Islam - pitanja i odgovori
- vjeshalica
#5401 Re: Islam - pitanja i odgovori
Allah subhanehu we te'ala kaže:
يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ ٱجْتَنِبُوا۟ كَثِيرًا مِّنَ ٱلظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ ٱلظَّنِّ إِثْمٌ وَلَا تَجَسَّسُوا۟ وَلَا يَغْتَب بَّعْضُكُم بَعْضًا أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَن يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ وَٱتَّقُوا۟ ٱللَّهَ إِنَّ ٱللَّهَ تَوَّابٌ رَّحِيمٌ ١٢
12 O vjernici, klonite se mnogih sumnjičenja, nekā sumnjičenja su, zaista, grijeh. I ne uhodite jedni druge i ne ogovarajte jedni druge! Zar bi nekome od vas bilo drago da jede meso umrloga brata svoga – a vama je to odvratno – zato se bojte Allaha; Allah, zaista, prima pokajanje i samilostan je.
El-Hudžurat, 12
Dragi čitaoci, Allah poredi ogovaranje sa konzumiranjem ljudskog mesa, što je svakome odvratna stvar, ne bi li shvatili odvratnost tog grijeha.
Es-Sa’adi rahimehullah u svom tefsiru kaže:
‘’U ovom ajetu je žestoko upozorenje na ogovaranje koje je veliki grijeh jer Allah ga poredi sa konzumiranjem mesa mrtvog čovjeka.’’
Mnogi ljudi ne mogu niti zamisliti da jedu ljudsko meso, ali kanibalizam je praksa koja je čak i danas prisutna u nekim djelovima svijeta. Ljudi koji se bave ovom praksom u sebi i nemaju ljudskosti i etiketirani su kao nenormalni, divljaci i neljudi. Možemo slično da kažemo i za ljude koji se bave ogovaranjem kako je spomenuto u navedenom ajetu, to je možda još gore, jer mi znamo naše žrtve dok za kanibale nije nužno da poznavaju svoje.
يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ ٱجْتَنِبُوا۟ كَثِيرًا مِّنَ ٱلظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ ٱلظَّنِّ إِثْمٌ وَلَا تَجَسَّسُوا۟ وَلَا يَغْتَب بَّعْضُكُم بَعْضًا أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَن يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ وَٱتَّقُوا۟ ٱللَّهَ إِنَّ ٱللَّهَ تَوَّابٌ رَّحِيمٌ ١٢
12 O vjernici, klonite se mnogih sumnjičenja, nekā sumnjičenja su, zaista, grijeh. I ne uhodite jedni druge i ne ogovarajte jedni druge! Zar bi nekome od vas bilo drago da jede meso umrloga brata svoga – a vama je to odvratno – zato se bojte Allaha; Allah, zaista, prima pokajanje i samilostan je.
El-Hudžurat, 12
Dragi čitaoci, Allah poredi ogovaranje sa konzumiranjem ljudskog mesa, što je svakome odvratna stvar, ne bi li shvatili odvratnost tog grijeha.
Es-Sa’adi rahimehullah u svom tefsiru kaže:
‘’U ovom ajetu je žestoko upozorenje na ogovaranje koje je veliki grijeh jer Allah ga poredi sa konzumiranjem mesa mrtvog čovjeka.’’
Mnogi ljudi ne mogu niti zamisliti da jedu ljudsko meso, ali kanibalizam je praksa koja je čak i danas prisutna u nekim djelovima svijeta. Ljudi koji se bave ovom praksom u sebi i nemaju ljudskosti i etiketirani su kao nenormalni, divljaci i neljudi. Možemo slično da kažemo i za ljude koji se bave ogovaranjem kako je spomenuto u navedenom ajetu, to je možda još gore, jer mi znamo naše žrtve dok za kanibale nije nužno da poznavaju svoje.
- Irsar
#5402 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pošto si citirao moju zadnju rečenicu, pretpostavka je onda da si bar vidio kako sam u 5 tačaka dokazao kako bar jedan od hadisa na koje si se pozvao da opravdaš svoje stavove - nije istinit. Što automatski baca sumnju na sve hadise koje si naveo. Odnosno, ukazuje na to da se pozivaš na nepouzdane izvore (hadisa), jer ti je jedan među njima, ponavljam, lažan.Analiticarr wrote: ↑16/12/2019 00:47KUR'AN, Ajet 15, sura Muhamed:U Dzennetu teci ce rijeke od vina, prijatna onima koji piju.O vjernici, pijani nikako molitvu ne obavljajte, sve dok ne budete znali šta izgovarate
Nepouzdan izvor velis?
Stoga je istovremeno zanimljivo i indikativno... da si se odlučio ne odgovoriti na tih 5 tačaka, već si se latio zadnje moje rečenice i to predstavio kao da ja smatram Kur'an "nepouzdanim". Zar je toliko teško priznati da si negdje napravio grešku?
Sad si mi još sumnjiviji, bit će zanimljivo pratiti tvoj daljnji angažman.
- Irsar
#5403 Re: Islam - pitanja i odgovori
To što si ti naveo primjer za nešto... bi imalo smisla da to jeste primjer za nešto, a ne samo tvoj (pokušaj) primjera za nešto. Internet nije zlo, pogotovo ne veliko. Pošto tvrdiš suprotno, osim puke izjave "internet je zlo" bi valjda to trebao i dokazati, ne? Izvoli onda.Analiticarr wrote: ↑16/12/2019 18:25Mnoga zla su dozvoljena. Naveo sam vam primjer interneta. INTERNET JE VELIKO ZLO A DOZVOLJEN JE, ISTO KAO I ALKOHOL.
Zahvaljujući ljudskom govoru desavaju se mnoga zavodjenja, navodjenja na zlo, prevare, pljacke, silovanja, ubistva, siri se mrznja itd.Zahvaljujuci internetu desavaju se mnoga zavodjenja, navodjenja na zlo, prevare, pljacke, silovanja, ubistva, siri se mrznja itd. Slab vam je to pokusaj rodjaci![]()
Čekaj, imam i bolji primjer:
Zahvaljujući ljudskom intelektu desavaju se mnoga zavodjenja, navodjenja na zlo, prevare, pljacke, silovanja, ubistva, siri se mrznja itd.
Ili možda najbolji:
Zahvaljujući Allahu desavaju se mnoga zavodjenja, navodjenja na zlo, prevare, pljacke, silovanja, ubistva, siri se mrznja itd.
jer "ništa se ne dešava niti zbiva bez Allahove Volje i Allahovog Odobrenja".
Po tvojoj "logici", ispada da su ljudski govor, ljudski intelekt, pa i sam Allah - "velika zla". Nisi ti ovo dobro promislio "rođak". Sve mane koje navodiš Internetu se mogu svesti na mane pukog ljudskog djelovanja; i drugi proizvodi ljudskog djelovanja - od stvari tipa auta, do nauka tipa medicine ili matematike - mogu prouzročiti i često prouzrokuju zlo. No to što se nešto koristi za zlo (npr. Internet) ne znači da je to nešto samo po sebi zlo, i to neovisno od navodne veličine zla. Bitna razlika, razmisli o ovome.
Pošto su ti drugi već naveli razlog toga (iako se neki ne slažu sa tim), a meni je odveć dosadan "Kur'anizam", onda ću samo reći: ko je tebi rekao da je Kur'an jedini taj na osnovu kojeg se nešto može zabraniti u Islamu?Nego ne odgovoriste vi meni gdje u Casnom Kur'anu pise da je alkohol muslimanima zabranjen?!?
Muslimani se zovu, je li, muslimanima, a ne "Kur'anijama" ili "Kur'anistima". Islam se zove Islam, a ne "Kur'anizam" (kako ovo čak i ružno zvuči). Sam Kur'an kaže da oni koji vjeruju su muslimani, a da je vjera Islam. Tako da, Islam je vjera, a Kur'an je Objava. Svaka vjera nužno biva... "proširena" u odnosu na Objavu, slijedom nužnosti kroz vremena i prostore. Islam ima pravo da nešto zabrani čak i ako Kur'an o tome ništa ne kaže.
Bio si se pozvao na hadise, ali tu si neslavno završio jer ti je bar jedan lažan. Sada se vraćaš na Kur'an-centričnu interpretaciju Islama, koja je ipak nešto drugo od samo Islama.
- Analiticarr
#5404 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ja sam mislio da si ti ozbiljan sagovornik a ti mene izgleda zajebavas?Irsar wrote: ↑16/12/2019 22:11To što si ti naveo primjer za nešto... bi imalo smisla da to jeste primjer za nešto, a ne samo tvoj (pokušaj) primjera za nešto. Internet nije zlo, pogotovo ne veliko. Pošto tvrdiš suprotno, osim puke izjave "internet je zlo" bi valjda to trebao i dokazati, ne? Izvoli onda.Analiticarr wrote: ↑16/12/2019 18:25Mnoga zla su dozvoljena. Naveo sam vam primjer interneta. INTERNET JE VELIKO ZLO A DOZVOLJEN JE, ISTO KAO I ALKOHOL.
Zahvaljujući ljudskom govoru desavaju se mnoga zavodjenja, navodjenja na zlo, prevare, pljacke, silovanja, ubistva, siri se mrznja itd.Zahvaljujuci internetu desavaju se mnoga zavodjenja, navodjenja na zlo, prevare, pljacke, silovanja, ubistva, siri se mrznja itd. Slab vam je to pokusaj rodjaci![]()
Čekaj, imam i bolji primjer:
Zahvaljujući ljudskom intelektu desavaju se mnoga zavodjenja, navodjenja na zlo, prevare, pljacke, silovanja, ubistva, siri se mrznja itd.
Ili možda najbolji:
Zahvaljujući Allahu desavaju se mnoga zavodjenja, navodjenja na zlo, prevare, pljacke, silovanja, ubistva, siri se mrznja itd.
jer "ništa se ne dešava niti zbiva bez Allahove Volje i Allahovog Odobrenja".
Po tvojoj "logici", ispada da su ljudski govor, ljudski intelekt, pa i sam Allah - "velika zla". Nisi ti ovo dobro promislio "rođak". Sve mane koje navodiš Internetu se mogu svesti na mane pukog ljudskog djelovanja; i drugi proizvodi ljudskog djelovanja - od stvari tipa auta, do nauka tipa medicine ili matematike - mogu prouzročiti i često prouzrokuju zlo. No to što se nešto koristi za zlo (npr. Internet) ne znači da je to nešto samo po sebi zlo, i to neovisno od navodne veličine zla. Bitna razlika, razmisli o ovome.
Pošto su ti drugi već naveli razlog toga (iako se neki ne slažu sa tim), a meni je odveć dosadan "Kur'anizam", onda ću samo reći: ko je tebi rekao da je Kur'an jedini taj na osnovu kojeg se nešto može zabraniti u Islamu?Nego ne odgovoriste vi meni gdje u Casnom Kur'anu pise da je alkohol muslimanima zabranjen?!?
Muslimani se zovu, je li, muslimanima, a ne "Kur'anijama" ili "Kur'anistima". Islam se zove Islam, a ne "Kur'anizam" (kako ovo čak i ružno zvuči). Sam Kur'an kaže da oni koji vjeruju su muslimani, a da je vjera Islam. Tako da, Islam je vjera, a Kur'an je Objava. Svaka vjera nužno biva... "proširena" u odnosu na Objavu, slijedom nužnosti kroz vremena i prostore. Islam ima pravo da nešto zabrani čak i ako Kur'an o tome ništa ne kaže.
Bio si se pozvao na hadise, ali tu si neslavno završio jer ti je bar jedan lažan. Sada se vraćaš na Kur'an-centričnu interpretaciju Islama, koja je ipak nešto drugo od samo Islama.
- Gojeni H
#5405 Re: Islam - pitanja i odgovori
Analiticarr wrote: ↑16/12/2019 18:25
Mnoga zla su dozvoljena. Naveo sam vam primjer interneta. INTERNET JE VELIKO ZLO A DOZVOLJEN JE, ISTO KAO I ALKOHOL.
Zahvaljujuci internetu desavaju se mnoga zavodjenja, navodjenja na zlo, prevare, pljacke, silovanja, ubistva, siri se mrznja itd. Slab vam je to pokusaj rodjaci![]()
Nego ne odgovoriste vi meni gdje u Casnom Kur'anu pise da je alkohol muslimanima zabranjen?!?![]()
Hajde ba popij, sta sta ce ti dozvola na forumu?
-
mali jomu
- Analiticarr
- Gojeni H
#5408 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa nemoj piti. Ni za to ti ne treba dozvola na forumu.Analiticarr wrote: ↑17/12/2019 07:00E bas ti hvala sto si me obavjestio. A ja sam mislio da za to treba dozvola nekog tumaca.
Ali ne mogu piti ovako rano. Mahmuran sam.
-
mali jomu
- Analiticarr
#5410 Re: Islam - pitanja i odgovori
Je li to strucnjacima maca pojela jezik? 
-
šarf
#5411 Re: Islam - pitanja i odgovori
Irsar, prijatelju stari nismo odavno porazgovarali.
Napisao si gore,citiram"ko je tebi rekao da je Kur'an jedini taj na osnovu kojeg se nešto može zabraniti u Islamu?"
U suri el-Maide ovako piše
44-Mi smo objavili Tevrat, u kome je uputstvo i svjetlo. Po njemu su jevrejima sudili ...
47-sljedbenicima Indžila smo bili naredili da sude prema onome što je Allah objavio u njemu. Oni koji nisu sudili prema onome što je Allah objavio - pravi su grešnici
48-tebi objavljujemo Knjigu, samu istinu, da potvrdi knjige prije nje objavljene i da nad njima bdi. I ti im sudi prema onome što Allah objavljuje...
Suditi,odnosno reći da je nešto zabranjeno ili dopušteno moglo se samo ako tako piše u OBJAVI.
Nikakav drugi izvor nije mogao biti korišten u tu svrhu.
Dakle,Kuran je taj koji kaže, da je Kuran jedini taj na osnovu kojeg se nešto može zabraniti u Islamu.
Napisao si gore,citiram"ko je tebi rekao da je Kur'an jedini taj na osnovu kojeg se nešto može zabraniti u Islamu?"
U suri el-Maide ovako piše
44-Mi smo objavili Tevrat, u kome je uputstvo i svjetlo. Po njemu su jevrejima sudili ...
47-sljedbenicima Indžila smo bili naredili da sude prema onome što je Allah objavio u njemu. Oni koji nisu sudili prema onome što je Allah objavio - pravi su grešnici
48-tebi objavljujemo Knjigu, samu istinu, da potvrdi knjige prije nje objavljene i da nad njima bdi. I ti im sudi prema onome što Allah objavljuje...
Suditi,odnosno reći da je nešto zabranjeno ili dopušteno moglo se samo ako tako piše u OBJAVI.
Nikakav drugi izvor nije mogao biti korišten u tu svrhu.
Dakle,Kuran je taj koji kaže, da je Kuran jedini taj na osnovu kojeg se nešto može zabraniti u Islamu.
- King Theoden
#5412 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa kaže ve nezelna alejkel kitabe tibjanel likuli šej'i-ve hude-ve rahmete-ve bušra lil muslimin.
Dakle, pojašnjenje je tu samo ga treba naći.
Isto tako, kur'an najstrozije zabranjuje alkohol.
Zabrana je čak i strožija nego zabrana svinjetine.
Dakle, pojašnjenje je tu samo ga treba naći.
Isto tako, kur'an najstrozije zabranjuje alkohol.
Zabrana je čak i strožija nego zabrana svinjetine.
- Bloo
- Globalna šefica
#5413 Re: Islam - pitanja i odgovori
I svaka zabrana iza sebe ima (manje ili više zdravorazumsko) objašnjenje. S tim, ispravi me ako griješim, određene zabrane, npr. konzumiranje svinjetine, se poništavaju u određenim slučajevima, što opet ima zdravorazumsko objašnjenje.
Za alkohol - jedino u slučaju tinktura i lijekova. Ali ne i derneka.
- King Theoden
#5414 Re: Islam - pitanja i odgovori
Da, tako je.
Dodao bih i neke vanredne(ne, nova godina i bajrami nisu vanredne situacije u kojima je dozvoljeno konzumiranje alkohola
) situacije kao što je prisila.
Dodao bih i neke vanredne(ne, nova godina i bajrami nisu vanredne situacije u kojima je dozvoljeno konzumiranje alkohola
- Bloo
- Globalna šefica
#5415 Re: Islam - pitanja i odgovori
Mda. Ili ako si super tajni saudijski špijun koji je pozvan na Thanksgiving večeru
Zabrane su jasne - mislim na ovu oko konzumiranja alkohola, a uzimajući u obzir ljudsku prirodu.
Da se možemo kontrolisati, zabrana ne bi ni bilo, kao ni alkoholičara.
- Diwan
#5416 Re: Islam - pitanja i odgovori
Neko novo lice na islamskoj teološkoj sceni?Bloo wrote: ↑18/12/2019 10:26I svaka zabrana iza sebe ima (manje ili više zdravorazumsko) objašnjenje. S tim, ispravi me ako griješim, određene zabrane, npr. konzumiranje svinjetine, se poništavaju u određenim slučajevima, što opet ima zdravorazumsko objašnjenje.
- Bloo
- Globalna šefica
#5417 Re: Islam - pitanja i odgovori
Podijeli i ti svoje mišljenje.Diwan wrote: ↑18/12/2019 10:35Neko novo lice na islamskoj teološkoj sceni?Bloo wrote: ↑18/12/2019 10:26I svaka zabrana iza sebe ima (manje ili više zdravorazumsko) objašnjenje. S tim, ispravi me ako griješim, određene zabrane, npr. konzumiranje svinjetine, se poništavaju u određenim slučajevima, što opet ima zdravorazumsko objašnjenje.
- King Theoden
#5418 Re: Islam - pitanja i odgovori
Haj, ne moramo ići u sci-fi. Imamo boljih primjera iz svakodnevnice
Recimo ako si bošnjo koji je emigrirao na zapad pa neće da bude "crna ovca"
Ne slažem se. Ako nisi arap koji dobro vlada maternjim jezikom, kur'anske zabrane i nisu baš jasne.
Glavni krivci za to stanje su loši iliti nepotpuni prijevodi, kao i ulema.
Ali, o tome ću drugom prilikom.
- Bloo
- Globalna šefica
#5419 Re: Islam - pitanja i odgovori
Misliš bosanski musliman koji je emigrirao.Dino34 wrote: ↑18/12/2019 10:42Haj, ne moramo ići u sci-fi. Imamo boljih primjera iz svakodnevnice
Ne slažem se. Ako nisi arap koji dobro vlada maternjim jezikom, kur'anske zabrane i nisu baš jasne.
Ali, o tome ću drugom prilikom.
Koji heretik...iščekuje se dobar prevod u tvojoj režiji možda.
Trebalo je sve u sličicama objašnjavati ko Egipćani, a ne ovako da se stekne utisak da je arapski neprevodiv jezik.
- King Theoden
#5420 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ma zna se čiji je amanet da prevodi i pojašnjava.
Haj, gledati ću da poslijepodne skuckam neki post. Sad nemam vremena.
Haj, gledati ću da poslijepodne skuckam neki post. Sad nemam vremena.
- spreca
#5421 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ja sam radio u jednoj od arapasih zemalja...jedan arap mi je tada rekao da je veoma mali broj koji govore tacno gramaticki i slazem se sa Dinom da se arapski ne prevodi tek tako lako.Bloo wrote: ↑18/12/2019 10:47Misliš bosanski musliman koji je emigrirao.Dino34 wrote: ↑18/12/2019 10:42Haj, ne moramo ići u sci-fi. Imamo boljih primjera iz svakodnevnice
Ali, o tome ću drugom prilikom.![]()
Koji heretik...iščekuje se dobar prevod u tvojoj režiji možda.
Trebalo je sve u sličicama objašnjavati ko Egipćani, a ne ovako da se stekne utisak da je arapski neprevodiv jezik.
- Bloo
- Globalna šefica
#5422 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa mogla bih ja ovdje trubiti o govornom jeziku itd. Znaš moju profesiju.
Ali, prevođenjem se bave ljudi koji ili su to studirali ili imaju za to dara. Ali niti jedan jezik nije neprevodiv (možda griješim) do te granice.
Teško je prevoditi, ali ne i nemoguće. Nisam rekla da je prevodenje lagano, već da arapski nije neprevodiv.
Otezavajuca okolnost je to sto se u ovom slucaju prevodi necija sveta knjiga, a ne manual za masinu za ves.
-
zijancer
#5423 Re: Islam - pitanja i odgovori
He, onda bi se upravo na manualu za veš mašinu mogao fino uočiti raspon prevodivosti arapskog.
- Diwan
#5424 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne može se donositi mišljenje unutar sistema koji je sam po sebi truho, patvoren, lažan itd. Mi danas imamo modifikacije raznoraznih sitema u mnogim oblastima, ali problem je sam sistem u cijelini koji treba da ode. Sve ostalo je presipanje iz šupljeg u prazno, a pored toga dosta je već rečeno na ovu temu.Bloo wrote: ↑18/12/2019 10:37Podijeli i ti svoje mišljenje.Diwan wrote: ↑18/12/2019 10:35Neko novo lice na islamskoj teološkoj sceni?Bloo wrote: ↑18/12/2019 10:26
I svaka zabrana iza sebe ima (manje ili više zdravorazumsko) objašnjenje. S tim, ispravi me ako griješim, određene zabrane, npr. konzumiranje svinjetine, se poništavaju u određenim slučajevima, što opet ima zdravorazumsko objašnjenje.
Ali polazim od prepostavke da je Bog jedno zdravo razumsko Biće koje je na korist, a ne na štetu ljudima. U religiji nema zdravog razuma. Znači Bog i religija su u suprotnosti. Tradiciju i vjerovanje od više stotina godina je skoro pa nemoguće ispraviti da to bude dio mainstream misli i učenja, tako da ovo za alkohol i slične stvari ostaje na pojedincima. Misao je zakovana ljudskim tumačenjem i interpretacijom, koji nisu na ruku čovjeku nego protiv njega. Bog ne tjera čovjeka da posti mjesec dana bez jela i pića, niti ga tjera da nakon toga obavlja fiskulturu od sat vremena punog stomaka. Bog nije tlačitelj. Ali netko drugi jeste i njegovi pomagači, svjesni ili nesvjesni.
- King Theoden
#5425 Re: Islam - pitanja i odgovori
Govore marljivi učenici tj studenti. U školama se uči školski arapski. Ako ga znaš, znaš i kur'an.
Isto je i kod nas. Recimo, blooja vs smrle
Ništa nije nemoguće. Za određene ljude nije ni teško.
Imaš arapski rječnik. Problem su riječi koje imaju više značenja.
Ako prevodilac nema hadisa koji to pojašnjava, onda, karikiram, baca kocku koju riječ da izabere.
Isto tako, problem su i meshebska ograničenja.
Ja na osnovu kur'ana tvrdim da imaju ljudi koji bi morali da prevode i tumače.
Imamo ljude čiji je to amanet.
Sad, ako narod iz kojeg god razloga neće, onda je do naroda.