Зашто смо халалили ћирилицу?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
spreca

#126 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?

Post by spreca »

Didier wrote: 14/12/2019 16:17

To nije moja logika jer je meni jasno da kompjuteri nisu krivi što su ih izmislili Amerikanci, kao što ni ćirilica nije kriva što je Srbi više vole od drugih Jugoslavena, tako da ti ovo protupitanje nema nikakvog smisla.
nisu kompjuteri krivi ali jesmo mi....ko je nama kriv sto smo konzerve i samo se bojimo izgubit cemo jezik(kao da se od njega zivi) i koljemo se svako malo ,dok Amerika prima razne migracije.... Microsoft je vise djelo jednog Indijca migranta nego Bil Gejca...kad bi to kod nas jedan takav migrant bio u takvom timu....kod nas je vaznije jeli srbin,hrvat ili bosnjak nego dali je on specijalisa neki i mozak.....mi i nismo zasluzili ni da se zovemo narodom a kamoli sta drugo
Hank Paldum

#128 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?

Post by Hank Paldum »

Didier wrote: 14/12/2019 16:17 Žao mi je kad vidim ovakvu zatucanost. Ali kad se ćirilica uhvati puške, pa počne pucati... ode pola naroda.
To sa pola naroda podjebaji narode koji nisu doživjeli genocid a tebi će biti još više žao kada u BiH aBd za 2 godine ćirilice nestane skroz kod Bošnjaka
Didier

#129 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?

Post by Didier »

Hank Paldum wrote: 14/12/2019 19:29
Didier wrote: 14/12/2019 16:17 Žao mi je kad vidim ovakvu zatucanost. Ali kad se ćirilica uhvati puške, pa počne pucati... ode pola naroda.
To sa pola naroda podjebaji narode koji nisu doživjeli genocid a tebi će biti još više žao kada u BiH aBd za 2 godine ćirilice nestane skroz kod Bošnjaka
Ti očigledno ne znaš ni računati, posebno jer tvrdiš da je bilo "pola".

Mi pripadamo istom narodu, tako da se ne zajebajem na taj račun, nego na tvoju zatucanost. Pazi da te Ćirilica negdje ne uroka iza ćoška.
Didier

#130 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?

Post by Didier »

Tek sad vidjeh da si u Njemačkoj.

Dijete će ti vjerovatno pričati njemački s tobom u kući, tako da mu/joj ćirilica neće biti potrebna. I za to su ti vjerovatno krivi Srbi.
Gojeni H

#131 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?

Post by Gojeni H »

Dope_Man wrote: 14/12/2019 08:31 A zamisli svijet gdje jedan covjek napise pjesmu/pricu i svi je mogu procitati bez gubitka cak i jednog slova u prevodu? I sta je tu lose?

A o globalizaciji govore cinjenice. Ne moram ja nikome dokazivati da se broj jezika smanjuje i da sve veci broj ljudi govori prvenstveno engleski.
Nadam se da necu zivjeti u takvom svijetu jednog jezika, jednog misljenja, istih pjesama i filmova.

Boldirano, odakle ti ovaj podatak?
Didier

#132 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?

Post by Didier »

Gojeni H wrote: 14/12/2019 19:56

Nadam se da necu zivjeti u takvom svijetu jednog jezika, jednog misljenja, istih pjesama i filmova.

Šta fali, tako je lakše?

Šta će ti više jezika, filmova, pjesama? :D :D :D
Jugoslavija u srcu

#133 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?

Post by Jugoslavija u srcu »

Didier wrote: 14/12/2019 20:49

Šta fali, tako je lakše?

Šta će ti više jezika, filmova, pjesama? :D :D :D

A fakat... I da svi drkamo mobitele po vas cijeli dan.
Dope_Man

#134 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?

Post by Dope_Man »

Dope_Man wrote: 14/12/2019 08:31 A zamisli svijet gdje jedan covjek napise pjesmu/pricu i svi je mogu procitati bez gubitka cak i jednog slova u prevodu? I sta je tu lose?

A o globalizaciji govore cinjenice. Ne moram ja nikome dokazivati da se broj jezika smanjuje i da sve veci broj ljudi govori prvenstveno engleski.

Jedan od MILION izvora na internetu, a realno ovo je stvar za koju ti i ne treba uopste podatak jer je i slijepci jasno vide, samo oni zaslijepljeni nekom ideologijom ne https://www.ethnologue.com/

I opet ponavljam, ono sto je vama nekima tesko skontati, jedan jezik znaci samo da se svi razumijemo, nikako da svi isto razmisljamo. I opet cu spomenuti hemiju eto kao jedan od primjera gdje postoji jedan jezik koji ''govori'' svaki hemicar na svijetu. Takva stvar samo moze dovesti do brzeg prenosa informacija i nista vise. Al jok, hajde da svaka saka ljudi prica svoj, da imamo prevodioce, tako je ljepse.
Gojeni H

#135 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?

Post by Gojeni H »

Dope_Man wrote: 15/12/2019 10:14

Jedan od MILION izvora na internetu, a realno ovo je stvar za koju ti i ne treba uopste podatak jer je i slijepci jasno vide, samo oni zaslijepljeni nekom ideologijom ne https://www.ethnologue.com/

I opet ponavljam, ono sto je vama nekima tesko skontati, jedan jezik znaci samo da se svi razumijemo, nikako da svi isto razmisljamo. I opet cu spomenuti hemiju eto kao jedan od primjera gdje postoji jedan jezik koji ''govori'' svaki hemicar na svijetu. Takva stvar samo moze dovesti do brzeg prenosa informacija i nista vise. Al jok, hajde da svaka saka ljudi prica svoj, da imamo prevodioce, tako je ljepse.
Mozda se Nismo razumjeli, gdje na linku postoji podatak da ljudi govore prvenstveno engleski jezik.
Sve vise ljudi govori engleski jezik kao drugi jezik, ne maternji, jer je engleski postao internacionalni jezik.
Slazem se da je zaslijepljenost ideologijom suprotnost covjekovoj slobodi … pa i slobodi upotrebe vlastitog jezika.
Andreja Kežman

#136 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?

Post by Andreja Kežman »

Meni ljubav prema našem jeziku ne može zamijeniti nikakav osjećaj da se "svi razumijemo".

Nikad se nećemo svi razumjeti, čak i da svi govorimo engleski jer su neke stvari neprevodive. Onaj osjećaj kad sjednem sa svoja tri jarana, od kojih je jedan iz Beograda, drugi iz Sarajeva, treći iz Splita, i svi pričamo sleng i razumijemo se, taj osjećaj nikad neću imati s nekim crncem, Kinezom, pa i nekim drugim Evropljaninom.

I ćirilica je itekako dio toga, dio bogatstva našeg jezika koji nam niko ne može uzeti.
Dope_Man

#137 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?

Post by Dope_Man »

Pa evo, ni ovdje se na istom jeziku nismo razumjeli. Kad sam rekao ''prvenstveno engleski'' nisam rekao da im je to prvi jezik, vec da pri ucenju dodatnog jezika pored maternjeg ljudi uce najcesce, ili ti ga prvenstveno, engleski sirom svijeta.

A sve ostalo iz komentara iznad je opet lokalna stvar. Pa ni amerikanci u New Yorku i Los Angelesu, na samo dva kraja jedne drzave, nemaju isti sleng, imaju svi neke svoje fore koje ovise o lokaciji, drustvenoj grupi i dosta drugih faktora. Toga ce uvijek biti, i opet to ne nestaje istim jezikom. Pa ti sa covjekom iz Beograda i Splita pricas isti jezik.. naravno sad cemo se zaklati da dokazemo da su totalno razliciti i da nemaju apsolutno nista zajednicko :lol:
Andreja Kežman

#138 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?

Post by Andreja Kežman »

Dope_Man wrote: 15/12/2019 11:38 Pa evo, ni ovdje se na istom jeziku nismo razumjeli. Kad sam rekao ''prvenstveno engleski'' nisam rekao da im je to prvi jezik, vec da pri ucenju dodatnog jezika pored maternjeg ljudi uce najcesce, ili ti ga prvenstveno, engleski sirom svijeta.

A sve ostalo iz komentara iznad je opet lokalna stvar. Pa ni amerikanci u New Yorku i Los Angelesu, na samo dva kraja jedne drzave, nemaju isti sleng, imaju svi neke svoje fore koje ovise o lokaciji, drustvenoj grupi i dosta drugih faktora. Toga ce uvijek biti, i opet to ne nestaje istim jezikom. Pa ti sa covjekom iz Beograda i Splita pricas isti jezik.. naravno sad cemo se zaklati da dokazemo da su totalno razliciti i da nemaju apsolutno nista zajednicko :lol:
Naravno da se radi o istom jeziku, ali baš zbog toga mi ne treba engleski jer kad pričam engleski s nekim ko bi mi možda mogao postati prijatelj, nikad nema tog nivoa komunikacije kao na svom jeziku.

Zato se i slažem s Gojenim, koji kaže kako se nada da nikad neće živjeti u svijetu jednog jezika, jedne muzike, filmova i sl. Pa to bi bilo odvratno.
Dope_Man

#139 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?

Post by Dope_Man »

E to je vec poseban problem ljudskog ega gdje sebe i "svoje" vidimo kao nesto posebno. Isto kako sto ti pricas sa tom dvojicom, tako mogu da pricaju trojica na engleskom, njemackom ili bilo kojem jeziku na svijetu. Nema tu apsolutno nista sto je samo po sebi bolje i nedokucivo u drugim jezicima.
Bascarsija1

#140 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?

Post by Bascarsija1 »

Ja sam vec nesto malo napisao na ovu temu. Ali sam konto malo duze.

Ja sada cirilicu osijecam kao pismo od okupatora (ili nekoga ko to zeli biti). Samo insistiranje od RS televizije sve cirilica mi je jasan znak da sam u pravu. A zasto i nebi halalili cirilicu. Pa halali smo I Bosancicu pa nikom nista.

Pozdrav. Smrt Fasizmu.
Didier

#141 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?

Post by Didier »

Bascarsija1 wrote: 15/12/2019 23:19 Ja sam vec nesto malo napisao na ovu temu. Ali sam konto malo duze.

Ja sada cirilicu osijecam kao pismo od okupatora (ili nekoga ko to zeli biti). Samo insistiranje od RS televizije sve cirilica mi je jasan znak da sam u pravu. A zasto i nebi halalili cirilicu. Pa halali smo I Bosancicu pa nikom nista.

Pozdrav. Smrt Fasizmu.
Ne idu ti baš ijekavizmi, a ni pravopis uopšte.

Vjerujem da ti zato ne ide ni ćirilica, a pogrešna logika da su Srbi vlasnici ćirilice onda dođe sama po sebi.
Bascarsija1

#142 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?

Post by Bascarsija1 »

Didier wrote: 16/12/2019 10:58
Bascarsija1 wrote: 15/12/2019 23:19 Ja sam vec nesto malo napisao na ovu temu. Ali sam konto malo duze.

Pozdrav. Smrt Fasizmu.
Ne idu ti baš ijekavizmi, a ni pravopis uopšte.

Vjerujem da ti zato ne ide ni ćirilica, a pogrešna logika da su Srbi vlasnici ćirilice onda dođe sama po sebi.
Boli me !. Bitno je kako ja osijecam a ne ko je vlasnik. Nek ide u PM I Vuk Karadzic I Cirilo I Metohije. Sta fali Bosancici? Meni cirilica nejde nikako vise. A smijao sam se raji na moru u hrvatskoj sto neze da citaju Politikin Zabavnik na cirilici. Fuj. Sgadilo mi se sve sto smirdi. Imali su hrvati pravo sto nece da citaqju to govno. Nisam ni ja trebo.
¤ jelena ¤

#143 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?

Post by ¤ jelena ¤ »

Nek ide u PM I Vuk Karadzic I Cirilo I Metohije.
:lol: :lol:
Seyfo

#144 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?

Post by Seyfo »

Ovaj trola opasno.
Didier

#145 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?

Post by Didier »

Odličan je :D
Bascarsija1

#146 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?

Post by Bascarsija1 »

Ne trolam. Samo mi je za sto sam ikad morao da naucim to govno od cirilice.
Ima brate Bosanski rijecnik pa cu nauciti napokon da I ja pravilno govorim.

ukratko uciti/koristiti pismo genocidasa nije cool. Zato sam ga halalio.
Billy The Pljuc

#147 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?

Post by Billy The Pljuc »

Kako kaže i naravno Džej - Šta bre oćete više vi srbi, još vas samo mi cigani volimo.
¤ jelena ¤

#148 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?

Post by ¤ jelena ¤ »

Nego... otkud ideja da čovjek trola :?
MaksprotivMarksa

#149 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?

Post by MaksprotivMarksa »

Cirilicom pise jedna petina planete, samo kreteni mogu da odbace bogatstvo poznavanja dva pisma, svi krucijalni dokumenti bosanske drzavnosti su pisani na cirilici, citava srednjovjekovna knjozevnost je pisana na cirilici (ovo sto mi nazivamo bosancicom je cirilica), samo idiot moze pismo vezati iskljucivo za jedan narod, tuzno je kako malo o BiH znamo i koliko malo je volimo, pa tako i jedno nase pismo.
radostan dan

#150 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?

Post by radostan dan »

Pozdrav. Smrt Fasizmu.
Sloboda Latinici.

Image
Post Reply