Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Diwan

#5451 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

1Dante1 wrote: 19/12/2019 10:53 Puno zuji malo meda daje :D
U kojoj si se kategoriji našao? Da pogodim - oni sa manjkom inteligencije :mrgreen:
1Dante1

#5452 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by 1Dante1 »

Diwan wrote: 19/12/2019 11:00
1Dante1 wrote: 19/12/2019 10:53 Puno zuji malo meda daje :D
U kojoj si se kategoriji našao? Da pogodim - oni sa manjkom inteligencije :mrgreen:
Ma samo se ti istresaj bracika, ako ce ti bit sta lakse :D
mali jomu

#5453 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

evo ti nesto...

zijancer wrote: 19/12/2019 10:03 Pokušajte naći jasnu, preciznu definiciju kiraeta. Ako kome pođe za rukom, neka dobaci ovdje.

S obzirom da poznajete više kiraeta, koja je osnovna razlika medu njima?

Hfz. Šošic: Ako znamo da su kiraeti razlicite jezicke (leksicke, fonetske, morfološke i sintaksicke) forme koje je Allah, dž. š., dozvolio prilikom ucenja Kur'ana, bit ce nam jasna i osnovna razlika medu njima. Naime, odredeno tedžvidsko pravilo, odredenu rijec ili konsonant, možemo na razlicite nacine izgovarati, sukladno predaji od Poslanika, s. a. v. s. Izvor raznolikih finesa i varijanti izgovora leži u cinjenici da je Kur'an u svoj jezicki sustav ukomponirao najpoznatije arapske dijalekte i narjecja koja su bila prisutna u vrijeme Objave. Naravno, kiraetske nijanse nijansiraju i znacenje rijeci ili recenice, a u nekim slucajevima dovode do promjene znacenja, samo što ta znacenja nisu medusobno suprotstavljena ili kontradiktorna. Kiraete možemo razumijevati kao kockice koje se savršeno uklapaju u nadnaravni mozaik kur'anskog izraza. Ove kockice, premda razlicite, zajedno sklapaju iz svojih uglova detaljnu i cjelovitu sliku onoga što je predmet kur'anskog govora. U osnovnu razliku izmedu kiraeta možemo ubrojati i njihov stepen vjerodostojnosti po kome su rangirani i iz cega proistjece odredeni šerijatski propis. Tako se mutevatir kiraeti mogu uciti u namazu i izvan namaza, dok se kiraeti koji nemaju stepen tevatura mogu upotrebljavati u tefsirske svrhe.

http://www.iltizam.org/tekstovi/read/2143
zijancer

#5454 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

mali jomu wrote: 19/12/2019 13:02 evo ti nesto...

zijancer wrote: 19/12/2019 10:03 Pokušajte naći jasnu, preciznu definiciju kiraeta. Ako kome pođe za rukom, neka dobaci ovdje.

S obzirom da poznajete više kiraeta, koja je osnovna razlika medu njima?

Hfz. Šošic: Ako znamo da su kiraeti razlicite jezicke (leksicke, fonetske, morfološke i sintaksicke) forme koje je Allah, dž. š., dozvolio prilikom ucenja Kur'ana, bit ce nam jasna i osnovna razlika medu njima. Naime, odredeno tedžvidsko pravilo, odredenu rijec ili konsonant, možemo na razlicite nacine izgovarati, sukladno predaji od Poslanika, s. a. v. s. Izvor raznolikih finesa i varijanti izgovora leži u cinjenici da je Kur'an u svoj jezicki sustav ukomponirao najpoznatije arapske dijalekte i narjecja koja su bila prisutna u vrijeme Objave. Naravno, kiraetske nijanse nijansiraju i znacenje rijeci ili recenice, a u nekim slucajevima dovode do promjene znacenja, samo što ta znacenja nisu medusobno suprotstavljena ili kontradiktorna. Kiraete možemo razumijevati kao kockice koje se savršeno uklapaju u nadnaravni mozaik kur'anskog izraza. Ove kockice, premda razlicite, zajedno sklapaju iz svojih uglova detaljnu i cjelovitu sliku onoga što je predmet kur'anskog govora. U osnovnu razliku izmedu kiraeta možemo ubrojati i njihov stepen vjerodostojnosti po kome su rangirani i iz cega proistjece odredeni šerijatski propis. Tako se mutevatir kiraeti mogu uciti u namazu i izvan namaza, dok se kiraeti koji nemaju stepen tevatura mogu upotrebljavati u tefsirske svrhe.

http://www.iltizam.org/tekstovi/read/2143
Presjek kolega, presjek!

:D
Blooo wrote: 03/12/2019 10:34
mkk ultra wrote: 03/12/2019 10:31 ja mislim da je promjena nemoguća
čak i da se sve živo unificira barem na kantonalnom nivou, da se minimum ostavi nastavniku da mijenja

truhli su ljudi koji šalju djecu na nastavu
većina nastavnika se samo prilagodila tome, jer niko ne želi pritisak a niko ne stoji iza njega da ga podrži, jer čiji je ko...
Gledaj, nije problem u PiP. Vec u nacinu usvajanja znanja.
Indukcija, dedukcija, povezivanje cinjenica, praktican rad....
Dijete ce izbiflati sta je inflacija, ne zna povezati to sa.historijom koju je ucio, ne zna njene efekte na svakodnevni zivot itd. Kao Plastican primjer.
Irsar

#5455 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Analiticarr wrote: 19/12/2019 02:16Evo jedno konkretno pitanje svima vama: Da li vise vjerujete Kur'anu ili hodzama i drugim ljudima koji vam uzimaju novac da vam tumace nesto sto i sami mozete procitati?
Pitaš nas, iako prevod u koji se ti kuneš:
Analiticarr wrote: 10/12/2019 21:44Ovih dana citao sam svetu knjigu Kuran, u prijevodu gospodina Besima Korkuta, znaci stari originalni prijevod,
Analiticarr wrote: 11/12/2019 16:14Naglasio sam da je u pitanju stari prijevod. Znaci nije iz ovog danasnjeg vremena kada scako moze pisati sto god pozeli. Ovo je Kuran od 1960 i neke.
je upravo djelo jednog hodže koji je završio medresu, Besima Korkuta. Inače, nisam ni znao da je Besim Korkut bio hodža nego me on nešto zaintrigirao pa sam saznao i tu informaciju, koja ironija. :D

Ali ovo sada predstavlja problem i za tebe, i bio bi problem i da Korkut nije bio hodža. Jer, ti si taj koji se ovdje oslanjaš na hodžu i prevod, a prevod po definiciji nije original i nužno i neizbježno sadrži neke razlike; o tome koliko su te razlike bitne za razumijevanje suštine i opšte poruke inače sadržane u originalu sada ne bih. Pored toga što se oslanjaš na prevod, treba istaći i da je opšte poznato kako Kur'an nije doslovno prevodiv (odnosno jeste, ali se gubi originalni smisao), te da svaki prevod je nužno i vid interpretacije/tumačenja; u tom smislu, ono što je bitno jeste koliko je to tumačenje blisko originalnom značenju.

Pošto ne znaš arapski, jer obično oni koji znaju bi već navodili neke ajete na tom jeziku (pozdrav za Prenosnika/Dadinja/itd.), ostaje nam svima zaključiti kako tvoja pozicija nije dosljedna, jer s jedne strane napadaš nas za naše tobožnje oslanjanje na "hodže", a s druge strane se ti sam također oslanjaš na hodžu i njegov prevod/tumačenje.

~~~
I to sam sve naveo kao običnu površinu sve ove priče, kao najbezazleniju kritiku tvog stava. A inače bih te mogao pitati - zašto je loše se oslanjati na učenije od nas? Po čemu je svaki čovjek jednako sposoban da nešto shvati, bilo napisano ili ne? Ako je loše slijepo vjerovati bilo kome, jer niko nema savršeno znanje, zašto onda nije loše i slijepo vjerovati samom sebi (jer ni sam čovjek sebi ne može pripisati savršenstvo u bilo kojem smislu), i nemati bar neku mrvu skrušenosti i poniznosti pred činjenicom da postoje bolji i učeniji ljudi koje je bar nekad preče poslušati radije nego svoje misli, ili svoj "osjećaj" i slično?

I td., opet.
Analiticarr

#5456 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

Irsar wrote: 19/12/2019 21:28
Analiticarr wrote: 19/12/2019 02:16Evo jedno konkretno pitanje svima vama: Da li vise vjerujete Kur'anu ili hodzama i drugim ljudima koji vam uzimaju novac da vam tumace nesto sto i sami mozete procitati?
Pitaš nas, iako prevod u koji se ti kuneš:
Analiticarr wrote: 10/12/2019 21:44Ovih dana citao sam svetu knjigu Kuran, u prijevodu gospodina Besima Korkuta, znaci stari originalni prijevod,
Analiticarr wrote: 11/12/2019 16:14Naglasio sam da je u pitanju stari prijevod. Znaci nije iz ovog danasnjeg vremena kada scako moze pisati sto god pozeli. Ovo je Kuran od 1960 i neke.
je upravo djelo jednog hodže koji je završio medresu, Besima Korkuta. Inače, nisam ni znao da je Besim Korkut bio hodža nego me on nešto zaintrigirao pa sam saznao i tu informaciju, koja ironija. :D

Ali ovo sada predstavlja problem i za tebe, i bio bi problem i da Korkut nije bio hodža. Jer, ti si taj koji se ovdje oslanjaš na hodžu i prevod, a prevod po definiciji nije original i nužno i neizbježno sadrži neke razlike; o tome koliko su te razlike bitne za razumijevanje suštine i opšte poruke inače sadržane u originalu sada ne bih. Pored toga što se oslanjaš na prevod, treba istaći i da je opšte poznato kako Kur'an nije doslovno prevodiv (odnosno jeste, ali se gubi originalni smisao), te da svaki prevod je nužno i vid interpretacije/tumačenja; u tom smislu, ono što je bitno jeste koliko je to tumačenje blisko originalnom značenju.

Pošto ne znaš arapski, jer obično oni koji znaju bi već navodili neke ajete na tom jeziku (pozdrav za Prenosnika/Dadinja/itd.), ostaje nam svima zaključiti kako tvoja pozicija nije dosljedna, jer s jedne strane napadaš nas za naše tobožnje oslanjanje na "hodže", a s druge strane se ti sam također oslanjaš na hodžu i njegov prevod/tumačenje.

~~~
I to sam sve naveo kao običnu površinu sve ove priče, kao najbezazleniju kritiku tvog stava. A inače bih te mogao pitati - zašto je loše se oslanjati na učenije od nas? Po čemu je svaki čovjek jednako sposoban da nešto shvati, bilo napisano ili ne? Ako je loše slijepo vjerovati bilo kome, jer niko nema savršeno znanje, zašto onda nije loše i slijepo vjerovati samom sebi (jer ni sam čovjek sebi ne može pripisati savršenstvo u bilo kojem smislu), i nemati bar neku mrvu skrušenosti i poniznosti pred činjenicom da postoje bolji i učeniji ljudi koje je bar nekad preče poslušati radije nego svoje misli, ili svoj "osjećaj" i slično?

I td., opet.
Naglasio sam to upravo zbog ljudi koji citaju razne prijevode i objasnjenja ovih novokomponovanih muslimana koji pisu samo ono sto njima odgovara i gledaju svoj licni interes. Drugo ih uopste ne zanima.

Meni je fascinantno to da ljudi nesto procitaju ili vide ili cak dozive, a onda iih neko ubjedi u nesto sasvim suprotno. Isto tako je i u Islamu.
Casni Kur'an je vrlo jasan i precizan ali vecina onih koji se kunu u isti, vise vjeruju raznim predavacima nego Kur'anu i onome sto pise u njemu.
Sto se tice mene i arapskog, vjerovatno bih se iznenadio kad bi znao koliko ga razumijem ali nije to tema.
Evo danas je BiH puna arapa. Nabavi negdje originalan stari Kur'an pa otidji sutra na dzumu i upitaj nekog arapa da ti objasni sta Kur'an kaze o vinu/alkoholu. Iznenadices se, vjeruj mi. :thumbup:
vjeshalica

#5457 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by vjeshalica »

Nece se iznenaditi
Sam si kopirao sa bloga svog ili tudjeg o tome i drzis se ko pjan plota,arapski ne znas,niti razumijes poentu Kur ana. Jednostavno i ukratko pises gluposti. A objasnjeno ti je zasto ne razumijes poentu. Dalje necemo. :D
mali jomu

#5458 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

Zabranjeno je sve sto vodi tebe i bilo koga drugog do omalovazavanja, skrivanja, zamracenja i gubitka.... tvog i bilo cijeg Razuma.

Ljudi su Razumna bica i sve van razumnosti je neprihvatljivo i ne prihvata se...
zagortenej

#5459 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Nigdje ne piše u mushafu da je alkohol zabranjen.
Piše da se treba izbjegavati.
Nije mi jasno zašto su hanefije imale potrebu definisati stanje pijanstva (koje spada pod kažnjavanje) kao kad ne možeš razlikovati muško od ženska.
Prema njima, sve ispod toga je bilo dozvoljeno.
mali jomu

#5460 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

Najteze je uocljivo ono sto ti stoji ispred nosa.
King Theoden

#5461 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by King Theoden »

zagortenej wrote: 20/12/2019 11:18 Nigdje ne piše u mushafu da je alkohol zabranjen
U kojem to mushafu ne piše?
zagortenej

#5462 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Dino34 wrote: 20/12/2019 12:36
zagortenej wrote: 20/12/2019 11:18 Nigdje ne piše u mushafu da je alkohol zabranjen
U kojem to mushafu ne piše?
U Muhamedovom.
mali jomu

#5463 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

zagortenej wrote: 20/12/2019 12:38
U Muhamedovom.

Napisi sta sve fali i kompletiraj...
asurbanipal

#5464 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by asurbanipal »

zagortenej wrote: 20/12/2019 11:18 Nigdje ne piše u mushafu da je alkohol zabranjen.

Za Krombacher spremni :mrgreen:

Image
King Theoden

#5465 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by King Theoden »

zagortenej wrote: 20/12/2019 12:38 Muhamedovom
Ma pitam da vidim s kime imam posla :zoka:
Ne postoji nešto što bismo nazvali muhamedovim mushafom.

Što se tiče alkohola i ostalih opijata, ne nađoh u kur'anu nešto što je strožije zabranjeno.
Dakle, alkohol i ostali opijati su još strožije zabranjeni od same krmetine.
Da u ajetu koji ga zabranjuje nema ono "inema" onda bi se radilo o prestupu tj grijehu kakvih je puno.
Ovako je pojačano i dovedeno u istu ravan sa idolopoklonstvom.
zagortenej

#5466 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Dino34 wrote: 20/12/2019 13:54
zagortenej wrote: 20/12/2019 12:38 Muhamedovom
Ma pitam da vidim s kime imam posla :zoka:
Ne postoji nešto što bismo nazvali muhamedovim mushafom.

Što se tiče alkohola i ostalih opijata, ne nađoh u kur'anu nešto što je strožije zabranjeno.
Dakle, alkohol i ostali opijati su još strožije zabranjeni od same krmetine.
Da u ajetu koji ga zabranjuje nema ono "inema" onda bi se radilo o prestupu tj grijehu kakvih je puno.
Ovako je pojačano i dovedeno u istu ravan sa idolopoklonstvom.
Je li to znači, i nema većeg grijeha od alkohola :wink:
King Theoden

#5467 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by King Theoden »

Pitaj svog hodžu :mrgreen:
Mislim da sam dovoljno pojasnio.
Sad, ljude koje to ne zanima osim kao bespotrebna rasprava, kao i one koji su željni svog tumačenja, vjerujem da će tražiti "dodatna pojašnjenja" :wink:
zagortenej

#5468 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Dino34 wrote: 20/12/2019 14:32 Pitaj svog hodžu :mrgreen:
Mislim da sam dovoljno pojasnio.
Sad, ljude koje to ne zanima osim kao bespotrebna rasprava, kao i one koji su željni svog tumačenja, vjerujem da će tražiti "dodatna pojašnjenja" :wink:
Možeš li onda objasniti stav Ebu Hanife i ranih hanefije o dozvoljenosti pijenja pića koja u sebi sadrže alkohol do stanja opijenost, koje su definisali kao stanje u kojem ne možeš raspoznati muško od ženska?
Ja sam jasno naveo taj stav, a ti nisi naveo ništa.
Samo okolišaš i hoćeš da zaključiš temu.
Ti se u stvari prvi put susrećeš sa tim, ali ne želiš da sebi priznaš, pa sve negiraš.
King Theoden

#5469 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by King Theoden »

Znači, ti si iz grupe ljudi koji vole šuplju raspravu.
zagortenej wrote: 20/12/2019 14:45 stav Ebu Hanife
Koga briga šta kažu hanefije ili drugi mezheb. Ako su uopšte i kazali. Previše je podvaljenog.
Imaš fetvi koje se pripisuju hanefijama a u kojima stoji da se u darul kufr može uzimati i kamata :-)
Ovo je kur'an.
Svaki insan može provjeriti ovo što govorim bio on musliman ili ne.
Uzmi rječnik i prevedi riječ po riječ.
zagortenej

#5470 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Dino34 wrote: 20/12/2019 14:54 Znači, ti si iz grupe ljudi koji vole šuplju raspravu.
zagortenej wrote: 20/12/2019 14:45 stav Ebu Hanife
Koga briga šta kažu hanefije ili drugi mezheb. Ako su uopšte i kazali. Previše je podvaljenog.
Imaš fetvi koje se pripisuju hanefijama a u kojima stoji da se u darul kufr može uzimati i kamata :-)
Ovo je kur'an.
Svaki insan može provjeriti ovo što govorim bio on musliman ili ne.
Uzmi rječnik i prevedi riječ po riječ.
Izvini šejh, nisam te prepoznao.
Irsar

#5471 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Analiticarr wrote: 19/12/2019 23:10Naglasio sam to upravo zbog ljudi koji citaju razne prijevode i objasnjenja ovih novokomponovanih muslimana koji pisu samo ono sto njima odgovara i gledaju svoj licni interes. Drugo ih uopste ne zanima.
To ti kažeš, bez ikakvog dokaza, iako nisi niti lično upoznao Besima Korkuta niti druge prevodioce poput Mustafe Mlive.
Casni Kur'an je vrlo jasan i precizan ali vecina onih koji se kunu u isti, vise vjeruju raznim predavacima nego Kur'anu i onome sto pise u njemu.
Sto se tice mene i arapskog, vjerovatno bih se iznenadio kad bi znao koliko ga razumijem ali nije to tema.
Evo danas je BiH puna arapa. Nabavi negdje originalan stari Kur'an pa otidji sutra na dzumu i upitaj nekog arapa da ti objasni sta Kur'an kaze o vinu/alkoholu. Iznenadices se, vjeruj mi. :thumbup:
Kur'anizam nije Islam.
Analiticarr

#5472 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

Irsar wrote: 20/12/2019 17:11
Analiticarr wrote: 19/12/2019 23:10Naglasio sam to upravo zbog ljudi koji citaju razne prijevode i objasnjenja ovih novokomponovanih muslimana koji pisu samo ono sto njima odgovara i gledaju svoj licni interes. Drugo ih uopste ne zanima.
To ti kažeš, bez ikakvog dokaza, iako nisi niti lično upoznao Besima Korkuta niti druge prevodioce poput Mustafe Mlive.
Kur'anizam nije Islam.
Nije nije. Islam je ono sto ti oni prevaranti kojima dajes novce kazu. Oni znaju bolje od Kur'ana :run:
Cijeli zivot se nisu trijeznili, bradurine im jos mokre od alkohola a oni sjede i izmisljaju price o zabrani alkohola u Islamu :lol:
sadie_forever

#5473 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sadie_forever »

Irsar wrote: 20/12/2019 17:11
    Kur'anizam nije Islam.
    Moguce da Kur´anije imaju danas neke ideje,ali sama osnova je itekako islamska,i to je ono sto nam najvise treba.Hadisi su realno 99% cista laz,,Kuran je sacuvan cisto jer je Bozija ruka nad njim,a hadisi su dio covjeka i Allah nije obecao cuvati hadise a Kuran je obecao cuvati ON ,i nije moguce sacuvati drugacije...uz to 99% stvari koje su danas sporne u islamu,koje je kao muslimanka ne mogu da branim se nalaze u hadisima.Vjerujem da je ideja bila dobra,da neki osnovni pocetni hadisi zaista jesu istina i imaju smisao u vjeri kao recimo nacin namaza...ali je sve otislo van kontrole nakon toga

Buduce generacije muslimana ce imati tezak zadatak,ceka ih reforma islama ,i mislim da ce tada hadisi izgubit svoju "moc".
    Irsar

#5474 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Analiticarr wrote: 20/12/2019 23:09Nije nije. Islam je ono sto ti oni prevaranti kojima dajes novce kazu. Oni znaju bolje od Kur'ana :run:
    Cijeli zivot se nisu trijeznili, bradurine im jos mokre od alkohola a oni sjede i izmisljaju price o zabrani alkohola u Islamu :lol:
    Prvo, ti ne znaš kome ja dajem novce. I drugo, najveći među učenjacima u Islamu sigurno nisu bili ovakvima kakvim ih kao opisuješ, niti su sada takvi. S druge strane, ti si taj koji priznaješ svoje pijanstvo i to na ovoj temi, a još k tome se pozivaš na lažne hadise da opravdaš svoje stavove.
    Analiticarr

#5475 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

Irsar wrote: 21/12/2019 08:58
    Analiticarr wrote: 20/12/2019 23:09Nije nije. Islam je ono sto ti oni prevaranti kojima dajes novce kazu. Oni znaju bolje od Kur'ana :run:
    Prvo, ti ne znaš kome ja dajem novce. I drugo, najveći među učenjacima u Islamu sigurno nisu bili ovakvima kakvim ih kao opisuješ, niti su sada takvi. S druge strane, ti si taj koji priznaješ svoje pijanstvo i to na ovoj temi, a još k tome se pozivaš na lažne hadise da opravdaš svoje stavove.
    Ne znam ja kome ti dajse novce ali pricam ti ovim nasim novokomponovanim laznim muslimanima i tzv ucenjacima.

Ja priznao pijanstvo? Da ti nisi ograisao prijatelju? Ja sam apsolutni protivnik alkohola a ovdje pisem o Islamu i Casnom Kur'anu.

Lazni hadisi? Bravo, vidi se da si sljedbenik onih koje sam opisao u prethodnom postu. :run:

KUR'AN CASNI KAZE: Od jela i pica zabranjuje vam se: STRV, KRV, SVINJSKO MESO I MESO ZAKLANO U IME NEKOG DRUGOG BOZANSTVA!! :kiss:
    Post Reply