-30 godina.
Taj stan moze danas sutra biti za dijete, a može biti i osiguranje kad se ode u penziju ili da te sutra kao penzionera izdržava. Jer ko zna sta ce biti sa penzionim fondom za 20-30 godina.
-
azdralovic
#11446 Re: Sarajevo Construction
Ovo sa pucanjem balona je tako nas mentalitet, neka para cuvaj ih pod dusekom, moze se sutra zapucat 
- saibaba
#11447 Re: Sarajevo Construction
Ljudi kupuju stanove djeci da imaju kad upisu fakultet, dijaspora da ima neku nekretninu u glavnom gradu.. Sta je tu balon ?drug_profi wrote: ↑21/12/2019 22:57 Naravno, sa svojim parama nek svako radi sta hoce. Moje je misljenje da je u stanogradnji na sceni cjenovni balon koji se napuhava radi velikog novca koji pristize iz inostranstva i novca sa stednje. To ne moze trajati do vijeka. Nije plod rasta naseg GDP. Desava se uzemlji u kojoj je beznađe opšeprisutno. Iz koje se godisnje po novim procjenama odseli blizu 100.000 ljudi. U jednom momentu ce da pukne. Mozda za 5, mozda za 10 godina, ali to ne mjenja stvar da ne postoji manjak stambenog prostora radi cega bi cijena bila realna.
- Thorgerson
#11448 Re: Sarajevo Construction
Provjeri koliko se izgradi i proda novih stanova u Sarajevu. Takodjer, provjeri, možda ne možeš detaljno - ali raspitaj se eto koliko se proda ukupno u Sarajevu stanova.drug_profi wrote: ↑21/12/2019 22:57 Naravno, sa svojim parama nek svako radi sta hoce. Moje je misljenje da je u stanogradnji na sceni cjenovni balon koji se napuhava radi velikog novca koji pristize iz inostranstva i novca sa stednje. To ne moze trajati do vijeka. Nije plod rasta naseg GDP. Desava se uzemlji u kojoj je beznađe opšeprisutno. Iz koje se godisnje po novim procjenama odseli blizu 100.000 ljudi. U jednom momentu ce da pukne. Mozda za 5, mozda za 10 godina, ali to ne mjenja stvar da ne postoji manjak stambenog prostora radi cega bi cijena bila realna.
Nisu to bolan nekakve basnoslovne cifre, sta je vama?
Dijaspora sve manje kupuje. To je bilo nekad. Ljudi iz dijaspore koji su htjeli da kupe ovdje stan, kucu su kupili. Njihova djeca, nova generacija sada to ili prodaje, ili ne kupuje nove nekretnine. Zasto? Pa zato jer ih BiH ne zanima.
Problem sa nasim narodom je taj da vecina nije makla nigdje vani. Pa mu cudno kad vidi da se pravi npr 5 zgrada. Ono vau, ko ce to kupiti, propast svijeta. Bla bla.
Ja sam bio prosli mjesec u gradu koji ima milion stanovnika, gdje na svakom koraku se nesta pravi. Onako iz voznje i setnjom sam vidio barem jedno 20-ak projekata gdje se prave zgrade i boga pitaj sta. Kranova po gradu hrpa.
Kod nas se napravi 100 stanova i vi ovdje pricate o nekakvom balonu i glupostima.
I FYI, Sarajevo je glavni grad. Postaje i turistički grad. A odavno je i studentski centar, sa najvecim brojem studenata u državi. Kakvo beznađe bolan o čemu pričaš?
- Thorgerson
#11449 Re: Sarajevo Construction
A mislim sta znaci pucanje balona? Pa moze se naci fin stan za 2000 KM po m2.azdralovic wrote: ↑23/12/2019 08:55 Ovo sa pucanjem balona je tako nas mentalitet, neka para cuvaj ih pod dusekom, moze se sutra zapucat![]()
Takodjer, za 250-300 KM mozete iznajmiti stan u glavnom gradu, sredistu drzave. Pa navedite mi jos negdje glavni grad gdje mozete za 30% prosjecne plate iznajmiti stan u glavnom gradu.
I kaže balon.
- drug_profi
#11450 Re: Sarajevo Construction
Vi mislite da bi znali da ste u balonu?
Recimo da ekonomska nauka ima teoriju o balonu (bubble market).
Kaze naprimjer da je rast cijena neodrziv ako je rast BDP duplo manji od rasta plasiranih kredita.
Za 2018. BDB 3,2% krediti 6,1%
prognoza za 2019. 3,9% - 6,6%
Prostora još uvijek ima, ali valjda shvatate poentu.
Ili ne?
A u zemlji iz koje pobjegne 90.000 ljudi u posljednjoj godini ti tvrdis da nema beznađa? WTF, torgersone?
Recimo da ekonomska nauka ima teoriju o balonu (bubble market).
Kaze naprimjer da je rast cijena neodrziv ako je rast BDP duplo manji od rasta plasiranih kredita.
Za 2018. BDB 3,2% krediti 6,1%
prognoza za 2019. 3,9% - 6,6%
Prostora još uvijek ima, ali valjda shvatate poentu.
Ili ne?
A u zemlji iz koje pobjegne 90.000 ljudi u posljednjoj godini ti tvrdis da nema beznađa? WTF, torgersone?