A ko ti je rekao da sam dobar?Idemedosumom wrote: ↑15/12/2019 20:05 @ analitik
Ih, slab si ti sljedbenik Kur'ana, služiš se tamo n'akim hadisima.
![]()
Islam - pitanja i odgovori
- Analiticarr
#5376 Re: Islam - pitanja i odgovori
- Idemedosumom
#5377 Re: Islam - pitanja i odgovori
Učinilo mi se
- Irsar
#5378 Re: Islam - pitanja i odgovori
Od plodova palmi i vinove loze... se mogu praviti pića koja ne sadrže alkohol. Stoga ovo "tumačenje", ako ga tako možemo uopšte nazvati, je praktično bez osnove, jer pretpostavlja... da se ove stvari odnose na spravljanje vina/alkoholnih pića.Analiticarr wrote: ↑15/12/2019 19:47Kuran.16:67, A od plodova palmi i vinove loze pripremajte pice i hranu prijatnu.
To je, doista, dokaz onima koji pamet imaju.
Ovde cak vidimo da Allah daje tu pripremu od djela stvaranja da covjek moze uzivati.Posebno se istice, pravljenje alkoholni pica i hrane da covjek moze da uziva.Samo svaki pojedinac treba biti razuman i nedozvoliti da postane alkoholicar.Jer tako bi samo sebi stetio i nebi imao prakticnu korist.
Inače, nešto sam jako zanimljivo uočio u jednom od ovih tvojih citata...
- zagortenej
#5379 Re: Islam - pitanja i odgovori
Irsar wrote: ↑15/12/2019 20:38Od plodova palmi i vinove loze... se mogu praviti pića koja ne sadrže alkohol. Stoga ovo "tumačenje", ako ga tako možemo uopšte nazvati, je praktično bez osnove, jer pretpostavlja... da se ove stvari odnose na spravljanje vina/alkoholnih pića.Analiticarr wrote: ↑15/12/2019 19:47Kuran.16:67, A od plodova palmi i vinove loze pripremajte pice i hranu prijatnu.
Ovde cak vidimo da Allah daje tu pripremu od djela stvaranja da covjek moze uzivati.Posebno se istice, pravljenje alkoholni pica i hrane da covjek moze da uziva.Samo svaki pojedinac treba biti razuman i nedozvoliti da postane alkoholicar.Jer tako bi samo sebi stetio i nebi imao prakticnu korist.
Inače, nešto sam jako zanimljivo uočio u jednom od ovih tvojih citata...
Ovo su dokazi onima koji pameti imaju, a ne za one koji vjeruju.And from fruits the date-palm, and the grapes, you take from it intoxicant and a provision good. Indeed, in that (is) surely a Sign for a people who use reason.16:67
- Irsar
#5380 Re: Islam - pitanja i odgovori
Napomene: lično se vodim isključivo Buharijevim Sahihom, ako hadis nije tu onda me ne zanima
Ne sporim unaprijed istinitost bilo kojeg hadisa, uostalom ne smatram niti Buharijev Sahih apsolutno istinit (jer ima greški/pogrešno prenesenih hadisa/pogrešno shvaćenih hadisa) sviđalo se to nekome ili ne.
Tako da kad se neko poziva na neki od musneda ili na Muslimov Sahih, moram priznati da se nađem u nepoznatoj teritoriji. Pa da vidimo, ovo je zahtijevalo istraživanje. A samo ću ispitati vjerodostojnost ovih citata, staviću čak i logiku po strani, moj omiljeni alat.
2. https://sunnah.com/ je obično stranica koju ja koristim za (Engleske) prevode hadisa. Tu su navedeni mnogi, pa tako i Buharijev i Muslimov Sahihi. I dok je Buharijev Sahih ljepše poredan u svojoj numeraciji na ovoj stranici, ipak se može doći i do svakog pojedinačnog hadisa iz Muslimovog Sahiha. Eh sad, idući na redni broj hadisa 3753, dolazimo do:
3. Pretražio sam i gomilu drugih izvora na internetu, da ne bude da sam se zadržao na jednom jedinom.
https://www.searchtruth.com/book_displa ... &start=140
http://www.sahihmuslim.com/sps/smm/ (inače jako konfuzno za koristiti, ali može se doći do hadisa broj 3753)
navedena 2 koristi i Wikipedia kao izvore.
Potom na primjer: https://muflihun.com/muslim/10/3753
Jednostavno, mogu naći gomilu izvora koji spominju ovaj hadis, ali ne onako kako ga je Analitičar citirao, već upravo onako kako sam gore naveo da je iz "Knjige kupoprodaje".
4. Tražio sam navedene izvore i prema imenu prenosioca, tj. navedenog Gaber bin Abdullah. Odnosno samo "Gaber" ili "Jaber", jer ko zna možda je lik se zvao Jaber ili Jabir ili šta ti ja znam. Iako sam relativno malo pretraživao, nisam našao nikakav hadis koji prenosi "Gaber", mada jesam našao gomilu koje prenose "Jabir" i 1 koji prenosi "Jaber"; među njima nisam našao ništa o Poslanikovom ispijanju alkohola, mada ponavljam da nisam naročito mnogo pretraživao.
5. I to je to. Dok se ne dokaže suprotno i ne ponudi tačan citat sa izvorom, a u današnjem vaktu to ne bi nikome trebao biti problem, tim više što su inače sposobni da lijepe plahte kojekakvih (navodnih) citata, smatrati možemo hadis 3753 kako je od Analitičara citiran - neistinitim.
~~~
Mislim da je ovo vrlo loše za dotičnog, jer izgleda poziva se na propise o vjeri na osnovu nepouzdanih prenositelja i izvora.
Tako da kad se neko poziva na neki od musneda ili na Muslimov Sahih, moram priznati da se nađem u nepoznatoj teritoriji. Pa da vidimo, ovo je zahtijevalo istraživanje. A samo ću ispitati vjerodostojnost ovih citata, staviću čak i logiku po strani, moj omiljeni alat.
1. Buharijev Sahih je notoran po tome što zna jedan te isti hadis podvoditi pod (vrlo) različitim rednim brojevima, jer su ga različiti ljudi prenosili. Pa tako, ima hadisa koji se ponavljaju desetke puta, svi sa različitim rednim brojevima, tako da su i mnogi učenjaci koji su razmatrali Buharijev Sahih često dolazili do različite cifre za "ukupan broj originalnih hadisa" (tj. hadisa bez uzimanja ponavljajućih "kopija"). No šta imamo ovdje? Pod istim rednim brojem, tj. 3753, zavedena su dva hadisa. Donekle su slični, pa je možda u pitanju i isti hadis? Možda, a možda nije.Analiticarr wrote: ↑15/12/2019 19:47Sahih Muslim 3753: "Mi smo bili zajedno s Poslanikom, i Muhamed je bio zedan, covjek rece: O Allahov Poslanik, Da li zelite vino piti? "Muhamed rece: "Da" Covjek ode i donese vino.Muhamed dodade obrati paznju da bude dobro i da opija.I zatim Muhamed pi vino.
Pripovjeda Gaber bin Abdullah: Bili smo zajedno s Poslanikom i on zatrazi nestoda pije.Jedan od Muhamedovi pratilaca rece: "O Allahov Poslanik, Mozemo li te posluziti s vinom? Muhamed rece, "Da". Gaber ode napolje i donese vino.Muhamed upita, da li je fermentiralo? Gaber rece: "Jeste" Muhamed uze i popi.[Sahih Muslim 3753].
2. https://sunnah.com/ je obično stranica koju ja koristim za (Engleske) prevode hadisa. Tu su navedeni mnogi, pa tako i Buharijev i Muslimov Sahihi. I dok je Buharijev Sahih ljepše poredan u svojoj numeraciji na ovoj stranici, ipak se može doći i do svakog pojedinačnog hadisa iz Muslimovog Sahiha. Eh sad, idući na redni broj hadisa 3753, dolazimo do:
...hadisa iz poglavlja "Knjiga kupoprodaje" koji govori o iznajmljivanju zemlje. Neko je izgleda ili lažno predstavio neki hadis iz Muslimovog Sahiha, ili ga je krivo označio rednim brojem u ovome što je Analitičar citirao. No dok ja na primjer uvijek mogu dostaviti tačan redni broj iz više izvora, kako online tako i iz drugih, ovdje se jedino može odbaciti navedeni hadis dok nam se ne podastre tačno odakle je ovo preuzeto, po mogućnosti sa linkom/fotografijom/screenshot-om. Do tada - "hadis" je lažan.Mujahid said to Tiwus:
Come along with me to Ibn Rafi b. Khadij in order to listen from him the hadith transmitted on the authority of his father (pertaining to the renting of land) from Allah's Apostle (ﷺ). He (Tawus) scolded him and said: By Allah, it I were to know that Allah's Messenger (ﷺ) had forbidden it, I would have never done it. But it has been narrated to me by one who has better knowledge of it amongst them (and he meant Ibn 'Abbas) that Allah's Messenger (ﷺ) said: It is better if a person lends, his land to his brother (for cultivation) than that he gets recognised rent on it.
Link: https://sunnah.com/muslim/21/156
3. Pretražio sam i gomilu drugih izvora na internetu, da ne bude da sam se zadržao na jednom jedinom.
https://www.searchtruth.com/book_displa ... &start=140
http://www.sahihmuslim.com/sps/smm/ (inače jako konfuzno za koristiti, ali može se doći do hadisa broj 3753)
navedena 2 koristi i Wikipedia kao izvore.
Potom na primjer: https://muflihun.com/muslim/10/3753
Jednostavno, mogu naći gomilu izvora koji spominju ovaj hadis, ali ne onako kako ga je Analitičar citirao, već upravo onako kako sam gore naveo da je iz "Knjige kupoprodaje".
4. Tražio sam navedene izvore i prema imenu prenosioca, tj. navedenog Gaber bin Abdullah. Odnosno samo "Gaber" ili "Jaber", jer ko zna možda je lik se zvao Jaber ili Jabir ili šta ti ja znam. Iako sam relativno malo pretraživao, nisam našao nikakav hadis koji prenosi "Gaber", mada jesam našao gomilu koje prenose "Jabir" i 1 koji prenosi "Jaber"; među njima nisam našao ništa o Poslanikovom ispijanju alkohola, mada ponavljam da nisam naročito mnogo pretraživao.
5. I to je to. Dok se ne dokaže suprotno i ne ponudi tačan citat sa izvorom, a u današnjem vaktu to ne bi nikome trebao biti problem, tim više što su inače sposobni da lijepe plahte kojekakvih (navodnih) citata, smatrati možemo hadis 3753 kako je od Analitičara citiran - neistinitim.
~~~
Mislim da je ovo vrlo loše za dotičnog, jer izgleda poziva se na propise o vjeri na osnovu nepouzdanih prenositelja i izvora.
- zagortenej
#5381 Re: Islam - pitanja i odgovori
@Irsar
Tema je duboka i široka, razlozi zašto je Ebu Hanifa (i ne samo on) dozvolio neka alkoholna pića su višestruki.
Upravo čitam jedan dobar rad na tu temu, pa ako hoćeš da ti proslijedim.
Tema je duboka i široka, razlozi zašto je Ebu Hanifa (i ne samo on) dozvolio neka alkoholna pića su višestruki.
- Irsar
#5382 Re: Islam - pitanja i odgovori
Referirao sam se na izjavu "tumača" da je ovaj ajet dokaz da se pod "piće od vinove loze" misli upravo na alkoholna pića. Iako je to proizvoljno tumačenje, jer osnovno tumačenje je samo piće, bilo sa ili bez alkohola. Hoću da kažem - nateže se značenje da bi se uklopilo u svu ovu priču o "dozvoljenosti vina/alkohola".zagortenej wrote: ↑15/12/2019 20:57Irsar wrote: ↑15/12/2019 20:38Od plodova palmi i vinove loze... se mogu praviti pića koja ne sadrže alkohol. Stoga ovo "tumačenje", ako ga tako možemo uopšte nazvati, je praktično bez osnove, jer pretpostavlja... da se ove stvari odnose na spravljanje vina/alkoholnih pića.Analiticarr wrote: ↑15/12/2019 19:47Kuran.16:67, A od plodova palmi i vinove loze pripremajte pice i hranu prijatnu.
Inače, nešto sam jako zanimljivo uočio u jednom od ovih tvojih citata...Ovo su dokazi onima koji pameti imaju, a ne za one koji vjeruju.And from fruits the date-palm, and the grapes, you take from it intoxicant and a provision good. Indeed, in that (is) surely a Sign for a people who use reason.16:67
Edit: e jebiga, moram dodati da sam se referirao i na njegov prevod. Neam vremena više da pratim ovu diskusiju, vidim ti si naveo drugi prevod. Neki drugi dan onda.
- zagortenej
#5383 Re: Islam - pitanja i odgovori
U ajetu se koristi riječ sakaran što upravo znači opojno piće.
Ista riječ se koristi u ajetu: O vjernici, ne približite se salatu, dok ste pijani (sukara)..
Ista riječ se koristi u ajetu: O vjernici, ne približite se salatu, dok ste pijani (sukara)..
Last edited by zagortenej on 15/12/2019 21:35, edited 2 times in total.
- Irsar
#5384 Re: Islam - pitanja i odgovori
Kako želiš, poželjno screenshot/fotografija da svi vide, ili ako je to puno onda proslijedi rad i reci mi otprilike gdje je to, pa mogu ja obaviti ostatak posla.zagortenej wrote: ↑15/12/2019 21:25 @Irsar
Vidi moj edit na moj prethodni post.
- zagortenej
#5385 Re: Islam - pitanja i odgovori
Poslao sam ti link u pp. Rad ima 36 stranica.Irsar wrote: ↑15/12/2019 21:30Kako želiš, poželjno screenshot/fotografija da svi vide, ili ako je to puno onda proslijedi rad i reci mi otprilike gdje je to, pa mogu ja obaviti ostatak posla.zagortenej wrote: ↑15/12/2019 21:25 @Irsar
Vidi moj edit na moj prethodni post.
- Idemedosumom
#5386 Re: Islam - pitanja i odgovori
Zagore, ako može i meni. Hvala
- Analiticarr
#5387 Re: Islam - pitanja i odgovori
KUR'AN, Ajet 15, sura Muhamed:
U Dzennetu teci ce rijeke od vina, prijatna onima koji piju.
O vjernici, pijani nikako molitvu ne obavljajte, sve dok ne budete znali šta izgovarate
Nepouzdan izvor velis?
-
allem_77
#5388 Re: Islam - pitanja i odgovori
Analiticarr wrote: ↑15/12/2019 20:05Da li ja volim sejtanova djela?
Iako ja nisam tema, evo odgovoricu ti: Neka od njih, nazalost, DA.
Da li se to odnosi na ova šejtanova djela?O vjernici, vino i kocka i kumiri i strjelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite. [5:90]
- Analiticarr
#5389 Re: Islam - pitanja i odgovori
Mozda. Ponekad igram igre na srecu. Ne znam je li to kocka?allem_77 wrote: ↑16/12/2019 01:02Analiticarr wrote: ↑15/12/2019 20:05Da li ja volim sejtanova djela?
Iako ja nisam tema, evo odgovoricu ti: Neka od njih, nazalost, DA.Da li se to odnosi na ova šejtanova djela?O vjernici, vino i kocka i kumiri i strjelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite. [5:90]
-
allem_77
#5390 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ove kockarnice su veliki problem u BiH. I sam znaš da je veliki broj ljudi upao u šejtanovu zamku. Pa imaš strastvene alkoholičare, strastvene kockare...oni su se prepustili strastima ( kumirima)Analiticarr wrote: ↑16/12/2019 02:08Mozda. Ponekad igram igre na srecu. Ne znam je li to kocka?allem_77 wrote: ↑16/12/2019 01:02Analiticarr wrote: ↑15/12/2019 20:05
Da li ja volim sejtanova djela?
Iako ja nisam tema, evo odgovoricu ti: Neka od njih, nazalost, DA.Da li se to odnosi na ova šejtanova djela?O vjernici, vino i kocka i kumiri i strjelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite. [5:90]
Slijeđenje strasti
Pohota ima veliku ulogu u paganskoj misli. Ona se uzima za boga i obožava mimo Allaha Uzvišenog, kao što On, azze ve dželle, kaže: “Reci ti Meni ko će uputiti onoga koji je strast svoju za boga svoga uzeo, onoga koga je Allah, znajući ga, u zabudi ostavio.“ (Prijevod značenja El-Džasije, 23) Slijeđenje strasti spriječilo je mušrike da se odazovu istini. Uzvišeni kaže: “Pa ako ti se ne odazovu, onda znaj da se oni povode jedino za strastima svojim. A zar je iko gore zalutao od onoga koji slijedi strast svoju, a ne Allahovu uputu? Allah, doista, neće ukazati na pravi put narodu koji sam sebi nepravdu čini.” (Prijevod značenja El-Kasas, 50) Kada strast vlada, razum se začahuri, prolazi za razmišljanje su zakrčeni, a jasni dokazi gube svoju vrijednost, jer strast sve odbacuje i udaljava se. Čovjek postaje njenim zarobljenikom. Pred njim se miješaju putevi i pravci, a putevi istine i upute ostaju zamračeni za njega. “Kada vidiš da strast vlada u jednom narodu, znaj da je tamo nestalo razuma.”
https://www.slobodnaevropa.org/a/bih_kl ... 69117.html
-
mali jomu
#5391 Re: Islam - pitanja i odgovori
Analiticarr wrote: ↑11/12/2019 16:14Naglasio sam da je u pitanju stari prijevod. Znaci nije iz ovog danasnjeg vremena kada scako moze pisati sto god pozeli. Ovo je Kuran od 1960 i neke.mali jomu wrote: ↑11/12/2019 15:26Pa mogu ti reci da mi se svidja to sto si napisao... ispada bas tako, prevodi su prilagodjeni ljudima da bi ih zadovoljili pronalaskom sebe u tom prevodu, (a i da prevodilac zadovolji samog sebe... kao izvukao se, moze se izvuci, sveopsti hajrat... itd)
Stvarni prevod Kurana je skroz drugciji, ni jedan danasnji prevod mu nije ni slican... a kamoli tacan, a i sa danasnjim jezickim normama bilo kojeg jezika... ne samo Bosanskog, ako nije nemoguce onda je vrlo vrlo tesko prevesti, jer u njima nema tacnih odrednica koje precizira znacenje za tacnost bilo kojeg Harfa, Ajeta i Sure...
To nije odoh ja lupat sa prevodom pa da vidim sta ce biti... zato je to sad ovako kako je, ne moze se objasnit jer nema rijeci.
Nema veze iz koje godine je prevod Kurana, jer je PREVOD... ni jedan PREVOD nije tacan iz koje godine god bio
Zato je napisano da je PREVOD KURANA, sto znaci da nije KURAN
uz svaki PREVOD KURANA imas i KURAN (Orginal)... pa prevodi sebi kao sto su i ti sto su prevodili sebi preveli i drugom, kome pase taj prevod
ja se baziram na Orginal Kuran, i ni jedan prevod koji sam procitao nije ni blizu Orginala
- Gojeni H
#5392 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ebu Hanifa rek'o … sta s' dalje raspravljat'?
I tako to krenu, "nije vino, al' jest' viski … nije bilo viskija u vrijeme Poslanika a.s."
Sad ozbiljno, jedne godine, vozac Pakistanac nas vozi negdje od Abu Dhabija prema sjeveru i poce uceni muftija (ovaj vozac je l') kako je alkohol haram. S obzirom na nekima poznate navike Patana, stanovnika sjeverozapadnog dijela Pakistana, odvratim sa "da, isto kao i hasis i opijum".
A, kad pakistanski Zagor Te Nej poce: "Nigdje u Kur'anu ne pise da su hasis i opijum zabranjeni!"
Dzaba "opija", dzaba "stvara ovisnost", "ne, nije specificirano u Kur'anu i mora da je halal."
Sta reci drugo osim: "Hvala Allahu koji je covjeku podario razum."
Last edited by Gojeni H on 16/12/2019 06:06, edited 1 time in total.
- Gojeni H
#5393 Re: Islam - pitanja i odgovori
@analiticar je vjerovatno troller kao sto Medo rece. "Zlo je ali nije zabranjeno" je nesto sto se poigrava sa zdravim razumom i treba ovu izjavu i ostaviti na cyber smetljistu.Irsar wrote: ↑15/12/2019 13:01 ...
A tvrditi da je zlo "dozvoljeno"... pa šta se tu ima više išta reći zaista? Nigdje u Kur'anu eksplicitno ne stoji da je homoseksualnost zabranjena, ili kanibalizam. Ne znam ni zašto bismo onda zlo smatrali zlim, ako je kao dozvoljeno i sve OK. Čemu uopšte diferencijacija na zlo koje je zabranjeno i zlo koje je kao dozvoljeno, kada ovo drugo poništava sam pojam zla?
Šta je onda uopšte zlo, ili bolje rečeno šta su uopšte zabrane? Jesu li zabrane neka proizvoljna i nasumična Allahova odredba koja sa prirodom (ne)djela nema nikakve veze, kao što ovdje prema dotičnom Analitičaru ispada? Kao Allah je nešto zabranio jer je zlo... a nešto je dozvolio iako je to zlo? Ako je to tako, onda činjenica da je nešto zlo ili dobro više nema veze sa tim što je to nešto zabranjeno ili dozvoljeno, a onda najjednostavnijom logikom dolazimo do konačnog zaključka: priroda (ne)djela nema veze sa Allahovim naredbama, odnosno Allahove naredbe su puka nasumičnost i neobjašnjivost.
...
Ali svjedoci smo da odredjeni ljudi postaju ateisti skoro iskljucivo iz pobune jer im je neprihvatljivo da Stvoritelj dozvoljava desavanja zla. Dakle, ne nuzno ubijedjenost vec pobuna.
Ovo je uostalom jedno od najtezih pitanja u historiji vjerovanja, npr. zasto patnja djeteta?
Nas svijet je svijet suportnosti. Postojanje zla nema veze sa zabranama. I takve rasprave treba i zavrsiti.
Ovim raspravama su krscanski teolozi okretali svoj nauk naglavacke i sami doprinijeli propasti krscanstva.
-
mali jomu
#5394 Re: Islam - pitanja i odgovori
Hanefijski mezheb je učenje od strane Ebu Hanife, bio je učenik imama Džafer es-Sadika
Malikijski mezheb je učenje Imama Malika, živio otprilike u isto vrijeme kao i Ebu Hanifa, samo što je ovaj bio mnogo mlađi od Ebu Hanife
Šafijski mezheb je učenje Imama Šafije, učenika i Ebu Hanife i Imama Malika
Hanbelijski mezheb je škola osnovana od Ahmeda ibn Hanbela, učenika Imama Šafije
Učenja ova cetri Islamska mezheba su na Arapskom... sastavljeno je iz Kurana, i 100% provjerenih Hadisa i 100% provjerenih Sunneta Muhammeda svas, i sve od ovih cetri mezheba najispravnije i najpreciznije uvodi u Orginal... onoliko koliko su Oni bili u mogucnosti da uvedu ljude u Orginal.
Problem je da ako se "uplices..." u bilo koji od ova cetri mezheba, moras ih 100% poznavat sva cetri, jer ako se uplices a imas njihovo 100% nepoznavanje samo te udaljava od Orginala (KURANA)
Zato su mezhebski PREVODI KATASTROFA... kao i KURANSKI PREVODI sto su katastrofa, i ni jedan prevod nije ni priblizan ni tacan, jer su oni samo UVOD U ORGINAL (KURAN)
Samo ova cetri mezheba sadrze TACNOST I PRECIZNOST za uvod u KURAN, i nijedan vise (ali samo na Arapskom)
njihovi prevodi su takvi kakvi su... zavise od prevodioca (svi prevodi su onakvi kakav je i prevodioc)
- asurbanipal
#5395 Re: Islam - pitanja i odgovori
Iz Sidžila mostarskog kadije 1765-1769. godine

Muhamed Mujić u radu "Prilog proučavanju uživanja alkoholnih pića u BiH pod osmanlijskom vlašću" iz 1955. piše kako su se vjernici u Donjoj Mahali žalili na imama koji je na molitvu dolazio pijan, nakon čega ga je kadija suspendirao.

Muhamed Mujić u radu "Prilog proučavanju uživanja alkoholnih pića u BiH pod osmanlijskom vlašću" iz 1955. piše kako su se vjernici u Donjoj Mahali žalili na imama koji je na molitvu dolazio pijan, nakon čega ga je kadija suspendirao.
-
mali jomu
#5396 Re: Islam - pitanja i odgovori
asurbanipal wrote: ↑16/12/2019 11:40
dok su se svi nalijevali bilo je dobro, jebiga doso mamurluk pa se zalili
-
mali jomu
#5397 Re: Islam - pitanja i odgovori
ČETIRI DECENIJE OD KRVAVE OPSADE MEKE: Krvoproliće koje je okončano s oko hiljadu mrtvih
Danas je teško zamisliti da neko može napasti na Meku, sveto mjesto svakog muslimana. Međutim, takvi su se incidenti dešavali kroz islamsku historiju. Krvava godišnjica terorističkog napada i opsade obilježava se ovih dana jer su rano ujutro 20. novembra 1979. godine, dvije nedjelje nakon hadža i uoči novog stoljeća po islamskom hidžretskom kalendaru, u dvorištu Velike džamije u Meki odjeknuli pucnjevi

“La ilahe illallah” – odjekivalo je tog jutra iz zvučnika sa sedam minareta džamije u Meki...
http://izdvojeno.ba/cetiri-decenije-od- ... sade-meke/
Danas je teško zamisliti da neko može napasti na Meku, sveto mjesto svakog muslimana. Međutim, takvi su se incidenti dešavali kroz islamsku historiju. Krvava godišnjica terorističkog napada i opsade obilježava se ovih dana jer su rano ujutro 20. novembra 1979. godine, dvije nedjelje nakon hadža i uoči novog stoljeća po islamskom hidžretskom kalendaru, u dvorištu Velike džamije u Meki odjeknuli pucnjevi

“La ilahe illallah” – odjekivalo je tog jutra iz zvučnika sa sedam minareta džamije u Meki...
http://izdvojeno.ba/cetiri-decenije-od- ... sade-meke/
- asurbanipal
#5398 Re: Islam - pitanja i odgovori
Smrčak like this...

-
mali jomu
#5399 Re: Islam - pitanja i odgovori
Te farmerke su zabranjene da se nose, ljudi na njima klanjaju a ti snjima svukud po peksinluku...
mozes ih samo imati negdje objesene na zidu... na finom mjestu
ne smije ni da su u ormaru, polici, na podu... ni u ves masinu jer ces podavit ljude, samo objesene fino i lijepo na zid
mozes ih samo imati negdje objesene na zidu... na finom mjestu
ne smije ni da su u ormaru, polici, na podu... ni u ves masinu jer ces podavit ljude, samo objesene fino i lijepo na zid
- Analiticarr
#5400 Re: Islam - pitanja i odgovori
Mnoga zla su dozvoljena. Naveo sam vam primjer interneta. INTERNET JE VELIKO ZLO A DOZVOLJEN JE, ISTO KAO I ALKOHOL.Gojeni H wrote: ↑16/12/2019 06:05@analiticar je vjerovatno troller kao sto Medo rece. "Zlo je ali nije zabranjeno" je nesto sto se poigrava sa zdravim razumom i treba ovu izjavu i ostaviti na cyber smetljistu.Irsar wrote: ↑15/12/2019 13:01 ...
A tvrditi da je zlo "dozvoljeno"... pa šta se tu ima više išta reći zaista? Nigdje u Kur'anu eksplicitno ne stoji da je homoseksualnost zabranjena, ili kanibalizam. Ne znam ni zašto bismo onda zlo smatrali zlim, ako je kao dozvoljeno i sve OK. Čemu uopšte diferencijacija na zlo koje je zabranjeno i zlo koje je kao dozvoljeno, kada ovo drugo poništava sam pojam zla?
Šta je onda uopšte zlo, ili bolje rečeno šta su uopšte zabrane? Jesu li zabrane neka proizvoljna i nasumična Allahova odredba koja sa prirodom (ne)djela nema nikakve veze, kao što ovdje prema dotičnom Analitičaru ispada? Kao Allah je nešto zabranio jer je zlo... a nešto je dozvolio iako je to zlo? Ako je to tako, onda činjenica da je nešto zlo ili dobro više nema veze sa tim što je to nešto zabranjeno ili dozvoljeno, a onda najjednostavnijom logikom dolazimo do konačnog zaključka: priroda (ne)djela nema veze sa Allahovim naredbama, odnosno Allahove naredbe su puka nasumičnost i neobjašnjivost.
...
Ali svjedoci smo da odredjeni ljudi postaju ateisti skoro iskljucivo iz pobune jer im je neprihvatljivo da Stvoritelj dozvoljava desavanja zla. Dakle, ne nuzno ubijedjenost vec pobuna.
Ovo je uostalom jedno od najtezih pitanja u historiji vjerovanja, npr. zasto patnja djeteta?
Nas svijet je svijet suportnosti. Postojanje zla nema veze sa zabranama. I takve rasprave treba i zavrsiti.
Ovim raspravama su krscanski teolozi okretali svoj nauk naglavacke i sami doprinijeli propasti krscanstva.
Zahvaljujuci internetu desavaju se mnoga zavodjenja, navodjenja na zlo, prevare, pljacke, silovanja, ubistva, siri se mrznja itd. Slab vam je to pokusaj rodjaci
Nego ne odgovoriste vi meni gdje u Casnom Kur'anu pise da je alkohol muslimanima zabranjen?!?