Haris.ba wrote: ↑29/11/2019 13:07
Vizionar 1985 wrote: ↑29/11/2019 12:14
Haris.ba wrote: ↑29/11/2019 10:38
Ja smatram dobrim sto narod odlazi. Tako ravnamo spoljnotrgovinski deficit.
Mislis placamo u naturi ili?

Ja mislio zamrla tema. Meni se ne da vise o ovome pisati itd.
Pa, ima se pisati. Ove vijesti sa alarmantno, katastrofa, potop...
Mi jednostavno ne znamo napraviti ekonomiju da zaposlimo ljude i napravimo sistem da dostojno žive u BiH. Zato, nek svako ide ko hoće. Barem idu generacije koje će nekako biti vezane zbog roditelja i rodbine ovdje. I ne idu toliko daleko. NIje Evropa daleko. Izvozimo 10 milijardi, uvozimo 16 milijardi. Mora se nekako nadomjestiti minus. Kažu da se šalje 3 milijarde godišnje. Ja mislim da je više.
Ovako niko mi ne salje bas puno iako imam rodbine po inostranstvu i znaju u kakvom smo sr*nju.
Ali rodbina, poznanici, prijatelji i iz inostranstva i koji su ovdje nam ulete povremeno kako s cim. Vecinom s malim novcanim iznosima ali vjeruj i to je veliko i ta paznja i to sve puno znaci iako puno nemoze pomoci.
A mnogima se salje razna roba od rodbine, poznanika, prijatelja pa cak i ovih organizacija nasih iz dijaspore.
Vjeruj i to je veliko. Veliko je meni bilo sto mi je kum laptop prije 7 godina donio i poklonio. Ja bi ga tesko i mozda nikad nabavio.
Salje se sto sta znaci ne samo novac.
A ovo u naturi niste me mozda skontali. Reko oni, EU i drugi nama novcano putem kredita i drugoga upumpavaju lovu u ekonomiju i drzavu a mi njima u naturi vracamo tj., kupe nam najvitalniji i najsposobniji dio stanovnistva koji se iseljava njima.
Dokaz toga su mi rodzaci, rodbina. Jedan medicinski tehnicar, drugi nesto u vezi brodova radi, zene im nase ali u dijaspori su dugo i one sposobne su pravo.
Nazalost ostaje nam manje vitalan dio stanovnistva od penzionera do bolesnika.
A znam da ima sto sta da se na temu pise samo nemam vise volje a ni interesovanja u vezi ovoga jer sam neku tezu u vezi demografije zavrsio.
KOP jedan sto sam smislio. Nazalost nesjecam se nicega u vezi toga a imam za ovo godina u vezi toga dosta radova dopunjavanih tokom tih godina.
Laik sam. Nisam strucnjak kao vi. Vi se ipak bolje u ovo sve razumijete.
Ovaj KOP je isto kao Vitalni Indeks samo malo drugacije racunanje i formula ima smisljena u vezi njega od strane mene kojom sam ako sam upravu donekle pokazao da malo ko moze da danas odrzava populaciju stabilnom.
KOP skracenica od koeficijenta odrzivosti ili opstanka ili opstojnosti populacije.
Tad nisam znao za vitalni indeks, za TFR i ostalo i dan danas sam neupucen i laik za demografiju.
Ali eto tad dobi ideju u vezi ovoga i smisli ovo i postavio sam tada u uvodnom postu.
Prilicno se slozilo sa procjenama UN-a za ova podrucja.
Uf raspisa se ja i smaram mozda s ovim.