Ђе пише латиницом?

Mogu i ja tebi naci sa Latinicom....nekad bio u arapskim zemljama radio...znaci vidio u zivo

Mozes li naci sa latinicom u RS u
Nisam tako cesto srbiji ,dvaput godisnje ali mislim da je svugdje latinica ...u rusiji je naravno sve na latinici pa i registarske oznake...to je valjda medjunarodna obaveza ili dvojezicno...sjecam se kamiona iz Irana i oni imaju duple registarske tablice inace ih nebi pustili u EvropuMorningStar wrote: ↑13/12/2019 23:00
Mozes li naci sa latinicom u RS uzapravo 99% - neko je spomenuo da je vidio jedan znak stop ... ja jos nisam vidio na cirilici al vjerujem da ima
![]()
Kad tako nesto napises onda se ocekuje i da elaboriras. Ovako nista nisi rekao osim da se ne slazes.radostan dan wrote: ↑13/12/2019 22:25nije tačno, vrlo usko razmišljaš.Dope_Man wrote: ↑13/12/2019 21:55
Jednostavno, kako rekoh na pocetku, imamo globalizaciju i standardizaciju, i u tome nema nista lose. Daleko je bolje da cijeli svijet govori jednim jezikom i pise jedno pismo, nego da imamo 2000 jezika i desetine pisama, isto kao sto je bolje sto danas imamo standardizirane punjace za mobitele umjesto da svaki proizvodjac ima svoj, pa cak su neki proizvodjaci imali vise razlicitih za razlicite modele.
To je naravno tvoje misljenje i zelja koja se nikada nece ostvariti.Dope_Man wrote: ↑13/12/2019 21:55 ...
Jednostavno, kako rekoh na pocetku, imamo globalizaciju i standardizaciju, i u tome nema nista lose. Daleko je bolje da cijeli svijet govori jednim jezikom i pise jedno pismo, nego da imamo 2000 jezika i desetine pisama, isto kao sto je bolje sto danas imamo standardizirane punjace za mobitele umjesto da svaki proizvodjac ima svoj, pa cak su neki proizvodjaci imali vise razlicitih za razlicite modele.
Slazem se s standardizacijom.....ako pogledamo uopsteno ona je na veeeeelikom procentu zastupljena u sveukupnom zivotu...bez standardizacije bi bilo skoro nezamisliv sveopsti razvoj u svakom pogledu....Dope_Man wrote: ↑14/12/2019 07:55Kad tako nesto napises onda se ocekuje i da elaboriras. Ovako nista nisi rekao osim da se ne slazes.radostan dan wrote: ↑13/12/2019 22:25nije tačno, vrlo usko razmišljaš.Dope_Man wrote: ↑13/12/2019 21:55
Ko ih poredi?
To je isto kao da si napisao nije mogla drvena furina pa neće moći ni električni šporet.
Dope_Man wrote: ↑14/12/2019 11:06 Esperanto je bio ideja da se nazor stvori jedan jezik i eto kao kaze hajmo sad svi ovo pricati. Naravno da takva ideja ne moze proci jer je neprirodna stvar. Engleski je prirodno postao globalni jezik. Nije niko rekao da mora biti, nego je utjecaj prvenstveno americke kulture i kasnije interneta doveo do toga. Evo ja sam prosle godine prosao pola Evrope, jezika i zemalja koliko hoces, a svugdje se sporazumjevao samo zahvaljujuci tome sto su svi od ljudi koji izdaju stanove, rade po hostelima, prodavnicama, benzinskim stanicama, restoranima, pa i po ulici, znali dovoljno da se razumijemo.
Siguran sam da bi se prije samo 30tak godina dobro namucio na istom putu, da ne govorim prije 50 ili 100. A niko nije rekao tim ljudima da moraju engleski uciti, vec je cinjenica da je internet uglavnom na engleskom, onda i globalne usuge tipa airbnb, bookinga itd.. pa tako i neka starica u Poljskoj koja nije za zivota vjerovatno nista ucila sem poljskog nabada rijeci engleskog jer je u skladu sa globalnim trendovima odlucila postaviti oglas za neki stancic, a naravno ako ga stavi na poljskom niko osim poljaka joj nece doci. A s obzirom planira izdavati bilo kome ko dodje, onda je sklepala nesto engleskog, nabada ga taman dovoljno da skontas sta hoce reci gdje, sta, kada, kako. I takvih je milion slucajeva po cijelom svijetu. Prirodno, organski, ne zato sto je neko rekao, vec zato sto je prvenstveno americka kultura/industrija zabave globalno konzumirana + internet prvenstveno orijentiran ka engleskom jeziku. Uzmes to dvoje i dobijes cinjenicu da sve vise ljudi nabada engleski, bar pokoju rijec, a dosta novih pojmova (cak i u nasem jeziku) su ustvari engleske rijeci. Neke koje cujem svaki dan su: diveloperi, signifikantno, čalendž, adžajl, riport itd.. (namjerno napisano ''po naski'' i nisam u IT industriji btw (eto jos jedna rijec koja se svakodnevno koristi)), a toga je koliko hoces. Opet, sve to dolazi bez forsiranja, jednostavno idemo ka nekoj standardizaciji jer svima odgovara. I opet - tu nema apsolutno nista lose osim romanticarima koji govore o bogatstvu u razlicitosti i sta vec.
Sto se mene tice, cirilicu znam citati i pisati bez problema (stampana slova, sa pisanima vec ne znam da li bih znao pisati), ali sam svjestan da mi je nepotrebna u zivotu jer i u sred Beograda rijetko vidim natpise na policama i slicno na cirilici, i da je ne znam ne bih nista propustio. Valjda je toga vise u Rusiji i njenim satelitima, ali tamo i ne putujem, kao sto i vecina raje iz ovih predjela putuje po zapadnoj i centralnoj Evropi. A i Japan, Koreja, Kina takodjer imaju sve vise natpisa na engleskom za potrebe turista, dakle i tamo latinica i engleski lagano ostavljaju svoj trag.
Eh, to nije izgovor da nekog upoznaš, voli raja ovdje (pogotovo sa foruma klix.ba) da stiče nove prijatelje al' mislim da si taj zaključak donijela već i sama. Znači do tebe je, kad drugi put budeš u regiji baci kakav poziv, vjerujem da ćeš se iznenaditi koliko će ih se odazvati.Connaisseur Karlin wrote: ↑13/12/2019 11:02nisamBilly The Pljuc wrote: ↑13/12/2019 08:37Ccccc, pa nije zar, nikome od raje se nisi javila, ili pak jesi?![]()
ne znam nikoga sa foruma iz RS,BiH
![]()
Uporedjivati ''bilo kakvo znanje'' i poznavanje jednog specificnog pisma.. opet mijesas babe i zabe kao i gore sa esperantom i engleskim. Matematika nam itekako treba, svi trebamo znati neke osnove, a dublje u to ulazi onaj kome je u opisu posla, ostali mogu ignorisati, ali bez matematike ne bi bilo svijeta kakvog danas poznajes. Ako putujes takodjer je jako lijepo znati bar neke glavne stvari, uopznati se sa svijetom u kojem zivis. A cirilicu uvijek mozes zamijeniti latinicom. Kao sto ja ne znam francuski, pa mogu knjigu procitati ako je prevedena na nas, engleski ili spanski jer njih znam. Isto tako bi svaku cirilicnu knjigu bez problema citao na latinici da ne znam cirilicu. A da nema ni naseg, ni francuskog, ni spanskog, vec jedan, onda nam ne bi uopste trebao prevod. Dakle kod jezika, i pisama, imamo ih vise samo zato sto smo nekad davno bili dovoljno razdvojeni da ih razvijamo unutar malih grupa, a sustina je da svi rade potpuno istu stvar - prenose informacije. Sve se te informacije mogu prenositi jednim jezikom, jednim pismo i nista se ne bi izgubilo. Kreativni ljudi (pisci, pjesnici itd) ce stvarati vrhunska djela na kojem god jeziku. Necemo izgubiti knjizevnost, poeziju i sve ostalo bazirano na jeziku samo zato sto svi znamo jedan jezik, vec cemo dobiti da se ne gubi nista od originalne ideje u prevodima, a u prevodu se UVIJEK nesto gubi.Jugoslavija u srcu wrote: ↑14/12/2019 11:20 Мало ми је безвезе та прича "не треба ми". Зависи све шта си, ко си, чиме се бавиш итд. Ако не желиш читати књиге писане ћирилицом, онда можеш преживјети без ћирилице. Не ради се о томе шта коме треба јер не требају нам ни интеграли, па су нас убијали у гимназијама с њима. Просјечном човјеку требају основне рачунске радње и ништа друго, али опет учимо математику.
Не треба ми ни податак колико има америчких држава, ни који су свјетски главни градови, многи западњаци ништа од тога не знају, па преживе.
Не треба ми онда никакво знање ако тако гледамо, само да је појест', попит' и заспат'.
Сличан аргумент овоме "не треба ми" имају наши људи по дијаспори чија дјеца говоре само њемачки, холандски, енглески... Кажу "шта ће им наш језик". Јебига, не треба им, преживјеће и без њега, али је срамота.
Šta misliš da je umjesto "ne treba mi" za mnoge "ne želim" baš radi dešavanja 90ih? Kao što sam napisao na prvoj strani, mnogi su prije rata pokazivali broj tri redoslijedom palac-kažiprst-srednji pa danas izbjegavaju iz istog razloga iako je praktičnije i pola svijeta tako pokazuje tri .Jugoslavija u srcu wrote: ↑14/12/2019 11:20 Мало ми је безвезе та прича "не треба ми". Зависи све шта си, ко си, чиме се бавиш итд. Ако не желиш читати књиге писане ћирилицом, онда можеш преживјети без ћирилице. Не ради се о томе шта коме треба јер не требају нам ни интеграли, па су нас убијали у гимназијама с њима. Просјечном човјеку требају основне рачунске радње и ништа друго, али опет учимо математику.
Не треба ми ни податак колико има америчких држава, ни који су свјетски главни градови, многи западњаци ништа од тога не знају, па преживе.
Не треба ми онда никакво знање ако тако гледамо, само да је појест', попит' и заспат'.
Сличан аргумент овоме "не треба ми" имају наши људи по дијаспори чија дјеца говоре само њемачки, холандски, енглески... Кажу "шта ће им наш језик". Јебига, не треба им, преживјеће и без њега, али је срамота.
A latinica ti je okej, iako recimo Amerikanci pišu latinicom i pobiše pola svijeta... Interesantno razmišljanje.Hank Paldum wrote: ↑14/12/2019 12:50Šta misliš da je umjesto "ne treba mi" za mnoge "ne želim" baš radi dešavanja 90ih? Kao što sam napisao na prvoj strani, mnogi su prije rata pokazivali broj tri redoslijedom palac-kažiprst-srednji pa danas izbjegavaju iz istog razloga iako je praktičnije i pola svijeta tako pokazuje tri .Jugoslavija u srcu wrote: ↑14/12/2019 11:20 Мало ми је безвезе та прича "не треба ми". Зависи све шта си, ко си, чиме се бавиш итд. Ако не желиш читати књиге писане ћирилицом, онда можеш преживјети без ћирилице. Не ради се о томе шта коме треба јер не требају нам ни интеграли, па су нас убијали у гимназијама с њима. Просјечном човјеку требају основне рачунске радње и ништа друго, али опет учимо математику.
A nema sličan argument sa jezicima, upravo je to jedan ironično jeziv argument da porediš "naš" jezik (sigurno misliš bosanski) u ovoj diskusiji jer mnogi što se na zapadu trude da ne zaborave "naš" se u isto vrijeme trude da zaborave ćirilicu jer za mnoge su ćiriličari razlog zašto su mnogi završili na zapadu.
Kakve to veze ima sa ovom temom...zasto onda tipkas na kompu ,sto nepises pa ne posaljes postom pismo na ovaj forum...zasto koristis sve sto ima ikakve veze sa AmerikomDidier wrote: ↑14/12/2019 13:22A latinica ti je okej, iako recimo Amerikanci pišu latinicom i pobiše pola svijeta... Interesantno razmišljanje.Hank Paldum wrote: ↑14/12/2019 12:50Šta misliš da je umjesto "ne treba mi" za mnoge "ne želim" baš radi dešavanja 90ih? Kao što sam napisao na prvoj strani, mnogi su prije rata pokazivali broj tri redoslijedom palac-kažiprst-srednji pa danas izbjegavaju iz istog razloga iako je praktičnije i pola svijeta tako pokazuje tri .Jugoslavija u srcu wrote: ↑14/12/2019 11:20 Мало ми је безвезе та прича "не треба ми". Зависи све шта си, ко си, чиме се бавиш итд. Ако не желиш читати књиге писане ћирилицом, онда можеш преживјети без ћирилице. Не ради се о томе шта коме треба јер не требају нам ни интеграли, па су нас убијали у гимназијама с њима. Просјечном човјеку требају основне рачунске радње и ништа друго, али опет учимо математику.
A nema sličan argument sa jezicima, upravo je to jedan ironično jeziv argument da porediš "naš" jezik (sigurno misliš bosanski) u ovoj diskusiji jer mnogi što se na zapadu trude da ne zaborave "naš" se u isto vrijeme trude da zaborave ćirilicu jer za mnoge su ćiriličari razlog zašto su mnogi završili na zapadu.
ako cirilica ne napravi iznimku ne znam ko bi mogao.Jugoslavija u srcu wrote: ↑14/12/2019 10:36 Никад се неће причати на свијету само један језик, и то би факат био врхунац глобализације и капитализма. Сигуран сам да то нико не жели.
Пробало се с есперантом, па није успјело, неће успјети ни енглески.
Oni što pobiše pola mog naroda su štovatelji ćirilice tako da još jednom, eto im je džaba jebala ih onaDidier wrote: ↑14/12/2019 13:22A latinica ti je okej, iako recimo Amerikanci pišu latinicom i pobiše pola svijeta... Interesantno razmišljanje.Hank Paldum wrote: ↑14/12/2019 12:50Šta misliš da je umjesto "ne treba mi" za mnoge "ne želim" baš radi dešavanja 90ih? Kao što sam napisao na prvoj strani, mnogi su prije rata pokazivali broj tri redoslijedom palac-kažiprst-srednji pa danas izbjegavaju iz istog razloga iako je praktičnije i pola svijeta tako pokazuje tri .Jugoslavija u srcu wrote: ↑14/12/2019 11:20 Мало ми је безвезе та прича "не треба ми". Зависи све шта си, ко си, чиме се бавиш итд. Ако не желиш читати књиге писане ћирилицом, онда можеш преживјети без ћирилице. Не ради се о томе шта коме треба јер не требају нам ни интеграли, па су нас убијали у гимназијама с њима. Просјечном човјеку требају основне рачунске радње и ништа друго, али опет учимо математику.
P
To nije moja logika jer je meni jasno da kompjuteri nisu krivi što su ih izmislili Amerikanci, kao što ni ćirilica nije kriva što je Srbi više vole od drugih Jugoslavena, tako da ti ovo protupitanje nema nikakvog smisla.
Žao mi je kad vidim ovakvu zatucanost. Ali kad se ćirilica uhvati puške, pa počne pucati... ode pola naroda.